FORTUNA:LIGA - souhrn 2. kola

19.07.2019, 20:19, aktualizováno 22.07.2019, 19:57
Komentáře a souhrny
Slavia rozstřílela Teplice a vyhoupla se do čela tabulky. Vstup do nové sezóny se povedl rovněž Plzni, která po Olomouci porazila i Liberec. Stoprocentní zůstává ještě Opava, ta si poradila s Příbramí. Sparta se vzpamatovala z úvodního nezdaru a zdolala doma Jablonec. Premiérové body v pondělí získala Ostrava...

MFK Karviná - Baník Ostrava 1:2

22.07.2019 18:00

Góly: 86. Vojtěch Smrž - 9. Tomáš Smola, 68. Milan Jirásek

Ostravský Baník odčinil domácí prohru v prvním kole a ve slezském derby přemohl Karvinou. Hosté učili soupeře především v efektivitě. Domácí si totiž vytvořili řadu šancí, ale využili jen jednu. Kdežto Ostrava se z minima příležitostí prosadila dvakrát.

Domácím chyběl v minulém kole vyloučený Hanousek, kterého nahradil Smrž. Jakub Šašinka zase nemohl hrát z toho důvodu, že v Karviné hostuje z Ostravy, a tak se v útoku představil Petráň. Šanci dostal také Weber, jenž nahradil Janečku. V sestavě hostů se místo Hrubého objevil Jirásek a Granečný zase zastoupil za Holzera.

Baník zahrozil již ve druhé minutě, ale Fleišmanův střílený centr pouze proletěl pokutovým územím. V desáté minutě už šli hosté do vedení. Jiráskovu hlavičku po centru od Filla vyrazil gólman Karviné Pastornický pouze ke Smolovi, který zblízka uklidil pumlíč do sítě. Domácí chtěli odpovědět za třináct minut, jenže Petráňova hlavička byla příliš slabá a brankář Ostravy Budínský s ní neměl větší starosti.

Ve 29. minutě hlavičkoval Petráň znovu, tentokrát po pobídce od Galušky, mířil však přesně do míst, kde stál připravený Budínský. Strážce hostující svatyně se musel činit i o tři minuty později, kdy vyrazil nebezpečnou střelu Galušky. Baník znovu zahrozil až na konci první půle. Procházka se jako první dostal k odraženému míči po standardní situaci, ale jeho slabý pokus v pohodě kryl Pastornický.

I po změně stran usilovala Karviná o vyrovnání. Aktivní Galuška vytvořil v 52. minutě dobrou šanci pro střídajícího Janečku, ten se však do míče neopřel ideálně a Budínský si připsal lehký zákrok. Po hodině vyrazil Budínský Lingrův pokus na tyč a Janečkovo pohotové zakončení o chvíli později vytěsnil ostravský fantom na poslední chvíli mimo tři tyče. V 68. minutě se do té doby pasivní Baník nečekaně dostal do dvoubrankového vedení. Granečný na hranici pokutového území předal míč Jiráskovi, jenže povedenou střelou k tyči překonal Pastornického.

Čtvrthodinu před koncem upaloval na Pastornického střídající Diop, ale zakončení mu nevyšlo. Naději pro Karvinou vykřesal v 86. minutě Smrž. Ten si naskočil na centr od Čonky a snížil na 1:2. V nastavení si ale víc šancí vytvořil Baník, jenže Diop i Jirásek ztroskotali na Pastornickém. Nervózní koncovku ještě okořenil zbytečným vyloučením Fillo, jenž viděl druhou žlutou kartu za zdržování hry, když otálel s autovým vhazováním. Přesto hosté udrželi vydřenou výhru.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slavia Praha 1:5

21.07.2019 19:00

Góly: 52. Tomáš Vondrášek - 12. Jaromír Zmrhal, 20. Mick van Buren, 44. Josef Hušbauer, 67. Nicolae Stanciu, 90+2. Tomáš Souček

Slavia po vydřené výhře ve Zlíně tentokrát neměla potíže v Teplicích a po vysokém vítězství se dostala do čela tabulky. Hvězdou zápasu byl záložník Ševčík, který měl prsty ve třech z pěti branek hostů.

Kouč sklářů Hejkal učinil v sestavě jedinou změnu, když Moulise v záloze nahradil Petr Mareš. Podobně se zachoval také lodivod sešívaných Trpišovský, jenž křídelníka Olayinku posadil na lavici náhradníků, načež dostal šanci Ševčík.

Teplice se zvučného soupeře nezalekly a ve čtvrté minutě poprvé zaměstnaly brankáře Pražanů Koláře, který musel vyrazit dalekonosnou pumelici Shejbala. Slavia odpověděla záhy. V desáté minutě ještě Souček hlavičkoval po rohovém kopu vedle, avšak za další dvě minuty se hosté dostali do vedení. Sražený pokus Hušbauera se odrazil ke Zmrhalovi, jenž prvním dotykem zmátl Vondráška a střelou pravou nohou rozvlnil síť.

O osm minut později to bylo již 0:2. Ševčík výbornou přihrávkou za obranu vyslal na zteč Van Burena, jenž povedeným obloučkem překonal Grigara a zakončil pohlednou akci. Další branku mohl vstřelit sám Ševčík, jenže pálil vedle. Sešívaní byli v laufu. Ve 32. minutě ještě Součka vychytal Grigar, avšak za dalších dvanáct minut se opět ukázal Ševčík. Ten přihrál před vápno Hušbauerovi, jenž parádním volejem s pomocí břevna zvýšil vedení hostů o tři branky.

Pokud chtěli domácí po změně stran nějakým způsobem zahýbat s výsledkem, hodně jim tyto plány narušil Jakub Mareš. Ten hned ve 46. minutě trefil loktem Součka a po druhé žluté kartě musel předčasně ze hřiště. I tak se Teplice nečekaně prosadily za dalších šest minut. Míč se šťastně odrazil za obranu Slavie, kde stál připravený Vondrášek, jenž překonal Koláře a vykřesal Severočechům naději.

Skláři se opravdu zvedli a v 56. minutě mohli snížit na rozdíl jediné branky, ale Petr Mareš z přímého kopu těsně přestřelil. Navíc za dalších jedenáct minut Slavia opět navýšila vedení. Skvěle hrající Ševčík vyslal kolmicí střídajícího Stanciua a ten se dočkal prvního gólu v sešívaném dresu. Pražané si začali všímat otevřených vrátek v obraně domácích a hnali se dopředu v rychlých brejcích, avšak Van Buren ani jeho náhradník Yusuf se neprosadili.

Ještě jeden čestný úspěch mohli Severočeši přidat v 79. minutě, kdy Nazarov posunul na Horu, toho však vychytal Kolář. V nastaveném čase se Slavii přece jen povedlo dovršit bůra. Zmrhal nacentroval přesně na hlavu Součka, který završil skóre zápasu na 1:5.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 3:0

21.07.2019 16:30

Góly: 4. Kamil Vacek, 41. Jakub Podaný, 43. Petr Hronek

Bohemians až nečekaně snadno zdolali Mladou Boleslav a připsali si první výhru v sezóně. O výrazném vítězství rozhodli již v prvním poločase, kdy Středočechům nasázeli tři góly. Obě mužstva mají po úvodních dvou kolech na svém kontě shodně tři body.

"Klokani" se museli obejít bez obránce Köstla, jenž v minulém kole viděl červenou kartu. Do zadních řad se tak provizorně zatáhl kapitán Jindřišek, díky čemuž se do středu pole posunul Hronek a útočný trojzubec nově doplnil Vaníček. Hosté udělali v sestavě jedinou změnu, když zkušeného Matějovského v záloze zastoupila letní akvizice Budínský.

Bohemka vstoupila do utkání jako uragán. Již po několika desítkách sekund ocentroval Vacek na Podaného, který v obrovské šanci hlavičkoval vedle. Ve čtvrté minutě se již ale měnilo skóre. Vacek tentokrát vzal situaci na sebe a po přesné přihrávce do běhu vypálil přesně k tyči - 1:0. Za dalších pět minut mohla Pražané docílit další branky, avšak Hronek nezužitkoval pobídku od Vodháněla.

Středočeši v prvním poločase nevěděli, kde jim hlava stojí. V 11. minutě se na ně valila další pohroma, zachránil je však sám útočící Vaníček, který svůj samostatný únik trestuhodně zahodil střelou vedle. Boleslavi se poté přece jen povedlo zbrzdit rozjetý stroj soupeře, přesto ve 41. minutě inkasovali podruhé. Domácí zahrávali přímý kop nedaleko pokutového území, k míči se postavil Podaný a zakrouceným rohlíkem opil gólmana Šedu tak, že ten vůbec nedokázal zareagovat.

A ještě jedné trefy se Bohemians dostali před přestávkou. Tři minuty po svém zásahu se agilní Podaný prosmýkl po levé straně do pokutového území, odkud vypálil na zadní tyč. Trefil sice jen klubko hráčů před sebou, ale k jeho štěstí se v něm nacházel i spoluhráč Hronek, který balón tečoval za Šedova záda - 3:0. Fanoušci v Ďolíčku mohli hráčům za první půli jen poděkovat.

Po změně stran chtěli hosté alespoň částečně zmírnit blamáž. Domácí se jejich tlaku dlouho bez potíží bránili, až v 65. minutě se musel činit brankář Valeš, který musel opravdu rychle vyběhnout proti unikajícímu Wiesnerovi. Naštěstí pro svůj celek stihl míč odkopnout, navrch Wiesnera zranil a boleslavský hráč musel střídat.

Ve zbývajících minutách zaujala především Valešova mizerná rozehrávka, která několikrát skončila přímo v autu nebo na kopačkách Středočechů. Jinak se ale zápas hlavně dohrával, Boleslav byla směrem dopředu neškodná a "Klokani" neměli důvod útočit. Bohemians si tak na své konto připsali zasloužené tři body.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Jablonec 2:0

20.07.2019 19:30

Góly: 62. Adam Hložek, 83. Guélor Kanga

Fotbalisté Sparty dali zapomenout na týden starý nezdar se Slováckem a doma na Letné to tentokrát byli oni, kdo dvakrát skóroval a udržel čisté konto. Pražané sice prosadili až po změně stran, ale Severočeši na zásahy Hložka a Kangy odpovědět nedokázali.

Trenér Václav Jílek udělal oproti zápasu se Slováckem hned čtyři změny a v sestavě se například neobjevil ex-jablonecký Michal Trávník. Sparta v prvním kole gól nedala, ovšem v tom druhém jásalo letenské publikum už ve 3. minutě, byť marně, protože Hložkův zásah neplatil kvůli předcházejícímu faulu na brankáře Hrubého. Stejná dvojice hráčů se připomněla i v následujícím momentu, kdy Hložek hlavičkoval a Hrubý schoval balón bezpečně v náruči. Začátek zápasu napověděl v jakém asi duchu se bude první poločas nést.

Sparta byla skutečně aktivnější a v 11. minutě přišla první opravdová gólovka, Plavšićův centr doplachtil přesně k Liboru Kozákovi, který trestuhodně hlavičkoval o zem vedle. Tím symbolicky odstartoval plejádu zmařených příležitostí, které následovaly. Zhruba po půlhodině hry orazítkoval po rohovém kopu břevno Hložek a Kozák znovu zblízka nepochopitelně zaváhal a netrefil branku. Jablonec jen zázrakem zatím neprohrával. Co se týče hostů, směrem dopředu byl nebezpečný Matoušek, ale sparťanská defenzíva si ho dobře hlídala a střelecký pokus Holíka zase lapil Nita.

Poměrně slušný herní projev Sparty byl v prvním poločase bez gólového vyjádření a toho mohl pět minut po přestávce využít Jovović, jehož obstřel ale neskončil v síti. V 56. minutě zazdil další tutovku Kozák, ale za dalších šest minut už Letná burácela. Plavšićův centr znovu doputoval k Hložkovi a velký talent v dresu Letenských hlavou otevřel skóre utkání. Sparta vedla zaslouženě a i když její aktivita po vstřeleném gólu polevila, Jablonec se do hry prakticky nedostával. Na hřiště se během druhé půle dostal i Michal Trávník a byl u toho, když Tetteh jeho pobídku poslal jen do Hrubého a Hašek pak zcela minul branku.

Jílkovi svěřenci se nakonec dočkali i druhé branky a tím si utkání definitivně pojistili. Sáček posunul balón na Kangu, jehož parádní rána z pětadvaceti metrů skončila v síti. Kanga tak odčinil nepovedené utkání se Slováckem a pojistil domácím první ligové vítězství.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 1:0

20.07.2019 17:00

Góly: 61. Martin Nešpor

Moravské derby mezi Olomoucí a Zlínem rozhodla jediná trefa Martina Nešpora na sklonku hodiny hry. Zatímco domácí tak odčinili svou předchozí porážku s Plzní a úspěšnou premiéru si zároveň odbyl před vlastními fanoušky i nový trenér Radoslav Látal, hosté padli již podruhé v řadě. Stejně jako proti Slavii navíc zase nevstřelili ani jednu branku.

Sigma byla po výhře přece jenom o něco hladovější, už v prvním poločase měla více ze hry, a třeba v 5. minutě se do první větší šance propracoval Plšek, leč jeho pokus nezamířil mezi tři tyče a skončil pouze mimo. Ve 13. minutě se poprvé výrazněji osmělil Nešpor, který napřáhl z hranice pokutového území, ani on ale nezakončoval s potřebnou přesností.

Ševci poprvé zahrozili až ve 28. minutě, tedy v době, kdy tlak Hanáků polevil, a to zásluhou Čanturišviliho, každopádně svůj pokus nasměroval jen do bránícího Pilaře. K hlavičce se pak propracoval Nešpor, na brankáře Dostála ale nevyzrál, a na druhé straně dvakrát vystřelil Jiráček, jednou však pálil nepřesně, podruhé nepřekonal gólmana Reichla.

I do druhého dějství vstoupila Olomouc aktivněji a byla nebezpečnější. V 50. minutě Pilař našel svou perfektní přihrávkou Plška, nicméně tomu se nepodařilo včas obehrát reagujícího Dostála. V 55. minutě byl znovu v ráži Pilař, svou střelou ohrozil Dostála, ten však ještě stačil v tomto okamžiku odolat. O pár chvil později již ovšem definitivně kapituloval.

Falta na pravé straně parádně zapracoval, jednoduchou kličkou obehrál Bartošáka, na přední tyči našel svým centrem volného Nešpora, který hlavou snadno skóroval. Domácí se následně směrem dopředu už tolik nehnali, vzadu jim fungovala hra velmi dobře, takže Zlín se špatně do utkání jakkoli vracel. Ve finále se k vyrovnání prostě nepropracoval.

Největší možnost Ševci spálili v 81. minutě. Jiráček zleva odcentroval do šestnáctky, k překvapení všech propadl balón do volného prostoru, kde se nacházel zcela nehlídaný Poznar, jenž byl svou pozicí natolik zaskočený, že nepřekonal vyběhnuvšího Reichla, a následně situaci uhasil ještě obránce Vepřek, který odkopl míč do bezpečí.

Více informací k zápasu

SFC Opava - 1. FK Příbram 1:0

20.07.2019 17:00

Góly: 85. René Dedič

Výborně vstoupila do nového ročníku české fotbalové ligy Opava, která ze dvou kol vytěžila maximální počet bodů. Slezský celek před týdnem udolal České Budějovice a stejný kousek se mu povedl i doma proti Příbrami. Utkání rozhodl jedinou trefou pět minut před koncem René Dědič.

Na stadionu v Městských sadech se utkaly dva celky, u kterých se předpokládá boj o záchranu. Obecně se počítá s tím, že jak domácí Opava, tak i hostující Příbram se budou pohybovat až ve druhé polovině tabulky a tuto prognózu minimálně v úvodu sezony odmítá hlavně prvně jmenovaný celek. Opava sice nezačala nijak aktivně a první příležitost patřila Příbrami, nicméně Cmiljanovičovu střelu Fendrich vyrazil. Domácího brankáře nenachytal ani hlavičkující Michal Škoda. Slezané si v prvním poločase žádnou větší šanci nevypracovali a nutno podotknout, že celkově obraz hry diváky nenadchnul.

Ve druhém poločase už konečně přišly také šance domácího celku. Nejprve na Dědičův centr do šestnáctky nikdo nedosáhl a poté střela Mondeka z dobré pozice skončila vedle. Opava se ve finální fázi dost trápila a v 77. minutě ji za to mohl ztrestat Voltr, jehož střela byla sice nebezpečnější, ale změnu skóre tak jako tak nepřinesla.

Vše nasvědčovalo tomu, že si oba celky body spravedlivě rozdělí, když v tom nečekaně udeřili domácí! Pavel Zavadil posadil balón krásným centrem na hlavu Reného Dědiče a Opava vedla pět minut před koncem 1:0. Příbram měla na vyrovnání málo času, ale přesto se vrhla do útoku a domácí tým dokázala zmáčknout. V nastavení odmítl pojistku akrobatickým kopem Jurečka, ale Opava se nakonec přeci jen úspěšně probránila ke konci. Po Českých Budějovicích tak zdolala další tým, který by měl být v boji o ligové přežití jejím soupeřem.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice 0:2

20.07.2019 17:00

Góly: 18. Lukáš Provod, 85. Ivo Táborský

Před týdnem Slovácko nečekaně vyloupilo pražskou Letnou, tenhle výsledek ale ve svém prvním domácím zápase sezóny proti Českým Budějovicím nepotvrdilo. V koncovce se mu nedařilo tak dobře jako proti Spartě, jeho soupeř naopak zásluhou Lukáše Provoda a Iva Táborského skóroval hned dvakrát a spravil si tak chuť po porážce s Opavou.

Jihočeši nebyli v utkání o tolik lepším týmem, dokonce vyprodukovali i dvakrát menší počet střel na branku, přesto Slovácko k žádnému gólu nepustili. Pochopitelně jim hodně nahrála do karet poměrně brzká trefa Provoda z 18. minuty. Čolič na pravé straně zasekl míč, poslal centr do pokutového území, odkud jeho důrazný spoluhráč hlavou zacílil.

Moravané se k nějaké vyloženější šanci v prvním poločase neprosadili, naopak mohli ještě inkasovat těsně před přestávkou, a zase přitom zahrozil Provod. Javorek vyslal zprava pas do šestnáctky, který propadl až na zadní tyčku, odtud ovšem následný pokus zamířil jen do boční sítě. Ve druhém dějství se sice domácí zlepšili, odměny se však nedočkali.

V 50. minutě se snažil vyrovnávat Dvořák, avšak svoje mířidla neseřídil správně, po standardce z 57. minuty se k odraženému balónu dostal Navrátil, avšak ani on nezakončil nejlépe a zamířil jen nad břevno. Čím více se blížil konec utkání, tím více se České Budějovice soustředily na bránění těsného náskoku. A dařilo se jim to dobře.

Osm minut před koncem zahodil další šanci Havlík. Sice z přímého kopu obstřelil zeď, míč ale znovu nesměřoval mezi tři tyče. Na druhé straně naopak o pár chvil později hosté definitivně rozhodli o svém prvenství. Ve vápně odvedl penzum práce Provod, jenž se štěstím prostrčil přihrávku na Táborského, a ten z blízkosti snadno překonal gólmana Trmala.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 1:2

19.07.2019 18:30

Góly: 80. Petar Musa - 57. Luděk Pernica, 71. Jan Kopic

Plzeňští fotbalisté zůstávají stoprocentní i po druhém ligovém kole. Na hřišti Liberce sice dlouho čelili vzdoru domácích, přesto se po přestávce dokázali dostat zásluhou Pernicy a Kopice do dvoubrankového vedení. Musova branka byla Slovanu málo.

První poločas se nesl spíše v bojovném duchu než v tom fotbalovém. Důkazem budiž třeba Peškův tvrdý zákrok na Brabce nebo pozdější přitvrzení zde faulovaného. I tak ale diváci u Nisy nějaké šance viděli. Kopic po povedené individuální akci předložil Čermákovi, ten ale napálil pouze obránce.

Přihrávající Kopic se o deset minut později rozhodl vystřelit sám, jenže gólmanovi příliš starostí nenadělal. Největší příležitost první půle ovšem přišla na druhé straně, když Plzeň po propadnutí obrany zachránila jen Pázlerova neschopnost zkrotit míč.

Po návratu z kabin se sektor hostí zachvěl hrůzou, neboť Hruškovi vypadl balón z rukavic, před dotírajícím Karafiátem jej ale dokázal odkopnout. Brzy už se viktoriáni dočkali branky. Luděk Pernica zůstal po rohu ve vápně, počkal si na Havlův centr a nechytatelně jej trknul na zadní tyč.

Za Severočechy zahrozil střídající Musa, avšak ani jeho, ani Marova velká šance ke gólu nevedla. A tak přišla pohroma. Po dalším rohovém kopu se dříve skórující Pernica rozhodl posunout míč Janu Kopicovi, jenže povedeným obstřelem překonal Nguyena.

Liberec vykřesal naději deset minut před koncem základní hrací doby, kdy Nešický přesně našel hlavu Petara Musy a ten si připsal první ligovou trefu. V závěru už ale hrozili jen hosté, jako třeba do boční sítě pálící Kayamba, tudíž si také v poklidu pohlídali zisk plného počtu bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha22006:16
2.Viktoria Plzeň22005:26
3.SFC Opava22002:06
4.Bohemians Praha 190521013:23
5.Dynamo České Budějovice21012:13
6.Slovan Liberec21013:33
 Baník Ostrava21013:33
8.1. FC Slovácko21012:23
 FK Jablonec21012:23
 Sparta Praha21012:23
11.Sigma Olomouc21012:33
12.FK Mladá Boleslav21011:33
13.1. FK Příbram20111:21
14.FK Teplice20112:61
15.MFK Karviná20021:30
16.Fastav Zlín20020:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (738)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele