FORTUNA:LIGA - souhrn 21. kola

26.02.2021, 19:54, aktualizováno 28.02.2021, 17:53
Komentáře a souhrny
Slavia otočila zápas na půdě Slovácka a dál směřuje k obhajobě titulu. Plzeň nejtěsnějším poměrem vyhrála v Brně a drží se v kontaktu s pohárovými příčkami. Na čtvrtý Jablonec, který zvítězil v Opavě, ztrácí pět bodů. Liberec rozstřílel Pardubice. Na hřištích v Ďolíčku a v ostravských Vítkovicích se zrodily nerozhodné výsledky...

1. FC Slovácko - Slavia Praha 2:3

28.02.2021 16:00

Góly: 11. Lukáš Sadílek, 45+2. Michal Kadlec - 36. Nicolae Stanciu (pen.), 72. Nicolae Stanciu, 81. Ondřej Lingr

Hodně náročný zápas za sebou má pražská Slavia, nakonec však po více než měsíci v lize zvítězila venku. Na Slovácku dvakrát prohrávala po trefách Sadílka a Kadlece, pokaždé ale dokázal vyrovnat Stanciu a o výhře 2:3 v závěru rozhodl Lingr.

Už v desáté minutě se celek z Uherského Hradiště dostal do vedení. A vděčil za to zejména soupeřovu brankáři Kolářovi. Lukáš Sadílek si totiž z autového vhazování narazil o Havlíka, načež vyslal do vápna centr. Ten se nikým nerušen dokonce odrazil od země a zapadl do brány překvapeného slávistického gólmana.

Během první půlhodiny pak ještě zahrozili Sima a Jurečka. Senegalský křídelník z ofsajdu hlavou trefil břevno, druhému jmenovanému se nepovedly nůžky. A právě Jurečka hrál stěžejní roli při vyrovnání Slavie. Po rohovém kopu a Kuchtově hlavičce totiž zahrál balón rukou, což sudí po zhlédnutí videa vyhodnotil jako nedovolený zákrok a kopala se penalta. Té se ujal Nicolae Stanciu, který velmi riskantním způsobem po zemi doprostřed proměnil.

Ještě před pauzou využili domácí zaváhání obrany červenobílých a vrátili se zpět do vedení. Sadílkův rohový kop prodlužoval na zadní tyč Kalabiška, tam situaci zavíral Michal Kadlec a ten už do odkryté klece skóroval. Pár minut po návratu ze šaten mohl vedení Slovácka zdvojnásobit Jurečka, jeho únik z úhlu ale Kolář pokryl.

Vyrovnat mohl po třech čtvrtinách utkání Masopust, jehož do brány směřující střelu ovšem zblokoval spoluhráč Sima. Nakonec tedy musel tým znovu spasit Nicolae Stanciu, který potrestal Kadlecův zbytečný faul, když famózní ranou z přímého kopu poslal míč přímo do šibenice.

O několik minut později z levé strany odcentroval Bořil, tento pas našel hlavu Ondřeje Lingra. Trpišovského žolík si se situací poradil a pro něj netradiční částí těla rozvlnil síť. Domácí se ve zbytku utkání nedokázali ani dostat do nějakého většího tlaku a z utkání tak odešli s prázdnou.

Slávisté tak využili karantény Sparty a dočasně svůj náskok na čele navýšili na jedenáct bodů, Slovácko se naopak na Letenské nedokázalo dotáhnout. Ačkoliv má o zápas více, ztrácí stále čtyři body. Naopak se už zase musí ohlížet za sebe, neboť mu na záda z těsné blízkosti dýchá Jablonec.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - MFK Karviná 2:0

28.02.2021 14:00

Góly: 19. Tomáš Ladra, 27. Jaromír Zmrhal

Poprvé od listopadu zvítězila v ligové soutěži Mladá Boleslav. Ta potvrdila zlepšující se formu a doma zdolala Karvinou 2:0. Brankami se o úspěch postarali Ladra a premiérovou trefou v dresu se škodovkou Zmrhal.

Jako první přitom v zápase zahrozila Karviná, jmenovitě Santos po rohu hlavičkoval nad bránu. Jenže v sedmnácté minutě byl Škoda při zakončení nedovoleně zastaven Papadopulosem, což sudí odměnil pokutovým kopem. Jeho exekuce se ujal Tomáš Ladra, který bezpečně proměnil na druhou stranu, než skákal brankář.

A jen o deset minut později na něj navázal Jaromír Zmrhal. Navrátilec do české ligy využil pasu od Malínského a přesnou ranou poslal míč mimo Bolkův dosah. Bleskově mohlo být s hosty ještě hůř, neboť rozhodčí nařídil další penaltu za Jursovu ruku. Jeho verdikt ale VAR odvolal.

Slezanům se ani ve druhé půli nedařilo soupeře zatlačit a ojedinělé šance jako třeba hlavičku z malého vápna po rohovém kopu nedokázali využít. Naopak dvacet minut před koncem podruhé v zápase rozvlnil síť Ladra, jemuž ale zhatil radost praporek pomezního. V závěru se neujala ani Škodova dělovka, a tak Středočeši zvítězili rozdílem dvou branek. Díky těmto velmi cenným třem bodům se vyšvihli ze sestupových příček na patnácté místo.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 0:1

28.02.2021 14:00

Góly: 23. Roman Potočný (pen.)

Po výhře nad Mladou Boleslaví byl Zlín evidentně polit živou vodou, neboť v Olomouci dosáhli "Ševci" na další vítězství. Tři body hostům vystřelil z penalty Roman Potočný.

Hosté byli blízko gólu již v šestnácté minutě. Conde vysunul Potočného, před ním ale zasáhl brankář Sigmy Mandous a následná dorážka Janetzkého nemířila do brány ani náhodou. Šest minut poté už Zlín udeřil. Dramé zasáhl míč na hranici pokutového území těsně před Benešem, který pak křídelníka Ševců nakopl do nohy. Po konzultaci s kolegou u videa odpískal sudí Hrubeš penaltu, kterou střelou doprostřed proměnil Potočný.

Ve 26. minuty vyslal ambiciozní pokus z dálky Dramé a nechybělo mnoho, aby Mandous lovil balón ze sítě podruhé. Olomouc zahrozila poprvé až těsně před pauzou. Beneš po rohovém kopu připravil palebnou pozici pro Hubníka, avšak volej kapitána Hanáků nemířil mezi tři tyče. Po kopu od rohového kopu se domácí snažili vyrovnat také osm minut po změně stran, jenže volej nedávné posily Mihalíka tečoval Daněk hlavou nad břevno.

Po třetím nebezpečném rohovém kopu už se Hanáci radovali z branky, jenže Hubníkovu hlavičku zastavil Dostál na hraně brankové čáry a žádný opakovaný záběr neprokázal, že by míč lajnu překročil. Hrubeš tedy musel veselí Sigmy utnout. Pokračovalo se tedy za stavu 0:1, který vydržel až do konce. V závěru mohl Zlín svůj náskok několikrát navýšit, jenže Jawa i hned dvakrát Čanturišviliho vychytal Mandous.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň 0:1

27.02.2021 18:30

Góly: 68. Jean-David Beauguel

Plzeň zvládla povinnost a domů do Štruncových sadů veze tři body z Brna. Nelze však říct, že by Západočeši soupeře z Moravy sfoukli jako svíčku. Výhru Viktorie vystřelil až ve druhé půli jedinou trefou Jean-David Beauguel.

Obránce Zbrojovky jakub Šural málem oslavil nedávný podpis nové smlouvy vlastním gólem, když v devatenácté minutě nešťastně tečoval přihrávku Kayamby do pokutového území, brněnský gólman Šustr ale stihl míč vyrazit na rohový kop. Tři minut poté již strážce domácí svatyně pouze sledoval, jak se Faltova rána ke štěstí Moravanů ztočila těsně vedle tyče do zámezí.

"Flinta" na svou šanci trpělivě čekala a málem šla do vedení ve 26. minutě. Plzeňský stoper Brabec po sražené ráně Hladíka jen potvrdil slabou formu z posledních zápasů, když zcela dezorientován hlavičkoval na vlastní svatyni, brankář Staněk však nečekaný pokus vlastního spoluhráče vytěsnil. Těsně před přestávkou měl na druhé straně příležitost ke skórování Šulc, jenže po vysunutí od Falty nezacílil před Šustrem přesně.

Dobývání obrany Zbrojovky se protáhlo až do 68. minuty, kdy Plzeň konečně nalezla skulinu. Po standardní situace Viktorie se míč vrátil před bránu k Beauguelovi, který se vytočil kolem svého strážce a tvrdou ranou překonal Šustra. Brno mělo svoji v podstatě jedinou šanci na vyrovnání v 79. minutě, kdy Moravec centrem vyhledal Šurala, ovšem jeho hlavička skončila přímo v náruči Staňka.

Na víc už se ale domácí nezmohli. Další gól naopak mohla přidat Viktoria. V hlavní roli účinkoval Ondrášek, jenž nejprve protáhl Šustra pokusem z úhlu, poté zase hlavičkoval po centru Ba Louy, avšak gólman Brna skvěle zasáhl. V samotném závěru si Ondrášek a Ba Loua role prohodili, jenže ani přízemní rána křídelníka z Pobřeží slonoviny neprošla za Šustrova záda. I tak se Západočeši po výhře posunuli v tabulce na šesté místo, Zbrojovka setrvává poblíž sestupového pásma.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Dynamo České Budějovice 1:1

27.02.2021 16:00

Góly: 72. David Bartek - 79. Benjamin Čolić (pen.)

Vyrovnaná bitva mezi Bohemians a Českými Budějovicemi nepřinesla vítěze. Na první gól se čekalo až do 72. minuty, kdy se vedení ujali domácí, Jihočeši ale rychle odpověděli a z Ďolíčku si odvezli alespoň bod.

Jako první zahrozil z přímého kopu hostující Čolić, jehož dobře mířenou ránu k tyči musel domácí brankář Le Giang vyrazit. Ten "Klokany" podržel i o osm minut později, kdy pas od Skovajsy z levé strany propadl k Brandnerovi, jehož zakončení zastavil na brankové čáře.

Bohemians se k první příležitosti dostali ve 29. minutě díky nedůrazu bránícího Talovierova, čehož využil Necid k centru na Vondru, jehož skákavou střelu vytěsnil gólman Vorel. Za dalších šest minut však právě Vondra špatně odkopl balón z pokutového území Pražanů, čehož využil Javorek, Le Giang se ale opět zaskvěl důležitým zákrokem.

Čtyři minuty po změně stran zahrozil Bederka, který po standardní situaci Květa hlavičkoval těsně vedle brány Budějovic. Další šanci si "Klokani" vypracovali po hodině hry opět po centru Květa z volného kopu, následný volej Hronka ovšem přeletěl břevno. V 72. minutě se ale po odvráceném pasu Dostála opřel do míče Bartek, jenž přízemní ránou poslal Bohemians do vedení.

Náskok však vydržel domácím jen sedm minut. Krch totiž ve vlastním pokutovém území nešetrně nakopl Valentu a Jihočeši dostali k dispozici pokutový kop. Ty má v kádru Dynama na starost výhradně Čolić, který i přes snahu Le Gianga vyrovnal. V závěru ještě pálil z úhlu Brandner, nicméně Le Giang už za svá záda žádný další balón nepustil.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 1:1

27.02.2021 16:00

Góly: 86. Patrizio Stronati (pen.) - 69. Pavel Moulis

Nervozita příznivců Baníku nadále stoupá a trenér Luboš Kozel se dostává pod čím dál větší tlak. Ostravané totiž ani proti Teplicím zdaleka nepřesvědčili a bod za remízu 1:1 zachraňovali až v závěru utkání. Slezanům se tak vzdaluje vidina pohárové Evropy, Severočeši zase pořád lavírují nad pásmem sestupu.

Baník se mohl ujmout vedení již v páté minutě, jenže Zajíc po centru Filla zblízka kolenem přestřelil bránu Teplic. Hosté si na svoji tutovku počkali do 21. minuty. Moulis dostal přihrávku za obranu, dokonce udělal kličku brankáři Laštůvkovi, avšak zakončení mu na poslední chvíli zmařil důležitým obranným skluzem Fillo. Tři minuty nato měl další slibnou příležitost Zajíc, po pasu od Buchty ale hlavičkoval nepřesně.

Zápas se zvrhl v úporný boj a další zajímavou ránu vyslal až po hodině hry středopolař ostravský Jánoš, jehož pokus proletěl vedle tyče. V 63. minutě zahrával stejný hráč standardní situaci, při níž se v souboji s Kučerou skácel k zemi Stronati. Hlavní rozhodčí Ginzel nejprve odpískal pokutový kop, po zhlédnutí videozáznamu však svůj verdikt přehodnotil a penaltu odvolal.

V 69. minutě přišla smrtící odpověď "Sklářů". Mareš v poslal přesnou přihrávku do otevřené obrany na Moulise, který obstřelil bezmocného Laštůvku - 0:1. Záhy se do balónu opřel Jánoš, jehož voleji scházel jen kousek. V 73. minutě se zničehonic otevřel prostor před Zajícem, ten však spálil další tutovku, když pouze nastřelil teplického gólmana Čtvrtečku. Následnou dorážku Jurošky pak odvrátil na brankové čáře Vondrášek.

Čtvrtečka podržel Teplice i v 82. minutě proti dalšímu pokusu aktivního Jánoše. Jenže nedlouho poté srazil Macej k zemi vcelku zbytečně na rohu pokutového území Jurošku a sudí Ginzel opět za pomoci kolegy u videa nařídil penaltu ve prospěch Baníku. Nabídnutou příležitost využil tvrdou ránou Stronati, který tak zařídil konečnou remízu.

Více informací k zápasu

SFC Opava - FK Jablonec 0:1

27.02.2021 14:00

Góly: 51. Martin Doležal

Přebytečná iniciativa Aleše Nešického, který nechtěně sebral Opavě vyrovnání, stála Slezany bodový zisk proti Jablonci. Domácí tak nenavázali na vítězství z Českých Budějovic a v tabulce zůstávají poslední. Hosté naopak v únoru poprvé vyhráli a zůstávají na třetím místě.

Do sestavy Opavy se po zranění vrátil kapitán Žídek, který v páté minutě díky bojovnosti Hellebranda jako první vyzkoušel pozornost brankáře Jablonce Hanuše. O čtyři minuty si na centr Březiny naskočil Rataj, tomu ale při zakončení překážel Smola a mladý útočník Slezanů hlavičkoval nepřesně. Krátce poté si první zákrok připsal gólman domácích Fendrich, jenž lapil pokus novice v základní jedenáctce hostů Podaného.

Ve 25. minutě se po dlouhém autu Didiby dostal k hlavičce Hellebrand, mířil však pouze nad břevno. Pět minut poté si zase na druhé straně hřiště připsal proti pokusu Považance snadný zásah Fendrich. Vyloženou šanci ale první půle nepřinesla.

Ovšem pouhých šest minut po změně stran se měnilo skóre. Podaný ocentroval na osamoceného Doležala, který přesnou hlavičkou poslal Jablonec do vedení. Střelce branky bylo najednou plné hřiště. Šest minut po gólu se neúspěšně snažil přehodit Fendricha, z následného rohového kopu hlavičkoval nad břevno a záhy mohl využít Kulhánkovu chybnou přihrávku, Opavu však opět zachránil včasným výběhem Fendrich.

Vyrovnat mohl po hodině hry Smola, po úniku z pravé strany jej ale vychytal Hanuš. V 73. minutě již Smolova hlavička mířila do brány mimo Hanušův dosah, jenže nešťastníkem okamžiku se stal Nešický, který zakončení spoluhráče zbytečně doklepl na zadní tyči do sítě. Jelikož se záložník Slezanů nacházel v ofsajdu, branka nemohla platit. Skóre poté zůstalo do závěrečného hvizdu neměnné.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Pardubice 4:1

26.02.2021 18:00

Góly: 6. Michal Sadílek, 13. Ondřej Karafiát, 25. Ondřej Karafiát, 45+2. Michal Sadílek - 50. David Huf

Tak tenhle zápas si pardubičtí fotbalisté rozhodně za rámeček nedají. Na hřišti Liberce totiž už o poločase prohrávali o čtyři branky, když se dvakrát prosadili Sadílek i Karafiát. Po přestávce na konečných 4:1 snižoval Huf, který předtím neproměnil penaltu.

Severočeši na soupeře vlétli a už po pár sekundách byli blízko brance. Rabušic si poradil s obráncem a napálil tyč Boháčovy branky. O pět minut později už šel Slovan do vedení. Proskova chyba nabídla obrovskou šanci Michalu Sadílkovi, který tváří v tvář brankáři uspěl a skóroval.

Za chvíli už bylo vedení Liberce dvojnásobné. Velký podíl na tom měl Mosquera, jenž svým centrem bravurně našel Ondřeje Karafiáta a ten už si svou hlavičkou věděl rady. Pokud byste si mysleli, že to Hoftychovu družinu na nějaký čas uspokojí, byli byste na omylu. Po čtvrtině utkání si Sadílek narazil o Rabušice a následně našel Ondřeje Karafiáta, jenž rozvlnil síť podruhé.

Pardubičtí dostali příležitost vrátit se do zápasu pár minut před odchodem do šaten poté, co Chaluš ve vápně fauloval Petráně a sudí nařídil penaltu. Jenže David Huf se nechal vychytat Knoblochem a v kolonce branek tak hostům nadále svítila nula, stejně jako po Čelůstkově střele.

Naopak na straně domácích se skóre měnilo. Pešek v rychlém protiútoku našel Michala Sadílka, jenž se nenechal Karafiátem zahanbit a rovněž si v zápase připsal trefu číslo dvě. Východočeši se trefy dočkali několik okamžiků po přestávce, kdy pohlednou kombinaci zakončoval David Huf, který odčinil své penaltové zaváhání.

Okolo sedmdesáté minuty zase převzali iniciativu Liberečtí, obrovskými šancemi však pohrdli Nečas i Faško, kteří zamířili příliš vysoko. A když už si lépe počínal Imad Rondić, jemuž se podařilo rozvlnit síť, zhatil jeho radost správně odmávaný ofsajd. Rondićovi nebylo přáno ani o chvíli později, kdy proti němu předvedl skvělý zákrok Boháč.

To ale nic nezměnilo na vysokém vítězství Liberce, který se tak hlasitě přihlásil do boje o poháry a minimálně na jednu noc zůstane v tabulce čtvrtý před rivalem z Jablonce. Pardubice jsou nadále sedmé, propadnout se však mohou až na desátou příčku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha21174061:1455
2.Sparta Praha20142443:2444
3.1. FC Slovácko21124541:2140
4.FK Jablonec21123636:2539
5.Slovan Liberec21106532:1936
6.Viktoria Plzeň21104738:2634
7.FK Pardubice2194821:2831
8.Sigma Olomouc2179529:2430
9.Baník Ostrava2186726:2130
10.Dynamo České Budějovice2179525:2530
11.Fastav Zlín21741021:2925
12.MFK Karviná2167824:3325
13.Bohemians Praha 19052166923:2724
14.FK Teplice21541220:4219
15.FK Mladá Boleslav21371124:3616
16.Zbrojovka Brno21351316:3514
17.1. FK Příbram20261216:4012
18.SFC Opava21261313:4012
Zbývající zápasy
09.03. 18:00Sparta Praha - 1. FK Příbram

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (371)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele