FORTUNA:LIGA - souhrn 27. kola

05.04.2019, 19:52, aktualizováno 08.04.2019, 19:59
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála na Slovácku a stáhla odstup vedoucí Slavie, která rozstřílela v derby Duklu Praha, na sedm bodů. Sparta si poradila se Zlínem. Severočeské derby mezi Libercem a Jabloncem vítěze ani branku nepřineslo a skončilo 0:0. Konečně vyhrála Ostrava, která si poradila s Teplicemi. Stále bez porážky zůstává Mladá Boleslav...

Sparta Praha - Fastav Zlín 2:0

08.04.2019 18:00

Góly: 67. Adam Hložek, 71. Benjamin Tetteh

Sparta potvrdila, že se jí doma proti Zlínu daří, a moravského soupeře porazila o dvě branky. Domácí jsou v tabulce nadále třetí, Ševci naopak pokračují v propadu a klesli až na deváté místo.

Trenér letenských Ščasný se rozhodl pošetřit záložníka Frýdka a do sestavy se tím pádem dostal mladík Hložek. V útoku zase chyběl z formy hrající Tetteh, jehož zastoupil Drchal. Také hosté nastoupili se dvěma změnami v základní jedenáctce. Gajić ve středu obrany nahradil Bača a středopolař Podio uvolnil místo pro Hnaníčka.

Již ve třetí minutě zahrávali Pražané standardní situaci, ze které pálil těsně vedle Sáček. Za další tři minuty si první zákrok připsal brankář Ševců Rakovan po slabé ráně Drchala. Těžší práci měl slovenský gólman v osmnácté minutě, kdy vyrazil další nebezpečný pokus aktivního Sáčka. Zlín se poprvé vážněji osmělil o šest minut později, kdy po Hnaníčkově centru hlavičkoval nepřesně Holík.

I nadále však pokračovalo sparťanské obléhání pokutového území soupeře. Po jednom z dalších útoků vypálil po půlhodině hry Hložek, avšak minul prostor mezi třemi tyčemi. Ševci se po delší době zase osmělili v 36. minutě, kdy Bartošákovu střelu vyrazil brankář Nita na rohový kop. Na druhé straně předvedl o tři minuty později další nepřesný pokus Hložek. Branky se tak diváci v první půli nedočkali.

Střelecká aktivita domácích nevyprchala ani po přestávce, když hned ve 47. minutě zkoušel štěstí Hašek, ovšem vysoko přestřelil. Za dalších dvanáct minut se v dobré příležitosti ocitl Hložek, jenže neusměrnil míč za Rakovanova záda. O pět minut se Karlsson zase prezentoval vysokým, spíše ragbyovým kopem. V 67. minutě ale přece jen přišla první trefa v zápase. Karlsson z pravé stany našel v pokutovém území zcela volného Hložka, jenž prudkou střelou nártem rozvlnil síť.

Hned za minutu se Moravané pokusili o rychlou odpověď, Hlinka však nemířil přesně. A tak v 72. minutě Sparta zvýšila svůj náskok. Kanga při brejku vyslal střídajícího Tetteha do úniku, který prostřelil Rakovana. Střelec druhého gólu se o dvě minuty později mohl do statistik zapsat i jako nahrávač, Plavšić ovšem po jeho centru hlavičkoval do připraveného strážce zlínské svatyně. Hosté se již v závěru nezmohli na větší odpor, Pražané si tak nakonec připsali na své konto hladké vítězství.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 0:1

07.04.2019 18:00

Góly: 28. Patrik Hrošovský (pen.)

Hráči Viktorie Plzeň i nadále živí naděje na titul. V rámci sedmadvacátého kola FORTUNA:LIGY si poradili s trápícím se Slováckem, a to zásluhou proměněného pokutové kopu Patrika Hrošovského.

První ohrožení brány přišlo po devíti minutách. Kayambův centr sklepl Řezník na Procházku, ten však umí vystřelit lépe, než ukázal, neboť tentokráte ho Trmal bez potíží vychytal. O něco později pálil z otočky Chorý, jenže bránu netrefil. Dělovka Hubníka už přesnost nepostrádala, avšak i tu si Trmal pohlídal.

Důležitá akce nastala zhruba ve čtvrtině zápasu. Po Kopicově centru došlo k souboji Havlíka s Kayambou, k odraženému míči se dostal Limberský, jenž pumelici poslal do boční sítě. Hlavní sudí Marek poté ovšem šel zkontrolovat video a dospěl k závěru, že Havlík Kayambu zatáhl za dres, a tudíž nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Patrik Hrošovský a i se štěstím proměnil.

Domácí měli nějaké náznaky až ke konci poločasu, nejdříve nebezpečnou situaci na poslední chvíli řešil Limberský, následně po Divišově hlavičce nepůsobil nejjistěji Hruška, obešlo se to ale bez následků a do kabin se odcházelo za plzeňského vedení.

Po pauze se opět mírně aktivněji prezentovali Viktoriáni. Na Kayambův centr si naskočil Kopic a jeho hlavička nadělala Trmalovi veliké problémy. Následně tutovou šanci spálil Chorý, který zcela osamocen na malém vápně hlavičkoval vedle. Nedlouho poté došlo na příležitost domácích. Kalabiška z otočky pálil ze slibné pozice, avšak vysoko nad břevno.

Solidní příležitost měl i Juroška. Ten si zprava navedl míč na střed a dalekonosnou ranou se pokusil zaskočit Hrušku, bohužel pro něj neúspěšně. V samotném závěru mohli dát definitivní tečku za svým vítězstvím plzeňští hráči. Chorý po křídle unikl defenzivě, jenže centrem našel jen Trmalovy rukavice.

Ztráta Plzně na Slavii tudíž zůstává sedmibodová, Slovácko už má na barážové pozice náskok pouhých tří bodů.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - MFK Karviná 3:2

07.04.2019 15:30

Góly: 2. Václav Jemelka, 42. Šimon Falta, 62. Jakub Yunis - 9. Lukáš Budínský, 55. Ondřej Lingr

Atraktivní utkání mohli sledovat diváci na Andrově stadionu. Domácí Olomouc, která si vítězstvím hlasitě řekla o skupinu o titul, hned od začátku zásluhou Jemelky vedla, brzy však srovnal Budínský. Na Faltův zásah odpověděl pro změnu Lingr, rozhodující branku tudíž vstřelil po hodině hry Jakub Yunis.

Karviná šla do zápasu s vírou, že naváže na povedený zápas s Baníkem, naděje však vzaly brzy za své. Po necelých devadesáti sekundách dostali domácí příležitost rozehrávat rohový kop. Ten povedeně zakroutil Falta, Václav Jemelka si míč na malém vápně zpracoval a horní částí nohy jej dopravil za Berkovcova záda.

Radost fanoušků Sigmy ovšem netrvala příliš dlouho. Po naprosto zbytečné ztrátě získal míč Wágner, posunul míč na Lukáše Budínského a ten umístěnou přízemní střelou z dvaceti metrů překonal brankáře Buchtu.

Po klidnější pasáži začala Olomouc znova zlobit po půlhodině hry. Proti skvělému obstřelu Texla ještě zasáhl Berkovec, i ten byl ale bezmocný o deset minut později. K přímému kopu se postavil Šimon Falta, famózní ranou vymetl šibenici, rozjásal své spoluhráče i fanoušky a karvinským připravil nemilý dárek na cestu do kabin.

Ti si z branky do šatny však zřejmě velkou hlavu nedělali. Krátce po pauze dostal hodně prostoru Ondřej Lingr, navedl si míč na střed a, stejně jako v první půli jeho kolega Budínský, i on teď přízemní střelou na zadní tyč překonal brankáře.

Momentum se přelévalo z jedné strany na druhou a po hodině hry se stav utkání naklonil zase pro domácí. Po Faltově rohu se dostal k odraženému míči Sladký, poslal načechraný centr na malé vápno, kde byl již připravený Jakub Yunis a hlavou rozvlnil síť. Pro mladého útočníka šlo o trefu ve druhém po sobě jdoucím zápase.

Ve zbytku zápasu přišla ještě jedna zajímavější situace na každé straně. Nejprve dostal Falta možnost z výhodné pozice zopakovat svůj výstavní trestný kop, ovšem selhal. A jelikož se v závěru neujala ani dalekonosná Budínského rána, skončilo utkání těsným vítězstvím modrobílých.

Ti se díky tomuto tříbodovému zisku minimálně do pondělí posouvají na sedmou příčku s jednobodovou ztrátou na šesté místo. Karviná stále drží barážovou patnáctou pozici s nejtěsnějším možným náskokem na Duklu.  

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 0:0

07.04.2019 15:30

Góly: -

Mladá Boleslav remizovala v Ďolíčku a stále drží jarní neporazitelnost

Pouze bezgólové remíze mohli přihlížet diváci, kteří při nedělním odpolední dorazili do Ďolíčku sledovat zápas domácí Bohemky proti na jaře neporaženým hostům z Mladé Boleslavi. Pro Haškovi svěřence se jedná o třetí body ze čtyřech posledních zápasů.

Na šance se dlouho čekalo, první vzrušení přišlo až po necelé půlhodině. Jindřišek z voleje vyslal oblouček za domácí obranu. Puškáč sice na míč nedosáhl, brankář Šeda však i tak měl se zkrocením balónu velké problémy.

Větší příležitost se udála po chvíli na opačné straně hřiště. Bucha přijal na vápně Matějovského přihrávku, parádně se otočil a protáhl Fryštáka. K dorážce se dostal ještě Tatajev, z penaltového puntíku ale pálil nad. Gól do kabin mohl po individuální akci vstřelit Přikryl, avšak ani on si na domácího brankáře nepřišel.

Klokani do druhé půle nevstoupili zrovna nejlépe. Nejprve po Krchově zaváhání pálil vedle Matějovský, nedlouho na to těsně minula branku Přikrylova kroucená střela na zadní tyč. Iniciativu poté převzali domácí, Vacek po rohovém kopu pálil nad zpoza vápna, gólem zaváněl i dlouhý závar před Šedou. Ten byl během této pětiminutovky v zápřahu, řádně jej protáhl Vaníček.

Tlak zelenobílých neustával a zhruba patnáct minut před koncem dost možná zachránil hosty před brankou odkopávající Jugas. A jelikož míč v síti neskončil ani po další nepřehledné situaci u Šedovy branky, rozešli se soupeři smírně 0:0.

Pro Mladou Boleslav to znamená udržení šesté pozice, ačkoliv v případě vítězství nad Spartou ji může přeskočit Zlín. Bohemians nadále zůstávají na barážových pozicích, jedenácté místo však mají na dohled.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Jablonec 0:0

07.04.2019 15:30

Góly: -

Ani druhé podještědské derby v sezóně nepřineslo branku. Liberec i Jablonec vyšli střelecky naprázdno a v tabulce si moc nepolepšili. Domácí stále kotví ve středu tabulky, zatímco hosté si drží čtvrtou příčku.

Slovanu chyběl vykartovaný útočník Kozák, jehož nahradil Musa, Sýkora zase v záloze zaskočil za Peška. Do sestavy hostí se zase vrátil stoper Hovorka, který na lavičku posadil Kubistu. Jinak svěřenci trenéra Rady nastoupili v očekávaném složení.

V osmé minutě zahrávali domácí rohový kop a po Karafiátově zblokovaném pokusu zakončil celou akci střelou nad břevno Fukala. Jablonec odpověděl za dalších deset minut dalekonosným, leč nepřesným pokusem Břečky. Další výrazná šance přišla po půlhodině hry, málem se z ní však urodil první gól. Hostující Doležal se ocitl sám před bránou rivala a jeho zakončení do okryté části svatyně na poslední chvíli zneškodnil bránící hráč Liberce.

Hned za minutu přišla podobně nebezpečná akce Slovanu. Hybšův centr našel Sýkoru, který akrobatickým zakončením jen těsně minul cíl. Jinak ale první půle příliš vzrušení na obou stranách nepřinesla a oba týmy strávily přestávku za bezbrankového stavu.

Osm minut po změně stran se poprvé vážněji ukázala obávaná dvojka v hostujícím dresu Sobol-Vatajelu. Prvně jmenovaný našel v pokutovém území svého rumunského spoluhráče, jenže ten střelou levou nohou vystřelil vedle tyče. O dvě minuty později zahrávali domácí rohový kop, po jehož rozehrání střílel Sýkora, ale svůj pokus nasměroval pouze do míst, kde operoval brankář Jablonce Hrubý.

Po hodině hry se nepřesnými střelami prezentovali hostující Považanec i domácí Pešek, jenž na hřiště přišel v průběhu hry. V 66. minutě nacentroval Trávník z přímého kopu na zcela volného Kratochvíla, jehož skvěle vychytal gólman Slovanu Nguyen. Za další dvě minuty se po nepříliš povedeném rohovém kopu Jablonce vrátil míč zpět do pokutového území, kde Doležal prověřil opět připraveného Nguyena.

Domácí mohli jít do vedení v 70. minutě. Kačaraba si našel centr od rohového praporku, jenže zblízka hlavou netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Hosté odpověděli za dalších sedm minut nepřesným pozdravem od Jovoviće. Černohorský fotbalista byl v 79. minutě u další akce Jablonce, když po jeho přihrávce pálil těsně nad břevno Trávník. Za další dvě minuty zase Považanec vyprášil Nguyenovy rukavice.

Jedno z posledních velkých vzrušení zápasu přišlo v 88. minutě. Holeš poslal nebezpečný míč do šestnáctky domácích, kde před Doležalem na poslední chvíli odvrátil balón do bezpečí Kačaraba. Ukrajinský obránce ještě v nastaveném čase hlavičkoval po rohovém kopu Liberce nad bránu.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 3:1

07.04.2019 15:30

Góly: 14. Nemanja Kuzmanović, 22. Nemanja Kuzmanović, 26. Dame Diop - 24. Jakub Hora

Ostravský Baník protrhl nepříznivou sérii a po pěti ligových zápasech zvítězil. Na domácím hřišti přehrál Teplice 3:1 a upevnil si pátou pozici. Hosté po zápase, v němž všechny trefy padly v první půli, spadli na desáté místo.

Domácí se vrátili k zažitému rozestavení 4-4-2, v němž na pravém beku alternoval Fillo, na krajích zálohy se pohybovali Holzer s Granečným, střed pole vyztužil Jirásek a v útoku operovalo duo Kuzmanović a Diop. Do sestavy sklářů se vrátili stoper Čmovš a střední záložníci Ljevaković se Soungolem.

Gólmana Baníku Laštůvku poprvé ohrozil v jedenácté minutě Hyčka, jehož nepovedený centr se málem snesl do branky, kdy by strážce svatyně nestihl zasáhnout. Za další minuty již padla první branka, ovšem do sítě Teplic. Brejk Slezanů táhl Granečný, jenž poslal míč do předbrankového prostoru, kde jej nejrychleji našel Kuzmanović a i s trochou štěstí propasíroval kulatý nesmysl za brankovou čáru.

Druhou branku přidala Ostrava ve 22. minutě. Domácí vybojovali pumlíč dobrým napadáním, následně Diop vysunul Kuzmanoviće do samostatného úniku, jenž přelstil brankáře Grigara podruhé. Hosté ale snížili hned o dvě minuty později, kdy Jindráčkův centr z levé strany napálil Hora z první přesně k tyči. Jenže za další dvě minuty bylo ve Vítkovicích opět veselo. Jiráskův povedený centr našel Diopa, jenž zblízka přidal třetí gól Baníku.

Gólová smršť mohla pokračovat hned za minutu, ovšem jeden z hostujících hráčů těsně netrefil Laštůvkovu bránu. I tak byli Slezané při chuti a další brance byli blízko ve 32. minutě, kdy Fleišman po rohovém kopu hlavičkoval nad břevno. Entusiasmus domácích hráčů nevyprchal ani po změně stran. Nejprve v 52. minutě aktivní Jirásek naservíroval přihrávku na Holzera, jenž ale s dobrou příležitostí pohrdl. Za další dvě minuty zase Grigar s obranou jen tak tak hasil závar po centru Granečného.

Špetku naděje na bodový zisk mohl pro Teplice vykřesat v 78. minutě Kuchta, jehož nebezpečné zakončení na poslední chvíli zblokoval obětavý Procházka. Skóre se již v závěru neměnilo ani po pokusech Kuzmanoviće a Diopa, a tak si Baník na své konto připsal důležité vítězství.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Slavia Praha 1:5

06.04.2019 19:00

Góly: 77. David Douděra - 13. Lukáš Masopust, 18. Miroslav Stoch, 22. Josef Hušbauer, 53. Josef Hušbauer, 90+1. Tomáš Souček

Snadná práce čekala při sobotním večeru na fotbalisty Slavie. Ti během pětadvaceti minut rozhodli malé pražské derby na Dukle. Prosadili se Masopust, Stoch, dvakrát Hušbauer a Souček, na druhé straně korigoval stav Douděra.

Na začátku to přitom vypadalo, že by domácí mohli být nebezpeční, ovšem Holík z protiútoku poslal na Koláře jen propagační střelu z hranice vápna. To Slavia ztrestala. O deset minut později Škoda parádním pasem z hloubi pole vyslal před gólmana Masopusta, který si míč zpracoval a skvělou ranou ze vzduchu překonal Radu.

Dukla jako by se sesypala a druhý gól Slavii darovala. První nepovedenou přihrávku ještě stihli její hráči zachránit, té druhé se však již ujal Masopust, předložil míč Stochovi a ten propálil mezi nohama Radu. A zhruba po dvaceti minutách bylo pro domácí ještě hůř. Bořilův aut poslal Stoch na Hušbauera, jenž volejem o zem nečekaně rozvlnil síť potřetí.

O chvíli později mohli domácí korigovat, avšak Holík v tutovce opět selhal a nechal vyniknout Koláře. Neujala se ani Holendova technická střela, jež skončila těsně vedle slávistické brány. Na druhé straně ještě před poločasem zahrozil Ngadeu, když poslal po rohovém kopu hlavičku kousek od tyče.

Koncert sešívaných pokračoval po přestávce. Stoch přiklepl Součkovi, který napálil břevno, načež se k odraženému míči dostal Škoda a odhlavičkoval jej k Hušbauerovi. Ten si v klidu zpracoval a poslal míč do sítě, ačkoliv nevěřil, že se nenachází v ofsajdovém postavení. První Radův zákrok přišel až po hodině hry proti Škodově střele z otočky, na druhé straně i potřetí selhal Holík.

A Milan Škoda byl při chuti i nadále. Předvedl parádní náběh za obranu, vyhnul se obránci, avšak na Radu si nepřišel. Hráči armádního klubu se mohli radovat patnáct minut před koncem. Kolář odkryl prostor na přední tyči, kterého využil z křídla postupující Douděra a rozvlnil síť za zády slávistického gólmana.

Hosté mohli "bůra" završit několikrát, jenže Hušbauer, Stoch ani Souček nejprve neuspěli, povedlo se to až z druhého pokusu posledního jmenovaného. Po Hušbauerově rohu se Souček vyšplhal nejvýše a Radovi nedal šanci. Slavie si tak udržuje náskok na čele, který se nyní dostal již na deset bodů. Její dnešní soupeř se naopak krčí na poslední pozici a jestli se chce zachránit, čeká ho náročná práce.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - SFC Opava 3:1

05.04.2019 18:00

Góly: 41. Ruslan Mingazov, 53. Antonín Fantiš, 59. Matěj Helebrand (vl.) - 57. Olivier Kingue (vl.)

Příbram v pohledné podívané zdolala Opavu 3:1, po delší době se radovala s tříbodového zisku a pořádně zamotala boj o záchranu. Utkání kromě čtyř branek nabídlo chybná rozhodnutí rozhodčích na obou stranách, o kterých se ještě jistě bude diskutovat.

Trenér domácích Nádvorník udělal rošádu v záloze, když Hlúpika, Soldáta a Voltra zastoupili Mingazov, Květ a uzdravený Rezek. Hostům chyběli vykartovaní Žídek se Smolou, které nahradili Helebrand a Juřena. Schaffartzik se postavil na pravý kraj obrany místo Hrabiny, čímž uvolnil ve středu pole místo pro Jursu.

Do utkání vstoupila aktivněji Příbram. Po třinácti minutách hry si Matoušek na levé straně hřiště narazil s Rezkem, ovšem průnik do pokutového území zakončil nepovedenou střelou mimo. Za další čtyři minuty se z voleje opřel do balónu Rezek a vysoko přestřelil. Obranu Slezanů větral především Matoušek, jenž ve 22. minutě rozjel nebezpečnou akci, jeho přihrávku pustil Mingazov na Fantiše, ten se již ale k zakončení nedostal.

O minutu později se konečně ukázala Opava, když Zapalačova přízemní střela zpoza šestnáctky těsně minula levou tyč brány, kterou hájil gólman Kočí. Ve 36. minutě se na Kočího řítil Juřena, avšak sudí chybně odmával ofsjajd. Strážce svatyně Severočechů si první zákrok připsal až ve 40. minutě, s přehledem zlikvidoval pokus Janetzkého. Za další dvě minuty již poprvé gólově udeřilo, ovšem na druhé straně hřiště. Na přímý kop Nového si naskočil Mingazov a hlavičkou k tyči poslal Příbram těsně před přestávkou do vedení.

První pozdravy po změně stran vyslali domácí Matoušek a Květ, ani jeden z nich se však neujal. V 52. minutě zakončil protiútok po Matouškově přihrávce Mingazov, jeho zásah nebyl uznán, přestože rozhodčí opět chybovali a postavení mimo hru bylo odpískáno nesprávně. Za minutu již ale byl Mingazov u regulérního dosažení branky, když jeho pas před bránu nasměroval do sítě Fantiš. O čtyři minuty později se však dočkali i hosté. Rohový kop si totiž do vlastní brány nešťastně srazil Kingue.

Pasáž hry plná branek ale pokračovala i v 59. minutě. Rezek rozehrál akci Středočechů do strany na Matouška, jehož nabídku do pokutového území uklidil za záda brankáře Fendricha dalším vlastním gólem Helebrand. Čtvrtou branku Příbrami mohl o deset minut později přidat Jablonský, toho však Fendrich vychytal. Za dalších osm minut tečoval Fantiš do sítě střelu nového, jenže do vzduchu opět vyletěl praporek asistenta hlavního sudího a zase se mával a pískal ofsajd.

Naději na bodový zisk mohl pro hosty v 78. minutě vykřesat nešťastník Helebrand, avšak jeho pokus do horního rohy brány vytáhl skvělým zákrokem Kočí. Šest minut poté se do další šance domácích řítil Rezek, Fendrich však jeho pokus o lob dobrým vyběhnutím přečetl. V závěru si ještě střídající Antwi dvakrát vylámal zuby na brankáři Opavy, i tak se ale mohli Středočeši radovat s důležitého vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha27222369:2068
2.Viktoria Plzeň27194440:2561
3.Sparta Praha27165647:2353
4.FK Jablonec27136847:2445
5.Baník Ostrava27126935:3042
6.FK Mladá Boleslav27108946:4038
7.Sigma Olomouc271141233:3937
8.Slovan Liberec2799927:2336
9.Fastav Zlín271131331:3536
10.FK Teplice271051231:3835
11.SFC Opava27861337:4330
12.1. FC Slovácko27931527:4130
13.1. FK Příbram27851432:6029
14.Bohemians Praha 190527691225:3527
15.MFK Karviná27551732:5120
16.Dukla Praha27541822:5419

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (505)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele