čtvrtfinále - odvety
14.04.2016 21:05 CET
1 : 2
5:4 pen.
(0:0, 1:2)

Reportáž

Sevilla vydřela semifinále až po penaltách, rozhodl Gameiro

Athletic na hřišti Sevilly výborným výkonem stáhl jednobrankovou ztrátu z prvního utkání a ryze španělské čtvrtfinále Evropské ligy tak nabídlo strhující drama, které nakonec musel rozhodnout až penaltový rozstřel. V něm ovšem ukázala pevnější nervy Sevilla a pokračuje tak v cestě za obhajobou titulu.

Raúl García i Coke v první sérii nezaváhali, stejně jako Viguera s Krychowiakem. Klidné nervy prokázal i Mikel San José a Jevhen Konopljanka dokonce brankáře Herrerína rozvážným rozběhem zcela znemožnil. Čtvrtá série pak přinesla první selhání - Beňat totiž chabým zakončením nechal vyniknout brankáře Soriu, zatímco Steven N’Zonzi poslal Herrerína na opačnou stranu. Naději hostů ještě udržel Markel Susaeta, jenže pátá série se i tak nakonec ukázala být tou poslední. Kevin Gameiro se nenechal rozhodit ani bolestivou křečí ze závěru prodloužení a poslal suverénní ranou pod břevno Sevillu do semifinále.

Celek z Bilbaa potřeboval k postupu vstřelit minimálně dva góly, neboť z minulého týdne dotahoval porážku 2:1. Pomoci k tomu Baskům nemohl zraněný Iňaki Williams a s blížícím se závěrem bylo ještě hůř. Aritz Aduriz, jenž se postaral o úvodní trefu a vykřesání naděje, totiž musel v sedmdesáté minutě předčasně odkulhat ze hřiště. Stav byl přitom v tu chvíli 1:1 kvůli vyrovnání Kevina Gameira a Sevilla měla postup na dosah.

Prodloužení se ale domácí přece jen nevyhnuli, neboť se v závěru prosadil ze vzduchu Raúl García. Nastavená půlhodina nabídla napínavou podívanou, kdy v první čtvrthodině sahala po gólu opakovaně Sevilla, zatímco v té druhé měl zase více ze hry Athletic. Vyrovnané utkání tak dospělo až k pokutovým kopům, jež nabídly devět vydařených střel a jedno kruté selhání...

Už v šesté minutě málem poslal hosty do vedení nestárnoucí Aduriz, ovšem jeho ránu stihl na brankové čáře zastavit Kolodziejczak. Na opačné straně pak přepálil branku Adil Rami a dvě šance zahodil také Raúl García. První půle tedy skončila bez branek, což domácím vyhovovalo. Krátce po změně stran mohl jejich pozici ještě vylepšit Iborra, jenže brankář Herrerín předvedl výtečný zákrok. Zato jeho protějšek Soria musel po výrazném zaváhání lovit míč ze sítě.

Stalo se tak v sedmapadesáté minutě, kdy Adurizova rána z hranice šestnáctky k údivu všech zúčastněných skončila až v brance. Pro pětatřicetiletého španělského reprezentanta šlo již o desátou trefu v letošním ročníku Evropské ligy a stadion Ramóna Sáncheze Pizjuána na chvíli oněměl. Ale opravdu jen na chvíli - hned dvě minuty nato totiž srovnal Kevin Gameiro, když zblízka doklepl za čáru přízemní centr Krychowiaka.

Athletic se ale nevzdal a deset minut před koncem po Beňatově pasu skóroval povedenou hlavičkou na 2:1 pro hosty Raúl García. Utkání tudíž dospělo do prodloužení, které nabídlo až nečekané množství velkých šancí na obou stranách. Susaeta ale v samostatném úniku minul a střídající Coke se svými ukázkovými nůžkami nepochodil kvůli výtečnému bloku Mikela San Josého, jenž prudký míč směřující do brány zastavil takřka na brankové čáře.

V součtu to však hostům nakonec nebylo nic platné, neboť Beňatova neproměněná penalta rozhodla o jejich vyřazení. Sevilla tak jen potvrdila, jakým je svrchovaným vládcem Evropské ligy, neboť aspiruje již na bezprecedentní třetí triumf v řadě. O jejím dalším sokovi na této pouti rozhodne páteční los v Nyonu.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1 1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
KingMaster13

2:1

Reagovat
Tomtaf

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
pawelFCB

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
Bayernista18

Kéž by Athletic postoupil ...

Reagovat
Elliasson

Reagovat
Bastaron

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Krychowiak zariskoval

Reagovat
smazaný uživatel

wtf Benat

Reagovat
smazaný uživatel

Tristura in ni bihotza. Oiuhua negarrez Bilbao

Reagovat
smazaný uživatel

neskutečné Sevillská EL haluz šňůra still alive

Reagovat
Langi

velká škoda...tomu Bilbau to prostě nešlo nepřát

Reagovat
smazaný uživatel

vyjebana sevila,uz ma to sere ako to vzdy uhraju

Reagovat
smazaný uživatel

Bilbao hrálo dobře, penalty byly o štěstí a nervech. snad dojdeme až do finále

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele