1/16 finále - odvety
25.02.2021 18:55 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Davy Klaassen (© AFP)

Ajax zvládl i odvetu play-off Evropské ligy vítězně, přes Lille zaslouženě proklouzl dál

Ajax i v odvetné bitvě o postup do osmifinále Evropské ligy zvítězil, a to na chlup stejným poměrem jako v prvním vzájemném utkání, radoval se z kvalifikace do další fáze, přestože Lille se mu snažilo zatápět do posledních chvil. Za nerozhodného stavu se urputně pokoušelo o vstřelení branky, která by zápas poslala do prodloužení, nakonec byl ale jeho odpor zlomen.

Jako by si de Godenzonen rychle a bez problémů zvykli na absenci dvou klíčových opor, a to Sébastiena Hallera a Andrého Onany, které nebudou moci na jaře využít až do svého finálního působení v evropských pohárech. Dogy měly k dispozici až na zraněného Buraka Yilmaze kompletní kádr, i v prakticky nejsilnějším možném složení ovšem utrpěly jen druhou prohru.

Hosté vstoupili do utkání aktivně, už ve 4. minutě se propracovali do první vážnější možnosti, zpoza šestnáctky se do balónu opřel Xeka, avšak jeho pokus směřující do brány vyrazil do bezpečných míst před brankovou čárou vracející se stoper Martínez. Na druhé straně naopak ukázali domácí, jak umějí být produktivní, a v 15. minutě svou příležitost úspěšně zužitkovali.

Dopomoci jim musela standardní situace, kterou rozehrál Tadič centrem do vápna, tam našel nikým nestráženého Klaassena, jenž hlavou uklidil míč za záda brankáře Maignana. Poté se snažil na nepříznivou situaci pro Lille zareagovat Weah, jenže nasměroval merunu jenom do zámezí. Naopak ve 29. minutě Rensch nenavýšil vedení Ajaxu, Maignan totiž včas zasáhl.

Amsterdamský výběr působil i po přestávce velmi kompaktním dojmem, a Les Dogues si tak zkrátka šance nevytvářely s nějakou pravidelností. Například po hodině hry napřáhl ze střední vzdálenosti Renato Sanches a jeho skrytá přízemní dělovka skončila těsně vedle tyče, po níž se gólman Stekelenburg pouze ohlédl. Jinak správný recept na svého protivníka nenacházely.

Následně mohl udeřit též ve druhém dějství sporadicky útočící Ajax opětovně. Protože ovšem Tadič se svou tutovkou naložil prachbídně a lobem poslal míč jen do rukavic Maignana a jelikož Klaassen z blízkosti rovněž zaznamenal nezdar, mohl francouzský celek tohle střetnutí zdramatizovat. A k této skutečnosti opravdu došlo, v 78. minutě bylo najednou vyrovnáno.

VAR totiž přezkoumal souboj bránícího Martíneze vůči podnikajícímu Davidovi v šestnáctce, nařízena byla penalta a Yazici z pokutové značky zamířil tvrdě pod břevno. Další potřebný gól ale již mužstvo ze severu Francie na své konto nepřidalo, ba naopak ještě dvě minuty před koncem inkasovalo podruhé, to když David Neres využil sklepnutí balónu od Brobbeyho.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, uefa.com

Komentáře (9)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:1

Reagovat
afc ajax

3:0

Reagovat
EverlastD

4:1

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat
berliner

Tip 3:1

Reagovat
AjaxFans

3*0

Reagovat
Theft90

2:1

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele