čtvrtfinále - 1. zápasy
13.04.2023 21:00 CET
2 : 2
(2:0)

Reportáž

Marcel Sabitzer střílí druhou branku Manchesteru United (© AFP)

Manchester zkolaboval v závěru a kvůli dvěma "vlastencům" jen remizoval se Sevillou

Rudí Ďáblové plnili v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy na stadionu Old Trafford úlohu jasných favoritů a krátce po dvaceti odehraných minutách dokonce vedli 2:0 díky dvěma trefám rakouského útočníka Marcela Sabitzera, nicméně v následujícím průběhu další branky nepřidali a naopak v závěrečné desetiminutovce smolně zamířili do vlastní sítě Tyrell Malacia s Harrym Maguirem. Sevilla si tak do odvety přiváží nadějnou remízu 2:2.

Svěřenci nizozemského trenéra Erika ten Haga vyřadili v předchozích dvou kolech jiné španělské celky Barcelonu i Real Betis a také proti Seville začali naprosto fantasticky. Ani ne po dvou odehraných minutách dokázal skórovat Jadon Sancho, avšak jeho trefa nakonec neplatila kvůli ofsajdovému postavení. Po necelé čtvrthodině hry vypálil z pravé strany šestnáctky Brazilec Antony a brankář Bounou měl co dělat, aby jeho ránu odvrátil do zámezí.

Manchester se přeci jen dostal do zaslouženého vedení ve 14. minutě. Sabitzer na hranici ofsajdu převzal výtečnou kolmici od Bruna Fernandese a levačkou ze středu pokutového území parádně přehodil naprosto bezmocného strážce FC. Stejný hráč navýšil náskok anglického giganta za dalších sedm minut. Tentokráte si po rychlém brejku seběhl za defenzívu protivníka na excelentní pobídku Martiala a svůj únik zakončil přesnou střelou do vzdálenějšího spodního růžku.

Od tohoto okamžiku se zdálo, že domácí ještě budou postupem času zvyšovat svůj tlak a naopak otřesená Sevilla se na nic nezmůže. Hosté přidali teprve až v závěru úvodního dějství a snížit mohli v nastaveném čase, ale proti hlavičce Nianzoua z bezprostřední blízkosti vytáhl skvělý reflexivní zákrok dobře postavený gólman David de Gea. Po změně stran se hrálo spíše opatrněji, favorit mohl přidat třetí uklidňující gól po hodině hry.

Aktivní Antony se v šestnáctce soupeře zbavil bránícího Marcãa a z dvanácti metrů dokonce obstřelil plachtícího Bounoua, jenže jeho kroucený pokus jen orazítkoval levou spojnici. Rudí Ďáblové si vytvořili poslední slibnou příležitost v 82. minutě, kdy po hezké kombinaci na jeden dotek byl na poslední chvíli zablokován Malacia. Španělský vyzyvatel z ničeho nic snížil za další dvě minuty a nešťastný okamžik potkal právě Malaciu.

Třiadvacetiletý nizozemský reprezentant chtěl zabránit střílenému centru Navase téměř od brankové čáry, nicméně svou nohou nasměroval balón za záda naprosto bezmocného de Gey. Tým vedený koučem Mendilibarem vzápětí ožil a tlačil se za vyrovnáním. V první minutě nastavení chtěl přidat druhý gól mírného outsidera střídající En-Nesyri, jehož povedenou hlavičku famózně vyškrábl de Gea.

Sevilla se přeci jen dočkala druhého zásahu po následné akci. Z pravého křídla totiž odcentroval Ocampos a hlavičkující En-Nesyri trefil právě Maguira, od jehož hlavy zapadl míč přímo k levé konstrukci.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (302)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele