Primera Division - souhrn 23. kola

20.02.2010, 19:57, aktualizováno 22.02.2010, 22:57
Komentáře a souhrny
Valencia porazila Getafe a odskočila Seville na rozdíl čtyř bodů. Real Madrid rozstřílel Villarreal a je dva body za Barcelonou. Almerii stačil jediný gól k výhře nad Atlétikem Madrid. Bilbao se přiblížilo pohárovým příčkám na jediný bod, jelikož zdolalo Tenerife. Gijon veze body ze Zaragozy, Osasuna jen remizovala s Valladolidem a Malaga porazila Espanyol.

Valencia CF - Getafe CF 2:1

22.02.2010 21:00

Góly: 39. David Villa, 52. David Villa - 75. Manu Del Moral

Dvě branky Davida Villy zajistily fotbalistům Valencie cenné vítězství nad Getafe v poměru 2:1. Hosté se sice ve druhé půli dotáhli na rozdíl jediného gólu, nic víc se už ale nestalo.

Jednalo se o střet dvou celků, které neprocházejí zrovna příznivým obdobím. Valencia před tímto kláním z posledních čtyř zápasů vyhrála jen jediný, Getafe se z tříbodového zisku radovalo jen jednou z posledních šesti utkání. Valencia navíc hraje poslední duely bez několika obránců. Chybí mimo jiné i Saltor, Navarro nebo Mathieu. Domácím to ale přesto nijak nevadilo, hra se odehrávala převážně na druhém konci hřiště.

Poprvé prověřil pozornost nevýrazného gólmana Codiny už v desáté minutě nebezpečný Dominguez. Viník remízy z minulého kola proti Almerii (2:2) poté málem spáchal další hrubici. Tentokrát naprosto špatně vyběhl proti rohovému kopu Alexise, míč byl naštěstí pro hosty tečován mimo.

Hosté zahrozili až slabou střelou Manua, za necelou minutu se už skóre měnilo. Jenže na opačné straně. Ve velkém zmatku před Codinou se nejlépe zorientoval David Villa a hostitelé vedli 1:0. Druhý gól Valencie vznikl po obrovské chybě záložníka Pareja. Tomu uzmul míč Silva, předložil ho Villovi, a ten podruhé vyzrál na Codinu. Komplikaci pohodového vítězství způsobilo vyloučení Alexise. O chvíli později ještě Albis vypracoval kontaktní gól pro Manua, víc už ale Getafe nestihlo.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Villarreal CF 6:2

21.02.2010 21:00

Góly: 18. Cristiano Ronaldo, 20. Kaká (pen.), 54. Gonzalo Higuaín, 71. Gonzalo Higuaín, 79. Kaká, 87. Xabi Alonso (pen.) - 31. Marcos Senna, 66. Nilmar

Real Madrid nechal zapomenout na špatný výkon v Lize mistrů a šesti "torpédy" potopil Žlutou ponorku z Villarrealu. Domácí takřka celý zápas dominovali, přičemž nejvíce vynikl Cristiano Ronaldo, autor jednoho gólu a asistent u dalších čtyř. Real stále udržuje odstup dvou bodů od Barcelony.

Villarrealu se nebude odjíždět tento večer z Madridu dobře. V divokém utkání obdržel šest branek a sám reagoval pouze dvěma. Titul "Man of the match" si přisvojil Cristiano Ronaldo, který krásným gólem otevřel skóre a podílel se na čtyřech následujících.

Domácí nastoupili v očekávaném složení, zatímco trenér hostí Garrido nasadil od začátku do sestavy odchovance Rubéna a Matillu místo Pirese a Llorenteho. Žlutá ponorka se prvních pět minut tlačila vpřed, pak ovšem převzali otěže zápasu do rukou domácí. První zákrok z mnoha si připsal hrdina hostí Diego López, když lapil ve 13. minutě přízemní střelu Marcela.

V 19. minutě si Real otevřel střelnici. Z přímého kopu se nádherně do šibenice trefil Cristiano Ronaldo a potvrdil tak předzápasové obavy Diega Lópeze. O dvě minuty nato fauloval ve vápně Marcano Marcela a jeho krajan Kaká zvýšil na 2:0. Za chvíli neuspěl po přihrávce Higuaína Ronaldo.

Ve 30. minutě však hosté snížili, když se pro změnu skvěle trefil po přímém kopu Marcos Senna. Na opačné straně chytil Diego López dalekonosnou střelu Cristiano Ronalda. Pak po hezké kombinaci Ramose a Ronalda vysoko přestřelil Granero. Stejně se vedlo následně po přihrávce Granera a posunutí Higuaína Brazilci Kaká.

I závěr poločasu byl rušný. Nejprve střelu Nilmara zblokoval Arbeloa a Casillas musel vytáhnout reflexivní zákrok a vyrazit míč na roh. Totéž předvedl na druhé straně Diego López po pokusu Granera a dorážce Ronalda. Závěrečný závar před brankou Realu vyřešil odkopem Sergio Ramos.

Pět minut druhého poločasu proběhlo v relativní pohodě. V 51. minutě střílel po rohu těsně vedle Matilla. O čtyři minuty nato se znovu měnilo skóre. Arbeloa krásně vysunul Ronalda, ten z první přihrál před branku, kde se nemýlil Higuaín. V 60. minutě "zazdil" pěknou kombinaci domácí ofenzívy střelou do oblak Marcelo.

Higuaín byl při chuti a o tři minuty později pálil těsně vedle. V 66. minutě spasil Villarreal Diego López, který vychytal v souboji jeden na jednoho Ronalda. Zákonitě přišel trest a z protiútoku snížil Nilmar, který si vyměnil míč ve vápně s Piresem a před zkoprnělou obranou Realu zkušeně zavěsil.

V 71. minutě střílel vedle Kaká a o minutu později rozjel akci Ronaldo, přihrál do strany Marcelovi, ten dal před branku, kde doklepl do sítě Higuaín. Diego López se za chvíli poté vytáhl proti šanci Kaká, ale v 79. minutě už nemohl zabránit "bůru". Cristiano Ronaldo mu na podnose předložil gólovou přihrávku, Kaká vnikl do vápna a překonal gólmana Villarrealu.

Další gól Cristiana Ronalda zmařil čárový rozhodčí, který odpískal ofsajd. Gólový účet uzavřel v 86. minutě svým premiérovým gólem nečekaně oholený Xabi Alonso a opět v tom měl prsty, nebo spíš nohu Ronaldo. O ní mu zavadil ve vápně Pires a pískala se penalta. Baskický záložník jí proměnil dokonce dvakrát, když poprvé nebylo vše v pořádku.

Poslední šanci měl muž zápasu Cristiano Ronaldo, ale muž zápasu v řadách Villarrealu, Diego López zabránil "šťastné sedmičce". Žlutá ponorka zůstala po debaklu v klidných vodách středu tabulky, Real Madrid udržuje dvoubodový odstup za Barcelonou.

Více informací k zápasu

UD Almería - Atlético Madrid 1:0

21.02.2010 19:00

Góly: 87. Pablo Piatti

Fotbalisté domácí Almerie se postarali o poměrně velké překvapení. Brankou v samotném závěru totiž dokázali na svém stadionu přehrát Atletico, které před týdnem senzačně zdolalo Barcelonu.

Jako první se zapotil hostující gólman Asenjo. S pokusem Goitoma si ovšem hravě poradil. Na druhé straně provětral jeho protějška Alvese dalekonosným pokusem Jurado. Oba soupeři se oťukávali, šancí příliš nebylo. Asi největší přišla po půlhodině hry. Cisma zakroutil svůj přímý kop přímo do míst, kde číhal Piatti, jehož levačku Asenjo fantasticky zastavil před brankovou čárou. Domácím narostla křídla za pár chvil neuspěl ani Soriano.

Těsně před přestávkou musel své umění ukázat rovněž gólman Alves. Forlan napřáhl z velké dálky ovšem trajektorii letu míče utnul skvělým postřehem právě domácí brankář. Nástup do druhého dějství přeci jen patřil Atleticu. K hlavičce se na malém vápně dostal Tiago, prostor mezi třemi tyčemi ale netrefil. Na druhé straně přála Asenjovi pořádná dávka štěstí. Cismův roh milimetrově přesně našel Chica, jeho hlavičku zastavilo břevno.

Hra dostávala patřičný náboj, útok střídal útok. Další zmatky v domácím vápně nevyužil nejprve Reyes, k dorážce se krátce poté dostal i Portugalec Sabrosa, ani on však bezbrankový stav nezlomil. Deset minut před koncem se k velkému sólu skrz obranu Almerie odhodlal Tiago, jeho střela z hranice vápna ale postrádala potřebné parametry. Závěr zápasu ovšem patřil hostitelům. Ortiz ani Soriano své příležitosti nevyužili, Cismův roh však Perea vrátil pouze na kopačky Piattiho a ten s přehledem překonal Asenja. Víc se už nestalo, a tak Almeria může slavit důležitou výhru v boji o záchranu.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Sporting Gijón 1:3

21.02.2010 17:00

Góly: 90+2. Javier Arizmendi - 38. Mate Bilić, 63. Luis Morán, 90+3. David Barral

Boj o záchranu se fotbalistům Realu Zaragoza začíná komplikovat. Tentokrát si odsud tři body odvezl Gijon, který o svém vítězství rozhodl ve druhé půli.

Tato porážka znamená, že se domácí Zaragoza nachází před pásmem sestupu už jen o jediný bod. Toto vítězství naopak ukončilo nevýraznou sérii Gijonu, který prohrál několikrát v řadě. Utkání začal nebezpečný pokus Castra, který ovšem skončil nad brankou. Na druhé straně se poté neujala šance Suaza, jenž z bezprostřední blízkosti trefil pouze gólmana Colinase.

Domácí pokračovali v náporu, Perreira ale ani nadvakrát Colinase neprostřelil. A tak se z úvodního gólu radovali hosté. Gonzalez našel Biliče a ten přízemní střelou do pravého kouta branky otevřel skóre. Zaragoza ovšem tlačila dále. Colunga přestřelil, Ponzio pak střílel těsně vedle levé tyče. Druhá půle, zejména její začátek, však patřil Gijonu. Bilic nejprve přestřelil, Moran za pár okamžiků zvýšil už na dvoubrankový náskok.

Hostitelé se přesto nevzdávali, kýženého vyrovnání však nedosáhli. Suazovu hlavičku zpacifikoval Colinas, na druhé straně se po rohovém kopu prodral do zakončení Castro, leč i on byl nepřesný. Velký tlak Realu vyústil v kontaktní gól krátce před závěrečním hvizdem. Na centr Pennanta si naběhl Arizmendi a o zápletku bylo postaráno. O minutu později ovšem bylo po nadějích. Castro vysunul do otevřené obrany střídajícího Barrala a ten pečetil vítězství Sportingu.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Real Valladolid 1:1

21.02.2010 17:00

Góly: 86. Javier Camuñas - 80. Haris Medunjanin

CA Osasuna si připsala dost smolnou remízu proti o udržení bojujícímu Valladolidu, který se i díky úžasné brance čtyřiadvacetileté holandské opory týmu Harise Medunjanina raduje z hodně důležitého bodu, který má cenu zlata. Za domácí mužstvo v závěru srovnal v posledních týdnech famózně hrající Javi Camuñas, který se již od léta jeví jako nejlepší možná posila pro navarrský klub.

Domácí mužstvo zůstává na deváté příčce, což je po zbabraném úvodu sezóny vcelku pěkný úspěch. O poháry již svěřencům José Antonia Camacha asi již nepůjde, cílem by mělo být udržení, které v silách navarrského mužstva rozhodně je. Totéž platí i o Pucele, jejíž pozice je ovšem poněkud horší. Valladolidu bude mít letos s udržením velké potíže.

Právě hostující mužstvo si vytvořilo první velkou šanci utkání, když Manuchovu parádní hlavičku zlikvidoval ještě krásnější robinsonádou Ricardo. Velký závar domácího mužstva po dvaceti minutách hry zakončil střelou nad Walter Pandiani. Na druhé straně se ve dvou parádních šancích objevil asi nejaktivnější hostující hráč Manucho, který nejprve na Ricarda nevyzrál, a poté mířil pouze nad. V osmatřicáté minutě zahřmělo na druhé straně, když Javad Nekounam vyslal z přímého volného kopu za šestnáctkou na branku nádhernou střelu, která se odrazila od spojnice břevna a tyče mimo branku. To byla zároveň poslední a bezesporu největší šance prvního poločasu.

V půli druhé začala Osasuna Valladolid tlačit a vypracovala si několik zajímavých šancí. V té první neuspěl Masoud, hlavička Miguela Flaña poté jen těsně minula branku. Na druhé straně si vypracoval obrovskou šanci Arzo, ale i jeho hlavička se mezi tři tyče nevešla. V pětašedesáté minutě vypálil z dálky Nekounam a jeho lehce tečovaná střela skončila na tyči. Nebýt této teče, asi bych psal o krásné brance.

Časomíra ukazovala deset minut do konce, když si dlouhý výkop Justo Villara zpracoval Medunjanin a úchvatnou ranou do šibenice otevřel skóre. Osasuna stačila odpovědět brankou Javiho Camuňase, který zužitkoval Puñalův centr a vyrovnal. Víc branek se domácímu mužstvu navzdory náporu v závěrečných minutách vsítit nepodařilo.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - CD Tenerife 4:1

21.02.2010 17:00

Góly: 17. Fernando Llorente, 22. Gaizka Toquero, 51. Andoni Iraola, 63. Igor Gabilondo - 59. Alejandro Alfaro

Athletic Club pokořil v nádherném zápase Tenerife, čímž rázně odpověděl na výsledky svých úhlavních konkurentů v boji o evropské poháry. Baskická jedenáctka podala famózní výkon, který okořenila čtyřmi krásnými brankami a výtečným herním projevem.

Domácímu mužstvu samozřejmě pomohlo brzké vyloučení Culebrase, ale i tak od prvních minut ukazoval, kdo je na hřišti pánem, kdo San Mamés vládne. Athletic panoval, Athletic dominoval. I přesto je podivuhodné, v jakém stavu se nacházela hostující defenzíva. Svým výkonem totiž doháněla osamoceného Sergia Aragonesese k zoufalství. Právě španělský brankář El Tete byl největší hvězdou svého celku, když zlikvidoval několik dalších tutovek a uchránil hosty ještě od větší potupy.

Kvůli jednomu z velkých oken a trošku komickému "odkopu" Morena se v pokutovém území dostal k mičudě Toquero a už se před samotným Aragonesesem chystal poslat míč do sítě. Jenže s obranným zákrokem přispěchal Culebras a Toquera zastavil, bohužel pro hosty nedovoleným zákrokem zezadu. Zatímco odcházel do sprch, jistě slyšel povyk a lomoz, který vyvolala proměněná penalta. Llorente si počínal navýsost zkušeně a Aragonesesovi nedal žádnou šanci.

Athletic pokračoval v náporu a brzy se dočkal další branky. Iraizozův výkop se díky dvěma posunutím dostal až k nabíhajícímu Toquerovi, který bez větších potíží překonal opět samotného Aragonesese. Na druhé straně poté mohl brzy snížil Luna, ale jeho krásná rána se mezi tři tyče nevešla. V závěru poločasu mohl skóre navýšit Gabilondo, ale na svůj moment slávy si musel ještě počkat.

Po obrátce Athletic chvílema zmírnil tempo, které i přesto bylo vysoké. Po devíti minutách druhé půle bylo jasno - Koikili výborně zapracoval na šestnácte, získal míč, poslal pěknou přihrávku na Iraolu a mohl už jen pozorovat, jak se jeho spoluhráč raduje z další branky. Nikoho asi nepřekvapí, že byl Andoni Iraola v pokutovém území naprosto osamocen, nikým nehlídán. Vzápětí sice prostřelil Iraizoze z úhlu Alfaro, ale to bylo všechno, co Athletic hostům dovolil.

Naopak to byli baskičtí Lvi, kteří ještě pojistili vedení přenádhernou brankou Igora Gabionda. Tento hráč ve druhém zápase po sobě vstřelil výstavní branku, tentokráte fantasticky trefil Toquerův centr a vymetl všechny pavouky z Aragonesesovy svatyně. Athletic poté v klidu a míru dokráčel do vítězného konce.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Espanyol Barcelona 2:1

21.02.2010 17:00

Góly: 13. Fernando, 75. Victor Obinna - 45. Víctor Ruiz

Fotbalisté Málagy řádí jako smyslů zbavení a připsali si další veledůležité vítězství proti přímému konkurentu v boji o udržení. Lze však považovat andaluský tým za klub ohrožený sestupem? Zřejmě již nikoliv. Málaga hraje v posledních zápasech skvěle, předvádí pohlednou, vysokorychlostní kopanou plnou pěkných fotbalových akcí a momentů, při nichž srdce fotbalového fanouška zaplesá.

Málaga z posledních třinácti zápasů prohrála jen jeden jediný, a to na půdě Realu Madrid. I díky této báječné bilanci se posunula z předposledního místa (někdy koncem listopadu) na již klidnější dvanáctou příčku. Espanyol se naopak mírně propadl a po minulém velmi dobrém výkonu potvrdil, že venku patří mezi nejhorší týmy z celé soutěže.

Domácí mužstvo ovládlo úvodní poločas, hrálo skvěle a nepouštělo Espanyol do žádných větších šancí, nepočítaje závěr poločasu, kdy se Katalánci probudili a domácí trošku přimáčkli. Po třinácti minutách se navíc dočkalo první zasloužené branky, když se Fernando rybičkou položil do Dudova přímého volného kopu a nedal Kamenimu žádnou šanci.

Espanyol sice po dvaceti minutách vyrovnal hru, ale žádnou větší šanci si nevytvořil. Naopak to byl Obinna, který mohl skóre navýšit, ale výborný zákrok Kameniho mu radost překazil. V další velké šanci zklamal opět Obinna, na druhé straně se jedovatou ranou prezentoval Ruiz, ale branku netrefil. S blížícím se závěrem zvýšila hostující jedenáctka intenzitu napadání, zkvalitnila přihrávku a nakonec se dočkala branky, když Marquezův centr doklepl do branky Ruiz.

Po obrátce se hra vyrovnala a každé mužstvo mělo několik dobrých šancí. Espanyol většinou pálil z dálky, Málaga se do přímého ohrožení branky dostávala spíše po kombinacích a rychlých kolmicích. Po jedné takové se dostal do pěkné šance dostal opět Obinna, ale nedokázal překonat vyběhnuvšího Kameniho, který měl o trošku méně práce, než jeho kolega Gustavo Munua, který výtečně zlikvidoval jak Callejónův lob, tak krásnou střelu Luíse Garcíi. Tentýž fotbalista po sedmdesáti minutách hry jen těsně minul branku z přímého volného kopu.

Za neproměňování celkem slibných šancí přišle v pětasedmdesáté minutě trest, když se vlivem několika náhodných odrazů po rohovém kopu dostal míč k volnému Obinnovi, který jej napálil do sítě bezmocného Kameniho. V poslední patnáctiminutovce Málaga vesměs kontrolovala hru a nepouštěla hostující mužstvo, které bylo Obinnovou brankou evidentně ochromeno, do žádné šance. I proto se nakonec se mohla radovat domácí jedenáctka, která využila svých šancí a příležitostí a v podstatě zaslouženě zvítězila. Gámezovo vyloučení již na stavu a hernímu projevu nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Sevilla FC 1:3

20.02.2010 22:00

Góly: 5. Mario Suárez - 23. Jesús Navas, 56. Ivica Dragutinović, 62. Diego Perotti

Mallorka přišla o svou skvělou domácí bilanci, prvním týmem, který si letos z Baleárských ostrovů odvezl tři body, je Sevilla. Té nevadil vynikající start domácích do utkání a nevykolejily je ani dvě červené karty...

Svěřenci trenéra Manzana v pondělí podlehli Tenerife, proti Seville se ale hodlali znovu vážně přihlásit do boje o Ligu mistrů. A začali skvěle, již v páté minutě sice Valero nedokázal zakončit v jasné pozici, ještě ale obešel Palopa a předložil přihrávku před prázdnou branku na Suareze - 1:0.

Mallorka do sobotního večera inkasovala doma jenom třikrát a že to Sevilla nebude mít snadné ukazoval brankář Aouate. Ten si nejprve poradil s trestným kopem Negreda, o chvíli později pak vytáhl fantastický zákrok proti hlavičce Renata.

Práci měl i Palop, jehož zaměstnal svou hlavičkou Aduriz. Následoval rychlý brejk Sevilly, Negredo poslal dlouhý pas na Navase, Aouate špatně odhadl celou situaci, zbytečně vyběhl a pak už se jenom díval, jak ho Navas obchází a posílá míč do prázdné brány - 1:1.

Alvaro Negredo dokáže bavit fanoušky, jako třeba v duelu s Valencií, v posledních dnech ale už podruhé oslabil svůj celek. Ve 26. minutě byl bez předchozího žlutého varování vyloučen za zákrok na Martiho a Mallorka hrála přesilovku. Tu nedokázal po Valerově centru zužitkovat Aduriz, a tak přišel trest. Nikoliv ovšem v podobě inkasované branky, ale srovnání sil na hřišti - Ramis se v nastavení první půle rozhodl zastavit rodící se brejk Sevilly faulem na Zokoru a do kabiny putoval o něco dříve, než jeho spoluhráči.

Po změně stran měla navrch Sevilla a hodně jí pomohla i 56. minuta. Dragutinovič se postavil k trestnému kopu, místo centru zvolil střelu na zadní tyč a překonal Aouateho - 1:2.

O šest minut později vedli hostí již o dvě branky. Fabiano zakombinoval s Navasem, který utekl po pravé straně a předložil gólový centr Perottimu - 1:3.

Po centru Perottiho spálil svou šanci Fabiano a málem ho to mohlo mrzet, obrana Sevilly totiž několikrát povolila a využít toho mohl Webo, který spálil dvě velké šance. Nejprve tak dlouho váhal, až ho o možnost zakončení obral Fazio, poté nedokázal přetavit v branku ideální centr Castra. Ten to chvíli před koncem zkusil sám a jistě proklínal Fazia, který odvrátil na brankové čáře.

Na stavu utkání pak již nic nezměnila ani další červené karta, předčasně osprchovat se tentokráte šel Zokora.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Racing Santander 4:0

20.02.2010 20:00

Góly: 7. Andrés Iniesta, 28. Thierry Henry, 34. Rafael Márquez, 84. Thiago Alcântara

Barcelona oslavila stý zápas trenéra Pepa Guardioly senzačně. Kouč Blaugrany si lepší výsledek proti Santanderu snad ani přát nemohl - jeho tým zvítězil o čtyři branky, když se postupně prosadil Iniesta, Henry, Marquez a nakonec i mladík Thiago.

Katalánský velkoklub tak má na čele Primera Division opět pětibodový náskok před Realem Madrid. Po prohře s Atlétice Madrid se tak Barcelona dostala opět do starých kolejí, Santander nevyhrál již čtyři utkání v řadě a je stále na čtrnácté místě.

Bojan Krkić se překvapivě objevil již v základní sestavě domácího klubu. Byli to ale zaběhlí hráči, kteří připravili první branku pro favorita utkání. Dlouhý nákop Rafaela Marqueze naprosto podcenil obránce Jose Crespo, který tak otevřel cestu Iniestovi. Ten si s ničím nedělal starosti a v sedmé minutě poslal míč za Coltortiho záda. Byl to jeho první gól v této sezoně, shodou okolností v třístém utkání za Blaugranu.

Poté se v zakončení objevil Lionel Messi, Coltorti si ale tentokrát se střelou domácích poradil. Stejný hráč si poté několikrát vyměnil přihrávku se Sergiem Busquetsem, k vážnější šanci to ale nevedlo. V průběhu prvního dějství se musel ohánět opět brankář hostů. Tentokrát byl příčinou snažící se Bojan, který prošel až k pokutovému území a střelou k tyči se pokusil Coltortiho překvapit. Neuspěl.

Útoky Racingu byly velmi vzácné, do jednoho výjimečného se ale přeci jen dostali. Xisco hlavičkoval po přímém kopu Pape Diopa těsně mimo. Těsně před první půlhodinou ale přišlo navýšení vedení, branku si tentokrát připsal Henry. Busquets svým umem zařídil pro Barcelonu přímý kop ze solidní pozice, k míči se postavil Henry. Našel skulinku mezi obránci a nedal Coltortimu šanci - 2:0.

Toni Moral se stal viníkem dalšího přímého kopu z nebezpečné pozice. Jeho ruku snad ani nešlo přehlédnout. Tentokrát to nebyl Henry, ale Marquez, který míč krásně zakroutil do branky Santanderu. Bylo to již 3:0, los Verdiblancos stále čekali na první přímé ohrožení Valdesovy branky.

Hosté ale mohli paradoxně vzápětí snížit. Valdes sklepl centr pouze k nohám mladíka Canalese, jeho střela již mířila do sítě; na úspěchu se ale chtěl přiživit Xisco, který byl ale v ofsajdovém postavení a branka tak nemohla být uznána. Právě tento útočník se o pár okamžiků později dral k zakončení po Canalesovu přímém kopu, o pár centimetrů ale jeho hlavu míč přeletěl.

Druhá půle začala stejně jako ta první - Barcelona byla jasným vládcem hřiště. Iniesta, autor první branky, se málem dočkal svého druhého gólu. Statistiky prvního poločasu se ale dále nekopírovaly. Po hodině hry se k němu míč odrazil po zmatcích v obraně, zpoza pokutového území ale netrefil přesně ani tvrdě. Coltorti bez problémů zneškodnil.

Přestože domácí měli na svých kopačkách balon snad neustále, příliš dobrých příležitostí si nepřipravovali. Čtvrtou branku si málem připsal Pique, nicméně než se dostal k zakončení, jeden z bránících hráčů mu míč stihl ukrást. Coltorti se opět musel mít na pozoru před Messim. Ten se jako vítr prohnal až do pokutového území, jeho střela ale postrádala razanci.

V 84. minutě to konečně přišlo, čtvrtý gól Barcelony samozřejmě. Messi pěkně oslovil střídajícího Thiaga a ten za pomoci teče vstřelil svůj první gól v seniorském fotbale - 4:0. Znamená to již 71. výhru Guardioly na lavičce Barcelony...

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Xerez CD 2:1

20.02.2010 18:00

Góly: 3. Andrés Guardado (pen.), 7. Riki - 38. Mario Bermejo

Dva brzké góly rozhodly o vítězství domácích nad Xerezem. Na přesné zásahy Guardada ze třetí a Rikiho ze sedmé minuty dokázali hosté zareagovat pouze jednou. V 38. minutě stanovil konečnou podobu výsledku Bermejo.

Hned první momenty zápasu přinesly penaltovou situaci. Hostující Moreno doslova objal domácího Colotta a hlavní sudí nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Guardado a i když brankář Renan vystihl směr střely, na prudkou ránu domácího záložníka nestačil.

O čtyři minuty se stav zápasu měnil podruhé. Přízemní přihrávku minul jeden z obránců hostů a k míči se dostal Riki, který snad ze vzdálenosti dvou metrů tvrdě napálil míč před vybíhajícím gólmanem Xerezu nekompromisně pod břevno - 2:0.

Hosté však stačili ze své první vážnější příležitosti v utkání výsledek zdramatizovat. Sedm minut před poločasovým hvizdem poslal Calvo do pokutového území nadýchaný centr, který našel hlavu Bermeja. A ten pohotovou hlavičkou překonal domácího brankáře Aranzubíu. Do poločasu si dobrou šanci ještě vytvořil Riki, ale svatyni Xerezu přestřelil.

Gólmana hostů ohrozil hned v úvodu druhé půle Álvares, ale jeho pokus jen těsně minul tyč. Po hodině hry byl blízko vstřelení gólu Rodríguez, míč z jeho kopačky ale zastavilo břevno. Závěr utkání patřil hostům, největší příležitost k vyrovnání ale zahodil Bermejo.

Nervozita a strach o výsledek svazovala La Coruni v závěrečných momentech střetnutí ruce, ale i tak dokázali domácí ustát nápor Xerezu a zvítězili 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona23184157:1358
2.Real Madrid23182359:1756
3.Valencia CF23137341:2246
4.Sevilla FC23133736:2542
5.Deportivo La Coruña23115726:2538
6.RCD Mallorca23114836:2737
7.Athletic Bilbao23113932:3036
8.Getafe CF231021131:3032
9.CA Osasuna2386922:2330
10.Villarreal CF23851035:3729
11.Sporting Gijón2377925:2728
12.Málaga CF2369828:2727
13.Atlético Madrid23761033:3627
14.UD Almería2368925:3326
15.Espanyol Barcelona23751117:3126
16.Racing Santander23671024:3525
17.Real Zaragoza23561227:4721
18.Real Valladolid23311926:4020
19.CD Tenerife23551319:4420
20.Xerez CD23251613:4311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (482)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Deportivo

Reagovat
smazaný uživatel

co je s keitou? zranenej?

Reagovat
smazaný uživatel

Jj..

Reagovat
homeles8

Deportivo bych přál LM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

Reagovat
X-bano-X

golazoo Iniestaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

Hra zatím nic moc, ale co mě zatím příjemně překvapuje, jsou náběhy záložníků do vápna. Tohle je prvek, kterej nám často chybí a dnes už jsem viděl dvě situace, kdy se záložníci takhle k bráně tlačili a nakonec z toho padl i gól

Reagovat
X-bano-X

hrame pekne a aj teraz Bojan..skoda

Reagovat
smazaný uživatel

obrana santanderu ten gol barcelone darovala...takhle propadly mic

Reagovat
smazaný uživatel

Henry tam dobře zlobil. Byla to samozřejmě chyba, ale nevyplynula jen z nepozornosti stopera.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jasne ze kdyby tam henry nebyl tak to odehrajou v pohode...ale tohle byla hruba chyba stoperu: za 1) se nesmyslne prekrizili...2) ten co sel do souboje ho nemuze takhle podskocit, henry ho nijak silne neatakoval a mic letel dlouho...3) stoper s c.2 vyklusaval misto toho aby driv zajistil stopera v souboji, zrychlil az kdyz mic propadl....darovany gol

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu. Ale možná čekali, že se bude mávat ofsajd, komentátor anglickýho přenosu (netuším jaký tv) spekuloval, že asi byl ofsajd.

Reagovat
smazaný uživatel

a další pěkná akce ve vápně, ve které byl namočený záložník - Sergio.

Reagovat
X-bano-X

Leo hra s chutou

Reagovat
smazaný uživatel

A moc nechápu, proč přijeli hosté ve tmavé kombinaci. Je to na place dost nepřehledné

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší, než minule v Jerezu... domácí Depor hraje v modrým, takže Madrid musel taky přivést modrý

Reagovat
smazaný uživatel

No ... Tak tohle ofsajd ASI nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

tak mám pocit, že se zranil Messi. To by bylo ouplně na govno

Reagovat
smazaný uživatel

To snad ne, musíte zachraňovat pověst ligy v Evropě a soupeř se dneska docela předvedl

Reagovat
X-bano-X

To bol len sviatocny strelec....snad

Reagovat
smazaný uživatel

Slušná haluz teďka. Racingu se rozpadla z ničehonic zeď. S tímhle nemůže gólman dělat vůbec nic

Reagovat
smazaný uživatel

nový příspěvek

Reagovat
X-bano-X

Tak teraz pri tom Leovom doskoku ma zamrazilo

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně Bojan Vůbec se mi moc líbí dneska

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
X-bano-X

Reagovat
smazaný uživatel

A Puyol teď fauloval čím? Obě ruce od těla, hrál míč ... Nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
X-bano-X

Snad ne

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně, Thierry

Reagovat
smazaný uživatel

Racing teda zatím brání jak sbor barokních andělíčků

Reagovat
X-bano-X

ono nam vzdy vyhovovalo ked super chcel tiez hrat, pamatam sa ako raz v LM dosla rozbehnuta Fiorentina este s Batistutom a po 25 minutach bolo 3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Racing je spíš jaksi z formy... jinak to není zrovna klub proslulej nějakou snahou útočit. Ale je fakt, že se aspoň snaží dojít za půlku, no.

Reagovat
X-bano-X

Golazoooo Tiery konene uz si to potreboval

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jezis co to dela ten santander? prvni gol jim daruje a druhy to same....takovy primak proletet zdi?

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsi gól, co dal v minulém kole Segundy brankář Realu Sociedad Claudio Bravo?

Reagovat
smazaný uživatel

uz jo

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle bylo od Božana docela trapný

Reagovat
smazaný uživatel

bojan jak si ustlal...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle bylo ligové Rafa to trefil parádně

Reagovat
smazaný uživatel

Marquez

Reagovat
smazaný uživatel

Rafa

Reagovat
smazaný uživatel

Hotovo.

Reagovat
X-bano-X

Golazoooo Brutal Marqeeeeez

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

konecne nejaky normalni gol....trefil to pekne...

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, tak tohle je solidní zářez

Reagovat
smazaný uživatel

zářez? Čím proboha?

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, jaksi jsem si neuvědomil, že Valdes byl venku z brány.

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
smazaný uživatel

Uf, teď Vickyho zachránil ofsajd

PS: Proč do toho ten natvrdlík strkal nohu?

Reagovat
smazaný uživatel

"uf ted to vicky pekne zdupal"

Reagovat
smazaný uživatel

Chtel být za gólového hrdinu a teď je za osla.

Reagovat
smazaný uživatel

tak nějak

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě že tak...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasný ofsajd Správně neuznaný gól Santanderu

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo on byl Valdez venku z brány, takže to ofsajd asi byl, co? Tak se omlouvám.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

proto jsem se tak divil před chvílí. Ofsajd jednoznačný

Reagovat
smazaný uživatel

pique opet podrazkou a kolikama napred...ze me to neprekvapuje u neho uz

Reagovat
smazaný uživatel

a marquez to same...

Reagovat
smazaný uživatel

Pique byl celkem v pohodě, ale Marquez to přehnal, no...

Reagovat
smazaný uživatel

tak nerikam ze pique sel brutalne, ale ty jeho zakroky jsou celkem nevybirave

Reagovat
smazaný uživatel

Občas jo, ale s Rafou se to srovnat imo nedá, to je občas solidní idiot...

Reagovat
smazaný uživatel

Tvůj komplex z Barcelony je směšný.

Reagovat
smazaný uživatel

a nesel tam ted tak snad? a marquez taky ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak nevím, ale nebyl tenhle zákrok úplně stejný, jako ten na Iniestu, za který se karta nedávala?

Reagovat
smazaný uživatel

Valdes dneska vybíhá tak nějak divně

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud chce Bojan hrávat víc, tak tohle je prostě gól ...

Reagovat
smazaný uživatel

Hm... to teda, Bojan na pravidelnější hru prostě nemá, zatím. Ale Messi je neuvěřitelnej hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Messi mu to tam dal krásně. Podobně i Iniestovi pár minut poté, ale oba to zadrbali

Reagovat
X-bano-X

Hmm tak zatial hrame v pohode ale je pravda ze Racing vobec nebrani a tym nam to celkom ulahcuje....

Reagovat
smazaný uživatel

nebyt toho vola co tecoval golovou strelu a slabe hlavicky pred chvili tak to mohlo byt zajimave jeste....

Reagovat
smazaný uživatel

nj, ale to se dá říct o každém zápase.

Reagovat
smazaný uživatel

tjn, skoda ale :D

Reagovat
smazaný uživatel

mě zas přišlo minulej tejden škoda, že Jerez po půlce nevedl

Nesmíš se na mne zlobit, já sice Barceloně nefandím, ale protože ze všeho nejvíc nesnáším Pusinky, přeju jí titul.

Reagovat
smazaný uživatel

no kdyby minuly tyden xerez v polocase vedl tak by se moc nemohl nikdo divit....na konec ale 3ziskal lepsi tym, ten druhy polocas byl jednoznacny...

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě, fyzicky odpadli a čekalo se jen na to, kdy se někdo trefí.

Reagovat
X-bano-X

K Bojanovi davam to na vrub nevyhratosti..ale do sanci sa dostava pekne, snad ho tam Pep necha a nieco mu tam padne, pomohlo by mu to velmi

Reagovat
smazaný uživatel

tak kus by potřebovali kromě Messiho a Pedra všichni naši útočníci - Bojan, Henry (ten ho dal dnes) i Ibra jsou v útlumu. Dneska to nahrazuje Iniesta (od kterého se góly čekat moc nedají) a standartky. Už by to probuzení útoku chtělo. Loni se dařilo celému triu Leo - Sammy - Henry a bylo to o něčem jiném. Většinou nám tam něco spadlo a měli jsme to jednodušší

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nějak pohodově by to teď chtělo dotáhnout do konce. Nejlíp s nulou vzadu. A hurá na přípravu na Šváby

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak je dneska hra taková neučasaná, živelná, pohyblivá, hodně se míchají řady. Ale jo, je to asi lepší, než staticky si to šolíchat u středovýho kruhu

Reagovat
smazaný uživatel

ono to bude i tim ze vepredu jsou pohyblivejsi hraci, kteri uvolnuji prostory pro dalsi a ne jeden stojny sloup, ktery ceka na mic....

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, Zlatan ničí ofenzivní hru Barcelony tím, že se vůbec nepohne.

Reagovat
X-bano-X

Super Bojan aj do druhej polky

Reagovat
smazaný uživatel

Tuhle žlutou pro Henryho jsem trochu nepochopil

Reagovat
X-bano-X

Hmm celkom nechapem Henryho zltu

Reagovat
smazaný uživatel

Oriol běžel, zakopnul o spoluhráče a pak vystartoval na Henryho. Nevšimnul jsem si, že by mu Henry nějak ublížil ...

Reagovat
smazaný uživatel

On možná zakopl i o Henryho, ale ten v tom byl absolutně nevině. Holt rozhodčí ve španělsku

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak no

Reagovat
smazaný uživatel

Oriol nevie chodiť a Henry dostane kartu

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta dneska zvládá nahrazovat Xaviho. Trochu jsem se toho bál

Reagovat
smazaný uživatel

Yaya mu docela pomáhá. A Busquets dneska taky.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, toho Yayu jsem tam chtěl dopsat. Sergio, řekl bych, hru netvoří. Ten spíš na ty přihrávky nabíhá

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, ale v první půlce se to občas snažil tahat a vypadal u toho jak Ferda Llorente když se snaží proháčkovat do vápna

Reagovat
smazaný uživatel

to je úděl těchto vysokých hráčů - ty pohyby budou vždy takové neohrabané

Kromě teda Božího Syna

Reagovat
smazaný uživatel

Koho myslíš?

Reagovat
X-bano-X

Z.L.A.T.A.N

Reagovat
smazaný uživatel

"Jsem Zlatan, Syn Boží ..."

Opravdu neznáš?

Reagovat
smazaný uživatel

neznám, no... ale myslel jsem si, že půjde asi o něj... nevím o tom, že by George Best měl syna

Reagovat
homeles8

100. pro Davida Beckhama

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo to je?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně, aby se nikdo nezranil, to zaprvé a zadruhé - teď je čas na otestování mladíků. Dos Santos? Jeffren? Někoho bych tam šoupnul

Reagovat
smazaný uživatel

velmi dobře to hosté rozehráli. Překvápko

Reagovat
X-bano-X

nj tiez som bol prekvapeny

Reagovat
smazaný uživatel

druhá půlka je nudná jak náš výkon včera proti Lotyšům

Reagovat
smazaný uživatel

Jejej, Canales hraje?

Reagovat
smazaný uživatel

celej zápas, no... Canales zatím není nic extra, jen se na něj upřímila pozornost.

Reagovat
smazaný uživatel

A... tak už ne.

Reagovat
smazaný uživatel

no, hele, hrát musel, protože teď střídá. A fakt hrál celý zápas? Divné

Reagovat
smazaný uživatel

hral asi tak jako zbytek tymu....jeho vykon prumerny, ale kdyz je ted hracem realu tak si do neho proste rypnout musis, nic noveho...

Reagovat
smazaný uživatel

Jde i o to, že od něj prostě všichni čekaj něco navíc. A on zatím fakt odehrál dobře jen ty dva zápasy, nebo třeba pět, ale dva rozhodl. Dneska to měl těžký, ale snažil se a něco zase ukázal.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jasne ze ted je vic na ocich a kazdy ho sleduje vic....ale kdyby ho ziskala barca, tak tady ctu "no canales slusny vykon, te kluk ma potencial", ted je hracem realu tak proste hral spatne a nekteri se divi ze vubec hral.....misto toho aby si neco napsali na messiho, jehoz vykon dneska odchozeny na plne care tak si dobiraji hrace realu..

Reagovat
X-bano-X

Uz si sa strapnil viackrat ale toto je hold koruna

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že už minule jsme se dohodli, že na tohohle exota nebudeme reagovat. Prostě ho nech psát, co jen chce a mysli si něco o prde-i

Reagovat
smazaný uživatel

ty vis nejlip, ty si syn bozi united je fotbalovy trpaslik, u male domu neni podstatny umysl a zlatan je behavy utocnik

Reagovat
smazaný uživatel

bohuzel, messi je pro vas buh, ktery hraje vzdycky skvele....i kdyz realita je ponekud jina......ale ti si kraaaal, ty vestis z kousel a vravel si ze da thiago gol

Reagovat
smazaný uživatel

Messi ale třeba i podle mne hrál v první půlce hodně dobře.

Reagovat
X-bano-X

Messi 4 krat nahral do cisetj golovky, 2 krat Iniestovi a 2 krat Bojanovi (to je asi tolko co si vy vytvorite za zapas) to ze to nepremenili je uz ich chyba, dnes hra uplny luxus, nema dovod sa hnat ked vysoko vyhravame a do nicoho ich nepustame. Na teba uz nezvyknem reagovat kedze pises same s*****. Neviem ci chces ist proti prudu ci take daco ale tudy cesta nevede.

Reagovat
smazaný uživatel

uplny luxus

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, Messi hrál v první půlce slušně a prostě nemá důvod proč se pak do nečeho hnát za rozhodnutýho stavu a riskovat zranění.

Reagovat
smazaný uživatel

podívej - teď se pokusil o průnik a dopadlo to kosou a žlutou kartou pro soupeře. On není nucený riskovat, když je rozhodnutý stav. Byl by sám proti sobě (a proti Barce)

Reagovat
smazaný uživatel

Hm... to je přesně to, co tvrdím.

Reagovat
smazaný uživatel

však já to jen dokládám fakty. Zrovna, když jsem ten tvůj příspěvek četl, tak se udělovala karta. Byla to dobrá příležitost

Reagovat
smazaný uživatel

Henry dneska odohral skvelý zápas a to aj vďaka tomu, že sme využívali jeho najväčšie prednosti - nábehy za obranu

Reagovat
X-bano-X

Thiago tak sa ukaz

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak - ta atmosféra na Nou Campu - to je fakt ostuda.

Reagovat
X-bano-X

Jak to si nepocul to Oleee

Reagovat
smazaný uživatel

chvílema je tam úplně ticho. Taky jsem si všimnul. Je to celé nějaké ospalé ve druhé půli. Je dobře, že hrajeme už od osmi. Hrát od deseti, už u toho možná zařezávám

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta Inak Messi to dneska vcelku odchodil

Reagovat
smazaný uživatel

i přesto, že to odchodil (od toho zranění, do té doby se snažil), tak vymyslel dost šancí pro spoluhráče. Ten smajl na konci je naprosto zbytečný a Leo si ho nezaslouží

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ak je zranený tak mal byť už dávno dole, nehovorím, že nehrá dobre ale on začne hrať až keď dostane na kopačky loptu a pri našom pressingu sa tam doslova iba prechádza.

Reagovat
smazaný uživatel

já tě chápu, ale chápu i Messiho. Proč by se hnal do přílišné aktivity, když vidí, že to není nutné (stav je, jaký je). Já osobně bych ho rovnou stáhnul, ale střídán musel být Puy, Yaya po zranění asi taky ještě není OK a Henry byl asi vyfluslý, takže se na něj nedostalo. A to zranění s největší pravděpodobností není nic vážného. To by s tím nedohrával.

Reagovat
smazaný uživatel

No hlavně Yaya když odcházel, tak očividně kulhal, snad to nebude nic vážného...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
X-bano-X

Golazoo Thiagoooooo ja som to vraveeeelllll

Reagovat
smazaný uživatel

jj, tomu jsem zapoměl pogratulovat. Takže opožděně, ale přece

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo to vůbec je, ten Thiago?

Reagovat
smazaný uživatel

Alcantra - jedna z největších nadějí už dost dlouho. 18 let. Má zatím ještě čas. Otázka je jeho další účinkování u nás, ale věřím, že podepíše. Šanci dostane.

PS: co já jsem slyšel, tak prý o něj měl zájem i Real. To by snad Thiago neudělal

Reagovat
smazaný uživatel

Dík. A post?

Reagovat
smazaný uživatel

Thiago Alcantra (11.4.1991) - asi jedno z najväčších nádejí La Masie, o ktoré sa neustále zaujíma Chelsea. V súčasnosti trénuje s prvým tímom a odohral jeden zápas pri absencii Yayu Tourého a Seydou Keity na Africkom Pohári Národov. Syn bývalého Brazílskeho reprezentanta Mazinha. O Alcantarovi sa hovorí ako o novom Decovi.

Reagovat
X-bano-X

Nehral uz aj v minulej sezone 1 zapas?

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, proti Mallorce

Reagovat
smazaný uživatel

DCM, řekl bych. Nicméně u nás se to moc nedá - Sergio je taky spíš CM (dle mě - už jsem tuhle myšlenku psal dobře před rokem) a my ho využíváme pro jeho tělesnou schránku jako DM

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že to byl faul, to by byla klička alá Ronaldo

Reagovat
smazaný uživatel

Po delším čase vcelku pěkný zápas, kterému chybělo snad jen, aby se trefil Bojan. Vítězství na pohodu

Thiago

2 góly z přímáků v jednom zápase? To už tu dlouho nebylo.

Moc se mi líbila záloha Sergio-Yaya-Andres, opravdu nevím, proč Pep Sergia tuto sezónu na CM nestaví častějí. Yaya je borec, ačkoliv se sotva na hřišti plazí, stíhá vše a některé ty náhrávky a kombinace ...

Marquez taky dobrý, ale ten ostrý faul si mohl odpustit, to bylo zbytečné. I Henry vcelku potěšil. Naopak Messi nic, toho měl Pep vystřídat už v poločase i kvůli případnému zranění.

Reagovat
smazaný uživatel

messi hral LUXUSNE

Reagovat
smazaný uživatel

byl bych hrozně rád, kdyby si Xavi uvědomil, že on není ten pravý na přímáky. Jeho lítají bochánkama nad kasu a přitom máme další hráče, co to kopat opravdu umějí. Henry měl štěstí, ale Rafa to trefil velmi pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímalo by mě, jak je to s těmi standardkami. Přece i Pep musí vidět, že Xavi má tu úspěšnost minimální. Přitom to zahrává prakticky pořád. Buď to na tréninku trefuje a nebo nevím. Každopádně během zápasu by se u toho měli prostřídat Xavi, Marquez, Messi, Ibra, Henry...

Reagovat
smazaný uživatel

Alvés ještě

Ale samozřejmě souhlas - měli by se vystřídat. Kor, pokud to jednomu dlouhodobě nejde

Reagovat
smazaný uživatel

jinak nechápu, proč píšeš, že Messi nic. Dneska víc tvořil, než běhal, ale i tak byl jeden z nejdležitějších na place. "Nic" určitě nehrál

Reagovat
smazaný uživatel

Místy byl neviditelný, většina akcí mu nevyšla.

Reagovat
X-bano-X

Tiez sa mi Messi nezda ved ak by sa premenili len tutovky co on pripravil tak je 5:0 a myslim ze 5 asistencii mat za zapas tak pises ze hral super..zas on nemoze za to ze to nedali....

Reagovat
smazaný uživatel

5 tutovek nepřipravil

Reagovat
X-bano-X

V prvom Bojan a Iniesta obom po 2 krat nahravky do 16, strielali nad alebo do brankara. A samozrejme nahral na gol Tiagovi.

Reagovat
smazaný uživatel

i mě se Messi v první půlce hodně líbil, druhou už odchodil, ale kdo by to neodchodil? Nemůžete po něm chtít, aby v každým zápase odmakal 90 minut, vymstilo by se vám to zraněním.

Reagovat
X-bano-X

Tak dnes uplna plazovka, prvy polcas druhy sme to uz len dohravali stylom aby sa hraci nezranili ale zas aby sme supera do nicoho nepustili. Celkovo spokojnost

K hracom:

Vicky - nemal vela prace, zo 2 divne vybehy inak ok

Marquez - ok a gol bol ukazkovy nie nadarmo ma ten titul z turnaja v priamakoch

Pique - standard

Maxwell - dnes nehorel ako proti Atletom pekne si nabiehal, chce to vsak aj centrovat( aj ked dnes sme tam mali samych drobcov)

Puyol - spolahlivy dufam ze sa nezranil

Yaya- zas ma formu prakticky nestratil loptu

Sergio - prekvapivo dobry pekne nabiehal aj sa zapajal do kombinacii

Iniesta - Bol nad vsade, vybojoval vela lopt, forma mu graduje, gol bol ukazkou bojovnosti, myslim ze vela hracov by do toho nesla s tym ze to je stratena lopta

Messi - pohodicka, tvoril, hral co potreboval

Henry - dnes velmi dobry, snad sa mu vracia forma, pekne nabiehal, prvy gol bol z 50% jeho zasluha

Bojan - dnes mu to neslo aj ked sa snazil snad sancu zas dostane

A teraz uz len dobre sa pripravit na svabov

Reagovat
smazaný uživatel

Majorka

Reagovat
smazaný uživatel

Inak v závere na place sme mali 9 odchovancov, už sa to vôbec niekedy stalo? myslím, že osem bol rekord nie?

Reagovat
X-bano-X

jj 8 bolo max dodnes

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to se týkalo základu, né během hry, ne?

Reagovat
X-bano-X

jj zakladu

Reagovat
X-bano-X

no inak nie zakladu ale v danom momente bolo 8 max cize nemusel byt zaklad ale vacsinou siel odchovanec za odchovanca tak to bolo brane ako 1 hrac

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
X-bano-X

OT: len tak som mrkol na inter na livescore a tam je 33 min cordoba zlta,38 cordoba zlta,35 pazinni zlta,73 pazinni zlta ale bez cervenych vie to niekto vysvetlit?Dik

Reagovat
X-bano-X

Tak nic len to tam nebolo zaznacene

Reagovat
smazaný uživatel

samuel 28 zluta, 31 cervena....cordoba 34 zluta, 38 cervena...pazzini 35 zluta, 73 cervena

Reagovat
X-bano-X

Ja len ze tam pri tej zltej nebola aj cervena..cize samuel dostal zltu a potom akoze sfleku cervenu cize ak by nemal prvu zltu aj tak by bola cervena?

Reagovat
smazaný uživatel

vsechny byly po druhe zlute...

Reagovat
smazaný uživatel

vlastne ne...samuel ji dostal primo..

Reagovat
X-bano-X

aha tak uz to dava zmysel dik

Reagovat
blaugrana

Tak dnes bola v útoku konečne dynamika. Pekne sa na to pozeralo.

Reagovat
smazaný uživatel

Marquézi, ty prase, nech nám Canalese...

Reagovat
smazaný uživatel

Titi se trefil

Reagovat
smazaný uživatel

To měl jistě Jakub19 velkou radost

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Drago Dragutinovič To je panečku gól!

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne víťazný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Jestli to tak opravdu chtěl, tak kloubouček.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho MS 2002 vs England?

Reagovat
smazaný uživatel

Génius Seaman

Reagovat
fantomas

Titi.

Reagovat
smazaný uživatel

Finále basketbalového poháru mezi Barcelonou a Realem.

http://acb360.orange.es/partidos/CREY/74/7

Reagovat
smazaný uživatel

Snad jim ukážem, kdo je v současnosti nejlepší tým v Evropě

Reagovat
smazaný uživatel

... Nymburk

Reagovat
smazaný uživatel

Rickyho boty.

Reagovat
X-bano-X

AAAA Hurajt bronzz tak uz to mame komplet

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulace --- jste na tom výborně!

Reagovat
irik

71%, to je statistika jak z FM .

Reagovat
smazaný uživatel

200. pre Real Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

200. pro Barcu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Čech se pozná i v Barceloně. Takový tepláky.

Reagovat
smazaný uživatel

Barca a Real, stále to isté, nič iné sa tu nerieši. BTW, Atlético doplatilo na nevyužité šance, keď taký Forlán nedá do prázdnej brány, neveští to vtedy nič dobrého.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych taky už radši řešil Valencii, Atlético, MÁLAGU - ta teď má famózní formu a nikoho to nějak nebere... Sporting Gijón ... není zájem no ...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Sporting a Athletic by si zasloužili pochvalu. Hm... Když o tom tak přemejšlím - hlavně Athletic.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak na tobě je kouzelný, Lapízi, že máš vždycky tak jednou ročně takový období, kdy se můžeš zbláznit z Málagy... a jindy ne, jindy se k ní neznáš, ale když má formu...

Reagovat
smazaný uživatel

Athletic dnes krásne, aj včera La Coruňa, mal som vsadené . Aj keď Tenerife ľutujem. Bol tu o tom článok, že čo sa stane pri faule v šestnástke: tri tresty, vylúčenie, následný stop na x zápasov plus penalta. Už v 4.minúte bolo po zápase. Toto by sa malo zrušiť. Atlétiko ma dnes nepotešilo, mali viac z hry, Alméria kazila čo sa dalo, ale ako som písal, tutovky nepremenené, brvno plus Forlánová tutovka do prázdnej brány

Reagovat
smazaný uživatel

Pardon, v 17.minúte , aj tak veľmi skoro.

Reagovat
smazaný uživatel

10.minuta první neoffside...ach ti pomezní...

Reagovat
smazaný uživatel

11.minuta druhy neoffside

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, teď zas soudce sežral Ronaldovi směšnou simulaci...

Reagovat
smazaný uživatel

A je z toho gól, vida.

Reagovat
smazaný uživatel

no pro ten primak si ronaldo hodne dosel, piskat se to nemuselo...ale o 5minut driv jasny faul na ronalda u 16tky nepiskl...

Reagovat
smazaný uživatel

Pískat se to hlavně nemělo, protože to nebyl faul. Ale - máš pravdu - mělo se to pískat. A Ronaldo měl vidět žlutou, kterou si zasloužil.

Reagovat
smazaný uživatel

gooooooool !!!yeaaaaaaaaaah tohle byla nadhera

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš ten absurdní pád?

Ale pecka teď správně.

Reagovat
X-bano-X

pecka spravne? ved v spomalenom ukazali ako zakopol o jeho nohu, potom o svoju a tak padol. Cele je to na prd. Prvy gol vymysleny priamak a druhy vymyslena pencla.

Reagovat
smazaný uživatel

ty si kreten hochu...ta penalta byla naprosto jasna...hodne nestastny zakrok od Marcana, ale proste tam kontakt byl a tohle se piska....

Reagovat
X-bano-X

nestatstny ved sa ani nepozral smerom k hracovi madridu...co sa na tom piska? byt to niekde v strede ihriska ani si to nevsimnes. A kreten?Nebyt tvoji rodicia surodenci tak s teba mozno nieco mohlo vyrast ale takto..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale noták, pánové...

Reagovat
X-bano-X

Co je na tom, vcera tu vypisoval ze darovane goly atd a dnes mu to nevadi, popravde ja by som tu penclu nepiskol ani ak by hrala Barca, bola to rovnaka situacia ako vcera s Henrym.(a Henry dostal zltu)

Reagovat
X-bano-X

omg * z teba

Reagovat
smazaný uživatel

ve fotbalove diskuzi zminovat neni rodice a delat si z nich prdel, tomu se rika uroven a pokud si myslis, ze ta penalta nebyla, tak opravdu fotbalu hodne rozumis

Reagovat
smazaný uživatel

já doufám, že za toho "kreténa" dostaneš banána a bude od tebe zase klid

Reagovat
smazaný uživatel

Za tenhle kec by sis zasloužil profackovat hochu! Vzpamatuj se ...

Reagovat
X-bano-X

tak sry ospravedlnujem sa idem klacat do kuta

Reagovat
smazaný uživatel

tak v Madridu se píská docela dost věcí, co jinde ne

Reagovat
smazaný uživatel

viz barcelonske derby :D

Reagovat
smazaný uživatel

se hrálo v Madridu?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, myslel tím - a má pravdu - že rozhodčí tlačí nejen Real, ale i Barcelonu.

Reagovat
smazaný uživatel

aha. A proto jsme museli tuhle dohrávat v devíti. No, tak to jo

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz hrajete jak prasata tak se nediv..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škobrtl o nohu obránce. Chyba obránce: byl to faul, nezáměrnej, ale byl. A popravdě... mohla bejt i červená

Reagovat
smazaný uživatel

penaltka

Reagovat
smazaný uživatel

KAKA!

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že Ronaldo dostane pokutu za tu Madeiru pod dresem

Reagovat
Kokesh

Ty bys ho pokutoval za všechno, co

Reagovat
smazaný uživatel

Nejde mi o něj, ale jiní za podobný věci trestaný jsou. Ale pochybuju, že pan hvězda bude nějak postižnej za reklamu rodnému ostrovu.

Dobře, Senna

Reagovat
Navodar

jak ze trestany su? Ramos dostal zltu za Puertu ale ta mu bola po zapase anulovana...

Reagovat
smazaný uživatel

Kanoute například...

Reagovat
Navodar

no to sa mi nieco mari ale uz si nepamatam poriadne ozrejmi pls :)

Reagovat
smazaný uživatel

Měl pod dresem, něco ve smyslu podpory pro Palestince

Reagovat
smazaný uživatel

To je zmrd, který propaguje svoji ( špatnou, i když to vyvolá diskuzi, tak to musím napsat) víru

Reagovat
smazaný uživatel

No jasně... ty to musíš vědět nejlíp, která je špatná a která dobrá.

Jen nerozumím tomu, v čem je propagace mrtvol nebo rodnejch kusů země uprostřed oceánu známejch ve světě leda dobrým vínem lepší, než propagace čehokoliv jinýho při zápase.

Někdo taky dostal pokutu za Kosovo, co si pamatuju. Takovejch případů bylo víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyjádření soustrasti Puertovi je rozhodně mnohem morálně výše, než propagování víra, která ve své "svaté knize" vyzývá k násilnostem a zabíjení. Jejich vztah k ženám je taky na pováženou, ale vzhledem k tamnějšímu vývoji se to dá pochopit ( čímž to neospravedelňuji )

Reagovat
smazaný uživatel

Ty timu teda rozumíš, borče... ukaž mí víru, která nemá v nějakým základním textu výzvy k zabíjení a nebo jeho nadšený popis

navíc tady nešlo o víru, ale o genocidu. A to je rozhodně o mnoho mravnější, než plakat veřejně nad smrtí mladýho kluka, což je běžná věc.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty evidentě taky, ještě mi řekni, že je Islám vcelku míromilovný a bude vymalováno.

Tam došlo ke genocidě z určitého důvodu, az který si mohli Palestinci ( čti pastevecká verbeš, ve které budou vládnout teroristické organizace) z velké části sami.... ( Izrael (ač mi taky není smypatický) si vybral to menší zlo pro své lidi)

Reagovat
smazaný uživatel

Snůška nesmyslů, hochu. Ale tady není prostor vyvracet hluboce zakořeněnou českou naivitu a snažit se rozbít zažitý zkostnatělý pohled na problematiku náboženství nebo mezinárodních vztahů. Jen dvě otázky:

- v čem je povaha Islámu násilnější, než povaha jiných náboženství, především pak katolicismu?

- čím si Palestinci zasloužili zacházení, které se jim od Izraele dostává a které se dá klidně přirovnat například k zacházení s internovaným židovským obyvatelstvem v některých ghettech/pracovních táborech během WWII?

Upozorňuju - antisemita nejsem, naopak.

Reagovat
herbage

Jsem rád, že ses vrátil zpátky. Člověk s nadhledem nad věcí, který se zajímá o problematiku víc, než jen že koukne na zprávy na TV Nova či zkoukne "poutavé" video na YT. Já bych to přisoudil ikercově věku a naivitě, jenže to není o věku. Znám lidi, kteří jsou v tomto ohledu intelektuálně netknutí i v 50ti a více letech. Já už například na podobné předsudky ani moc nereaguji, ale jsem rád, že někdo ještě ano

Reagovat
smazaný uživatel

dík

Reagovat
Josifek

Hele, a proč by jsme vlastně nemohli mít v neoblibě muslimy?? Pokud je srovnáváš s katolickou církví, tak já ji osobně nemám o moc radši než islamisty. Vadí mně především církev jako instituce - né konkrétní věřící, vadí mi její historické působení (počínaje křižáckými výpravami, inkvizici, touha po moci světské, nasilné pokřesťanšťování různých etnik atd...). Ale k.církev se již většiny těchto věcí nedoupoští či jen v mnohem menší míře a logické je, že když se nějaké špatné věci děly před několika staletími tak nás to prostě nebude iritovat v takové míře, jako věci které páchají dnešní islamisté. Křesťané sice taky mnohokráte oslavují mučednickou smrt -ale ta má značně odlišný charakter, jedná se spíše o akt nenásilného odporu a podvolení se, narozdíl od muslimských mučedníků.

Abych se tedy vrátil k tomu, proč mi vadí islám více než křeštanství - islám je ještě mnohem více konzervativnější - v mnohem větší míře ovlivňuje každodenní život svých přívrženců, více ovlivňuje jejich myšlení (prostě se vyznačuje větší mírou fanatismu, ikdyž to jde asi těžko nějak empiricky doložit). Vadí mi role a postavení ženy v islámu, ikdyž ani v křesťanství po dlouhou dobu nebyla a ani dnes není plnohodnotná s mužskou. Ať si kdo chce věří v co chce, ale pokud náboženství ovliňuje nejzákladnější prvky životy, nahrazuje náboženskými schématy svobodnou strukturu myšlení jedince, je to podle mě špatně a tyto věci vnímám nejsilněji právě u muslimů a mimo jiné iproto jsou mi momentálně ze všech světových náboženství nejvíce proti srsti.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná ale zohledni fakt, že islám je velice mladé náboženství, které ještě neprošlo takovým rozpětím historie, to zaprvé, zadruhé - a teď mě nechytej za slovo - muslimská populace je na tom jinak než většina křesťanské (Evropa, Amerika), zejména, co se materiálního zázemí týče, tudíž je tam snadněji ovlivnitelné obyvatelstvo, dále je tam několik faktorů geograficko-historických (Izrael) a materiálních (ropa), které staví muslimskou komunitu automaticky proti "Západu". Pokud bych měl však porovnat monoteistická náboženství, jejichž kolébkou byl Blízký Východ, tak si stačí přečíst jejich posvátné knihy - Starý a Nový zákon, Korán - aby člověk dospěl k názoru, že se jedná o velice agresivní náboženství. V tomhle ohledu by si měli vzít příklad třeba z buddhismu...

Reagovat
smazaný uživatel

(až na ten budhismus, imo)

Reagovat
smazaný uživatel

Buddhismus je svou podstatou (nebo svým výkladem?) méně agresivnější, dle mého názoru, ty to vidíš jinak? Jinak abych reagoval na tvůj příspěvek níže, nemyslím si, že by solidarita s Madeirou nějak souvisela s politikou, CR9 pouze využil faktu, že je madeirský rodák, já mít jeho slávu, tak za povodní v roce 2002 udělám totéž...

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, to samý udělal Kanouté. Já tám velkej rozdíl vidět NECHCI. Každopádně tyhle projevy buď na hřiště nepatřej, protože fotbal není ani o politice, ani o pomoci lidem postiženým přírodními - řekněme událostmi - a nebo budeme akceptovat, že hráči jsou lidé a mají možnost projevovat se jako lidé a pak nebudeme trestat ty, kterým se nelíbí apartheid.

nebo je snad špatný jen apartheid, který "nepořádají" naši spojenci?

Ad budhismus - filozoficky nebo myšlenkově pro mne mnohem pomýlenější, než západní náboženství. Každopádně vyčítáš "západním" brutalitu biblickejch pasáží apod, což je v podstatě mytologie a je ji tak potřeba chápat (církev to ovšem nutně nedělá, z čehož pramení mnoho zlého).

Reagovat
smazaný uživatel

Já ti neříkám, koho máš a nebo nemáš mít rád. Jen to, že by bylo dobrý otevřít oči. A proč to říkám? protože mne štve, jakým způsobem se dneska v naší zemi paušálně odsuzují muslimové.

Přitom toho muslimové pro lidstvo i pro nás, Evropu udělali taky dost.

Reagovat
smazaný uživatel

A co se týče teroristů... ve svý době tak vládnoucí elita nazívala jak například povstání Judy Makabejského, tak třeba i pány Gabčíka, Kubiše a Valčíka.

Reagovat
Josifek

Takže chceš tvrdit, že za pár let budeme nahlížet na "borce" vybuchující v autobusech podobně jako třeba na Gabčíka a spol.? To snad néé

Reagovat
smazaný uživatel

"My" asi ne, ale "oni" třeba ano. Představ si, jak se asi koukali Seleukovci na Judu Makabejskýho. Vždyť oni se přece taky snažili přinést poddaným kulturu a spravedlivé společenské zřízení... a najednou se objeví partizánská bojůvka, co vraždí lidi na potkání, přepadá konvoje, zapaluje statky...

No vidíš. A dneska je Juda Makabejský - za hrdinu. Jde o perspektivu, fokalizaci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Další blboun, co nerozumí islámu, ale má na něj jasný názor, co?

Reagovat
smazaný uživatel

1. na islám jako náboženství názor nemám, ale nelíbí se mi, co se v jeho jménu dělá.

2. Ten palec byl za morálnost za vzpomínku na Puertu

3. toho blbouna si nech pro sebe

Reagovat
smazaný uživatel

Promin, ale jsem zvyklej na zakořeněný český postoje, který prameněj z neznalosti, žraní mediální reality i s navijákem (Haiti, krásnej příklad), xenofobie a neschopnosti nadhledu.

V každém případě není Islám o nic víc zneužitelný, než jakákoliv jiná ideologie, včetně praktického humanismu nebo - zejména ten je potřeba jmenovat - katolicismu. Až napáchají lidé ve jménu Islámu tolik škody, kolik jí napáchali ve jménu náboženství, které považujeme za jeden ze základů naší civilizace, potom možná budeme mít morální právo kritizovat víru muslimů. Do té doby... je jistě správné odsuzovat nesprávné věci, ale bude dobře začít u sebe sama.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ve jménu křesťanství se dělaly hrozné věci, ale to samozřejmě nic nemění na tom, že ve jménu islámu se dělají hrozné věci taky. Jde jen o rozdílnost časů. Proto mají lidé takový náhled na islám.

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě, neznají vlastní minulost a proto nerozumí cizí přítomnosti. A taky nerozumí pohnutkám muslimů, kteří cítí potřebu vůči něčemu se tím či oním způsobem vymezovat.

Vždycky si každý myslel, že jeho pravda má univerzální platnost. Kromě několika málo moudrých.

Reagovat
smazaný uživatel

v tomhle vidím velkou roli médií (když už teda svoji roli nesplnila škola a vzdělávání obecně). Měli bysme tyhle dvě věci dávat do souvislostí a nejen plivat a ukazovat, co ONI dělají teď špatně.

Reagovat
smazaný uživatel

A to zase ne tunacku. Narozdil od islamu, katolictvi nema ve svem uceni, ze spasa prijde i za to, kdyz budes ohnem a mecem sirit islam a zemres za jeho jmeno. To je rozdil. Ukaz ted, kdo ve jmenu nabozenstvi pacha teroristicke utoky? Ukaz, jestli katolici delali takovy bordel a utocili na ambasady, kdyz nekdo natocil Sifru mistra Leonarda, ktera uplne prevraci a dehonestuje katolickou nauku, jako kdyz muslimove dalali bordel a zapalovali ambasady, kdyz se objevily v novinach karikatury? Rikaji ti neco kdo to byli Janicari? Odkud se vzali? A proc se vycvicili?

Argumentovat skodou, kterou katolictvi zpusobilo je prave ten nejvice omezeny vyhled na nabozenstvi. Presne takovy omezeny pohled, jaky ty vycitas nekomu jinemu.

Reagovat
smazaný uživatel

Janičáři byli původně elitní jednotkou osmanské armády, sultánovou gardou. Postupně se jejich členy stávali především potomci jiných, než muslimských rodin. Čekala je vynikající kariéra a dají se politickým významem přirovnat k pretoriánům. U Moháče prosluli tím, že přes dvě hodiny odráželi s minimálními ztrátami útoky zoufalé maďarské těžké jízdy. Pak nechal nejosvícenější panovník své doby Sülejman II. Zákonodárce rozstřílet zbytky uherské armády děly, což mu katolická veličenstva velmi výrazně vyčítala. Přestože dělala to samé. (A nemluvím už o tom, jakým způsobem válčil Cortéz, který dobovou těžkou techniku obracel i proti civilům.)

Možná to nevíš, ale přinemjmenším během období 1097 - cca 1300 měli lidé, kteří pro "katolickou víru" pobijí "nevěřící", čímž jim pomohou ke "spáse", slíbeno více-méně to samé, co současné vymyté mozky z řad mudžahedínů. Možná to nevíš, ale když přišli ostatní vůdcové křížové výpravy za papežský legátem Arnaudem Amaurym,aby zastavil plenění Béziers, legát odpověděl: pobijte je všechny, bůh svoje pozná. V Béziers padlo přinejmenším 100 000 lidí, velká část z nich byla pravověrnými katolíky.

Možná to nevíš, ale zatímco naprostá většina muslimských států po celý středověk i novověk udržovala náboženskou svobodu a nezakazovala ani nepříjemné myšlenky, ani jinou víru, křesťanská Evropa se zmítala v plamenech a krvi boje za "filioque", když to přeženu. Víš, kolik křesťanů padlo jen proto, že nerozuměli tomu, jak může být oplatka Kristovým tělem nebo jak může být podstata Ježíše Krista zároveň lidská i božská?

A Da Vinciho kód. Víš, že francouzští králové po celý středověk odvozovali svůj původ od Ježíše Krista? To, že někdo trapně převrací dogmata (některá "uzákoněná" až ve 20. stletí - dogma o neposkvrněném početí) není ani urážka, ani útok na náboženství. Radši jsi měl připomenout dlouhou řadu zakazovaných a pálených knih, za jejjichž držení byli lidé mučeni a zavíráni. Nebo třeba Život Briana.

Ke karikaturám se dá přirovnat řekněme socha Krista, která je jednou rukou přibitý ke kříži a v druhé ruce pevně svírá měšec. Ano, ta socha, která zdobila trůní sál avignonského papežského paláce (který mimochodem postavil Jacques Fournier, plodný inkvizitor a papež, který na závěr konkláve prohlásil "zvolili jste osla" - a vstoupil tí do dějin) a která tam byla instalovaná na rozkaz papeže - milovníka hry na burze na vztek františkánům.

Nevíš nic o dějinách křesťanství, islámu a církve vůbec, jak vidno. Jistě, řekněme od 50. let se křesťané dopouštějí menšího množství excesů, než dřív, když nebudeme zmiňovat causu preservativ a causu "já rád malé chlapečky". Ale pořád se ještě najdou blbci, co se rituálně bičují, aby tak smyli své hříchy (Wojtyla) nebo se rituálně křižují, místo aby šli začátek jara slavit s pomlázkou za děvčaty, jak pohanský zvyk žádá.

To, že jsou momentálně "zločiny islámu" vidět víc, neznamená, že si islám zaslouží kritiku spíš, než katolicismus nebo křesťanství vůbec. Aneb: nezapomínejme, z čeho pocházíme my.

Reagovat
smazaný uživatel

Svoji rekci jsem ti napsal uplne dolu, aby to nebylo v moc uzkem sloupku, ale po cele sirce. Je to krapanek delsi, protoze se jedna o velmi slozitou problematiku, ale i tak jsem se nemohl vyhnout nekterym zobecnenim. Precejenom tady na to neni nejidealnejsi prostor.

Reagovat
X-bano-X

Na Madeire je teraz nejaka prirodna katastrofa tusim velke zosuvy pody ktore zabili uz par ludi.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, skoro 50 mrtvejch a 100 zraněnejch.

No a? V Palestině se odehrávalo organizované vyvražďování národa, který je každému nepohodlný. A Kanoute byl potrestán. Ronaldo by měl být taky, jinak se tu měří dvojím metrem.

Reagovat
X-bano-X

Ono cital som ze Ronaldo slubil pomoc tak asi si to predstavuje takto...

Reagovat
smazaný uživatel

Njn...

Reagovat
smazaný uživatel

zase na druhou stranu se FIFA chce distanovat od politických věcí (otazné je, jak se jí to daří), takže tyhle nápisy se jí nelíbí

Reagovat
smazaný uživatel

Tuňáku, ty si vyměň první a třetí souhlásku v nicku za "č" a "r". Jestli se bude udělovat žlutá za projevení solidarity s rodným ostrovem, kde zahynulo při záplavách přes třicet lidí, tak už fakt ten svět půjde do ... Ale blbci jako ty budou mít pořád pitomý hemzy...

Reagovat
smazaný uživatel

nezdá se ti, že to přeháníš?

Reagovat
smazaný uživatel

ked ukazoval Messi v clasicu tak vtedy nebol problem.. .. keby napise vtedy nekto neco o zltej tak uz by ste sa nanho vrhli

Reagovat
smazaný uživatel

zaprvé jsem tě nepochopil - napiš to tak, aby se tomu dalo rozumět (a věz, že ve Slovenštině problém není ...),

zadruhé - já proti tomu nápisu nic nemám a Krystýnu chápu,

zatřetí - tunak má pravdu, že pokud byl trestán Kanoute nebo Ramos, nemůže trestu ujít Krystýna, jinak to bude dvojí metr (já bych netrestal asi nikoho, pokud jejich sdělení nemá vyloženě politický význam)

Reagovat
smazaný uživatel

A to co udelal Ronaldo mela nejaky politicky vyznam? Ze se drzi minuta ticha za Haity, tak je to v pohode? A ze Ronaldo vyjadri po dalsi zivelne podpore podporu Madeire uz je na trest? Vzpamatoval bych se, anebo bych se aspon podival, co se na Madeire stalo...

Reagovat
smazaný uživatel

své jsem napsal. Pokud ani v tom nenajdeš, že s tebou prakticky souhlasím, tak není chyba ve mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz napises, ze ma tunak pravdu v tom, v cem ja naprosto nesouhlasim a ty napises pak, ze souhlasis i se mnou, priznam se, ze jsem z toho trochu zmateny. Jako kdybys rekl, ze cerna barva je cerna, ale souhlasim, kdyz nekdo rekne, ze je i bila..

Vsiml jsem si, co jsi napsal do zavorky, ale taky pises, ze tunak ma pravdu...

Reagovat
smazaný uživatel

Rozlišuj dvě věci - co je můj názor a co je precedent.

1. Můj názor - netrestat nikoho, ať si na tričku má napsáno třeba, že se zamiloval do strýčka Donalda. Samozřejmě za předpokladu, že to bude apolitická věc

2. Precedent - pokud už se za podobné věci trestalo (jakože trestalo a není to dávno), tak nevidím jiné východisko, než Krystýnu potrestat, jinak to bude dvojí metr

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, ale taky se musi rozlisovat:

a) kdyz jde o politickou vec (spor mezi palestinskym obyvatelstvem a Izraelem, kdyz jde o spor mezi kosovskymi Albanci a Srbskem)

b) kdyz jde o ciste vyjadreni podpory postihnutych zivelnou katastrofou (Madeira, Haiti). To by se pak mela trestat cela liga, kdyz se kvuli Haiti drzely minuty ticha. Stejne tak muzes trestat Raula, ze po kazdem golu polibil snubni prsten (vyjadroval tim proste neco).

Dulezite je, ze Ronaldo nevyjdroval zadny politicky nazor, jako napriklad Kanoute.

Reagovat
smazaný uživatel

vyjadreni solidarity ne postihnutych, ale s postihnutymi

Reagovat
smazaný uživatel

ale vzpomínka na padlého spoluhráče do nepolitických věcí patří. To je ten precedent, o kterém jsem psal

Reagovat
smazaný uživatel

Jiri, nevim, jestli si to jeste prectes, ale problem s Ramosem nebylo jen to, ze mel na sobe triko s Puertou. Problemem mozna bylo i to, ze pri tom aktu koketoval i s andaluskou vlajkou a to uz je vtahovani politiky do fotbalu. To je to, o cem jsem psal. (Kosovo Srbsko, Palestina Izrael, Andalusie Spanelsko).

Vis, jinak by to nedavalo smysl drzet minutu ticha za obeti na Haiti a trestat nekoho kdyz udela to same pro lidi na Madeire. To jsem se snazil rict. Ze pripady Kanoute (ten urcite) a Ramos (asi taky) nebyly uplne apoliticke, zatimco Ronalduv pripad mi tak prijde. Ale treba tam jeste neco bude, jen to me geopoliticke znalosti nereflektuji...

Reagovat
smazaný uživatel

Podpora jako podpora. V jednom případě podpora národa, postiženého genocidou, v druhém případě podpora národa, postiženého přírodní událostí. Co je mravnější?

Politika je cokoliv, co se týká správy věcí veřejných. Madeira je tudíž politika. Vyvrať to.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozdil je v tom, ze napriklad v pripade Palestiny se do toho misi jak politicky postoj Izraele, tak i politicky postoj Palestincu. Izraelsko palestinsky konflikt rozdeluje svet. Neni to banalita. Jedni rikaji, ze pravdu maji Izraelci, jini zase ze Palestinci. Napriklad, ktery jiny stat by se zachoal jinak, kdyby na jeho uzemi pravidelne dopadaly vystrelene rakety, ktere ohrozuji jeho obyvatelstvo? Jen si uvedom, jak se zachovala Francie v Alziru, Velka Britanie ohledne Falklandskych ostrovu, anebo USA v pripade teroristickych utoku? A na druhou stranu, Palestinci vystreluji raketu, protoze proti nim mocnejsi a bohatsi Izraelci zakrocuji a rakety a atentaty vidi jako posledni moznost, jak bojovat. Jenze to zase vyprovokuje rekci Izraele jako loni v Gaze. Jenze to zase popudi Palestince a na to reaguji Izraelci, na coz zase Palestinci..

Kdezto v pripade Madeiry slo jen o tom, ze se pres ostrov prehnala prirodni katastrofa. Priroda, ktera zadny politicky nazor nema. Ja v tom vidim rozdil. Ty vazne ne?

Reagovat
smazaný uživatel

nicméně to ještě jednou napíšu zcela jasně:

MŮJ NÁZOR JE TEN, ŽE BY SE TYHLE VĚCI TRESTAT OBECNĚ NEMĚLY.

Reagovat
smazaný uživatel

este som spal ked som to pisal.. ale nakonec si to pochopil, takze neni problem

Reagovat
smazaný uživatel

a začtvrté - to přehánění jsem myslel toho "čuráka", co tady jarin někoho tituluje

Reagovat
smazaný uživatel

MŮJ NÁZOR JE TEN, ŽE SI ČLOVĚK S TAKOVÝM SMÝŠLENÍM TOTO OZNAČENÍ ZASLOUŽÍ...

Reagovat
smazaný uživatel

Marcela hraje nějak dobře, dneska. Ale Villarreal to hodně usnadňuje, vůbec nepresuje, což je pro Real ideální

Reagovat
smazaný uživatel

ted vymysleny faul od kaka...vratil to no

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ošáhaval tu ponorku, ošahával, ale taky se mi to nezdálo... ovšem trapnější bylo jak tam Senna předtím naběhl do Granera.

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo mal ísť kopať penaltu

Reagovat
smazaný uživatel

tak potřeboval si šplhnout, když už vám to podělal v Lyonu

Reagovat
smazaný uživatel

podělal to celý tím ..

Reagovat
smazaný uživatel

Ale máš pravdu, kdyby kopala Kristína, byla by větší šance, že nedá

Reagovat
smazaný uživatel

nicméně Kaká byl koupen, aby vás v těchto zápasech vedl. A v Lyonu byl tragikomický. Ale nechci provokovat, nechám to být

Reagovat
smazaný uživatel

Ja viem že byl to snád videl každý, čiže nič nové nepíšeš ...

Reagovat
smazaný uživatel

jen jsem chtěl zareagovat na to, že hrál blbě celý tým. Prostě jsou osoby, které by ten tým měli někam posunout. Stejně, jako jsou to heroové, měli by být jasně napsaní, jako zeroové

Reagovat
smazaný uživatel

Však rozumiem a súhlasím v tomto s tebou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
X-bano-X

Heh toto kolo su same pekne priamaky vcera Marqez dnes Ronaldo a teraz no Lapiz bude mat problem vybrat gol kola

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodca je pajac smiesny nechapem ta uroven ide stale dole

Reagovat
smazaný uživatel

Loni to bylo o moc horší, letos to je ještě vcelku v pohodě, není ovlivněnej každej zápas, jen každej druhej

Reagovat
smazaný uživatel

nehorazne ma rozculuje alibisticky pisknut kazdy pad + kazda hranicna situacia je ofsajd...

Reagovat
smazaný uživatel

tak tolik nepadejte

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, proč Real nechává Sennovi tolik místa, ten člověk je v takovejch případech neskutečnej.

Reagovat
smazaný uživatel

ronaldo zatim hraje velmi dobre...

Reagovat
smazaný uživatel

ronaldo zatim vypada velmi dobre...

Reagovat
smazaný uživatel

jiri-fcb videl si tu maloudomu?

Reagovat
smazaný uživatel

krásná akce

Reagovat
smazaný uživatel

ou Marcelo, tahle akcička si zasloužila gól...

Reagovat
smazaný uživatel

kebyže to rieši hlavou ne sillou ..

Reagovat
smazaný uživatel

kua...misto toho aby to bylo 6:1 tak to je 3:2...

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě zabrat!

Reagovat
smazaný uživatel

ti Rusové jsou hrozný haluze

Reagovat
smazaný uživatel

urcite su hratelny na porazenie je to skoda...

Reagovat
smazaný uživatel

*hratelni

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná akcička

Reagovat
smazaný uživatel

yeaaaah gonzalo! opet ukazkova akce!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak, a uz by to chtelo dat gola i na vic, nez jen, abychom vedli o goly dva

Reagovat
smazaný uživatel

Zvlast, kdyz je to ta kjednoduche

Reagovat
smazaný uživatel

Az uvidi vandertom, kdo daval dva goly

Reagovat
smazaný uživatel

však pozerá ,..

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem myslel, ze kdyby se dival, tak ze by se nejak projevil, kdyby dal jeho GB2010 dva goly

Reagovat
smazaný uživatel

Neznášam ked takto laxne zahadzujeme tutovky !!!

Reagovat
smazaný uživatel

KAKA!

Reagovat
smazaný uživatel

dneska padaji na Bernabeu pekne goly...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Vilarreal bráni príšerne ..

Reagovat
smazaný uživatel

tjn..ale pomezi mavaji priserne (tradicne)

Reagovat
smazaný uživatel

aby tam Krystínka niekoho nedokopala od nervov že Higuain a Kaka dali viac golov ako on

Reagovat
smazaný uživatel

co to meles...ronaldo dneska hraje skvele a hlavne tymove..

Reagovat
smazaný uživatel

ja to nepozerám čiže neviem, len predpokladám že to Krystínku sere že dali viac golov ako on

Reagovat
smazaný uživatel

Albiol , Xabi , Ronaldo , Kaka , Higuain ....villareal muze byt rad, ze prohral JEN o 4 branky...

Reagovat
smazaný uživatel

nemela byt reakce ;-)

Reagovat
smazaný uživatel

myslel som si

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud by ses zajímal o něco jiného než vychvalování Laportových boys a plivání na Real bez znalostí reálií, tak bys věděl, že CR9 vyhlásil před zápasem, že chce pomáhat a střílet víc gólů, takže ubohé kecy o naštvanosti od tvé ubohé existence, která by se měla místo vázání na životy druhých radši zabývat vlastní osobou, jsou naprosto mimo mísu a řadí tě do stáda barcelonských gloryhunterů...

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt neskutecne, co ti postrani poserou. Kdyby to aspon nebylo porad dokola, ale to je vzdycky 10x zbytecne pisknuty ofsajd. Ale porad ten stejny ofsajd...

Reagovat
smazaný uživatel

V Spanielsku asi nepredávajú okuliare, ako nemyslím slnečné ... niečo ako optika tam neexistuje ..

Reagovat
smazaný uživatel

xabi!

Reagovat
smazaný uživatel

za dnesni vykon si ten gol zaslouzi

Reagovat
smazaný uživatel

to je šašek ten sudí

Reagovat
smazaný uživatel

at jde do Hollywoodu...

Reagovat
smazaný uživatel

ked narazas na penaltu, tak to nefilmoval..

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo už mohol byť po dnešku najlepší strelec, ...

Reagovat
Al Capone

Sice jsem viděl jenom druhou půlku, ale to je nádherný fotbal co jsme hrály kam se na to hrabou katalánci se svojí házenou.

!HALA MADRID!

Reagovat
smazaný uživatel

Taky ber do úvahy oklieštenú obranu Vilarrealu a ich hrôzostrašné bránenie mal si možnosť porovnať jak bráni taký Lyon a oni ...

Reagovat
smazaný uživatel

Aj v hádzanej sme lepší to máš pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

v hodně sportech. Například dneska dostal Real nakopáno v basketu. Zase ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som si to finále chcel pozrieť ale som zabudol, že je to už dneska tak som si pozrel znova aspoň Frankov Galatasaray

Reagovat
smazaný uživatel

JEN o 4goly...ve villareal muze byt spokojeny...

Reagovat
smazaný uživatel

real byl dneska večer nejlepším týmem na světě?

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo , Kaka , Higuain , Arbeloa , Xabi .. Real

Reagovat
Al Capone

i Raúl nehrál špatně

Reagovat
madridcan

Minuly rok mi chlapci na narodeniny spravili predstavenie 6:1 proti betisu,tento rok 6:2...kez by som mal narodeniny kazdy vikend a videl taketo uzasne predstavenia-DAKUJEM,len ma trosku mrzi,ze takto sme nehrali v lyone

Reagovat
herbage

Lyon není Villarreal, který navíc nastoupil s B-sestavou

Reagovat
Kokesh

Ono se taky uvidí, jak dopadne Lyon na SB, kde je Real tento rok opravdu silnej

Reagovat
smazaný uživatel

aby nedopadli jako s AC Milán...

Reagovat
smazaný uživatel

nj, jedina prehra.. a vsetci vieme jako haluzne to AC vyhralo..

Reagovat
smazaný uživatel

B zostavou ?.. neprehanaj.. chybali im 2 stoperi

Reagovat
herbage

5 hráčů ze základu jim nenastoupilo

Reagovat
smazaný uživatel

ktori ?

Reagovat
herbage

Angel, Gonzalo, Godin, Cani, Cazorla, Rossi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak oni se teď budou zase plácat po ramenou a psát, jak dobře zahráli ... A Lyon je zase vrátí do reality

Reagovat
smazaný uživatel

alebo sa vrati do reality Lyon.. ked dame takyto vykon tak maju minimalnu sancu.. zavisi to na nas

Reagovat
smazaný uživatel

Musíte dát rychlý gol pokud Lyon udrží poločas bez golu tak nervozita se bude určitě lepit na vaše kopačky!

Reagovat
smazaný uživatel

tak to hej.. keby mam teraz spravit zostavu tak Marcelo ide do zalohy namiesto Granera a Arbeloa LB.. lebo by bolo dolezite ciste konto

Reagovat
smazaný uživatel

tak Lyon v realitě je. Od nich žádná silácká prohlášení a pleskání se po ramenou nezní. Ti jsou pevně nohama na zemi

Reagovat
smazaný uživatel

a my mame nejake silacke reci..?

Reagovat
smazaný uživatel

máte a bylo mi to vysvětleno, že senemůžete chovat jinak. Tak jen do toho

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon dopadne jak před rokem u vás

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, a proto chce Lyon odlozit zapas v lize jen proto, aby melo klid pred zapasem s Realem? Je to normalni pristup?

Reagovat
smazaný uživatel

ok, az na Angela to berem.. Javi Venta je na RB pred nim.. ale tak ci tak, stale sa najdu nejake absancie.. a Villareal ma dost dobry kader aby ich zastupil.

Reagovat
madridcan

neverim vsak,ze keby hrali s takymto nasadenim,ze tam nepicneme aspon dva

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Santander na Nou Campu taky neměl zrovna kompletní základ, když se řada hráčů nechala v zápase předtím vykartovat...

Reagovat
herbage

A? Bavíme se tu snad o Barceloně? Mimoto, já fandím Arsenalu, ne Barceloně

Reagovat
smazaný uživatel

Ale v La Lize jí držíš, to nepopřeš...

Reagovat
smazaný uživatel

nj.. podobny vysledok proti Lyonu by mi stacil

Reagovat
herbage

Mohl jsem koukat na skvělý fotbal Real - Villarreal nebo na skvělý basketbal Barca - Real a jaá blbec koukal na trapný hokej, kdy ti lemplové pomalu za celou třetinu nevystřelí na branku

Reagovat
smazaný uživatel

Regal je letos opravdu silný. To se Laportovi zase něco povedlo Jen doufám, že bude počet letošních basketových trofejí víc něž dvě

Reagovat
herbage

Jj, v Eurolize když jí dávaj, tak se na Barcu podívám a celkem pěkný basket. Zápas s Realem bych celkem rád viděl, protože ten taky letos hodně posílil a hlavně koupil skvělého trenéra z CSKA Messinu

Reagovat
smazaný uživatel

jj, já na to koukám rád. V Bělehradě to byla trochu smůla, ale tam to zazdil nejspíš Lakovič, kterej šel do trojek v době, kdy jsme měli čas útočit postupnou akcí a normální jistou dvojkou. Udělal to třikrát a třikrát tu trojku netrefil . Ale zase bylo vidět, že si věří

Ale moc se mi líbila destrukce silnýho Panathinaikosu

Reagovat
herbage

No silý asi moc ne, když už 3x za tří zápasů prohrál Naopak Partizan hrál dle mého gusta, ostře a efektivně a přál jsem mu výhru. Navíc ti fanoušci byli zkrátka skvělý. A Honzovi Veselému přeji, ať se prosadí v nějakém silnějším týmu, protože hrál vážně parádně. Ani jsem nevěděl, že takového hráče máme, protože abych se přiznal, tak znam pomalu jen Zídka který už nehraje a Jirku Welsche, kteýr pár let paběrkoval v NBA + Michala Bartoňě

Reagovat
smazaný uživatel

je to finalista loňského Final Four. Silný prostě je.

Samozřejmě fandím českým hráčům, ale v tom mači byla prostě primární Barca

Reagovat
herbage

Mně je to taky celkem fuk, ale protože basket moc nesleduji, tak fandím tomu kdo mi přijde lepší a lepší mi přišel Partizan. Vám se ten zápas moc nepovedl a i kdžy Partizan nemá hráče jako vy, tak podal obětavý výkon plný nasazení a zaslouženě vyhrál, byť ten závěr byl hodně otevřený

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě nesouhlasím. Lepší nebyl a, jak už jsem psal, jsme si to podělali sami . Nicméně musím před Partizanem smeknout klobouk. Málokdo dokáže letos takhle držet krok. A zadruhé - ti diváci byli opravdu parádní. Hráče domácích to asi hodně nabíjelo

Reagovat
herbage

Tak vy jste prakticky dali většinu bodů jen z trojek a po faulech z trestých hodů, které snad proměňujete s 95% úspěšností. Ok, holt na to máte tak dobré hráče, že jim to nedělá problém, ale já mam radši "živelnější" týmy, co dávají góly hlavně ze hry pod košem. Asi stejně jako ve fotbale, jestli koukat na tým, kde si to čudlaj na půlce stopeři s gólmanem a pak se daj dva g=oly z přímáku nebo tým, který dá méně gólů, ale hraje více přímočaře

Reagovat
smazaný uživatel

lubilo sa mi ze Ronaldo hral castejsie na kridle jako napr proti Lyonu.. pekne si to menil, najprv napravo potom nalavo.. a na oboch stranach si ich vycvicil

Reagovat
smazaný uživatel

dneska ronaldo zaril...dal krasny gol, zaridil penaltu, byl u obou golu higuaina a u branky od kaka taky asistoval on pokud se nepletu....paradni vykon

Reagovat
torcida

ten co tam hodil toho odpichnuteho ritbergera bol cristiano ktory uz vraj prestal filmovat?

Reagovat
smazaný uživatel

Eliáš a jeho proslov, to bylo fantastické Růža věděl, proč chce, aby byl Patrik kapitánem.

Nicméně musím přiznat, jak velkým psychickým vývojem Patrik prošel. Já ho z Třebíče pamatuju jako arogantního namyšlenýho spratka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

čo povedal?

Reagovat
smazaný uživatel

hodnotil zápas a hráče a musím říct, že s grácií, bez emocí a hodně rozumně. Nebylo tam nic, s čím by se nedalo souhlasit. Hodně mě překvapil

Reagovat
smazaný uživatel

Hop hop hop.

Reagovat
herbage

Jak dopadl basket a pěkný zápas?

Reagovat
smazaný uživatel

Já mu příliš neholduju, ani pořádně neznám pravidla, ale bavil jsem se u toho nad očekávání. První čtvrtina byla víceméně vyrovnaná, ale pak už se ukázala kvalita - připadalo mi, že někteří (Vázquez, Rubio a Lorbek) jsou individuálně o dost výš než hráči Realu. Asi to začnu sledovat víc.

Reagovat
smazaný uživatel

těch výborných hráčů je tam víc. Minimálně bych doplnil ještě Navarra

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, jasně, nechápu, jak mi vypadnul. Jinak já mam rád ještě toho vlasáče, Grimaua asi, ten se mi líbil v jednom zápase s Panathinaikosem, tuším.

Reagovat
smazaný uživatel

můj oblíbenec je Bonifác Ndong

Reagovat
smazaný uživatel

Toho bych fakt někde v noci potkat nechtěl, takovej obr. Jinak já nejradši Rickyho, na jeho hru se kouká vážně skvěle. A docela jsem koukal na ten jeho blok v jednom z posledních zápasů, co v útočné polovině ztratil míč.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

hm, koukal jsem - Ricky je třída. Máme velké štěstí, že nemá rád údajně zimu, a tak ho tady na dva roky máme . Ale poté už ho nezastaví nic. Dokonce mám za to, že Minnesotě nezbyde, než ho někam vyměnit. Líbil by se mi třeba v Dallasu místo (po boku) Kidda.

Reagovat
smazaný uživatel

On je vážně odmítl kvůli zimě? Jenom dobře, v Barceloně se může ještě vyhrát.

Reagovat
smazaný uživatel

K Nuggets za Chaunceym a Melem.

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, pokud nemá rád zimu, tak těžko půjde do Denveru

Reagovat
herbage

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Není zač.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak to skončilo 80-61 (19-16, 40-25, 64-27, 80-61), aspoň myslím.

Reagovat
blaugrana

To AM je na smiech. Nechápem, ako mohla Barca vyhorieť takým spôsobom ako vyhorela.

Reagovat
smazaný uživatel

Atlétiko holt není k smíchu POKAŽDÝ.

Reagovat
blaugrana

njn, paradox je, že zrovna proti Barce nebolo. Na druhú stranu je pravda, že doma proti Barce vedia. Po tom výprasku čo im Barca uštedrila na ich štadióne(1:6 myslím) Ďalšie dva zápasy vyhrali.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to taky Cerezo po zápase zmiňoval - Real začíná každou sezónu s náskokem 9 bodů... 6 má od Atlétika a 3 navíc proto, že Atlétiko doma porazí Barcu

Reagovat
blaugrana

...škoda, že Barca nedokázala z jeho tvrdenia urobiť len teóriu

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je pravda. Realu to Atleti pravidelně odevzdávají bez boje. Asi nějaký psychický blok nebo co. Pamatuju si ten zápas loni (loní?) - Atleti měli velké množství šancí a Real je nakonec udělal naprosto haluzově. Ale dalo se to čekat, když postupně pálili jednu gólovku za druhou. Trest musel přijít

Reagovat
smazaný uživatel

co ti není jasné? Je to fotbal a Atleti zahráli dobře. V součinnosti s výpadkem (herním) Xaviho a rozpadem obrany to dalo ztrátu.

Reagovat
blaugrana

Narážam na ich húpačkové výkony ...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, prostě jsme chytli, když byli v tý houpačce nahoře

Reagovat
smazaný uživatel

a barcelonaci se tu zase teda predvadej a hlavne ze oni dostanou od tragickeho atletica...jo holt uvidime jak to dopadne a Lyon porazime o tom jsem presvedcen

Reagovat
smazaný uživatel

No, uvidíme. Možná i porazíte - 3-2, třeba.

Reagovat
Tsigi

Ricky

Higuaín už jen dvě na Messiho

Reagovat
smazaný uživatel

BUDÍÍÍČEK!!! NUTNĚ potřebujeme lepší ligu. To nikdo nevidíte, jak jsou ti soupeři každým rokem odevzdanější? Přijede Villarreal, dají se čekat problémy, jenže oni nasadí čtyři hráče z béčka. Parta kolem Figa a Zidana často mívala obrovské problémy s Valladolidem, Las Palmas a spol., přitom na evropské scéně hrála mnohem výraznější roli než současný tým. Ten se proti AC nebo Lyonu nechytá, ale v lize dá proti připosránkům gól, kdy chce. Někdy nemají Ronaldo s Higuaínem den, ale to je asi to jediný, co může soupeři přihrát body. Jeden těžký ligový zápas za měsíc, ve kterém je soupeř ochotný 90 minut běhat, opravdu nestačí.

Nebo to někdo z pamětníků vidí jinak?

Reagovat
herbage

Nejsem sice pamětník, ale jsem rád že tu nejásáš tři metry do strupu po výhře nad oslabeným Villarrealem bez formy

Reagovat
X-bano-X

Uz som to tu pisal aj minule. La liga sa neda porovnavat ako meritko vykonnosti a to hned z viacerych dovodov.

1, realu a Barce sa zvykne pripisknut........proste to tak je. Je to vina medialneho tlaku ktory na rozhodcov vyvyjaju media ci uz z Madridu(mienkotvorne) ci z katalanska.

2, zostavy - tu je to presne to co pises aj ked to neplati vzdy, trebarz na barcu sa chce v tomto rocniku kazdy vytiahnut.

3, je par hracov ktori vyvolavaju prirodzeny respekt. Aktualne je to C.Ronaldo. V poslednom obdobi je to az neskutocne akym sposobom prechadza cez hracov - proste sa boja kontaktu kedze uz sa stava pravidlom kontakt s Ronaldom = faul. Je prakticky nebranitelny bez hry na telo ale kedze je "chraneny" ucel to splna. Podobne som to videl v case ked sa zranil Messi a po dlhej dobe nastupil, tiez to bolo podobne rozdiel je v tom ze Messi toho dost znasal CR9 nic.

Logicky mi teda vychadzaju len 2 potencialne moznosti. Tou prvou je pohar(ktory sa vsak vylucuje tym ze sa nasadzuju "b" teamy) kedze tam sa castokrat pusta volnejsia hra.

Druhou moznostou su europske pohare. Tu to vyzera tak ako to vyzera no. Kazdy si moze urobit vlastny usudok.

BTW:* cisto moj nazor ktory nikomu nevnucujem* dnesny zapas realu by som nepredcenoval. Prvy gol bol darovany rozhodcom, druhy "pencla". To by nalomilo aj lepsi team ako su ponorky. 6 gol pencla kde kontakt bol ale CR9 sebou praskol viac ako dobrovolne(snad dufal ze pencla vychadza na neho)

Reagovat
DreamTeam

1 Tak to rozhodne neni pravda, vcera Villarreal padal jak hrusky uz jak byl od nej hrac realu na dva metry a rozhodci jim to vsechno piskal, navic nekolikrat nepustili hrace do zakonceni diky udajnemu offsidu..nebo treba cervena karta pro Ronalda....samozrejme jsou zapasy, kdy to rozhodci pripiskne , ale to se deje vsude...stejne tak treba na Chelsea nebo Manchesteru...bajne 6timinutovky nadstaveni atd

3. kontakt s Ronaldem=faul rozhodne neplati, naopak casto se fauly na nej vubec nepiskaji, asi proto ze mel povest hrace ktery rad pada, ale to uz je minulosti..tady by naopak rozhodci meli vice otevrit oci a co se druhe penalty tyce ta byla jasna stejnna se piskala tenkrat na mistrovstvi o faula na Henryho proste kdyz mas levou nohou doslapnout a zrovna ti do ni nekdo kopne horko tezko budes ustavat ten souboj

Reagovat
X-bano-X

heh pred kritizovanim ponorky by som na tvojom mieste este raz pozrel akciu pred prvym golom, kde bol v hlavnej ulohe "ten co uz nefilmuje". Ja len nechapem ako si niekto moze obhajovat vzdy to svoje. Mozno CR9 uz nefilmuje tak ako v premier league ale stale to bohate staci na to aby ovplyvnil vysledky zapasov. Este by som dal do pozornosti akciu ktora predchadzala tusim 4? golu kde presiel cez 4! protihracov pri vapne. Ziadny normalny hrac by nedosiel s loptou dalej lenze ti hraci sa proste bali strcit nohu do suboja a tak zo suboja 1vs4 na metri vysiel CR9 vitazne.K veciam ze sa pripiskava vsade - pripiskava sa vsade ale silnym a o to ide. Ak by pripiskavali Xerezu tak sa nic nestane aj tak ten gol nedaju ale ak sa pripiskava silnym tak je tam vysoka pravdepodobnost ze to sposobi zmenu skore. To a nedeje v europe a preto Real pravidelne konci tam kde konci. Hraci su zvyknuty ze ked sebou hodia v Lalige je z toho faul, spravia to v europe je z toho protiutok......

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DreamTeam

No vzhledem k tomu ze Villarrealu se piskal primak uz kdyz se hrac Madridu na hrace s balonem podival byl ten primy kop zcela spravny

ve druhe fazi druheho polocasu uz se rozhodci nebal poustet hru vice a Madrid je roznesl neskutecnym zpusobem..tak nevim kdo komu pripiskoval

Reagovat
X-bano-X

to je teda disikusia jak s 10 rocnym, co ten tvoj koment meni na tom ze PRVY gol ktory padol (citaj prvy gol, gol ktory nalomi kazde muzstvo...) padol po zlom verdikte rozhodcu. Real by to vyhral tak ci tako tom ziadna ale zas tu reagovat stylom " Villarrealu se piskal primak uz kdyz se hrac Madridu na hrace s balonem podival" je snad uz pod uroven aj tejto diskusie.

Reagovat
smazaný uživatel

ten faul na ronalda se piskat dal, nemusel ale dal...kdyby nekdo takhle piskl faul na messiho tak ti to ani neprijde....a nehraje roli jestli z toho gol byl nebo ne.......a pokud se to uz piskat nemelo, tak se nemel piskat ani faul ze ktereho dal gol villareal.....

Reagovat
Xavi

1. To bude tím, že třeba Barca má 70% držení míče, hraje se pořád na půlce soupeře, takže je jasné, že víc sporných situací bude v jeji prospěch, než u týmu co se dostane dvakrát za půlku za poločas.

Reagovat
DreamTeam

drzeni mice jeste nikdy zapas nevyhralo ...zamysli se proc u vas Villarreal mohl myslet i na vitezstvi a proc ho bily balet smetl jak nejake zacky

Reagovat
Xavi

O nějakém vyhrávání zápasů díky držení míče jsem nemluvil.

Reagovat
DreamTeam

No hele schvalne jsem ocekoval ty drzeni mice... a s Villarrealem jste meli 61% a 22faulu.... a Real 59% a 19 faulu z cehoz pulka z nich byla vymyslena, zajimavy ze kdyz stejny souboje pak ve druhem polocase sudi pustil byly z toho dva goly

Reagovat
Xavi

Já jsem nemyslel konkrétně zápasy s Villarealem. Myslel jsem to celkově a to samé si myslím o Realu. Prostě jsou to týmy co drží míč, co vymýšlí akce atd. Tudíš je jasné, že Real s Barcou co se dostanou třeba za zápas patnáckrát do šestnáctky, bude v jejich prospěch odpískáno víc faulů, víc sporných momentů atd. Než u týmu co se za zápas dostane do šestnáctky třeba třikrát.

Reagovat
DreamTeam

Tak to je jasny, ale je nesmysl ze by rozhodci nejak pripiskovali Barce ci Realu...nekdy to tak muze vypadat , jindy to zase vypada jinak...nikdo nevi jak to ten rozhodci ze hriste vidi....

Reagovat
smazaný uživatel

Ten hlavní rozdíl se jmenuje Diego Godín, nejlepší stoper Villarrealu, který byl včera vykartovaný. Místo něj hrál Musacchio z béčka a byl u čtyř gólů.

Reagovat
DreamTeam

Jeden hrac uspech tymu nedela...i s Godinem by ta hra byla podobna protoze ve druhem polocase Villarrealu nefungovala vubec zaloha

Reagovat
smazaný uživatel

psal jsem tohle loni po tom, co jste na jaře válcovali v lize na jaře jednoho za druhým a pak bouchli s Liverpoolem. La liga je opravdu slabá. Beru ještě Sevillu a Okřídlený myši. Ani ten Depor letos nekladl odpor, jak bych si já představoval - oba jsme jim u nich dali trojku.

Reagovat
smazaný uživatel

nerekl bych, ze je slabsi nez loni, kdy jste vyhrali vsechny tituly..tak nevymejslej pro Real vymluvy ..snad jen novacci hrajou hodne zle...a Padáci...naopak Valencia, Athletic a Mallorca jsou na tom letos vyrazne lip...ostatni kluby plus minus stejne

jinak u nas doma Real prohral a vy remizovali...mozna kdyby se polovina zapasu hrala na San Mamés, tak byste s anglickymi kluby nemeli problemy

Reagovat
smazaný uživatel

však já píšu o loňském jaru

Reagovat
smazaný uživatel

S tím souhlasím, zápasy u vás Real potřebuje, i když v minulých letech tam občas vyhrával nečekaně snadno.

Reagovat
smazaný uživatel

njn, vy byste potrebovali aby do ligy postoupil Alcorcón a Real Unión

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by nás opravdu prověřili víc, protože hodně běhají.

Reagovat
smazaný uživatel

je fakt ze letos je Atlético, Villareal a da se rict i Sevilla nezvykla slaba, ale zase vylitly jiny tymy....

jinak bych to asi negeneralizoval, zbytek ligy asi bude kvalitativne podobnej jako obvykle, mozna jen s tim rozdilem ze neni tolik penez na nakup hracu, takze se kluby musej obejit bez vetsich posil...

jestli myslite ze si tim pomuzete, tak se presunte do Ligue 1, jen abyste pak nezebrali o presun zpet az dostanete od Kollera 4 goly v poharu

Reagovat
smazaný uživatel

Mně takový vítězství moc nechutí, abych pravdu řekl, už jsem si dokonce s očekáváním přečetl Pellegriniho proslov po zápase a fakt, že včerejší zápas bral každej nevyjímaje trenéra jako revanš za Lyon a důkaz, že na to "máme", se mi vzhledem k odvetě v Lyonu moc nezamlouvá. Villareal byl samozřejmě na odpis už od začátku a po gólech jsem jen čekal, kde se zastaví skóre, působili marným dojmem. Každopádně všiml jsem si, že začínáme hrát fotbal až dáme gól a přiznejme si, že včerejší výkon do gólu Ronalda (kterej se s Lyonem nemusí opakovat - a těžce opakovat bude, vzhledem k tomu, že Lyon se svou obrannou fází fotbalu v minulém zápase nepustil naše ostrostřelce ani k jednomu zajímavému přímáku) stál docela za starou belu a způsob, jakým jsme se pohybovali (a jakým Marcelo bránil - ten to mimochodem korunoval při druhém gólu hostí) byl hodně k smíchu, v té fázi zápasu by nás Lyon nejspíš vyfackoval a těžko ybchom získávali sebedůvěru jako včera.

Mně osobně proti silnějším týmům nejvíc vadí, že jsme vždy takticky pozadu. Je strašně jednoduchý na nás vymyslet účinnou taktiku a zkušený tým evropské kvality nemá problémy nás vyšachovat zdánlivě velmi jednoduchým způsobem.

Jinak k úrovni La ligy snad není co říkat, to každý vidí, když se podívá na zápas Realu doma a jednoduchost, s jakou si dokážeme vytvořit šanci. Je pravda, že Ronaldo se Zidanem museli daleko více vymýšlet a mnohokrát rozhodla jen individuální genialita jednotlivce. Takticky je La liga hodně pozadu za Itálií a Anglií. Správná taktika v dnešním fotbale hraje veledůležitou roli a v takticky zaměřených dvojzápasech LM se týmy La ligy těžko prosazují.

Reagovat
X-bano-X

konecne rozumny nazor. Snad na obranu by som povedal ze gol padol uz v 18 minute takze by sa to dalo nejako ospravedlnit. Je vsak pravda ze ponorky vcera viacmenej nebranili.

Reagovat
smazaný uživatel

s tym ze do prveho golu sme nic nehrali to neni pravda.. uz od zaciatku sme ich tlacili.. ale suhlasim ze netreba precenovat to vitazstvo, a mylsim ze hraci aj trener to vedia.. a k Marcelo, ten v odvete nastastie nebude.. aj ked mozno na kridle by sa hodil.. ale takto nam aspon nehrozi ze zacne v obrane

Reagovat
Xavi

Alexis hrál levou obranu? Kdo bude hrát příště?

Reagovat
smazaný uživatel

nejspis miguel, a maduro pravou

Reagovat
smazaný uživatel

dobře Vale škoda Atlética, takhle smolně prohrát... http://valencia-cf.webnode.cz/

Reagovat
smazaný uživatel

nj, Diego Alves - paradny golman

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, pěkná fotka.

Reagovat
smazaný uživatel

Tunaku, tady ti pisu svoji reakci. Pro vetsi prehlednost jsem se ji snazil trochu strukturovat do urcitych kapitol. Je to vsak psane narychlo, tak odpust nizsi jazykovou kvalitu a odpust i to, kdyby se neco opakovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Janičáři:

-Byly křesťanské děti, které ukradli od rodin. Od rodin, které osmanstí válečnici ovládli dobytím nových území a převychovali je tak, aby mely co nejmenší možné zábrany. Kvůli tomu vzniklo pořekadlo „Poturčenec horší Turka“ (Horší ve významu strašnější, hrozivější, nebezpečnější). To je hezká ukázka toho, jak byli muslimové ke křesťanským rodinám mírumilovní. A jestli si četl v předminulém RESPEKTU článek od Cílka EVROPA A MINARETY, tak on v něm uvádí masakry muslimu vůči civilnímu křesťanskému obyvatelstvu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hernan Cortes:

- Michaji se dohromady mocenske ambice panovniku a mocencke ambice církve. Trefne na ten problem poukazuje velmi uspesny film Misie (anglicky The Mission a cesky chybne prekladane jako Mise). Opravdu si myslis, ze Cortes při masakrech naplnoval uceni katolicke církve, anebo spise touhu po moci Spanelska? Kam sla vetsina zlata a drahych kovu z Jizni Ameriky? Do Spanelska a to zpusobilo i krizi po Evrope (najednou se privezlo tolik zlata, ze to zpusobilo jeho cenovou devalvaci a to zpusobilo problémy po celé Evropě, dokunce ohlasy toho byly patrny i v Polsku).

Reagovat
smazaný uživatel

- Stejne tak, když Premysl Otakar II. při krizove ceste zalozil Kaliningrad, myslis, ze to delal kvuli krestanstvi?

- Myslis, ze při krizových výpravách na Blizky vychod francouzsti kralove a anglicti (Jako Richard III. Lvi srdce) jeli bojovat pro pro krestanske hodnoty, anebo pro svoji slavu?

- Veris, ze po bitve na Bile Hore a nasledne rekatolici slo opravdu o nabozenstvi a ne spise o porakoustovani jako jisty druh trestu za odpor?

- Podivejme se ještě jednou podrobneji na dobyvani amerického kontinentu. Bylo to kvuli krestanstvi? Vazne? A proc teda, když uz byla téměř cela Severni Amerika pod kontrolou Francouzu, vedli Francouzi valku o sve americke drzavy s Anglii? Hrala v tom roli katolicka cirkev? Asi ne, ale pouze boj o moc a vliv, o nove drzavy, ze kterých by plynulo bohatstvi. Obdobna situace byla i v latinske Americe, kde nebojovaly Portugalsko a Spanelsko proti pohanum, ale i proti sobe. Také o uzemi, zdroje a bohatstvi. Ne proto, ze by Portugalci, anebo snad Španělé byli pohani.

- Když pak v 19. stoleti oslaboval vliv církve, války a zverstva se neprestala dit. Jak to? Jak to, když už v tom neměla prsty katolická církev? Byla tedy katolicka cirkev vinna za minule věci? Nebo to jen zneuzivali jedinci touzici po moci, které od 19. století začalo nahrazovat národní uvědomění, které zase někteří jedinci začali zneužívat k nacionalismu.

Reagovat
smazaný uživatel

Papezske schizma:

- Bylo papežské schizma vyrazem katolického uceni? Jak doslo k schizmatu? Při sporu o svetskou moc, kdy Filip Slicny chtel pro financovani svého valceni sebrat církvi majetek a i kvuli dalším sporum. Donutil papeze přesídlit do Avignonu a voleni pak byli jen Francouzi, kteří vykonvali svůj urad pro zajmy francouzskeho krale. Jak toto souvisi s ucenim církve? Nijak, slo pouze boj o svetsky vliv.

Reagovat
smazaný uživatel

Inkvizice:

-S tim souvisi i jev zvany inkvizice. Ve kterých zemich byla nejaktivnejsi? Ve Spanelsku. Jenze od rimske rise, kdy se nechavali cisarove pokrtit, aby mohli rikat: „Jsem cisarem, vasim vladcem, protože buh je vsemocny a on zaridil a chtel, abych byl vasim panem.“, tak stejne používali kralovske dvory cirkev a jeji uceni jako nastroj legitimace sve vlády. Panovnik se situoval do role katolického vladce. Cerpal z toho legitimitu a cokoliv, co by se trochu odchylovalo od tohoto bylo zaroven i proti statni. Inkvizice byla svým způsobem takova tajna policie.

Anglikanska cirkev:

- Svým způsobem je dukazem toho, ze to panovnici s virou nebrali az tak vazne a pouze ji používaly pro sve ucely i pripad anglikánské církve. Jindrich (Henry) VIII. se rozesel s katolickou církvi a nerozesel s církvi uplne. Radsi si zalozil vlastní církevní odnoš, jen proto aby uspokojil sve potreby. Proc vlastní odnoš zakladal? Proc teda jen nerekl, ze uz s katolickou církvi nechce mit nic společného? Protože cirkev jako instituci, která ma vliv na společnost potreboval k prosazovani svých cilu.

Reagovat
smazaný uživatel

Sektarske nasili:

- A vis kolik muslimu zemřelo a ještě umira jen kvuli sektarskemu nasili ohledne potomku Muhameda mezi šiity a sunity? Dále, když to navážu na to filioque a na nábozenske ucieni ,bylo to opravdu ten hlavni spor? Vysvetli mi teda dve věci. Proc je severni polovina Nemecka, Svedsko a další země na severu prevazne protestantske a proc jizni část Nemecka (Bavorsko) a jizni staty prevazne katolicke? Souvisi to s tim, ze lide zijici na severu premysli jinak nez ti na jihu? Asi ne. Souvisi to totiž opet s mocenskym vlivem. Stejne tak, jak se stavali otazky nabozenstvi a viry zaminkou pro imperialistickou politiku (Cortes a krizove vypravy a další pripady), tak se i tyto otazky stvaly zaminkou pro další soupereni o vliv. Zjednodusene rozdeleni na protestantsky sever a katolicky jih je dukazem toho, ze kde dokazal panovnik te ci one viry zvítězit, tam prosazoval nabozenstvi vyhodne pro sebe. I protestantští knezi pak mohli jednoduše rikat, ze ti zli katolici nam jdou ublížit a je potreba se branit (anebo ztrestat), bratri. Opravdu myslis, ze třicetiletá valka bylo o nabozenskych otázkách, kde proti sobe stali určité i nabozenske staty, anebo slo o obavu francie z prilisneho posileni vyznamu Habsburku, když ovladali Rakousko a i Svatou risi rimskou?

Reagovat
smazaný uživatel

- Stejne tak u Polska. Negativni vztah Polska a Ruska neprameni pouze z 20. Stoleti, ale tahne se uz od středověku, kdy bylo Polsko celkem významným statnim celkem. Opravdu se Polsko roztahovalo az k Cernemu mori, protože bylo krestanske? Byly války a boje polaku s Kozaky vyrazem sporu o katolickem uceni (filioque – katolici a ortodoxni), anebo slo pouze o moc nad územím? Nad významným územím? Polaci s Kozaky bojovali a zabijeli se navzájem a každý si obhajoval, ze bojuje za sve nabozenstvi. Spis nez o nabozenstvi slo ale po uzemi a pristup k Cernemu mori.

Reagovat
smazaný uživatel

Boj o investituru:

- O co slo při boji o investituru? Opet o vliv a moc. (Zaminkou bylo uvadeni do biskupského uradu). Problemem byly jevy zname jako nikolaitstvi a simonie. Simonie je jev, kdy kandidati na vysoke církevní pozice platili vysoke castky, aby byly do této funkce uvedeni. Komu platili, tomu byli pak i zavazani. Nikolaitstvi byl směr relativizující celibát. No, a tyto proudy existovaly ve Svate risi rimske. Podle katolického uceni to byly neduhy a papez Rehor VII. chtel ziskat nad situaci kontrolu, ale zaroven si i posilit svůj vliv na věci svetske (Dictatus Papea). Jenze rimsky cisar Jindrich IV. zase nechtel oslabit svůj vliv ve prospech papeze. Opet se ukazuje, ze slo o pretlacovani jedincu touzicich po moci, nikoliv o lidi jednající podle církevního uceni.

Reagovat
smazaný uživatel

Intermezzo:

Problemem papežství nebylo katolicke uceni, ale ze se stalo zaminkou pro expanzivni cile. Místo aby panovnici rikali, hele, chci vic uzemi a vic bohatsvi, jdu te dobyt, se rikalo skryte: Ty jsi barbar a pohan a ve jmenu Jezise Krista te jdu „osvobodit“. To je hlavni problem. Polsky historik Krzystof Pomian pise, ze v historii existovali ruzne obdobi jakoby spojeneho světa. Tim prvnim byla anticka Rimska rise, kdy vetsina tehdejší světa byla pod vladou Rimanu. Po padu antického Rima byl chvili chaos, ale jedine co pretrvalo byla katolicka cirkev a jeji struktura. A ta se stala potom zakladem pro další sjednoceny svet, kdy byla zase cela evropa sjednocena jakoze kvuli církvi (vsude se verilo v Boha). Za vrchol této epochy povazuje vladu Karla Velikeho.

Když tedy sedel nejaky pan na papezskem stolci, oplyval neuvěřitelnou moci, a proto o tento post zapasily ruzne skupiny, aby si posili svůj vliv. Dedictvi svateho Petra (myslim papezsky stat a ne nejakou zavet) bylo de facto obycejne kralostvi. S tim souvisi i to, proc se Polsko stalo tak vysoce katolickou zemi. To protože stejne jako na české země, si i na polske země delali naroky cisarove Svate rise rimske. Polsky kral Mesšek I. se obratil na papeze aby mu v tomto soupereni pomohl. Za timto ucelem byl uzavren takzvany Dagone Index, který pomohl Polsku stat se vice nezavisli na SRR díky záštitě poskytnuté papežem a vytvořily se tak uzké vazby mezi Polskem a katolickou církvi, která tam vyznamnou roli hraje dodnes. To opet ukazuje, ze lidi zneuzivali myslenku katolicke církve, protože nic jineho nemelo na bezne lidi takovy dosah, jako katolicke uceni.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc, podivej se, jake priklady uvadis. Jsou to pripady stare i několik stoleti. Tak si nyní sundej bryle soucasnosti a podivej se na Evropu ocima staryma třeba 600 let. Rimane se bavili tim, ze videli lidi roztrhane lvy a tigry v arenach. Smrt i ve stredoveku potkavala každého na kazdem kroku. Doba to byla milionkrat tvrdsi nez nase. I to PRAVO ÚTRPNÉ z dnešního pohledu vypada jako naproste zverstvo, které zpusobovalo takove muka, ze se lide přiznávali i k vecem, které neudelali. Ale v te době to byla naprosto normalni věc, kterou každý bral jako samozřejmou (používala je jak inkvizice, tak i světské orgány panovníků). I ještě v první polovine 17. stoleti, když se konaly popravy, sesli se desitky, ale i stovky lidi, aby sledovali usekavani hlav, lamani v kole a brali to jako společenskou udalost. TO JE POTREBA SI UVEDOMIT!!! ZABIJENI BOJOVANI, MUCENI, VESENI, PALENI a další věci byly beznou praxi a realitou minulosti. Když se tedy divas na několik stoleti stare prohresky církve, nesmis na tu dobu aplikovat normy a moralku člověka 20. Století, ale normy a morálku člověka žijícího před stovkami let!!! Je rozdil, co je vnímáno jako normalni a bezne, když ve středověku někdo nekoho upalil a kdyby někdo nekoho upalil ted.

Reagovat
smazaný uživatel

TO JE NEJDULEZITEJSI SI UVEDOMIT, KDYŽ NĚKDO ODSUZUJE CIRKEV, ZE TO, ŽE MÁ NA RUKOU KREV.

1) TO, ŽE BYLA ČASTO ZNEUŽÍVÁNA LIDMI JEN PRO SVE PROSPECHARSKE CILE

2) ZE TITO LIDE SI UCENIM CÍRKVE OBHAJOVALI SVE METODY, KTERÉ POUZILI PRO DOSAZENI SVÝCH CILU

3) METODY DOSAHOVANI CILU VE STREDOVEKU BYLY PONEKUD JINACI (TVRDSI) NEZ METODY DNESNI DOBY.

K bodu 3) ještě dodam toto. V dnesni době, pokud někdo chce ziskat třeba urad prezidenta, tak se musí nechat zvolit. Mozna nekoho podplati, ale nikoho nepozabiji a nevyhladi. Ve středověku, když se Premyslovci chteli stat hlavnim rodem v ceskych zemich, tak toho nedosahli demokratickou cestou, ale dosahli toho tim, ze druhy vyznamny rod, Slavnikovce, uplne vyhladili. To jen na ilustraci toho, jak se tehdejší moralka a normy lisili od tech dnešních.

Na zaver si neodpustim poznamku k tomu tvojemu, ze i dnes se najdou takovy blbci, kteří se bicuji, aby smili sve hrichy. A uvadis například Jana Pavla II. Mimochodem papeze, který se tak zasadil o prosazovani lidských prav a demokracie v boji proti komunismu, ze se ho komunisticke tajne sluzby pokusili zabit, aby jim uz neskodil. Kolik atentatu komunisticke tajne sluzby spachali na americke, francouzske, britske, nemecke statni predstavitele? Ale zpatky k JP2. Kolik lidi tim obtezoval? Kolika lidem svým bicovanim ublížil? (A to ještě není 100% jiste, jestli se bicoval a není to jen pomluva). Jenze cilem naší polemiky je povaha nabozenstvi. I kdyby se bicoval, byl to jeho osobní vztah, jak se obratit dovnitř, do svého nitra a nikoho tim neobtezoval. Nekomu se to muze zdat zvracene, ale nikomu tim neublizoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Zpet k predmetu naší polemiky. Islam a jeho vrazdy ze cti, islam a jeho vztah k zenam, kde muž může mit klidne nemuslimskou zenu, ale pokud ma nemuslimského muze zena, je zavrazdena svým bratrem a otecem, kvuli cti sve rodiny. Srovnej nikomu neskodici bicovani s tim, když se v Nemecku dcera pristehovalcu ve skole zamiluje do spolužáka a jeji bratr ji za to zabije? Anebo když iracka zena chodi do humanitárního centra na brigadu pomahat detem, a protože si otec zacne myslet, ze ma něco s americkym vojakem, tak ji zabije? O tom tady totiž mluvime. O povaze nabozenstvi. Ono staci vlastne na zabiti, i když zena nechodi zahalena, anebo ridi automobil.

Téměř uplne nakonec k tomu, ze francouzsti kralove odvozovali svůj puvod od Jezise Krista. Ne každý je křesťanem, kdo říká, ze veri v boha. Když po americe zacne behat americky fanatik a strilet do davu a volat, ze jen zabiji hrisniky, tak to je ztěžka křesťan, i když to o sobe prohlasuje. Ilustrativnim prikladem toho je i film Sedm s Bredem Pittem. Ten uchyl, co zabijel lidi podle sedmi smrtelnych hrichu asi tezko byl křesťanem, i když si to myslel. Stejne tak Mormoni, kteří jsou svoji naukou uplne mimo a další sekty (jehovisti) také svým způsobem popiraji krestanstvi, ale mohou „jakoze“ v jeho jemnu skodit a lidi to pak zacnou procitat církvi. Stejne tak se hesel církve dovolavali dobyvatele, ale byli to krestane?

Reagovat
smazaný uživatel

Uplne na zver k velikonocim. To je ten nejdulezitejsi křesťansky svatek. Ne vanoce. Ne novy rok, ne 28. Rijna, ne Jana Husa, ani Cyrila s Metodejem. Ale velikonoce, během kterých se udalo to, co je zakladem krestanstvi. Lide neveri v Boha, ze se narodil o Vanocich, ale veri proto, ze vstal o Velikonocich z mrtvych. Proto pochop, ze někdo hluboce verici radsi o nejvetsim svatku pro ně v roce se radeji soustředí na motlitby a nebehají se žílou (pomlazkou, vrbovymi proutky) za devcaty. Takovych je ale mizive malo. Ale opet s tim nikoho neobtezuji a nikomu neublizuji. V islámských zemich zkus nedodrzovat jejich hlavni svatky a jak dopadnes (hlavne zena). Mimochodem, k nam do vesnice jednou prijel zastupce biskupa a pekne proháněl s pomlazkou babky v kostele. Je to clovek od člověka.

Reagovat
smazaný uživatel

Vedeme zde politiku ohledne povahy nabozenstvi. Ja jsem se vyjádřil vice ci méně ke kazdemu tvemu bodu a vyrgumentoval to. Ty ale jsi mi nenapsal nic k tomu, kdo z krestanu delal takovy humbuk a utoky na ambasády, když někdo zveřejnil karikatury. Ty jsi presel nějakým odkazem na Krista s mescem. Proto se te znova ptam, co ty na to? A ještě něco. Znas knihu „Satanské verše“ od Salmana Rushdieho? Je to roman, za který byl odsouzen k trestu smrti. Ukaz mi, kde je někdo ve dvacátém stoleti podle cirkve odsuzovan za trest smrti kvuli tomu, ze napise roman? Navíc zapletka romanu není o tom, ze by polemizoval, zda byl inspirovan Mohamed Satanem, ale stylem magického romanu se v pribehu knihy dytyka urcitych zakladu muslimske viry. Obdobna situace jako sifra mistra Leonarda. Jenze Rushdieh se musí skryvat. A to je jen spickou ledovce. Pomaha mu Scotland Yard. Ale co ti méně slavni, kteří zastani ze zahranici nedostanou?

Anebo mi ještě rekni něco k pripadu Theo van Gogha, který byl zavrazden muslimskym mladym muzem ve svém rodnem Nizozemsku, za svůj film Submission, ve kterem poukazal na vztah islamu k zenam?

Bavim se se o povaze nabozenstvi. Polemizujeme o tom. Reagujme tedy na tema naší polemiky a na argumenty. Jestli totiž zase vysipes kopu různých pripadu, tak jen dokazes sve encyklopedicke znalosti, ale nikdy se tak nedobereme k podstate problemu. Navaz sve problémy na problem, který resime.

Reagovat
smazaný uživatel

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UPOZORNĚNÍ NA SVĚTĚ:

Nerikam, ze instituce katolicke církve je bez viny. To v zadnem pripade. Ani nerikam, ze každý kdo veri v islam je spatny kvuli svemu nabozenstvi. Rikam jen, ze je potreba rozlisovat mezi zneužitím církevního uceni a jeho opravdovou povahou. A na tu jsem se snazil poukazat. A také jsem chtel ukazat na ulohu církve v minulosti jiny pohled.

Reagovat
smazaný uživatel

PS:

- Vedome neuvadim tazeni muslimských Osmanu, které se zastavilo az 1683 u Vidně. Následky toho jsou totiž ještě dnes patrné (například v situaci ohledně Kosova, potomky toho jsou i bosenští muslimové (tkz. Bosňáci, kteří jsou pomuslimsteni obyvatele Bosny) a ti byly subjektem i objektem první války v Jugoslavii. Nauvadim to vedome, protože tu situaci vidim obdobně (zdaleka ne stajně, ale jen obdobně) jako v případě dobyvaní Jizni Amriky. Hlavním cílem osmanské říše určitě nebylo šíření Islámu, ale touha po nových územích. A jejich tazeni využívali i Francouzi (katolicka země, která tvrde postupovala i vuci Hugenotum), kteří se s nimi spojovali, jen aby oslabili vliv a moc Habsburku. Jak mi teda vysvetlis, ze krestanska Francie byla vice nasilnejsi vuci Hugenotum (krestane, ale ne rimko katolici) a vstricni proti muslimum? Myslis si, ze v tom hralo roli nabozenstvi? Kdyby ano, je logicke, aby Francie postupovala tvrdeji proti bližšímu vyznaní nez proti zcela odlišnému, jehož hrozbu vnimal i jirí z Poděbrad, který již v XV. stoleti objizdel Evropu a snazil se ji spojit proti muslimské hrozbe?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli to fakt nekdo precetl, tak dekuji za pozornost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele