FORTUNA:LIGA - souhrn 19. kola

12.02.2021, 20:00, aktualizováno 14.02.2021, 17:59
Komentáře a souhrny
Slavia potvrdila roli jasného favorita proti Pardubicím a bez větších problémů je porazila tříbrankovým rozdílem, Sparta přestřílela Karvinou. Slovácko v úvodním utkání kola na sněhu nakonec udolalo Teplice a upevnilo si čtvrté místo v tabulce. Plzeň jen remizovala v Mladé Boleslavi, Baník porazil Jablonec...

Sparta Praha - MFK Karviná 4:3

14.02.2021 16:00

Góly: 22. David Moberg Karlsson, 27. Ladislav Krejčí, 41. David Moberg Karlsson, 69. David Moberg Karlsson - 7. Michal Papadopulos, 32. Christián Herc, 83. Michal Papadopulos

Hned sedm gólů bylo k vidění při prvním domácím zápase Pavla Vrby ve Spartě. Jeho tým proti Karviné uspěl 4:3. Skóre otevřel Papadopulos, načež otočili Karlsson s Krejčím. Po Hercově vyrovnání završil dvěma góly hattrick Karlsson, v závěru Papadopulos už jen mírnil porážku.

Do vedení se jako první překvapivě dostali hosté. Už v sedmé minutě Čelůstka nedokázal odehrát Mazáňův centr, balon se tedy dostal k Michalu Papadopulosovi a ten už si s nastalou situací věděl rady.

Po necelé čtvrtině utkání bylo vyrovnáno. Exekuce přímého kopu se ujal David Moberg Karlsson, jehož přízemní střelu tečoval ve zdi stojící Smrž, od kterého se míč odrazil k tyči naprosto mimo Bolkův dosah.

Záhy byl sparťanský obrat dokonán. Dlouhý Součkův nákop za obranu prováhal brankář Bolek, jenž zůstal stát v malém vápně. Ladislav Krejčí starší se tak dostal k hlavičce, a přestože byl nevybíravým způsobem gólmanem atakován, dokázal vsítit branku.

Jenže vedení Letenským nevydrželo dlouho. Rohový kop na druhé straně se sice podařilo odvrátit mimo velké vápno, jenže tam se k míči dostal naprosto nebráněný Christian Herc. Jeho přízemní prudkou střelu na vzdálenější tyč nedokázal nikdo zastavit, a tak skončila za Niţovými zády.

Ještě před odchodem do šaten jsme nakonec byli svědky gólu číslo pět. Opět v tom měl prsty Souček, který vysunul Davida Moberga Karlssona. Lob švédského křídelníka přes brankáře Bolka se odrazil od břevna za brankovou čáru a přinesl tak rudým vedení.

Po přestávce v dresu Sparty zahrozili Wiesner s Karlssonem, přičemž oba ze zajímavé pozice vypálili výše, než by bylo záhodno. Po Kozákově pokusu se pak dostal k zakončení Souček, jehož ráně chybělo pár centimetrů.

Když na časomíře svítilo osmašedesát odehraných minut, zkompletoval svůj hattrick skvělý David Moberg Karlsson. Tentokráte byl vysunut Dočkalem a Bolka propálil technickým pokusem. Za dva zápasy pod vedením Pavla Vrby tak stihl už pět zásahů.

Bleskově přišla pro domácí komplikace. Hloupý a tvrdý faul na Herce udělal Michal Trávník, jenž po zásluze uviděl červenou kartu a musel se poroučet do šaten. Po deseti minutách přesilovky využil Michal Papadopulos. Ten se dostal k odraženému míči a umístil kulatý nesmysl k tyči mimo Niţův dosah.

Závěrečný tlak se Karviné vůbec nepovedl a z Prahy se tak na dlouhou cestu domů vypravuje bez bodu. V tabulce jí aktuálně patří jedenáctá pozice. Naopak pro Spartu jde jednoznačně o dobrý víkend, neboť Jablonec prohrál v Ostravě a na Letenské tak aktuálně ztrácí šest bodů, samozřejmě s faktem, že má zápas k dobru.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 0:0

14.02.2021 14:00

Góly: -

Šňůra Českých Budějovic bez inkasované branky přesáhla již 440 minut. Jihočeši totiž udrželi čisté konto i v Liberci, kde uhráli remízu 0:0. Slovan nepřekonal obranu Dynama navzdory tomu, že hosté v závěru duelu postrádali vyloučeného Lukáše Skovajsu.
br> Výčet šancí započal v šesté minutě domácí Koscelník, jenž po centru od Peška hlavičkoval přímo do náruče gólmana Budějovic Drobného. Na druhé straně se za obranu Liberce dostal Čolić, jenž před bránou hledal Mészárose, před nímž ale balón odpálil Chaluš. Dvěma střeleckými pokusy se v první půli prezentoval hostující Havelka. Oba sice přeletěly břevno, ovšem především ten druhý po teči bránícího Jugase musel fandy Slovanu vystrašit.

Osm minut po změně stran zahrozil útočník Dynama Ledecký, který se z levé strany hnal na Nguyena, avšak skákající balón netrefil ideálně a prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Slovan odpověděl po hodině hry zprvu nenápadným nákopem, jenž ale Rondić z otočky málem uklidil k tyči. Z podobné akce Severočechů o pár minut později hledal Rabušic na zadní tyči Peška, před nímž na poslední chvíli zasáhl Skovajsa.

V 68. minutě se míč odrazil ke zcela volnému Rabušicovi, jenže ten prováhal ideální okamžik a nakonec napálil jen blok bránících hráčů před sebou. Za dalších jedenáct minut si Skovajsa připsal další důležitý obranný zákrok před už téměř hlavou zakončujícím Peškem, v 87. minutě ale ve vzdušném souboji fauloval zadák Jihočechů tak nešťastně, že po druhé žluté kartě musel předčasně ze hřiště. I tak Budějovice udržely bezgólovou remízu.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Jablonec 2:1

14.02.2021 14:00

Góly: 17. Dyjan Carlos De Azevedo (pen.), 38. Dyjan Carlos De Azevedo (pen.) - 20. Vojtěch Kubista

Důležité vítězství si připsali fotbalisté Baníku Ostrava. Ti po Liberci zdolali i druhého soupeře z Podještědí, na Jablonec si vyšlápli poměrem 2:1. Všechny branky padly v první půli, za Slezany je z penalty vstřelil Azevedo, hosté srovnali díky Kubistovi.

V úvodu mohl otevřít skóre Jovović, jehož tečovaná střela letěla o kousek výše, než by bylo záhodno. Důležitý moment přišel po čtvrthodině. Fillův centr směřoval na Šašinku, který byl bránícím hráčem nakopnut, což sudí vyhodnotil jako penaltu. Její exekuce se ujal Dyjan de Azevedo a panenkovským způsobem proměnil.

Vyrovnáno však bylo za pár desítek sekund. Na pravé straně se u brankové čáry uvolnil Vojtěch Kubista, jenž z ostrého úhlu napálil balon přesně ke vzdálenější tyči. Jenže ani tato situace Jablonec neuklidnil a o čtvrt hodiny později Jovović zezadu zbytečně podkopl Filla. I druhého pokutového kopu se zhostil Dyjan de Azevedo a i tentokrát to rezultovalo v gólovou radost. V závěru první půle ještě zachránil hosty Zelený, který srazil Holzerovu ránu.

Nedlouho po návratu ze šaten přišla Jánošova standardka, po níž z blízkosti přestřelil Šašinka. Na opačném konci hřiště podržel svůj tým Laštůvka, nebýt jeho zákroku by totiž Považancova dělovka zaplula do šibenice.

Velkou příležitost ke srovnání dostali Jablonečtí v době, kdy byla odehrána hodina hry. Holík se po souboji s domácím hráčem poroučel ve vápně k zemi, sudí Berka jeho volání po penaltě vyslyšel. Jenže Kratochvíl neprovedl tuto standardku zrovna nejlépe a nechal se vylapit připraveným Laštůvkou.

I díky tomu nakonec Ostravští podruhé v jarní části FORTUNA:LIGY zvítězili a vyšvihli se na šestou příčku, která jim bude patřit i po tomto kole. Naopak zeleno-bílým se zřejmě vzdaluje vidina druhého místa, za Spartou totiž po tomto klání při shodném počtu zápasů o tři body zaostávají. Po dvou po sobě jdoucích porážkách opravdu potřebují zabrat v příštím kole, kdy přivítají Mladou Boleslav.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 0:0

14.02.2021 14:00

Góly: -

Bohemians 1905 prodloužili svou sérii neporazitelnosti na čtyři zápasy. Napomohla jim k tomu bezbranková remíza proti olomoucké Sigmě, přitom z toho mohly být i tři body.

Utkání to věru nebylo z těch nejpohlednějších. V úvodních pětadvaceti minutách museli gólmani do akce jen proti zajímavějším centrům. Mandous proti Vondrovi, Le Giang zase proti Breitemu. Až o něco později se musel domácí gólman opravdu činit, to když bravurně vyběhl proti Nešporovi a zastavil jeho příležitost.

Mandous se zaskvěl v samotném závěru prvního poločasu, reflexivním způsobem totiž musel vytěsnit Hůlkovu střelu. Na opačném konci hřiště Daněk z dobré pozice netrefil svatyni. Po přestávce to zkoušel Vaníček, ze střední vzdálenosti si ovšem na Mandouse nepřišel. Olomoucký gólman předvedl své kvality i proti prudké Necidově ráně.

Za hosty se znovu činil Daněk v době, kdy bylo odehráno sedmdesát minut. Tentokráte sice mířil přesněji, nicméně pořád ne tolik, aby si na Le Gianga přišel. O několik okamžiků později poslal svou dělovku mimo prostor tří tyčí.

A jelikož si pět minut před koncem základní hrací doby nepřišel ani Květ na Mandouse, rozešli se soupeři smírně. V tabulce je tak nadále dělí čtyři body a aktuálně už jen dvě pozice. Sigma je desátá, Bohemka dvanáctá.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 2:2

14.02.2021 14:00

Góly: 22. Tomáš Ladra, 58. Michal Škoda - 4. Pavel Šulc, 86. Lukáš Matějka

Plzeň již potřetí po zimní přestávce ztratila body. V Mladé Boleslavi šli přitom Západočeši do vedení, avšak nakonec museli v závěrečných minutách zachraňovat alespoň bod za remízu. Viktoria tak nadále odkládá vzestup tabulkou, Středočeši zase pořád tonou v pásmu sestupu.

Hosté přitom na nic nečekali a úvodní aktivita jim vynesla ovoce již ve čtvrté minutě. Ba Loua se uvolnil na pravé straně, přihrál do pokutového území na volného Šulce, který střelou do protipohybu překonal gólmana Boleslavi Diviše. O deset minut později zkusil štěstí z dálky Kalvach, Diviš ale tentokrát ukryl míč do rukavic. V sedmnácté minutě mohl opět skórovat Šulc, jehož centrem našel Kalvach, ovšem talentovaný záložník Viktorie hlavičkoval z dobré pozice nad břevno.

Po dvaceti minutách hry nabídli zmatení obránci Plzně soupeři první solidní příležitost, jenže Pech špatně trefil míč a nadějnou situaci pro Středočechy zazdil. Ve 22. minutě ale znovu zaváhal Brabec, jehož špatné vyhodnocení potrestal Malínský přihrávkou na volného Ladru, který střelou po zemi překonal brankáře Západočechů Staňka a srovnal skóre. Vzápětí si po hrubici Dancáka při rozehrávce mohli hosté vzít vedení zpět, ovšem proti Ondráškovi včasným výběhem dobře zasáhl Diviš.

Další šanci si Plzeň vypracovala ve 37. minutě, Havel však po průniku z pravé strany trefil Diviše. Dvanáct minut o změně stran se s pohlednou akcí vytáhla Boleslav. Preisler našel z levé strany Škodu, který ale na přední tyči nepřekonal Staňka. Vzápětí si ovšem Škoda vše vynahradil, když krásnou bombou do horního rohu branky poslal domácí do vedení.

Viktoria v následujícím průběhu hry marně dobývala obranu Středočechů. Například Kalvach v 77. minutě pálil příliš vysoko, šest minut nato zase zajímavý pokus Mihálika vytáhl Diviš. V 86. minutě se ale na pravé straně hřiště uvolnil Kayamba, jeho centr našel zcela osamoceného Matějku, který hlavičkou vyrovnal na 2:2. Remízový výsledek nakonec vydržel až do záverečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Pardubice 3:0

13.02.2021 16:00

Góly: 19. Jan Kuchta, 27. Jan Kuchta, 52. Nicolae Stanciu

Slavia spolehlivým výkonem odpověděla na výkřiky pochybovačů a po nečekané ztrátě bodů v Příbrami s přehledem porazila Pardubice. V dresu Pražanů se zaskvěli dvougólový útočník Jan Kuchta a záložník Lukáš Provod, jenž měl prsty ve všech brankách. Domácí tak pevně drží vedení v tabulce, Východočeši zůstávají v nabitém středu tabulky.

  Sešívaní poprvé ohrozili svatyni Pardubic vážněji ve dvanácté minutě. Provod přenesl hru na levou stranu, kde Oscar vrátil míč pod sebe na Stanciua, jehož pokus na přední tyč musel vyrazit brankář Východočechů Boháč. Čtyři minuty poté vyhledal Provod ze standardní situace hlavu Deliho, avšak také čerstvou posilu do obrany Slavie vychytal gólman hostů.

V 19. minutě už ale Boháč kapituloval. Sima po podklouznutí Čelůstky vybídl k zakončení Provoda, ten sice promáchl, jenže Hlavatý neodehrál balón do bezpečí, načež vyraženou střelu Baha uklidil do brány Kuchta. Podruhé se Pražané prosadili o osm minut později. Agilní Provod utekl obraně Pardubic, poté míč předložil Kuchtovi, který měl opět snadnou práci s rozvlněním sítě.

Východočeši mohli snížit ve 35. minutě, když po akci Čiháka pálil Kostka, domácí ale dobrým zákrokem podržel brankář Kolář. Za další tři minuty zaváhal na druhé straně při výběhu z kasy Boháče, jenže Olayinku jeho chybu nepotrestal, neboť odkrytou bránu netrefil. Sedm minut po změně stran už však Slavia přece jen navýšila skóre. Provod nabil Stanciuovi, jehož schovaný pokus dokonale zaskočil Boháče.

Čtvrtý gól mohli sešívaní přidat v 67. minutě po rohovém kopu, avšak míč se ve skrumáži odrazil od stehna Olayinky přímo do Boháčovy náruče. Za dalších sedm minut vyrobil hrubici v rozehrávce hostující Toml, jenže unikající Stanciu zvolil místo zakončení špatně mířenou přihrávku na Olayinku, před nímž uhasil nebezpečí Čihák. V závěrečné desetiminutovce ještě zabrnkal fanouškům Slavie na nervy Kúdela, který podobně jako Toml ztratil balón, proti Ewertonovi se ale zaskvěl Kolář, jenž tak uhájil čisté konto.

Více informací k zápasu

SFC Opava - 1. FK Příbram 0:0

13.02.2021 14:00

Góly: -

Kvalita utkání v Opavě odpovídala střetnutí dvou mužstev, jež bojují o záchranu. Více příležitostí si přece jen vypracovali domácí, ovšem Příbram nakonec uhájila čisté konto a domů veze bod po bezbrankové remíze. Oba celky však nadále zůstávají v pásmu sestupu.

Slezany mohl v sedmé minutě poslat do vedení Dedič, jehož hlavičku po centru od Březiny vyrazil gólman Příbrami Kočí jen taktak. Vzápětí měl trochu smůly Mondek, který z dobré pozice napálil bránícího Cmiljanoviće. Odklízení sněhu po vyznačených čarách jakoby přerušilo úvodní aktivitu Opavy, nicméně po půlhodině hry se o slovo přihlásil Nešický, jehož volej z hranice pokutového území musel dobrým zákrokem vytěsnit Kočí.
Strážce svatyně Středočechů musel zasahovat i v nastavení první půle proti dalekonosnému pokusu Březiny ze standardní situace. Druhou polovinu utkání zahájila lépe Příbram, i tak ale brankář domácích Digaňa, jenž si odbýval ligovou premiéru, zůstával dlouho bez práce. Například v 66. minutě pouze kontroloval střelu Zorvana z úctyhodné vzdálenosti.

V 82. minutě nadělal Kočímu mnoho práce míč z volného kopu Slezanů, obránci hostů však nebezpečí včas zažehnali odkopnutím meruny daleko z vlastní šestnáctky. Čtyři minuty poté napálil Nešický ze standardky zeď Středočechů, balón se ale dostal k Didibovi, jenže ten nepropálil Kočího. Skóre pak zůstalo až do závěrečného hvizdu beze změny.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Fastav Zlín 0:0

13.02.2021 14:00

Góly: -

Hodně kontroverzním způsobem ztratila brněnská Zbrojovka body v záchranářském duelu proti Zlínu. V závěru se totiž dostala do vedení, kvůli údajnému faulu ale po přezkoumání videa gól neplatil a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.

V desáté minutě se při svém debutu ve zlínském dresu dostal do tutové šance Potočný, na Flodera si ale nepřišel. Na druhé straně později střílel z voleje Štepanovský, ovšem nepřesně. Následně se musel blýsknout dostal, který vytáhl bravurní zákroky proti Šuralovi i Barišovi.

Po hodině hry se zcela sám před Dostálem zjevil Růsek, jenž v této situaci selhal a napálil pouze zlínského gólmana. Domácí se nadále hnali za důležitým vítězstvím, jenže Sedlákova dělovka letěla mimo a Růsek hlavou neproměnil další tutovou příležitost.

Pak se Jihomoravané konečně dočkali. Po krkolomné situaci a velkém závaru procpal balón do sítě Bariš. Jenže sudí se šel podívat k videu a lehké kopnutí do bránícího Hlinky posoudil jako nedovolený zákrok, kvůli kterému branka neplatila.

Zbrojovka je tak nadále na patnácté příčce s pětibodovou ztrátou na třináctý Zlín.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Teplice 2:0

12.02.2021 18:00

Góly: 4. Jan Kalabiška, 89. Václav Jurečka

Další důležitý krok v cestě za evropskými poháry udělali fotbalisté Slovácka. Ti v domácím zápase zdolali Teplice 2:0. V úvodu se prosadil Kalabiška, v závěru pečetil vítězství Jurečka.

Už ve čtvrté minutě přišel první důležitý moment utkání. Kliment přenesl hru na druhou stranu na Jana Kalabišku, jenž si posunul míč na svou levačku a povedenou ranou skóroval. Na druhé straně mohl brzy kontrovat Mareše, proti němuž skvěle zasáhl Nemrava. Nedlouho před pauzou pak po Reinberkově centru promáchl Navrátil, Sadílek následně střílel příliš vysoko.

Když byly odehrány necelé tři čtvrtiny utkání, obešel Kliment skvělým způsobem obránce, nicméně jeho zakončení směrem na vzdálenější tyč postrádalo přesnost a letělo příliš vysoko. Komplikace pro závěrečný tlak Teplic přišla v sedmaosmdesáté minutě. Droehnle nevybíravým způsobem zastavil Kohúta, což sudí Machálek odměnil červenou kartou.

Přesilovky domácí bleskově využili. Centr z pravé strany Mazuch nepřesvědčivě odvrátil jen k Václavu Jurečkovi, pro nějž už bylo skórování hračkou. Muži z Uherského Hradiště si tak i po tomto kole uhlídá svou čtvrtou příčku, naopak Teplice jsou až čtrnácté.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19163057:1151
2.Sparta Praha19132440:2441
3.FK Jablonec18112534:2135
4.1. FC Slovácko18104432:1734
5.Slovan Liberec1885526:1729
6.Baník Ostrava1985623:1729
7.Dynamo České Budějovice1978424:2329
8.Viktoria Plzeň1984734:2528
9.FK Pardubice1984717:2228
10.Sigma Olomouc1969428:2327
11.MFK Karviná1966723:3024
12.Bohemians Praha 19051965821:2323
13.Fastav Zlín1754818:2419
14.FK Teplice19521218:4017
15.Zbrojovka Brno19351116:3314
16.FK Mladá Boleslav18261020:3312
17.1. FK Příbram19261115:3612
18.SFC Opava19161212:399

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (415)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele