FORTUNA:LIGA - souhrn 20. kola

13.12.2019, 19:58, aktualizováno 15.12.2019, 18:55
Komentáře a souhrny
Slavia rozstřílela České Budějovice a na průběžně druhou Plzeň, která pouze remizovala s Teplicemi, si drží odstup 16 bodů. Jablonec po vítězství na hřišti Mladé Boleslavi přezimuje na průběžném třetím místě. Po bezbrankové remíze v Ostravě znovu ztratila Sparta, naopak tři body oslavily Liberec nebo Slovácko...

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 4:1

15.12.2019 17:00

Góly: 13. Milan Škoda, 19. Vladimír Coufal, 28. Lukáš Masopust, 58. Milan Škoda - 52. Ubong Ekpai

Se šestnáctibodovým náskokem na čele přezimují hráči pražské Slavie. Ti si v posledním podzimním zápase jednoznačně poradili dle aktuální formy s asi nejtěžším soupeřem, Českými Budějovicemi. Dvěma góly se o to zasloužil Škoda, po jedné přidali Coufal a Masopust. Na druhé straně pouze snižoval Ekpai.

Sešívaní do zápasu vlétli jako uragán a už v úvodní pětiminutovce zahrozil Souček. Na vedoucí gól nemuseli dlouho čekat. Ve třinácté minutě Traoré posunul míč do strany na Masopusta, jehož centr našel hlavu Milana Škoda. Ten to provedl nejlépe, jak mohl, a obloučkem přes Drobného rozvlnil síť.

Pět minut poté už bylo vedení dvojnásobné. Slávisté dlouho obehrávali soupeřovo vápno, až Masopust zády k brance přiťuknul míč Vladimíru Coufalovi. Atypický střelec na nic nečekal a z první i díky teči bránícího hráče překonal gólmana. S Dynamem mohlo být ještě hůře, Provod ale ve skluzu netrefil míč ideálně.

Dvakrát asistující Lukáš Masopust se po necelé půlhodině dočkal zasloužené odměny. Na hranici ofsajdu si počkal na Škodovu přihrávku a tváří v tvář Drobnému s notnou dávkou štěstí uspěl, míč totiž procedil brankáři mezi nohama. Ihned na to nebyl daleko gólu ani Traoré, tentokráte si však budějovický gólman připsal dobrý zákrok.

Domácí poté předvedli pohlednou kombinaci, na jejímž konci zakončoval Souček do připraveného Drobného. Ten pokryl i skákavou střelu Škody, poté spolu s Havlem zachránili velmi nebezpečnou situaci na malém vápně, když Škodovu ránu Havel přizvedl a Drobný ji konečky prstů odklidil pryč.

Z ojedinělé akce po přestávce Dynamo snížilo. Centr z levé strany po několika odrazech propadl na zadní tyč k Ubongu Ekpaiovi, jenž ranou na bližší tyč překonal Koláře obdobně, jako se to povedlo ve středu povedlo dortmundskému Brandtovi. Na druhé straně naopak neuspěl Coufal, jenž Škodovu pobídku nedokázal do poloprázdné brány uklidit.

Druhým gólem v utkání vrátil Slavii třígólové vedení Milan Škoda. Traoré z levého křídla poslal podařený centr do Škodova běhu a ten si již s nastalou situací poradil. Hlavou Drobného nechytatelně pokořil. Ve zbytku utkání slávisté soupeře do ničeho nepustili, neuspěl však ani Takács. Přesto bez problémů udrželi vedení a podzim tak zakončili ve velkém stylu.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 1:1

15.12.2019 14:30

Góly: 11. Luděk Pernica - 24. Jan Shejbal

Plzeň potvrdila pokles formy, který ji potkal v závěru podzimu, a v posledním kole před zimní pauzou pouze remizovala s Teplicemi. Domácí tak opět dovolili konkurenci, aby se na druhé Zápdočechy dotáhla, naopak hosté si po nečekaném zisku upevnili jedenácté místo. Kouč Viktorie Pavel Vrba po zápase naznačil, že jeho dva a půl roku trvající anabáze ve Štruncových sadech se nachýlila ke svému konci.

Západočeši se museli obejít bez svého dost možná nejlepšího hráče podzimu, a sice záložníka Kalvacha. Díky jeho absenci se do sestavy po delší době vrátil Procházka. Vrba dal také šanci stoperu Pernicovi na úkor Hejdy. Také lodivod sklářů Hejkal se odhodlal ke dvě změnám v základní jedenáctce svého týmu, když místo Hyčky nastoupil na levém kraji hřiště Paradin a post absentujícího Žitného ve středu pole obsadil Trubač.

Skóre se ve Štruncových sadech poprvé měnilo v jedenácté minutě. Čermák rozehrál standardní situaci do pokutového území, kde jeden z nových mužů v dresu Viktorie Pernica umístil míč mezi nohy brankáře Teplic Grigara. Za třináct minut však bylo vyrovnáno. Odražený balón napálil Shejbal z více než dvaceti metrů od brány naprosto přesně k tyči a gólman Plzně hruška se za povedeným volejem stopera hostů pouze ohlédl.

Záhy po Shejbalově zásahu zkoušel štěstí také Jakub Mareš, avšak přestřelil břevno. Na druhé straně pálil po půlhodině hry taktéž nepřesně Řezník. Ve 41. minutě mohl vedení domácím vrátit Kovařík, po přihrávce od Hořavy však nepřelstil Grigara.

Deset minut po změně stran zahrozil teplický Trubač, jenž neohroženě prošel přes několik protihráčů a výsledná střela jen těsně minula tyč. O pět minut později odpověděla Plzeň, jenže Kopic ve výborné pozici netrefil Hlouškův centr. Dvě minuty poté měl ještě větší příležitost Čermák, avšak po přihrávce od Krmenčíka nezamířil mezi tři tyče. Nepřesný byla i následná rána od Kovaříka.

Spalování šancí Viktorie pokračovalo i v 69. minutě, kdy po pasu Hlouška selhal v koncovce Krmenčík. Dvě minuty poté se však ukázal hostující Řezníček, s jehož tvrdým projektilem měl Hruška poměrně velké starosti. Když už v 84. minutě dostal Chorý míč za Grigarova záda, jeho gól kvůli ofsajdu neplatil. A když brankář sklářů vychytal v nastavení i nepříjemný pokus Beauguela, rozešly se oba celky smírně.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:0

14.12.2019 17:00

Góly: -

Sobotní šlágr kola mezi Baníkem Ostrava a Spartou příliš atraktivní podívanou nepřinesl. Utkání nepřineslo ani vítěze, ani vstřelenou branku. Letenští si tak nechali opět odskočit třetí místo, Baník pro změnu vypadl z elitní šestky.

Václav Jílek udělal v základní sestavě dvě změny. Indisponovaného Haška nahradil v sestavě Trávník, namísto Krejčího se do zálohy posunul Frýdek a na beku nastoupil Hanousek. Na druhé straně byla i přes změnu rozestavení jediná změna, po škatulatech v záložní řadě vypadl Granečný a nastoupil třetí stoper Procházka.

Úvod utkání vyšel mnohem lépe sparťanům. Dělovka Kangy dala Laštůvkovi pořádně zabrat, nedlouho poté Fillo málem rozvlnil síť vlastní brány. Po Plavšicóvě pasu pálil nadějně Frýdek, ten ihned poté protáhl Laštůvku znovu. Frýdek byl i nadále aktivní, jeho ráně chybělo jen pár centimetrů.

Konečně se do šancí dostali i Slezané. Fillova hlavička by nejspíš zapadla do brány, jenže ji na poslední chvíli zastavil Tetteh. Po Hanouskově chybě musel zase situaci zachraňovat Heča. Přesto mohli mít poslední slovo hosté, Hložek po povedené akci spálil obrovskou šanci, Tetteh se zase nechal vychytat brankářem.

Druhý poločas byl mnohem spíš bojem než fotbalem. Po hodině hry rozvlnil síť Tetteh, jenže využil zcela zřetelného ofsajdového postavení. Kuzmanović nedlouho poté hledal Diopa, jemuž k zakončení chyběl kousíček. Další z ojedinělých šancí měl na kopačce Hložek, toho však zablokoval Procházka.

A jelikož v závěru svou příležitost neproměnil ani Kozák, odcházelo více než třináct tisíc diváci ze stadionu bez toho, aby viděli jediný gól.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - MFK Karviná 3:0

14.12.2019 14:30

Góly: 48. Roman Potočný, 70. Kamso Mara, 86. Radim Breite

Ačkoliv více ze hry měli hráči Liberce zejména v první půli, skórovali až v té druhé, podstatně vyrovnanější. Karvinou třemi góly pokořili Potočný, Mara a Breite a ta tak na severu Čech opět nedokázala zvítězit.

V deváté minutě se mohli domácí dostat do vedení zásluhou Hybše, ten ale Băluţovy pobídky nevyužil a pálil jen do brankáře. Rumunský středopolař se nadále vezl na kreativní vlně, zanedlouho našel Musu, jenž ještě míč předal Potočnému a ten pálil mimo. Ve zbytku první půle Slovan tlačil a střílel, gól z toho ale nebyl.

Nedlouho po návratu ze šaten už se dočkal. Malinského centr našel Musu, proti němuž však zakročil Hrdlička. Míč se však odrazil jen k Romanu Potočnému, jehož dorážka již byla přesná. Po necelé hodině hry mohl srovnat Ba Loua, hlavičkoval však jen do Knoblocha. Na druhé straně byl Musa až příliš blízko brankář a ani nadvakrát jej nedokázal pokořit.

Po sedmdesáti minutách přišla hrubá chyba. Podle dostupných záběrů těžko soudit, zda přišla ze strany sudích nebo obránců, vedla ale ke gólu. Při standardce Severočechů Slezané chtěli vystoupit, jenže praporek pomezního zůstal dole. Míč se tak dostal k Chalušovi, který jej naservíroval Kamsovi Marovi a jemu již nedělalo obtíže dopravit míč do odkryté sítě.

Následovala ještě jedna hrubka karvinské obrany. Ta nechala Radima Breiteho proniknout jí jako nůž máslem a liberecký záložník si už tváří v tvář gólmanovi poradil. Karviná tak opět nedokázala zvítězit a je až na předposledním místě tabulky, Liberec si pojistil elitní desítku.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905 1:1

14.12.2019 14:30

Góly: 55. Šimon Falta - 30. Milan Havel

Podruhé v řadě vstupovali hráči Sigmy do utkání jako favorit, podruhé to skončilo remízou 1:1. Po plichtě na půdě Karviné následovala i ta domácí proti "Klokanům". Ti se dostali do vedení zásluhou Havla, po přestávce srovnal Falta.

Bohemians vlétli do zápasu jako uragán a už během první desetiminutovky mohli dvakrát skórovat. Havel si umně poradil s několika protihráči, zakončil však přímo do Mandouse. Z následného rohového kopu doplachtil míč na Jindřiškovu hlavu, balón se od ní ale snesl mimo.

Zahrozili i Hanáci, jenže Plškova pumelice zpoza vápna rovněž nenašla cíl. Když už mezi tři tyče směřoval González, vychytal ho bravurně Le Giang. Ten si počkal i na další ránu Plška. Podle pravidla "nedáš, dostaneš", udeřili "Klokani". Nečas sklepl na Vacka, jenž hlavičkoval do tyče. Od ní se míč odrazil k Milanu Havlovi, jenž mezi nohami gólmana procpal míč do sítě.

Ihned mohl navýšit Hůlka, od jeho hlavy ale míč mířil vedle. Sladkého zase vychytal skvělý Le Giang. Tomu se podařilo zneškodnit i Faltův obstřel z dvaceti metrů, o něco později však předvedl obrovský kiks. Při odkopu namazal přímo právě Šimonu Faltovi, od nějž se míč odrazil do brány.

Otočit mohl bleskově González, nejprve však napálil břevno a poté gólmana. Konstrukci trefil i Vepřek, tentokráte boční tyč. V závěru utkání namísto tlaku Bohemky přišli další příležitosti Olomouce, tu největší měl Hála, proti němuž měl Le Giang plné rukavice práce.

V tabulce se tak zelenobílí o další kousek vzdálili sestupovému pásmu, Sigma zase nadále drží umístění ve druhé skupině tabulky.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - SFC Opava 2:0

14.12.2019 14:30

Góly: 53. Adnan Džafić, 63. Antonín Fantiš

Zlín opět prokázal, že pod vedením kouče Jana Kameníka těží zejména z výsledků na domácí Letné. Ševci totiž doma vyzráli i na Opavu a před zimní pauzou se opět vzdálili sestupovým vodám. V těch naopak zůstávají Slezané, avšak díky zaváhání Karviné i Příbrami se nepropadli ze čtrnáctého místa.

V sestavě domácích došlo ke dvěma změnám, když záložní řadu místo Bartošáka vyztužil Folprecht a Wágnera v útoku nahradil Čanturišvili. Hostům kvůli kartám chyběl stoper Svozil, šanci tak místo něj dostal Helebrand. Do základní jedenáctky se dostali také mladík Rychlý a záložník Jursa.

Úvodní minuty mnoho vzrušení nepřinesly. Až v devatenácté minutě zahrávala Opava zajímavou standardní situaci, jenže Jursa přestřelil břevno. Ještě hůř si z podobné situace vedl o tři minuty později domácí Hnaníček. Další šance přišla až ve 37. minutě, stála však za to, protože Dedič se ocitl v zajímavé pozici, ovšem centr z levé strany neumístil hlavou mezi tři tyče. Zlín odpověděl hned za minutu, kdy Jiráček předložil míč Čanturišvilimu, tomu se ale kulatý nesmysl zamotal mezi nohama.

Vstup do druhé půle vyšel mnohem lépe domácím ševcům. V 52. minutě ještě brankář SFC Fendrich zasáhl proti Poznarovi, jenž hlavičkoval po centru od Folprechta, o minutu později již ale Matejov poslal krásnou přihrávku před bránu, kterou nepohrdl Fantiš - 1:0. Vyrovnání měl na noze za další tři minuty Dedič, avšak po souhře Žídka s Mondekem vychytal útočníka Opavy gólman Rakovan. A tak po hodině hry skóroval Zlín podruhé. Jiráček šikovně pronikl do šestnáctky, kde našel Folprechta, ten ještě trefil blokujícího Žídka, ovšem Fantiš neměl z dorážky problém s uklizením balónu do sítě.

Třetí branku ševců mohl v 71. minutě přidat střídající Džafić, jehož hlavu našel agilní Jiráček, ale Fendrich byl připraven. Hned za minutu si strážce hostující svatyně připsal ještě lepší zákrok, když vychytal Poznara, který se po přihrávce Fantiše šikovně obtočil do tutovky, jenže poté selhal a pouze vyprášil Fendrichovy rukavice. Domácí však neproměněné šance nemuseli nakonec tolik mrzet, neboť i tak si vítězství pohlídali.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Slovácko 1:4

14.12.2019 14:30

Góly: 60. Adam Petrák - 2. Lukáš Sadílek, 7. Jan Juroška, 16. Marek Havlík (pen.), 56. Tomáš Zajíc

Slovácko předvedlo v Příbrami ukázkový "Blitzkrieg" a po skvělém vstupu do ligového klání drtivě zvítězilo. Moravané tak  přehledem potvrdili výhru nad Plzní a znovu se dotáhli k celkům bojujícím o pohárové příčky. Domácí zakončili podzim hrůzostrašnou sérií třinácti utkání bez výhry a spolu s Karvinou zaslouženě přezimují na posledním místě v tabulce.

Místo vykartovaného Šimka se do středu domácí obrany postavil Nový, vedle něj pak operoval levý bek Cmiljanović, který uvolnil místo v záloze pro Zemana. Hostům kvůli trestu za žluté karty chyběli hned dva hráči, konkrétně Divíšek a Petržela. Místo prvně jmenovaného se na kraji obrany objevil Juroška, v záloze pak došlo k většímu průvanu, neboť šanci dostali Kalabiška, Sadílek i Helebrand.

A právě jedna z nových tváří v základní jedenáctce Slovácka otevřela již po dvou minutách hry střelecký účet zápasu. Zmíněným šťastlivcem byl Sadílek, který vzal míč poté, co Zajíc ztlumil pas od Hofmanna, a střelou po zemi překonal gólmana Příbrami Kočího. Za dalších pět minut propadl centr Reinberka k Juroškovi, který pohotovým volejem zvýšil vedení Moravanů na 2:0. Skvělý vstup hostů do duelu potvrdil v šestnácté minutě Havlík, jenž po faulu Kodra na Hofmanna bezpečně proměnil nařízenou penaltu - 0:3.

Kouč Středočechů Nádvorník zareagoval na katastrofický vývoj utkání dvěma střídáními, ani ty ale nezměnila obrázek hry. Až osm minut po změně stran oslovil Škoda Voltra, toho však zblízka vychytal brankář Slovácka Trmal. Navíc hned za dvě minuty přidali Moravané čtvrtý gól. Zcela volný Kalabiška vrátil sražený Hofmannův centr do ohně, kde se do balónu přesně položil Zajíc. V 59. minutě se ovšem domácí přece jen dočkali přesného zásahu. Míč se po standardní situaci od Rezka odrazil k Petrákovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě.

Krátce po Petrákovi překonal Trmala také Škoda, jenže jeho zásah kvůli ofsajdu neplatil. V 72. minutě chtěl svůj druhý gól v zápase přidat také Zajíc, na Kočího si však tentokrát nepřišel. Příbram se ve druhém poločase herně zvedla, což potvrdil střídající Stuparević, jenž šest minut po Zajícově šanci těsně minul horní roh Trmalovy svatyně. Na dramatickou zápletku se už ale Středočeši nezmohli.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Jablonec 2:3

13.12.2019 18:00

Góly: 20. Pavel Bucha, 71. Muris Mešanović - 9. Martin Doležal, 17. Martin Doležal, 37. Vladimir Jovović

Až v posledním kole před zimní přestávkou přišla Mladá Boleslav o třetí místo po podzimní části sezóny. Na "bronzovou" pozici se místo Středočechů minimálně na den dostal Jablonec, který byl ve vzájemném souboji úspěšnější. Severočeši v atraktivním utkání, jež se mimořádně vyvedlo zejména Martinu Doležalovi a Vladimirovi Jovovićovi, uspěli po výhře 3:2.

Boleslav už poněkolikáté doplatila na mizerný vstup a již po sedmnáctí minutách hry ztrácela na soupeře dvě branky. Navíc po snížení Buchy se hostům znovu povedlo odskočit. Na rozdíl jednoho gólu se domácí dostali ve druhé půli, na víc už se ale nezmohli.

Kvůli vyloučení v minulém kole scházel domácím útočník Komličenko, jehož zastoupil Mešanović. Na hrotu se objevil také Ladra, obranu zase místo Túlia vyztužil Křapka a mezi třemi tyčemi se místo Stejskala objevil brankář Šeda. Trenér hostů Rada musel na poslední chvíli řešit absenci záložníka Sýkory a útočníka Chramosty, díky čemuž dostali šanci Pilík s Pleštilem.

A byl to právě Pleštil, kdo ve třetí minutě poslal jako první navštívenku směrem k Šedovi, avšak těsně minul pravý roh brány. Sedm minut poté už šel Jablonec do vedení. Jovović po chybě v rozehrávce Boleslavi vyslal do úniku Doležala, jenž si zkušeně odstavil vracejícího Hubínka a následně přelstil i bezmocného Šedu. Svůj podíl na inkasované brance mohl Hubínek odčinit o čtyři minuty později, ale Ladra jeho pobídku nevyužil a technickým pokusem těsně minul tyč.

Další osudovou chybu vyrobili domácí v sedmnácté minutě. Zaváhání opět využilo duo Jovović - Doležal a druhý jmenovaný tentokrát povedenou ránou k tyči zvýšil vedení Severočechů na rozdíl dvou branek. Dojem z nepovedeného vstupu Boleslavi do duelu však alespoň částečně napravil za další tři minuty Bucha, jenž si po přiťuknutí od Mešanoviće přehodil balón na levou nohou, kterou se trefil mimo dosah gólmana Jablonce Hrubého - 1:2.

Vyrovnat chtěl ve 34. minutě Matějovský, jehož tvrdou střelu zpoza pokutového území vyrazil Hrubý jen před sebe, avšak dorážka Mešanoviće přišla již ze signalizovaného ofsajdu. A tak tři minuty nato zase udeřili hosté a můžete třikrát hádat, kde se o třetí gól v síti Středočechů postaral. Odpověď není tak těžká. Krobův rohový kop prodloužil Doležal před bránu, kde osamocený Jovović uklidil míč do sítě. Doležal s Jovovićem si tak tentokrát prohodili role, ani jednomu to však určitě nevadilo.

Už 1:4 to mohlo být deset minut po změně stran, ale Jugasovo zakončení po rohovém kopu od Kroba bravurně vytěsnil Šeda. Také další šance patřila Severočechům a Šeda musel opět zasahovat, když v 63. minutě vyrazil zajímavý volej Jovoviće. Snaha domácích o zdramatizování duelu dlouho vycházela vniveč, což v 70. minutě dokumentoval dost nepovedeným pokusem z dálky Mešanović. Hned za minutu ale dostal bosenský útočník druhou šanci, když k němu po chybě Jugase propadl centr od Buchy, který zblízka uklidil za záda Hrubého. Rázem bylo o zápletku postaráno.

Sedm minut po svém prvním zásahu mohl Mešanović skórovat podruhé, ale v těžké pozici přestřelil břevno. Hráči Boleslavi ještě předtím vyžadovali penaltu po kontaktu Buchy s Krobem, sudí Julínek však jejich prosby nevyslyšel. V samotném závěru si domácí vypracovali tlak, avšak remízu už nevybojovali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha20173045:454
2.Viktoria Plzeň20115435:1938
3.FK Jablonec20105535:2735
4.Sparta Praha2096539:2633
5.FK Mladá Boleslav20102839:3232
6.1. FC Slovácko2095628:2632
7.Baník Ostrava2094730:2331
8.Dynamo České Budějovice2093833:3330
9.Slovan Liberec2083933:3027
10.Sigma Olomouc20510525:2525
11.FK Teplice2058718:2923
12.Fastav Zlín20631116:3021
13.Bohemians Praha 190520551020:3220
14.SFC Opava2035129:3114
15.MFK Karviná20271113:3013
16.1. FK Příbram20341315:3613

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (530)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele