FORTUNA:LIGA - preview 27. kola

05.04.2019, 08:34, aktualizováno 08.04.2019, 08:57
Previews
Sedmadvacáté kolo české nejvyšší soutěže se dohraje na Spartě. Svěřenci Zdeňka Ščasného zde přivítají trápící se Zlín, proti němuž hodlají napravit předchozí nezdar s Mladou Boleslaví...
Sparta Praha - Fastav Zlín  (pondělí 18:00)
Sparta v minulém kole poprvé na jaře zaváhala, proti Zlínu tak má co napravovat. Hostům se po zimní pauze vůbec nedaří a rádi by letenské překvapili, budou to ale mít hodně složité.

Po famózním vstupu do druhé poloviny ročníku si Sparta brousila zuby na druhé místo. Světlé vyhlídky ale výrazným způsobem narušila prohra v Mladé Boleslavi v minulém kole. Zaváhání letenských ihned využila druhá Plzeň a odskočila na rozdíl osmi bodů. Pražané tak uvízli v zemi nikoho, neboť na čtvrtý Jablonec drželi před víkendem vcelku pohodlný šestibodový náskok.

Kromě ligy se však Sparta soustředí ještě na MOL Cup, v němž v úterý postoupila do semifinále. "Zvládli jsme to a je to důležité i směrem k zápasu se Zlínem. Zase jsme si ověřili, že tenhle tým má vnitřní sílu a kvalitu. Teď ještě cítíme únavu, někteří kluci mají v nohách 120 minut, ale hrajeme až v pondělí, takže budeme fyzicky stoprocentní a musíme to zvládnout," uvedl záložník Michal Sáček.

Zlínu se na jaře tradičně nedaří, což naposledy dokázal doma proti Olomouci, které podlehl 0:2. Ševci tak vypadli z elitní šestky a pod vedením kouče Romana Pivarníka kazí dobře rozehranou sezónu. Nyní navíc cestují na neoblíbený stadion, jelikož na pražské Letné získali od roku 2002 jediný bod. Ani tato statistika nedává Moravanům mnoho nadějí na zlepšení momentální bídy.

Těžkou šichtu čeká na Spartě i Pivarník. "Sparta je mužstvo, které nastartovalo opět určitou proměnu. Zatím se jim to daří, tedy až na poslední prohru v Mladé Boleslavi. Všechny předcházející jarní zápasy zvládli vítězně, tudíž víme, že nás na Spartě nečeká nic jednoduchého. Mají silné mužstvo a domácí prostředí může být pro Spartu výhoda. Doma jsou o hodně silnější, než v zápasech venku, kde to mají hodně těžké. My budeme potřebovat výkon na hranici možností. Musíme být se Spartou hodně aktivní, dobře bránit a využít šance k přechodu do rychlého protiútoku," řekl slovenský trenér.

Domácím v minulém zápase chybělo trio Filip Panák, Bořek Dočkal a Tal Ben Chaim a je otázkou, zda některý z nich zasáhne do pondělního mače. Hostům by měl ještě jedno utkání scházet útočník Tomáš Poznar, jenž si odpykává disciplinární trest.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.45 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - MFK Karviná  (neděle 15:30)
Dva celky s hodně odlišným průběhem jara na sebe narazí v neděli na Andrově stadionu. Domácí Olomouc je v posledních šesti zápasech nejlepším celkem ligy a jarními výkony se vyšvihla do středu tabulky, zato Karviná si jediné jarní vítězství připsala před týdnem.

Sigma nevstoupila ani do jarní části sezóny nejlépe, neboť hned na úvod podlehla na domácím hřišti Jablonci, poté se však probrala. V šesti zápasech si připsala pět vítězství a čtyři čistá konta, jedinou ztrátou byla nešťastná porážka na Letné po dvou sparťanských penaltách. Před týdnem uspěli Hanáci ve Zlíně, a to zásluhou premiérového gólu Yunise, v nastavení ještě pečetil Lalković. Kaňkou na aktuální reputaci týmu je středeční porážka a tím pádem konec v domácím poháru, neboť si modrobílí do Ďolíčku přijeli pouze pro prohru 1:0. Olomouc v posledních pěti letech s Karvinou nikdy neprohrála, na druhou stranu v žádném z těchto utkání nevyhrál domácí celek. V tomto časovém období sehrály nedělní soupeři pět utkání, v nichž padlo třiadvacet gólů, což divákům slibuje zajímavou podívanou. Ofenzivní oporou domácích je Martin Nešpor, který se prosadil v probíhajícím ročníku již sedmkrát.

"Mají to postavené na jednoduché a agresivní hře, na tom, aby každý hráč odvedl na hřišti maximum. Z tohoto pohledu nás čeká jednoznačně další těžký zápas. Fotbalově si ale myslím, že tady máme hráče, kteří by měli převýšit soupeře. Pak jde o to, abychom se jim minimálně vyrovnali hlavně v tom základním nastavení a nasazení," říká dlouholetý olomoucký trenér Václav Jílek.

Karviná ve středu na Slavii nasadila převážně náhradníky a podle toho také utkání dopadlo. Slezané si z Vršovic odvezli pětigólový debakl, duel byl navíc provázen kontroverzemi v podobě chování slávistických fanoušků vůči trenéru Strakovi. To vše zkazilo radost z předchozího důležitého vítězství s Ostravou, na němž se brankami podíleli Budínský a Galuška. Jednalo se o první velký úspěch karvinských fotbalistů na jaře, neboť do té doby získali pouhé dva body za remízy s Opavou a Teplicemi. Útočná síla zelenobílých přitom špatná není, nejlepší kanonýr Wágner nastřádal už osm branek, dalších šest přidal Budínský.

Hosté jsou přesvědčeni, že se středeční příděl nebude opakovat. "Jsem si jistý, že zápas v Olomouci bude úplně o něčem jiném než úterní pohárové utkání na Slavii. Pro mě je priorita číslo jedna zachránit ligu. V Olomouci bychom rádi navázali na minulou domácí výhru nad Baníkem, při které kluci do puntíku plnili pokyny," tvrdí nedávno jmenovaný kouč František Straka.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Falta, Plšek, Kalvach, Lalkovič - Dvořák - Nešpor
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolič, Dreksa, Rundič, Záhumenský - Smrž, Budínský - Guba, Lingr, Ba Loua - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.76 - 5.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:30)
Hodně dlouho trvala série bez vítězství Bohemians, nyní to však vypadá, že se již dostali zpět do formy. Teď je ovšem čeká další rozjetý soupeř, na jaře skvěle šlapající Mladá Boleslav, která bojuje o účast ve skupině o titul.

Deset zápasů. Takovou dobu nedokázali svěřenci Martina Haška získat tři body v nejvyšší soutěži. Do jara také nevstoupili ideálně, po prvních dvou porážkách se ale už rozjeli. V posledních šesti zápasech třikrát vyhráli a jednou remizovali, to vše s čistým kontem, prohráli pouze se Slavií a v Plzni. Mezi tato vítězství se počítá i vyřazení Olomouce z domácího poháru, které pro Klokany znamená historickou účast v semifinále. To vše zní skvěle, výsledky v Ďolíčku už tak skvělé nejsou. Na ligovou výhru domácích se tam čeká již dvanáct utkání, s deseti body jsou Bohemians nejhorším celkem ligy. Poslední ligovou branku na svém hřišti vstřelili na konci listopadu proti Příbrami.

Ve prospěch domácích hraje absence vykartovaného nejlepšího ligového kanonýra Komličenka. Věřím, že absence Komličenka by pro nás mohla být výhoda. On je hráčem, který se dostane do šance a promění ji. Někdy se do ní ani dostat nemusí, ale gól padne stejně. Je to zabiják. Pokud hrajeme s mužstvem, které ve svém kádru takového hráče má, ale pak ve vzájemném utkání chybí, tak to určitě nevnímám negativně," říká trenér Martin Hašek.

Hosté z Mladé Boleslavi ještě na jaře jako jediný tým neprohráli, naposledy překvapivě uspěli v domácím střetnutí se Spartou. Skóre otevřel krátce po přestávce Komličenko, následně z penalty srovnával Kanga, ovšem v závěru vystřelil modrobílým tři body Matějovský. Hráčům z města automobilky se navíc na Bohemku daří, z posledních pěti ligových utkání vytěžili deset bodů, k tomu přidali i dva roky starý postup v poháru. Zmíněná absence Komličenka pro ně však může být velkým problémem, neboť ruský ostrostřelec se postaral téměř o polovinu gólů svého celku. Druhý nejlepší střelec Boleslavi, Tomáš Přikryl, vstřelil pět branek, což není ani čtvrtina těch Komličenkových.

Bojovný výkon očekává lavička hostí. Čeká nás nesmírně náročná bitva o každý metr hřiště a uspějeme jen tehdy, když navážeme na výkon z druhého poločasu vítězného střetnutí se Spartou," tvrdí lodivod Jozef Weber.

Kromě zmíněného Rusa bude jeho svěřencům chybět další vykartované duo Hájek, Takács, domácí se musí obejít bez zraněného Švece.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Ljovin, Jindřišek, Bartek - Reiter, Puškáč, Vaníček
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Tatajev, Jugas, Túlio - Bucha, Hubínek - Přikryl, Matějovský, Fulnek - Ladra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.28 - 3.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - FK Jablonec  (neděle 15:30)
Liberec i Jablonec mají na jaře velmi podobné výsledky a nyní je čeká důležitý zápas. Slovan bojuje s několika dalšími týmy o postup do skupiny o titul, hosté zase potřebují bodovat, aby si zvýšili naděje na účast v evropských pohárech.

Domácí zažili týden plný naprosto odlišných zápasů. Nejprve po parádním výkonu překvapivě odvezli remízu z Edenu, aby ve středu nezvládli prodloužení pohárového čtvrtfinále v Ostravě, přestože od začátku zásluhou Sýkory vedli. V derby proti Jablonci pro Liberec hovoří bilance vzájemných duelů - doma se svým rivalem prohrál jen jedinkrát ve čtyřiadvaceti střetnutích. Tato jablonecká výhra je již více než čtyři roky stará a je také posledním tříbodovým ziskem hostí v podještědském derby.

Slovan je spolu s Bohemians díky osmi nerozhodným výsledkům remízovým králem ligy, na ofenzivní polovině nejvíce spoléhá na pětigólového Potočného a vykartovaného Kozáka, jenž přišel v zimě a stihl již čtyři branky.

Zsolt Hornyák očekává vyrovnané utkání. "Jsem si vědom toho, že jde o lokální derby, které určitě nemá favorita. Jablonec je kvalitní mužstvo, hraje dobrý ofenzivní fotbal, což by nám mohlo vyhovovat. Očekávám kvalitní fotbal. Nebudeme si nic nalhávat, (vykartovaný) Libor Kozák je jedním z lídrů mužstva. Hlavně na hrotu je velmi klíčovým hráčem. Ale Petar Musa dostane šanci a věřím, že ho adekvátně nahradí. Typologicky jsou hodně podobní. I tak věřím hlavně v dobrý kolektivní výkon," říká slovenský trenér.

Jablonec měl na přelomu února a března slabší období, když doma pouze remizoval s Opavou a prohrál v Boleslavi i Plzni, nyní se ale už nejspíš zase rozjel, o čemž svědčí i týden stará jednoznačná výhra proti Příbrami. Postupně se při ní prosadili Jovović, Trávník z penalty a po pauze i Doležal. Dva hráči zelenobílých si mohou v případě startu připsat jubilea. Pro Jovoviće může jít o padesátý ligový start, gólman Hrubý jich má o stovku více. Jablonci bude ze zdravotních důvodů chybět trojlístek Janković, Štěpánek a dlouhodobě absentující Lischka.

Atmosféru a důležitost utkání pochopitelně vnímají i hosté. "Je to derby, oba týmy se na to těší, ještě když je to jubilejní 50. derby. Já věřím, že to bude dobrý fotbal. Působil jsem na obou stranách, mám v Liberci spoustu známých, máme spolu dobré vztahy. Vždy se těším na návrat tam, kde jsem působil. Kozák je kvalitní hráč, ale tak to ve fotbale je, že karty přicházejí. Nám minule s Příbramí chyběl Hovorka. Liberci přijdou jiní hráči, kteří teď třeba tolik nehráli, a rázem je to méně čitelné. Liberec má možnosti tam postavit jiné hráče," tvrdí jablonecký kouč Petr Rada.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Fukala, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite, Oscar - Malinský, Potočný, Pešek - Musa
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Hübschman - Jovovič, Trávník, Považanec, Vatajelu - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.12 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (neděle 15:30)
Absolutně z formy jsou na jaře fotbalisté Ostravy a o dříve poměrně klidnou pozici v elitní šestce se budou muset prát. Jedním ze šesti aspirantů na pouhá dvě místa jsou i Teplice, ty po dvou domácích úspěších ztrácejí na Slezany jen čtyři body.

Jediným výsledkově povedeným zápasem Baníku po zimní přestávce je únorové vítězství s Libercem, to také ale bylo poslední radostí. Od té doby dokázali Ostravané pouze remizovat s Mladou Boleslaví, jinak čtyřikrát prohráli, a to se soupeři, s nimiž to bolí obzvlášť. Šlo totiž o tři z největších rivalů Spartu, Slavii a Karvinou, ve Vítkovicích přišla i porážka od tabulkového konkurenta ze Zlína. Reputaci si Páníkovi svěřenci napravili alespoň trochu ve středu, kdy z poháru po prodloužení zásluhou branek Baroše a Šašinky vyřadili Liberec, zřejmě oblíbeného soupeře.

Baník zvládl s Teplicemi první vzájemný duel této sezóny, kdybychom však chtěli najít další jeho vítězství, museli bychom pátrat až do listopadu 2012. Situaci mu neusnadňují ani četné absence. Ze zdravotních důvodů chybí obránci Šindelář a Pazdera, karetní trest vyřadil ze hry Šašinku a středopolaře Hrubého.

Domácí budou stoprocentně chtít navázat na úspěch z MOL Cupu. "Věřím, že nám vydrží nasazení, co jsme ukázali s Libercem. Jen takovým způsobem můžeme ta utkání vyhrávat. Teplice na jaře hrají výborně. Udělaly šňůru bodů, jsou nepříjemné. Proti Spartě v poháru ukázaly, že si to umí rozdat s kýmkoliv. Rozdíly mezi mužstvy jsou minimální, záleží na přístupu a oddanosti hráčů," je přesvědčen trenér Bohumil Páník.

Vývoj teplického jara je opačný než v případě Baníku. Na úvod přišly dvě porážky následované remízou v Karviné, poté však Skláři využili četnějších domácích zápasů a získali devět bodů ve čtyřech zápasech. Velké odhodlání ukázali i v úterním pohárovém střetnutí se Spartou. Kvůli Plavšićově brance prohrávali, v nastavení ale Jeřábek vyrovnal a gólový účet prodloužení otevřel Hošek. Sparta ale ještě zvládla srovnat a byla úspěšnější i v penaltách. Teplice spoléhají především na rozjetého křídelníka Horu, který v pěti předchozích zápasech vstřelil pět branek. Chybět naopak bude vykartovaný Shejbal a zranění Moulis s Krobem.

O úspěchu svého družstva nepochybuje ani Alois Hyčka. "Jedeme tam urvat body, Baník má v nohách také těžký pohárový zápas a v lize se trápí. Jaro nemají super, nám se daří, takže snad na to navážeme, dotáhneme se na ně a situaci jim zkomplikujeme. My jsme sice v poháru nepostoupili, ale zápas se Spartou se nám povedl, takže hlavy dole nemáme. Navíc jsme zjistili, že jsme kondičně velmi dobře připravení, takže v tomhle snad budeme mít navrch," říká teplický bek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Mešaninov, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Jirásek, Jánoš, Kuzmanovič - Diop, Baroš
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Čmovš, Hyčka - Hora, Ljevakovič, Kučera, Žitný - Trubač - Jindráček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.68 - 4.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň  (neděle 18:00)
Jedna z posledních šancí na postup do elitní desítky čeká na fotbalisty Slovácka. Ti se v poslední době potýkají se ztrátou formy a zbytečné ztráty tak musí vykompenzovat proti druhé Plzni, jež se po dvou porážkách vrátila na vítěznou vlnu.

O Slovácku se chvílemi tiše mluvilo i jako o nenápadném aspirantovi na první šestku, od konce února ale jsou jeho starosti spíše existenční. Čtyřgólový příděl v Edenu jako by Jihomoravany vykolejil a celek z Uherského Hradiště od té doby nedokázali zvítězit. Naposledy si pro porážku přijeli na sever Čech, konkrétně do Teplic. Bilance s Plzní je pro domácí navíc přímo katastrofální, jejich poslední ligové vítězství je téměř třináct let staré. K dobru je možné přičíst jen úspěšné prodloužení a postup v poháru před rokem a půl. Nadějí Jihomoravanů je alespoň téměř kompletní kádr, neboť chybět bude pouze Janošek.

O tom se rozpovídal i asistent trenéra Svědíka Michal Šmarda. "Až na Janoška, který nebude hrát po dohodě klubů, máme k dispozici kompletní kádr a zvažujeme několik herních variant. Ve všech ale budeme muset vycházet z precizní defenzivy a z brejkových situací, které ovšem budeme muset proměňovat. Jinak nemůžeme pomýšlet na to, abychom s úřadujícím mistrem bodovali," řekl.

Po úspěchu Plzně v zápase se Slavií to vypadalo s útokem na obhajobu titulu ještě nadějně, před reprezentační přestávkou se ale tyto úvahy přesunuly spíše do teoretické roviny. Přišel totiž čtyřbrankový debakl na Spartě následovaný další porážkou v Teplicích. Ani poslední vítězství nad Bohemians nebylo přesvědčivé. Viktoriáni promrhali dvougólový náskok, který jim dal Beauguel, a až v závěru rozhodl Chorý. Modročervení budou kromě dlouhodobě zraněného Krmenčíka postrádat také Koláře, nejistý je i start Beauguela.

Velkou důležitost duelu přičítá i Pavel Vrba. "My jsme v situaci, kdy každá další ztráta je hodně bolestivá. Víme, že pokud Slavii chceme dohnat, ztrácet nemůžeme. Slovácko hraje o záchranu, chce se dostat z té poslední šestky. Bude to zápas, kdy obě mužstva potřebují získat body, a o to to může být zajímavější. Slovácko každý zápas doma hraje velice urputně a chce získávat body," tvrdí úspěšný plzeňský lodivod.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Kadlec, Reinberk - Daníček - Navrátil, Sadílek, Havlík, Kalabiška - Zajíc
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hubník, Pernica, Limberský - Procházka, Hrošovský - Petržela, Čermák, Kovařík - Chorý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.26 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dukla Praha - Slavia Praha  (sobota 19:00)
Vedoucí tým ligy Slavia v minulém kole pouze remizovala a tento nezdar chce odčinit na půdě poslední Dukly. Ani armádnímu klubu se naposledy nevedlo. Oba týmy tak mají co napravovat.

Domácí se na pražské derby nenaladili zrovna nejlépe. V minulém kole totiž nechaly body v Opavě, navíc se propadli zpět na poslední místo, jelikož Karviná si poradila s rivalem z Ostravy. Trenérovi Romanu Skuhravému tak zhořkl návrat do města, kde v minulosti působil. Týden poté již ale přemýšlí nad tím, jak překvapit vedoucí celek ligy a pomoci Dukle v těžkém boji o udržení.

Na těžký zápas se samozřejmě připravovali také hráči "Myslím si, že dlouhodobě hrají hezký, účelný fotbal a tam, kde jsou, se nedostali náhodou. Musíme hrát extrémně dobře," prohlásil Jakub Podaný, jenž se vrací po trestu za žluté karty podobně jako Uroš Djuranović, jenž minule pykal za obdržení červené karty. Do utkání naopak zcela jistě nezasáhne kapitán Dukly Branislav Milošević, který vyfasoval od disciplinární komise jednozápasový trest za nasimulovanou penaltu proti Karviné.

Ani hostům se o minulém víkendu nezadařilo. Sešívaní v domovském Edenu nečekaně klopýtli a s libereckým Slovanem remizovali 1:1. Zaváhání slávistů využila druhá Plzeň, která stáhla náskok hlavního konkurenta v boji o titul na sedm bodů. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského tak stále mají komfortní náskok, avšak zaváhání proti Liberci jistě chtějí na Julisce odčinit. Už jen proto, aby se co nejlépe připravili na čtvrteční historické čtvrtfinále Evropské ligy proti anglické Chelsea.

Na Duklu se tak Slavia důkladně připravovala. "Očekáváme povedený výkon a zisk tří bodů. Soupeř hraje v trochu atypickém rozestavení, ale stěžejní stejně bude, jak do zápasu vstoupíme my a naše hra. Dukla je tým ve spodní části tabulky, hraje o holý život. Vždy je v zápase co ztratit, oni by byli určitě spokojeni i s bodem," uvedl asistent hlavního trenéra Jaroslav Köstl.

Sešívaným schází dlouhodobý marodi Jakub Hromada a Stanislav Tecl. Poranění třísel zase stále trápí zimní posilu Petra Ševčíka. Fit je naopak Peter Olayinka, který se na Julisku jistě těší, neboť v minulosti reprezentoval barvy Dukly. Nigerijský fotbalista byl společně s Miroslavem Stochem a Vladimírem Coufalem úspěšným střelcem v podzimním vzájemném střetnutí, které Slavia ovládla v poměru 4:1.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hruška - Bezpalec, Raspopović, Ostojić - Hadaščok, Hanousek, Tetour, Doumbia, Podaný - González, Djuranović
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Kúdela, Ngadeu-Ngadjui, Bořil - Král, Hušbauer - Masopust, Traoré, Zmrhal - Olayinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 14.00 - 7.04 - 1.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - SFC Opava  (pátek 18:00)
Souboj ligových nováčků načne program dalšího kola. Domácí Příbrami se na v poslední době nedaří a vážně jí hrozí, že se zaplete do bojů o záchranu. Ani Opavě se na jaře doposud příliš nevedlo, avšak naposledy přemohla Duklu a další cenné body chce vybojovat i u Litavky.

Doposud bídné jaro fotbalistů Příbrami nevylepšil ani výkon v posledním kole na hřišti Jablonce. Obrana Středočechů zase pro jedno uspořádala den otevřených dveří, dokázala, proč je suverénně nejhorší defenzívou v soutěži a ze severu Čech se vracela po prohře 0:3 s prázdnou. Premiéra novému kouči Romanu Nádvorníkovi tak nevyšla podle představ a se svými svěřenci zůstává na nelichotivém čtrnáctém místě.

Naopak Opavanům se předchozí utkání po delší době vyvedlo a proti Dukle si připsali první tříbodový zisk po zimní pauze. Slezané poskočili na jedenácté místo a jejich vyhlídky na záchranu jsou rázem mnohem růžovější. Celou sezónu, proti Dukle nevyjímaje, táhne SFC skvělými výkony čtyřicátník Pavel Zavadil. Veterán v žlutomodrém dresu je téměř dokonalým vzorem fotbalové vytrvalosti pro své spoluhráče. Nyní se Zavadil vrací do Příbrami, kde v roce 2003 působil.

Zkušený záložník by na trávníku neměl chybět, Opavě však určitě budou citelně scházet vykartovaní Jan Žídek s Tomášem Smolou. "Tomáš byl hodně platný. Vždyť dal už svou osmou branku, ale budeme ho muset nějak nahradit. Jsem rád, že už nastoupil Mates Hrabina. Málokdo si to uvědomuje, ale dostal se do velké formy a byl jedním z našich stěžejních hráčů. Teď se vrátil a věřím, že se bude lepšit zápas od zápasu,” nastínil po výhře nad Duklou kouč SFC Ivan Kopecký své plány na další zápas.

Ani domácí nepůjdou do zápasu v kompletním složení. Dlouhodobě chybí útočník a bijec Miroslav Slepička, který se zotavuje se zlomeniny nohy. Zdravotní trable v poslední době trápí též Jana Rezka, jenž laboruje s bolavým kolenem. Rekonvalescenci zase absolvuje náhradní brankář Marek Boháč.

Oba nováčci se v probíhajícím ročníku poprvé střetli na konci října. Pro Slezany šlo o první domácí zápas v Opavě poté, co předešlá utkání museli odehrát kvůli rekonstrukci stadionu v Brně. Premiéra jim však vyšla na jedničku, neboť Příbram rozstříleli pěti brankami. Středočeši tak mají SFC rozhodně co vracet.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Kodr, Chaluš, Jablonský - Hlúpik, Soldát, Tregler, Voltr - Matoušek, Fantiš
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Helebrand - Zavadil, Schaffartzik - Jurečka, Janetzký, Zapalač - Juřena
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.46 - 2.99
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha26212364:1965
2.Viktoria Plzeň26184439:2558
3.Sparta Praha26155645:2350
4.FK Jablonec26135847:2444
5.Baník Ostrava26116932:2939
6.FK Mladá Boleslav26107946:4037
7.Fastav Zlín261131231:3336
8.Slovan Liberec2698927:2335
9.FK Teplice261051130:3535
10.Sigma Olomouc261041230:3734
11.SFC Opava26861236:4030
12.1. FC Slovácko26931427:4030
13.Bohemians Praha 190526681225:3526
14.1. FK Příbram26751429:5926
15.MFK Karviná26551630:4820
16.Dukla Praha26541721:4919

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (783)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele