předkolo playoff - odvety
23.02.2023 21:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Unionu Berlín (© AFP)

Rozjetý Union Berlín postoupil přes silný Ajax do dalšího kola Evropské ligy

V prvním zápase šestnáctifinále Evropské ligy mezi Ajaxem a Unionem Berlín branka nepadla, v odvetě naopak byly k vidění hned čtyři. O překvapivém postupu německého celku se zasloužil zejména chorvatský obránce Juranović, který se jednou střelecky prosadil a na další dvě branky přihrál.

Bundesligový celek, který zažívá opravdu velmi dobrou sezónu, vstoupil do utkání poměrně pasivně. Hráči Ajaxu drželi míč na svých kopačkách, nicméně přes pevný defenzivní blok Unionu se nedokázali dostat ke střeleckým příležitostem. V 9. minutě byla slibně se rozvíjející šance hostů zabrzděna zdviženým ofsajdovým praporkem.

O deset minut později se dostal poprvé k ohrožení soupeřící branky také domácí Union, když rohový kop rozehrála zimní posila, a to Josip Juranović. Chorvatský bek poslal míč přesně na hlavu Doekhiho, který při pokusu o zakončení trefil jen bránícího Basseyho do pravé paže. Přestupku si všiml španělský rozhodčí Bengoetxea a po konzultaci s VAR nařídil pokutový kop. K míči se postavil zkušený obránce Robin Knoche a s pořádným kusem štěstí jej poslal za záda Geronima Rulliho. Argentinský brankář si sice na balón sáhl, ale nedokázal jej vytěsnit mimo tři tyče - 1:0.

Ve 42. minutě se dočkali hráči Ajaxu vstřelené branky, křídelník Steven Bergwijn se dostal do nebezpečného prostoru a vyslal prudkou střelu na zadní tyč, se kterou si brankář Rønnow poradil jen částečně. Vyrazil totiž míč před sebe, kde stál Mohammed Kudus, který bez problému rozvlnil síť. Jeho radost trvala jen krátce, protože rozhodčí Bengoetxea si všiml jeho postavení mimo hru.

Z následného protiútoku se naopak dočkali překvapivého navýšení skóre domácí Juranović vystřelil slabou střelu zpoza vápna, která zapadla, zejména díky velké hrubce brankáře Rulliho, do pravého dolního rohu soupeřovy svatyně - 2:0. Ajax tak i přes optickou převahu šel do kabin s tím, že v druhém poločase se musí alespoň dvakrát střelecky prosadit.

A na kontaktní gól svěřencům trenéra Heitingy stačily necelé dvě minuty. Kudus si tentokráte pohlídal ofsajdovou pozici a precizně si naběhl na střílený centr Bergwijna. Ghanský záložník dokázal míč lehce tečovat za záda bezmocného Rønnowa.

Rozdíl jednoho gólu však vydržel jen necelé tři minuty. Roh Juranoviće si našel díky svému skvělému náběhu Doekhi a prudkou hlavičkou dokázal prostřelit Rulliho - 3:1.

V poslední půlhodině se stupňoval nátlak hostujících hráčů, nicméně další branka k vidění nebyla. V úplném závěru se navíc vykartoval Edson Álvarez, a tak fanouškům Ajaxu zbyly jen oči pro pláč.

Autor: Jakub Müller

Komentáře (4)

Přidat komentář
Bastaron

1:0

Reagovat
AjaxFans

1:2

Reagovat
afc ajax

Ach jaj

Reagovat
afc ajax

Pán rozhodca im trochu pomohol ale to neospravedlňuje našu neschopnosť dať gól... Tak snáď nabudúce. Teraz už len liga, to je náš jediný cieľ.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele