základní skupiny - skupina E, 1. kolo
14.09.2017 19:00 CET
3 : 0
(3:0)

Reportáž

Atalanta přehrála Everton hravě o tři branky

Atalantě se návrat do evropských pohárů vyvedl na jedničku, protože tak snadné vítězství nad kvalitním sokem asi nikdo nečekal. Do sítě nevýrazně hrajících Toffees se postupně trefili Masiello, Gómez a také Cristante.

Zapůjčený stadion Sassuola dnes říkal "pane" Atalantě, která na něm sehrála utkání Evropské ligy po hodně dlouhé odmlce. Trenér Gasperini se možná ještě o to víc soustředil na výběr správných hráčů a viděl, že každý, kdo půjde do zápasu, odehraje maximum. Spoléhal se proto na zkušené opory jako Tolói, Freuler, Berisha, de Roon, Petagna nebo Gómez. Anglický Everton přijel v pozměněné sestavě, do níž se dostali Keane, Bešić, Calvert-Lewin nebo Holgate.

Angličané ale nejspíš nečekali, s jakou vervou se do nich domácí ekipa pustí. Že hraje Atalanta velmi dobře po zemi a bránit ji není vůbec jednoduché, to hráči soupeře dobře věděli. Naplno to ale pochopili až v zápase samotném. Od začátku se to před bránou Maartena Stekelenburga hemžilo hráči La Dea, z nichž vyčnívali především Gómez, Hateboer nebo Castagne.

První větší šanci spálil Everton. Vlašić se pokoušel dostat balon do vápna a s trochou štěstí se mu nakonec povedlo poslat jej na Sigurdssona. Jeho dělovku ale brankář Etrit Berisha dobře viděl a ještě lépe zlikvidoval. Toho následně překonal legendární Wayne Rooney, jenže jeho lob skončil těsně vedle brány domácích! Na opačné straně se do úniku málem dostal Andrea Petagna, kterému ale na poslední chvíli vystavil stopku stoper Jagielka.

Atalanta zvyšovala své tempo a brzy se jí za to dostalo odměny. Ve 27. minutě sice ještě Maarten Stekelenburg zasáhl, jenže následný rohový kop už nezachytil. Papu Gómez našel sice jen Bešiće, jenže ten nechtěně posunul balon za sebe, kde se objevil Andrea Masiello - 1:0 pro Atalantu!

Domácí hráli i nadále velmi jednoduše a přitom v obraně pozorně. Aktivně napadali rozehrávku Toffees a anglický celek měl velmi obtížnou roli. Brankáře Stekelenburga pořádně protáhla rána Alejandra Gómeze po nahrávce Castagneho. Angličané pokračovali v nezáživném a vyčpělém výkonu, což domácí netolerovali. K balonu se u vápna dostal šikovný technik Alejandro Gómez, který lehce obehrál Vlašiće a krásnou ranou poslal balon k tyči!

Pět minut před koncem první půle se tak Stadio Cittá di Tricolore otřásalo v základech a Bergamaschi se opět bavili fotbalem. Nebylo to ale všechno, protože do šaten šli hosté s ještě skleslejší náladou. Hateboer zastavi rozvíjející se akci hostí a poslal míč na Petagnu. Vysoký útočník s balonem pelášil na druhou stranu a na střed pole nahrál rozeběhnutému Bryanu Cristantemu. Tomu balon neodskočil, takže s ním mohl až do vápna. Pak mu zbývalo jen prostřelit hostujícího brankáře a radovat se z další branky! Obrana Toffees se opět nevyznamenala.

Bylo by dost zajímavé slyšet, co asi trenér Koeman říkal svým hráčům, protože s jejich výkonem spokojen být zkrátka nemohl. Everton nepředváděl vyjma prvních dvaceti minut téměř nic v útoku a obrana byla jeden velký průšvih. Že to Toffees ještě nechtějí zabalit, to ukázal začátek druhé půle.

Nejprve si balon připravil na střelu Wayne Rooney, ale někdejší hráč United pálil jen do středu brány, což Berisha postřehl. Větší aktivitu jsme pak mohli vidět od defenzivních hráčů Evertonu, kteří se častěji vysouvali a podporovali snahy svých kolegů vepředu. Deset minut po změně stran ale zapomněli na zadní vrátka. Z pravé strany vápna se do vápna přiřítil Andrea Petagna, který nahrál do drhé vlny Freulerovi. Mladý záložník skvěle vypálil, jenže trefil jen břevno!

Po hodině hry se dostal k balonu Gylfi Sigurdsson, který ještě lépe našel Morgana Schneiderlina. Jeho zakončení mu ale pokazil velmi obětavě bránící stoper Palomino. S výsledkem se stále nic nedělo, což přimělo trenéra Koemana ke střídání. Do hry vyslal Klaasena s Ramírezem. Patnáct minut před koncem se na hřiště dostal také hostující útočník Kevin Mirallas, zatímco domácí obranu vyztužil Mattia Caldara. Moc práce ale neměl.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
EverlastD

1:1

Reagovat
Theft90

2:0

Reagovat
waynemarkrooney

0:2

Reagovat
Harakan

Reagovat
Milan.B

Reagovat
10

Everton má štěstí, že na EL Italové serou, jinak by dostali 10

Reagovat
Vtáky cez tepláky

Alebo ako si v prvom polčase vytiera atalanta prdel evertonom. Klubom z najlepšej ligy sveta.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se podívej, jak si zatím letos v lize vedou.

Reagovat
mato Kreator

Bergamo fajne mastia

Reagovat
iamek

Tohle je jinaci ostuda

Reagovat
HullCity

Proč by to měla být ostuda?Vždyť loni skončili na 4.místě...a viděl si letos alespoň jeden zápas Evertonu?

Reagovat
Pipo123

Lebo Atalanta má asi tak 3x menší rozpočet na platy než Everton, na prestupy ani nevravím

Reagovat
10

3x? celá ta včerejší jedenáctka Atalanty má dohromady plat 7 mega, tolik bere jenom Rooney s Bainesem

Reagovat
Pipo123

Ale picu?! :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele