FORTUNA:LIGA - souhrn 25. kola: Plzeň vyhrála počtvrté v řadě, Slavia remizovala

02.04.2021, 19:57, aktualizováno 04.04.2021, 20:30
Komentáře a souhrny
Snadné to v tomto kole měla Sparta, Teplicím doma nasázela sedm branek. Ztrátu na Slavii umenšila o dva body. Lídr v Brně překonal rekord v neporazitelnosti, ale odvezl jen remízu 0:0. Další krok k pohárovým příčkám udělala Plzeň, která zdolala České Budějovice. Slovácko v závěru utrhlo výhru v Opavě a posílilo naděje na evropské poháry, tím spíše, když Jablonec a Liberec jenom remizovaly. Pardubice si upevnily postavení v horní polovině tabulky, když vyhrály v Olomouci...

Zbrojovka Brno - Slavia Praha 0:0

04.04.2021 18:30

Góly: -

Brzká červená karta, pro Slavii druhá v řadě, napomohla o záchranu bojujícímu Brnu k mimořádnému počinu. Díky bezbrankové remíze totiž s vršovickým celkem jako jediné v této sezoně ani jednou nepadlo.

Úvodní čtvrthodina pár zajímavých situací na straně hostí, mezi nimi třeba Provodovu standardku, Kuchtovu hlavičku či Holešovu tvrdou střelu. Její konec ovšem pro červenobílé už tak veselý nebyl. Po zaváhání obrany totiž upaloval sám na Vágnera Hladík, mladý Vágner navíc neodhadl výběh a daleko před vápnem soupeře trefil. Nejprve uviděl žlutou kartu, která se po intervenci videoasistenta přeměnila na červenou.

Po pětadvaceti minutách to mohli potrestat Pachlopník s Hladíkem, první se však vytlačil mimo střeleckou pozici, druhý tuto akci zakončil ranou do Zimy. Na opačném konci hřiště se Berkovec zaskvěl proti Provodově přímáku. Pak se zlobili hráči Zbrojovky, a to kvůli souboji Holeše s Pachlopníkem, po němž jim podle jejich názoru sudí odepřel pokutový kop.

Po pauze se hra nesla ve vyrovnaném duchu, vzrušení vyvolal například Kačarabův zákrok na Hladíka, který smrděl faulem a možná i penaltou. Na straně druhé se dvacet minut před koncem zkoumal Čermákův loket do Zimova obličeje, nicméně rozhodčí po zhlédnutí opakovaných záběrů dospěl k názoru, že to na penaltu rovněž nebylo.

Branky ani jeden tým ve zbytku utkání nedosáhl. Náskok Slavie se tak na úhlavního rivala snížil na čtrnáct bodů, pozitivem však je vytvoření nové rekordní ligové série bez porážky. Zbrojovka ztrácí na záchranu nadále čtyři body.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 2:1

04.04.2021 16:00

Góly: 29. Lukáš Kalvach, 56. Šimon Falta - 45+1. Pavel Novák

Vojtěch Vorel odchytal dost možná svůj nejlepší zápas v ligové kariéře, avšak ani jeho brilantní výkon nezajistil Budějovicím bodový zisk v Plzni. Domácí Viktoria totiž přece jen dokázala gólmana Jihočechů dvakrát překonat, kdežto Dynamo se zmohlo jen na jednu jedinou gólovou odpověď.

Do vedení mohl Plzeň již po několika sekundách poslat Ba Loua, jenž natáhl ke střele levou nohou, kterou na rohový kop musel vytěsnit Vorel. Jeho protějšek na druhé straně hřiště Staněk se dlouho celkem nudil, ve 25. minutě se ale sám dostal do maléru, když otálel s rozehrávkou a při odkopu trefil dotírajícího Javorka. Balón se však ke štěstí domácích odrazil nad břevno.

Ve 27. minutě se znovu činil Vorel, jenž výborně zasáhl proti hlavičce Kaši, který si naskočil na centr Čermáka. Ovšem o dvě minuty později už brankář Dynama jen bezmocně pozoroval povedený Kalvachův volej, který zapadl přesně k tyči - 1:0. Vedení Západočechů mohl ve 34. minutě navýšit Ba Loua, jenže hosty již potřetí zachránil Vorel, který vytěsnil míč na tyč.

Čekající Budějovice zničehonic udeřily těsně před odchodem do kabin. Čolić našel vzduchem hlavu Nováka, proti jehož zakončení byl Staněk krátký. Nezdálo se však, že by nečekané vyrovnání na Viktorii nějak dolehlo. Domácí do soupeře nadále bušili a Jihočechy držel ve hře pouze skvělý Vorel. Ten ve 49. minutě vychytal Čermáka i dorážejícího Havla, za další tři minuty zase pomohl zakončení Beauguela z bezprostřední blízkosti na břevno.

V 56. minutě si už nicméně vzala Plzeň vedení zpět. Tlak Západočechů vygradoval přihrávkou Ba Louy na volného Faltu, který svou slabší pravačkou propálil Vorla. Dynamo se už poté na odpor nezmohlo. Viktoria naopak mohla ještě nějaké branky přidat, Vorel však žádný další míč za svá záda nepustil.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 0:0

04.04.2021 14:00

Góly: -

Velkou ránu ve svém snažení v boji o záchranu utrpěla v neděli Mladá Boleslav. Té se proti Příbrami nedařilo, a když už dostala příležitost zlomit bezbrankový výsledek ve svůj prospěch, zahodil Ladra pokutový kop.

Nebyl to vskutku pohledný zápas, jeden z nejzajímavějších momentů se udál hned v úvodu, kdy Malínského pokus odvrátil až z brankové čáry jeden z příbramských obránců. Po necelé půlhodině o sobě pořádně dala vědět i Příbram, Šeda se musel proti Rezkově dělovce pořádně činit. Neuspěl ani Zmrhal, jenž v závěru první půle hlavičkoval nepřesně.

Po třech čtvrtinách utkání to pěkně zkoušel Ladra, jeho pokus ovšem zablokoval Cmiljanović. Pak přišel v podání mladoboleslavských festival smůly. Škoda první hlavičkou prodloužil na Dancáka, který minul prázdnou bránu, tou druhou pak orazítkoval obě tyče.

Po zákroku Lalkoviće na Preislera dostali muži z města automobilky obrovskou příležitost v podobě penalty, jenže Ladra ji trestuhodně napálil mimo prostor tří tyčí. Utkání tak skončilo nerozhodným výsledkem, který ani jednomu mužstvu v boji o záchranu příliš nepomůže.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - MFK Karviná 1:2

04.04.2021 14:00

Góly: 45. Václav Procházka - 22. Christián Herc, 67. Michal Papadopulos (pen.)

Jozef Weber započal své druhé angažmá na lavičce Karviné vítězně. Slezané uspěli ve Zlíně a v nejvyšší soutěži si tři body připsali po téměř dvou měsících. V tabulce se navíc bodově dotáhli právě na Moravany.

Poprvé šli hosté na Letné do vedení po dvaceti minutách. Mikuš u pravé autové čáry vybojoval míč na Čanturišvilim a jeho následný centr napálil Herc z voleje za záda marně se natahujícího brankáře domácích Dostála. Slezané nicméně o těsný náskok ještě v prvním poločase přišli. Ve 35. minutě sice Youba Dramé pálil nepřesně, ovšem těsně před odchodem do kabin se po zablokované ráně křídelníka "Ševců" dostal k meruně Procházka, jenž zblízka překonal gólmana MFK Ciupu.

Durhou půli však zahájila aktivněji Karviná. Blýsknout se mohl v 56. minutě Mangabiera, jehož parádní ránu z dálky zastavilo až břevno. Po hodině hry zase musel hlavičku Šindeláře po rohovém kopu vytěsnit s vypětím sil Dostál. V 64. minutě se ale Bartošák po letmém střetu s Fantišem skácel k zemi. Sudí Petřík vyhodnotil počínání obránce Zlína jako nedovolené, byť bývalý hráč Moravanů Bartošák spadl jako hruška. Hosté každopádně dostali k dispozici penaltu, kterou proměnil Papadopulos - 1:2.

"Ševci" se v závěru pokusili vybojovat alespoň bod, jenže Cedidla v 85. minutě střílel po standardní situaci v obrovské šanci vedle tyče a bránu nenašel ani v nastavení pálící Simerský.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Teplice 7:2

03.04.2021 18:30

Góly: 3. Adam Hložek, 13. Ladislav Krejčí, 24. Ladislav Krejčí, 29. Ladislav Krejčí (pen.), 53. Jan Knapík (vl.), 60. Matěj Polidar, 61. Tomáš Wiesner - 21. Robert Jukl, 81. Patrik Žitný

S ostudou odjíždí fotbalisté Teplic z pražské Letné. Domácí je tam porazili 7:2, přičemž nejvíce se na tom podílel autor hattricku Krejčí mladší. Další trefy Sparty přidali Hložek, Polidar a Wiesner, jedna byla vlastní. Za hosty se prosadili Jukl a Žitný.

Rudí se do vedení dostali už ve třetí minutě. To předvedl obrovskou hrubku brankář Němeček, čehož využil Adam Hložek, jehož dalekonosná rána parádním způsobem skončila v síti. A o deset minut později přišla trefa číslo dva. Tentokráte Dočkalův přesný centr skončil na hlavě mladšího z Ladislavů Krejčích, který si s nastalou situací poradil.

Vzápětí mohl přidat druhou branku Hložek, který ovšem pohledné kombinace nedokázal využít. A tak přišel kontaktní gól pro skláře. Kučerův pas po rohovém kopu našel na zadní tyči Roberta Jukla, který rovněž hlavičkou usměrnil balón za Nitova záda.

Jenže brzy se rozdíl ve skóre zase zdvojnásobil a zase v tom měl prsty Ladislav Krejčí. Ten opět využil svou horní část těla, kterou trknul balón po Plavšićově centru tak, že Němeček neměl nárok. A jelikož vzápětí Jukl poslal v pokutovém území k zemi Dočkala, dostal Krejčí příležitost z penalty završit hattrick. To se mu také povedlo, a to přízemní střelou na druhou stranu, než skákal Němeček.

Ještě před přestávkou mohli rozdíl ve skóre posunout na úroveň debaklu Pavelka s Hložkem. První ale pálil do břevna, ten druhý si vylámal zuby na gólmanovi, který musel vinou zdravotních trablů o poločase střídat. Nahradil jej Grigar. Adam Hložek se přeci jen k brance nachomýtl v první desetiminutovce druhé půle. Směřoval na něj totiž Plavšićův centr, který nakonec do vlastní svatyně poslal Jan Knapík.

Po hodině hry bylo s Teplicemi ještě hůře. Hložek tentokráte velmi šikovnou patičkou vyzval ke střele Matěje Polidara, proti jehož přízemnímu pokusu nedokázal Grigar nic udělat. Jen o minutu později přidala Sparta trefu číslo sedm. Čerstvý Karabec prostrčil balón na Tomáše Wiesnera, ani jemu nečinilo problém usměrnit balón mezi tři tyče.

V jednaosmdesáté minutě se žluto-modří dočkali alespoň ještě jedné čestné trefy. Moulis našel Patrika Žitného, který po zasekávačce umístil míč nechytatelně ke vzdálenější tyči. To však nic nezměnilo na vysokém vítězství Sparty i druhém sedmigólovém debaklu Teplic v této sezoně.

Skláři tak nadále bilancují nad propastí. Na Zbrojovku na šestnácté sestupové příčce sice mají náskok sedmi bodů, avšak zároveň odehraný o zápas více a navíc vzájemný duel před sebou. Naopak Sparta si díky návratu na vítěznou vlnu upevnila druhou pozici zaručující předkolo Ligy mistrů, na níž má momentálně pětibodový polštář na Slovácko.

Více informací k zápasu

SFC Opava - 1. FC Slovácko 1:2

03.04.2021 16:00

Góly: 63. Lukáš Kania - 73. Jan Kliment, 88. Lukáš Sadílek

Když po hodině hry otevřel v Opavě skóre Kania, vypadalo to s domácími dobře. Jenže hosté ukázali, proč jsou v popředí tabulky. Nevzdali se a brzy srovnal Kliment, v závěru pak na konečných 1:2 upravil Sadílek.

V první půli měli jednoznačně navrch hráči Slovácka, avšak po čtvrtině utkání se první větší příležitostí uvedli domácí. Jmenovitě Tiéhi napálil svou prudkou ránu do boční sítě. Na opačném konci hřiště se vzápětí musel předvést Digaňa, a to proti střele Jurečky. Klimentova levačka krátce před pauzou nenašla cíl.

Po hodině hry se Slezané překvapivě dostali do vedení. V závěru rychlého protiútoku se na pravé straně uvolnil Holík, jenž vyslal zajímavý centr na zadní tyče. Tam vyplaval Lukáš Kania, jehož hlavička do Nemravova protipohybu znamenala pro něj první ligový gól a pro Opavu vedení.

To jí ale dlouho nevydrželo. O deset minut později totiž Reinberk odcentroval, balón propadl až k Janu Klimentovi, který neomylně do šibenice zavěsil. A to ještě v podání mužů z Uherského Hradiště nebylo vše. Znovu přitom hrál v brance roli centrovaný míč. V osmaosmdesáté minutě takto našel Reinberk Lukáše Sadílka, jenž uspěl v souboji s Hrabinou a přesně k tyči skóroval.

Slovácko se tak radovalo z dalšího vítězství, vzhledem k zaváhání podještědských mužstev se navíc zase přiblížilo účasti v evropských pohárech. Opava zůstává na sestupové sedmnácté příčce.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baník Ostrava 0:0

03.04.2021 16:00

Góly: -

Liberec kolegiálně navázal souseda z úpatí Ještědu a podobně jako Jablonec se se svým protivníkem rozešel smírně. Hostující Baník přitom na první pohled dosáhl regulérní branky, avšak hlavní rozhodčí hostům nešťastně a dost necitlivě odepřel radost.

Podivuhodný moment se udál ve 38. minutě zápasu. Ndefeho centr sice nenašel spoluhráče, místo toho se ale balón kuriózně odrazil od tyče do brány Liberce. Jenže sudí Zelinka ještě předtím foukl do píšťalky, neboť viděl nedovolený zákrok na hráče hostů v pokutovém území. Slezané tak dostali výhodu penalty, kterou by ovšem v daný moment všemi deseti vyměnili za uznání Ndefeho šťastné trefy.

Bizarní sekvence navíc pokračovala. Stronati totiž z penaltového puntíku pálil do tyče a jeho následná dorážka do sítě nemohla kvůli odrazu od brankové konstrukce platit. Baník tak z útočné snahy nic nevytěžil. Ve 45. minutě však Zelinka opět odpískal pokutový kop pro hosty, když postřehl údajnou ruku Koscelníka. Po zhlédnutí videozáznamu nicméně arbitr změnil názor, neboť obránce Slovanu zasáhl balón hlavou, nikoliv horní končetinou.

Slezané se tak o gól museli snažit ze hry. Ve 47. minutě hlavičkoval Juroška, brankáře domácích Knoblocha ale nepřekonal. Na druhé straně se k zakončení hlavou dostal po hodině hry Rondić, po rohovém kopu ovšem mířil nad břevno. To Stronati již v 67. minutě hlavičkoval mezi tři tyče, jenže podobně jako spoluhráč Juroška vyhledal pouze náruč Knoblocha. A když si o devět minuty později poradil gólman Ostravanů Laštůvka s pokusem Karafiáta, skončilo utkání pod Ještědem bez branek.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Pardubice 0:1

03.04.2021 14:00

Góly: 84. Ewerton

Dlouho to v bitvě dvou mužstev ze středu tabulky vypadalo na bezbrankovou remízu, nakonec se ale radují Pardubice. Ty si z Olomouce odvezly tři body za vítězství 0:1, které jím v závěru vystřelil Ewerton.

Ewerton to už v úvodních minutách dvakrát zajímavě zkoušel. Nejprve prověřil Mandouse, následně orazítkoval brankovou konstrukci. V sedmadvacáté minutě využil Hála Mihalíkovy přihrávky a procpal balón do sítě, nicméně využil při tom svého ofsajdového postavení a trefa tak nemohla být uznána.

Nedlouho před odchodem do šaten byla ztečována Černého střela, která nakonec skončila těsně vedle brány. Po necelé hodině hry pak hosté předvedli bravurní kombinaci, na jejímž konci chyběla trocha přesnosti Ewertonovi.

Brazilský záložník se nakonec kýžené trefy dočkal. Mandousovi se totiž nepovedl odkop, jenž se poblíž vápna trefil pouze do soupeře Hufa. Ewerton pak míč jen uklízel do odkryté klece. A jelikož v nastavení nedokázal prostřelit obranný val González, skončilo utkání vítězství Východočechů a jejich posunem na sedmou příčku tabulky.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 0:0

02.04.2021 18:00

Góly: -

Hráči Bohemians i Jablonce zřejmě poctivě drželi celý den půst, a to jen proto, aby se do sebe na hřišti pořádně zakousli. Bohužel se v Ďolíčku většina energie vyčerpala v osobních soubojích a na góly už žádný záložní zdroj nezbyl. Diváky u televize zklamali snad všichni plejeři a máslo na hlavě měl též hlavní rozhodčí Pechanec.

Prvně arbitr zaváhal hned několik sekund po úvodním hvizdu, kdy bůhvíproč neocenil Haitlův faul zezadu na unikajícího protihráče žlutou kartou. Haitl se stal jedním z protagonistů dění na trávníku také ve čtrnácté minutě, tentokrát však v roli postiženého hráče. Bohemka sice rozjela pohlednou akci, kterou po Dostálovi a Hronkovi uzavíral Necid finální přihrávkou na skórujícího Puškáče, jenže zakončující útočník si před rozvlněním sítě pomohl nedovoleným odstavením Haitla. Pozoruhodné přitom bylo, že sudí Pechanec se rozhodl odhalil prohřešek domácího hráče u videa až po dvouminutové prodlevě, při níž čekal na pokyn od kolegů.

Tak či onak, zápas nadále plynul bez branek a zároveň bez brankových příležitostí. Místo fotbalu se stoper Pražanů Köstl vytasil s boxerským úderem do obličeje Schranze. Obránce "Klokanů" musel být rád, že za vlastní vzpomínku na Muhammada Aliho viděl jen kartu žluté barvy. Až těsně před přestávkou se s nadějným střeleckým pokusem vytasil Necid, jehož volej vyprášil rukavice jabloneckého brankáře Hanuše.

Vršovická nakopávaná pokračovala též po změně stran. Jedno z mála zakončení předvedli po hodině hry hostující Jovović, jenž míč levačkou nasměroval nad břevno, a v 77. minutě zase domácí Květ, který rovněž netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Více ale převažoval válečný stav, který bolestivou srážkou hlav odnesli Haitl s Bartkem. Symbolický "highlight" utkání přinesl moment z 90. minuty, kdy Köstl zblízka sestřelil balónem spoluhráče Jindřiška. Sledovat obrazovku zkrátka pro fanouška znamenalo velkopáteční mučednické utrpení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha25205070:1565
2.Sparta Praha23163454:2651
3.1. FC Slovácko23144545:2346
4.FK Jablonec24144640:2746
5.Slovan Liberec25127637:2243
6.Viktoria Plzeň23124741:2740
7.FK Pardubice24105924:3135
8.Baník Ostrava2597933:2534
9.Sigma Olomouc2489730:2633
10.Dynamo České Budějovice25710827:3331
11.Bohemians Praha 19052579926:2830
12.Fastav Zlín24851125:3129
13.MFK Karviná25781027:3829
14.FK Teplice25651427:5323
15.FK Mladá Boleslav25491229:4221
16.Zbrojovka Brno25381419:3917
17.SFC Opava25361616:4915
18.1. FK Příbram25281517:5214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (380)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele