Premier League - souhrn 13. kola: Chelsea - Manchester United 1:1

27.11.2021, 15:26, aktualizováno 28.11.2021, 19:27
Komentáře a souhrny
Jorginho (© AFP)
Chelsea ve šlágru 13. kola remizovala s Manchesterem United a znovu se osamostatnila na prvním místě o bod před Manchesterem City, jenž přehrál West Ham. Liverpool si hodně usnadnil utkání se Southamptonem, v první půli dal tři branky a nakonec vyhrál 4:0. Arsenal se oklepal z debaklu v Liverpoolu a před vlastními fanoušky přehrál Newcastle. Brighton opět nevyhrál, naopak zabral Leicester...

Brentford FC - Everton FC 1:0

28.11.2021 15:00

Góly: 24. Ivan Toney (pen.)

Brentford se dočkal prvního vítězného ligového utkání po téměř dvou měsících. V souboji s tabulkovým konkurentem Evertonem na domácí půdě uspěl 1:0, o úspěchu rozhodl v první půli z penalty Toney.

Pokutový kop se zrodil ve dvaadvacáté minutě poté, co pronikajícího Onyekua ve vápně poslal k zemi Townsend, načež sudí ukázal na penaltový puntík. Tento verdikt byl potvrzen videorozhodčím, exekuce standardní situace se následně ujal Ivan Toney, který s naprostým přehledem proměnil.

Bleskově mohlo být vyrovnáno, Rondón ale po Digneho centru nedokázal vyzrát na Fernándeze. Ve druhé půli převzali iniciativu Toffees, konkrétně po hodině hry pálil Iwobi z dobré pozice jen doprostřed. Jinak ale své optické převahy nedokázali vytěžit k dalším velkým příležitostem a museli tak skousnout druhou porážku v řadě.

Celkově na výhru čekají už sedm zápasů, během nichž získali pouhé dva body. V tabulce se tak nadále propadají, aktuálně jim patří čtrnácté místo se tříbodovým náskokem na sedmnáctý Leeds. To vše ještě zhoršuje vidina tří duelů s celky z top 5 během příštích čtyř kol. Bees jsou díky tomuto úspěchu o dvě příčky a jeden bod výše než jejich soupeř, z nováčků tak jsou opět nejlepší.

Více informací k zápasu

Leicester City - Watford FC 4:2

28.11.2021 15:00

Góly: 16. James Maddison, 34. Jamie Vardy, 42. Jamie Vardy, 68. Ademola Lookman - 30. Joshua King (pen.), 61. Emmanuel Dennis

Strhující první poločas otevřel gólem v 16. minutě domácí Maddison, na druhé straně srovnal z penalty King. Foxes si ale vzali vedení zpět a po dvou zásazích Vardyho vedli po první půli 3:1. Po přestávce sice snížil Dennis, ale o osm minut později skórovali i domácí, kdy se trefil Lookman a uzavřel na konečných 4:2.

Hosté vedení manažerem Claudiem Ranierim začali utkání velmi dobře a jejich aktivní presink dělal Liškám značné problémy. V 16. minutě však obrovskou hrubku předvedl obránce Watfordu Troost-Ekong, který si nevšiml zabíhajícího Maddisona a nechal na něj projít nakopávaný balón od Evanse. James Maddison se jen zeptal gólmana, kam to chce a pak přesně trefil na zadní tyč - 1:0.

Dar z nebe pro Leicester přinutil Hornets přepnout na vyšší stupeň a tlačit se do brány. Do hry se zároveň vložilo také husté sněžení, které výrazně komplikovalo hru aktérům zápasu. Ve 27. minutě byli hosté pár centimetrů od vyrovnání! Cucho Hernandéz se při brejku odhodlal ke střele, která po teči jednoho z obránců úplně změnila směr a odrazila se od pravé tyče!

Jen o chvíli později se Watfordu naskytla perfektní šance ke skórování, neboť po faulu na Dennise nařídil sudí Madley pokutový kop. K tomu se postavil Joshua King, a přestože Schmeichel jeho střelu vystihl, nedokázal umístěné ráně zabránit v průletu do sítě. Ve 30. minutě tak bylo srovnáno na 1:1.

Leicester působil unaveným, zpomaleným dojmem a proti agresivním a s chutí hrajícím hostům jej čekaly velmi horké chvilky. Jenže "Lišky" mají už několik sezón svůj spolehlivý talisman v Jamie Vardym, jenž často tahá svůj tým z bryndy. A Vardyho kouzlo zafungovalo ve 34. minutě, kdy anglického ostrostřelce našel na levé straně James Maddison a kanonýr Foxes v pohodě přehodil vybíhajícího gólmana Bachmana. 2:1 pro domácí.

Watford hrál velmi sympaticky, byl aktivní dopředu, jenže jeho obrana stála trochu na hliněných nohách, což se potvrdilo u obou zásahů domácích. Zbraně ale rozhodně neskládal, což potvrdil krátce po inkasovaném gólu King, jemuž se však rána z dobré pozice nepovedla. A slabá defenziva hostů se projevila i v 42. minutě, kdy jí při rohu utekl Jamie Vardy, jehož hlavička zapadla do sítě. Asistenci si připsal opět James Maddison, který tak měl za poločas bilanci 1+2.

Do druhé půle a do husté sněhové vánice poslal Ranieri Tufana a Pedra a jejich spoluhráč King mohl hned po obrátce snížit! Norský útočník se po brejku ocitl zcela sám před Schmeichelem, jenže byl příliš pomalý, rozhodl se míč ještě zpracovat a svou obří šanci naprosto zazdil. V tu chvíli už hřiště prakticky zmizelo pod sněhově bílou pokrývkou a hráči i komentátoři se museli potýkat se skutečně náročnými podmínkami.

Co nedokázal King, to napravil Emmanuel Dennis, který nahraně faulu odzbrojil Castagneho, pohrál si se Schmeichelem a v 60. minutě poslal míč za jeho záda. Gól Watfordu ještě posvětil VAR a po očištění hrací plochy se pokračovalo za stavu 3:2 pro domácí.

Jenže namísto vyrovnání hostů přišlo v 68. minutě navýšení skóre, když se trefil Ademola Lookman. Ten šel v tandemu s Barnesem, po jehož střele uklízel Lookman míč do prázdné brány. Gólu předcházel tvrdý střet Castagneho s jedním z hráčů Watfordu, ale zásah přesto platil. Šlo tedy o velmi podobnou situaci jako při předcházejícím zásahu hostů se stejným rozuzlením.

Ti se sice snažili něco provést s nepříznivým stavem, ale jejich útoky nebyly nijak nebezpečné. Naopak "Lišky" neustále hrozily z rychlých kontrů a udržovaly dvoubrankové vedení. V 84. minutě však měly velké štěstí, když Tufan ve skluzu jen těsně minul. O pět minut později byl naopak blízko završení hattricku Vardy, ale jeho střelu na zadní tyč perfektně vykryl gólman Bachman.

Více informací k zápasu

Manchester City - West Ham United 2:1

28.11.2021 15:00

Góly: 33. Ilkay Gündogan, 90. Fernandinho - 90+4. Manuel Lanzini

Druhou porážku v řadě si připsal West Ham, který bez bodu zakončil utkání na Etihad Stadium. Citizens se do vedení dostali v první půli zásluhou Gündogana. V závěru navyšoval Fernandinho, Lanziniho trefa v nastavení znamenala jen snížení na konečných 2:1.

Pep Guardiola vsadil na své tradiční rozestavení se třemi záložníky i útočníky. Před Edersonem a klasicky složenou obrannou čtveřicí nastoupili Gündogan s Rodrim a Silvou, útočné trio utvořili Mahrez, Jesus a Sterling. Na straně Hammers k žádným překvapením nedošlo.

Manchesterští se prvních příležitostí dočkali po čtvrthodině hry. Nejprve hlavička skončila na brankové konstrukci, následnou radost Mahreze zhatil VAR, který našel v předchozím průběhu akce ofsajd. Regulérní trefa přišla až ve třiatřicáté minutě, kdy Mahrez křižnou přihrávkou vápnem našel Ilkaye Gündogana a ten už snadno zakončil do poloodkryté branky.

Zanedlouho mohl zdvojnásobit náskok bleděmodrých Jesus. Ten sice tváří v tvář gólmanovi uspěl, nicméně jeho ránu ještě stihl obránce vykopnout z brankové čáry. Fabiański po chvíli vyrazil nebezpečný pokus jen k Mahrezovi, ten zamířil do tyče. Druhá půle se dlouho nesla v poměrně nudném duchu, kdy Citizens kontrolovali tempo hry. Zvýšit jejich náskok mohl Gündogan, který nedokázal zblízka vyzrát na vyběhnutého Fabiańského.

Až v samotném závěru základní hrací doby si Gündogan ve vápně šikovně posunul míč, načež jej předložil Fernandinhovi a ten střelou z prvního dotyku zamířil přesně k tyči mimo dosah brankáře. Zanedlouho musel Fabiański lovit balón ze sítě potřetí, tentokráte ale bylo pro ofsajd jakékoliv vzrušení zbytečné.

Nakonec se namísto toho ještě povedlo korigovat skóre "Kladivářům". Za hranicí šestnáctky se k míči dostal Manuel Lanzini, který skákavý balón z otočky napálil směrem na bránu a tato rána zapadla o tyč do Edersonovy svatyně. Více už ale West Ham nestihl a podruhé v řadě tak musí skousnout ligovou porážku.

V tabulce sice nadále drží čtvrté místo, avšak už jen o skóre před Arsenalem. Po dohrání odloženého zápasu se na rozdíl jediného bodu navíc může dotáhnout Tottenham. Naopak Citizens udrželi své druhé místo před Liverpoolem, díky ztrátě Chelsea se lídrovi tabulky přiblížili na jediný bod.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Leeds United 0:0

27.11.2021 18:30

Góly: -

Utkání Brightonu sice nabídlo řadu zajímavých fotbalových akcí a nadějných příležitostí, toho nejdůležitějšího - tedy branek - se však diváci v sobotu večer nedočkali. Brighton nevyhrál už poosmé v řadě, přesto se ale drží v horní polovině tabulky. Naproti tomu Leeds zůstává přikován na sedmnácté pozici, se kterou Marcelo Bielsa určitě spokojen není.

První půle se nesla jasně v režii domácího celku, který na svého protivníka vletěl doslova jako uragán. Už po třech minutách hry se po centru aktivního Lampteyho dostal do zakončení Moder, branku ale tentokráte přestřelil. Ještě daleko větší šanci měl ale po deseti minutách útočník Maupay. Po průniku Lampteyho a jeho centru míč ještě špičkou kopačky posunul nabíhající Gross a balón tak doputoval před zcela odkrytou svatyni. Útočníkovi domácích stačilo jen trefit zařízení, jenže selhal a balón poslal vysoko nad.

Otevřít skóre mohl ještě Trossard, jeho utěšenou ránu však Meslier vytáhl na tyč. Konec první půle pak ještě přinesl akci podobnou té ze samotného úvodu - Lamptey opět utekl svému strážci a krásný centrem našel Maupaye, který však ani tentokrát své zakončení nenasměroval mezi tři tyče.

Po pauze se konečně také osmělili hosté. Nejprve pálil ze střední vzdálenosti nebezpečně Shackleton, brankář Sanchez však byl připraven. O pár minut později zase po rychlém protiútoku utekl střídající Roberts, v zakončení si ovšem zuby vylámal na domácím brankáři. Ze strany Brightonu zahrozil Solly March, jehož tečovanou ránu vytěsnil nad břevno jen s vypětím všech sil pozorný Meslier.

V závěrečné desetiminutovce si ještě oba celky připsaly po jedné šanci - po chybě v domácí rozehrávce se z úhlu před brankáře Sancheze dostal aktivní Roberts, jeho přízemní střelu ale strážce domácí svatyně dokázal vykopnout nohou. Na druhé straně se zase v pokutovém území uvolnil March a jeho přízemní střela orazítkovala tyč. Branku se však nakonec žádnému z týmu vstřelit nepodařilo, a proto si po výsledku 0:0 připsal každý na své konto jeden získaný bod.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Aston Villa 1:2

27.11.2021 16:00

Góly: 90+6. Marc Guehi - 15. Matt Targett, 86. John McGinn

Crystal Palace prohrálo na domácí půdě v zápase třináctého kola Premier League s Aston Villou 1:2. Výhru hostí zařídili Targett a McGinn, za domácí v nastavení snížil Guehi.

Na hranici vápna si do střelecké pozice zpracoval balon v jedenácté minutě Zaha, který poté mířil ke vzdálenější tyči, ale minul branku Martíneze jen o kousek. A tak o čtyři minuty později úřadovali hosté. Centr od rohového praporku domácí nedokázali pohlídat, balon totiž spadl ideálně na nohu Mattu Targettovi, který byl trestuhodně volný ve vápně a dokázal poslat míč do sítě.

V 57. minutě nechybělo mnoho a mohlo to být o dvě branky. Volný kop rozehrál střelou na branku Young, který kroutil míč k levé tyči. Nakonec se balon lehce otřel o břevno, ale skončil za brankou. Za chvíli však při Aston Ville stálo štěstí. Z pravé strany centroval míč do vápna Gallagher, jenže Cash při snaze odkopnout míč trefil jen Targetta. Balon se naštěstí pro ně odrazil vedle tyče.

Douglas Luiz pobyl na hřišti pouze zhruba šest minut a v 72. minutě na polovině hřiště nešetrně fauloval Kouyateho a viděl červenou kartu. Po shlédnutí situace na videu ale sudí Sailsbury svůj výrok opravil a tasil jen žlutou.

Crystal Palace si v závěru vypracoval solidní tlak a Benteke s Edouardem měli poměrně slušné šance. Vše však vyšlo vniveč, protože Villans přidali rozhodující branku. Akci po levé straně hřiště zakončoval z hranice vápna John McGinn, který nedal domácímu brankáři jedinou šanci na zásah. Domácím se v úplném závěru podařilo skórovat, ale to už bylo pozdě. Z pravé strany vyslal centr do vápna Kouyaté. Ve vápně podpořil útok z obrany Marc Guehi, který střelou k bližší tyči snížil.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Southampton FC 4:0

27.11.2021 16:00

Góly: 2. Diogo Jota, 32. Diogo Jota, 37. Thiago Alcântara, 52. Virgil van Dijk

Liverpool ukázal, že je po poslední reprezentační pauze letošního roku skutečně ve velmi dobré formě a i svůj druhý zápas vyhrál poměrem 4:0. Svěřenci Jürgena Kloppa do zápasu vlétli jako uragán a klání rozhodli již v první půli, ve které svému soupeři nasázeli tři branky. Southampton se sice dostal do několika nadějných příležitostí, branku se jim ovšem vstřelit nepodařilo a v defenzivní činnosti na útočné klenoty liverpoolského celku jednoduše nestačili. V druhém poločase se ještě na listinu střelců zapsal Van Dijk a Liverpool se tak minimálně do zítřka posunul na druhé místo tabulky.

Liverpool předvedl skutečně bleskový vstup do zápasu - už ve druhé minutě totiž na levé straně zakombinovali Mané s Robertsonem, druhý jmenovaný nebojácně vnikl do pokutového území a narýsoval zpětnou přihrávku pro Diega Jotu, který se ranou z malého vápna nemýlil.

Odpovědět mohl Southampton prakticky už po minutě, kdy v rozehrávce chyboval Thiago Alcântara, před dotírajícím Ward-Prowsem ale na poslední chvíli zasáhl pozorný brankář Alisson. V první desetiminutovce ještě zahrozil hlavičkující Mané, jeho zakončení ovšem nebylo přesné.

Po dvaceti minutách hry se po špatném vhazování Alexnadera-Arnolda do šance prokousal Armando Broja, v zakončení však narazil na skvělého Alissona. A to se ukázalo býti klíčovým momentem utkání. Po půlhodině hry se totiž po kombinaci s Hendersonem dostal do pokutového území Salah a nezištnou přihrávkou našel úplně osamoceného Jotu, který zblízka přidal druhou branku.

O dalších pět minut později už definitivně nebylo pochyb, kdo se stane vítězem duelu. Odražený míč si totiž na vápně našel Thiago Alcântara, hezkou kličkou obešel svého strážce a jeho ránu ještě tečoval jeden z hostujících zadáků za záda bezmocného McCarthyho.

Na začátku druhého dějství pálil ze střední vzdálenosti Mané, jeho projektil mířící do šibenice ale McCarthy parádním zákrokem vytáhl na roh. Jenže tím jen oddálil nevyhnutelné - centr Alexandra-Arnolda si totiž našel nehlídaného Van Dijka, který se s ničím nepáral a prudkou ranou hostujícího brankáře prostřelil počtvrté. Do konce utkání se pak už skóre neměnilo a Liverpool tak na své konto připisuje vítězství 4:0.

Více informací k zápasu

Norwich City - Wolverhampton Wanderers 0:0

27.11.2021 16:00

Góly: -

Utkání mezi Norwichem a Wolverhamptonem i přes veškerou snahu domácího celku branku nepřineslo. Norwich byl v zápase tím lepším celkem, zejména v druhém poločase si i vypracoval řadu zajímavých šancí, jenže proměnit se mu nepodařilo ani jedinou. Svěřenci Deana Smitha se tak musí spokojit jen s jedním získaným bodem, díky kterému se dočasně dotáhli na osmnácté Burnley. Wolverhampton se naproti tomu posunul před Tottenham na průběžnou šestou pozici.

Úvod duelu přinesl řadu nepřesných střel - ať už z kopačky útočníka Pukkiho, křídelníka Sargenta či záložníka Normanna. Na druhé straně se po centru do zakončení natlačil Raul Jiménez, z hranice malého vápna ovšem branku vysoko přestřelil. Po dvaceti minutách se do velké příležitosti řítil útočník Pukki, ideální okamžik pro zakončení ale prováhal, načež jeho střelu dokázali vracející se zadáci hostí zblokovat.

Těsně před poločasem vyrobil obrovskou chybu v rozehrávce Grant Hanley a mohl pořádně děkovat brankáři Krulovi, že zakončujícího Moutinha dokázal vychytat. Poslední slovo úvodní půle ale měl Norwich - pravý bek Aarons si narazil s Ruppem a dostal se až před brankáře Sá, který ho ale parádním zákrokem vychytal.

Pokud se někteří fanoušci zdrželi na poločasovém občerstvení o něco déle, pak o vůbec nic nepřišli - úvodní dvacetiminutovka druhého dějství totiž nabídla velmi dietní menu, ve kterém největší vzrušení představovala dalekonosná a značně nepřesná rána útočníka Pukkiho.

Až v závěrečné čtvrtině zápasu se zase začaly objevovat pořádné šance. Nejprve se po narážečce s Ruppem dostal před hostujícího brankáře Pukki, zakončit ale dokázal jen na dlouhou nohu a s tím si strážce hostující svatyně dokázal poradit.

Deset minut před koncem se po zpětné přihrávce McLeana ocitl ve výborné pozici Rupp, ani ten ale brankáře Sá překonat nedokázal. A když tři minuty před koncem nezamířil přesně ani skluzující Pukki, bylo jasné, že si oba celky budou muset o bodový zisk podělit.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Newcastle United 2:0

27.11.2021 13:30

Góly: 56. Bukayo Saka, 66. Gabriel Martinelli

Arsenal vyhrál v zápase třináctého kola Premier League s Newcastlem United 2:0. Kanonýři rozhodli ve druhém poločase, kdy se trefili Saka a Martinelli.

V obrovské šanci byl v šestnácté minutě Bukayo Saka. Poté, co si míč zpracoval Sambi Lokonga a poslal výborný křížný centr, si tento útočník původem z Nigérie nepočínal nejlépe v zakončení a mířil z malého vápna mimo branku. Velká škoda pro domácí. O pár minut později krásná střela Martina Ödergaarda z přímého kopu neskončila brankou. Famózní zákrok předvedl konečky prstů Martin Dúbravka a držel tak své hráče nad vodou.

Ve 30. minutě se o slovo přihlásili i hosté. Nádhernou ránu vyprodukoval Jonjo Shelvey. Ovšem Aaron Ramsdale předvedl fantastický zákrok a vytáhl tak míč na břevno. I přes to, že hosté se nemohli dostat s míčem ani na útočnou polovinu, toto pro ně byla obrovská škoda. Před přestávkou tak musel Newcastle znovu podržet slovenský gólman, vynikající Martin Dúbravka. Po centru od Nuna Tavarese nejprve hlavičkoval Emile Smith Rowe, ovšem následně měl Pierre-Emerick Aubameyang před sebou úplně prázdnou branku, ale i přesto z malého vápna trefil pouze tyč.

Domácí se do vedení dostali v 56. minutě. Po ose Saka-Smith Rowe-Tavares si prvně zmiňovaný Bukayo Saka zpracoval míč a z levé strany zamířil bezpečně na zadní tyč. Tentokrát byl brankář Martin Dúbravka bez šance. Hosté mohli srovnat v 65. minutě, ale v samostatném úniku neuspěl Calum Wilson, kterého na poslední chvíli atakoval Nuno Tavares. Hlavní rozhodčí Stuart Attwell ukázal, že se pískat nebude. A tak za pár momentů přišel na druhé straně trest. Po výborném centru od Takehira Tomijasuja za obranu si míč našel Gabriel Martinelli a z voleje dal druhou branku domácích v utkání. V závěru měl ještě šanci na snížení Allan Saint-Maximin, ale jeho pokus pokryl Aaron Ramsdale.

Newcastle tak v letošní sezoně stále čeká na vítězství, naopak Arsenal napravil porážku s Liverpoolem a útočí na top čtyřku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC1292130:429
2.Manchester City1392227:729
3.Liverpool FC1384139:1128
4.West Ham United1372424:1623
5.Arsenal FC1372415:1723
6.Wolverhampton Wanderers1362512:1220
7.Tottenham Hotspur1261511:1719
8.Brighton & Hove Albion1346312:1418
9.Leicester City1353520:2318
10.Manchester United1252520:2117
11.Crystal Palace1337319:1916
12.Brentford FC1344517:1716
13.Aston Villa1351718:2116
14.Everton FC1343616:2015
15.Southampton FC1335511:1814
16.Watford FC1341818:2413
17.Leeds United1326512:2012
18.Burnley FC1216514:209
19.Norwich City132387:279
20.Newcastle United1306715:296
Zbývající zápasy
28.11. 15:00Burnley FC - Tottenham Hotspur
28.11. 17:30Chelsea FC - Manchester United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (338)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele