základní skupiny - skupina E
22.11.2012 21:05 CET
1 : 5
(0:4)

Reportáž

Rumunská Steaua dostala od stuttgartského VfB pětigólovou lekci

Probuzený VfB Stuttgart se výrazně přihlásil o vstupenku do jarní fáze Evropské ligy, když si v pátém kole základní skupiny poradil s rumunským šampiónem Steauou Bukurešť. O osudu utkání rozhodl první poločas, kdy hostům vyšlo téměř vše, na co sáhli.

Rumunská jedenáctka nebyla schopna eliminovat rychlý přechod Švábů do ofenzívy a vedle toho pak sama kupila nepřesné přihrávky, což hru klubu z rumunské metropole výrazně svazovalo. Steaua tak kýžený postupový bod nezískala - na severu Evropy navíc triumfovali Dánové a bojovat se tak bude až do konce.

Zápas se odehrával před zraky více než padesáti tisíců návštěvníků Národního stadionu v Bukurešti - o skvělou kulisu tak bylo postaráno. Hosté se vyprodanými ochozy nenechali nikterak rozhodit a již v páté minutě gólově udeřili: Kuzmanovič se postavil k rohovému kopu, který sám zařídil, a svým nákopem našem na malém vápně nikým nebráněného Tasciho, jenž hlavou usměrnil balon pod břevno domácí svatyně. Švábové se rychlou brankou neuspokojili a kuli želeno, dokud bylo žhavé. Sakai svým centrem oslovil na vzdálenější tyči stojícího Ibiševiče, ten však hlavičkoval z příliš ostrého úhlu.

Ve 12. minutě vyzval Okazakiho k zakončení Gentner, Japonec pálil jen těsně vedle pravé tyče. Rychlé vedení bylo pro Labbadiovu jedenáctku větrem do plachet, německý klub (se třemi Němci v základní sestavě) často vyrážel po získání balonu na steč soupeřovy brány. Běžela 18. minuta a na světelném ukazateli už svítil stav 0:2. V gólové situaci měl opět prsty Kuzmanovič, jenž tentokrát zahrával přímý kop z levé strany. Tatarusanu si sáhl na balon jen konečky svých prstů, čehož využil na zadní tyči číhající Harnik. Rakušan svou hlavičkou poslal hosty do dvoubrankového trháku.

To však ještě nikdo netušil, že za pět minut uvidí oněmělý Národní stadion třetí zásah badenského celku. Gólem jako z říše snů byl za svou aktivitu odměněn Sakai. Japonec si nejdříve pravačkou zpracoval skákavou přihrávku od krajana Okazakiho, aby pak levačkou bleskově vyslal nechytatelnou ránu do levého rohu. Tříbrankovému vedení nechtěla věřit ani lavička VfB, zcela opaření však byli borci suverénního leadera rumunské ligové tabulky. Ti sice mohli takřka vzápětí snížit, kdyby se z krátké vzdálenosti trefil Pintilii, po půlhodině hry však lovili míč ze své brány počtvrté. Opět totiž zaúřadovali oba reprezentanti země vycházejícího slunce: Sakai ze svého pravého křídla našel vzdušným balonem na vzdálenější tyči připraveného Okazakiho. Ten ve svém hlavičkovém pokusu precizně trefil vzdálenější roh.

Před odchodem do kabin byli hosté blízko vstřelení pátého gólu, proti střeleckému pokusu Ibiševiče však svou nohou pohotově zakročil Tatarusanu. Po změně stran se hosté zcela logicky zatáhli do obrany, bukurešťskou Steauu však nadále srážel vysoký počet chybných přihrávek. Rumuni působili zoufalým dojmem a tak jejich demolice mohla pokračovat: Hajnal s Ibiševičem si dokonce mohli v šestnáctce soupeře dovolit vzájemnou nesouhru, domácí obránci totiž beztak nebyli s to odvrátit balon do bezpečí. Toho využil všudybyl Okazaki a rozdíl ve skóre se navýšil na pět branek.

Švábi poté již hodně polevili, do šancí se dostávali i domácí fotbalisté a zápas tak měl pozvolna rysy exhibice. Hra Steauy se nadále vyznačovala těžkopádností v zakládání útočných akcí, VfB naopak vyučoval svého soupeře v rychlém přechodu do ofenzívy. Svého čestného gólového zásahu se domácí dočkali ve 83. minutě, kdy po pěkném kolmém pasu od Popy zavěsil svou přízemní ranou k tyči Costea. O osudu utkání však již bylo dávno předtím rozhodnuto a diváci se kromě dění na hřišti zajímali i o průběžný stav zápasu ve Skandinávii. Tam slavila výhru Kodaň, takže ani Rumuni nemají před posledním kolem postup stoprocentně jistý.

Autor: Jan Mátl / kicker.de

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
KingMaster13

0:1

Reagovat
HullCity

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

X2 / 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

tip 2....0:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
Tomtaf

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

jestli se na to před domácíma uplně nevykašlou, pak budou hody

pozor na chipciua,russesca,latovlaviciho

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Milan.B

Steaua ma dobru formu, otazka je ci sa nato nevyseru... 2:1 alebo 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

zatím to vypadá dosti zběsile...0:3 ale z čeho stuttgart trefuje??to nechápu. Aniž bych si všiml, že mají balon, už je tam gol

Reagovat
smazaný uživatel

to je tak, když si vám jednou tým řekne,že prostě nebude bránit...no a co,že??5 je asi ještě málo...

Reagovat
smazaný uživatel

vracet se jen ve 3 či 4 mužích proti 3 či 4, to se jen tak nevidí...

Reagovat
smazaný uživatel

ani na dva neuznané goly se nemohou vymlouvat!!! Naprostý propadák obrany a snad i defenzivních záložníků. Brejky a standartky=pohroma... No nic, snad i dobře, že došla taková sprcha ještě teď. Mohli by se z toho řádně poučit,mládenci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak Steaua si to celkem dobře posrala. Nakonec ani nepostoupí.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen detailek, Stuttgarte Würtenberg, ne Baden :D

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele