základní skupiny - skupina B
20.09.2012 19:00 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

Plzeň dokázala otočit duel s Coimbrou a slaví zasloužené vítězství

Plzeň vstoupila do základní skupiny Evropské ligy nejlepším možným způsobem, a ač dlouhé minuty nezaslouženě prohrávala, díky excelentnímu druhému dějství dokázala nepřízeň zvrátit a zvítězit. Společně s Atléticem de Madrid, jež je bezkonkurenčně největším favoritem skupiny, se tak hřeje na postupové příčce, kterou bude muset nejen před dnešním soupeřem, ale zejména Hapoelem Tel-Aviv hájit do morku kostí.

Viktorka zprvopočátku uháněla k brance Os Estudantes a během deseti minut si vytvořila dvě slibné příležitosti. O v pořadí první se postaral Jakub Hora, jenž si ve vynikající pozici špatně zpracoval táhlý centr a jeho střelu následně zblokoval bek Académicy. O chviličku později si do gólovky naběhl František Rajtoral, ale jeho střelu pod víko vytáhl výborným zákrokem Ricardo.

Západočeši neustále kombinovali, snažili se najít skulinku v zatažené defenzívě portugalského vítěze ligového poháru, avšak při jedné z postupných rozehrávek Pavel Horváth ztratil mičudu, Cissé vyrazil do rychlého protiútoku a vynikající přihrávkou nabídl Eduardovi Wilsonovi šanci, jíž dvaadvacetiletý forvard a odchovanec Sportingu nepohrdl.

Vrbovi muži se nevzdali a kontrovali dalším náporem, z něhož tři minuty po hostující brance vyplynulo břevno Václava Procházky. V pětatřicáté minutě měl další obrovskou šanci Hanousek, jenž po Ďurišově příhře napálil jen dobře postaveného Ricarda. Vínově-modří svého soupeře přišpendlili na jeho šestnáctce, ale na zaslouženou vyrovnávací trefu si musely napěchované ochozy počkat až do druhého dějství.

Plzeňští se hned od prvopočátku napakovali k šestnácte a František Rajtoral vybojoval rohový kop, k němuž se postavil kapitán Pavel Horváth a opět potvrdil svou technickou vytříbenost. Přímo z růžku šestnáctky poslal hlavou balón na branku, kde podstoupil klíčový souboj s brankářem Ricardem důrazný Jakub Hora, jenž rozhodil třicetiletého čapáka natolik, že mu balón propadl do sítě.

Vyrovnávací trefa přišla v pravý čas, ba dokonce v ideální době, neboť měli domácí dostatek času na definitivní obrat. V dvaapadesáté minutě poslal skrz šestnáctku vynikající přihrávku Rajtoral, ovšem mičuda šla na paty hned dvojici nabíhajících hráčů. O pět minut později se ovšem Vrbův mančaft dočkal, když David Limberský z brankové čáry poslal míč do vápna, kde do něj naletěl absolutně neobsazený Michal Ďuriš, jenž hlavou nedal Ricardovi šanci.

Slovenský útočník záhy málem slavil další trefu, dokonce překonal brankáře Académicy, ale stoper Ferreira dokázal balón z branky vykopnout. Plzeňské zvrat neukonejšil, tradičně jim ani jednobrankové vedení nestačilo a neustále podnikali na polovině Coimbry útočné výpady. Osmělovat se ovšem začali i Portugalci, ovšem jediné jakés takés ohrožení branky zaznamenal Marinho, jehož střela zpoza šestnáctky mířila nad branku kontrolujícího Kozáčika.

Viktorka se v jednaosmdesáté minutě dočkala zasloužené pojistky vítězství, když střídající Martin Fillo přiťukl balón Hanouskovi, jenž se prosmýkl do vápna, odcentroval a na jeho pobídku úspěšně zareagoval dnes výborný František Rajtoral, jenž přeskočil stínujícího beka a definitivně pojistil plzeňskou výhru.

Od tohoto okamžiku se vynikající plzeňské publikum jalo velké oslavy prvního vítězství, zaplněnou Doosan Arénou se linuly mexické vlny a halasné povzbuzovaní s aplausem na otevřené scéně. Plzeň si za vynikající výkon tři body zasloužila, ač k nim byla cesta strastiplná a komplikovaná.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (407)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele