FORTUNA:LIGA - preview 21. kola

26.02.2021, 09:06, aktualizováno 28.02.2021, 08:21
Previews
Slavia po euforickém postupu přes Leicester v Evropské lize vyrazí v nejvyšší domácí soutěži na Slovácko. To vyhrálo poslední tři ligové zápasy a může se přiblížit druhé Spartě, jejíž zápas byl odložen kvůli koronaviru v týmu. Další pokus Mladé Boleslavi konečně vyhrát a začít stoupat z nebezpečných pozic se bude snažit překazit Karviná. Olomouc hostí na domácí půdě Zlín.
FK Mladá Boleslav - MFK Karviná  (neděle 14:00)
Ani v dohrávce proti Zlínu neukončili fotbalisté Mladé Boleslavi dlouhé čekání na tříbodový zisk. Utrápeným Středočechům tedy nezbývá nic jiného než doufat, že proti Karviné se jim víc zadaří.

Postavení Boleslavi už nelze brát na lehkou váhu. Druhá polovina soutěže je v plném proudu a Středočeši se pořád nemohou vyhrabat ze spodních pater tabulky. Po porážce ve Zlíně čeká mužstvo trenéra Karla Jarolíma na vítězství již déle než tři měsíce.

Přesto Středočeši nadále věří, že příští zápas ukončí jejich prokletí. "Natahování série bez výhry je frustrující, slušnými slovy se to nedá popsat. Samozřejmě do každého utkání jdeme s úsilím černou sérii ukončit vítězstvím. Nejinak tomu bude i doma proti Karviné. Od některých hráčů očekávám víc," prohlásil Jarolím.

Karviná si naopak letos od záchranářských bojů zřejmě uleví. S 25 body na kontě se Slezané drží poblíž poloviny tabulky a náskok na sestupové pásmo mají pořád slušný. Přesto by družina kouče Juraje Jarábka v Boleslavi po třech letech zase ráda naplno bodovala.

Poslední dva vzájemné duely však skončily remízou. "Zápasy s Mladou Boleslaví jsou vždy vyrovnané a to se nakonec odráží i na výsledcích. Očekávám opět vyrovnaný zápas, ale mohli bychom už konečný výsledek překlopit na naši stranu," uvedl Jarábkův asistent Marek Bielan.

Do sestavy Středočechů by se po vypršení disciplinárního trestu měl vrátit záložník Marek Matějovský, na marodce Boleslavi ale nadále zůstávají brankář Petr Mikulec, obránce Aleksej Tatajev, středopolaři Milan Jirásek s Michaelem Hönigem a útočníci Jiří Klíma s Martinem Graiciarem. Nejistý je navíc start pravého beka Radima Řezníka. Karviné by měli scházet pouze záložníci Kristi Qose s Vlasijem Sinjavskijem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Šimek, Křapka, Preisler - Dancák, Takács - Ladra, Matějovský, Zmrhal - Škoda
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Jursa, Santos, Šindelář, Mazáň - Tavares, Herc, Ostrák, Smrž, Bartošák - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.57 - 4.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Fastav Zlín  (neděle 14:00)
Po veselí proti Brnu přivítá Olomouc dalšího moravského protivníka. Na Hanou totiž dorazí Zlín, který se ve svém posledním představení rovněž radoval z výhry. Obě mužstva by ráda bodovala i v neděli.

Byly to nervy, ale přece jen Hanáci dosáhli v posledním kole na vítězství. Brněnskou Zbrojovku porazili brankou až z posledních minut utkání, kterou navíc musel posvětit videorozhodčí. Sigma se tak dál drží ve vyrovnaném středu tabulky a sní o šancích na postup do evropských pohárů.

K udržení nadějí by ale Olomouc potřebovala naplno bodovat častěji. "Do dneška jsme prohráli jen čtyři zápasy, sráží nás ale remízy, kterých jsme nasbírali hodně. V závěrech utkání jsme ztratili body a ty nám teď chybí. Výhra nad Brnem byla pro nás satisfakcí za ztracené body. Pár dobrých výsledků v řadě by nám pomohlo. Je jasné, že remízami tolik bodů nenasbíráme," uvedl kouč Hanáků Radoslav Látal.

Také Zlín má za sebou veledůležitý úspěch, neboť ve středeční dohrávce zdolal Mladou Boleslav a vítězství ochutnal poprvé od konce listopadu minulého roku. "Ševci" se tak alespoň na nějaký čas nemusí trápit záchranářskými starostmi, byť vyhráno pořád nemají.

Před létáním v oblacích ostatně varuje útočník Moravanů Tomáš Poznar. "Byla by chyba, kdybychom se uspokojili. Lehce si odpočineme, nabereme síly a pojedeme do Olomouce. Pokud navážeme na tento výkon, tak se nemusíme ničeho obávat," řekl odhodlaně vytáhlý útočník.

Ševci by měli na Andrův stadion dorazit v plné polní, zato Olomouci schází obránce Jan Štěrba, záložník Jáchym Šíp a útočníci Jakub Yunis s Dominikem Radićem. Po zranění by se naopak do základní jedenáctky Sigmy mohl vrátit David Houska.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Látal, Hubník, Beneš, Zmrzlý - Sladký - Hála, Breite, González, Daněk - Chytil
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Fantiš, Simerský, Buchta, Procházka - Hlinka, Janetzký, Conde - Dramé, Poznar, Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.25 - 3.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (neděle 16:00)
Po slavném postupu přes Leicester v Evropské lize čeká Slavii důležité klání v domácí soutěži. Sešívaní, kteří si nadále hlídají vedení v tabulce, zavítají do Uherského Hradiště, kde je vyzve v mimořádné fazoně hrající Slovácko.

Kdy už Moravanům dojde dech? Zřejmě většina fotbalových fanoušků doufá, že hned tak ne. Slovácko si totiž brilantní jízdou vysloužilo sympatie i u nestranných pozorovatelů. Skromný celek míří za nejlepším výsledkem v historii klubu a nezdá se, že by jej v tuto chvíli mělo něco zastavit. Sebevědomá družina z Uherského Hradiště naposledy zdolala dokonce silný Jablonec a upevnila si třetí místo v tabulce.

Vzhledem k vysokému postavení neočekává levý bek Moravanů Jan Kalabiška, že by Slavia duel v Uherském Hradišti podcenila. "Je to nejlepší tým v česku a mají i formu, přeci jen postoupit přes Leicester je velká věc. Myslím si, že to trochu prostřídají, ale i tak s jejich šíří kádru to nebude nic snadného, protože tam mají kvalitu. My ale taky máme formu, tak si to rozdáme na férovku a nějak to dopadne," uvedl zkušený fotbalista.

Úspěch v Evropské lize rozjásal celou sešívanou obec. Slávisté předvedli proti anglickému soupeři mimořádně vyspělý výkon a jejich putování po Spojeném království bude pokračovat ve skotském Glasgow proti tamním Rangers. Mezitím se ale Pražané musí zkoncentrovat na tuzemskou soutěž, kterou sice nadále s pohodlným náskokem vedou, avšak především venkovní utkání jim v poslední době nedělají radost.

Naposledy sešívaní ztratili body v Teplicích, v Uherském Hradišti je přitom vyzve mnohem silnější protivník. "Každý zápas je pro nás důležitý, Leicester už pro nás v tuhle chvíli skončil. Hrajeme třetí zápas za týden. Jedeme na Slovácko, kde je to vždy těžké. Slovácko teď hraje výborně. My jsme tam naposledy prohráli zaslouženě 0:2. Uděláme vše pro to, abychom to zvládli," prohlásil trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Lodivod Pražanů připomněl rok starý výlet do úrodných Vněkarpatských sníženin, který se celku z Edenu nevyvedl. Výjimka však potvrzuje pravidlo, jinak to totiž Slavia na Slovácko umí. Například první vzájemné střetnutí v probíhající sezoně zvládli sešívaní hladce 3:0 ve svůj prospěch.

V neděli se Trpišovský bude muset obejít bez zraněného stopera Davida Hovorky, záložníka Petra Ševčíka a útočníka Júsufa Hilála, nejisté jsou navíc starty pravého beka Alexandra Baha, středopolařů Tomáše Holeše s Ondřejem Lingrem a forvarda Micka van Burena. Slovácku zase kvůli trestu za červenou kartu nepomůže křídelník Jan Navrátil, zdravotní trable pak limitujjí záložníka Michala Tomiče.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek, Jurečka - Kliment
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Kúdela, Deli, Bořil - Hromada, Provod - Sima, Stanciu, Olayinka - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.59 - 3.67 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SFC Opava - FK Jablonec  (sobota 14:00)
Hodně dlouho se fotbalisté Opavy načekali na vítězství, povedlo se jim to až minulý týden. O další body se poperou s Jabloncem, který naopak v posledních týdnech strádá a propadá se tabulkou.

Po velmi dlouhých více než čtyřech měsících se Slezané dočkali vítězství. Minulý víkend se jim zadařilo v Českých Budějovicích, kde ve vyrovnaném klání rozhodl v samotném závěru Březina. V součtu s předcházející bezbrankovou remízou s Příbramí tak žluto-modří už dvakrát v řadě udrželi čisté konto.

Když Jablonec 24. ledna zdolal Příbram, měl za sebou sérii devíti zápasů bez porážky, pouze s jednou remízou. Jenže poté se všechno i vinou náročnějšího losu začalo kazit. Radovi svěřenci odjeli s prázdnou z Edenu i Vítkovic, doma pak jen remizovali s Mladou Boleslaví a ve středeční dohrávce jednoznačně podlehli Slovácku.

Bezprostředně po postupu do nejvyšší soutěže se Opavanům ve vzájemných střetech dařilo a v první sezoně získali čtyři body, jenže poslední tři zápasy ovládl Jablonec. V září se mu zadařilo poměrem 4:1, po Didibově vlastenci se prosadili Hübschman, Schranz a Považanec. Mezitím vstřelil kontaktní branku Pikul.

Domácí trápí četné absence, vedle vykartovaných Helešice s Čvančarou je mimo hru desítka zraněných hráčů. Hosté přijedou bez potrestaného Jovoviće a zdravotně indisponovaných Smejkala s Kratochvílem, v ohrožení je navíc i start Pilaře a Štěpánka.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Březina, Kulhánek, Didiba - Mondek, Hellebrand, Nešický, Tiéhi, Kania - Smola, Dedič
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Schranz, Kubista, Podaný - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.92 - 3.48 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Dynamo České Budějovice  (sobota 16:00)
Zatímco vstup do jara byl v podání českobudějovických fotbalistů vskutku skvostný, jeho pokračování už tak zářné není. Nyní zavítají na hřiště Bohemians, kteří se mohou přiblížit středu tabulky.

Klokani od konce ledna drželi čtyřzápasovou šňůru bez porážky, během které dokázali zdolat i Spartu. O tu ale přišli minulý týden, kdy s prázdnou odjeli ze Štruncových sadů. Na Kayambovu branku mohl z penalty odpovědět Jindřišek, jenže selhal a namísto něj přidali další branky domácích Bucha s Beauguelem. Pulkrabova trefa v závěru jen korigovala skóre.

Dynamo po zimní přestávce vlétlo do fotbalové soutěže jako uragán a třikrát v řadě zvítězilo, pak ovšem začalo klopýtat. Z posledních čtyř zápasů sice vybojovalo pět bodů, z toho ovšem byly dvě bezbrankové remízy. A právě ofenziva tým nejvíce trápí, neboť jeden gól za čtyři zápasy není nejlepší vizitkou. Toto trápení minulý týden vedlo dokonce k porážce od Opavy.

V posledních několika letech platí ve vzájemných střetech pořekadlo "můj dům, můj hrad". Ve třech ligových i jednom pohárovém zápase vždy zvítězil domácí tým o jeden gól, v listopadové dohrávce pátého kola to byli Jihočeši poměrem 2:1. Výhru jim zařídili Čolić s Meszárosem, na druhé straně kontroval Hůlka.

Vršovičtí nemohou pro zápas počítat s vykartovaným Ljovinem a zraněnými Pokorným a Valešem. Otazník visí nad startem Puškáče s Vackem, stejně jako hostujících Ledeckého s Ekpaiem.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Dostál, Krch, Hůlka, Vondra - Vaníček, Květ, Jindřišek, Hronek - Necid, Pulkrab
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Talověrov, Králik, Skovajsa - Čavoš, Javorek - Mészáros, Alvir, Mršič - Brandner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.31 - 3.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (sobota 16:00)
Na konci podzimu to mohlo vypadat, že se Baník zvedá a byl na dostřel evropským pohárům, vstup do jara se mu ovšem opět nepovedl a v tabulce je až hluboko v poli. Nyní jej čeká relativně snadná záležitost, utrápené o záchranu bojující Teplice.

Slezanům se z osmičky jarních utkání povedlo naplno bodovat jen ve dvou, a to proti Severočechům z Liberce a Jablonce. Zpytovat svědomí mohou zejména kvůli porážkám od bezprostředních tabulkových konkurentů. Postupně totiž nestačili na Plzeň, České Budějovice a naposledy i Pardubice, na jejichž hřišti prohráli 3:2. Po trefách Jeřábka a Čiháka snižoval Tetour, nicméně v závěru Stronati dokázal jen znovu dostat tým do kontaktu po brance Hufa.

Skláři na jaře dokonce ještě neochutnali příchuť vítězství. Ze šesti pokusů totiž získali jen dva body, když na domácí půdě remizovali s Karvinou a minulý víkend překvapivě i se Slavií, když na Oscarovu trefu zvládl odpovědět Mareš. Takto cenný skalp ovšem ztrácí svůj lesk, pokud vezmeme v potaz předchozí domácí nezdary třeba s Pardubicemi nebo debakl od Jablonce.

Co může Teplicím dodat sebedůvěru, to je nedávná bilance vzájemných střetů. Z posledních tří totiž získaly sedm bodů, v prvním utkání této sezony uspěly 2:1. Žitným nabyté vedení sice lehce ztratily kvůli Azevedovi, nicméně Fillův vlastenec jim poté přihrál tři body.

Luboš Kozel nemůže pro utkání počítat se zraněnými Budinským, Fleišmanem, Azevedem, Kuzmanovićem a Kukučkou, na straně žluto-modrých nepustí do hry Řezníčka a Droehnleho disciplinární trest, Shejbala s Knapíkem zase zranění. V ohrožení je navíc i start Heidenreicha a Vukadinoviće.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Ndefe - Buchta, Jánoš, Tetour, Kaloč, Holzer - Šašinka
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Vondrášek, Mazuch, Gabriel, Černý - Jukl, Fortelný - Žitný, Trubač, Moulis - Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.56 - 5.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Viktoria Plzeň  (sobota 18:30)
Plzeňští fotbalisté by se co nejdříve potřebovali dostat na delší vítěznou vlnu, chtějí-li se v příští sezoně účastnit evropských pohárů. Přidat druhou výhru v řadě mohou v sobotu večer v Brně, které zase bojuje o záchranu.

Zbrojovka po slibném vstupu do jarní části, kdy si připsala cenné body proti tabulkovým konkurentům, už zase spíše paběrkuje. Těsné porážky si totiž odvezla z Ďolíčku a Olomouce, jediný bod vybojovala doma proti Zlínu. Poslední utkání na Hané si Jihomoravané rozhodně za rámeček nedají, neboť v utkání byli lepším celkem, přesto obrovskou hrubkou v nastaveném čase inkasovali z protiútoku a prohráli 1:0.

Viktoriáni na jaře přeci jenom působí lepším dojmem než před zimní pauzou. V šesti ligových zápasech získali jedenáct bodů, což ale pořád není nic, čím by měli zahájit stíhací jízdu třeba za třetím místem. Obzvláště vezmeme-li v potaz, že zcela zbytečně ztratili na hřištích o záchranu bojujících Příbrami a Mladé Boleslavi. Minulý víkend si spravili chuť proti Bohemians, které porazili hladce 3:1. O branky se postarali Kayamba, Bucha a Beauguel, v závěru vstřelil čestný gól Pulkrab.

"Zbrojovka bude chtít určitě bodovat, vzhledem ke svému postavení v tabulce. S každým týmem v lize je to ale těžké, ať už je v tabulce nahoře nebo dole. Každý má své zbraně, a to i Brno, viděli jsme několik jejich zápasů. Věřím, že jsme připraveni," říká asistent trenéra Marek Bakoš.

Vzájemná utkání jsou poslední dobou jednoznačně v režii Západočechů. Ti v předchozích osmi kláních pokaždé zvítězili, v pátém kole této sezony poměrem 4:1. Gólově se uvedli Čermák, Kopic, Beauguel, Hořava a na druhé straně Hladík.

Plzeňští pro utkání nemohou počítat s vykartovaným Kalvachem a zraněnými Ba Louou, Kopicem, Hejdou, Hořavou a Kovaříkem, na straně domácích se kvůli dohodě nepředstaví Pernica, zdravotní potíže do hry nepustí Berkovce, Gajiće a Kryštůfka. V ohrožení je navíc i start Fouska, Flodera a Reitera.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Šustr - Moravec, Dreksa, Šural - Štepanovský, Bariš, Sedlák, Vaněk, Záhumenský - Růsek, Hladík
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Kaša, Brabec, Limberský - Čermák, Bucha, Šulc - Kayamba, Beauguel, Falta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.50 - 4.49 - 1.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - FK Pardubice  (pátek 18:00)
Málokdo by si asi před sezonou tipnul, že zápas mezi pohárovým účastníkem a nováčkem bude přímou bitvou o pozice. Avšak stalo se to realitou a Liberec bude hájit páté místo před dotírajícími Pardubicemi.

Slovan se aktuálně pyšní sérií pěti soutěžních klání bez porážky. V lize dokázal vyrabovat Plzeň a supět proti Zlínu, v poháru zdolal Žižkov. Mezitím přišly ještě nerozhodné výsledky s Českými Budějovicemi a Karvinou, každopádně pozitivní je pro Severočechy i to, že během této šňůry inkasovali jen dvakrát.

Rozjetí jsou i Východočeši. Ti z předchozích čtyř utkání vybojovali tři těsná vítězství, s prázdnou odjížděli pouze z pražského Edenu. A koho tedy dokázali porazit? Nejprve Příbram a Teplice, minulý týden dokonce i Baník. Proti tomu je v první půli poslal do vedení premiérovým ligovým gólem Jeřábek, po brance Čiháka snižoval Tetour. Po Hufově trefě dokázal vstřelit kontaktní gól Stronati, 3:2 už ale zůstalo konečným výsledkem.,

"Čeká nás těžký soupeř, který je zkušený, vyspělý a s ambicemi hrát poháry. Bude to dobrý zápas z obou stran, my i oni se snažíme o fotbalovost. Nemyslím si, že Liberec by nás měl nějak výrazně přehrávat, a proto by se utkání mohlo líbit," slibuje si atraktivní podívanou stoper Toml.

Pardubicím se překvapivě více zadařilo i v první vzájemném střetu. Ve svém vršovickém azylu vedli už o pauze díky přesným ranám Tomla s Pfeiferem, tříbodový zisk po pauze pečetil z penalty Hlavatý.

Domácí nemohou vinou disciplinárního trestu počítat s Koscelníkem, zdravotní trable do hry nepustí Matouška s Tijanim. V ohrožení je navíc i start Nguyena, hostům by naopak měl chybět jen Čihák.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Fukala, Jugas, Chaluš, Mikula - Pešek, Karafiát, Mara, Sadílek, Mosquera - Rondič
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Surzyn - Jeřábek - Cadu, Tischler, Hlavatý, Kostka - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.54 - 5.54
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha20164058:1252
2.Sparta Praha20142443:2444
3.1. FC Slovácko20124439:1840
4.FK Jablonec20113635:2536
5.Slovan Liberec2096528:1833
6.Viktoria Plzeň2094737:2631
7.FK Pardubice2094720:2431
8.Sigma Olomouc2079429:2330
9.Baník Ostrava2085725:2029
10.Dynamo České Budějovice2078524:2429
11.MFK Karviná2067724:3125
12.Bohemians Praha 19052065922:2623
13.Fastav Zlín20641020:2922
14.FK Teplice20531219:4118
15.Zbrojovka Brno20351216:3414
16.FK Mladá Boleslav20271122:3613
17.1. FK Příbram20261216:4012
18.SFC Opava20261213:3912
Zbývající zápasy
09.03. 18:00Sparta Praha - 1. FK Příbram

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (628)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele