FORTUNA:LIGA - souhrn 21. kola

14.02.2020, 19:56, aktualizováno 17.02.2020, 19:49
Komentáře a souhrny
Slavia nezvládla derby v Ďolíčku a poprvé v sezóně prohrála. Naopak Plzeň v premiéře pod novým trenérem veze body z Opavy. Neuspěla ani Sparta, která doma nestačila na Liberec. Ostravský Baník nejtěsnějším poměrem vyhrál na Slovácku a tři body na úvod jarní části zaznamenaly také České Budějovice, Jablonec přejel Příbram...

FK Jablonec - 1. FK Příbram 4:0

17.02.2020 18:00

Góly: 36. Vojtěch Kubista, 52. Jan Sýkora, 55. Jan Sýkora, 81. Kasper Hämäläinen

První jarní kolo bylo uzavřeno soubojem celků s opačnými starostmi. Ten skončil možná ještě jednoznačněji, než se čekalo. Jablonec si poradil s Příbramí 4:0, skóre otevřel Kubista, po pauze přidal další dvě trefy Sýkora a jednu Hämäläinen.

Severočeši do toho šlapali hned od začátku, už po pár desítkách sekund Jovović připravil velkou šanci Považancovi, o několik okamžiků později pálil srbský křídelník sám, jeho střela však byla zblokována. Další jeho pokus zase bez problémů zlikvidoval Kočí. Po čtvrtině utkání o sobě dal vědět Kubista, když z malého vápna napálil míč vysoko nad.

Jablonečtí se dočkali deset minut před pauzou. Rohový kop rozehrávající Krob si narazil o Považance, jeho následný centr propadl na penaltu k Vojtěchu Kubistovi, jehož rána vymetla šibenici Kočího brány.

Po přestávce tlak domácích ještě zesílil. Hübschmana sice ještě vychytal Kočí, když Považanec našel Doležala a ten připravil před prázdnou bránu Janu Sýkorovi, byl už příbramský gólman bezmocný. Ten si vybral i svou slabší chvilku, když v pětapadesáté minutě mimo vápno promáchl a umožnil tak Sýkorovi v klidu vstřelit druhou branku.

Dvacet minut před koncem dotlačili míč do sítě i Příbramští, avšak Radek Voltr jej tam poslal za pomoci ruky a trefa tak nemohla být uznána. Slavit hosté nemohli ani po nadcházející standardce, Tregler totiž hlavičkoval o kousek nepřesně.

Střelce první branky Kubistu nahradil v osmdesáté minutě Kasper Hämäläinen, jenž se už po pár sekundách svého pobytu na hřišti dočkal premiérového gólu v české nejvyšší soutěži. Kočí si s Pilíkovým centrem neporadil nejlépe a na finského záložníka už čekalo snadné sousto.

V nastaveném čase mohli domácí završit "bůra". Cmiljanović totiž v pokutovém území nešikovně sestřelil Holíka, za což následoval pokutový kop. K tomu se postavil Martin Doležal, avšak bránu výrazně minul. To ale Jablonci vůbec vadit nemuselo, vítězstvím totiž navýšil svůj náskok na třetím místě na čtyři body. Příbram zůstává na samém dně tabulky.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 1:0

16.02.2020 17:00

Góly: 70. Jan Vodháněl

Tak takhle si to v Edenu určitě nepředstavovali. Vstup do jara v podobě vršovického derby se jim hrubě nepovedl a po matném výkonu prohráli brankou Vodháněla. V závěru mohl alespoň remízu vystřelil z ojedinělé šance debutující Musa, ale selhal a tři body zůstaly v Ďolíčku.

Hned ve druhé minutě poprvé vystrčili růžky slávisté, Musova rána z voleje z hranice vápna však cíl nenašla. Bořil o deset minut později už zamířil přesněji, pro Le Gianga ale byla jeho rána snadným soustem. Na větší šanci sešívaní nadále čekali, hrdlo se jim sevřelo po čtvrtině zápasu, kdy v pokutovém území upadl domácí Köstl. Sudí ale naštěstí pro ně ani po konzultaci s videoasistentem penaltu nenařídil.

V závěru první půle zahrozili hlavou hroťáci obou mužstev, ovšem ani Pulkrab, ani Musa netrefili prostor mezi třemi tyčemi. Po hodině hry přišla největší šance dosavadního průběhu utkání. Po Bartkově centru mohl hlavičkovat do zcela prázdné brány Puškáč, nepochopitelně ale selhal a zamířil mimo.

Přeci jen se ale "Klokani" dočkali. V sedmdesáté minutě hry trestuhodně rozehrál Frydrych. Jeho chybu nezachránil ani Kolář, který nedokázal vyboxovat centr a míč propadl až k Janu Vodhánělovi. Ten měl po několika sekundách na hřišti snadnou práci a otevřel gólový účet utkání.

Brzy mohl svoje zaváhání napravit Frydrych, jeho pokus hlavou ovšem letěl příliš vysoko. Za několik okamžiků se sám na bránu řítil Vodháněl, proti němuž vyběhl Kolář. Ten útočníkův pokus o lob zneškodnil, a přestože domácí vehementně reklamovali hru rukou, ta podle rozhodčích nenastala a hra pokračovala dál. Záhy prudce pálil Stanciu, jenže jen do míst, kde stál Le Giang.

Největší slávistickou šanci měl na kopačkách ve svém prvním duelu Petar Musa. K němu propadl na zadní tyč centr z pravé strany, chorvatského střelce ovšem vychytal znovu bravurní gólman. V posledních okamžicích zápasu ještě zahrozili Nečas a na druhé straně Stanciu, ani jeden ovšem úspěch neslavil a Bohemka tak těsné vítězství uhájila.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Viktoria Plzeň 0:3

16.02.2020 14:30

Góly: 57. Jean-David Beauguel, 63. Jean-David Beauguel, 90+2. Jan Kopic

Bude pro Plzeň problém nahradit góly Michaela Krmenčíka? Zdá se, že nikoliv. Jean-David Beauguel se totiž při prvním jarním startu uvedl na výbornou a dvěma góly zařídil Viktorii výhru nad Opavou. Slezané nakonec podlehli rozdílem tří branek a neodpověděli na úspěch sousední Karviné, načež se minimálně do pondělí propadli na předposlední místo v tabulce. Hosté si naopak pojistili druhou příčku.

Dlouho se přitom nezdálo, že se s týmem bojujícím o záchranu utkal aspirant o pohárovou Evropu. Opava byla v prvním poločase vyrovnaným soupeřem a několikrát mohla jít do vedení. Po přestávce nicméně domácí doplatili na nevyužití svých příležitostí, načež o svém triumfu rozhodla Viktoria.

Razantní zimní řez v kádru SFC se projevil hned při prvním jarním klání. Novou stoperskou dvojici utvořili Rychlý s exzlínským Hnaníčkem, zálohu posílili novicové Dordić s Texlem a v útoku operoval další příchozí ze Zlína Železník. Trenérovi Západočechů Guľovi chyběli zranění Limberský s Čermákem, které nahradili levý bek Hloušek a středopolař Hořava. Díru po Krmenčíkovi, jenž se stěhoval do Belgie, zacelil již zmíněný Beaguel. Jen na lavičce pak poněkud nečekaně zůstal křídelník Kopic.

Už po několika desítkách vteřin se zajímavým volejem prezentoval domácí Řezníček a jen o malý kousek minul pravou tyč plzeňské svatyně. Postupem času už převzala iniciativu Viktoria, avšak obrana Slezanů zůstávala pozorná. Větší šance si tak připisovala Opava. V 27. minutě se Dordić šikovně prosmýkl na levé straně přes trojici protihráčů a po jeho pasu před bránu vznikl závar, po němž otevření skóre zahodil nepovedenou střelou do zámezí Hnaníček.

Další spletitá situace před bránou Západočechů vznikla krátce po půlhodině hry a výsledkem bylo zakončení Žídka z úhlu, proti němuž už brankář hostů Hruška musel zasahovat. Plzeň si svou první tutovku vytvořila až těsně před přestávkou. Buchův centr na zadní tyč vrátil před bránu Brabec, načež Řezník trefil nůžkami tyč.

Na nepříliš vyvedenou první půli zapomněla Viktoria dvanáct minut po změně stran. Kalvach poslal centr do pokutového území na Beauguela, jenž v souboji předčil Rychlého a hlavičkou přesně k tyči poslal svůj celek do vedení. V 63. minutě se francouzský střelec prosadil podruhé, když si po rychlém přechodu Plzně do útoku naskočil na pás od Kovaříka a tentokrát hlavou zamířil nad dosah gólmana SFC Fendricha.

Hosté se dostali do pohody a šanci dostali střídající hráči. Mihálik v 67. minutě prověřil pozornost Fendricha, Kopic za dalších dvacet minut pálil z úhlu nad břevno. Ve druhé minutě nastaveného času se ale právě Kopic dočkal přesného zásahu, když do sítě dorazil Buchovu ránu vyraženou Fendrichem a uzavřel skóre na konečných 0:3.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 0:2

15.02.2020 17:00

Góly: 77. Tomáš Malínský, 90+4. Tomáš Malínský

Již sobotní program prvního jarního kola nabídl obrovské překvapení. Sparta totiž doma nevyzrála na obranu Liberce a sama od hostů dvakrát inkasovala. Slovan tak dokázal porazit letenské i podruhé v sezóně a opět se o cenný zisk postaral zejména Tomáš Malinský, dnes autor obou branek.

Letenští ihned klesli na páté místo v tabulce a mají zase o čem přemýšlet. Hosté si naopak mohou pochvalovat, jak jim vyšel úvod honby za vyššími pozicemi, a přiblížili se osmé pozici na rozdíl dvou bodů.

V sestavě domácích se konečně objevil uzdravený záložník Dočkal, stoperská dvojice pak nastoupila v avizovaném složení Hancko - Lischka, v útoku zase operoval Tetteh. Na straně Liberce dostal z nových tváří šanci od úvodní minuty pouze Hromada, kdežto v přípravě skvěle hrajícího Rondiće zastoupil v útoku Kuchta.

V úvodu, jenž byl plný nepřesnosti, se k první střele dostal až ve čtrnácté minutě hostující Băluţă, jenž pálil nad břevno svatyně gólmana Heči. Jinak to byl zprvu hlavně nezáživný boj. Sparta se vepředu poprvé pořádně ukázala až ve 28. minutě. Celou akci rozjel napravo Vindheim, jenž vybídl Tetteha, ten následně předložil míč Trávníkovi, který ovšem střílel vysoko nad bránu. Dvě minuty nato byli v akci opět Vindheim s Tettehem, načež druhý jmenovaný hledal spoluhráče před bránou, ale Kanga ani Frýdek nedotlačili balón do sítě.

Po půlhodině hry už letenští chytil slinu a ve 35. minutě měl brankář Liberce Nguyen velké starosti s tečovanou ránou Frýdka. Ani Slovan ale nespal. Pět minut po Frýdkově akci se kolem Vindheima vytočil k nebezpečnému pokusu Pešek, proti němuž musel do akce Heča. Ve 42. minutě ukázal svou fotbalovou chytrost Kanga, který šikovně našel nabíhajícího Hložka, tomu ovšem nevyšlo zpracování dle představ a balón mu uzmul Nguyen.

Téměř ihned po přestávce chyboval Heča, když neudržel centr Mikuly, následně však své zaváhání napravil a zasáhl proti dorážejícímu Peškovi. V 61. minutě předvedl minelu také hostující Chaluš, jenž nepřesně rozehrál, načež po zemi střílel vedle brány Hložek. To Krejčí o sedm minut později již střílel mezi tři tyče, jenže pouze do míst, v nichž operoval připravený Nguyen. Na straně domácích byl aktivní zejména Hložek, kterému v 75. minutě další zakončení překazil Chaluš. Zdálo se, že tlak Sparty graduje...

...jenže o minutu později přišla na Letnou pohroma. Domácí lacině ztratili míč po vlastním autovém vhazování, Băluţă následně rozjel brejk a s trochou štěstí propasíroval přes Lischku přihrávku na rozběhnutého Malinského, jenž prostřelil Heču - 0:1. Autor gólu nemá s fanoušky Sparty zrovna vřelé vztahy a tak si oslavu branky užil hecováním rozzlobených ochozů.

Spartě rázem teklo do bot, ovšem Hložek, Hancko i Sáček stříleli nad břevno. Poslední šanci na vyrovnání spálil ve druhé minutě nastaveného času Tetteh, který po pasu od Plavšiće trestuhodně minul. A tak Malinský dostal v samotném závěru velkou šanci svůj velký večer završit, když se vydal do dalšího nájezdu na Heču, jehož také efektně a efektivně překonal obloučkem. Liberec tak nakonec zvítězil o dvě branky.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 0:1

15.02.2020 14:30

Góly: 52. Jakub Pokorný

Premiéra trenéra Luboše Kozla na lavičce ostravského Baníku vyšla na jedničku. Jeho svěřenci totiž v bojovném klání na hřišti Slovácka vyválčili díky jediné brance Jakuba Pokorného těsnou výhru. Hosté se tak hned zkraje jara prokousali do skupiny o titul právě na úkor sobotního protivníka.

Kouč domácích Svědík nenasadil do utkání od úvodní minuty žádnou ze zimních posil. To lodivod Slezanů Kozel dal prostor Potočnému, jenž v lednu dorazil z Liberce. Navrch musel nový muž na lavičce Baníku kvůli četným absencím řešit více starostí se složením základní jedenáctky. Proto dostal ve středu obrany šanci Procházka, na kraji obrany se objevil jindy stoper Pokorný a zálohu vyztužil Holzer mladíkem Kaločem.

Úvod zápasu sice patřil Slovácku, ale s první zajímavou akcí přišli hosté. De Azevedo ve třinácté minutě nápaditě zakombinoval na pravé straně hřiště s Fillem, jenže výsledná střela mu vůbec nesedla a nebylo divu, že balón letěl do zámezí. Moravané odpověděli velkou šancí za pět minut. Petržela hledal před bránou Dvořáka, tomu však výsledné zakončení podobně jako De Azevedovi na druhé straně nevyšlo podle představ.

Další zajímavý okamžik přišel až v 37. minutě, kdy se Holzer šikovně uvolnil na levém kraji, ale poté střílel mimo tři tyče domácí svatyně. Veškerá nuda prvního poločasu byla zapomenuta sedm minut po změně stran, kdy šli Slezané do vedení. Na centr Hrubého si zády k bráně naskočil Pokorný, jenž v souboji vyzrál nad Dvořákem a jeho padáček zapadl k tyči. Brankář Slovácka Trmal se natahoval marně.

Moravané věděli, že pokud chtějí něco s výsledkem udělat, musí se začít tlačit do útoku. Jenže Reinberk v 65. minutě pálil nad bránu a Navrátil o pět minut později zase střílel o kus vedle tyče. Deset minut před koncem měl obrovskou příležitost na navýšení vedení Baníku De Azevedo, proti jehož zakončení hlavou famózně zasáhl Trmal. Gólman domácích zachránil svůj celek i za dalších pět minut, kdy vychytal Potočného hlavičku. Slovácko už se v závěru na větší odpor nezmohlo a tři body tedy putovaly do Ostravy.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sigma Olomouc 1:3

15.02.2020 14:30

Góly: 79. Tomáš Vondrášek - 5. Lukáš Juliš, 27. David Houska, 45+1. Lukáš Juliš

Souboj tabulkových sousedů na hranici první desítky měl překvapivě jednoznačný průběh. Hosté z Olomouce vedli už v poločase zásluhou dvou branek Juliše a jedné Houskovy trefy, Vondrášek v závěru vstřelil jen čestný gól.

Hned při první větší příležitosti se uvedla nová posila Sigmy. Sladkého centr našel v pokutovém území přesně ze Sparty hostujícího Lukáše Juliše, jehož rána placírkou zapadla za gólmanova záda. Nedlouho poté mohlo být skóre vyrovnané, po Kučerově rohu ale Jakub Mareš zamířil mimo. Nepřesně mířil z přímého kopu i jeho jmenovec Petr.

Následně už zase přebrala iniciativu Sigma. Hálova rána zpoza vápna sice ještě letěla příliš vysoko, nadcházející šanci Chytila dokázal Grigar zlikvidovat, míč ale vyrazil jen k dobíhajícímu Davidu Houskovi, jenž uklidil kulatý nesmysl do sítě.

Za domácí znovu zahrozil Petr Mareš, jehož standardku si pohlídal Mandous. Jen těsně vedle zamířila dělovka z nohy Shejbala. Poté se zase musel zaskvět Grigar, jenž bravurně vychytal Julišovu hlavičku. V nastavení už ale byl na Lukáše Juliše krátký. Tomu totiž předložil před prázdnou bránu Hála a gólem do šatny se Hanáci dostali do vedení o tři branky.

Po přestávce přebrali iniciativu skláři. Ve dvaapadesáté minutě spálil tutovku Žitný, dvacet minut před koncem zase mimo vypálil Hyčka. Domácí příznivci se branky dočkali až v čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem. Moulisův centr doletěl na kopačky Tomáše Vondráška, jehož parádní placírka znamenala snížení rozdílu.

Přiblížit Teplice vyrovnání mohl následně Trubač, to by ovšem nesměl ztroskotat na Mandousovi. Nepovedlo se to ani Vondráškovi, jehož hlavička se odrazila od tyče ven. Sigma tak zvítězila a upevnila si postavení v elitní desítce, naopak Severočeši se blíží hře o záchranu.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Fastav Zlín 2:0

15.02.2020 14:30

Góly: 29. Vojtěch Smrž, 83. Taiwo Abdulrahman

Karviná hned v prvním jarním utkání hodila rukavici Opavě a Příbrami, když doma zdolala Zlín, a odskočila od dvou zmíněných celků, jež taktéž bojují o záchranu. V domácím dresu se v dobrém světle uvedlo několik noviců, zato ševci pohořeli a zaslouženě odjeli domů s prázdnou.

V sestavě MFK se objevily hned čtyři zimní posily. Konkrétně šlo o brankáře Bolka, stopera Šindeláře, záložníka Qoseho a útočníka Taiwa. Taky hosté vyrazili na zteč včetně dvou nových tváří - obránce Simerského a forvarda Jawa.

Už po dvou minutách zahrozil nebezpečnou, leč nepřesnou střelou domácí Smrž. Na druhé straně to podobně neúspěšně zkoušel o čtyři minuty později kapitán Jiráček. Za dalších čtrnáct minut zasahoval gólman Zlína Rakovan proti hlavičce Lingra, jenž zakončoval po centru od Ndefeho. Ševci si svou tutovku vytvořili hned záhy. Jiráček poslal míč před bránu, kde zakončení Čanturišviliho fantasticky zneškodnil Bolek.

V dalších minutách se neujaly pokusy Qoseho a Šindeláře, ve 27. minutě už ale Karviná slavila. Ba Loua rozehrál rohový kop na hranici pokutového území, kde se do voleje parádně opřel Smrž a perfektní bombou k tyči poslal domácí do vedení. Velmi živo bylo před zlínskou svatyní opět za šest minut. Unikající Lingr přelstil Rakovana, avšak z následného závaru nakonec nezapršelo.

Ve 38. minutě mohl vyrovnat Jawo, jenž pláchl Janečkovi a byl blízko premiérovému zásahu ve žlutém dresu, Bolek byl však opět neomylný a únik soupeře zneškodnil. Zajímavou první půli uzavřeli Taiwo, jehož pohotové zakončení po centru Hanouska zastavil Rakovan, a Ba Loua, který si taktéž nepřišel na hostujícího brankáře.

Po změně stran tempo hry viditelně opadlo. Karviná se zaměřila na bránění náskoku a ani Zlín nebyl příliš konstruktivní. Až v 77. minutě se o vzrušení nechtěně postaral zlínský Matejov, který pokazil malou domů, ale Rakovan byl u míče nakonec dříve než Ba Loua. Následná střela Smrže skončila v rukavicích vytíženého strážce svatyně ševců. Hned za minutu rozjeli domácí nadějný brejk, který zkazil Lingr, přesto se k zakončení dostal Taiwo, jenž nastřelil tyč.

V 83. minutě už se MFK povedlo protiútok zužitkovat. Ba Loua naservíroval pas na volného Taiwa, proti němuž už byl Rakovan krátký - 2:0. Drama mohl ještě za další tři minuty zařídit Džafić, jemuž se povedlo přehodit Bolka, za nějž ale zaskočil Janečka a míč padající do brány včas vykopl. Blízko třetí brance domácích byl v nastavení Taiwo, po zpětné přihrávce od Qoseho však těsně minul. Zahozená šance jej nicméně nemusela v konečném součtu vůbec mrzet.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 3:0

14.02.2020 18:00

Góly: 15. Patrik Čavoš, 19. Filip Havelka, 38. Ivan Schranz

Samotné vítězství Českých Budějovic nad Mladou Boleslaví v úvodním zápase jarní části není velkým překvapení, jeho snadnost už ano. Už po dvaceti minutách vedli Jihočeši 2:0 po brankách Čavoše s Havelkou, třetí a poslední gól vstřelil ještě před poločasem Schranz.

Jako první přitom musel do akce Drobný, který krotil Pudilův pokus po standardní situaci. Když hlavičkoval na druhé straně Sivok, zamířil moc vysoko. V patnácté minutě už ale Dynamo skórovalo. Čolić dával z pravé strany míč pod sebe, Javorkovi střela sice nesedla, za ním však číhal Patrik Čavoš, jehož sražená rána zapadla za Šedova záda.

Jen o několik minut později hostující gólman bravurně zlikvidoval Sivokovu hlavičku, na ránu Filipa Havelky už byl ovšem krátký. Mladý středopolař si navedl míč a bravurní padající střelou poslal balón o břevno do brány. Břevno trefil nedlouhou před poločasem i Havel, jenže ten potřebné štěstí neměl a jeho pokus se za čáru nedostal.

Pár okamžiků nato Šeda znovu zneškodnil Sivokovu hlavičku, tentokrát však vyrazil míč jen k Ivanu Schranzovi, jehož tvrdá střela z úhlu znamenala třetí gól. Po návratu ze šaten mohl srovnat Wágner, solidní příležitost ale spálil. Neujaly se ani Křapkova hlavička a na druhé straně Mršićova střela. Ta Čolićova už vypadala nebezpečněji, na poslední chvíli ji ovšem zblokoval Pudil.

A jelikož skórovat nedokázal ani z otočky Wágner, ani Havelka, zůstal rozdíl ve skóre tříbrankový ve prospěch Českých Budějovic. Ty se v tabulce dostaly před svého soupeře, dočasně dokonce na páté místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha21173145:554
2.Viktoria Plzeň21125438:1941
3.FK Jablonec21115539:2738
4.Baník Ostrava21104731:2334
5.Sparta Praha2196639:2833
6.Dynamo České Budějovice21103836:3333
7.FK Mladá Boleslav21102939:3532
8.1. FC Slovácko2195728:2732
9.Slovan Liberec2193935:3030
10.Sigma Olomouc21610528:2628
11.Bohemians Praha 190521651021:3223
12.FK Teplice2158819:3223
13.Fastav Zlín21631216:3221
14.MFK Karviná21371115:3016
15.SFC Opava2135139:3414
16.1. FK Příbram21341415:4013

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (698)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele