Premier League - preview 13. kola: Chelsea přivítá Manchester United

27.11.2021, 08:52, aktualizováno 28.11.2021, 08:20
Previews
Stamford Bridge (© AFP)
Nedělní program je netradičně hodně bohatý, nabízí hned pět utkání a nejsledovanějším bude to poslední, v němž změří síly Chelsea a Manchester United. Manchester City čeká těžká zkouška proti West Hamu, do akce jdou i Leicester nebo Tottenham...
Brentford FC - Everton FC  (neděle 15:00)
Brentford ve třináctém kole Premier League hostí Everton. Oba celky dělí v tabulce pouhé dva body, domácí jsou však až patnáctí, hosté na dvanáctém místě.

Brentford se bezprostředně po postupu do Premier League prezentoval velmi dobrou formou, nicméně po remíze na půdě Newcastlu (3:3) v minulém kole aktuálně čeká na výhru už pět zápasů. Tentokrát půjde do domácího klání v roli favorita, ovšem na srpnové vítězství proti Arsenalu tady zatím navázat nedokázal a prohrál čtyři z následujících pěti domácích ligových utkání.

Bees minule alespoň přerušili sérii čtyř ligových proher, kdy ve dvou případech prohrávali po prvním poločase už o dvě branky. Důležitost povedeného vstupu do utkání pak dokazuje fakt, že v obou dosavadních domácích střetnutích, která Brentford neprohrál, se londýnský celek prosadil už v prvních 30 minutách.

Everton pokračuje v nevydařených výkonech, což potvrdil minulou neděli na půdě Manchesteru City, kde prohrál 0:3. Situaci Toffees neulehčuje ani to, že se kvůli zranění, respektive trestu, musejí obejít bez ofenzivních opor Demaraie Graye a Richarlisona. Pokud Everton prohraje, může se klidně ocitnout v boji o záchranu a vzhledem k tomu, že Merseysiders vyhráli v letošním roce jediné z osmi utkání, do kterých šli v roli outsidera, se to nejeví tak nereálně.

Výrazně to snižuje i šanci na to, že se jim podaří vyhrát už šesté venkovní ligové utkání proti nováčkovi soutěže v řadě. V předchozích pěti případech skončil takový duel výhrou Evertonu o jediný gól. Zajímavostí je i fakt, že když hosté naposledy nastoupili 28. listopadu, bylo to právě proti nováčkům soutěže. V těchto kláních ovšem Everton vyhrát nedokázal.
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Fernández - Roerslev, Jansson, Pinnock - Canos, Janelt, Norgaard, Onyeka, Henry - Mbeumo, Toney.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Godfrey, Digne - Doucouré, Delph, Allan - Townsend, Rondón, Gordon.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.35 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Burnley FC - Tottenham Hotspur  (neděle 15:00)
Burnley vyzve v rámci třináctého kola Premier League Tottenham Hotspur. Domácí jsou v aktuální tabulce až na sestupové osmnácté příčce, hosté jsou sedmí.

Burnley neprohrálo v Premier League už čtyři zápasy v řadě, ale stále se ještě nedostalo ze sestupových pozic. Clarets naposledy remizovali s Crystal Palace 3:3 a už pošesté letos nedokázali vyhrát ligové utkání, ve kterém vedli, což se nikomu jinému tak často nepřihodilo. Celkově jde tedy o čtrnáct ztracených bodů, které svěřencům manažera Seana Dyche prokazatelně chybějí.

Burnley se ovšem zvedá a v minulých čtyřech duelech dalo celkem devět gólů, což je dokonce o jeden více než ve třinácti předcházejících dohromady. Kouče Dyche ale nečeká zrovna oblíbený soupeř, s Tottenhamem totiž prohrál jedenáct z dosavadních šestnácti měření sil. Maxwel Cornet dal ve svých minulých šesti ligových zápasech pět branek a Burnley ani v jednom případě, kdy se prosadil, neprohrálo.

Manažer Tottenhamu Antonio Conte se sice o víkendu dočkal své první ligové výhry proti Leedsu (2:1), ale ve čtvrtek musel skousnout nečekanou pohárovou prohru se slovinskou Murou 1:2.

Hosté předtím proti Leedsu ukončili třízápasové čekání v lize na tři body, ale zároveň v minulých devíti ligových vystoupeních udrželi jediné čisté konto. Tyto defenzivní potíže by zřejmě nebyly tak patrné, pokud by Spurs byli více střelecky aktivní. Jenže to se snadno řekne, když pouze Norwich vyprodukoval méně střel než právě Tottenham. Jeho průměr 10,3 střely na utkání je pak nejhorší v klubové historii od sezóny 1997/98. Son Heung-min se zase ve svých dosavadních třech ligových vystoupeních proti Burnley podílel na pěti gólech.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Collins, Mee, Taylor - Gudmundsson, Cork, Brownhill, McNeil - Cornet - Wood.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Tanganga, Dier, Davies - Emerson, Hojbjerg, Skipp, Reguilón - Lucas, Kane, Son.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.75 - 3.61 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Leicester City - Watford FC  (neděle 15:00)
Leicester City se ve třináctém kole Premier League utká s Watfordem. Oba celky dělí v průběžné tabulce pouze dva body, ale určitě by si přáli bát ve vyšších patrech, protože domácí jsou třináctí a hosté šestnáctí.

Leicester City nevyhrál ligové utkání už více než měsíc a tentokrát se o to pokusí proti svému bývalému manažerovi, který zde v sezóně 2015/16 získal památný titul. Claudio Ranieri se vrací v roli soupeře a bude čelit mužstvu, které v týdnu ukončilo čtyřzápasové čekání na výhru, když v Evropské lize porazilo Legii Varšava 3:1.

Domácí zde s Watfordem prohráli jen v jednom z posledních dvanácti vzájemných ligových soubojů a nedá se očekávat, že by měli svého bývalého manažera Ranieriho šetřit. Leicester navíc dokázal skórovat v každém z dosavadních dvaceti klání s tímto soupeřem v Premier League. Je ovšem potřeba připomenout, že teď se doma netrefil už dvakrát v řadě, přičemž třikrát se mu to naposledy přihodilo v úvodu roku 2015.

Watford si v minulém kole vyšlápl na Manchester United, porazil jej 4:1 a vytvořil si čtyřbodový náskok na sestupové pásmo. Střed tabulky je navíc tak vyrovnaný, že v případě dalšího vítězství se Hornets mohou posunout ještě podstatně výše, ale to by museli znovu výrazně překvapit.

Ranieri ovšem se svým bývalým týmem Leicesterem neprohrál v pěti ze šesti vzájemných duelů a rozhodně si bude věřit. Rychlý vstup do zápasu ale od hostů spíše nečekejte, neboť se letos jako první prosadili pouze třikrát, což méně často dokázal pouze Norwich. Na druhou stranu ale ve všech třech případech nakonec slavili výhru.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Castagne, Evans, Söyüncü, Thomas - Maddison, Ndidi, Soumaré - Pérez, Vardy, Barnes.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Femenía, Cathcart, Troost-Ekong, Masina - Cleverley, Louza, Sissoko - Cucho, King, Dennis.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.10 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - West Ham United  (neděle 15:00)
Manchester City hostí v rámci třináctého kola Premier League West Ham United. Citizens jsou v průběžné tabulce třetí, "Kladiváři" mají jen o tři body méně a jsou čtvrtí.

Man City vyhrál všechny čtyři listopadové zápasy, zajistil si postup do další fáze Ligy mistrů a v domácí Premier League ztrácí na vedoucí Chelsea tři body. O pátou výhru v tomto měsíci budou Citizens usilovat proti West Hamu United, který je ovšem v říjnu vyřadil z Ligového poháru. Utkání tehdy skončilo bez branek a City vypadlo až po penaltách, ale i tak si bude tentokrát dávat jistě větší pozor.

Domácí zde vyhráli každé z předchozích pěti vzájemných ligových střetnutí, ve kterých dali v průměru dvě branky na zápas. A to by mohlo stačit tentokrát, neboť letos už udrželi na domácí půdě v lize pět čistých kont. Raheem Sterling se v každém z předchozích tří domácích soutěžních utkání Manchesteru City prosadil po 40. minutě hry.

"V posledním zápase proti Paris Saint-Germain jsme měli 17 hráčů, jen 15 v prvním týmu, pomohli nám McAtee a Palmer. S takovým množstvím zápasů potřebujeme zraněné co nejdříve zpět, aby jsme mohli protočit sestavu. Kevin De Bruyne je po pozitivním testu na COVID-19 z minulého týdne stále v izolaci. Je trochu unavený, bez chuti. Příznaky, které ostatní říkají, když máte koronavirus, cítí. Teď to má sedm nebo osm dní. Ještě pár dní a uděláme PCR test a pokud bude negativní, vrátí se," uvedl manažer Manchesteru City Pep Guardiola ohledně marodky v týmu.

Hosté dokázali vyhrát čtyři venkovní ligová střetnutí v řadě, než v tom minulém podlehli Wolverhamptonu 0:1. I přesto ale zůstali na čtvrtém místě a manažer David Moyes v týdnu proti Rapidu Vídeň pošetřil některé hráče, kteří tak na Etihad Stadium dorazí v plné síle.

West Hamu se zde sice moc nedaří, ale zmiňovaná prohra na Molineux Stadium byla jeho první ligovou venkovní porážkou od dubna. Moyes ovšem na půdě Manchesteru City vyhrál s některým svým týmem naposledy v prosinci 2010 a od té doby zde šestkrát prohrál. West Ham letos ještě venku v lize nedostal v závěrečné půlhodině hry ani jeden gól.

"Sledoval jsem ve středu zápas Manchesteru City proti Paris Saint Germain a byl to neuvěřitelný fotbal, pravděpodobně jeden z nejlepších, jaké jsem za dlouhou dobu viděl. Každý se snaží aspirovat na úroveň Manchesteru City, ale to chce čas a nemyslím si, že to dokážete okamžitě. Nemyslím si, že to Manchester City udělal okamžitě," uvedl manažer West Hamu David Moyes.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Laporte, Cancelo - Gündogan, Rodri, Silva - Mahrez, Jesus, Sterling.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Johnson, Dawson, Zouma, Cresswell - Souček, Rice - Bowen, Benrahma, Fornals - Antonio.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.80 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Manchester United  (neděle 17:30)
Šlágr kola se v nedělním podvečeru odehraje na Stamford Bridge, kde vedoucí Chelsea přivítá v lize se trápící Manchester United. Zatímco The Blues fungují jako dobře promazaný stroj a body v letošním ročníku ztratili jen ve třech případech, Manchester United zůstává daleko za očekáváním. Po letních příchodech Cristiana Ronalda, Raphaëla Varana a Jadona Sancha se očekával horlivý boj o titul, místo toho jsou Red Devils po dvanácti zápasech na deváté příčce se ztrátou dvanácti bodů právě na svého nedělního soupeře.

Tato prachbídná forma také stála místo manažera Ole Gunnara Solskjaera, který byl na začátku tohoto týdne odvolán. Hostující celek tak v nedělním klání povede Michael Carrick, brzy by jej však měl vystřídat zkušený Němec Ralph Rangnick, jehož jmenování je zdá se na spadnutí.

Celek Thomase Tuchela se po říjnové reprezentační pauze dostal do vynikající herní i výsledkové pohody. V polovině října Chelsea s velkým štěstím přehrála nováčka z Brentfordu, od té doby ovšem šly její výkony výrazně nahoru. Vedoucí celek tabulky si postupně poradil s Norwichem, Newcastlem a Leicesterem City, v Lize mistrů zase přehrál dvakrát Malmö a v týdnu se mu podařilo deklasovat slavný Juventus poměrem 4:0.

Tuchela tak může mrzet akorát domácí remíza s Burnley, při které hráči v modrých dresech spálili nezvykle velké množství šancí a v závěru byli za svou lehkovážnost také potrestáni. Německému manažerovi ještě vrásky na čele přidělalo zranění Bena Chilwella - ten si v závěru klání s Juventusem poranil přední zkřížený vaz v koleni a v nejbližších týdnech bude na listině zraněných. Přesná délka zatím není známá - anglický zadák bude mimo hru do začátku nového roku, pak se rozhodne, zda bude muset podstoupit operaci - a tím by přišel i o zbytek letošního ročníku - nebo zda se jeho zranění zahojí přirozenou cestou a bude se tak moci znovu zapojit do tréninkového procesu.

Vedení Manchesteru United mělo v posledním týdnu skutečně napilno. Ačkoliv se Ole Gunnar Solskjaer mohl těšit velké důvěře, přesto se na lavičce neudržel. Osudným se mu stal ostudný výkon jeho svěřenců na hřišti Watfordu, kde Manchester United senzačně prohrál vysoko 1:4. Tým tak dočasně převzal asistent Michael Carrick, který v týdnu zaznamenal svou první výhru, když jeho svěřenci přehráli španělský Villarreal a zajistili si postup do osmifinále Champions League. V zákulisí už je ale prý připraven kontrakt pro zkušeného německého harcovníka Ralpha Rangnicka, který by měl "Rudé ďábly" vést do konce sezóny 2021/22, načež by se pak měl přesunout do role konzultanta. Zda se tento plán Manchesteru United podaří zrealizovat, to uvidíme v následujících dnech a týdnech.

Domácí celek bude postrádat zraněného Bena Chilwella, mimo hru i nadále zůstává kvůli svalovému zranění záložník Mateo Kovačić a krajně nepravděpodobný je také start záložník N'Gola Kantého. K dispozici by už ovšem měl být Romelu Lukaku, který pravděpodobně začne na lavičce náhradníků, stejně jako Kai Havertz, jenž kvůli svalovým potížím vynechal utkání s Juventusem.

Manchester United se bude muset obejít bez vykartovaného kapitána Maguira, otazník se vznáší nad zdravotním stavem dalšího obránce Luka Shawa. Do utkání pak stoprocentně nezasáhne zraněný Paul Pogba či obránce Raphaël Varane, zatímco o osudu dvojice Fred a Cavani se rozhodne až těsně před výkopem.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Christensen, Silva, Rüdiger - James, Jorginho, Loftus-Cheek, Alonso - Mount, Havertz, Hudson-Odoi
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan Bissaka, Bially, Lindelof, Shaw - McTominay, Fred - Sancho, Bruno Fernandes, Rahsford - Cristiano Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.20 - 5.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Newcastle United  (sobota 13:30)
Arsenal ve třináctém kole Premier League vyzve Newcastle United. Domácí se po špatném startu sezony zvedli a posunuli se na páté místo, hosté naopak i přes příchod nových majitelů spadli až na poslední příčku.

Arsenal se letos musí obejít bez evropských pohárů, ale svým fanouškům tuto skutečnost zatím kompenzuje nejvyšším bodovým ziskem po úvodních dvanácti kolech Premier League od ročníku 2018/19. Minulá jasná prohra 0:4 na půdě Liverpoolu ovšem naznačuje, že na první čtyřku to ještě úplně není. Kanonýři přišli o minulém víkendu o osmizápasovou sérii bez porážky, nicméně s Newcastlem United neprohráli doma v lize už od listopadu 2010 a mají proti němu devět výher v řadě. Domácí příznivci čekají jednoznačnou výhru, neboť jejich tým dal v předchozích třech ligových vzájemných duelech v průměru tři branky. Pierre-Emerick Aubameyang z Arsenalu se v minulých pěti soutěžních střetnutích proti Newcastlu trefil celkem šestkrát a pokaždé to bylo ve druhém poločase.

Noví vlastníci Newcastlu budou jistě brzy očekávat útok na pohárové příčky, ale momentálně je cílem jejich klubu první ligové vítězství sezóny. Hosté ztrácí na 17. Leeds pět bodů a doufají, že se stanou teprve druhým týmem v historii ligy, který se zachrání i přesto, že v úvodních dvanácti kolech ani jednou nevyhrál. Platí to pro sezony s dvaceti účastníky. Letošní venkovní ligové zápasy Newcastlu skončily zatím buď 1:1 nebo prohrou hostí, kteří pokaždé inkasovali minimálně dva góly. Vzhledem k předchozím výkonům Magpies na tomto stadionu je zřejmé, že remízu by tentokrát hosté brali všemi deseti. K tomu ale bude potřeba lepší start, neboť v pěti z dosavadních šesti venkovních klání inkasovali jako první. Allan Saint-Maximin se zase letos podílel na šesti ligových brankách Newcastlu, když se třikrát sám trefil a na tři branky přihrál, a své tři góly dal po 40. minutě hry.

Poslední vzájemný zápas Arsenalu s Newcastlem se odehrál letos v květnu a hostující Arsenal vyhrál v poměru 2:0. Úvodní gól vstřelil v prvním poločase Mohamed Elneny, ve druhé pětačtyřiceti minutovce zavěsil Pierre-Emerick Aubameyang. V závěru navíc vyfasoval červenou kartu Fabian Schär.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Tomiyasu, White, Gabriel, Tierney - Saka, Partey, Maitland-Niles, Smith-Rowe - Lacazette, Aubameyang.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Schär, Lascelles, Clark - Manquillo, Shelvey, Hayden, Lewis - Joelinton, Wilson, Saint-Maximin.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.59 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Crystal Palace - Aston Villa  (sobota 16:00)
Crystal Palace vyzve v zápase třináctého kola Premier League Aston Villu. Eagles jsou v tabulce na desáté příčce, jejich nejbližší soupeř je o pět pozic níže.

V souboji mezi Crystalem Palace a Aston Villou v londýnském Selhurst Parku se proti sobě v roli trenérů postaví dva slavní bývalí záložníci. Hostující Steven Gerrard to ale nebude mít proti Patricku Vieirovi vůbec snadné. Francouzský kouč totiž udělal z domácích velmi nepříjemný a bojovný celek, který letos prohrál v Premier League jen dvakrát. A pokaždé to bylo s protivníkem z prvních tří míst. Palace naposledy remizovali s Burnley 3:3, přičemž inkasovali už devátý gól ze standardní situace, což je nejvíce v lize. Kouč Vieira má tedy pořád na čem pracovat, ale i tak půjdou jeho svěřenci do tohoto klání v roli favoritů a v takovém případě letos ještě neprohráli. Jejich snahu o posun do první poloviny tabulky ovšem i nadále brzdí vysoký počet remíz.

Aston Villa se pod vedením manažera Gerrarda rozjížděla pomalu, ale nakonec si připsala cenné vítězství 2:0 a přerušila svou nepříjemnou pět utkání trvající sérii proher. Vedení ve Villa Parku doufá, že teď už budou následovat převážně pozitivní výsledky, neboť letní posily koupené s výhledem na boj o evropské poháry nebyly zrovna zadarmo, Villans utratili okolo 100 milionů liber. Gerrard se díky výhře nad Brightonem stal teprve třetím trenérem Aston Villy, který zahájil své působení na její lavičce v lize ziskem tří bodů, což se naposledy povedlo v roce 2010 Gerardu Houllierovi. K napodobení toho dalšího, Johna Gregoryho, má ale bývalá opora Liverpoolu stále daleko, neboť ten vyhrál na úvod celkem sedm duelů v řadě. Hosté momentálně přitom řeší šnůru tří venkovních proher.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Andersen, Guehi, Mitchell - Gallagher, Milivojevic, Kouyaté - Zaha, Benteke, Edouard.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Ngoyo, Mings, Targett - McGinn, Nakamba, Ramsey - Buendía, Ings, Watkins.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.31 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Southampton FC  (sobota 16:00)
Liverpool nadále drží kontakt s duem Chelsea - Manchester City a v sobotu odpoledne se od něj očekává další výhra. Reds hostí oblíbeného soupeře, na Anfield Road se představí Southampton.

Saints to na Liverpool neumějí a z posledních devíti vzájemných zápasů vyhráli jenom jednou, v jednom případě se zrodila remíza a sedmkrát padli. Tým manažera Ralpha Hasenhüttla tak má v tomto ohledu co napravovat.

"Je velmi dobře známou věcí, že Ralph je špičkovým manažerem a skvělým člověkem. Strašně rád se s ním bavím, moc se mi zamlouvá jeho přístup a způsob uvažování o fotbale, je to odvážný trenér s jasnými představami a skutečný vůdce. Southampton má podle mého názoru velké štěstí, že má takového manažera," vysekl svému kolegovi poklonu Jürgen Klopp.

"Zápas proti Ralphově Southamptonu vždycky znamená jednu věc - čeká vás boj. Viděli jsme to už v předchozích letech a dnes to bude stejné. Soupeř měl na přípravu celý týden, zatímco my sehráli utkání v rámci Ligy mistrů," dodal kormidelník Liverpoolu.

Liverpool se v milionářské soutěži dostal do těžké skupiny a vede si výborně, v konkurenci AC Milán, Atlética Madrid a FC Porto zatím neztratil ani jeden bod a suverenitu potvrdil před třemi dny proti portugalskému šampionovi. Do tohoto duelu nezasáhli Andy Robertson, Virgil van Dijk, Diogo Jota, Fabinho a Trent Alexander-Arnold, kteří by nyní měli nastoupit, k dispozici naopak stále není Harvey Elliott.

Liverpool zatím v lize vybojoval 25 bodů a je na třetím místě, Southampton je na tom o deset pozic a jedenáct bodů hůře. Do minulého týdne táhl sérii čtyř utkání bez porážky, než přišlo zaváhání na půdě do té doby posledního Norwiche. Saints nepomohl ani skvělý start a trefa Adamse ze čtvrté minuty, Norwich rychle vyrovnal a ve druhé půli překlopil misky vaz na svojí stranu.

Do sestavy hostujícího týmu se vracejí Nathan Redmond a Moussa Djenepo. Na marodce naopak zůstává záložník Stuart Armstrong, který si obnovil zranění lýtka.

Jubilejní 200. ligový start v dresu Southamptonu si na své konto připíše 27letý James Ward-Prowse. "Gratuluji. Musím říct, že vzhledem k jeho věku se jedná o nádherné číslo. Vytvořili jsme si mezi sebou skvělý vztah, na začátku to přitom chvíli trvalo, než se začlenil do základní sestavy. Měl jsem své požadavky, jasně mu je sděloval a on rychle zareagoval. Od mého příchodu udělal neskutečný pokrok. Moc se mi na něm zamlouvá to, že okamžitě zareaguje na jakoukoli kritiku a odstraní zmíněnou chybu," chválí Hasenhüttl svého svěřence.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Thiago - Salah, Jota, Mané
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Livramento, Bednarek, Salisu, Walker-Peters - Ward-Prowse, Romeu - Redmond, Elyounoussi - Adams, Armstrong
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.54 - 11.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Záchrana Norwiche už není úplná utopie. Canaries se rozloučili s koučem Farkem výhrou nad Brentfordem a následně přivítali jeho nástupce Deana Smithe dalším vítězstvím poměrem 2:1. Žlutozelení takto na záchranu rázem ztrácí jenom tři body a další klíčový krok by rádi učinili proti Wolverhamptonu...

Zatímco Nuno Espiríto Santo odešel "za lepším” a v Tottenhamu, kde nevydržel ani půlroku, se se zlou potázal, jeho starý klub Wolverhampton Wanderers bez něj rozhodně nestrádá. Podobně jako Norwich si však Wolves rovněž na nový ročník zvykali pomaleji, než by bylo zdrávo - prohráli čtyři z prvních pěti zápasů, aby pak vyhráli pět z příštích sedmi.

Výsledkem je šestá příčka jenom bod za Arsenalem a nejlepší forma napříč posledními sedmi koly spolu s Manchesterem City a Chelsea, což je věru solidní společnost. Bruno Lage je takto zodpovědný za nejlepší prvoligový start celku z Molineux od dávného roku 1979.

Pro Norwich jsou dvě vítězství v řadě až nepopsatelně speciální - právě tolik zápasů ostatně strhl na svou stranu v předešlých 35 kolech Premier League. Možná ještě senzačnější je skutečnost, že tyto čtyři vstřelené góly v posledních dvou utkáních vyrovnaly souhrnnou bilanci Norwiche za předcházejících dvacet prvoligových zápasů. To je teprve neuvěřitelné.

Děkovat lze Deanu Smithovi, který touží stát se teprve druhým manažerem Norwiche, jenž zvládne svá první dvě prvoligová vystoupení na lavičce Canaries (po Miku Walkerovi; 1992). Pro Smithe přitom jde částečně o osobní záležitost: Wolverhamptonu by rád vrátil nedávnou říjnovou porážku 2:3, která výrazně přispěla k jeho vyhazovu z čela Aston Villy.

Norwich kvůli zraněný postrádá pouze Christopha Zimmermanna, neboť Sam Byram se už alespoň připravuje s výběrem do 23 let a Kieran Dowell vyležel nemoc. Také Wolverhampton by mohl nastoupit v totožné sestavě jako minule při výhře 1:0 nad West Hamem. Pedro Neto, Yerson Mosquera a Jonny zůstávají na seznamu dlouhodobých marodů, stoper Boly je též mimo.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Hanley, Gibson, Williams - Gilmour, Normann, McLean - Sargent, Pukki, Rashica
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Kilman, Coady, Saiss - Semedo, Neves, Moutinho, Nouri - Podence, Jiménez, Hee-Chan
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.62 - 3.33 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brighton & Hove Albion - Leeds United  (sobota 18:30)
Fotbalisté Brightonu po nadějném startu do sezóny už sedmkrát za sebou v Premier League nevyhráli, prolomit tuto nelichotivou sérii tak budou chtít v sobotní klání s Leedsem. Svěřenci Marcela Bielsy na tom také nejsou vůbec dobře - loňské překvapení sezóny se prozatím trápí a body sbírá spíše sporadicky. Před týdnem sice Leeds na hřišti Tottenhamu Hotspur předvedl v první půli velmi sympatický výkon, v druhém dějství však nastavenou laťku neudržel a po obratu domácích tak zase skončil bez bodů.

Brighton zahájil sezónu ve velkém stylu - v úvodních pěti duelech hned čtyři vyhrál, když se mu podařilo přehrát Burnley, Watford, Brentford a Leicester City. Jedinou porážku v tomto období schytali Potterovi hoši od Evertonu, jinak byli stoprocentní. Takovou formu se Brightonu samozřejmě nepodařilo udržet, následovaly tak tři nerozhodné výsledky v řadě, a to s Crystal Palace, Arsenalem a Norwichem. V posledních čtyřech zápasech už to ale tak slavné nebylo - Brightonu se sice podařilo uhrát nečekanou remízu 2:2 na hřišti Liverpoolu, kde po dvaceti minutách prohrávali již o dvě branky, domácí remíza s Newcastlem ovšem jistě představovala zklamání stejně jako vysoká prohra s Manchesterem City či nepovedený závěr na půdě Aston Villy, kvůli kterému se Seagulls museli smířit s prohrou 2:0.

Leeds United prozatím zůstává daleko za očekáváním. Jen jedenáct získaných bodů ze dvanácti zápasů je skutečně tristní bilance, se kterou se před sezónou příliš nepočítalo. Svěřenci Marcela Bielsy sezónu zahájili debaklem na půdě Manchesteru United, načež uhráli remízu s Evertonem a Burnley. Následovala však vysoká domácí prohra s Liverpoolem, jen jeden získaný bod na hřišti Newcastle a těsná domácí prohra s fotbalisty West Hamu United. Až na začátku října se Marcelo Bielsa mohl zaradovat z prvního zisku všech tří bodů, když jeho ovečky na vlastním hřišti těsně přehráli Watford. Ovšem ani po reprezentační pauze se mu nepodařilo svůj celek dostat na vlnu z loňské sezóny - Leeds totiž vyhrál už jen jeden duel, když si na konci října odvezl všechny tři body z půdy Norwiche, krom toho uhrál ještě remízu s Leicesterem a Wolverhamptonem, ve zbylých zápasech se Southamptonem a Tottenhamem však skončil na straně poražených.

Brightonu by se do sestavy měl vrátit záložník Enock Mwepu, po karetním trestu už je k dispozici i brankář Robert Sanchez. Do utkání ovšem jistě nezasáhne zraněný Danny Welbeck a Steven Alzate. Leedsu se po nemoci vrací nejlepší střelec Raphinha a v základní sestavě by neměl chybět ani uzdravený útočník Rodrigo. Mimo hru pak nadále zůstává Patrick Bamford, Luke Ayling a Robin Koch.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Duffy, Dunk, Webster - Lamptey, Gross, Bissouma, Cucurella - Lallana - Maupay, Trossard
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Dallas, Diego Llorente, Cooper, Struijk - Phillips - Raphinha, Rodrigo, Forshaw, Harrison - James
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.39 - 3.57
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC1292130:429
2.Manchester City1282225:626
3.Liverpool FC1274135:1125
4.West Ham United1272323:1423
5.Arsenal FC1262413:1720
6.Wolverhampton Wanderers1261512:1219
7.Tottenham Hotspur1261511:1719
8.Manchester United1252520:2117
9.Brighton & Hove Albion1245312:1417
10.Crystal Palace1237218:1716
11.Everton FC1243516:1915
12.Leicester City1243516:2115
13.Southampton FC1235411:1414
14.Brentford FC1234516:1713
15.Watford FC1241716:2013
 Aston Villa1241716:2013
17.Leeds United1225512:2011
18.Burnley FC1216514:209
19.Norwich City122287:278
20.Newcastle United1206615:276

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1074)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele