Klokani přiletěli v únoru aneb Události 21. kola FORTUNA:LIGY

18.02.2020, 10:12
Názory a komentáře
První jarní kolo nejvyšší české soutěže je za námi, přichází tedy čas na jeho pravidelné, leč trochu modifikované, shrnutí. V průběhu četby článku můžete nově narazit na rubriku "VAR v akci" a na závěr se podívat na stručný přehled změn v tabulce. Díky podnětu z diskuzí je také nově uveden počet nominací u jednotlivých hráčů v nejlepší jedenáctce.

Teď už ale rychle k dění na trávníku. 21. kolo se vryje do paměti fanoušků zejména ze tří důvodů. Jedním z nich je vítězný debut Luboše Kozla a dost možná začátek nové, úspěšné éry Baníku. To naopak jen tak nehrozí u Sparty, která podruhé v sezóně padla s Libercem a podruhé se o to zasloužil zejména křídelník Malinský. Vyhazovem tento nezdar odnesl kouč Václav Jílek.

Z fanouškovského hlediska nejočekávanějším zápasem víkendu bylo vršovické derby, které skončilo velikým překvapením. Klokani v něm poprvé po pěti a půl letech zvítězili a sešívaným tak utnuli sen o sezóně bez jediné porážky. O výhře rozhodl Jan Vodháněl, který se (stejně jako o den později jablonecký Hämäläinen) prosadil jen pár vteřin po svém příchodu na hřiště.

Zápas kola


Sparta Praha - Slovan Liberec

Horší vstup do jara si sparťané mohli těžko představit. Domácí zápas. Proti týmu, který z Letné vezl bod naposledy před devíti lety. A ještě k tomu je dvěma góly z brejků v závěru potopil Tomáš Malinský - muž, kterého fanoušci rudých skutečně v lásce nemají.



Gól kola


1. Filip Havelka (Dynamo České Budějovice)

Tak tahle trefa aspiruje na nejkrásnější gól sezóny. Havelka dal jihočeskému Dynamu dvougólové vedení způsobem vskutku parádním. Několik metrů postupoval s balónem na noze, aby si jej poté navedl na pravačku a nedal gólmanovi šanci.



2. Vojtěch Smrž (Karviná)



3. Vojtěch Kubista (Jablonec)



Jedenáctka kola



Brankář - Patrik Le Giang (Bohemians Praha 1905)

V prvním poločase na něj létaly převážně propagační pokusy, činit se musel hlavně v závěru. Nejprve s velkými problémy zlikvidoval Stanciovu pumelici z hranice pokutového území. Fantastický zákrok předvedl na konci základní hrací doby, kdy za pomoci tyče vychytal v obrovské šanci Musu.

Pravý křídelní obránce - Martin Sladký (Sigma Olomouc)

Hned po pěti minutách asistoval u úvodní branky, když zprava našel ve vápně Juliše. Ofenzivu aktivně podporoval i nadále a spolu s Hálou dělal teplické levé straně velké problémy, čímž dopomohl k hladkému vítězství Sigmy.

Střední obránce - Jakub Pokorný (Baník Ostrava)

Mladý ostravský stoper dělá vše pro to, aby i ve zbytku sezóny zůstal v základní sestavě. V na šance skoupém utkání nedělal chyby a působil jistě. Klíčovým okamžikem zápasu byl jeho gól, když po centru Hrubého podařenou hlavičkou překonal Trmala.

Střední obránce - Lukáš Havel (Dynamo České Budějovice)

Budějovický stoper dalším podařeným výkonem napomohl k nule, navíc zahrozil i směrem dopředu. To zejména když krátce před pauzou po rohovém kopu trefil břevno. Ve dvojici se zkušeným Sivokem může dotáhnout Dynamo třeba i do evropských pohárů.

Levý křídelní obránce - Jan Sýkora (Jablonec)

Nebýt pomezním obrán o nadějný protiútok, mohl z toho být třeba i hattrick. Nutno však podotknout, že štěstěna mu to bohatě vykompenzovala, neboť ani jedna z jeho dvou branek nepatřila mezi nejtěžší. Nejprve mu připravil před prázdnou bránu Doležal, druhý jeho gól padl po hrubce gólmana.

Pravý záložník - Tomáš Malinský (Slovan Liberec)

Specialista na Spartu. V první půli se Malinský spíše zahříval. Ačkoliv občas zahrozil, finální řešení chybělo. Dvacet minut před koncem se ale nechal vysunout Balutou a prudkou ranou na zadní tyč otevřel skóre, v nastavení obloučkem přes Heču zatloukl hřebíček do sparťanské rakve.

Střední záložník - Filip Havelka (Dynamo České Budějovice)

Ze Sparty hostující středopolař se zaskvěl zejména ve dvacáté minutě. Právě v tento čas totiž famózním způsobem překonal Šedu. Ve zbytku utkání to ze střední vzdálenosti zkoušel ještě několikrát, střele ale vždy scházela přesnost či razance.

Levý záložník - Adriel Ba Loua (Karviná)

Šikovný fotbalista z Pobřeží slonoviny asistoval u obou branek Karviné. Po půlhodině zahrál rohový kop na velké vápno, odkud Smrž překonal gólmana. V závěru procpal přihrávku před bránu, kde číhal Taiwo a hned při svém debutu se prosadil.

Útočník - Lukáš Juliš (Sigma Olomouc)

Rok a půl nepoznal, jaké to je prosadit se v nejvyšší soutěži, při debutu v dresu Hanáků se mu to povedlo hned dvakrát. V úvodu placírkou zajistil svému týmu vedení, před pauzou sice na Grigarovi ztroskotal, ale vzápětí přidal i druhou trefu.

Útočník - Jan Vodháněl (Bohemians Praha 1905)

Na hřiště vtrhl jako uragán a velmi brzy dokázal gólem potrestat zmatky ve slávistické obraně. Vědět o sobě dával i nadále. Jeho únik zhatil se štěstím vyběhnuvší Kolář, a když po povedené individuální akci pobídl ke skórování Nečase, ten šancí pohrdl.

Útočník - Jean-David Beauguel (Viktoria Plzeň)

V první půli téměř neviditelný, přesto se nakonec stal ústřední personou plzeňského vítězství v Opavě. V rozmezí pěti minut totiž dvakrát skóroval hlavou. Nejprve využil Kalvachova centru, několik okamžiků poté přišpendlil míč pod břevno po Kovaříkově pobídce.

Nemělo by vám uniknout


Příbramský Jan Rezek odehrál jubilejní 300. utkání v nejvyšší soutěži. Určitě si ale svůj vstup do Klubu legend představoval jinak, než že si přiveze čtyřgólový výprask ze Střelnice.

Málokdy můžete vidět hráče zahodit takovou šanci, jakou se povedlo spálit Klokanu Puškáčovi. Ten po Bartkově centru poslal z metru hlavičku místo do prázdné brány mimo.

via GIPHY



Možná, že by se utkání mezi Teplicemi a Olomoucí odvíjelo jinak, kdyby sudí odpískal penaltu po faulu Jemelky. V té době totiž hosté vedli jen o gól.


Na zajímavé momenty výživné bylo pondělní utkání mezi Jabloncem a Příbramí. Začal to pomezní rozhodčí, který i přes přítomnost videa nepochopitelně odmával Sýkorovi ofsajd

via GIPHY



Gólman Kočí ale jako by chtěl Jabloneckým jeho chybu kompenzovat a Sýkorovi po pauze daroval gól


I přes kanonádu Severočechů se neprosadil jejich kanonýr Doležal. I kvůli tomu, že penalta v nastavení mu kulantně řečeno "nesedla".

Zachyceno na sociálních sítích


Teď už spíše asistentem Václava Kotala... ale tohle by Spartě mohlo pomoci, ne?


Momentálně na tom totiž nejsou vůbec dobře.


Náhradu za Součka slávisté vytáhli nečekanou...


Nerad bych se hádal, ale zlatá podle mě vypadá trochu jinak.


Pokud ještě někdo neviděl... Ne, já věřím, že všichni viděli.


VAR v akci


Systém VAR se sice nově používá každé kolo hned na pěti stadionech, na úvod jara ale byl vidět jen v jediném zápase, a sice vršovickém derby.

Poprvé ještě v prvním poločase, když se po sprinterském souboji s Traorém poroučel k zemi Köstl, sudí Rejžek ale svůj původní verdikt, že se o faul nejednalo, nezměnil ani po konzultaci s videorozhodčím.


Druhou zkoumanou situací byla (ne)ruka Ondřeje Koláře vybíhajícího proti Vodhánělovi. Že balón trefil gólmanovu horní končetinu, to bylo zcela zjevné, rozhodčí ale zřejmě dospěli k názoru, že Kolář takto nezvětšil objem svého těla.


Změny v tabulce


Vedoucí Slavia sice zaváhala, její náskok na čele však před zápasem proti předposlední Opavě zůstává třináctibodový. Nejbližším pronásledovatelem jí je plzeňská Viktorka, která právě proti Slezanům hravě zvítězila. I tu čeká papírově snadná záležitost, na svém hřišti totiž přivítá nejhorší Příbram.

Šlágrem příštího kola bude jednoznačně souboj mezi třetím Jabloncem a jen o místo horším Baníkem. Oba celky jsou navíc povzbuzeni vítězným vstupem do jara. Severočeši přejeli Příbram, Ostravští přivezli cenné vítězství z Uherského Hradiště. Slovácko také uzavírá horní polovinu tabulky, na Baník ale ztrácí jen dva body. Mezi nimi jsou České Budějovice a Mladá Boleslav, jejichž vzájemný zápas jednoznačně ovládlo Dynamo, a pražská Sparta. Ta prohrála s Libercem, jenž je tak z devátého místa evropským pohárům na dostřel.

Na konci elitní desítky nadále pobývá Olomouc, která v souboji tabulkových sousedů porazila Teplice. Skláři ztratili svou pozici na úkor Bohemians slavících úspěch ve vršovickém derby. Do hry o přímou záchranu se přihlásili i Karvinští svým vítězstvím nad Zlínem, na nějž ztrácí už jen pět bodů.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha21173145:554
2.Viktoria Plzeň21125438:1941
3.FK Jablonec21115539:2738
4.Baník Ostrava21104731:2334
5.Sparta Praha2196639:2833
6.Dynamo České Budějovice21103836:3333
7.FK Mladá Boleslav21102939:3532
8.1. FC Slovácko2195728:2732
9.Slovan Liberec2193935:3030
10.Sigma Olomouc21610528:2628
11.Bohemians Praha 190521651021:3223
12.FK Teplice2158819:3223
13.Fastav Zlín21631216:3221
14.MFK Karviná21371115:3016
15.SFC Opava2135139:3414
16.1. FK Příbram21341415:4013

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (33)

Přidat komentář
Pablos

Ty Teplice... to se pískají už penalty mimo pokutový území jo ?

Reagovat
Radar

Na čáře, což je myslím podle pravidel penalta.

Reagovat
Pablos

tak na tom záběru už má na čáře protipohyb nohy zpět... to znamená, že ho zfauloval těsně před čárou... teda tak mi to příjde. Ale jako možná né ...dohadovat se nebudu

Reagovat
srandamač

Taky to nechápu. Tohle se běžně vytahuje na přímák.

Reagovat
Kiwi-21

Pro Karvinou škoda výhry Bohemians mohli se pěkně přiblížit

Ale pokud zvládnou doma Teplice a Příbram tak během těch 4.kol mají zápasy v Bohemians i Opavě tak i ta přímá záchrana není nereálná

Ze všech 3.tymů dole mají nejlepší los

Reagovat
smazaný uživatel

Co jste to zase přivedli za Chorvata?

Reagovat
Kiwi-21

Ani nevím zatím

Reagovat
Kiwi-21

https://www.mfkkarvina.cz/clanek.asp?id=Z-Rijeky-prichazi-na-pulrocni-hostovani-Matko-Babi%E6-6258

Z Rijeky mládežnický reprezentant ale to bude asi i v odkazu co dál kolega pode mnou

Reagovat
smazaný uživatel

Na jednu stranu, máte dost zajímavých hráčů z ciziny, o tom žádná, ale na druhou stranu, tohle skládání mužstva je prostě koncepční asi jako celá Sparta Dost pravděpodobně to min. na 14. místo zahrajete a třeba by tam ještě mohl být posun o jedno, dvě místa, ale příští sezónu bude zase to samé...V první lize jste začali dost sympaticky a máte i zajímavé kluky v mládeži, potom vidíš 15 cizinců v kádru nebo kolik tam jich vlastně máte, třetího trenéra za poslední rok...Přitom by se z Karviné dál udělat myslím dobrý regionální klub, který by mohl využívat blízkosti Slovenska a Polska a navázat spolupráce s některými jejich příhraničními kluby, která by byla zajímává pro obě strany...Jak to vidíš ty?

Reagovat
Kiwi-21

Těch cizinců je až moc ale to je nejspíš způsobeno tím umístěním

Myslím že další sezónu ať v 1 a nebo druhé lize bude těch mladých nastupovat více a nebo spíše odchovanců lépe řečeno protože mladších hráčů je tam celkem dost

To z těmi trenéry máš sice pravdu, jenže od doby Webera tam pořádný trenér ani nebyl

Straka udělal záchranu a i začátek sezóny byl slušný hlavně okolo defenzivy ale pak přišla série snad 7 zápasů bez výhry a z 1 gólem, ten tým jak by úplně rezignoval na ofenzivu

Ten Slovák co byl před Strakou to netuším kde ho vyhrabaly myslím že Hrnčiar nebo nějak tak, to byl takový Karvinský Stramacioni co natahal X slovenských hráčů co u nás v lize neměly co dělat jako Krivák, Zahumenský atd

Současný trenér mi přijde docela solidní, dokonce i poslední posily i když zase ze Slovenska mi přijdou taky na slušné úrovni a v dobrém věku

Ohledně té spolupráce tak opravdu nevím až tak do toho nevidím, ani nikdo netuší jak je na tom klub finančně ale nejhůře asi ne když přeplatily u Qoseho Olomouc a 2 týmy ze Slovenska

Ideální by byla ta spolupráce jak píšeš a nebo kdyby se B-tým dostal do MSFL to už by i pro ty hráče mohla být skvělá příprava

Ještě k té spolupráci i když jsme u hranic z Polskem tak ti zrovna u nás populární nejsou a na Slovensku opravdu nevím koho aby to bylo výhodné pro obě strany takže ideální ten B tým v MSFL

Sorry že to píšu hodně zjednodušeně ale jsem v práci tak nemám tolik času to kloudněji rozepsat

Reagovat
smazaný uživatel

Jo v klidu. Díky za názor

Reagovat
Kiwi-21

Koukám na soupisku

Janečka - je v týmu dlouho (na půl roku v Trnavě)

Čonka, Vukadinivič - už českou ligu hráli

2.brazilci takový pokus zda se alespoň 1 uchytí za malé peníze

Ndefe a Ba Loula jsou dobré trefy a opravdu posily

Ivan Zhelizko-je Ukrajinec ale je v týmu už nějakou dobu v podstatě taky odchovanec

Taiwo - posila do útoku kde to slábne, uvedl se dobře a má 21 teprve

Qose - Albanec reprezentant ze Slovenska jdou o něm dobré zprávy tak se uvidí

Hrdlička, Krivák, Zahumenský a udajne6i Petkov jsou pryč

Jen to hostování teď nevím když je tam i Kubala

3.cizinci jsou na hostování a uvidí se zdá zůstanou tam to beru pozitivně když se neprosadí jdou zpátky domů

3.hráči už českou ligu hráli a Taiwo, Qose přišly ze Slovenska tak když si to tak člověk vezme tak šílený to není jen ten chorvat je možná navíc když hostuje i Kubala ale je taky na hostování

Tak to až tak hrozné není ani jak já jsem si myslel

Reagovat
Kiwi-21

Ještě bych dodal jak ten tým vypadal opravdu hrozně slabě a predpokládal jsem že bude bojovat o každý bodík což se potvrdilo tak z toho co je na jaře mám docela dobrý dojem a nic bych vedení v tomhle okně nevycital

Reagovat
ratusek

jo Qose je pro vás dobrá posila, jestli se prosadí, tak ho příští sezonu zpeněžíte, dle výkonů na Slovensku má na víc. ale zase furt je to posila ze slovenska a to je riziko

Reagovat
Kiwi-21

No pokud bude záchrana tak ho jen tak prodávat nebudou pokud neodehraje kompletní sezónu alespoň

Jaká bude posila se uvidí, jak píšeš přišel ze Slovenska no

Reagovat
Greny

ted jeste koukam na to jak zkoumali zda byla penalta na toho Kostla, nekopala nedavno za toto Sparta penaltu zrovna proti Bohemce?

Reagovat
mistr129

Ty z těch záběrů něco vidíš jo? Já už to viděl desetkrát a ten souboj tam je někde v rohu ze vzdálenosti přes celý hřiště, takže vůbec nevím, co se tam stalo

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
JeséRodriguez

to je fakt šílenost, jestli to někdo rozhoduje na základě těchto záběrů

Reagovat
Greny

no tak pak nema var cenu .. pokud maji takove zabery :)

Reagovat
Losinho

Ne. To bylo jasný stažení.

Reagovat
Salfovic

a Jílek vyletěl.

Reagovat
db18

btw. vzpoměl jsem si na tu kauzu ohledně gifů z fortuna ligy... má na ně EF právo? (u videí je to jasné, ty jsou z isportu...)

Reagovat
eL

První jarní události z nejlepší ligy světa a tak málo komentářů

Reagovat
rufus

To bude tím, že tenhle souhrn bývá skoro vždy o ničem..

Reagovat
smazaný uživatel

to je Maslák na té fotce?

Reagovat
mayday

Maslák řízlej Ludvou Homolkou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem jediny, komu ty ,,vtipy" Pikouse prijdou trapne?

Reagovat
smazaný uživatel

Autor: Martin Vejdělek

Reagovat
smazaný uživatel

Tys asi myslel ten twitter? Tak nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, jeho twitter

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele