1/16 finále - 1. zápasy
16.02.2012 19:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Plzeň neudržela nadějné vedení a se Schalke remizovala 1:1

Viktoria Plzeň měla po většinu utkání proti Schalke herně navrch, nakonec ovšem nedokázala udržet vedení a rozešla se s Königsblauen po výsledku 1:1 smírně. Západočechy poslal do brzkého vedení Darida, za hosty potom srovnával po změně stran Huntelaar. Před odvetou tak nemají svěřenci Pavla Vrby zrovna snadnou výchozí pozici, za týden ve Veltins Areně se navíc budou muset obejít bez Pavla Horvátha.

Plzeňský trenér Pavel Vrba musel oproti podzimním zápasům v Lize mistrů udělat v základní sestavě dvě vynucené změny. Na místo Bystroně se podle očekávání zařadila staronová posila a odchovanec Viktorie Václav Procházka, střed pole poté obhospodařoval mládežnický reprezentant Vladimír Darida. Ani to však na hře Plzně nic výrazného nezměnilo, zrekonstruované Štruncovy sady viděly od prvních minut aktivní nástup domácích, kteří tak jen dali vzpomenout na podzimní výkony, jimiž se na evropské scéně důrazně přihlásili o slovo. Hned po pár desítkách vteřin utekl po levé straně Pilař, užuž hledal pohledem nabíhající spoluhráče, Höwedes však dokázal své zaváhání napravit a balón mu na poslední chvíli vypíchl.

Pozornost plzeňské obrany byla nejvíce upřena na Klaase-Jana Huntelaara, ani to však nizozemského zabijáka nezastavilo: nejprve to zkoušel utaženou ranou zpoza vápna, Čech si ale dokázal s mírnými potížemi poradit. O chvíli později pohotově zakončoval po centru Fuchse, tentokráte ovšem mířil jen do místa, kde stál připravený strážce domácí svatyně. Západočeská družina odpověděla dalekonosnými pokusy Horvátha a Daridy, ani jeden z nich ale Unnerstalla výrazněji neohrozil.

To už ale vzápětí neplatilo. Rohový kop rozehrál Pilař nakrátko s Horváthem, ten poté oslovil ve středu pole Daridu, jenž balón parádní ranou z voleje a s přispěním jemné teče Papadopoulose poslal nechytatelně k pravé tyči - 1:0. Zbývající minuty prvního dějství už tolik zajímavých akcí nepřinesly, tempo hry z obou stran přece jen upadlo, hrálo se především ve středu pole, i tak ale byla dirigentská taktovka pevně v držení Viktorie. Ta mohla hned dvakrát přidat kýženou pojistku: před Kolářem však byl u míče včas Unnerstall, dělovku Rajtorala potom vyrazil kdo jiný než pozorný strážce hostující branky, jenž tak pro svůj tým držel stále příznivý stav.

Huub Stevens evidentně své ovečky o přestávce nešetřil, na hře Königsblauen byla změna herního projevu jasně patrná. Byl to především v prvním dějství neviditelný Draxler, kdo vzal na sebe tíhu odpovědnosti a připravoval pro své spoluhráče střelecké pozice. Matip ale hlavičkoval po rohovém kopu o chlup vedle, následně pak po další nabídce mladého křídelníka nedokázal z úhlu tváří v tvář vyzrát na Čecha Huntelaar.

Domácí tím přežili klinickou smrt a hned záhy začali sami bušit do soupeřových vrat. Petržela si míč narazil o Koláře, ten mu patičkou vrátil, následná rána prvně jmenovaného ale skončila s dopomocí Unnerstalla v zámezí. Z následného rohu hlavičkoval na zadní tyči Bakoš, trefil ale jen Fuchse. Hned nato natáhl Pilař, parádní dělovku ale nedokázal usměrnit balón do prostoru ohraničeného třemi tyčemi. Domácí aktivita ani náznakem neustávala, spíše naopak, defenziva hornického celku měla namále i po střele Bakoše, kterou tečoval opět nešťastník Papadopoulos, ovšem tentokráte si mohl oddechnout, rána jen lehce pošimrala spojnici.

Poté se hra na pár minut znovu odmlčela, aby pak v 72. minutě přišla další parádní akce, po níž se ke střele dostal Darida, ke smůle domácích ale balónu přidal opačnou rotaci a míč tak skončil vedle branky. Krutá rána pak přišla hned vzápětí. Střídající Farfán si výborně naběhl na pas, jeho ránu sice ještě dokázal Čech vyrazit, ale jen před dobíhající hráče S04 a Huntelaar po přispění Maricy celou akci dokončil - 1:1. Tento moment svěřence Pavla Vrby poznamenal, ve zbývajících minutách již byla k vidění místy až zoufalá snaha Viktorie, která však na konečném výsledku nic nezměnila.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (533)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele