Premier League - souhrn dohrávek a předehrávek tohoto týdne

02.04.2019, 22:40, aktualizováno 03.04.2019, 22:40
Komentáře a souhrny
Manchester United ve Wolverhamptonu rychle vedl, o náskok ovšem přišel a nakonec nováčkovi podlehl 1:2. Výsledek je o to nepříjemnější, že nezaváhali další konkurenti v boji o Ligu mistrů - tři body mají Chelsea a Tottenham. Manchester City zdolal Cardiff a poskočil do čela tabulky...

Chelsea FC - Brighton & Hove Albion 3:0

03.04.2019 20:45

Góly: 38. Olivier Giroud, 60. Eden Hazard, 63. Ruben Loftus-Cheek

Zatímco v předešlém kole se Chelsea trápila a dokázala v Cardiffu vybojovat vítězství až na poslední chvíli, doma proti Brightonu se diváci dočkali o poznání klidnějšího průběhu utkání. Blues ve výrazně obměněné sestavě s přehledem zvítězili 3:0, přičemž o góly se postaraly právě "nové tváře" Olivier Giroud, Eden Hazard a Ruben Loftus Cheek, kteří proti Cardiffu v základní jedenáctce chyběli. To samé platí i pro mladíčka Calluma Hudsona-Odoie, jenž se dočkal svého prvního startu a očekávání příznivců Blues rozhodně nezklamal.

Osmnáctiletý debutant v dresu Chelsea totiž výtečně nahrál Giroudovi na první gól večera v 38. minutě, který zlomil odpor hostí, a v druhé půli již bylo střetnutí zcela jednostranné. Po gólu a asistenci si shodně připsali Hazard s Loftusem-Cheekem a Chelsea tak poskočila v tabulce před Manchester United na páté místo s minimální ztrátou na londýnské rivaly Arsenal s Tottenhamem. Brighton naopak pokračuje v sestupné tendenci a zůstává pouze pět bodů od osmnáctého místa.

Po úspěšných představeních v Evropské lize či anglickém národním týmu nebylo na Hudsonu-Odoiovi vidět jakoukouli známku nervozity ani v Premier League a mladého křídelníka bylo od úvodních minut plné hřiště. Zbytek týmu se však zprvu spíše hledal, a tak Brighton zvládal držet soupeře na uzdě a pokoušel se hrozit z protiútoků. Sedm minut před koncem však přece jen domácí na zataženou obranu Seagulls vyzráli a nebylo žádným překvapením, že se to podařilo právě Hudsonu-Odoiovi. Jeho rychlost a dobrá práce s míčem na pravé straně zařídily výtečnou palebnou pozici pro Oliviera Girouda, jenž výjimečně dostal v lize přednost před Gonzalem Higuaínem a odvděčil se Mauriciu Sarrimu povedeným finišem.

Po změně stran se málem první trefy při debutu dočkal i všudypřítomný Hudson-Odoi, ale svou hlavičku nasměroval přímo do náruče Mata Ryana. Přesto se domácí fanoušci na pojištění náskoku příliš dlouho nenačekali. Eden Hazard po svém typicky ladném průniku vypálil zpoza šestnáctky a připsal si již čtrnáctý gól sezony, přičemž nedlouho poté takřka to samé, jen z ještě větší vzdálenosti předvedl i Ruben Loftus-Cheek. Teprve až v samém závěru si první střelecký pokus mezi tři tyče připsali i hosté, ovšem vlastního zásahu se nedočkali, a tak se ze Stamford Bridge vypravují s třígólovým přídělem.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Crystal Palace 2:0

03.04.2019 20:45

Góly: 55. Heung-min Son, 81. Christian Eriksen

Dlouhé měsíce odkládané otevření nového stadionu Tottenhamu Hotspur přišlo konečně na pořad dne, a to i ve spojení se sportovním úspěchem. Spurs totiž po černé sérii pěti kol bez porážky ve svém novém domově dokázali zabrat a porazit v malém londýnském derby Crystal Palace 2:0, díky čemuž se obratem vrátili zpět na třetí místo před rivala z Arsenalu.

Galapředstavení před samotným začátkem zápasu na oslavu definitivního přechodu z Wembley do moderního stánku za částku odhadovanou na celou miliardu liber sice zprvu domácí nezvládli přenést i do skóre, ovšem po změně stran si nabitý stadion s 59 tisíci fanoušky první skutečně domácí zápas po 689 dnech mohl přece jen plně užít.

Natěšené publikum hnalo své hráče do útoku od úvodních minut a Vicente Guaita v brance Palace musel být neustále v pozoru při pokusech Eriksena či Kanea, ovšem do kabin se odcházelo za nerozhodného stavu, který hostům maximálně vyhovoval. Když po změně stran zahrozil Michy Batshuayi, jehož kroucená rána zapadla jen těsně vedle Llorisovy brány, zdálo se, že se hosté začínají čím dál více osmělovat.

Naděje Eagles na pokažení oslavné nálady domácích však vzaly za své krátce nato. Christian Eriksen našel Heung-Mina Sona, jenž si podsekl míč do středu pole a s pomocí výrazné teče bránícího Milivojeviće proklestil svou přízemní ránu do sítě. Domácí byli rázem při chuti, ovšem Harry Kane po dobré práci Alliho nedokázal zakončit mezi tři tyče, a tak pojištění hubeného náskoku Spurs přišlo až deset minut před koncem. Znovu u toho byl Eriksen, jenž se dostal k odraženému míči po Kaneově průniku do šestnáctky a stanovil konečné skóre 2:0.

Tottenham tak nadále drží boj o kvalifikaci do příštího ročníku Ligy mistrů pevně ve svých rukou a bude se nyní spoléhat především na kouzlo nového stadionu, kde odehraje hned čtyři ze závěrečných šesti ligových kol. Crystal Palace zůstává na třináctém místě.

Více informací k zápasu

Manchester City - Cardiff City 2:0

03.04.2019 20:45

Góly: 6. Kevin De Bruyne, 44. Leroy Sané

Staronového lídra má anglická Premier League. Fotbalisté Manchesteru City zvítězili v předehrávce 33. kola proti Cardiffu a při stejném počtu zápasu jsou opět bod před konkurentem z Liverpoolu. Na výhře se brankami podíleli De Bruyne a Sané.

Citizens od začátku svírali otěže pevně ve svých rukou a už v šesté minutě poprvé rozvlnili síť. Laporte z levé strany přesným pasem vyslal Kevina De Bruyneho, který prudkou a povedenou ranou z ostrého úhlu překonal Etheridge. Toho prověřil o chvíli později z přímého kopu i Sané, tentokráte však filipínský brankář svůj tým podržel.

Velšané se ani nadále nemohli dostat do příležitostí, zato Guardiolovým svěřencům se to dařilo. Po rohovém kopu Bluebirds se bleděmodří dostali do protiútoku čtyři na dva. Do koncovky se dostal Gabriel Jesus, míč do branky ovšem procpat nezvládl. To se povedlo až krátce před pauzou Sanému, který se po Jesusově sklepnutí opřel do balónu z velkého vápna a střelou na zadní tyč navýšil náskok celku z Manchesteru.

Ten mohl přidat definitivní pojistku deset minut po přestávce, jenže na De Bruyneho střílený centr z přímáku nikdo z jeho spoluhráčů nedosáhl. Daleko od skórování nebyl později ani Mahrez, jenž se však nechal vychytat gólmanem.

Manchesterští tak využili jednoho z mála okamžiků, kdy mají s Liverpoolem shodný počet odehraných utkání a přestihli je v tabulce. Třetí Tottenham už je může ohrozit jen v naprosto teoretické rovině, na lídra ztrácí šest zápasů před koncem šestnáct bodů.

Více informací k zápasu

Watford FC - Fulham FC 4:1

02.04.2019 20:45

Góly: 23. Abdoulaye Doucouré, 63. Will Hughes, 69. Troy Deeney, 75. Kiko Femenía - 33. Ryan Babel

Premier League zná už nyní šest kol před koncem i druhého sestupujícího. Zpět do League Championship se vedle Huddersfieldu vrací také nováček z Fulhamu, který své trápení potvrdil i na půdě Watfordu, odkud si odváží debakl 1:4 a prodloužil svou sérii porážek již na devět. Ještě v poločase hosté drželi po solidním výkonu nerozhodný stav, ovšem Watford po změně stran odrovnal soupeře třemi zásahy v rozmezí dvanácti minut a jen potvrdil vlastní formu.

Svěřenci Javiho Gracii sice kvůli úspěchu Wolverhamptonu proti Manchesteru United neposkočili rovnou na sedmou příčku, ovšem z osmého místa ztrácí pouze jeden bod, a právě s Wolves navíc nyní poměří síly i v semifinále FA Cupu. Tak jako tak aktuální zisk 46 bodů znamená pro Hornets vůbec nejlepší počin v novodobé historii Premier League - naposledy jej na prvoligové úrovni překonali v sezoně 1986/87.

Lepší vstup do zápasu měli domácí. Deeneyho hlavička se ještě neujala, ale po dvaceti minutách si Doucouré vyměnil míč s Hughesem a tvrdou ranou levačkou propálil Sergia Rica. Na průlom skóre však Watfordští nedokázali navázat a místo toho bylo záhy opět vyrovnáno. Ryan Sessegnon prchl po pravé straně a přesným pasem našel Ryana Babela, jenž zachoval chladnou hlavu, obešel brankáře Fostera a uklidil míč do sítě.

Možná i s ohledem na blížící se pohárový duel ve Wembley sáhl Gracia hned ke dvěma střídáním už v poločase, anebo zkrátka nebyl spokojen s tím, jak se výkon jeho týmu v první půli vyvíjel. Nutno dodat, že nasazení Graye s Janmaatem se osvědčilo, byť první šance po změně stran připadla hostům. Poté, co si Sessegnon neporadil s Fosterem, však následovala smršť na opačné straně. Nejprve se parádní ranou z voleje po odvráceném rohu prosadil Will Hughes, pak Deeney po výtečné kombinaci s Grayem vstřelil svůj devátý zásah sezony a čtvrtý gól navrch přidal pár minut nato Kiko Femenía po další dobré práci všudypřítomného Graye.

Fulham tak již ve zbytku sezony může pouze odvracet možné nelichotivé rekordy jako v případě počtu obdržených branek, který po úterním zápase narostl na stěží uvěřitelných 76 a může při udržení dosavadního trendu konkurovat nechvalně proslulému Derby County ze sezony 2007/08, jež tehdy inkasovalo bezkonkurenčních 89 gólů. Cottagers přitom do sezony vstupovali jakožto jeden z nejlépe hrajících celků druhé ligy s vysokými ambicemi, které odrážely i výjimečně drahé letní nákupy přesahující částku 100 milionů liber.

Tehdejší manažer Slaviša Jokanović však na předešlé úspěchy s výrazně obměněným kádrem nedokázal navázat. V listopadu jej nahradil Claudio Ranieri, jenž měl zachránit situaci. Ani zkušený italský kouč však nezvládl Fulham vytáhnout ze sestupového pásma a po necelých čtyřech měsících ve funkci putoval z londýnského klubu i on. Jak nyní ukazují výsledky pod stávajícím dočasným koučem Scottem Parkerem, fulhamské potíže sahají hlouběji než jen po osobu manažera.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Manchester United 2:1

02.04.2019 20:45

Góly: 25. Diogo Jota, 77. Chris Smalling (vl.) - 13. Scott McTominay

Domácím fanouškům se zatajil dech bezprostředně po úvodním hvizdu, když si míč vzal Lingard, okamžitě si to namířil směrem k brance a nebýt jeho nepřesného zakončení, mohlo se jednat o jeden z nejrychlejších gólů v historii Premier League. Obrana Wolverhamptonu byla tedy už v první minutě utvrzena v tom, že pro úspěch bude bezpodmínečně nutné se soustředit po celou dobu zápasu.

Ale defenzíva Wolves začátek zápasu nezvládla, Fred postrčil na pár metrů míč k McTominayovi a ten tvrdou přízemní ranou otevřel skóre. Rui Patricio byl bez šance, výhled domácímu brankáři zakrýval svým tělem Boly, mezi jehož nohama následná střela mladičkého hráče United prošla.

Vlci vylezli z nory za přibližně dalších deset minut. Už notoricky známá dvojice Jiménez a Jota si připsala další branku na svém seznamu. Je obdivuhodné, jakým způsobem spolu tito dva hráči fungují na hřišti. Nejlepší střelec Wolverhamptonu Jimenéz se tentokrát pasoval do role asistenta, dloubl míč svému parťákovi do vápna a ten jeho nabídkou nepohrdl. Oranžově zbarvené tribuny bouřily.

Wolves mohli otočit skóre zápasu do třicáté minuty, jelikož Luke Shaw poslal míč nepřesvědčivým způsobem za sebe do vápna, kam jej pronásledovali hladoví Vlci, Dendonckerova střela z ideální pozice ale nenašla cíl. A Belgičanovi, který měl střelu na svědomí, tak nezbývalo nic jiného než schovat na chvíli hlavu mezi dlaně, otřepat se a pokračovat dál.

Red Devils znervózněli a začali dělat další chyby v obraně. Těsně před poločasem byli rádi, že neinkasovali po rohovém kopu, po kterém nejprve míč propadl celým vápnem, aby jej pak po obraném zákroku dostal na nohu Neves, ten svým spektakulárním pokusem vystrašil De Geu.

Chvíle hostí přišla v 55. minutě. Lukaku poslal nadýchaný centr do šestnáctky, kde ho hlavou trefil McTominay. Patricio ale předvedl zákrok večera, když reflexivně vyrazil míč, jenž mu šel do protipohybu.

O několik sekund později změnila děj zápasu udělená červená karta, kterou obdržel Ashley Young, jemuž na pár metrů nepřesně přihrál McTominay a zkušenému Angličanovi pak nezbylo nic jiného než únik Joty hasit skluzem.

Wolves s přispěním Chrise Smallinga dokázali početní výhody využít. Centrovaný míč z levé strany se dostal mezi dvojici Dendoncker, Smalling a od druhého jmenovaného se balón nešťastně odrazil do sítě. Brance předcházel souboj Jiméneze s Jonesem, ve kterém mexický forvard vyhrál a odražený míč se od něj odrazil ke zmiňované dvojici. Jiménez patřil po celou dobu zápasu k tomu nejlepšímu na hřišti, nelítostně se rval s obranou Rudých ďáblů a dá se říct, že měl na svědomí obě branky.

V deseti dohrávající hosté už vyrovnat nezvládli a zaváhali tak v boji o třetí a čtvrté místo, pro jehož získání je teď potřeba každičký bodík.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City32262483:2180
2.Liverpool FC32247172:1979
3.Tottenham Hotspur322111060:3464
4.Arsenal FC31196665:3963
5.Chelsea FC32196755:3463
6.Manchester United32187761:4361
7.Wolverhampton Wanderers321381140:3947
8.Watford FC321371247:4746
9.Leicester City321351442:4344
10.Everton FC321271345:4243
11.West Ham United321261441:4842
12.AFC Bournemouth321151643:5838
13.Crystal Palace321061638:4336
14.Newcastle United32981531:4235
15.Brighton & Hove Albion31961632:4633
16.Southampton FC31891435:5033
17.Burnley FC32961737:5933
18.Cardiff City32842028:6128
19.Fulham FC33452430:7617
20.Huddersfield Town32352418:5914

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (353)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele