Serie A - souhrn 15. kola

05.12.2009, 19:59, aktualizováno 06.12.2009, 22:46
Komentáře a souhrny
AS Řím porazil v derby velkého rivala Lazio 1:0 a je šestý. Včera se v Itálii bojovalo o čelo tabulky, dnes o čtvrté místo. V přímém souboji remizoval Janov s Parmou, Fiorentina si polepšila výhrou nad Atalantou. To samé platí pro Neapol, která bere tři body z nelítostného boje s Bari. Dlouho očekávanou výhru zaznamenala Siena.

AS Řím - SS Lazio 1:0

06.12.2009 20:45

Góly: 79. Marco Cassetti

Římské derby rozhodl střídající Marco Cassetti, který naskočil do druhého poločasu místo zraněného Mexese a v 79. minutě rozhodl o tom, že králem Říma se stane AS. Naopak Lazio se neustále topí v krizi, dnes to byl již 13. zápas v řadě bez výhry.

Před očekávaným derby panovala v hlavním městě Itálie napjatá atmosféra a v okolí stadionu neustále bouchaly dělobuchy. Vše se, bohužel, přesunulo i na stadion a zápas musel být na pět minut přerušen, protože fanoušci na stadionu hodili několik explodujících výbušnin. K přerušení došlo po pár minutách hry, ale poté se situaci uklidnila a vše bylo relativně v pořádku. První, kdo prověřil gólmana Julia Sergia, byl Aleksandar Kolarov, ale jeho povedený trestný kop byl lapen. Na druhé straně vyběhl proti Vučiničovi Nestor Muslera a byl rovněž úspěšný. To vše se událo ještě před nucenou přestávkou, po ní už přišla velká šance domácích, ale proti Menezovi se opět vytáhl Muslera. Po půlhodině hry musel zasahovat i Julio Sergio a Matuzalema si vychutnal. Tři minuty před poločasovou pauzou obešel dva obránce Zarate, ale finální přihrávku na Matuzalema zachytil Julio Sergio. Ještě před poločasem musel střídat Mexes, zraněné koleno mu nedovolilo pokračovat.

Vystřídal ho Cassetti, který se poprvé ukázal v 57. minutě, ale se šancí nenaložil zrovna nejlépe, když míč napálil přímo do Muslery. Po hodině hry mohlo být vše jinak, kdyby mělo Lazio trochu více štěstí. Zarate totiž pravačkou prostřelil Sergia, ale míč se odrazil tyče. Nakonec však skončil na noze Mauriho, ale ten situace nevyužil a skvěle ho vychytal Sergio. A zrovna když bylo Lazio v nejlepším, inkasovalo. Hosty zchladil po přihrávce Vučiniče rozhodující brankou Cassetti, volejem nedal Muslerovi šanci. Vzápětí navíc ještě svůj tým udržel ve hře, když úžasně vytáhl Riiseho dělovku. Lazio však již nenašlo na soupeřův gól odpověď a odchází poraženo.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Udinese Calcio 2:1

06.12.2009 15:00

Góly: 27. Adaílton, 65. Marco Di Vaio - 45. Antonio Di Natale

Proměněná penalta Marca Di Vaia rozhodla o cenném vítězství Bologni 2:1 nad fotbalisty Udinese. Hosté se tak propadli na čtrnácté místo tabulky, patnáctá je právě Bologna, která se na Udinese díky výhře dostala na dvoubodový dostřel.

Úvod utkání doprovázeli nepřesné pokusy Floro Florese a Di Vaia, ovšem ve 27. minutě se díky parádnímu přímému kopu Adailtona dostali dovedení domácí - 1:0 pro Bolognu. Na druhé straně se o něco podobného pokoušel Di Natale, ale na rozdíl od Adailtona vůbec netrefil branku. Čas rychle kvapil a Udinese se nemohlo dostat do pořádného zakončení, které by znamenalo vyrovnání. Nakonec se to však podařilo, v nastaveném čase vyrovnal Di Natale, který obelstil ofsajdovou past a následně nedal Vivianovi šanci - 1:1.

Di Natale měl ve druhém poločase opět skvělou příležitost na skórování, avšak zatímco v první šanci uspěl, ve druhé ztroskotal. Brankář Samir Handanovič měl pak opět plné ruce práce s nebezpečným přímým kopem Adailtona. Zaskvěl se také Viviano, jenž lapil hlavičku Portanovi. V 65.minutě fauloval Domizzi útočníka Di Vaia a nařízenou penaltu proměnil samotný postižený, tedy Marco Di Vaio - 2:1. Udinese chtělo pochopitelně srovnat krok, ale největší šanci Di Nataleho zlikvidoval Viviant. Domácí už si těsné vedení pohlídali.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Atalanta Bergamo 2:0

06.12.2009 15:00

Góly: 26. Juan Vargas, 89. Alberto Gilardino

Fiorentina se oklepala ze dvou posledních porážek a před vlastními fanoušky porazila Atalantu. Rozhodující gól vstřelil nádhernou ranou Juan Manuel Vargas, v poslední minutě tři body jistil Gilardino.

Viola šla za vítězstvím od samého počátku a v první půlhodině zápasu vládla. První akce sice ještě neskončila úspěchem, když Santanův centr Gilardina nedosáhl, následný trestný kop Kroldrupa vyrážel Consigli. Další šanci opět připravoval Santana, ale Jovetič z bezprostřední blízkosti vyhořel. Zlikvidován byl i Donadelův pokus, ale ve Florencii bylo jasné, že je jen otázkou času, než domácí hráz soupeře prolomí. A čekání fanoušků se vyplatilo, protože úvodní branka byla vskutku výstavní. Snad ze 30 metrů napřáhl Vargas a nádhernou ranou pod břevno poslal Violu do vedení. Atalanta poté měla příležitost vyrovnat, ale Ceravolova střela byla lapena a Guarente při dorážce zaváhal. Těsně před přestávkou mohl zvýšit na 2:0 aktivní Santana, ale z trestného kopu trefil břevno.

Druhá půle začala pro domácí špatně, když po pěti minutách musel odstoupit s poraněným kolenem Jovetič. Chybu v rozehrávce hostů pak využil Donadel a hrnul se na branku, ale zpětný pas na Jorgensena byl zastaven, respektive odkopnut na roh. Pár minut před koncem poslal Atalantu do kolen červenou kartou Valdes. Výrok sudího se příliš nelíbil trenérovi Contemu a po protestech byl rovněž vyloučen. Rozhodnutí nakonec přinesla poslední minuta, kdy dva obránci Atalanty nedokázali odkopnout centrovaný míč a jejich chybu potrestal Gilardino.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Parma FC 2:2

06.12.2009 15:00

Góly: 14. Rodrigo Palacio, 66. Raffaele Palladino - 36. Jonathan Biabiany, 59. Jonathan Biabiany

Bitva o čtvrté místo přinesla parádní fotbal, po kterém se rozešel Janov s Parmou smírně 2:2. Čtvrtá tak zůstává Parma, Grifové klesli na šesté místo, ale mají stejně bodů jako Fiorentina i Sampdoria.

Gólový účet dnešního duelu otevřel svou první brankou v Serii A Rodrigo Palacio. Ve 13. minutě ho dlouhým pasem našel Criscito a pro domácího forvarda již nebyl problém přes Miranteho zakončit. Po inkasované brance převzala iniciativu Parma a Janov se uchýlil k brejkům. Více šancí měli právě Grifové, Sculliho gól nebyl uznán pro ofsajd, Palladino byl v dobré pozici zastaven. Stejný hráč měl velkou šanci i o chvilku později, ale Mirante ho vychytal. Parma nakonec udeřila ve 36. minutě, Jonathan Biabiany utekl obraně a překonal Scarpiho. Na Stadio Ferraris se v tu chvíli hrálo nahoru dolů a branka mohla padnout prakticky z každého útoku.

Důkazem toho byla situace krátce po změně stran, ve velké šanci se ocitl Antonelli, ale místo přímé střely vymýšlel něco navíc a neuspěl. Na branku se nakonec ve druhém dějství čekalo do 59. minuty, kdy se znovu prosadil Biabiany. Pro mladého Francouze to byly vůbec první přesné trefy v Serii A. Tentokrát se Biabiany prosadil střelou z voleje. Janov se ale rozhodně nechtěl vzdát a během sedmi minut vyrovnal. Vše na sebe vzal Palladino, udělal si prostor ke střele a střelou, která lízla tyč, vyrovnal. Grifové mohli dokonce otočit, jenže gól Omara Milanetta nebyl uznán kvůli ofsajdovému postavení. Opakovaný záběr však ukázal, že domácí hráč pravděpodobně v době Sculliho přihrávky za obránci nestál. Utkání bylo otevřené až do posledních minut, o čemž svědčí šance Sculliho, ale také především obrovská příležitost Zaccarda. Ten mohl v závěru strhnout vedení na stranu Parmy, ale hlavičkou z bezprostřední blízkosti branku přestřelil, respektive olízl břevno. Proto zápas skončil nerozhodně 2:2.

Více informací k zápasu

AS Livorno - Chievo Verona 0:2

06.12.2009 15:00

Góly: 12. Luca Rigoni, 66. Simone Bentivoglio

Livorno prohrálo doma s Chievem 0:2 a nadále zůstává na sestupové pozici. Za hosty se trefili Rigoni a Bentivoglio. Utkání hodně ovlivnilo vyloučení útočníka Lucarelliho.

Hned v úvodu utkání si mohl hostující Simone Bentivoglio vstřelit vlastní gól, když zariskoval a jeho obranná hlavička minula jen těsně branku. Na druhé straně ohrozil branku domácích Elvis Abbruscato, jenže minul. Po čtvrthodině se diváci dočkali prvního zásahu. Mozart odcentroval z levé strany na přední tyč, kde operoval Luca Rigoni a jeho úspěšná hlavička znamenala vedení hostujícího celku 1:0. The Flying Donkeys mohli zanedlouho vstřelit další branku, ovšem De Lucia v souboji jeden na jednoho vychytal Abbruscata. Chievo bylo aktivnější a pozice Livorna se mohla ještě více zhoršit po vyloučení Lucarelliho, jenž měl natolik nevhodné řeči, že byl obdarován červenou kartou.

Hra o deseti paradoxně Livornu prospěla, to se začalo tlačit více dopředu. Rivasův přímý kop v brance neskončil a Bergvold žadonil o pokutový kop, leč marně. V 66. minutě však bylo definitivně rozhodnuto, svojí vůbec první branku v Serii A vstřelil uvnitř pokutového území Simone Bentivoglio, a bylo to 2:0. Chievo mělo ještě další šance, z niž největší byla ta, kterou měl na svědomí teprve devatenáctiletý Maročan Hanine. Mladičký hráč ve službách Chieva však minul branku a na výsledku 0:2 už se nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - AS Bari 3:2

06.12.2009 15:00

Góly: 54. Fabio Quagliarella, 72. Christian Maggio, 88. Fabio Quagliarella - 49. Barreto, 63. Andrea Ranocchia

Neapol zvládla těžké utkání s Bari a po přestřelce 3:2 si připsala všechny tři body. Domácí na stadionu San Paolo dvakrát prohrávali, ale pokaždé dokázali srovnat krok. Rozhodující trefu zaznamenal dvě minuty před koncem Fabio Quagliarella. Ke zvratu Neapole přispělo i vyloučení Parisiho a Ranocchii.

První šanci zápasu měla Neapol, Maggio se vyhnul ofsajdové pasti, ale v souboji jeden na jednoho proti Gilletovi nevyzrál. Další pokus vyslal směrem na branku Bari Quaglierella, ale diváci se první branky ještě nedočkali. Ve 42. minutě se v doposud největší šanci objevil Quagliarella, skoro jisté brance zabránil hostující obránce Ranocchia. Bari si v prvním poločase na branku domácích nevystřelilo, o to více bylo překvapující jejich vedení na začátku druhého poločasu.

Ve 49.minutě si Barreto zpracoval dlouhý balón za domácí obranu, jehož autorem byl Bonucci, brankář De Sanctis proti němu vyběhl, avšak Barreto si skvěle poradil a brankáře domácích efektivně přehodil - 1:0 pro Bari. Vyrovnání ze strany hostí netrvalo příliš dlouho, Gargano poslal krásný centr na Quaqliarellu, jenž ještě krásnější hlavičkou překonal Gilleta a srovnal na 1:1. O chvíli později se mohli dostat domácí do vedení, ale Quaqliarella opět spálil svojí šanci, po něm pak Lavezzi ještě přestřelil.

Bari nebylo nebezpečné, ale když se dostalo před branku Neapole, tak udeřilo. Alvarez se prosadil na levé straně a odcentroval na hlavu Barreta, toho fantastickým zákrokem vychytal Gillet, ale na následnou dorážku Ranocchia už byl krátký - 2:1 pro Bari.

Následný vývoj utkání hodně poznamenalo vyloučení. Nejprve obdržel druhou žlutou kartu Parisi a musel předčasně do sprch. Toho využil Quaqliarella, jenž poslal jemný oblouček na hlavu Maggia, a ten opět srovnal skóre na 2:2. Oslabené Bari nedokázalo čelit rozjeté Neapoli a do konce utkání ještě jednou inkasovalo. Lavezziho dobrou práci zužitkoval dvě minuty před koncem Quagliarella a zařídil výhru domácích. V 90. minutě obdržel další červenou kartu hostující Ranocchia a zbytek utkání dohrávalo Bari o devíti mužích.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Cagliari Calcio 2:1

06.12.2009 15:00

Góly: 55. Igor Budan, 65. Simon Kjaer - 24. Alessandro Matri

Sicilské Palermo zaznamenalo důležitou výhru v těžkém zápase s Cagliari. Vyhrát mohly oba celky, ale nakonec rozhodla lepší druhá půle ze strany domácích. Zápas nedochytal brankář Lupatelli, jehož zastoupil hráč z pole Canini.

Palermo začalo aktivně, už po několika sekundách vyrazil Simpliciovu střelu jednou rukou Lupatelli. Poté musela hostující obrana řešit sólový průnik Igora Budana a i střelu Bova. Domácí v této fázi dominovali a Cagliari se jen bránilo. Palermo se také dožadovalo pokutového kopu, Biondini zahrál v pokutovém území rukou, avšak rozhodčí jasně ukázal "hrajete dál". Úvodní tlak nebyl domácím nic platný, protože ve 24. minutě udeřil hostující Matri. Andrea Cossu vyslal parádní přihrávku, které se ujal právě Matri a střelou překonal brankáře Sirigu. S domácími mohlo být ještě hůř, neboť Daniele Dessena trefil brankovou konstrukci a Davide Biondini netrefil branku. Cagliari bylo na koni a bránilo se tentokrát jen Palermo.

Domácí evidentně potřebovali přestávku a druhý poločas už byl zase jiný. V 55. minutě totiž vyrovnal krásnou brankou do horního rohu Igor Budan a psychická výhoda byla na straně domácích. Za dalších deset minut totiž vstřelil druhou a zároveň vedoucí branku domácích Simon Kjaer. Stoper Palerma stál při rohovém kopu přesně tam, kde měl - 2:1 pro Palermo. Ke konci utkání se dostalo Cagliari do svízelné situace, zranil se totiž brankář Lupatelli, a jelikož už hosté třikrát střídali, tak musel uchopit brankářské rukavice Canini. Domácí výhru nakonec udrželi.

Více informací k zápasu

AC Siena - Calcio Catania 3:2

06.12.2009 15:00

Góly: 51. Emanuele Calaió, 56. Claudio Terzi, 62. Michele Paolucci - 13. Jorge Martínez, 55. Jorge Martínez

Zajímavá přestřelka byla k vidění i na stadionu Artemia Francchiho. Domácí Siena nakonec zvládla zápas s Catanií a vyhrála 3:2. Hosté přitom dvakrát vedli, ale ani to jim nestačilo k bodovému zisku. Dvěma branky se blýskl hostující Martinez.

Siena byla před tímto zápasem na posledním místě, a proto potřebovala v domácím prostředí nutně zvítězit. Nicméně dobře zrovna neodstartovala, první šanci zápasu měl na svědomí hráč Catanie, respektive Morimoto, ale brankář Curci s pomocí své nohy šanci zlikvidoval. Ve 14 minutě už to bylo 1:0 pro hosty. Catania rozehrávala standardní situaci, tu střelou z první dostal do sítě Jorge Martinez. Zanedlouho to mohlo být 2:0 pro hosty, nebýt brankáře Curciho, který vytáhl parádní zákrok proti Ledesmovu lobu. První šanci Sieny měl až ve 36. minutě Terlizi, jím zahrávaný přímý kop se mezi tři tyče Andujarovy branky nevešel.

Bianconeri nehráli dobře, a tak došlo o poločasu ke střídání a hned bylo ze strany Sieny vidět zlepšení. Maccaroneho přesnou přihrávku dopravil do branky Calaio - 1:1. Ovšem uběhlo sotva pět minut a hosté opět vedli. Bellusci poslal centr na Martineze, jenž se výškově prosadil i mezi dvěma obránci - 2:1 pro Catanii. Uběhlo 60 sekund a bylo to 2:2. Terzi přehlavičkoval Spolliho a vsítil tak vyrovnávací branku. Přestřelka pokračovala v 61. minutě, to naservíroval Maccarone pěknou přihrávku Paoluccimu, a ten jí nepohrdl - 3:2. Siena tak dokázal otočit nepříznivý stav ve svůj prospěch. V závěru Curci vychytal Adriana Ricchiutiho a Siena mohla po delší době slavit vítězství.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Inter Milán 2:1

05.12.2009 20:45

Góly: 20. Alessandro Del Piero, 58. Claudio Marchisio - 26. Samuel Eto'o

Letošní ročník italské Serie A dostává nový náboj, který mu dodaly výsledky dvou sobotních zápasů. Milánské AC porazilo Sampdorii a snížilo náskok Interu na čtyři body. Tento rozdíl mezi oběma milánskými kluby zůstal platný i po večerním šlágru, v němž Juventus doma porazil Inter 2:1...

Juventus v průběhu podzimní části sezony poztrácel několik cenných bodů a pokud chtěl i nadále myslet na Scudetto, nesměl si dovolit prohrát. V úvodu zahrozil Inter, nejprve Caceres uklidil do bezpečí přihrávku Stankoviče, poté Cannavaro přidržel v pokutovém území Lucia, penalta se ale nepískala. Lucio byl v centru dění i ve dvacáté minutě. Po jeho zákroku na Del Piera sudí Saccani přísně nařídil trestný kop, který od postranní čáry rozehrál Diego. Míč se poté odrazil od Del Piera, Lucia a Chielliniho, až nakonec skončil za zády Julia Cesara - 1:0.

Toto vše ještě rozvířilo emoce a jako první to odnesl Jose Mourinho, který byl po zatleskání na adresu rozhodčího vykázán ze střídačky. Hrálo se od podlahy, vedle ostrých zákroků ale nechyběly ani góly. Ten druhý přišel ve 26. minutě, Stankovič rozehrál trestný kop, na ten si na malé vápno naběhl osamocený Eto'o a jeho hlavička znamenala vyrovnání na 1:1.

Odpovědět se snažil Del Piero, s jeho slabší střelou z ne zrovna ideální pozice si ale Cesar poradil. To samé platilo na začátku druhé půle o Buffonovi, po střele Stankoviče vznikl v pokutovém území závar a zakončit se nakonec podařilo Eto'ovi, Buffon ovšem byl pozorný.

V 58. minutě padla třetí branka a podruhé v zápase šel do vedení Juventus. Sissoko ze dvaceti metrů vyzkoušel Cesara, který vyrazil k Marchisiovi, ten nádherně obešel Lucia a nakonec střelou přes brazilského gólmana rozvlnil síť - 2:1.

Inter se ocitl v trochu nezvyklé situaci a na vše zareagoval nasazením Balotelliho. Další protesty ze strany hostujícího týmu přišly po zákroku Cacerese na Milita v pokutovém území, ani tentokráte se ale penalta nepískala.

Závěrečné minuty byly hodně vyhecované a vše začalo soubojem Mela s Balotellim, při kterém se domácí záložník ohnal po soupeři. Následovala strkanice, v níž se hodně angažoval například Buffon, jeho spoluhráč Sissoko se pak po úderu do hlavy od jednoho z protihráčů pak dokonce ocitl na zemi. Sudí Saccani ovšem nezapomněl na původ všeho, Melovi ukázal druhou žlutou kartu a poslal ho přečasně do kabin.

Inter přesilovku využít nedokázal a prohrál 1:2. Stále zůstává na prvním místě tabulky, druhé AC Milán ale ztrácí jenom čtyři body a Juventus je o další bod zpět.

Více informací k zápasu

AC Milán - UC Sampdoria 3:0

05.12.2009 18:00

Góly: 2. Marco Borriello, 21. Clarence Seedorf, 23. Alexandre Pato

AC Milán porazil na úvod 15.kola italské ligy Sampdorii Janov hladce 3:0 a upevnil si druhé místo v tabulce. O vítězi utkání rozhodla úvodní dvacetiminutovka, ve které hráči Rossoneri nastříleli všechny tři branky. Postupně se trefili Borriello, Seedorf a Pato.

Domácí vlétli do utkání impozantně a už po necelé půlhodině hry vedli 3:0. Ve 2. minutě založil rychlou akci Antonini, jenž předal míč Ronaldinhovi a ten přesným centrem našel hlavu Borriella - 1:0 pro Milán. Marco Borriello se zanedlouho objevil i v další šanci, ovšem jeho střelecký pokus brankář hostí vyrazil. Ve 21. minutě se opět ukázal Ronaldinho, jehož gólovou přihrávku nekompromisně napálil pod břevno Seedorf - 2:0. Za další dvě minuty bylo se Sampdorií ještě více zle, Pato v pokutovém území nadvakrát překonal Castellazziho a bylo to 3:0. Ve 34. minutě přišlo vynucené střídání, Ronaldinho si přivodil svalové zranění a nahradit ho musel Ignazio Abate. V praxi to znamenalo, že se Pato posunul na Ronaldinhovu pozici a Abate zaujal místo podél pravé postranní čáry. Do konce prvního poločasu už se nic důležitého z obou stran neodehrálo.

Druhý poločas už nebyl zdaleka tak divácky atraktivní jako první půle. Milán měl ještě nějaké šance, ale branku z nich nedokázal vytěžit. Sampdoria toho na stadionu Giuseppe Meazzy moc nepředvedla a směrem dopředu byla opravdu neškodná. A tak útočil Milán, Pato z pravé strany odcentroval na zadní tyč, kam pozdě dobíhal Abate. Tentýž hráč pak prošel přes dva obránce, ale následně napálil míč jen do Castellazziho. Před koncem utkání připravil Huntelaar svojí individuální akcí gólovou šanci pro Seedorfa, ale ten minul hostující branku. V nastaveném čase předvedl ještě jeden průnik Pato, ale Castellazzi byl proti němu připravený. Milán po celou dobu hru kontroloval a vyhrál naprosto bez problémů 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán15112234:1335
2.AC Milán1594223:1531
3.Juventus FC1593328:1630
4.Parma FC1574420:1925
5.ACF Fiorentina1573517:1324
6.AS Řím1573525:2224
7.Janov CFC1573528:2624
8.UC Sampdoria1573520:2224
9.SSC Neapol1565421:2123
10.Cagliari Calcio1571722:1822
11.Chievo Verona1563618:1621
12.AS Bari1556416:1421
13.Città di Palermo1555519:2020
14.Udinese Calcio1553718:1918
15.Bologna FC1544716:2216
16.SS Lazio152769:1513
17.Atalanta BC1533914:2412
18.AS Livorno153396:1812
19.Calcio Catania1516814:249
20.AC Siena15231015:269

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (551)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele