FORTUNA:LIGA - preview 20. kola

13.12.2019, 08:13, aktualizováno 15.12.2019, 08:33
Previews
Naposledy jdou letos do akce poslední čtyři týmy české nejvyšší soutěže. Slavia má na čele tabulky luxusní čtrnáctibodový náskok a ten hodlá minimálně udržet po souboji s Českými Budějovicemi, tou dobou už bude vědět, jak si vedla Plzeň proti Teplicím...
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (neděle 14:30)
Ztráta Plzně na vedoucí Slavii se nadále prohlubuje, Viktoria se tak musí spíš ohlížet za sebe. Proto potřebuje poslední podzimní duel s Teplicemi vyhrát, aby mohla v klidu přezimovat. Hosté by ale rádi překvapili a vzdálili se sestupovým vodám.

I když pražská Slavia opět překvapila v Lize mistrů, neméně diskutovaným bylo i téma týkající se budoucnosti Pavla Vrby. Ten je stále koučem Plzně, v médiích se však živě probírá, na jak dlouho ještě. Viktoria totiž závěr podzimu příliš nezvládá, naposledy například podlehla Slovácku, a místo prohánění Slavie se musí víc soustředit na hájení druhého místa. Sám Vrba navíc řečí těla i mluveným slovem dává záminku k odchodu z klubu.

Minimálně ještě jedno utkání však Vrba na západě Čech odkoučuje. "Chceme podzim zakončit vítězně a zároveň si udržet co největší náskok před pronásledovateli, kteří se snaží atakovat tu naši druhou příčku. Vítězstvím bychom si určitě vytvořili klidnější zimní období před jarní částí soutěže," prohlásil.

Ani Teplicím to v poslední době moc nejde, a tak se skláři propadli do skupiny o udržení. Naposledy se však Severočechům zadařilo, když si doma Na Stínadlech poradili se Zlínem, díky čemuž vystoupali na jedenáctou pozici. Pokud by svěřenci trenéra Stanislava Hejkala nečekaně zvítězili i v Plzni, mohli by se teoreticky posunout o dvě příčky výše.

Sám Hejkal má před soupeřem ze západu Čech respekt. "Viděl jsem zápas s Libercem i Bohemkou. I když se jim herně nedaří, dokážou zápas urvat. Řekl bych, že v domácím prostředí je to pořád stará dobrá Plzeň. Trenér Vrba tam má generační výměnu, která chvilku trvá, ale ať chceme či ne, pořád jsou druzí před Spartou či Ostravou. Kvalitou je to velmi dobré mužstvo."

Na domácí straně se kromě zraněného levého obránce Davida Limberského nepředstaví také záložník Lukáš Kalvach, jenž nebude hrát kvůli trestu za čtyři žluté karty v sezóně. Marodku sklářů pak vyplňuje pouze kapitán Admir Ljevaković.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Kovařík - Procházka, Hořava - Kopic, Čermák, Hloušek - Krmenčík
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Knapík, Čmovš, Shejbal - Nazarov, Žitný, Kučera, P. Mareš, Hyčka - Řezníček, J. Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.17 - 9.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Dynamo České Budějovice  (neděle 17:00)
Jak Slavia, tak České Budějovice mají za sebou nadmíru podařenou podzimní část ligy. Na závěr její a také druhé třetiny základní části mohou své postavení ve vzájemném zápase ještě vylepšit. Dynamo se však oproti prvnímu vzájemnému zápasu musí hodně zlepšit.

Sešívaní totiž na jihu Čech zvítězili jednoznačně 3:0, když velký tlak přetavili v branky až ve druhém poločase. V čisté konto budou doufat i nyní, neboť šňůra ligové neprůstřelnosti Ondřeje Koláře už se vyšplhala na téměř 600 minut - naposledy inkasoval téměř před dvěma měsíci proti Příbrami. Minulý víkend sešívaní uspěli v Liberci, kde už po pětadvaceti minutách vedli o dva góly a vítězství v klidu udrželi.

Červenobílí nechtějí připustit ztrátu i z jednoho dalšího důvodu. Mohou totiž zakončit podzim se stoprocentní bilancí v Edenu, kde navíc inkasovali jen jednou. Zatímco defenziva je jistá, útočníkům se tolik nedaří. Jejich roli tak musí často suplovat Tomáš Souček, který se prosadil již osmkrát, a Josef Hušbauer, jenž má o tři trefy méně.

Na vítězné vlně jsou od začátku října i České Budějovice. Ty v posledních osmi zápasech jen jednou remizovali a sedmkrát zvítězili, hned pětkrát v tomto období navíc vstřelili tři góly v utkání. Vypíchnout na jejich straně jednu útočnou hrozbu je těžké, neboť hned trojice hráčů je na pěti zásazích, a sice Havel, Ledecký a Brandner, kteří o gól zaostávají za nejlepším Schranzem.

Před soupeřem varuje i Jindřich Trpišovský, který měl pro Jihočechy jen slova chválky. "Myslím si, že to bude skvělý fotbal. Doufám jen, že se nestane nic s terénem a hřištěm, protože mrzne a sněží. Když ale bude dobré hřiště, bude i dobrý zápas, protože Budějovice hrají skvěle, mají možná nejlepší formu v lize. Snaží se hrát fotbal, hrají kombinačně a zajímavě," věří vůdce slávistické lavičky.

Domácí budou vedle dlouhodobě indisponovaných Hovorky s Hromadou postrádat ještě Tecla, hostům chybí zranění Rabušic a Polom spolu s vykartovaným Sivokem.

Na první vzájemný zápas vzpomínal i David Horejš. "Chceme se poučit z věcí, co jsme udělali špatně v prvním vzájemném zápase, a když se z toho poučíme, jsme schopní se porvat o co nejlepší výsledek i v Praze. Bude to chtít od všech nadstandardní výkon a budeme potřebovat i trochu štěstí," ví mladý kouč Dynama.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Takács, Kúdela, Bořil - Souček - Ševčík, Hušbauer, Stanciu, Olayinka - Škoda
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Havel, Novák, Kladrubský - Čavoš, Havelka - Mršič, Javorek, Schranz - Ledecký
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.11 - 26.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - MFK Karviná  (sobota 14:30)
Jít do zimní přestávky se třemi porážkami v řadě bez vstřelené branky, to určitě není nic, co by si hráči Liberce přáli. Zabránit tomu se budou snažit v posledním podzimním zápase proti trápící se Karviné.

Slovan nezvládl tři ze čtyř posledních zápasů - nestačil na Slavii, Olomouc a Plzeň, částečně si to vykompenzoval alespoň při potupení Zlína. Co je přeci jen uspokojivější, to je domácí forma. Před zápasem se sešívanými ze šesti po sobě jdoucích soutěžních duelů ztratil jen při remíze v severočeském derby - ve všech těchto utkáních nastřílel alespoň dvě branky.

O gólovou činnost se stará zejména dvojice, která je dokonce v elitní desítce kanonýrů. Roman Potočný nasázel osm branek, Petar Musa jen o jednu méně. Oproti předchozímu utkání, kdy nemohla nastoupit celá řada ze Slavie zapůjčených hráčů, tentokráte chybí jen vykartovaný Karafiát.

Karvinští na vítězství čekají už devět zápasů. V posledních třech dokázali alespoň dvakrát remizovat, naposledy po povedeném výkonu proti Sigmě Olomouc, kdy bod vystřelil Lingr. Slezané na rozdíl od soupeře nemohou spoléhat na žádnou oporu vepředu, nejlepší střelec Petráň se trefil třikrát. Kromě čtveřice zdravotně indisponovaných navíc bude chybět potrestaný Smrž.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Fukala, Mikula, Kačaraba, Hybš - Oscar, Mara - Malinský, Breite, Potočný - Musa.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Karviná: Pastornický - Ndefe, Krivák, Rundič, Čonka - Bukata, Janečka - Ba Loua, Vukadinovič, Lingr - Petráň
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.32 - 8.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Bohemians Praha 1905  (sobota 14:30)
Sice je dělí jen dvě místa, rozdíl mezi Sigmou a Bohemkou je však na poměry letošního ročníku poměrně velký v podobě pěti bodů. Klokani by se vítězstvím nejen vzdálili sestupovému pásmu, ale navíc by se přiblížili i desítce.

Zápasy Hanáků v poslední době nepřináší fanouškům příliš ofenzivní podívanou. V předchozích jejich čtyřech zápasech padly pouze čtyři branky, z nichž dvě při remíze minulý víkend v Karviné, kde se prosadil Pablo González, který na svou premiérovou trefu bude chtít dozajista navázat.

A bude to potřeba, nejlepší střelec Sigmy Jakub Plšek se totiž již dlouhou dobu neprosadil. To může být trochu výhoda zelenobílých, kteří na žádného ojedinělého kanonýra nesázejí - nejlepší duo Vodháněl, Bartek má na kontě po třech přesných zásazích.

Vršovičtí pod novým trenérem příliš nezáří, největší problémy mají v ofenzivě. Ze sedmi utkání vyhráli jen dvě, vstřelili tři branky a hned čtyřikrát vyšli gólově naprázdno. Venkovní bilance Klokanů je ještě tristnější, včetně poháru mimo své hřiště totiž prohráli už šestkrát v řadě.

Před soupeřem varuje Erich Brabec. "Sigma je nepříjemným protivníkem, neboť její hráči jsou mladí, běhaví a rychlostně vybavení s individuálními dovednostmi. Věřím tomu, že jsme schopni v Olomouci bodovat. Těží ze své líhně," říká asistent trenéra Klusáčka.

Oba týmy se potýkají s četnými absencemi. Vedle dlouhodoběji zraněných chybí domácím vykartovaní Beneš s Houskou, v ohrožení je i start Chytila, Yunise, Kerbra a Greššáka. Hosté se možná budou muset obejít bez Barteka, Rady a Pokorného.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Zmrzlý - Zahradníček, González, Texl, Falta - Plšek
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Köstl, Hůlka, Krch - Havel, Vacek, Jindřišek, Hronek, Podaný - Ugwu, Vodháněl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.37 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - SFC Opava  (sobota 14:30)
Ligový podzim nebyl pro Zlín ani Opavu zrovna povedený, v posledních kolech však obě mužstva mírně vylepšila své postavení. Ještě jednu šanci na zvýšení bodového zisku budou mít v sobotu při vzájemném souboji.

Zlín se po odvolání kouče Josefa Csaplára a nástupu kouče Jana Kameníka nepatrně zlepšil a vyšplhal se ze sestupových či barážových vod. Stáleto však není úplně ono, což platí zejména o zápasech venku. Po pětigólovém debaklu se ševcům před týdnem nezadařilo ani v Teplicích, a tak zatím nemůžou myslet na vyšší než třinácté místo v tabulce.

Moravané přikládají poslednímu podzimnímu klání velkou důležitost. "V utkání může být jistou výhodou první vstřelená branka. V posledních zápasech jsme dokázali vedení udržet a dotáhnout do vítězného konce, nebo vyrovnat nepříznivý vývoj například s Plzní nebo v Teplicích, kde nám to ale brzo uteklo po neuhlídané standardce," řekl Kameník.

Ani Opavě zápas v minulém kole nevyšel, když i přes řadu šancí vyšla bodově naprázdno proti Jablonci. SFC tak poprvé pod novým lodivodem Jiřím Balcárkem nebodoval, přesto se udržel na čtrnácté příčce o bod před Příbramí a Karvinou. Pro větší klid v duši by však Slezané ve Zlíně rádi uspěli a odčinili tak porážku 0:3 z prvního vzájemného měření sil v právě probíhající sezóně.

Hosté to však budou mít hodně těžké, neboť kvůli zranění jim budou chybět Petr Zapalač a především hlavní tvůrce hry Pavel Zavadil. Trest za čtyři žluté karty v sezóně si navíc musí odpykat Jaroslav Svozil s Pavlem Šulcem. Domácí strana postrádá obránce Oleksandra Azackého s Lukášem Vraštilem a záložníka Dominika Maška.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Buchta, Hnaníček - Matejov, Hlinka, Jiráček, Bartošák - Poznar, Wágner, Džafić
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Helebrand, Žídek - Sus, Řezníček, Souček, Schaffartzik, Mondek - Dedič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.50 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - 1. FC Slovácko  (sobota 14:30)
Dlouhou sérii bez vítězství ukončili fotbalisté Slovácka ve velkém stylu. V minulém kole si vyšlápli na vicemistra z Plzně, zatímco jejich soupeř z Příbrami znovu nedokázal uspět.

V Českých Budějovicích totiž Středočeši prohráli 2:0 a natáhli tak svou sérii bez vstřeleného gólu na čtyři zápasy, na vítězství čekají už třináct zápasů. Během té doby získali body jen třikrát, vždy díky bezbrankové remíze. Problémy s ofenzivou se přenesli i na nejlepšího střelce Michala Škodu, který se od konce srpna prosadil jedenkrát, přestože celkově má již šest branek.

Po sérii čtyř zápasů proti převážně lehkým soupeřům to už vypadalo, že muži z Uherského Hradiště vycouvávají z bojů o evropské poháry. Vítězstvím proti Viktorce, které góly zařídili Reinberk a Hellebrand, se vrátili třetímu místu na dostřel tří bodů. Slovácko se na útočné polovině opírá o trojici mužů. Zajíc se Šašinkou mají po pěti brankách, Kalabiška nastřílel o gól méně.

Jeden ze střelců, Šašinka, však možná nebude k dispozici, stejně jako jeho spoluhráči Franić a Porcal. Petržela s Divíškem do zápasu určitě nezasáhnou kvůli trestu za žluté karty, který si na druhé straně odpyká i Šimek, jenž za postranní čarou doplní zraněného Kingueho.

"Musíme hrát trpělivě. Zodpovědně bránit a využívat rychlých přechodů do útoku. Vzhledem k postavení v tabulce budeme v Příbrami v roli favorita, ale jak jsem již zmiňoval liga je velmi vyrovnaná, a každý může s každým vyhrát, stejně jako prohrát," tvrdí Tomáš Zajíc.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Tregler, Kodr, Cmiljanovič - Květ - Polidar, Rezek, Alvir, Zeman - Slepička
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Juroška - Havlík, Daníček - Kalabiška, Hellebrand, Navrátil - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.02 - 3.28 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - Sparta Praha  (sobota 17:00)
Po pátečním prologu na sebe i v sobotu narazí dva celky v přímém souboji o pohárové příčky. Půjde navíc o velice vypjatou bitvu, neboť Baník Ostrava přivítá nenáviděnou Spartu. Oba týmy v minulém kole uspěli a dobrou formu budou chtít jistě potvrdit i na vítkovickém stadionu.

Už se zdálo, že Slezanům v závěru podzimu dochází dech, když po dvou remízách s Teplicemi a Opavou začali ztrácet na skupinu o titul. Poslední zápas na hřišti Bohemians však Baník jako vůbec první tým v sezóně zvládl za tři body a opět se zapletl do dramatické bitvy o pohárové příčky. Před závěrečným podzimním kolem se Ostravané vyhoupli na šestou pozici v tabulce a na třetí Spartu ztráceli jen dva body.

A právě třetí celek v pořadí soutěže se v sobotu představí v ostravských Vítkovicích. "Je to hodně kombinační tým. Mají vysoké útočníky jakou jsou Kozák nebo Tetteh. Musíme si s nimi poradit. Teď proti Boleslavi dali tři góly i zpoza vápna, takže co nejméně je nechat vystřelit," uznal kvalitu soupeře stoper Baníku Jakub Pokorný.

Zápas Sparty proti Mladé Boleslavi přinesl vskutku vzrušující podívanou se sedmi góly a konečným vítězstvím Pražanů. Ti tak ligovou neporazitelnost natáhli již na osm utkání a celkem nenápadně se vyškrábali hned za dva nejlepší celky soutěže, tedy rivala Slavii a Viktorii Plzeň. Vedoucí sešívaní už jsou sice na hony vzdálení, avšak na druhé Západočechy ztrácí letenští jen pět bodů. Není to, pravda, úplně na chlup, ale kouč Sparty Václav Jílek vyhlásil druhé místo jako jasný cíl pro zbytek sezóny.

Tomu se Pražané mohou přiblížit v případě úspěchu v Ostravě. "Baník má fyzicky vyspělý tým, hodně silových hráčů a agresivní způsob hry. Pokud se chceme dostat k našemu fotbalu, musíme se s tím vyrovnat a pak být nebezpeční našimi zbraněmi a uspět," řekl Jílkův asistent Jiří Saňák.

Zatímco domácím bude kvůli disciplinárnímu trestu chybět pouze záložník Adam Jánoš, na straně hostů bude absentujících mnohem víc. Trest za žluté karty si odpyká středopolař Ladislav Krejčí, zranění pak do hry nepustí marody Semiha Kayu, Ondřeje Zahustela, Filipa Panáka, Bořka Dočkala, Václava Drchala a Václava Kadlece.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman - Reiter, Jirásek, Hrubý, De Azevedo - Kuzmanović, Diop
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Sáček, Lischka, Mandjeck, Frýdek - Hašek, Trávník - Hložek, Kanga, Plavšić - Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.49 - 3.54 - 2.19
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Jablonec  (pátek 18:00)
Většinu podzimu se fotbalisté Mladé Boleslavi vyhřívali na třetím místě, jenže v samém závěru těsně před Vánocemi je o pomyslný bronz čeká urputný boj. K vyrovnané bitvě o pohárové příčky přitom přispěli i sami Středočeši svými nevyrovnanými výkony, když důležité body ztrácí zejména na hřištích soupeřů. Zatímco doma jsou svěřenci trenéra Jozefa Webera téměř bezchybní, venku doposud zvítězili pouze jednou.

Špatnými výsledky z výjezdů za hranice města se však Boleslav bude zabývat až po zimní přestávce, neboť poslední podzimní utkání odehraje doma. "Nám se doma daří, budeme na to určitě chtít navázat. Věřím, že Jablonec si je toho vědom, možná tomu budou chtít přizpůsobit. Moc ale nevěřím, že by k nám jeli se strachem. Věřím však, že v to v pátek bude dobré utkání a vyhrajeme," prohlásil Jakub Fulnek, který v sestavě Severočechů může nastoupit na levém kraji obrany i zálohy.

Také hosté ze severu Čech těžili především v úvodu ročníku z bodů vydolovaných na domácí Střelnici. Ovšem v průběhu podzimu začal Jablonec dolovat body i při cestách ven. Na cizí půdě prohrála družina kouče Petra Rady naposledy v polovině září v Plzni, od té doby však remizovala v Liberci, Uherském Hradišti a zvítězila ve Zlíně, Karviné nebo naposledy v Opavě. I proto se Severočeši drží v tabulce na páté pozici jen o skóre za třetí Spartou a čtvrtou Boleslaví.

Poslední skalp ve Slezsku byl pro Jablonec klíčový. "Vítězství z Opavy si hodně ceníme, domácí tam mají hodně nepříjemných hráčů. Doma jsme prohráli s Budějovicemi, s kterými jsme si nepohlídali jeden brejk, ale někdy takové brejky a zápasy prostě jsou. Teď jedeme znovu ven do Mladé Boleslavi, ztracené body jsme si vzali tady na horké půdě v Opavě," uvedl po minulém utkání Rada.

Domácím bude kromě dlouhodobě zraněného Tomáše Wiesnera chybět také kanonýr Nikolaj Komličenko, jenž si nezahraje kvůli vyloučení ze Sparty. Hostující řady budou zřejmě opět ochuzeny o zraněné trio Jan Matoušek, Tomáš Hübschman a Miloš Kratochvíl. Mimo hru je také brankářská dvojka Jan Hanuš.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Stejskal - Jakub Klíma, Tatajev, Pudil, Túlio - Bucha, Hubínek, Matějovský, Budínský, Fulnek - Mešanović
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Jugas, Břečka, Krob - Jovović, Kubista, Považanec, Sýkora - Chramosta, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.70 - 3.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19163041:351
2.Viktoria Plzeň19114434:1837
3.Sparta Praha1995539:2632
4.FK Mladá Boleslav19102737:2932
5.FK Jablonec1995532:2532
6.Baník Ostrava1993730:2330
7.Dynamo České Budějovice1993732:2930
8.1. FC Slovácko1985624:2529
9.Slovan Liberec1973930:3024
10.Sigma Olomouc1959524:2424
11.FK Teplice1957717:2822
12.Bohemians Praha 190519541019:3119
13.Fastav Zlín19531114:3018
14.SFC Opava1935119:2914
15.MFK Karviná19271013:2713
16.1. FK Příbram19341214:3213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (428)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele