semifinále - 1. zápasy
29.04.2021 21:00 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Raúl Albiol (© AFP)

Villarreal zvítězil 2:1, ale odveta na Arsenalu bude ještě složitá

O něco blíže má do finále Evropské ligy španělský Villarreal, který v prvním zápase porazil Arsenal 2:1. Hosté inkasovali na Estadio de la Cerámica dvakrát do přestávky a navíc po změně stran přišli o vyloučeného Ceballose. Ani to však nebyla pro Arsenal konečná. Z pokutového kopu snížil Pépé a po vyloučení Capoueho se počet hráčů na hřišti zase vyrovnal.

Arsenal se s Villarrealem utkal v semifinále evropské soutěže naposledy v roce 2006 a byl z toho postup do pařížského finále Ligy mistrů. Tentokrát se bojuje o finále méně prestižní Evropské ligy, ale důležitost je přinejmenším stejná. Oba celky totiž nemají ze svých lig zajištěnou účast v Lize mistrů pro příští rok.

Angličané nevstoupili do očekávaného zápasu dobře, když už po šesti minutách nabídli Villarrealu vedoucí trefu. Chukwueze se snažil proklestit si cestu skrze obranu, což se mu nepovedlo, ale hned z druhé vlny ho podpořil Manu Trigueros a jeho přízemní rána prošla pod Lenem do branky. Inkasovaný gól Arsenal viditelně zaskočil a Villarreal zůstával na balónu. Po půlhodině hry pak přišla pro Artetův tým další pohroma. Prodloužený rohový kop uzavřel na zadní tyči stoper Raúl Albiol a Villarreal už vedl o dva góly.

Hosté byli v nezáviděníhodné pozici, ale poměrně rychle jim byla dána naděje na kontaktní gól. Sudí Soares Dias nejprve nařídil pokutový kop za hru rukou, ovšem svůj verdikt po shlédnutí videa odvolal, a tak se pokračovalo ve hře. Pro Villarreal to ještě mohl být poločasu snů, kdyby se Foyth v dobré příležitosti nevytěsnil do ostrého úhlu.

Tak jako tak měl Mikel Arteta o čem přemýšlet. Arsenal nepředvedl dobrý výkon a to ještě netušil, že přijde velká komplikace v podobě vyloučení. V 57. minutě uviděl druhou žlutou kartu Dani Ceballos a Arsenal dohrával o deseti.

Villarreal měl utkání perfektně rozehrané a po střele Chukwuezeho zachránil Londýňany výtečným zákrokem Leno. Pokud by domácí vstřelili třetí gól, pravděpodobně by to osud prvního zápasu zpečetilo. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se Gunners mohli ještě vzchopit, ale dvacet minut před koncem přišla naděje. Trigueros šel v pokutovém území do riskantního skluzu a sudí odpískal pokutový kop. Nicolas Pépé střelou do středu branky snížil a zajistil Arsenalu tolik kýžený gól na hřišti soupeře.

A to nebylo všechno. Po srážce Capoueho se Sakou dostal prvně jmenovaný druhou žlutou kartu a počet sil se na hrací ploše vyrovnal. Skvěle rozehrané utkání bylo ze strany Žluté ponorky tatam. Každopádně Villarreal stále vedl a už musel být opatrnější, zvláště když se na závěrečné minuty dostal na hřiště i rychlonohý Aubameyang. Chvíle gabonského snajpra přišla v nastavení, když se před brankou otočil a zakončil, ovšem klíčový zákrok si připsal Rulli. Po uplynutí šestiminutové lhůty odpískal portugalský arbitr Soares Días konec. Villarreal porazil Arsenal 2:1, ale před londýnskou odvetou zůstává vše otevřené.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (724)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele