osmifinále - 1. zápasy
10.03.2016 21:05 CET
2 : 0
(1:0)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool přehrál United jasně 2:0 a míří do čtvrtfinále

Ryze anglický osmifinálový souboj mezi odvěkými rivaly z Liverpoolu a Manchesteru skončil zaslouženým prvenstvím prvních jmenovaných, kteří po drtivou většinu zápasu kontrolovali hru a díky dvoubrankovému náskoku bez inkasovaného gólu mohou jít do odvety na Old Trafford s plným sebevědomím. Zato United budou muset v příštím týdnu předvést diametrálně odlišný výkon, pokud ještě chtějí pomýšlet na postup mezi nejlepších osm.

Severozápadní derby přitom mohlo odstartovat velkolepým a nečekaným způsobem, když hned v první minutě poslal Memphis Depay do šestnáctky Liverpoolu centr, který hrubě neodhadl Moreno a Marcus Rashford měl zničehonic výtečnou šanci poslat United do vedení. Jako by však celá situace mladičkého útočníka překvapila a z celé akce tak nakonec po špatném prvním dotyku nebylo nic.

Úvodní aktivita hostí liverpoolské poněkud zaskočila a trvalo jim čtvrthodinu, než dostáli předzápasovým očekáváním a začali kontrolovat hru. Když už se jim to ale povedlo, hned slavili úspěch, byť s přispěním rozhodčího. Náběh Clynea do šestnáctky totiž zastavil Depay pouze za cenu zákroku na hranici faulu a španělský sudí Carlos Velasco namířil na značku pokutového kopu, byť celý souboj započal ještě před šestnáctkou United. Nabídnutou příležitostí Daniel Sturridge nepohrdl a ranou po De Geově pravici poslal domácí do vedení, i když si španělský brankář mohl trochu vyčítat, že nezasáhl lépe.

Liverpool byl v tu chvíli na koni a málem okamžitě přidal i gól číslo dvě. Aktivní Sturridge poslal již z hloubi šestnáctky křižný přízemní pas na zadní tyč, kde si naběhl Philippe Coutinho a měl možnost zakončit do zcela odkryté brány. Brazilský záložník však zvolil ležérní zakončení vnějším nártem, které postrádalo razanci a David De Gea včasným přesunem stihnul míč vyrazit do bezpečí.

V jednatřicáté minutě špatně odhadl dráhu míče Chris Smalling a dovolil tak aktivnímu Sturridgeovi, aby se dostal do další výtečné příležitosti. Anglický reprezentant sice zvládl skákající míč jak zpracovat, tak i prudce vystřelit, ale De Gea předvedl další perfektní zákrok a držel svůj tým nad vodou. Jeho spoluhráči jej však doplňovali jen pramálo a mohli svému gólmanovi děkovat, že do třetice kvalitně zasáhl při pokusu Lallany z bezprostřední blízkosti. Do kabin se tak odcházelo za stavu 1:0 a United si měli o přestávce hodně co vyříkat.

Louis van Gaal zareagoval defenzivním střídáním, kdy Rashforda nahradil zkušený Michael Carrick, a také prohozením levého beka Roja s Blindem, jenž argentinskému reprezentantovi přepustil své místo na stoperu a sám zamířil na kraj. V jednapadesáté minutě si pak hosté připsali první přesný střelecký pokus zápasu, ovšem s ranou Schneiderlina neměl Simon Mignolet žádný větší problém. To Coutinhova pumelice zpoza šestnáctky byla o poznání nebezpečnější, jenže David de Gea vytáhl ještě lepší zákrok a vytěsnil míč nad břevno.

Utkání se v druhé půli přece jen vyrovnala a oba týmy se pravidelně střídaly v držení míče. Přesto tím nebezpečnějším zůstával domácí Liverpool, o čemž svědčí i tvrdá střela Clynea, kterou musel De Gea s obtížemi vyrážet. Pár minut nato připravil Adam Lallana výbornou palebnou pozici kapitánu Jordanu Hendersonovi, který ale svou ránu placírkou nedokázal ukočírovat a zhruba o metr přestřelil, byť se již nacházel v hloubi pokutového území.

Sedmnáct minut před koncem pak převaha domácích vykulminovala druhým gólem večera. Obrovský podíl na ní však nese právě střídající Michael Carrick, který místo uklidnění defenzivy United hrubě nezvládl odkop centrovaného míče a místo toho jej jen posunul k nohám aktivního Lallany. Ten pohotově vybídl k zakončení Roberta Firmina, jemuž se zblízka povedlo překonat i zdánlivě nezlomného De Geu a notně navýšil šance Reds na postup do čtvrtfinále.

Nabuzení domácí se nehodlali spokojit ani s dvoubrankovým náskokem a nadále pokračovali v ofenzivních akcích i aktivním napadání rozehrávky hráčů Manchesteru. Pomoci snížit manko a vstřelit klíčový gól na hřišti soupeře přišel na poslední desetiminutovku i uzdravivší Bastian Schweinsteiger. A byl to právě německý středopolař, který v pětaosmdesáté minutě posadil naběhnuvšímu Fellainimu míč na hlavu ve výtečné pozici, jenže belgický čahoun poslal svou hlavičku těsně vedle a podtrhl tím marnost United, kteří se z Anfieldu poroučí se zaslouženou prohrou 2:0.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (575)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele