Nizozemská Eredivisie - souhrn 32. kola

13.04.2010, 22:18, aktualizováno 14.04.2010, 23:02
Komentáře a souhrny
Ajax díky výhře 2:0 v Tilburgu snížil náskok Twente na čele tabulky. Roda si poradila s Venlem. Alkmaar porazil první tým tabulky, přesto ho předskočil Feyenoord, který vyhrál městské derby. Dva body na špičce ztratil Eindhoven. Heracles neměl problémy s Waalwijkem, Vitesse remizovalo s Bredou a Utrecht s Groningenem.

FC Utrecht - FC Groningen 1:1

14.04.2010 21:00

Góly: 30. Jacob Mulenga - 43. Nicklas Pedersen

V souboji dvou klubů mířících do play-off se zrodila remíza, po ní tak má Utrecht na svého soupeře stále náskok tří bodů. Groningen se oproti tomu udržel o bod před dotírající Bredou a dvě kola před koncem stále drží poslední místenku do boje o Evropskou ligu.

Jako první se na svém stadionu pokusil prolomit skóre Utrecht, po Asareho rohu si vyskočil Wuytens, svoji hlavičku ale umístil jen do prostoru, kde úřadoval hostující brankář van Loo. Domácí tým byl i nadále aktivnější a přesně po půlhodině hry se dočkal vedení, když Mertens vzal na své půlce míč, prošel s ním až do hostující šestnáctky a předložil ho Mulengovi, který nezadržitelně skóroval.

Jenže hosté ze své první vážnější šance srovnali stav. Dvě minuty před přestávkou si v pokutovém území vybojoval míč Pedersen a zkušeně překonal Vorma. Po obrátce si slovo vzal znovu Mertens a opět předvedl skvělou individuální akci, podpory z řad spoluhráčů se ale nedočkal. Chvíli nato to pak zkusil sám a van Loo musel předvést dobrý zákrok, a když pak na druhé straně nepřekonal Vorma mladík Blind, skončil zápas dělbou bodů.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - NEC Nijmegen 2:3

14.04.2010 21:00

Góly: 19. Bram Nuytinck (vl.), 53. Wesley Verhoek - 78. Ricky ten Voorde, 84. Christian Kum (vl.), 85. Patrick Pothuizen

V duelu dvou týmu z chvostu tabulky se nakonec radoval Nijmegen, který v závěru zápasu otočil skóre z 0:2 na 3:2 a po tříbodovém zisku má již zajištěnou záchranu. To Den Haag se bude ještě muset hodně snažit, šestnáctá Sparta ztrácí jen jeden bod.

NEC mělo lepší vstup do utkání a po čtyřech minutách málem vedlo, po Sarpongově rohu a hlavičce Pothuizena ale předvedl na zadní tyči skvělý zákrok Coutinho. Domácí brankář tak dal dobrý podklad pro domácí vedení, v 19. minutě narychlo rozehráli Soltani s Immersem, první jmenovaný vystřelil a míč po teči nešťastného Nuytincka zapadl do sítě - 1:0.

Hostující obránce se opět ukázal ve špatném světle krátce po přestávce, když míč odhlavičkoval jen k Verhoekovi a ten z voleje zvýšil na 2:0. Hosté se ale nevzdávali, stále se snažili s výsledkem něco udělat a dvanáct minut před koncem vykřesali naději, když se do centu Ntibazonkizi vložil ten Voorde a hlavičkou snížil.

Dýku do domácích zad pak Nijmegen zasadil během 84. a 85. minuty. Nejprve Sarpongovu standardku usměrnil do vlastní sítě Kum a pár sekund nato si míč rozehraný znovu skvělým Sarpongem tentokrát našel Pothiuzen a hlavičkou dokonal obrat - 2:3.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - PSV Eindhoven 2:2

14.04.2010 20:00

Góly: 51. Gerald Sibon, 66. Pawel Wojciechowski - 49. Balázs Dzsudzsák, 63. Stanislav Manolev

Boj o titul se definitivně zúžil na dva týmy, PSV totiž jen remizovalo v Heerenveenu 2:2 a s největší pravděpodobností už svoji aktuální třetí příčku nevylepší. I domácí tým, kterému se povedlo dvakrát rychle vyrovnat, již nemá ve zbytku sezóny o co hrát.

Hosté z Eindhovenu měli po remíze s Feyenoordem nůž na krku a podle toho taky vypadal úvod utkání a vlastně i celý první poločas. PSV mělo více ze hry a také mohlo jít brzy do vedení, jenže maďarský křídelník Dzsudzsák zblízka Timmera nepřekonal. Na opačné straně hřiště málem přivedl Abe Lenstra Stadion do varu Haglund, po Losadově standardce ale hlavičkoval těsně nad.

Branky tak začaly padat až po přestávce. Ve 49. minutě nacentroval eindhovenský Simmons a Dzsudzsák se z jasné pozice tentokrát nemýlil - 0:1. Hostující vedení ale mělo jepičí život, dvě minuty nato totiž nacentroval z pravé strany Beerens a Sibonova hlavička byla přesná - 1:1.

Hosty to ale neotřáslo a v 63. minutě se znovu ujali vedení, když přečíslení dvou proti jednomu ideálně vyřešili Toivonen s Manolevem a druhý jmenovaný bez větších potíží zakončil - 1:2. I tentokrát se však PSV neradovalo dlouho, oproti prvnímu případu jen o minutu déle. Pak se ale znovu zhostil role nahrávače Beerens a jeho oslovení zhodnotil v branku Wojciechowski, který tak vyrovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Sparta Rotterdam 3:0

14.04.2010 20:00

Góly: 27. Georginio Wijnaldum, 46. Luigi Bruins, 74. Jon Dahl Tomasson

V rotterdamském derby se už několik let výhradně daří domácím a ani letošek nebyl výjimkou. Na podzim trochu překvapivě doma zvítězila Sparta, v odvetě ale již úřadoval favorizovaný Feyenoord a po jasné výhře 3:0 se stále drží na čtvrtém místě krok před Alkmaarem.

Utkání začalo dvěma šancemi, po jedné na každé straně. Za domácí byl blízko rychlému vedení Bruins, jeho střela pravačkou ale těsně minula cíl, zatímco na opačném konci hřiště mířil mimo Koenders. Ten samý hráč se pár minut nato pěkně uvolnil a udělal si prostor ke střele, ta se mu ale na rozdíl od akce samotné nepovedla.

Mrzet ho to mohlo od 27. minuty, kdy nacentroval Cissé a Wijnaldum hlavičkou překonal hostujícího brankáře Šeligu - 1:0. Do poločasu to navíc mohlo být o dvě branky, neboť ve vzduchu tentokrát úřadoval Fer a Spartu zachránila branková konstrukce.

Domácí tým tak přidal pojistku až začátkem druhé půle, konkrétně hned v její první minutě. Znovu se o to centrem přičinil Cissé a tentokrát se zakončení zhostil Bruins - 2:0. Po hodině hry se nadvakrát vyznamenal Šeliga, když lividoval šance Landzaata a Cissého, v 74. minutě byl ale i on bezmocný, když se míč dostal od Landzaata k Tomassonovi a ten ho bez váhání poslal do sítě - 3:0. Za Spartu pak mohl dát čestný gól Denneboom, Mulder si ale nulu vzít nenechal.

Více informací k zápasu

Roda JC - VVV Venlo 4:2

14.04.2010 19:00

Góly: 5. Willem Janssen, 21. Jan-Paul Saeijs, 65. Mads Junker, 85. Morten Skoubo - 25. Alexander Emenike, 33. Gonzalo García

Roda si doma poradila s Venlem snadno poměrem 4:2.

Vyrovnaný první poločas začal celkem rychle brankami. Již ve 3. minutě se totiž domácí celek dostal do vedení, když se v dobré šanci objevil Janssen. Ten ukázal, že i v prekérních situacích dokáže zachovat chladnou hlavu a přesnou střelou poslal domácí do vedení.

Čas plynul a domácí jasně dominovali hře. Kombinační hra po zemi, dokázala vyšachovat ze hry i několik hráčů hostujícího celku. Tato vcelku pohledná hra přinesla i své ovoce, když se v 21. minutě objevil sám před brankářem Jan-Paul Saeijs. Ani on ve své šanci nezaváhal a domácí již vedli o dvě branky.

Z dvoubrankového vedení se však Roda neradovala dlouho. O dvě minuty později totiž snížil stav utkání s rychlého protiútoku Emenike Alex Nkume, aby o deset minut později mohl srovnat stav zápasu na 2:2 z volného kopu Gonzalo García-García.

Tím skončil první poločas a na řadu měl přijít poločas druhý. V tom se měl lámat chleba a již jeho začátek ukázal, kdo že nejspíše odejde jako šťastnější.

V 64. minutě si totiž na perfektní centr ze strany naskočil Mads Junker a hlavou poslal svůj tým znovu do vedení. V tom ovšem hostující celek jakoby přestal hrát. Herně na tom byli domácí lépe a fyzicky jakbysmet. Hosté v utkání rezignovali a spíše vyčkávali na hvizd rozhodčího.

S blížícím se koncem utkání ovšem aktivní domácí hráč Skoubo využil laxního přístupu hostující obrany a kosmeticky upravil stav utkání na konečných 4:2.

Více informací k zápasu

Willem II - AFC Ajax 0:2

14.04.2010 19:00

Góly: 5. Luis Suárez (pen.), 60. Marko Pantelić

Ajax znovu dokázal vyhrát. Tentokrát na půdě trápícího se Willem II dokázal díky brankám Panteliče a Suáreze zvítězit 0:2.

Začátek utkání patřil jednoznačně hostujícímu gigantovi. Ten na celek ze spodních pater tabulky vlétl a již ve 4. minutě díky chybám bránících hráčů získal výhodu pokutového kopu. K tomu se postavil ostrostřelec Suárez. Ten se obvykle v těchto situacích nemýlí a ani tentokrát nezaváhal.

Hosté tedy celkem brzy vedli, avšak domácí dokázali hru včasně srovnat. Hosté sice vedli o jednu branku, avšak poměr sil na hřišti byl vskutku vyrovnán. S ubývajícím časem začala být na stadionu Tilburgu nouze šance či o malý náznak tvorby šancí.

Hosté sice hráli uvolněně, avšak domácí obrana nikterak nepřipouštěla nějakou chybu. První poločas se tedy dohrál bez šancí a diváci doufali, že oba celky přidají na intenzitě a hlavně na brankách.

Druhý poločas a hlavně jeho vstup se vyvedl lépe hostujícímu celku. V 59. minutě se ve skvělé šanci objevil střelec hattricku z minulého utkání Pantelič. Ten i tentokrát ukázal svůj hlad po gólech a nekompromisní střelou poslal hosty již do dvoubrankového vedení.

Tím ovšem zábava znovu skončila. Domácí začali ještě více bránit a hra takového typu hostujícímu Ajaxu vůbec nevyhovovala a tak se hra proměnila spíše v souboj o míč a územní převahu. Takto to vydrželo až do samotného konce, kdy rozhodčí utkání ukončil za stavu 0:2.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - NAC Breda 1:1

13.04.2010 20:00

Góly: 30. Santi Kolk - 89. Edwin de Graaf

Breda si opět lehce zkomplikovala možnost poprat se o nejlepší osmičku a pokud nepřekvapí v posledních dvou zápasech, zřejmě s v baráži o Evropskou Ligu nepopere. Pro Arnhem má naopak bod cenu zlata, dosáhl totiž už třiceti bodů a zřejmě se v nejvyšší soutěži udrží. Bude sice možná ještě zapotřebí nějakého toho bodu, ale rozhodně outsiderovi do bot neteče. Arnhem poskočil na dvanáctou pozici a bude čekat na dohrávku, Breda je devátá.

Ta bude nejvíce sledovat souboj Utrechtu s Groningenem a zřejmě si přeje vítězství domácích. Groningn má totiž stejný počet bodů a při jeho výhře by se mu tříbodové manko dohánělo vskutku velmi těžko. Přitom Breda může být za bod ještě hodně ráda. Domácí se po dobré hře dostali do vedení už po půl hodině hry, Bredu spasila branka minutu před vypršením normální hrací doby. A její výkon nijak přesvědčivý nebyl.

Hosté mohli jít do vedení již po sedmi minutách hry, kdy se do první možnosti probojoval pozdější hrdina Edwin De Graf. Jeho tvrdou ránu ale dokázal skvěle zlikvidovat gólman Piet Velthuizen. Domácí se do první vážnější příležitosti probojovali těsně před úvodní trefou. Do krásného protiútoku se dostal Davy Propper, jenže na skvělého gólmana Jelle ten Rouwelaara nevyzrál. Za 60 sekund se však už domácí radovali.

Po pohlednou akci se na levé straně uvolnil Nicky Hofs. Ten se dokázal osamostatnit a nacentrovat do vápna na volného Claudemira. Jeho hlavičku dokázal sice Jelle ten Rouwelaar ještě vyrazit před sebe, avšak s dorážkou přispěchal Santi Kolk a gólman nemohl dělat nic - 1:0. Zvýšit náskok mohl o chvíli později Hofs, tři minuty před koncem se však jeho pokus stočil těsně vedle.

Po hodině hry mohl navýšit Giovanni Gravenbeek. Jenže i když pokořil gólman Ten Rouwelaara, míč díky skvělému zásahu jednoho z obránců v síti neskončil. O něco později se do hlavičky položil ten Kolk, ani tentokráte ale Rouwelaara nepřekonal. A proto se zrodil trest za neproměněné šance. Breda zabrala v závěrečné desetiminutovce a v 89. minutě se bez větších problémů uvolnil De Graf. Umístěnou ranou do dolního rohu poté stanovil konečný výsledek na 1:1

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Twente 1:0

13.04.2010 20:00

Góly: 8. Peter Wisgerhof (vl.)

Twente si značně zkomplikovalo cestu za titulem a pokud Ajax zvítězí ve středeční dohrávce, náskok se dvě kola před koncem smrskne na pouhý bod. Prohra na půdě Alkmaaru sice až zase takovou tragédií není, ovšem Twente už musí být až do konce sezóny bezchybné. A to doma přivítá Feyenoord a jede na půdu Bredy, která bude bojovat o kvalifikaci Evropské ligy. Hosté porušili to, co si před duelem řekli a po rychlé vlastní brance už se stavem neudělali nic.

Alkmaar si tak udržel naději na čtvrté místo a může tedy velmi litovat pokaženého podzimu, jinak by totiž zřejmě hrál též o titul. Alkmaar se prozatím dostal na čtvrté místo, Feyenoord má ale duel k dobru. Příště se popere o body na půdě Tilburgu a o přímou účast v pohárech bude bojovat doma proti favorizovanému PSV. Utkání s Enschede zvládl na výbornou po taktické stránce, skvěle zapracovala hlavně obrana.

Hosty smolně zklamala defenzíva příliš brzy a pod tlakem už nedokázali branku vsítit, tentokráte proto svou zkušenost uplatnit nedokázali. Byla též znát mírná nervozita. Domácí začali aktivně a hned v první velké možnosti se ocitl kanonýr Mounir El Hamdaoui, ovšem mezi tři tyče nezamířil. Už v 8. minutě však stejný hráč vypálil na branku a obránce Peter Wisgerhof si srazil balón do vlastní sítě.

AZ mohlo navýšit po necelé půl hodině hry, jenže z jasné pozice přestřelil El Hamdaoui. Krátce po půl hodině mohlo Twente srovnat, jenže dobrou ránu Blaise Nkufa ukryl v náručí gólman Joey Didulica. Hned na to se rozběhl k úchvatnému sólu bek Alkmaaru Gill Swerts, nicméně v zakončení byl příliš zbrklý a pálil tak mimo. Po velké hrubce domácího záložníka mohl dát Twente šanci aktivní Nkufo, ten ale svůj hlavičkový pokus mezi tři tyče nenasměroval.

Naopak po pauze se opět Alkmaar otřepal a hodně střílel. Zajímavou ránu vyslal Jeremain Lens, ten bránu o několik centimetrů přestřelil. Dvacet minut před závěrečným hvizdem byl opět nepřesný Nkufo, jenž mířil nad, o něco později ho napodobil spoluhráč Bryan Ruiz. Ten po krásném centru do vápna těsně minul tyčku. Závěrečnou možnost si vytvořil výběr Dicka Advocaata, střídající Ramus Elm ale dalekonosnou ranou horní roh branky netrefil.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - RKC Waalwijk 4:1

13.04.2010 20:00

Góly: 17. Antoine van der Linden, 49. Everton, 67. Bas Dost, 77. Everton - 60. Fouad Idabdelhay

Heracles kráčí za svým snem a bylo by velkým překvapením, kdyby se výrazně nepopral o účast v Evropské lize. Teoreticky má totiž šanci poskočit na čtvrtou příčku. To by však Alkmaar nesměl získat ani bod a maximálně jeden by musel získat Feyenoord. Nicméně Heracles si s Waalwijkem prohrál a definitivně si pojistil účast mezi eltiní osmičkou, pravděpodobně už v případné baráži nenarazí na někoho z dvojice Alkmaar - Feyenoord.

Waalwijk touto prohrou potvrdil pád do druhé ligy z posledního místa. V posledních dvou kolech se bude loučit se soutěží, určitě ji nechce zakončit s nějakou velkou ostudou. Cílem je získat alespoň ještě jeden bodík a hlavně si tyto dvě kola užít. Největší překvapení letošního ročníku Heracles se utká s Ajaxem a Den Haagem, o zábavu tedy bude mít postaráno. Den Haag totiž hraje o holé přežití, Ajax naopak o ligový primát.

Domácí se dostali do vedení po necelé čtvrthodině, druhou trefu přidali krátce po začátku druhého dějství. Waalwijk sice po hodině hry duel zdramatizoval a dokázal snížit, následné dvě branky během deseti minut však definitivně odhalily vítěze klání. Heracles poprvé ohrozil branku hostů ve 12. minutě, zbrklá rána Marka Vejinoviče však šla těsně vedle. O minutu později zahrozil i Waalwijk, přízemní pokus Derka Boerrigtera musel na lajně zachytit až gólman Martin Pieckenhagen.

O dvě minuty později nacentroval z přímého volného kopu do vápna Willy Overtoom. Na balón si skvěle naběhl Antonie Van der Linden a poslal ho nekompromisně do horního rohu za bezmocného Ohada Levitu. Až do konce půle diváci přihlíželi spíše nudnému průběhu, ve 49. minutě je ale vytrhl ze sedaček Everton Ramos da Silva. Ten si naběhl na centr Marka-Jan Fledderuse a hlavičkou od země rozvlnil síť podruhé.

Po hodině hry skóroval na druhé straně Fouad Idabdelhay, když dorazil do prázdné klece centr Boerrigtera. O sedm minut později skvěle uvolnil Tim Breukers Base Dosta a ten bez problémů hlavou zvýšil na 3:1. Konečnou podobu výsledku dal v 77. minutě Everton, který si po rohovém kopu Marka Loomse výborně zpracoval balón a nedal Levitovi žádnou naději - 4:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente32255259:2380
2.AFC Ajax32254398:1979
3.PSV Eindhoven32228268:2774
4.Feyenoord Rotterdam321612448:2760
5.AZ Alkmaar321841060:3358
6.Heracles Almelo321651150:4353
7.FC Utrecht321310934:3149
8.FC Groningen321371244:4346
9.NAC Breda321291142:4745
10.Roda JC321251548:5641
11.SC Heerenveen321131842:5836
12.NEC Nijmegen32891534:5333
13.SBV Vitesse32871734:5531
14.VVV Venlo326111539:5629
15.ADO Den Haag32691732:5527
16.Sparta Rotterdam32681829:6026
17.Willem II32722334:6423
18.RKC Waalwijk32502729:7415

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hmm tady to bude eště taky zajímavé...

Reagovat
Marv

Mam pocit ze Twente o ten titul este nakonec pride Ajax uz nezavaha a porazit Feyenoord a vyhrat v Brede bude velice tezke

Reagovat
smazaný uživatel

AZ Alkmaar Teď musíme vyhrát v Tilburgu!!! A kdyby to vyšlo, tak v dalším kole fandit Feyenoordu

Reagovat
AjaxFans

Yes kurva a ať dostanu klidně BAN.AZ super

Reagovat
smazaný uživatel

SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A tet jeste prohra nad Feeynordem jak sem rikal

Reagovat
afc ajax

zas suarez

Reagovat
smazaný uživatel

ajaaaaaaaaaaaaaaaax!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

ještě musí pomoct švábi a bude to!!!

Reagovat
smazaný uživatel

SSSSSUUUUUPPPPPEEEEERRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Příští kolo Feyenoord nesmí prohrát!!!!!!! Ať je to největší rival Ajaxu, tak teď to jde stranou, Feyenoord prostě ty šunky z Enschede musí dát!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Výborné výsledky. Snad to Ajax ještě urve.

Reagovat
AjaxFans

Musí PSVákům nějak zklaplo

Reagovat
fantomas

Škoda že Breda neprohrála, ale každá ztráta dobrá.

Reagovat
Bakary3

Co máš s Bredou ?

Reagovat
fantomas

Groningen.

Reagovat
Bakary3

Aha, rozumim.. a k tomu jsi přišel jak ? Pro mě je skoro nepochopitelný, že v Holandsku fandí někdo někomu jinýmu, než Ajaxu, PSV a Feyenoordu

Reagovat
fantomas

Jednu sezonu jsem sem psal Eredivisii (vlastně sem byl i hlavnim iniciátorem, aby se tu o ní vůbec informovalo) a Groningen si mě získal předváděnou hrou, fanoušky a osobou trenéra Janse. To tam hrál třeba ještě Berg...

Reagovat
AjaxFans

Jsme za ni vděční

Reagovat
fantomas

Reagovat
Bakary3

Aha, tak to jo. Jinak, nevim, jestli se mi to neplete, ale nebyl tam i se Suárezem ?

Reagovat
fantomas

Ne, akorát se minuli. Suaréz byl v Groningenu jen jednu sezonu 2006/07 a Berg ho naopak přišel nahradit. A on ho ještě předčil..

Reagovat
smazaný uživatel

AJAX !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
georgeo

od které sezony se rozšířila Eredivisie? nějak jsem to ani nepostřehl a měl jsem doteď za to, že ji hrají pouze 16 mančaftů

Reagovat
afc ajax

chlapci ked som povedal že 15 zápasov x 3 sarovná 45 bodov , som to myslel vážne len skoda toho feyenoordu 1:1 to sa nepodarilo nevadí dokončíme to ! AJAX si jednoznačne titul zaslúži

Reagovat
smazaný uživatel

Feyenoord musi udrzet 4 misto

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax priemer 3góly na zápas

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

díky utrecht a groningenu že nebyly schopni za celý druhý poločas dát gol,posrali mi lístek kde sem měl symý overy

Reagovat
smazaný uživatel

AJAX MA TITUL DOMA

Reagovat
smazaný uživatel

Lensky v sestavě kola

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele