Serie A - souhrn 29. kola

11.03.2011, 22:42, aktualizováno 13.03.2011, 22:39
Komentáře a souhrny
AC Milán nevyužil pátečního zaváhání Interu v Brescii a doma jen remizoval s Bari, jenom bod má i Juventus. Římské derby vyznělo lépe pro AS, načež si Neapol pojistila třetí příčku. Udinese venku opět nadělovalo a tentokrát to odneslo Cagliari, jednobranková vítězství slaví Catania, Janov, Fiorentina a také Bologna.

Parma FC - SSC Neapol 1:3

13.03.2011 20:45

Góly: 29. Raffaele Palladino - 52. Marek Hamšík, 56. Ezequiel Lavezzi, 87. Christian Maggio

Neapol vyhrála na hřišti Parmy 3:1 a upevnila si třetí pozici. Utkání se přitom pro svěřence Waltera Mazzarriho nevyvíjelo dobře, skóre otevřel Palladino, jenomže pak už padaly branky jen do sítě Parmy. Postupně se trefili Hamšík, Lavezzi a Maggio. Červenou kartu obdržel ve druhém poločase Galloppa.

Do první šance zápasu se dostali domácí, Palladino postupoval na branku, jenže tu vzápětí netrefil. Stejný muž to zkoušel za chvíli znovu, tentokrát ale nepostupoval sám na De Sanctise, ale zkoušel ho obstřelit. Brankář Neapole střelu vytáhl a stav se nezměnil. Na druhé straně zahrozil střelec Cavani, uvnitř pokutového území si místo k zakončení našel, ale bohužel pro Neapol trefil jen dobře postaveného obránce.

Ve 29. minutě se už trefil aktivní Palladino, útočník Parmy mířil přesně pod břevno a De Sanctis nemohl nic dělat - 1:0 pro Parmu. Neapol nejela na stadion Tardini prohrát, a proto přidala plyn. Maggio hlavičkoval vedle a na zadní tyč rovněž zakončoval mimo Cavani. Závěr poločasu patřil jednoznačně hostům, ti sice nevyrovnali ale ve snažení pokračovali i ve druhém poločase.

Po změně stran hosté vyrovnali, ale neregulérní způsobem. Hamšík stál v jasném ofsajdu, přesto rozhodčí hru pustili a dovolili slovenskému záložníkovi vyrovnat na 1:1. Za další čtyři minuty došlo k obratu, Napolitáni předvedli krásnou akci, rozebrali obranu domácích a skórovali. Jako poslední se dotkl míče Lavezzi - 2:1 pro Neapol. Vývoj utkání neunesl domácí Galloppa, který zbytečně udeřil protihráče a obdržel červenou kartu.

Lavezzi střílel na zadní tyč vedle a Zuniga po přihrávce Hamšíka nechal vyniknout brankáře Miranteho. Parma i v oslabení mohla na bod dosáhnout, Giovinco rozehrál velice nebezpečně volný přímý kop, jenže nikdo z jeho spoluhráčů jej nedopravil do sítě. Šance pokračovaly zejména na hostující straně, Maggio krásně přihrával Cavanimu, jenže ten zblízka nedokázal prostřelit Miranteho. Poslední slovo v zápase měla opět Neapol. Maggio získal míč před domácí šestnáctkou a pak vstřelil třetí branku zápasu. Obránci Parmy jen přihlíželi - 3:1 pro Neapol.

Více informací k zápasu

AS Řím - SS Lazio 2:0

13.03.2011 15:00

Góly: 70. Francesco Totti, 90+3. Francesco Totti (pen.)

Ostře sledované římské derby znovu ovládlo AS. Giallorossi se mohli spolehnout na svého kapitána Francesca Tottiho, který vstřelil obě branky svého týmu. Hráči Lazia závěr nezvládli a červenou kartu si odnesli Radu a Ledesma.

Derby začalo obrovskou šancí Davida Pizarra, ten z 25 metrů napřáhl a orazítkoval břevno. Matuzalem to sice také zkoušel z velké vzdálenosti, ale našel pouze náruč připraveného brankáře Doniho. Branka nepadla ani o chvíli později, kdy své spoluhráče vyzýval ostrým centrem Hernanes. Na zadní tyči ale nikdo nedokázal míč zasáhnout a usměrnit jej do branky. Ve 40. minutě mělo AS velkou šanci, Juan zblízka pálil ale do střely se mu položil jeden z obránců Lazia. Kdyby tak neučinil, Vlci by s velkou pravděpodobností šli do vedení.

Ve stejném duchu se pokračovalo i po změně stran. Jeremy Menéz se sice hezky obtočil, jenomže vystřelil vedle. Přesnost chyběla i o pár minut později Hernanesovi. Lazio si pak muselo rvát vlasy nad zahozenou šancí Floccariho. Hernanes mu totiž poslal načechraný centr a stačilo jen hlavou umístit, Floccari však minul a zazdil asi největší šanci Biancocelesti. To by nebylo tak hrozné, kdyby AS nevstřelilo vedoucí branku. Totti si nechal při přímém kopu přiťuknout míč a pak dělovkou překonal Musleru - 1:0.

Lazio situaci nezvládlo, zejména Radu, který zcela nesmyslně přiběhl k Simpliciovi a dal mu hlavičku. Rozhodčí neměl jinou možnost než vytasit červenou kartu. O pár minut později se Simplicio nachomýtnul k druhému klíčovému okamžiku, v šestnáctce Lazia byl na něj spáchán faul a nařízenou penaltu bezpečně proměnil kapitán Totti - 2:0. Ještě před tím uviděl další červenou kartu Ledesma. AS Řím vyhrál v derby 2:0 a nadále bojuje o Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - UC Sampdoria 1:0

13.03.2011 15:00

Góly: 75. Cristian Llama

Sampdorii Janov začíná solidně téci do bot. Blucerchiatti znovu nebodovali, tentokráte prohráli na půdě Catanie 1:0. Utkání ovlivnilo brzké vyloučení Tissoneho, Sampdoria si bez něj nevěděla rady a po brance Llamy čtvrthodiny před koncem prohrála.

Nejprve by se slušelo říci, že hrací plocha připomínala spíše vodní bazén než fotbalový trávník. V extrémních podmínkách se více dařilo Catanii, která byla všeobecně lepším týmem na hřišti. Nicméně s první velkou šancí vyrukovali hosté. Maccarone z mírného úhlu sám pelášil na branku Catanie, zkoušel vystřelit na zadní tyč, jenomže branku těsně minul. To byla na čas jediná šance Sampdorie, protože jak už bylo řečeno, Catania byla aktivnější.

Maxi Lopez dokonce dal gól, rukou komicky nasadil Curcimu jesličky, ale branka pochopitelně nemohla být uznána. Samdporia si oddychla i o pár minut později, kdy velmi dobře, ale nepřesně střílel Carboni. Blucerchiatti si celou situaci zkomplikovali ve 22. minutě, Tissone během krátké doby uviděl dvakrát žlutou kartu a musel předčasně do sprch.

Catania pokračovala ve stejném tempu i po změně stran, do šance se opět tlačil Maxi, ale znovu mu byl odmáván a odpískán ofsajd. Domácí se nakonec dostali do zaslouženého vedení, čtvrthodiny před koncem Llama předvedl při rohovém kopu fantastickou volej a brankář Curci byl bez šance - 1:0. Domácí hubené vítězství udrželi a zcela neškodnou Sampdorii porazili.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Udinese Calcio 0:4

13.03.2011 15:00

Góly: 43. Medhi Benatia, 44. Alexis Sánchez, 48. Antonio Di Natale, 54. Antonio Di Natale

Cagliari tentokrát doma nezískalo ani bod, sklonit se muselo před famózním Udinese. To pokračuje ve spanilé jízdě a Di Natale se Sanchezem znovu koncertovali. Na výhře 4:0 se podíleli třemi branky, skóre utkání totiž otevřel Benatia.

Udinese začalo na Sardinii od úvodní minuty velice aktivně a bylo otázkou času, kdy defenzíva Cagliari podlehne náporu ofenzivní dvojice Di Natale - Sanchez. Kapitán Udine pořádně protáhl brankáře Agazziho z volného přímého kopu, hosté rozehrávali rohový kop. Standardní situací z rohového praporku skončila i následná hlavička Pinziho. Vedení hostům zajistil až hlavičkující Benatia, který zužitkoval precizně zahraný rohový kop Di Nataleho - 0:1.

Za chvíli musel Agazzi lovit míč ze své sítě podruhé. Alexis Sanchéz se totiž rozhodl, že dá gól. Od vlastní poloviny měl neustále míč na kopačce, zbavil se bránícího hráče i brankáře a famózní sólo zakončil do prázdné branky - 0:2.

Hosté nepolevili ani ve druhém poločase. Po rychlé akci překonal Agazziho Di Nataleho, ale nutno podotknout, že mu výrazně pomohla teč bránícího protihráče, neboť to zmátlo domácího brankáře - 0:3. Utrpení Donadoniho svěřenců nekončilo, Di Natale s Alexisem Sanchézem znovu ukázali, že momentálně patří k nejnebezpečnější úderné dvojici v lize. Oba si vyměnili míč a Di Natale vstřelil čtvrtou braku - 0:4.

Po čtvrté brance se domácí trochu zkonsolidovali a už Udinese do vyložených šancí nepouštěli. O utkání ale už bylo rozhodnuto, Cagliari nedokázalo ani snížit a doma potupně prohrálo 0:4.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Città di Palermo 1:0

13.03.2011 15:00

Góly: 77. Antonio Floro Flores

Další porážku zaznamenalo Palermo, hosté podlehli domácímu Janovu po jediné brance Floro Florese čtvrthodiny před koncem. Jejich cíl zahrát si v příští sezoně evropské poháry utrpěl další šrám.

V první velké šanci zápasu byl domácí Rodrigo Palacio, ten postupoval na branku Palerma sám, ale Sirigu ho skvěle vychytal. V dobré šanci byl i Veloso, který pro změnu hlavičkoval těsně vedle. Vůbec před brankou Palerma bylo několikrát horko, nicméně na úvodní branku si museli diváci počkat až do druhého poločasu.

Ten začali lépe Sicilané, Abel Hernandez se dostal do velice nadějné palebné pozice, jenomže při vší smůle Palerma netrefil branku. Janov byl ale lepší, vytvářel si více šancí, byť spíše takových náznaků. V 77. minutě pak zcela zaslouženě rozhodl o vítězství Grifů Antonio Floro Flores. Někdejší hráč Sieny si prakticky počkal až se k němu odrazí balón a před prázdnou brankou opravdu neměl problém zakončit - 1:0 pro Janov.

Branka ale neměla dost možná platit, neboť Palacio byl v předchozím momentu v ofsajdu. Palermo nepředvedlo na stadionu Ferarris nic a znovu prohrálo. Serse Cosmi tak bude mít co vysvětlovat prezidentu Zamparinimu.

Více informací k zápasu

US Lecce - Bologna FC 0:1

13.03.2011 15:00

Góly: 33. Gastón Ramírez

Všechny tři body si ze hřiště Lecce odváží Boloňa. Hrdinou se tentokrát nestal Di Vaio, nýbrž Ramirez, který zakončoval do prázdné branky. Lecce sice vyrovnalo, ale branka nebyla uznána, přestože míč byl s velkou pravděpodobností už za brankovou čarou.

Lecce mělo jednoznačně lepší start do utkání, Daniele Corvia prověřil brankáře Boloni z volného přímého kopu a Viviano se musel činit i po velice nebezpečné hlavičce Jedy. K čemu to bylo platné, když do vedení šla Boloňa. Di Vaio sice Mutarellliho přihrávku nedokázal zužitkovat, ale míč se dostal z nenadání k Ramirezovi, který jej pohodlně uklidil do branky - 0:1 pro Boloňu.

Před koncem poločasu došlo k neuvěřitelnému okamžiku. Střela Corvii totiž skončila od břevna v brance, jak později ukázal opakovaný záznam, míč nejspíše překročil celým objemem brankovou čáru. Znovu se tak bude spekulovat o zavedení videorozhodčího. Nicméně branka nebyla uznána a Boloňa šla do šaten za jednobrankového vedení.

Ve druhém poločase se toho příliš nestalo. Boloňa bránila pozorně a Lecce si nevědělo rady. Čtvrthodiny před koncem došlo ke střídání brankářů, boloňský Viviano se zranil při rohovém kopu a místo přenechal Lupatellimu. Ten do konce zápasu nemusel nikterak výrazně zasahovat a mohl se s týmem radovat z nejtěsnějšího vítězství.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - ACF Fiorentina 0:1

13.03.2011 15:00

Góly: 48. Juan Vargas

Fiorentina vykradla stadion Bentegodi a nadále pomýšlí na evropské poháry. Jedinou branku víceméně vyrovnaného duelu obstaral Juan Manuel Vargas! Chievo mělo své šance, ale Boruce nepřekonalo.

Do utkání vstoupili o něco aktivněji domácí. Po hezké kolmici se mohl prosadit Thereau, ale byl mu odmáván těsný ofsajd. Největší šanci prvního poločasu si vypracovali hostující Fialky. Mario Alberto Santana postupoval sám na Sorrentina, překonal ho, ale trefil jen tyčku! To bylo v prvním poločase vše.

Fiorentina se prosadila krátce po změně stran. Volný přímý kop Vargase brankáře Sorrentina zcela překvapil - Viola vedla 1:0. Chievo mohlo odpovědět, ale ze závaru před Boruce nic nevytěžilo. Polský brankář navíc předvedl pohotový zákrok na brankové čáře. Boruc byl v plné pohotovosti i po krásné střele Jokiče.

Snažení Chieva bylo marné, Viola si výsledek hlídala a v nastavení měla možnost vstřelit pojistku. Na branku Chieva se řítili dva hráči, navíc brankář Sorrentino byl z branky, hosté ale takovouhle situaci nezvládli. Mrzet je to nemuselo, neboť hubený výsledek uhájili až do konce.

Více informací k zápasu

AC Milán - AS Bari 1:1

13.03.2011 12:30

Góly: 82. Antonio Cassano - 39. Gergely Rudolf

Na milánském San Siru byl k vidění infarktový zápas, který nakonec skončil smírně 1:1. Není žádným tajemstvím, že konečná remíza je velkým překvapením a ztrátou AC Milán. Ten kromě bodů přišel i o Zlatana Ibrahimoviče, jenž byl ve druhém poločase vyloučen.

Milán začal aktivněji a Robinhovu střelu po dobré práci Ibrahimoviče zneutralizoval Glik. Bari si také vypracovalo šanci, Bentivoglia zastavil Thiago Silva. Nebezpečné byly i standardní situace, Ibrahimovič po jedné z nich pořádně vystrašil Gilleta, ten jeho prudkou střelou s problémy zkrotil. Ve 40. minutě se dostali hosté nečekaně do vedení. Nacvičenou standardní situaci, kdy Almiron přihrával a Rudolf zakončil, milánští neuhlídali a Bari vedlo na San Siru. Milán zkoušel do poločasu odpovědět, Ibra v tutovce trefil jen bránícího hráče a Patův přímák skončil v náručí brankáře Gilleta.

Ve druhém poločase se hrálo výhradně před brankou Bari. Milán vyvinul obrovský tlak a dokonce se dočkal branek, ovšem neuznaných. Po rychlé akci Pata zakončoval do prázdné branky Robinho, ale v době přihrávku stál v milimetrovém ofsajdu a rozhodčí si toho všiml. Za chvíli vyprodukoval nepříliš razantní střelu Robinho, tu lapil Gillet. Ve velké šanci se ocitl i Antonin, jenomže přesnou přihrávku nedokázal zpracovat.

Pak už přišel neuznaný gól číslo 2. Ibrahimovič si zpracoval míč "klíční kostí" a skóroval, rozhodčí však viděl ruku, takže Bari stále vedlo 1:0. Obrana hostů neměla šanci si vydechnout, nečekané zakončení Abateho musel pohotovým skokem likvidovat Gillet. Milánské snažení pokračoval a před odkrytou brankou už číhal Emanuelson, Husseklep mu ale naposlední chvíli míč vypíchl. AC se i několikrát dožadovalo odpískání pokutového kopu, zvláště po přistrčení Pata, ale píšťalka sudího zůstala němá. Massimiliano Allegri poslal na hřiště Cassana a právě po jeho akci s Ibrahimovičem byli domácí blízko vyrovnání. Švédský kanonýr ale zblízka netrefil branku.

Ibrahimovičovi se utkání celkově nepovedlo, v závěru zbytečně "plácl" do Rossiho a uviděl druhou žlutou kartu. Rossonerri byli i v deseti jasně lepším týmem a dokonce se dočkali vyrovnání. Krásný centr Antoniniho zasáhl Cassano a vyrovnal na 1:1. Utkání bylo v závěru hodně dramatické, Milán pokračoval náporu, ale osmělilo se i Bari, jmenovitě Bentivoglio, kterého fantastickým zákrokem vychytal Abbiati. Podobná akce byla k vidění i na druhé straně, pumelici Thiaga Silvy vyrazil Gillet. Tlak domácích byl nepředstavitelný, Milán bušil na branku Bari, co to šlo, ale to stále odolávalo. Domácím už nepomohl ani čtyřminutový nastavený čas a s Bari jen remizovali 1:1.

Více informací k zápasu

AC Cesena - Juventus FC 2:2

12.03.2011 20:45

Góly: 41. Luis Jiménez (pen.), 80. Marco Parolo - 19. Alessandro Matri, 35. Alessandro Matri

Nesmírně zajímavý zápas byl k vidění v Ceseně. Juventus tam vedl už o dvě branky, přesto nakonec nevyhrál a odváží si pouze bod za konečnou remízu 2:2. Vše podstatné se událo už v prvním poločase, krom tří branek totiž uviděl červenou kartu Marco Motta.

Juventus chtěl po předchozích porážkách konečně zabrat a do utkání také vstoupil lépe. Už po sedmi minutách hry byl v obrovské šanci Matri, veškeré vzrušení ale bylo zbytečné, neboť někdejší útočník Cagliari stál v ofsajdu. Juve gólově udeřilo až o chvíli později, a to sice z klasického protiútoku. Del Piero přihrával Matrimu a ten otevřel skóre zápasu - 1:0 pro Juventus.

Ve 28. minutě došlo k neuvěřitelné situaci. Giaccherini běžel sám na Buffona a italského brankáře překonal, nicméně míč se odrazil od tyčky znovu k němu na kopačku, jenže Giaccherini nepochopitelně přestřelil prázdnou branku. Takovýto moment se vidí opravdu, ale opravdu málokdy.

A znovu platilo staré fotbalové pravidlo "nedáš-dostaneš". Matri připravil jasnou gólovku pro Del Piera, populární Alex orazítkoval břevno a míč dorazil do branky Alessandro Matri - 2:0 pro Juventus. Stará dáma měla mít utkání pevně ve svých rukou, jenže neměla. Buffon totiž fauloval při samostatném úniku Jimenéze a rozhodčí nařídil pokutový kop. Role exekutora se zhostil sám postižený Jimenez a snížil. Ještě do poločasu měli hosté utržit další ránu. Marco Motta totiž těsně před pokutovým územím fauloval a rozhodčí mu ukázal druhou žlutou kartu. Oslabený Juventus první půli uhájil, ale ve druhém poločase se to mělo změnit.

Ve druhém poločase se snažili domácí o vyrovnání. Bylo to pochopitelné, Stará dáma hrála v oslabení a Cesena potřebovala vstřelit jednu branku. Colucciho střelu lapil Buffon a penaltový hříšník zvládl i zmateční situaci o pár minut později, to byla Cesena velmi blízko vyrovnání. Hrdinou zápasu z pohledu Ceseny se stal Parolo. Ten deset minut před koncem zužitkoval standardní situaci a vsítil vyrovnávací gól. Juventus si nedokázal vzít vedení zpátky a znovu ztratil.

Více informací k zápasu

Brescia Calcio - Inter Milán 1:1

11.03.2011 20:45

Góly: 85. Andrea Caracciolo - 18. Samuel Eto'o

Brescia v předehrávce kola remizovala s Interem 1:1 a zatímco pro ni je to úspěch, pro obhájce nikoliv, zvláště když ještě pět minut před koncem Nerazzurri vedli. Samotný závěr byl hodně nervózní, neproměněná penalta a vyloučení na obou stranách.

Domácí začali nebojácně a v prvních deseti minutách zaměstnávali brankáře Cesara, ten sice nemusel vytahovat nijak složitý zákrok, přesto se zapojoval do hry více než Arcari. Po deseti minutách hry konečně Inter převzal iniciativu. Sneijderova rána šla vedle a zakončení Japonce Nagatoma zneškodnil Arcari. V 18. minutě tlak Interu vyvrcholil, rohový kop Sneijdera hlavou zasáhl Ranocchia a před brankou ještě Eto’o, od kterého skončil míč v síti - 0:1. Úvodní branka jakoby hru přibrzdila a další šanci prvního poločasu měl až Caracciolo, který ve snaze přehodit Cesara přestřelil branku.

Caracciolo pokračoval ve svém snažení i ve druhém poločase a několikrát byl blízko vyrovnání. V jednom případě de facto postupoval sám na Cesara, ale brankář Interu si vyběhnutím poradil. V 55. minutě předvedl parádní kopací techniku Sneijder a Brescii uchránila před druhou brankou branková konstrukce! Za dalších osm minut se zjevil před Arcarim Goran Panděv, jenže brankář domácích opět skvěle zasáhl. Čtvrthodiny před koncem byl v dobré palebné pozici Sneijder ale hradbu clonících těl nedokázal prostřelit.

Vedení Interu bylo stále jenom jednobrankové a Brescia pochopitelně vycítila šanci na bodový zisk. Ještě než došlo k senzačnímu vyrovnání, zahodil další tisíciprocentní tutovku Goran Panděv, sám před Arcarim si znovu poradil velmi zle a Inter na to později doplatil. Pět minut před koncem to přišlo, rohový kop se snesl na hlavu Caracciola a ten vyrovnal na 1:1.

V tu chvíli se zdálo být o výsledku rozhodnuto, jenže do konce se ještě udály pořádně zajímavé věci. Poté, co Cordoba fauloval v pokutovém území Edera, měli domácí možnost pokutového kopu a tudíž rozhodnout celé utkání. Caracciolo ale nabídnutou příležitostí pohrdl a vyloučený Cordoba si mohl oddychnout. Naopak domácí společně s trenérem Iachinim si mohl vlasy urvat. V nastavení obdržel nešťastník Caracciolo druhou žlutou kartu a i on byl "předčasně" vyloučen. Inter remizoval v Brescii 1:1 a Scudetto se mu po tomto kole nejspíše opět vzdálí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán29188351:2162
2.Inter Milán29176655:3257
3.SSC Neapol29175744:2656
4.Udinese Calcio29165854:3053
5.SS Lazio29156835:2551
6.AS Řím29147845:3949
7.Juventus FC29119943:3742
8.ACF Fiorentina291010933:2940
9.Città di Palermo291241344:4640
10.Cagliari Calcio291161235:3439
11.Bologna FC29119932:3639
12.Janov CFC291081128:3238
13.Chievo Verona297111128:3132
14.Calcio Catania29881325:3832
15.UC Sampdoria297101225:3331
16.Parma FC296111228:4129
17.AC Cesena29781425:4029
18.US Lecce29771531:5128
19.Brescia Calcio29681523:3626
20.AS Bari29381816:4317
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně
Bologna FC-2neuhrazené výplaty

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (301)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele