Serie A - souhrn 12. kola

13.11.2010, 19:56, aktualizováno 14.11.2010, 22:43
Komentáře a souhrny
AC Milán v derby nejtěsnějším rozdílem porazil Inter a vede ligu. Lazio vyhrálo nad Neapolí, Juventus se doma rozešel smírně s AS Řím. Fiorentina porazila Cesenu a i nadále stoupá tabulkou, v neděli odpoledne se hattrickem blýskli palermský Pastore a Di Natale z Udinese.

Inter Milán - AC Milán 0:1

14.11.2010 20:45

Góly: 5. Zlatan Ibrahimović (pen.)

Derby della Madonnina ovládl AC Milán! Svůj bývalý celek popravil jedinou trefou z pokutového kopu Zlatan Ibrahimovič. Místy bylo derby hodně vypjaté, Ignazio Abate byl dokonce po hodině hry vyloučen, ale Inter půlhodinovou přesilovku nevyužil. AC se vrátilo do čela soutěže.

Začátek slavného derby vyšel lépe hráčům Rossoneri, neboť už v 5. minutě jasně fauloval v pokutovém území Materazzi Zlatana Ibrahimoviče a rozhodčí odpískal pokutový kop. Někdejší útočník Interu Ibrahimovič se chopil míče a nekompromisně zahranou penaltou poslal AC do vedení - 1:0 pro Milán.

Ibrahimovič byl při chuti, po společné kombinaci s Robinhem obraně Nerazzurri pořádně zatopil. I další gólový okamžik obstaral švédský forvard, parádní volejí těsně minul branku. Inter toho v prvním poločase příliš nepředvedl, nebezpečný byl akorát volný přímý kop Wesleyho Sneijdera. Poločas městského derby tedy dopadl lépe pro AC.

Inter zahájil druhou půli s větším odhodláním, ovšem defenzíva Rossoneri je do blízkého zakončení nepouštěla. Abbiati tak musel kontrolovat většinou dalekonosné pokusy, jeden z nich po přímém kopu s potížemi vyrazil. Druhý klíčový okamžik zápasu přišel po hodině hry. Abate dohrál souboj s Panděvem, přičemž horkokrevný Makedonec se na milánského mladíka obořil a povalil jej na zem. V tuto chvíli jasná červená pro Panděva, jenže ono to bylo naopak, červenou kartu dostal Abate.

Benítezovi svěřenci tedy měli možnost více než půlhodinové přesilovky. Jenže Inter se do blízkosti Abbiatiho nedostával, zdálky znovu pokoušel štěstí Sneijder, ale neúspěšně. Utkání nedohrál ani penaltový hříšník Marco Materazzi, ten si po ostrém souboji s Ibrahimovičem odnesl zranění a musel být střídán.

Pojistku mohl vstřelit zkušený Seedorf, útok Rossoneri opět táhl aktivní Ibrahimovič a Seedorf po jeho přihrávce těsně minul pravou tyč. Závěrečný nápor Interu se nedostavil, loňský mistr sice častěji držel míč na svých kopačkách, ale na to se pochopitelně nehraje.

Více informací k zápasu

AS Bari - Parma FC 0:1

14.11.2010 15:00

Góly: 33. Antonio Candreva

Hůře to snad pro Bari ani skončit nemohlo. I po 12. kole jsou Galletti jediným mužstvem, které má jednociferný počet bodů, ale horší je to, jakým způsobem dnes odehrálo zápas s Parmou. Nejen, že Candreva celý zápas rozhodl nádhernou ranou, ale Bari ještě dokázalo zahodit penaltu a v závěru si nechalo vyloučit dva hráče.

Parma dnes potvrdila, že se jí na Stadio San Nicola daří a po čtyřech výhrách z poslední sedmi zápasů zvítězila i dnes. V základní sestavě se objevil i veterán Crespo a měl tu čest jako první vystřelit, po Marquesově centru ale hlavou netrefil. Na druhé straně Nico Pulzetti rovněž netrefil. K dalekonosným střelám se pak odhodlali Caputo a Donati, ale gól přišel až ve 33. minutě.

Z levé strany nacentroval Marques, Crespo nechal míč proletět až na Candrevu a ten nádherným volejem poslal Parmu do vedení. Candreva měl sice hodně těžkou pozici, ale jeho pravačka byla přesná jako chirurgova ruka. V nastaveném čase prvního dějství dostalo Bari snadnou příležitost ke srovnání skóre. Paci s Dzemailim ve vápně seslali k zemi Barreta a sudí nařídil penaltu. Ačkoliv Dzemaili možná jako první zasáhl míč. Vzápětí si ale mohl oddechnout, protože Parisi domácí fanoušky zklamal, trefil jen břevno a do šaten se šlo za stavu 0:1.

Smůla domácích pokračovala i po patnáctiminutové pauze. Barreto se dobrou individuální akcí dostal až k zakončení, ale teč zařídila, že míč skončil na tyči. A aby to bylo pro Bari ještě horší, v 59. minutě hřiště právě Barreto se zraněním opustil. Zdravotní problémy Galletti se tedy prohlubují.

Domácí borci už asi byli značně frustrovaní a dvacet minut před koncem na to doplatil Andrea Masiello. Ten z ruky sudího Brighiho viděl po faulu na Marquese přímou červenou kartu. Přesto ještě mělo Bari v 79. minutě šanci na vyrovnání. Donati našel rohovým kopem Raggiho, ale ten zblízka přestřelil. A zkázu Galletti dokonal tři minuty před koncem Donati, když za protesty dostal druhou žlutou kartu a na cestě do kabin sudímu ještě zatleskal. Ani v devíti to sice ještě Bari nevzdalo, ale už bylo pozdě. Mirante Belmonteho pokus chytil a Parma zvítězila 1:0.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Brescia Calcio 1:0

14.11.2010 15:00

Góly: 58. Marco Di Vaio

Boloňa udolala jedinou brankou Marca Di Vaia Brescii a opustila sestupové pozice. Tam naopak spadla právě Brescia. Na porážce nic nezměnilo ani vyloučení Mudingaye.

Především útočník Marco Di Vaio se staral o rozruch před hostující brankou. V první nebezpečné situaci si s boloňským střelcem brankář Arcari ve spolupráci se Zebinou poradili. Na druhé straně prověřil pozornost Viviana záložník Alessandro Diamanti. O chvíli později tentýž hráč opět zaměstnal boloňského brankáře. Před koncem prvního poločasu byl blizoučko vedoucí trefě Andrea Caracciolo, ten svojí hlavičkou překonal Viviana, avšak Rubin na brankové čáře zachránil.

Boloňa se ujala vedení ve druhém poločase, přesněji v 58. minutě. Marco Di Vaio asi z dvaceti metrů nachytal na švestkách brankáře Arcariho. Zanedlouho musel strážce hostující svatyně opět zasahovat, střídající Antonio Busce měl políčeno na branku, jenže Arcari byl proti.

O vyrovnání se pokoušel především Diamanti, dvakrát se neúspěšně pokoušel zakončit. Sedm minut před koncem přišli domácí o Mudingaye, ten obdržel druhou žlutou kartu a musel logicky do sprch. Závěrečných pár minut přežila Boloňa bez úhony a připsala si veledůležité tři body.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Janov CFC 0:1

14.11.2010 15:00

Góly: 83. Andrea Ranocchia

Cagliari sice dnešnímu zápasu dominovalo, jenže faktor Davide Ballardini opět zafungoval a nový kouč Janova zažívá nejlepší start svého působení. V zápase s Cagliari jeho tým několika dobrými zákroky podržel Eduardo a v závěru rozhodl o výhře Grifů Andrea Ranocchia.

Přitom pro Eduarda zápas nezačal vůbec dobře. V úvodu ho totiž nechtěně kopl do hlavy Astori a portugalský gólman se musel chvíli oklepávat. Pak už hned čelil akcím Cagliari. Matri na něj šel sám, ale Eduardo dobře vyběhl a zastavil ho. Vzápětí musel vyrážet další Matriho pokus. Na druhé straně se na rozhodčího vyzývavě díval Luca Toni, když ho Ariaudo držel za dres, ale penaltu nedostal. Pak už zkušený útočník předvedl něco z fotbalového soudku, po Velosově centru olízl míč po jeho pokusu břevno.

Hře ale dominovali domácí. Daniele Conti se ocitl před bránou úplně sám, ale neuvěřitelně přestřelil. Perica v další příležitosti zradilo zpracování, Alex Pinardi vyhořel na Eduardovi.

Po přestávce musel střelu Miguela Velosa likvidovat Agazzi. Na druhé straně stál nadále nepřekonatelný Eduardo. Nepřemohl ho Nene a ani v další dobré pozici Cossu. Druhá půle už byla vyrovnanější než za první, ačkoliv Cagliari bylo aktivnější. Proto byla 83. minuta pro Stadio Sant'Elia šokem. Ranocchia si naběhl na rohový kop a hlavičkou zavěsil, čímž zařídil důležité tři body pro Janov. Cagliari po dnešku rozhodně nemůže být spokojeno, mělo brát minimálně bod, ne-li tři.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Calcio Catania 3:1

14.11.2010 15:00

Góly: 33. Javier Pastore, 47. Javier Pastore, 85. Javier Pastore - 46. Christian Terlizzi

Sicilské derby se původně mělo obejít bez domácí hvězdy Javiera Pastoreho, ale argentinský záložník nakonec nastoupil a všechny přesvědčil o tom, že kdyby nehrál, přišli by fanoušci o hodně. Vždyť Catanii nastřílel tři góly a sám rozhodl o výhře Palerma.

Catania ale nezačala špatně. Munoze v úvodu obral o míč Maxi Lopez a olízl svou střelou brankovou konstrukci. Na druhé straně se sice trefil Iličič, ale gól nebyl uznán kvůli ofsajdovému postavení. Ve 21. minutě měla Catania velkou příležitost k otevření skóre. Nejprve se ke střele dostal Gomez, ale vychytal ho Sirigu a Maxi Lopez v dorážce zklamal.

Miccoliho trestný kop našel Migliaccia, ale ten hlavičkoval vedle a do šance šli opět hosté. Další střela Maxiho Lopeze se znovu otřela o branku, chvilku před ním neuspěl ani Martinho. A ve 33. minutě Catania za neproměněné šance zaplatila. Balzaretti vybídl svého spoluhráče centrem z levé strany a Pastore hlavou přesně zakončil. Andujarovi sice možná bránil ve výhledu Iličič, ale díky Potenzovi nebyl v ofsajdu.

Náladu hostujícím tifosi zlepšil pár sekund po změně stran Terlizzi, jenž vyrovnal po rohovém kopu. Jako někdejší hráč Palerma odmítl branku slavit. A ani neměl příležitost, protože Palermo okamžitě udeřilo, jen deset sekund po rozehrávce! Pastore zakombinoval s Miccolim a na konci prostřelil Andujara, který si však mohl vést mnohem lépe.

V 64. minutě nahradil Miccoliho Maccarone a okamžitě mohl skórovat. Nejprve šel sám na brankáře, ale Andujar jeho lob vystihl. Pak využil Potenzovy chyby a ocitl se v další dobré střelecké pozici, ale bránu netrefil. A Big Mac pálil za chvíli i do třetice, ale Andujar znovu připraven. Catania zahrozila čtvrthodiny před koncem, když rychle rozehrál standardku Ricchiuti a Izco trefil břevno. Klid do palermských řad nakonec až v 85. minutě vnesl Pastore, kterému po dlouhé přihrávce Iličiče připravil základ na hattrick Maccarone.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Chievo Verona 0:0

14.11.2010 15:00

Góly: -

Je to už ohraná písnička, Sampdoria znovu remizovala a opět to bylo 0:0. Spokojenost tak může panovat pouze u hostů, kteří si odvážejí cenný bod.

Znovu se tak nabízí otázka, zda by neměl Antonio Cassano hrát. Jeho absence je totiž vážně cítit. Pojďme však k samotnému zápasu, v prvním poločase, a vlastně i ve druhém dějství toho bylo k vidění pramálo. Guberti se sice snažil o jakési zakončení, ale velké nebezpečí to pro brankáře Sorrentina neznamenalo. Branka v zápase padla, ale nebyla kvůli ofsajdu uznána, Pozzi skóroval, avšak kvůli Pazziniho předchozího postavení mimo hru se kopalo od Sorrentina.

Po změně stran už byl blíže ke vstřelení branky Guberti, avšak netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Brankáře Sampdorie Curciho otestoval až ve druhém poločase Mariano Bogliacino. Byl to zápas, kde dominovaly obrany. Sampdoria se sice snažila, jenže v koncovce byla bezzubá. Skóre se nezměnilo po ráně Fernanda Tissoneho ani Giampaola Pazziniho.

Sampdoria navíc musela dohrávat o deseti, Padalino se totiž zranil a už před tím trenér Domenico Di Carlo vyčerpal veškerá střídání. Chievo ale nebylo vůbec nebezpečné, takže utkání skončilo 0:0.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - US Lecce 4:0

14.11.2010 15:00

Góly: 10. Antonio Di Natale, 24. Antonio Di Natale, 40. Antonio Di Natale, 55. Antonio Floro Flores

Udinese snad dalo nadobro zapomenout na bídný začátek sezóny a dnes si smlslo na Lecce. Další dobrou zprávou je také probuzení spícího střelce Antonia Di Nataleho, který poslal do kolen soupeře svými třemi góly už v prvním poločase. V tom druhém na něj navázal čtvrtým gólem Floro Flores.

První souboj Rosati - Di Natale sice vyhrál hostující gólman, ale o pár desítek sekund později, kdy běžela 10. minuta, už byl Di Natale úspěšnější. Domácí kapitán na pravou stranu objel Rosati a poslal míč do odkryté klece. Rosatiho pak prověřil Asamoah, vybojoval roh. Udinese soupeře absolutně nepouštělo do hry a ve 24. minutě podruhé udeřilo.

Alexis Sanchez s míčem doběhl až k čáře, aby zpětným pasem mohl hledat Di Nataleho, jenž se nijak nerozpakoval a tvrdou ranou prostřelil všechno, co mu stálo v cestě - 2:0. Lecce sice reklamovalo předchozí aut, ale sudí byl neoblomný. Odpočinek, který ve středu Di Natale dostal, mu očividně prospěl, protože pět minut před přestávkou to byl zase on, kdo řádil. Floro Flores mu posunul míč a Toto se další nekompromisní ranou postaral o pohodlné vedení Udinese 3:0. V nastavení ještě mohl přidat čtvrtý gól, ale nakonec těsně minul.

Ani druhý poločas nepřinesl pro Lecce nic dobrého. Naopak po deseti minutách hry dokonal jeho zkázu Floro Flores. Armero poslal míč skrze obranu a po Di Nataleho asistenci poslal Floro Flores míč od břevna do brány. Za stavu 4:0 už Bianconeri trochu zvolnili tempo a v 68. minutě se poprvé dostal do akce také domácí brankář Handanovič. Di Michele ho ale jeho ranou nezaskočil. Čestnou branku mohlo Lecce vstřelit v úplném závěru, kdy byl faulován Jeda a Di Michele kopal penaltu, jenže nedal a potvrdil nepovedené odpoledne hostů.

Více informací k zápasu

SS Lazio - SSC Neapol 2:0

14.11.2010 12:30

Góly: 15. Mauro Zárate, 61. Sergio Floccari

Lazio napravilo předchozí porážky a díky výhře 2:0 opět stanulo v čele Serie A. Tam může, ale i nemusí setrvat, záležet bude na výsledku milánského derby. Hrdinou utkání se stal Mauro Zarate, jenž první branku vstřelil a na druhou nahrál Floccarimu. Neapol doplatila na velké spalování šancí.

Začátek zajímavého utkání mezi Laziem a Neapolí vyzněl lépe pro domácí celek, neboť už v 15. minutě umlčel kritiky Mauro Zarate. Argentinský útočník obdržel od kapitána Mauriho skvostný pas a parádním pokrytím a zakončením otevřel skóre utkání - 1:0 pro Lazio.

Neapol s odpovědí neotálela, ovšem Marek Hamšík nedokázal trestuhodně trefit prázdnou branku. Nepřesný byl v koncovce i Edinson Cavani. Kolem 26. minuty si vytvořila Neapol obrovský tlak, jehož výsledkem bylo nastřelené břevno z kopačky Ezequiela Lavezziho.

Na druhé straně se dožadoval pokutového kopu Sergio Floccari, ovšem pád byl v jeho podání příliš okatý. Ještě v průběhu prvního poločasu přišli domácí o Brocchiho, ten se zranil a byl nahrazen Matuzalemem. O poslední nebezpečný moment se v první půli postaral Lichtsteiner, obránce Lazia se u rohového praporku elegantně zbavil Gravy, a pak zkoušel překvapit polo-vyběhnutého Morgana De Sanctise - neúspěšně.

Lazio začalo ve druhém poločase náporem, jenže Ledesma a Floccari vůbec netrefili branku. V 61. minutě se domácí dočkali druhé branky a znovu v ní měl prsty Zarate. Tento útočník byl po posledním utkání v Ceseně kritizován za sobeckost, ale tentokrát se o míč podělil s Floccarim, jenž po jeho přihrávce zvýšil na 2:0. Neapol se rozhodně nepoložila, měla velké množství šancí, jenže jí nebylo přáno.

Zejména Edinson Cavani se ocitl v čisté gólové šanci hned několikrát. V ofenzivně laděném utkání už další branka nepadla, po Zarateho střele se otřáslo břevno a Cavani dnes neměl svůj den. Lazio zvítězilo 2:0 a minimálně do večera zase vede Serii A.

Více informací k zápasu

Juventus FC - AS Řím 1:1

13.11.2010 20:45

Góly: 35. Vincenzo Iaquinta - 45. Francesco Totti (pen.)

Sobotní šlágr mezi Juventusem a AS Řím skončil remízou 1:1. Všechny branky padly už v prvním poločase, kdy na Iaquintovu trefu odpověděl z pokutového kopu Francesco Totti.

Zraněními decimovaný Juventus zvolil pro utkání s Římem poněkud netradiční variantu dresů. Místo klasických černobílých proužkovaných dresů si oblékl čistě bílé dresy, AS Řím nastoupil ve svých typických barvách.

Pojďme však k samotnému zápasu. První nebezpečnější střelu vyslal na branku soupeře Fabio Quagliarella, měl to ale těžké, neboť byl ve složité pozici. Předvést se mohl i druhý "snajpr" Staré dámy Vincenzo Iaquinta, ten postupoval na Sergia úplně sám, jenomže brankář Giallorossi pohotově vyběhl, čímž zmenšil střelecký uhel, navíc sám Iaquinta se dostal do ostrého uhlu, takže akce skončila "jen" rohovým kopem.

Řím poprvé zahrozil až prostřednictvím Francouze Meneze, jeho ránu Storari úspěšně vytěsnil. O chvíli později pak pálil vedle Riise.

Další šanci měl znovu Juventus, Aquilani nikým neatakován v poklidu odcentroval a Quagliarella hlavou míč do branky nedostal. Ve 35. minutě už Juventus vedl, znovu byl klíčový Aquilaniho centr, ale to, co předvedl Iaquinta, bylo doslova fantastické. Útočník Juve trefil Aquilaniho centr rovnou bez přípravy a krásnou brankou poslal Juventus do vedení - 1:0. Odpověď Říma přišla na pořad dne až v závěru prvního poločasu. Už předtím se dožadoval pokutového kopu Mexes, jehož Chiellini nemilosrdně, avšak čistě připravil o míč, takže v tomto případě se penalta kopat neměla. Nicméně ve druhém případě už se penalta zahrávala, to když Tottiho volný přímý kop zasáhl ruku jednoho z hráčů ve zdi. Samotný kapitán penaltu bez problému proměnil a vyrovnal na 1:1.

Ve druhém poločase udávali tempo především domácí. Pepeho hezký centr našel Marchisia, jemuž na zadní tyči chyběl kousíček. Pepe byl i u dalšího gólového momentu, po kombinaci s Quagliarellou byl druhý jmenovaný ve stoprocentní příležitosti, avšak Mexes na poslední chvíli výtečným obranným zákrokem zachránil remízový stav. Skóre 1:1 se nezměnilo ani po dalším minisouboji Quagliarelly se Sergiem, brankář Říma byl zkrátka úspěšnější.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - AC Cesena 1:0

13.11.2010 18:00

Góly: 58. Alberto Gilardino

Pro Fiorentinu je v současné chvíli nejdůležitější vyhrávat a je většinou jedno, jakým se to děje způsobem. Příkladem budiž dnešní duel s Cesenou, který Viola rozhodla jediným gólem Alberta Gilardina. Už v první půli přišla o zraněného Adriana Mutua, což zisk tří bodů poněkud kalí.

Ještě než Mutu těsně před poločasovým hvizdem opustil hřiště, předvedl divákům trochu svého umění. Nejprve posílal přihrávku na Cerciho, ale ten levačkou netrefil. Poté si se spoluhráčem vyměnil role a po jeho asistenci šel na bránu sám, ale Antonioliho nepřekonal. I v další akci domácích měl prsty aktivní Rumun. Trestný kop ale napálil do zdi.

Před přestávkou zastavil těsně před Gilardinem Vargasův centr Antonioli. Pak už všichni sledovali, jak Mutua píchlo ve stehně a domácí útočník si okamžitě zažádal o střídání. Na hřiště přišel Ljajič a byl to právě on, kdo by snesl jako jeden z mála v konečném zúčtování přísnější hodnocení.

V úvodu druhého dějství Viola tlačila a Cesena toho využívala rychlými brejky. Giaccheriniho útěk zakončoval halfvolejem Jimenez, ale netrefil. Benalouane se po další akci dožadoval penalty, když ho za dres držel Gamberini, ale u sudího neuspěl. Chvilku nato Fiorentina otevřela skóre. Běžela 58. minuta, na pravé straně zakombinovali Ljajič se Santanou, připravili míč pro Gilardina a ten se v zakončení nemýlil. Cesena okamžitě odpověděla Parolovou střelou, ale ta se neujala. Navíc to mohlo být 2:0, když se Ljajič vyhnul vyběhnutému Antoniolimu a nahrál D'Agostinovi, jenže střídající záložník neuvěřitelně minul. D'Agostino částečně své zaváhání napravoval rohovým kopem, který posadil na hlavu Comotta, ale míč olízl břevno. V závěrečných minutách se musela Fiorentina vypořádat s menším tlakem soupeře, ale Cesena gól dát nedokázala a odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán1282221:1126
2.SS Lazio1281315:925
3.SSC Neapol1263318:1321
4.Juventus FC1255223:1320
5.Inter Milán1255213:720
6.AS Řím1254315:1519
7.Città di Palermo1252520:1717
8.Udinese Calcio1252513:1217
9.Janov CFC1252510:1117
10.UC Sampdoria1237211:916
11.Chievo Verona1244411:1016
12.ACF Fiorentina1243513:1315
13.Calcio Catania1235410:1114
14.Parma FC123548:1014
15.Bologna FC1235411:1514
16.US Lecce123368:2212
17.Cagliari Calcio1225511:1111
18.Brescia Calcio1232710:1511
19.AC Cesena123278:1511
20.AS Bari122379:199

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (803)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele