finále
09.05.2012 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Atlético přehrálo Athletic a ovládlo Evropskou ligu

Evropskou ligu ovládlo naprosto po zásluze madridské Atlético. Ve finále totiž porazilo Athletic 3:0, když dva góly vstřelil Falcao a zisk trofeje pojistil v závěru Diego.

Sestavy obou týmů se obešly bez překvapení, nastoupily vlastně naprosto přesně předpokládané jedenáctky. A Atléti začali o něco lépe, už ve třetí minutě servíroval před bránu zajímavý míč Arda Turan, Falcao se ale nedokázal dostat do ideální palebné pozice a z dost krkolomného postavení minul. Pak předvedl pohlednou individuální akci Adrián, v koncovce celé situace však zvolil přihrávku na Diega, který netrefil podle svých představ.

Madridský celek se do vedení dostal už v osmé minutě. To našel Diego v šestnáctce Falcaa, ten si pohrál s Amorebietou a parádní levačkou vymetl pavučinky ze šibenice Iraizozovy svatyně. Athletic se po inkasované brance trochu zvedl a začal soupeře mírně přehrávat, alespoň tedy ve středu pole. V jedenácté minutě také Leones poprvé vážněji zahrozili, Courtois ale po hlavičce Llorenteho zasahovat nemusel.

Obrana Bilbaa nepůsobila nejjistějším dojmem, o čemž se mohl přesvědčit například Falcao, jenž hravě obral o balón Javiho Martíneze, toho ovšem naštěstí pro Athletic včas zastoupil Iraola. Ten se pak mohl ukázat také na druhé straně hřiště, o zajímavou šanci ho však připravilo podklouznutí. V jednadvacáté minutě už Iraola sebral další plusové body, když parádním centrem našel ve vápně Llorenteho, jemu ale zakončení nesedlo a Courtois mohl zůstat relativně v klidu.

Čím dál aktivnější byl na levé straně baskického útoku mladíček Iker Muniaín, při své první dobré příležitosti mířil na přední tyč, belgický brankář však s podobným řešením počítal a míč vyrazil. Athletic držel balón na svých kopačkách, do těsné blízkosti Courtoise se ovšem příliš nedostával. A tak mohlo Atlético využít obrovské hrubky Amorebiety, jenže se po ubráněné standardce tak dlouho točil s míčem, až o něj přišel, Arda Turan poslal kulatinu k nohám Falcaa, který už si věděl rady a krásně zvýšil na 2:0. V závěru první půle ještě kolumbijský útočník mířil nad břevno a na druhé straně zastavil unikajícího Muniaína perfektním skluzem Godín.

Do druhého dějství Athletic dvakrát vystřídal, Ibai Gómez s Iňigem Pérezem přinesli do hry baskického týmu značné oživení. I přes zvýšenou aktivitu Leones ale málem potřetí udeřili Rojiblancos, skvěle hrající Diego však z úhlu zamířil jen do boční sítě. Herrera pak bídně naložil s naskytnutou šancí snížit, z hranice velkého čtverce pálil vysoko nad. V tu chvíli se hrálo nahoru-dolů, ani Adrián ovšem cíl nenašel, Susaetův pokus zase v pohodě lapil jistý Courtois.

Jakoby mávnutím kouzelného proutku Athletic v době, kdy do konce normální hrací doby zbývalo zhruba dvacet minut, pořádně přidal a konečně začal být nebezpečný i před brankou. Právě v jednasedmdesáté minutě si "hosté" vytvořili v pokutovém území obrovský tlak, jenže Llorenteho ránu zblokoval Miranda, Iraolův prudký nástřel tečoval mimo tři tyče Godín a nakonec pálil Ibai Gómez těsně nad břevno.

Ibai byl hodně aktivní, ve spolupráci s nejlepším hráčem Athletiku Muniaínem vymyslel skvělou palebnou pozici pro De Marcose, ten ale trestuhodně selhal. Dvě slušné možnosti měl i Susaeta, v prvním případě ho ale vychytal famózní Courtois, o chvíli později pálila baskická čtrnáctka vedle pravé tyče. Muniaín byl v závěru nepolapitelný, deset minut před koncem upláchl podél levé postranní čáry hned trojici hráčů Atlétika, jeho střílený centr ale tečoval Courtois mimo dosah všech dobíhajících útočníků.

Rozhodnutí měl na kopačce Turan, elegantním obloučkem však Iraizoze nepřekvapil. Další obrovskou příležitost pak zahodil Susaeta, ke kterému se odrazil míč někam na hranici malého vápna, jenže Courtois byl dnes nepřekonatelný. Na druhou stranu utekl Falcao a měl blízko k hattricku, o něj ho však připravila tyč. Atlético přesto dalo i třetí branku, když se Diego parádně prohnal až do šestnáctky a levačkou nedal gólmanovi Athletiku žádnou šanci. Alespoň snížit ještě mohl Ibai Gómez, jenže od gólové radosti ho zastavilo břevno.

Atlético tak porazilo v zajímavém bukurešťském finále Athletic 3:0 a podruhé ve třech letech ovládlo Evropskou ligu.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (484)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele