1/16 finále - odvety
23.02.2012 21:05 CET
3 : 1
po prodloužení
(1:0, 1:1)

Reportáž

Oslabená Plzeň vzdorovala Schalke přes 100 minut. Pak padla

Dramatické představení se špatným koncem pro Viktorii Plzeň. Tak by se dala v krátkosti shrnout dnešní odveta 2. kola Evropské ligy v Gelsenkirchenu. Plzeň dokázala i bez vyloučeného Bakoše dotáhnout zápas do prodloužení, kde však hrála také bez zraněného Procházky a nakonec padla...

Hostující lodivod Pavel Vrba musel udělat oproti prvnímu měření sil jednu vynucenou změnu, místo vykartovaného Pavla Horvátha zaujal ve středu pole Václav Procházka, na stopera se potom zasunul František Ševinský. Utkání začalo podle očekávání: Schalke mělo herně navrch, drželo se na polovině Viktorie a bylo jen otázkou času, kdy zastrašeného soupeře pokoří. To se také záhy potvrdilo. Zpoza vápna natáhl Draxler, Čech jeho ránu vyrazil pouze k Huntelaarovi a nizozemský šutér se již obvykle z takovýchto pozic nemýlí - 1:0.

Königsblauen měli v prvních dvaceti minutách utkání zcela ve své režii, nechybělo moc a mohlo být definitivně rozhodnuto, ovšem Fuchsův přímý volný kop společně se zdí minul i branku, a tak mohla přijít konečně také nebezpečná akce ze strany Plzně. A hned to stálo zato. Pilařovu ránu dorážel do branky pohotový Čišovský, ten ale stál v té chvíli v ofsajdu, a tak nemohla být branka zcela po právu uznána. Nicméně, ani to nemuselo plzeňské mrzet. Těsně před půlhodinou hry se po kombinačním bagu dostal k míči Kolář, hlavou ovšem balón napálil jen do tyče.

Hosté měli s přibývajícím časem herně navrch. Velkou příležitost měl ještě před odchodem do kabin Bakoš, ten stál v době přihrávky osamocen na malém vápně, když k němu ale doletěl balón, tak si ho nedokázal zpracovat, a tak z celé nadějně vyhlížející akce nebylo nic.

Po obrátce se hrálo stejně tak jako v úvodu prvního dějství pod taktovkou Schalke, tentokráte ovšem z domácí převahy nic převratného nevykvetlo. Tomu ale dokonale napomohl po hodině hry Bakoš, jež zbytečně oplácel: Papadopoulos slovenského útočníka poslal k zemi, sudí Kelly udělil logicky výhodu a vše vypadalo z plzeňského pohledu velmi dobře...jenže to by nesměl plzeňský útočník hloupě oplácet, výsledkem čehož byla naprosto zbytečná červená karta a především pak velice citelné oslabení Plzně.

Nicméně hornický celek se nemohl dlouho z nabízené šance "vzpamatovat", to přišlo až dvacet minut před koncem, kdy se po standardce Farfána dostal k hlavičce do té doby takřka neviditelný Raúl, jeho pokusu ale přece jen něco málo chybělo, a tak si mohl Čech znovu oddechnout.

Nejzajímavější okamžiky celého utkání pak přišly v posledních deseti minutách. Nejprve měl chviličku před koncem, po akci střídajícího Obasiho, šanci Huntelaar, ten se však pro tuto chvíli ukvapil, branku trefit nedokázal. Hned za dvě minuty přišel trest. Pilař zvládl těžký souboj s Höwedesem, míč se potom dostal až k Rajtoralovi, jenž dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:1.

Na řadu tak přišlo prodloužení, a s ním i další velké možnosti S04: Raúl nejprve hlavičkoval z dobré pozice mimo tři tyče, hned vzápětí pálil znovu a radost mu fantastickým reflexem zkazil Čech, jenž vůbec zasahovat nemusel, neboť bývalý kanonýr Realu stál v té chvíli v ofsajdu. A do třetice velká šance domácího celku, střídající Baumjohann ovšem mířil nad branku. Jen o pár minut později byl ošetřován Procházka, jenž se sice do druhé části prodloužení se sebezapřením vrátil, ale ani to už Vrbovým svěřencům nepomohlo. Jistou předzvěstí už byla Raúlova hlavička a rána Obasiho, a to ještě stále mělo to nejhorší teprve přijít.

To se ostatně také potvrdilo hned z kraje druhé části prodloužení. Čerstvý Obasi nacentroval mezi stopery, kam si naběhl Huntelaar a nedal Čechovi sebemenší šanci zasáhnout - 2:1. Posední akce potom dala utkání definitivní podobu. Přečíslení zakončoval Marica, jeho střelu sice dokázal Čech vyrazit, ovšem balón se k rumunskému útočníkovi vrátil, ten ho ještě posunul lépe postavenému Huntelaarovi a nejlepší kanonýr Schalke měl hattrick naservírovaný na zlatém podnosu - 3:1.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1227)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele