základní skupiny - skupina C, 5. kolo
28.11.2013 21:05 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Esbjerg fB - Standard Lutych 2:1

Skupinu C s přehledem ovládl švýcarský Red Bull Salzburg, jen o tři body hůře si vedl Esbjerg. Dánský tým senzačně postupuje ze druhé příčky, což dnes dokumentoval také výhrou proti belgickému Standardu Lutych.

Svěřencům trenéra Nielsena Frederiksena tleskala po závěrečném hvizdu sudího Cristiana Balaje téměř celá Blue Water Arena. A není divu - miláčci místních obyvatel si vysloužili nejen tři body, ale také si s předstihem zajistili postup do další fáze Evropské ligy, což pro některé z hráčů znamená možná největší kariérní úspěch.

První poločas sice příliš fotbalové krásy nenabídl, ale přesto se nadšení diváci dočkali alespoň jednoho gólu. Popořádku, jako první se zastřeloval hostující záložník Paul-José M'Poku, ale jeho projektil nepatřil k nejpřesnějším. Pravdou je, že hráči na trávníku by pravděpodobně udělali cokoli, aby se trochu zahřáli, protože podmínky v Dánsku byly více než nelichotivé. A pokud někteří z menších diváků se ještě před zápasem chtěli stát profesionálními fotbalisty, chladné podmínky jim možná připomněly, že to nebude nejlepší nápad.

Minimálně domácí sektor ale mohla potěšit minuta sedmnáctá, když rohový kop ve prospěch Esbjergu poslal do sítě mladý útočník Mick van Buren. Hosté sice reklamovali ofsajd, ale sudí posoudil situaci podle pravidel a dánský celek mohl slavit - 1:0.

Belgičané se snažili o rychlou odpověď, kterou směrem brankáře Frederika Ronnowa vyslal mladý záložník Alpaslan Öztürk. Jeho pumelice však skončila těsně vedle tyče, takže na další gólovou akci si museli hostující fandové ještě počkat. Aktivní Esbjerg mohl zvýšit krátce před poločasem, ale z nebezpečně vyhlížející standardní situace domácích se Jakob Ankersen pouze zastřeloval. Respektive, radost mu zkazila pečlivě fungující obranná řada Lutychu.

Přestože se belgickému mužstvu v poslední době příliš nedaří, nástup do druhé půle hosté zvládli na výbornou. M'Poku hledal před bránou nabíhající spoluhráče a u jednoho z nich měla jeho akce potřebnou odezvu - Igor De Camargo byl ve správný čas na správném místě, takže před zasahujícím brankářem dokázal tečovat míč do sítě!

Domácí pochopili, že musí začít od začátku a jali se útočit. Především akce Jakoba Ankersena přímo volala po změně skóre. Díky včasnému zákroku obránce Cimana se však domácí publikum ještě radovat nemohlo. Strhnout vedení na stranu dánského výběru mohl například velezkušený záložník Hans Henrik Andreasen, jehož přímý volný kop musel bravurním zákrokem likvidovat brankář Yoann Thuram-Ulien. Ani on však o pár minut později nezabránil dánské radosti. Mick van Buren jej již jednou překonal a povedlo se mu to i napodruhé. Centr střídajícího Hansena tečoval zkušený obránce Tal Ben Haim přímo k jeho nohám a pro van Burena nebyla dorážka problémem - 2:1. A protože už do konce utkání nezbývalo příliš mnoho času, byly možnosti Belgičanů značně omezené. Esbjerg oproti nim jasně opanoval boj o druhou příčku skupiny a může se těšit na poslední zápas podzimní části.

Autor: Ondřej Pražák / onlajny.cz, uefa.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

10 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele