předkolo playoff - odvety
23.02.2023 21:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Oslavující Fred (© AFP)

Manchester United jde dál! Střet s Barcelonou rozhodl Anthony

Z postupu do dalšího kola Evropské ligy se může těšit Manchester United. "Rudí ďáblové" nakonec zvládli lépe konfrontaci dvou evropských velikánů a přestože i v odvetě prohrávali, dokázali výsledek otočit. Na první branku Roberta Lewandowského z pokutového kopu odpověděl vyrovnávacím gólem Fred a čtvrthodinu před koncem rozhodl brankou na 2:1 střídající Brazilec Anthony.

Před týdnem se na Camp Nou zrodila remíza, takže postupové šance byly vyrovnané. Manažer domácích Erik ten Hag udělal oproti prvnímu zápasu jen jednu změnu na pozici stopera a Malaciu nahradil Martínez. Pokud jde o Barcelona, tam bylo změn více a Xavi nemohl počítat s Albou, Alonsem, Pedrim a Gavim.

Manchester ohrozil Ter Stegenovu svatyni už ve třetí minutě. Casemiro si všiml volného prostoru a vysunul do samostatného úniku Fernandese, ale ten si vylámal zuby na zákroku německého brankáře. Na druhé straně se odhodlal k nepřesné střele Raphinha a byla to nakonec Barcelona, kdo se ujal vedení.

V 18. minutě šel po kontaktu s Fernandesem k zemi Baldé a sudí Turpin odpískal pokutový kop. Lewandowski měl štěstí, protože De Gea si sáhnul na balón a ke zneškodnění penalty mu chyběl opravdu kousíček. Každopádně Barcelona se na Old Trafford ujala vedení a na tahu byli "Rudí ďáblové". Katalánci svému soupeři moc nedovolovali a před koncem prvního poločasu málem potrestali chybnou rozehrávku De Gey. Španělský brankář odkopl balón přímo na prvního hráče, ale hostující útočníci toho nedokázali využít.

Erik ten Hag na nic nečekal a do druhého poločasu posílil ofenzivu příchodem Anthonyho. Hru to osvěžilo a United hned z kraje srovnali na 1:1. Fernandes krásně posunul balón na Freda, který v náběhu pálil neomylně k tyči.

I když to na Old Trafford zdaleka nebylo podobné vystoupení jako před týdnem, o velké šance nouze nebyla. V 64. minutě zachránil domácí mužstvo od inkasované branky výtečným zákrokem De Gea. Koundé hlavičkoval nejlépe jak mohl a španělský brankář vytáhl balón nad břevno. Byl to klíčový moment, protože zatímco Barcelona tuhle velkou šanci nedala, Manchester o devět minut později udeřil. Garnacho ani Fred před sebou nepropálili stojící obránce, až Anthonyho rána proletěla přesně ke vzdálenější tyči. Angličany dělila od postupu čtvrthodina.

Barcelona se potřebovala tlačit dopředu a samozřejmě Man Utd už se koncentroval na defenzivu. Skvěle přitom fungovala dvojice Varane, Martínez, přes kterou to Kataláncům jednoduše nešlo. Až v nastaveném čase měla Barca obrovskou šanci. Lewandowski se totiž zbavil De Gey a celou situaci zachraňoval na brankové čáře Varane. Hostům tak nepomohlo ani pětiminutové nastavení a sudí Turpin nakonec závěrečným hvizdem stvrdil postup United. Barcelona se letos s evropskými poháry loučí.

Autor: Ondřej Linhart / onlajny.com, o2tv.cz, uefa.com

Komentáře (833)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele