Serie A - souhrn 25. kola

12.02.2011, 19:56, aktualizováno 13.02.2011, 22:40
Komentáře a souhrny
Juventus ve šlágru kola zdolal Inter. V sobotu vyhrály AC Milán a Neapol, na což dnes úspěšně zareagovaly Lazio a Udinese. Palermo doma prohrálo s Fiorentinou, před vlastními fanoušky naopak uspělo Cagliari a po delší době se probudila Sampdoria. Bari remizovalo s Janovem...

Juventus FC - Inter Milán 1:0

13.02.2011 20:45

Góly: 30. Alessandro Matri

Prestižní Derby d'Italia patří Juventusu. Jak tomu již bývá, podobně důležitý a očekávaný duel nepřinesl příliš fotbalové krásy, ale alespoň ten jeden gól fanoušci na vyprodaném Olympijském stadionu viděli. Po půlhodině hry ho vstřelil Matri a rozhodl o výhře Staré Dámy. Inter teprve podruhé v letošním roce padl.

Nerazzurri tak jen potvrdili, že v Turíně se jim nedaří, naposledy tu vyhráli před necelými šesti lety. V úvodu sice zahrozil Giampaolo Pazzini, ale svůj volej špatně načasoval a šanci nevyužil. Na druhé straně chytře patičkou vyslal ve vápně Chielliniho Toni, ale suplující levý bek situaci nevyužil. Alessandro Matri se pak dožadoval penalty za zákrok Cordoby, ale u sudího Valeriho nemohl uspět.

Poprvé to v ochozech zahučelo po střele Aquilaniho, který olízl brankovou konstrukci. Sám na bránu se už chtěl řítit Pazzini, ale opět ho zastavil malý ofsajd. Skóre se nakonec změnilo po třiceti minutách. Miloš Krasič zatáhl míč až k pravému rohu hřiště, vrátil míč zpět na volného Sorensena a ten parádním centrem našel ve vápně Matriho. Toho školácky neuhlídal Cordoba a Matri mohl úplně sám hlavičkovat a následně se radovat z gólu.

Inter se zmohl na nějakou odpověď až po změně stran. Maicon nacentroval a Pazzini prověřil Gigiho Buffona. Ten zůstal nepřekonán. Stoperská dvojice Interu dnes večer nepůsobila vůbec jistě, další centr do vápna totiž opět skončil na hlavě volného Matriho, ale tentokrát se bývalý forvard Cagliari mezi tři tyče netrefil. Ranocchia s Cordobou si měli co vyčinit. Chyby stoperů často hasil pravý bek Maicon. To bylo i po Aquilaniho pasu za obranu, po němž šel sám Matri, ale než si stihl míč zpracovat, zakročil Maicon. Z výsledného rohu hlavičkoval Chiellini, ale mířil vedle.

Leonardo po hodině hry stáhl Kharju a poslal do rozestavení 4-2-3-1 Panděva. Del Neri za pět minut rovněž poprvé střídal, vyčerpaného Toniho nahradil Iaquinta, který se vrátil po dlouhém zranění. Svou šanci měl po špatném Sorensenově odkopu Sneijder, jenže jeho pokus zastavilo množství těl v šestnáctce. Čtvrthodiny před koncem střídal zraněného Felipeho Mela Sissoko, na druhé straně přišel místo Cambiassa Nagatomo. To už se na hřišti pár minut pohyboval také Pepe, který přišel za Marchisia, a tak až do posledních sekund musel na place vydržet Matri, jenž toho měl očividně také dost.

Inter se snažil v závěru vyvinout rozhodující tlak a měl i několik šancí. Proti Eto'ovi předvedl Buffon rychlé reakce. Obrovské štěstí měla Stará Dáma v 89. minutě. To už asi většina hostujících fanoušků zvedala ruce, když Maicon poslal před prázdnou bránu míč na Samuela Eto'a, jenže kamerunský útočník z několika metrů nastřelil břevno. Buffon mimo hru jen sledoval, kam se Eto'o trefí a mohl si oddechnout. Vzápětí měl Eto'o ještě jednu příležitost, ale volej mu nevyšel.

V závěrečných čtyřech minutách už Inter více nedokázal, a tak v mohutném dohánění AC ztratil. Naopak Juventus se vrací do hry o evropské poháry.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Chievo Verona 4:1

13.02.2011 15:00

Góly: 19. Daniele Conti, 29. Michele Canini, 43. Nenê, 71. Nenê - 84. Cyril Théréau

Cagliari přejelo Chievo a dalo zapomenout na poslední domácí porážku s Juventusem. Výhru sardinského celku zařídili Conti, Canini a Nené. Hosté v závěru stačili jen snížit, střelecky se prosadil Thereau.

Domácí začali svého soupeře ničit od 19. minuty, kdy padla první branka utkání. V tísni odcentroval Pisano a Conti hlavou překonal brankáře Sorrentina. V další velké šanci domácích byl Robert Acquafresca, Sorrentino se ale činil a pokus vyrazil na rohový kop. Brzy na to ale padla druhá branka Cagliari. Michele Canini se po závaru v pokutovém území ocitl za obranou Chieva a míč dokázal procpat za záda Sorrentina - 2:0 pro Cagliari. Ještě do konce prvního poločasu vstřelili domácí třetí branku. Krásný pas za obranu zužitkoval Nené a stanovil poločasové skóre 3:0 pro Cagliari.

Druhý poločas zahájili pro změnu lépe Veronští. Moscardelli měl dvě tutovky, ale v obou případech si dobrý zákrok připsal Agazzi. Chievo své šance neproměnilo, za to Cagliari se opět trefilo do černého. Střelu Astoriho dorazil do branky Nené - 4:0 pro Cagliari. O výsledku utkání už bylo jasno, přesto v závěru ještě kosmeticky upravil skóre Thereau, jenž vstřelil alespoň čestný úspěch hostů. Útočník Chieva před Agazzim nezaváhal - 4:1.

Více informací k zápasu

AS Bari - Janov CFC 0:0

13.02.2011 15:00

Góly: -

Bari v dnešním duelu víceméně potvrzovalo, proč je na chvostu tabulky, jenže ani Janov nepřijel zrovna v oslnivé formě. Debut se nakonec Bortolovi Muttimu na domácí lavičce vydařil tak napůl, bod za remízu ale asi nakonec brát bude. Remíza to byla bezbranková a na Stadio San Nicola panovala nuda.

Ale nemusela být. Stačilo jen, aby měl po přihrávce Kucky trochu více štěstí v zakončení Rodrigo Palacio, jenž v 9. minutě nastřelil tyč. Z dálky to pak na jedné straně zkoušel Marco Rossi, na druhé Abdel Ghezzal, ale ani jeden nezamířil přesně. V útoku Bari byl viděn jen Okaka, a to ještě většinou nepříliš výrazně. Jednu z přihrávek Rivase směřující na něj obětavě zastavil Dainelli. Mestův pas za obranu znovu našel Palacia, ale ten jeden na jednoho proti brankáři přestřelil.

Jelikož byl Palacio jednoznačně nejnebezpečnějším hráčem Grifů, bylo překvapením, když ho po dvaceti minutách druhé půle Ballardini stáhl a na hřiště poslal Paloschiho. Jenže ten se zatím hledá. Hlavičkou hrozili Kucka s Okakou, ale ani na jedné straně se síť nerozvlnila. V závěru bylo ve finální fázi nebezpečnější Bari. Nejprve Alvarez našel Okaku a ten na čáře prověřil Eduarda. Portugalský gólman tentokrát Janov podržel. V 78. minutě sice za jeho záda dostal míč Okaka, jenže sudí branku neuznal kvůli Castillově faulu na Kaladzeho. V posledních minutách hosté i s Jankovičem tlačili, ale nebyl to takový tlak, jaký by si asi představovali a ani oni už gól nedali.

Více informací k zápasu

Brescia Calcio - SS Lazio 0:2

13.02.2011 15:00

Góly: 17. Álvaro González, 58. Libor Kozák

Lazio se nenechalo zahanbit a na půdě Brescie vyhrálo 2:0. Strůjci úspěchu Biancocelesti se stali Alvaro Gonzalez a český útočník Libor Kozák. Římané se tak udrželi na pozicích zaručujících Ligu mistrů.

Diváci si museli na první branku utkání počkat do 18. minuty a vstřelili jí hosté. Po centru Lichtsteinera se prosadil hlavou Alvaro Gonzalez a svojí branku originálně oslavil simulací telefonování, přičemž telefon představovala jeho vlastní kopačka - 1:0 pro Lazio.

Také další velkou šanci měli hosté, brankář Brescie Arcari musel vytáhnou dobrý zákrok. První poločas ale nenabídl příliš gólových situacích, místo toho se na hřišti přiostřilo. Po kontaktu Sculliho s Ederem volali domácí po penaltě, rozhodčí ale nechal hru v poklidu dále plynout. Penaltou zaváněla i ruka Biavy, ale i v tomto případě zůstala píšťalka sudího němá.

Druhý poločas zahájila Brescia velmi aktivně a obrana Lazia se musela mít na pozoru. Zvláště brankář Muslera musel předvést dva dobré zákroky, v prvním případě si poradil s přímým kopem, ve druhém vychytal Lanzafameho. Brescia sice měla aktivní nástup do druhé půle, ovšem byli to znovu hosté, kteří vstřelili branku. Rohový kop zahraný Ledesmou zatloukl do branky hlavou Libor Kozák - 2:0 pro Lazio. Brescia se nevzdávala, ale Lazio nepovolilo vůbec nic. V závěru se ještě předvedl Muslera, když zlikvidoval poslední odpor domácích.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - US Lecce 3:2

13.02.2011 15:00

Góly: 45. Matías Silvestre, 79. Francesco Lodi, 85. Francesco Lodi - 56. Jeda, 61. Gianni Munari

Na stadionu Angela Massimina byli diváci svědky parádní podívané. Skóre se přelévalo ze strany na stranu a nakonec se zastavilo na výsledku 3:2 pro domácí Catanii. Tu spasil dvěma povedenými přímými kopy Lodi.

Catania byla odhodlána konečně pod trenérem Simeonem zvítězit, a i proto vstoupila do utkání aktivněji. Rosati musel tlumit zakončení Ricchiutiho. Na druhé straně zahrozil Grossmuler, brankář Catanie dobře zasáhl. Sicilané byli lepším týmem, ale ne a ne vsítit branku. Ta nepadla ani po hlavičce Terlizziho, která šla nad. Domácí se ale do konce prvního poločasu přeci jenom dočkali, standardní situace zahraná Llamou se snesla k Silvestremu a ten poslal před odchodem do šaten domácí do vedení - 1:0 pro Catanii.

Po změně stran se začaly dít věci. Maxi odmítl šanci na zdvojnásobení vedení a Lecce zahozenou šanci domácích ztrestalo. Povedený centr Munariho zatloukl hlavou Jeda a srovnal na 1:1. Záhy přišla Catania i o nerozhodný výsledek, nejprve zachránila Andujara tyčka, jenže k dorážce byl připraven Munari - 2:1 pro Lecce. Sicilané se nechtěli se stavem smířit a hru více otevřeli, tím ale pochopitelně riskovali nebezpečné brejky hostí. Po jednom z nich zachránila Sicilany tyčka.

Domácí tuto šanci přečkali, a pak se nadechli k velkému obratu. Hostující obránci dvakrát faulovali na samotné hraně pokutového území a Catania dvakrát z přímého kopu udeřila. V obou případech ukázal skvělou kopací techniku Lodi - 3:2 pro Catanii. Závěr utkání byl ještě pořádně dramatický, ale domácí už se o další vedení připravit nenechali.

Více informací k zápasu

AC Cesena - Udinese Calcio 0:3

13.02.2011 15:00

Góly: 41. Antonio Di Natale, 69. Gökhan Inler, 75. Antonio Di Natale

Di Natale svojí velkou formu potvrdil i v dnešním duelu v Ceseně, kde dvěma góly pro Udinese zařídil tři body a pokročení už na páté místo. Třetí gól přidal Inler. Naopak Ceseně se prohra vůbec nehodí, boj o přežití bude náročný.

Hostující kanonýr mohl vstřelit gól mnohem dříve než ve 40. minutě, ale hned v úvodu mu byl jeho samostatný nájezd zrušen kvůli ofsajdu. Po delším hluchém místě přišla až právě 40. minuta, Von Bergenův faul na Sancheze těsně před pokutovým územím a parketa Di Nataleho - trestné kopy. Nejlepší střelec hostů poslal míč do vzdálenějšího horního rohu branky a mohl slavit. Vzápětí mohl po Armerově dlouhém pasu přidat Di Natale další gól, ale jeho parádní volej Antonioli zpacifikoval.

Srovnat se snažil Erjon Bogdani, ale přestřelil. Igor Budan ho napodobil o chvilku později a Handanovič měl u bližší tyče plné ruce práce. Budana pak ve vápně zatahal za dres Domizzi, ale domácí borec se k zemi poroučel až příliš ochotně a u sudího Orsata s penaltovou prosbou neuspěl. Cesena se sice snažila, ale vepředu byla neefektivní a v 69. minutě na to doplatila. Armero obral o míč Ceccarelliho a Di Nataleho ho poslal na hranici vápna Inlerovi, jenž sice proti sobě měl hned čtyři protivníky, ale hravě si s nimi poradil a přesnou ranou zvýšil na 2:0. Definitivní tečku za utkáním udělal čtvrthodiny před koncem Di Natale, když do brány poslal Islův centr.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Bologna FC 3:1

13.02.2011 15:00

Góly: 8. Angelo Palombo, 11. Daniele Gastaldello, 15. Massimo Maccarone - 65. Daniele Paponi

Domenico Di Carlo alespoň pro tentokrát umlčel kritiky, jeho Sampdoria totiž porazila Boloňu 3:1, když o osudu utkání rozhodla první čtvrthodina. Během ní nastříleli Janovští všechny tři branky. Boloňa už ve druhém poločase jenom snížila.

Sampdoria ukázala nástup do utkání jako hrom a během první čtvrthodiny prakticky rozhodla o utkání. První branku tedy velmi záhy vstřelil z přímého kopu Angelo Palombo, na jeho povedený pokus byl Viviano krátký - 1:0 pro Sampdorii. O chvíli později zahrávali domácí rohový kop a hlavičkující Gastaldello zvýšil už na 2:0.

To ale nebyl konec, opět uběhlo pár minut a domácí Tifosi si mohli znovu zakřičet "gól". Útočník Massimo Maccarone uspěl v samostatném průniků a zajistil Blucerchiatti už tříbrankové vedení. Poločasový rozdíl mohl být ještě vyšší, ale Viviano proti tutovce Biabianyho dobře zasáhl. Jedinou šanci Boloni měl na svědomí Di Vaio, jinak střelec k pohledání mířil nepřesně.

Po změně stran domácí svůj výsledek udržovali, ale to se do jisté míry nepodařilo, neboť Boloňa snížila. Paponi překonal Curciho pohledným "padáčkem" a ještě vykřesal hostům naději na bodový zisk - 3:1. Blucerchiatti ale nic dalšího nedovolili a připisují si důležité vítězství.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - ACF Fiorentina 2:4

13.02.2011 12:30

Góly: 7. Javier Pastore, 48. Antonio Nocerino - 36. Alberto Gilardino, 70. Michele Camporese, 78. Cesare Bovo (vl.), 88. Riccardo Montolivo

Před hlavní zápasovou porcí si mohli diváci vychutnat předkrm v podobě zápasu Palerma s Fiorentinou a bylo se na co dívat. Hosté vyhráli 4:2, přičemž v zápase dvakrát prohrávali.

Start do utkání se více vyvedl Palermu, to bylo mnohem nebezpečnější a po zásluze šlo do vedení. Josip Iličič přihrál Pastoremu, který načal účet dnešního utkání - 1:0 pro Palermo. Fiorentina zareagovala nebezpečným přímým kopem Mutua, při kterém se musel činit Sirigu. Ten následně zasáhl i proti Camporesemu.

Fiorentina dokázala ještě v prvním poločase vyrovnat. Valon Behrami poslal za obranu Sicilanů lehký oblouček, který dopravil do sítě hlavou útočník Alberto Gilardino - 1:1. Za chvíli zkoušel střelecké štěstí Nocerino, jeho volej však byla nepřesná. Přesnost scházela i při velké šanci Violy, kdy se pověsil do vzduchu Behrami a hlavou těsně minul.

Palermu se podařil vstup i do druhého poločasu. Krátce po úvodním hvizdu dokázal Miccoli odcentrovat přes dva bránící hráče a před hlavičkujícím Nocerinem zívala poloprázdná branka - 2:1. Viola tak mohla zahájit další honbu za vyrovnáním, ale příliš se jí to nedařilo. Montolivo střílel vedle, pak už zase útočili domácí. Nocerino nechal vyniknout Boruce a polský brankář musel zasahovat i proti dorážejícímu Iličičovi.

Dvacet minut před koncem se podařilo Fialkám znovu vyrovnat. Osudným se Palermu stalo bránění rohového kopu, na zadní tyči byl totiž úplně volný Camporese a ten měl dostatek klidu, aby vsítil vyrovnávací branku - 2:2. A Fiorentina málem celý zápas otočila, Montolivo z dálky napřáhl a orazítkoval tyčku. Palermo si varování nevzalo k srdci a Fiorentina trestala. Poté, co Ljajič cpal míč před bránu, si vlastní gól vstřelil obránce Bovo - 3:2 pro Fiorentinu.

Nyní zahájilo svojí snahu o vyrovnání Palermo, Acquah byl ve velké šanci, jenže branku těsně přestřelil. Svěřenci trenéra Rossiho více otevřeli hru a Viole se nabízely brejkové situace. Po jedné z nich vstřelili hosté čtvrtou branku. Ljajič po pravé straně pláchl a předložil přesnou přihrávku Montolivovi - italský reprezentant neomylně zakončil - 4:2. Domácí jakoby opustilo štěstí, při další akci se ozvala Borucova tyčka.

Více informací k zápasu

AS Řím - SSC Neapol 0:2

12.02.2011 20:45

Góly: 49. Edinson Cavani (pen.), 83. Edinson Cavani

Velký krok dnes udělala v Římě Neapol. Nejen, že se jí podařilo v hlavním městě vyhrát poprvé od roku 1993 a ukončila letošní domácí neporazitelnost AS, ale především získala veledůležité tři body a s přehledem drží druhou příčku. Vítězství nemohl zařídit nikdo jiný než Edinson Cavani, trefil se dvakrát.

Poprvé 23 letech se vzájemný duel hrál za situace, kdy se obě mužstva ucházejí o Scudetto, ačkoliv nutno uznat, že po dnešních 90 minutách už ho mají Římané na hony vzdálený.

V úvodu duelu pálil přímo do De Sanctise Mirko Vučinič a na druhé straně se snažil zakončit Maggio, ale na míč nedosáhl. Až po dvaceti minutách ale přišlo první vzrušení, ne však příliš fotbalové. Sudímu Bergonzimu se situace trochu vymkla z rukou, když během dvou minut rozdal tři žluté karty. Nejprve po potyčce Cassettiho s Lavezzim, a pak musel žlutý kartónek tasit za Dossenův loket na Taddeie.

Pak už se zase začal hrát fotbal. Riise na poslední chvíli zastavil pronikajícího Maggia. Z následujícího rohového kopu byl zase blízko Cavani, ale těsně před ním byl míč odvrácen. Trestný kop Gargana vyrazil Julio Sergio, ale Neapol stále stupňovala svůj tlak. Cavani si pak poradil s Juanem, ale přes několik dalších těl svou střelu nedostal. Do poločasu to ještě z dálky zkoušeli Cavani s Maggiem a po Lavezziho standardce také Dossena, ale ani jeden neměl seřízenou mušku.

Druhý poločas hodně divoce. Nejprve nahradit Taddeie Menez, a pak už to směřovalo k prvnímu gólu. Pronikajícího Hamšíka zezadu nepatrně trefil Juan a slovenský záložník se skácel k zemi. Sudí chvíli otálel, ale pak odpískal penaltu. Tu kopal Cavani a míč se od pravé tyče odrazil k levé a ven. Cavani byl však hbitý a míč dorazil do branky. Míč navíc přešel čáru ještě před dorážkou, a tak byly protesty domácích marné.

Římané chtěli reagovat útočením, jenže se jim vepředu nedařilo něco vymyslet. Neapol dostala podruhé míč do sítě po Zunigově centru a nešťastným sražením míče Cassettim do vlastní sítě, ale naštěstí pro AS byl ještě předtím odmáván ofsajd. De Sanctis se na druhé straně dostal do akce až při pokusu Meneze a uspěl. Skvělý zákrok vytáhl také Julio Sergio, když zlikvidoval po dlouhém pasu Aronicy Lavezziho. Nakonec to ale bylo k ničemu. Třináct minut před koncem sice na hřiště přišli Greco s Tottim, ale byla to Neapol, kdo slavil další gól. Lavezzi poslal míč na napravo stojícího Paola Cannavara, hostující kapitán odcentroval a Cavani se štěstím z voleje rozhodl o výhře Neapole, která znamená pojištění druhého místa. Naopak Římané vypadli z pohárových pozic.

Více informací k zápasu

AC Milán - Parma FC 4:0

12.02.2011 18:00

Góly: 8. Clarence Seedorf, 17. Antonio Cassano, 61. Robinho, 65. Robinho

AC Milán seřezal v předehrávce kola Parmu 4:0 a parádně se naladil na osmifinálové střetnutí Ligy mistrů proti Tottenhamu. Výhru AC zařídili Seedorf, Cassano a dvěma brankami Robinho.

První branku Milána vsítil velmi brzy po úvodním hvizdu Clarence Seedorf. Ibrahimovič mu prostrčil míč mezi dvěma obránci a rozeběhnutý Nizozemec obešel brankáře a zavěsil - 1:0 pro AC Milán. Gialloblu se pokusili o odpověď prostřednictvím Candrevy, ten cpal míč před Abbiatiho, který před dotírajícím Amaurim zasáhl. Za chvíli vstřelil druhou branku Rossoneri Cassano, a to poté, co si hezky vyměnil míč s Gattusem - 2:0 pro AC Milán. Rozjetý Milán nadále útočil, Merkel ve vyložené šanci promáchl a Cassano po sklepnutí Ibrahimoviče pořádně vyprášil Miranteho rukavice. O chvilku později nepropálil zblízka Miranteho Ibrahimovič. Závěr prvního poločasu vyplnily dvě nepřesné střely Candrevy.

Rovněž do druhého poločasu vstoupili lépe domácí. Přímý kop Ibrahimoviče zasáhl rukou Valiani, ale rozhodčí to jako penaltový prohřešek neposoudil. Pokud měla Parma nějakou šanci, tak vše vychytal spolehlivý Abbiati, koneckonců to platilo i po nepříjemné ráně Dzemailiho.

Utkání se definitivně rozhodlo ve prospěch Milána po příchodu Robinha. Brazilský "hračička" byl na hřišti sotva dvě minuty, když vstřelil třetí branku AC. Robinho zakončil akci vedenou Cassanem - 3:0. Za chvíli byl Robinho v další šanci, ale přihrávka mu šla na paty. Brazilského útočníka to nemuselo mrzet, neboť zanedlouho dal druhou branku a opět zafungovala kombinace Cassano - Robinho - 4:0. Parma sice sympaticky pokračovala ve snažení, ale Abbiati se překonat nenechal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán25157344:1952
2.SSC Neapol25154640:2249
3.SS Lazio25136632:2245
4.Inter Milán24135644:2844
5.Udinese Calcio25134842:3043
6.Juventus FC25118641:3041
7.Città di Palermo25124944:3540
8.AS Řím24116735:3239
9.Cagliari Calcio251051032:2735
10.ACF Fiorentina2488827:2632
11.Chievo Verona25710827:2731
12.UC Sampdoria2479823:2630
13.Janov CFC2478919:2229
14.Bologna FC2488826:3329
15.Parma FC25681123:3426
16.Calcio Catania25681122:3326
17.US Lecce25661326:4624
18.Brescia Calcio25641520:3322
19.AC Cesena25561417:3421
20.AS Bari25361614:3915
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně
Bologna FC-2neuhrazené výplaty

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (645)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele