FORTUNA:LIGA - souhrn 21. kola

15.02.2019, 20:00, aktualizováno 18.02.2019, 19:57
Komentáře a souhrny
Utkání prvního s druhým zvládla lépe Plzeň a na Slavii po vítězství 2:0 ztrácí už jenom tři body. Sparta nakonec zvládla utkání na hřišti poslední Dukly, kde vyhrála 3:2. Polepšil si rovněž Baník Ostrava, jenž zdolal Liberec a posunul se před Jablonec, který pro změnu remizoval s Opavou. Důležité výhry zapsaly Příbram a Olomouc...

Dukla Praha - Sparta Praha 2:3

18.02.2019 18:00

Góly: 3. Branislav Milošević, 56. Dominik Plechatý (vl.) - 12. Guélor Kanga, 64. Ondřej Zahustel, 81. Benjamin Tetteh

Sparta zvládla těžký zápas na hřišti Dukly a posunula se na třetí místo. Letenský klub sice v utkání dvakrát prohrával, pokaždé ale dokázal vyrovnat a tři body nakonec hostům zařídil Tetteh.

Kouč domácích Skuhravý učinil v sestavě svého týmu jedinou změnu, když Bezpalce nahradil Raspopović. Také trenér Ščasný se na druhé straně barikády neodhodlal k velkému přeskupení řad, pouze stopera Štetinu zastoupil Costa a na pravém kraji zálohy operovala místo Hložka zimní posila Karlsson.

První branka padla již ve třetí minutě a překvapivě do sítě hostů. Milošević napřáhl z velké dálky a nádhernou střelou poslal svůj tým do vedení. A hned o dvě minuty později to mohlo být 2:0. González při protiútoku našel na levé straně Podaného, kterého ve velké šanci vychytal Nita. Sparta nezačala nejlépe, přesto ve dvanácté minutě vyrovnala. Na Tettehovu přihrávku nedosáhl Sáček, míč se ale odrazil příhodně ke Kangovi, jenž zblízka překonal brankáře Radu.

Po gólu se letenští dostali do hry a větrali především z levé strany zásluhou Hanouska a Chipciua. Ve 23. minutě byl Kanga blízko druhému zásahu, jenže rána mu po rohovém kopu nesedla. Za Duklu zase hýřil aktivitou González, který čtyři minuty po Kangově nepřesné střele rozjel akci, na jejímž konci střílel z voleje nad břevno Souček. V 33. minutě vybojovali hosté míč na polovině hřiště a po akci Kangy a Karlssona zakončoval nebezpečně Tetteh, míč však nakonec skončil těsně vedle tyče.

Sedm minut před přestávkou se do kliček pustil Karlsson, míč mu nakonec utekl, pozorný byl však Kanga, který nebezpečně, leč nepřesně vypálil. Těsně před odchodem do kabin ještě mohl přidat druhý zásah v zápase Milošević, s jeho slabým pokusem ale nakonec neměl Nita větší starosti. Deset minut po změně stran se však Dukla přece jen dostala zpět do vedení. Gonzálezův střílený centr si nešťastně do vlastní svatyně srazil Plechatý, který tak vrátil domácím náskok.

Ten ale dejvickému mužstvu dlouho nevydržel. V 64. minutě totiž Sáček našel ze standardní situace Zahustela, který hlavičkoval mimo Radův dosah. O čtyři minuty se na brankáře Dukly řítil Tetteh, Rada ale bravurně zasáhl. Za další dvě minuty se v dobré šanci opět ocitl Tetteh, jenže zakončení levou nohou mu vůbec nevyšlo.

V 81. minutě se ale ghanský útočník přece jen dočkal a po centru Hanouska přesně zakončil - 2:3. Domácí se v závěru ještě dostali do náporu, vyrovnat již však nedokázali.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 2:0

17.02.2019 17:00

Góly: 45. Tomáš Chorý, 82. Jean-David Beauguel

Dlouho očekávané utkání 21. kola české ligy mezi Plzní a Slavií se přeměnilo v jednoznačnou záležitost. Skoro celý zápas lepším Viktoriánům vedení vystřelil Chorý a navyšoval Beauguel. Míč do sítě mezitím dopravil i Tomáš Souček, jenže gól nebyl uznán pro ofsajd.

Domácí celek byl hned od prvních minut tím aktivnějším a Slavii do nebezpečnějších akcí pouštěl jen výjimečně. Už po šesti minutách hlavou zakončoval po Hrošovského centru Hubník, bohužel pro červenomodré jen vedle Kolářovy brány. Následně se dopředu vypravila i Slavia. Hruška měl poměrně velké problémy s Bořilovým nákopem, poté se ještě musel vytáhnout proti Stochově ráně.

Hosty z Vršovic větral především velice snaživě hrající Kayamba. Koláře ale pořádně prověřil až po dvaceti minutách Chorý, jehož pumelici zpoza vápna dokázal slávistický gólman pouze vyrazit. Obrovská šance pro Vrbovi svěřence přišla po rohovém kopu soupeře. Kayamba vytáhl míč na útočnou polovinu, načež se k němu dostal Hořava, jehož volej pořádně vyděsil fanoušky Pražanů.

V samotném závěru první půle už Kolář kapituloval. Hrošovský po levé straně vyslal Limberského, ten vracel před prázdnou bránu Chorému, na nějž již čekala jednoduchá práce. Poté ale nastal zajímavý moment. Přestože sudí nechali dohrát akci, zdvihl pomezní svůj praporek na znamení ofsajdu. Hlavní rozhodčí Franěk ovšem situaci zkonzultoval s videorozhodčím a usoudil, že se o postavení mimo hru nejednalo. Vyprodaný stadion tudíž mohl slavit.

Krátce po poločase zvedali ruce nad hlavu také slávisté. Podobně jako při úvodním gólu dorážel tentokrát Souček do prázdné branky Bořilův pas, jenže se nacházel v ofsajdu a gól nemohl být uznán. VAR se znovu dostal do akce dvacet minut před koncem. Pernica po souboji s Králem upadl v tutovce, avšak o nedovolený zákrok se podle Fraňka nejednalo.

Do slušné příležitosti se o chvíli později dostal Olayinka poté, co se k němu dostal Bořilův aut. Nigerijskému útočníkovi ale střela vůbec nesedla a poslal ji pouze mezi diváky. Následně nebyl daleko od vyrovnání Ngadeu, avšak balón hlavou netrefil ideálně a Hruška jej v klidu sebral. Netrvalo dlouho a přišla pohroma pro Trpišovského družinu. Havel z pravé strany odcentroval na zcela volného Beauguela, jenž neměl se skórováním problém a prosadil se i ve druhém utkání v plzeňském dresu.

Devět kol před koncem základní části ztrácí Viktoria díky tomuto vítězství už jen tři body na lídra z Edenu, náskok na třetí místo činí již jedenáct bodů.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - SFC Opava 2:2

17.02.2019 15:00

Góly: 16. Bogdan Vătăjelu, 55. Jan Žídek (vl.) - 25. Jakub Janetzký, 86. Tomáš Smola

Jablonec si v honbě za poháry připsal zbytečnou ztrátu s o záchranu bojující Opavou. Severočeši v utkání dvakrát vedli, Slezané však vždy našli odpověď. Vděční mohou být především Smolovi, který byl u obou branek svého mužstva.

Domácím chyběl vykartovaný Považanec, po zranění se naopak vrátil jeden z nejlepších hráčů ligy na podzim Trávník. V útoku pak Doležala doplňoval Chramosta. Do sestavy SFC se vrátil obránce Svozil, který nahradil Radiće. Jinak zůstal výběr trenéra Kopeckého beze změn.

Úvod zápasu vyšel lépe Severočechům. Obrovskou chybu vyrobil v desáté minutě Řezníček, jenž namazal Vatajeluovi, který střelou levou nohou nachytal Šroma. Gólman Opavy také jistě neměl čisté svědomí, ránu rumunského fotbalisty mohl chytat. Aktivitu Jablonce podpořil o devět minut později Jovović, jenž v pokutovém území našel Chramostu, tomu však volej nesedl ideálně a skončil na tribuně.

Hostům se povedlo vyrovnat ve 25. minutě z nenápadné akce po levé straně, na jejímž konci přihrál Smola v šestnáctce volnému Janetzkému, a ten již neměl problém uklidit kulatý nesmysl do sítě. Před pauzou ještě mohl domácí do vedení znovu poslat Jovović, který se dostal po Trávníkově akci k zajímavému obstřelu, jenže černohorský křídelník střílel vedle tyče.

Deset minut po změně stran se však Středočeši přece jen dočkali. Velkou zásluhu na gólu měl obránce Slezanů Žídek, který si do vlastní sítě nešťastně srazil Trávníkův centr od rohového praporku. Za dalších deset minut zazmatkovali fotbalisté Opavy před vlastní svatyní, čehož málem využil střídající Ikaunieks, jehož pokus musel Šrom vyrazit nad břevno.

Jablonec však vedení ani napodruhé neudržel. Čtyři minuty před uplynutím devadesáti minut totiž hosté rozehráli rohový kop, který do brány uklidil Smola. V nastaveném čase ještě usiloval o třetí branku domácích Kubista, bránu ale netrefil. Oba týmy si tedy po remíze rozdělily body.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slovan Liberec 2:1

16.02.2019 17:00

Góly: 57. Milan Baroš, 70. Dame Diop - 80. Patrizio Stronati (vl.)

Hráči Liberce po další porážce Zlína mohli proklouznout na umístění zaručující účast ve skupině o titul, z Vítkovic ale odjíždějí s prázdnou. Po bezbrankové první půli se prosadili Baroš a Diop, na výsledku nic nezměnil ani Stronatiho vlastní gól.

Po čtvrthodině přišlo pro Severočechy první větší nebezpečí, když Hrubý za vápnem převzal míč a vyslal na Nguyenovu branku přízemní ránu, která bohužel pro Baník skončila v boční síti. Krátce na to se Slezané dostali do další příležitosti poté, co Baroš vysunul Holzera. Střela krajního záložníka Ostravy ovšem skončila daleko mimo bránu. Domácí se i nadále dostávali do většího počtu příležitostí než soupeř, další přišla v pětadvacáté minutě, kdy se přímého kopu ujal Fleišman a z dálky prověřil Nguyena.

Následně už se do šance dostali i hráči v černožlutém, Peškův obstřel z dálky ale Laštůvkovi vrásky nenadělal. Obecenstvo na stadionu ve Vítkovicích bylo výrazně rozhořčeno po nákopu, po němž Kačaraba zcela zřetelně zahrál rukou. Sudí však správně postřehl tomu předcházející faul ostravského hráče a penaltu neodpískal. Další příležitost na otevření skóre přišla krátce před poločasem, jenže výborný liberecký gólman zneškodnil Stronatiho hlavičku.

Branky se Páníkovi svěřenci dočkali až ve druhé půli, když Baroš udržel ve vápně míč proti skupině protihráčů, následně jej přebral Fillo, jenž se rozhodl vystřelit. Jeho pokus se ještě otřel o Barošovu nohu, díky čemuž změnil směr a Nguyen byl bezradný. Po chvíli opět z dálky zakončoval Hrubý, tentokrát si však gólman poradil.

Po sedmdesáti minutách Nguyen pozdě vyběhl proti Hrubého hlavičce, a tudíž se před prázdnou brankou objevil Dame Diop, který si s takovou tutovkou poradil a zvýšil náskok svého týmu. Pro Slovan mohlo být ještě hůř, jenže volej naprosto volného Holzera zamířil mimo prostor tří tyčí.

Neuvěřitelnou hrubku předvedl již ve druhém po sobě jdoucím zápase Stronati. Po Breiteho rohovém kopu hlavičkoval Kačaraba směrem do Laštůvkových rukavic, avšak těsně před nimi Stronati nepochopitelně přizvedl míč a vstřelil si ukázkový vlastenec. Liberečtí měli před koncem ještě několik náznaků, dostat míč do sítě se jim již ovšem nepodařilo a ze Slezska si domů nepřivezou ani bod.

V tabulce se Baníkovci dostali minimálně do neděle na třetí místo, Liberec zůstává sedmý se dvoubodovou ztrátou na Zlín.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 0:1

16.02.2019 15:00

Góly: 12. Martin Sladký

Fotbalisté Bohemians 1905 natáhli sérii zápasů bez vítězství na deset a nadále se propadají tabulkou. Nyní je po vzájemném střetnutí předskočila Sigma, a to díky brance Sladkého hned ze začátku utkání.

Klokani začali velmi aktivně a v první desetiminutovce měli několik nadějných náznaků, poté však přišla studená sprcha. Na levé straně Houska vysunul Faltu, ten poslal přetažený míč na zadní tyč, kde ho zpět do nebezpečného prostoru vracel Texl, načež Martin Sladký z bezprostřední blízkosti prostřelil gólmana Fryštáka mezi nohama.

Domácí mohli srovnat po další čtvrthodině. Bartek našel na velkém vápně Haška, který obešel protihráče a nebezpečným pokusem prověřil připraveného brankáře Buchtu. Po pětatřiceti minutách zatrnulo všem přihlížejícím, když se do souboje o Dostálův centr pustili Buchta s Koubkem. První jmenovaný zůstal nějaký čas ležet na trávníku, naštěstí se z toho nic vážného nevyklubalo.

Do kabin tedy odcházela Bohemka jako smutnější tým, po pauze se však pokoušela napravit skóre zápasu. Napravo se parádně uvolnil Reitera a nacentroval míč do malého vápna, odkud Koubek zamířil pouze mimo prostor tří tyčí. O deset minut později se Vaníček pokoušel průnikovou přihrávkou uvolnit Reitera, jenže na poslední chvíli zasáhl ve skluzu Vepřek.

Do šancí se pomalu začali dostávat i hosté. Houskova střela z úhlu mohla ještě nechat Fryštáka chladným, když se ale po chybě obrany zelenobílých řítil za balónem osamocený Zahradníček, musel gólman již zasáhnout. Pak zase přebrali aktivitu hosté. Dostálova nebezpečná rána byla zblokována hanáckou defenzivou, následný Haškův pokus zpoza vápna zamířil těsně vedle brány bez jakékoli teče.

Ihned na to vybojovala Sigma míč uprostřed hřiště, což vedlo k veliké šanci. Fryšták měl veliké problémy se skákavým centrem, odražený míč vracel do ohně Sladký, avšak Plšek ve vyložené šanci selhal.

Domácí měli několik příležitostí srovnat skóre i v samotném závěru. Nejprve Záviška poslal nebezpečný přízemní centr, Nečas ale místo střely pouštěl míč za sebe, kde se k němu dostala jen obrana celku v červeném. Po rohovém kopu se poté dostal ke střele z malého vápna Bartek, ten pro změnu trefil jen pohotového Buchtu. A jelikož těsně před závěrečným hvizdem netrefil bránu Reiter, mohla se Sigma radovat.

V tabulce tak svého dnešního soupeře předskočila a je zpět ve hře o prostřední skupinu, zato Bohemka bude mít nepříjemné sestupové starosti.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Fastav Zlín 3:2

16.02.2019 15:00

Góly: 44. Jan Rezek (pen.), 49. Tomáš Jablonský, 61. Ruslan Mingazov - 27. Tomáš Poznar, 63. Pavel Vyhnal

Příbram se v domácím prostředí revanšovala za první jarní kolo a po divoké přestřelce porazila Zlín. V domácím dresu zářil především záložník Mingazov, který byl u všech branek svého mužstva. Hosté si po zimní pauze zatím nepřipsali ani bod.

Domácí v minulém kole museli vytrpět čtyřgólový debakl v Liberci, na což trenér Csaplár zareagoval dvěma změnami v základní jedenáctce, když tentokrát dostali od začátku šanci středopolaři Květ se Soldátem. Ševcům se po porážce v derby se Slováckem vrátil do sestavy Matejov a dostalo se také na záložníka Hronka.

Utkání začalo opatrným oťukáváním, k první střele se až v osmé minutě dostal Bartošák. Další významnější moment přišel až ve 25. minutě. Mingazov přihrál míč Květovi, který ze středu hříště vyprášil rukavice brankáře hostů Dostála. Duel stejných aktérů se opakoval i o několik málo okamžiků později. Příbramský mladík se tentokrát objevil v ještě nadějnější pozici, ale Dostál se opět nenechal překonat.

Za další dvě minuty se poprvé gólově urodilo. Bartošák na levé straně nahrál do pokutového území Poznarovi, který z bezprostřední blízkosti uklidil balón do sítě a poslal Zlín do vedení. Vyrovnat mohl ve 33. minutě Mingazov, jenž utekl po pravém křídle, v zakončení však hrubě selhal a mířil daleko mimo tři tyče. Těsně před pauzou pak turkmenského fotbalistu fauloval v šestnáctce Podio a Středočeši dostali možnost pokutového kopu. Ten s přehledem proměnil Rezek a upravil na poločasových 1:1.

Agilní Mingazov hýřil aktivitou i po změně stran. Ve 49. minutě se jeho centr dostal na hranici vápna k Jablonskému, jenž se trefil přesně po zemi k tyči a svou první brankou po návratu na ligové trávníky otočil stav zápasu. Po hodině hry Příbrami ještě lépe. Opět u toho byl Mingazov, jenž po vysunutí od Květa přehodil vyběhnuvšího Dostála a zvýšil náskok svého týmu. Ten však vydržel jen dvě minuty. Kodra totiž ve středu hřiště snadno přehrál střídající Vyhnal a po samostatném úniku snížil na 3:2.

Místo snahy vyrovnání se ale ševci museli v následujících minutách bránit šancím soupeře. Jednu z největších měl v 67. minutě Fantiš, který před bránou trestuhodně přestřelil. Následně se hosté přece jen dostali zpět do hry, ale i tak si již výraznější šanci k vybojování remízy nevypracovali. Tři body tak tentokrát zůstali v Příbrami.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - MFK Karviná 2:0

16.02.2019 15:00

Góly: 36. Vlastimil Daníček (pen.), 55. Vlastimil Daníček (pen.)

Slovácko po výborném výkonu porazilo Karvinou a raduje se z vyvedeného vstupu do jara. Domácí svého soupeře po celý zápas jasně přehrávali, přesto se prosadili pouze z penalt. Od většího debaklu uchránil hosty skvěle chytající Berkovec.

Moravané na úvod jara zvládli důležitý zápas s rivalem ze Zlína a proti Slezanům již mohl trenér Svědík využít služeb útočníka Zajíce, který zastoupil za Navrátila. V sestavě hostů se událo vícero změn. Záhumenský se z obrany posunul do zálohy, čímž uvolnil místo pro Djordjeviče. Na pravém kraji hřiště zase našel svůj prostor Moravec a do útoku se přesunuli Ba Loua s Gubou.

Slezané se pořádně připomněli až ve 25. minutě, kdy Budínský z přímého kopu pořádně protáhl brankáře Trmala. Po hodině hry to bylo opět Slovácko, které mělo blízko ke vstřelení branky, avšak Hofmann se z blízka nedostal k pravděpodobně gólové dorážce. Ve 36. minutě byl v pokutovém území nedovoleně stažen Diviš. Nařízenou penaltu zkušeně proměnil kapitán Moravanů Daníček a konečně poslal svůj tým do vedení.

Domácí nadále hýřili aktivitou. Ve 38. minutě podnikli přímočarou akci z pravé strany, po které Kalabišku vychytal Berkovec. Za dalších pět minut se zase předvedl brankář Karviné, když vyrazil Daníčkovi prudkou hlavičku po rohovém kopu. Ani po změně stran se obraz hry nezměnil a Berkovec se činil hned ve 46. minutě, kdy jej z úhlu prověřil Zajíc.

V 55. minutě vybojoval Diviš další penaltu pro svůj celek, tentokrát jej ve vápně fauloval Smrž. Daníček se při zakončení opět nemýlil, zvolil přesnou střelu k tyči a rozpoutal další vlnu radosti v Uherském Hradišti - 2:0. O deset minut poté našel Diviš hlavu Kalabišky, ten ale zamířil přesně do rukavic Berkovce. V 74. minutě mohl Daníček zkompletovat hattrick, k jeho smůle ale trefil pouze tyč.

Karviná se ani v závěrečných minutách nezmohla na odpor a zpět domů se vrací s ještě milosrdnou prohrou. Slovácko po druhé jarní výhře stoupá tabulkou vzhůru.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 0:2

15.02.2019 18:00

Góly: 36. Antonín Křapka, 47. Nikolaj Komličenko (pen.)

Mladá Boleslav navázala na povedený výkon proti Viktorii Plzeň a zvítězila v Teplicích. Za hosty se gólově opět prosadil Komličenko, který tak zaokrouhlil počet vstřelených branek v sezóně na dvacet.

Sklářům těsně před startem vypadl ze sestavy zraněný středopolař Kučera, za kterého nakonec ve středu zálohy zaskočil mladík Žitný. Stopera Jeřábka, který v minulém kole na hřišti Slavie viděl červenou kartu, nahradil Shejbal. Hosté již naopak mohli využít služeb obránce Hájka. V základní jedenáctce zůstal i Takács, přestože proti Plzni utrpěl lehký otřes mozku.

Do zápasu lépe vstoupili domácí Severočeši. Svého soupeře dlouho nepouštěli do žádného ohrožení vlastní brány, sami naopak vcelku úspěšně kombinovali na útočné polovině. Hned ve druhé minutě se prezentoval Hora zajímavým, leč nepřesným střeleckým pokusem. Postupem času se však Boleslav dostala do hry. Ve 20. minutě se poprvé výrazněji ukázal šutér Komličenko, který hlavičkoval mimo svatyni Teplic po standardní situaci svého mužstva.

Za dalších osm minut se vyznamenal gólman domácích Grigar, jenž po Komličenkově nabídce vychytal ránu Matějovského. Ve 36. minutě již ale kapituloval. Matějovský tentokrát rozehrál rohový kop, po kterém vznikl závar před svatyní sklářů. V něm se nejlépe zorientoval Křapka a svou druhou ligovou trefou v kariéře poslal Středočechy do vedení. To mohli hosté ještě zvýšit o tři minuty později, ale Komličenko po centru od Přikryla trefil tyč a z dorážky se do téže části brankové konstrukce trefil i Ladra.

Boleslavi však nemuselo být neproměněné šance dlouho líto, neboť krátce po změně stran fauloval Komličenka obránce Teplic Hošek a sudí Zelinka nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil sám faulovaný a svou dvacátou brankou v sezóně přidal druhý gól hostí. Následně ovšem Středočechům zavařil Šušnjar, který po hře rukou viděl druhou žlutou kartu v zápase a musel předčasně pod sprchy. Přesto to byla opět Mladá Boleslav, kdo mohl udeřit, Ladra však pobídku od Komličenka nepřetavil v branku.

Domácí následně přece jen zabrali, jenže proti dvěma pokusům Hory se vždy vyznamenal brankář Šeda. Hosté se však odmítli zatáhnout pouze do obrany a nadále vystrkovali růžky, jako například v 65. minutě Matějovský, který šikovným obloučkem trefil břevno. Za dalších čtrnáct minut zase exceloval Šeda, když vyrazil ránu Ljevakoviće. Jinak však byly Teplice trestuhodně bezzubé a Boleslav si i přes početní nevýhodu zaslouženě odvezla zpět Středočeského kraje tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha21171350:1852
2.Viktoria Plzeň21154232:1649
3.Sparta Praha21115534:1838
4.Baník Ostrava21115528:1738
5.FK Jablonec21114642:2137
6.Fastav Zlín2193927:2630
7.Slovan Liberec2177722:1928
8.1. FC Slovácko21901224:3127
9.FK Mladá Boleslav2175939:3726
10.SFC Opava21741029:3325
11.FK Teplice21741021:2925
12.1. FK Příbram21651027:4923
13.Sigma Olomouc21641119:3422
14.Bohemians Praha 190521471018:2919
15.MFK Karviná21441325:4016
16.Dukla Praha21441318:3816

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (910)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele