osmifinále - odvety
18.03.2021 21:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Peter Olayinka otevřel skóre (© AFP)

Slavia vyhrála odvetu s Rangers a postupuje do čtvrtfinále EL

Slávisté zvládli odvetu osmifinále Evropské ligy, když na horké půdě Rangers FC vyhráli 2:0 a po domácí remíze 1:1 se mohou těšit na čtvrtfinále. Postup svému celku vystřelili hlavou Peter Olayinka a nádhernou trefou z přímého kopu Nicolae Stanciu. Domácí dohrávali bez vyloučených Roofa a Baloguna.

Jindřich Trpišovský nasadil do odvety pro Slavii nezvyklé rozestavení 3-5-2 se Simonem Delim v základní sestavě. Na stoperech jej doplnili Ondřej Kúdela a Jan Bořil, záda jim kryla jasná jednička sešívaných Ondřej Kolář. V záložní řadě naskočilo kromě stálic Nicolaeho Stanciua s Abdallahem Simou i jedno překvapení, a to Jakub Hromada. Toho ve středu pole mimo rumunského halva doplnil ještě Oscar Dorley, zprava nastoupil Alexander Bah. Nezvykle v útoku se ocitl jinak pracovitý středopolař Lukáš Provod a Peter Olayinka.

Úvod zápasu byl poměrně vyrovnaný, mírně aktivnější byl pražský celek, který se po čtvrthodině hry dočkal gólové radosti. Hodně prostoru dostal na levé straně kapitán Jan Bořil, kterému se povedl parádní centr do malého vápna. Nejvýše se do vzduchu pověsil Peter Olayinka, který hlavou zamířil na bližší tyč. Gólman McGregor se po balonu natahoval, seč mu síly stačily, a ačkoliv si na něj i sáhl, jeho cestě do sítě už zabránit nedokázal.

Domácí však na nic nečekali a hned po rozehrávce zahrozili. Ke střele z hranice vápna se odhodlal Kent a zamířil do protipohybu Koláře. Ten se ale dokázal včas dostat na zem a balon konečky prstů vyrazil na rohový kop. Ten se zprvu nejevil příliš nebezpečně, ale slávisté si sami zkomplikovali život. Míč hodně dlouho poskakoval v pokutovém území, český celek tak trochu vysvobodil útočný faul Morelose.

Jak se blížil konec prvního poločasu, tak přitvrzovala i hra, a to především domácího týmu. Nejprve musel Kúdela urputně držet Olayinku, který by se nejraději vrhnul na provokujícího Morelose, vše poté "vyšperkoval" Kamara, který ramenem naskočil do obličeje Baha. Vyfasoval žlutou kartu.

V závěrečných minutách první poloviny utkání si oba celky připravily zajímavý moment. Domácí Morelos vypálil zpoza šestnáctky těsně vedle pravé tyče Kolářovy svatyně. V nastaveném čase si to z pravé strany do vápna namířil Sima, který se dokázal natlačit před Baloguna, následně šli oba k zemi. Přání penalty však sudí nevyslyšel.

Druhý poločas začali svěřenci Jindřicha Trpišovského lehce ustrašeně, poměrně snadno se zbavovali balonu. Možná i proto Slavia po hodině hry sáhla hned k trojímu střídání, když Oscara nahradil Kuchta, Olayinku Masopust a za Hromadu přišel Holeš.

V 61. minutě se muselo zastavit srdce snad každému, kdo duel sledoval. Za nakopnutým míčem se vydal Roofe, který se střetl tváří v tvář Kolářovi. Domácí záložník se snažil trefit skákavý balon, jenže namísto toho trefil jen hlavu českého brankáře, který skončil se zakrvaveným obličejem na zemi. Jasná červená karta. Koláře nakonec museli zdravotníci odnést na nosítkách. Místo něj se mezi tři tyče postavil teprve osmnáctiletý Matyáš Vágner.

Domácí si svůj osud zřejmě zpečetili čtvrt hodiny před koncem. Hlavní rozhodčí Grinfeld nejspíše sečetl Balogunovi všechny prohřešky a za přišlápnutí Masopusta ho po druhé žluté kartě poslal do sprch za Roofem. Následného přímého kopu z nějakých třiceti metrů se ujal Nicolae Stanciu, který ránou přes zeď naprosto přesně vymetl šibenici domácí svatyně. McGregor se natahoval marně.

Ačkoliv se zdálo, že je vše rozhodnuto, na hřišti se ještě děly věci. S fotbalem však neměly příliš společného. Po faulu domácí nastřelili míč do ležícího Kuchty a vznikla mela. V rámci emocí Ondřej Kúdela cosi pošeptal do ucha domácímu hráči tmavé pleti a vznikla strkanice, ve které k ráně příliš nechybělo. Žlutou kartu nakonec vyfasovali právě stoper Slavie a Goldson.

V nastavených sedmi minutách už se utkání spíše dohrávalo. Slávisté se mohou těšit na jednoho soupeře ze sedmičky Arsenal, Dinamo Záhřeb, Granada, AS Řím, Manchester United, Villareal nebo Ajax.

Autor: Petr Procházka / livesport.cz, onlajny.com

Komentáře (3610)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele