FORTUNA:LIGA - souhrn 17. kola

30.11.2018, 19:57, aktualizováno 03.12.2018, 20:02
Komentáře a souhrny
Jablonec v první pondělní dohrávce rozstřílel Zlín. Ve druhé pak Opava v krásném zápase podlehla Slavii. Plzeň zdolala Olomouc a posunula se o bod za vedoucí Slavii, která má ale pondělní dohrávku k dobru. Naopak další nezdar má za sebou Sparta, která tentokráte odjela bez bodu ze Slovácka a může přijít o průběžnou třetí pozici. Konečně zabral ostravský Baník, jenž veze body z Příbrami...

SFC Opava - Slavia Praha 2:3

03.12.2018 18:00

Góly: 38. Pavel Zavadil, 53. Nemanja Kuzmanović - 24. Jaromír Zmrhal, 59. Jaromír Zmrhal, 73. Tomáš Souček

Pohledný zápas přinesla konfrontace mezi Opavou a Slavií. Obě mužstva se v zápase prostřídala ve vedení a z výhry se nakonec radovali hosté. Utkání přineslo mimo jiné dvě penalty a jedno vyloučení.

Do sestavy Slezanů se vrátil Kayamba, naopak pouze mezi náhradníky se posadil Janetzký. Sešívaní se po jednozápasové pauze zase mohli spolehnout na stopera Kúdelu, jenž v základní jedenáctce nahradil Deliho. Ve středu zálohy zastoupil Traorého Sýkora a Matoušek na hrotu uvolnil místo pro kapitána Škodu.

V desáté minutě rozjeli hosté akci, při níž vracel Coufal balón do pokutového území, kde Škoda v pádu vypálil slabě vedle tyče. Za minutu byl opět v akci slávistický kapitán. Tentokrát si naskočil na Hušbauerův centr a opět těsně netrefil cíl. Ve 24. minutě již sešívaní udeřili. Coufalův dlouhý aut, prodloužil Souček na zadní tyč, kde Zmrhal z voleje napálil míč do sítě.

Inkasovaná branka probudila domácí mužstvo a již čtyři minuty po gólu Slavie mohl srovnat Kuzmanović, kterého vyslal do úniku Kayamba. Kapitán Opavy překonal Koláře, ale vystřelil těsně vedle brány. Za další čtyři minuty se po rychlém kontru hostů uvolnil ke střele a mnoho nescházelo, aby se v utkání prosadil podruhé. Ve 35. minutě připravil Zmrhal šanci pro Škodu, jenž rozezvučel tyč.

Otřepané nedáš dostaneš platilo záhy. Zapalačův průnik zastavil faulem v pokutovém území Bořil a z nařízené penalty srovnal veterán Zavadil. Slezané nevídaně ožili a do přestávky bušili do obrany soupeře. Kuzmanović si jednou vylámal zuby na Kolářovi a podruhé pálil z otočky nad břevno. V nastavení ještě sešívaní museli zablokovat nebezpečný pokus Jursy.

Šest minut po změně stran nejprve sudí Pechanec správně neuznal Smolův gól kvůli ofsajdu. Za další dvě minuty útočník Opavy při protiútoku předal míč Kayambovi, jenž ještě posunu na Kuzmanoviće, který již vstřelil regulérní branku a poslal domácí do vedení. Radost ale domácím vydržela jen šest minut, kdy po Hušbauerově přihrávce srovnal střelou zblízka Zmrhal, který se v zápase prosadil již podruhé.

Plány Slezanů na úspěch hodně zkomplikoval Smola. Ten totiž v krátkém sledu dostal zbytečné dvě žluté karty a byl vyloučen. Slavia využila přesilovku již po třech minutách. Hušbauerův dlouhý pas na levé křídlo nasměroval Bořil z první do šestnáctky, kde Souček dorazil balón do prázdné brány. V 80. minutě mohl náskok hostů zvýšit Deli, ale po rohovém kopu hlavičkoval pouze do tyče.

Ve vypjatém závěru, kdy se do sebe dokonce pustily střídačky obou týmů, měli sešívaní několik příležitostí na gólovou pojistku. V 90. minutě hlavičkoval po Coufalově centru těsně vedle Olayinka. V nastaveném čase hasil brejk hostů Šrom faulem na Stocha. Souboj totožných hráčů se opakoval při exekuci následné penalty a domácí brankář střelu záložníka Slavie vyrazil. Přesto si tři body nakonec odvezli sešívaní.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Fastav Zlín 4:0

03.12.2018 17:00

Góly: 43. David Lischka, 45. Martin Doležal, 57. Tomáš Holeš, 83. Jan Chramosta

Až nečekaně snadno si Jablonec poradil se Zlínem a posunul se na třetí místo, zatímco hosté spadli na šestou příčku. Základ k úspěchu postavili Severočeši dvěma zásahy do šatny, aby ve druhém poločase přidali ještě dvě branky.

Domácí nastoupili až na jednu změnu v očekávaném složení. Pouze na levém kraji zálohy uvolnil Sobol místo pro Kratochvíla. Hostům se po karetním trestu vrátilo levé křídlo Bartošák, čímž se ve středu zálohy uvolnilo místo pro Libora Holíka a naopak pouze z lavice náhradníků začal sledovat duel Bačo.

Mladý zlínský obránce se však do hry dostal nečekaně brzo, jelikož již v šesté minutě šel do hry za zraněného Hnaníčka. Ještě předtím stihl Hnaníček důležitým zákrokem zabránit nebezpečí poté, co brankář Ševců Dostál nečekaně promáchl střílený centr od Holeše. V 8. minutě si Doležal zpracoval přihrávku od Trávníka, ale střelu pod břevno vyrazil Dostál. Ve 35. minutě se jablonecký útočník opět objevil ve velké šanci, avšak po standardní situaci nepropálil hradbu těl ve žlutých dresech.

Hosté poprvé vážněji zahrozili šest minut před přestávkou, kdy Vyhnalovu hlavičku po rohovém kopu vyrazil gólman Hrubý. Ve 43. minutě zahrávali rohový kop také domácí, po zmatku před brankou vyskočil nejvýše Lischka a poslal svůj celek do vedení. Za další dvě minuty táhli Severočeši útok po pravé straně, míč se přes Kratochvíla, Trávníka a Kubistu dostal k Doležalovi, jenž protrhl střeleckou smůlu a přidal druhý hřebíček do zlínské rakve.

Vedení Jablonce mohl čtyři minuty po změně stran zvýšit Hanoušek, který však z přímého kopu těsně netrefil bránu. O osm minut později se již ale diváci na Střelnici radovali potřetí. Doležal hlavičkou sklepl míč Holešovi, jenž povedený volej zamířil přesně k tyči. Domácí neměli dost a v 69. minutě málem radoval Trávník, avšak jeho střela nakonec prosvištěla jen těsně kolem tyče.

Čtvrtou branku přidali Severočeši sedm minut před koncem. Střídající Chramosta si narazil s Doležalem a přes vyběhnuvšího Dostála dopravil mičudu do brány. V samotném závěru ještě mohl bůra zkompletovat Doležal, pro jednou byl však Dostál úspěšnější.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 2:0

02.12.2018 17:00

Góly: 23. Tomáš Chorý, 43. Martin Sladký (vl.)

Viktoria Plzeň, zejména díky výkonu v prvním poločase, porazila Sigmu Olomouc 2:0. Skóre otevřel odchovanec Sigmy Tomáš Chorý, druhou branku těsně před přestávkou přidal smolným zákrokem Martin Sladký.

Domácí tahali od začátku zápasu za delší konec, první dvě zakončení Hrošovského však naději na úspěch neměla. Ve 13. minutě prověřil Buchtu střelou z hranice vápna Chorý. O pár minut později se v dobré pozici objevil Petržela, ten zakončoval netypicky hlavou a potvrdil, že to není jeho nejsilnější stránka, když trefil pouze brankáře hostí. Ve 23. minutě Petržela získal míč po špatné rozehrávce Sigmy a přesnou přihrávkou vyzval ke skórování Chorého, jenž nabízenou možností nepohrdl.

Olomouc začala po obdržené brance vyrovnávat hru, a hlavně si vytvářet šance. Houska nejdříve pálil vysoko nad a ve 33. minutě měl po centru Falty velkou příležitost k vyrovnání Dvořák, ten však ztroskotal na Hruškovi. V závěru prvního poločasu se Plzni podařilo navýšit vedení, když Chorý nejdříve vyhrál důležitý souboj a vyslal do úniku Čermáka, který ještě hledal Chorého, přihrávku se sice povedlo vystihnout Sladkému, jenomže míč srazil do vlastní sítě.

V 52. minutě mohl vrátit hosty zpět do zápasu Nešpor, ten ale po centru Zahradníčka nedokázal poslat míč na branku. Po hodině hry domácí obrana srazila nebezpečnou střelu Sladkého těsně vedle levé tyče Hruškovy svatyně. Brankář Plzně, nemusel zasahovat ani proti dalekonosné střele Jemelky. Počáteční převaha Sigmy postupně slábla a zápas ztrácel na intenzitě. Nic na skóre nezměnily ani poslední minuty utkání, i když hráči Olomouce poslali do plzeňského vápna několik nebezpečných centrů.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Dukla Praha 0:0

02.12.2018 15:00

Góly: -

Malé pražské derby mezi Bohemians a Duklou skončilo po nezáživném průběhu bezbrankovou remízou. Až v závěru se především domácí několikrát pokusili o vstřelení branky, avšak neuspěli. Obě mužstva zůstávají v dolní polovině tabulky.

Do sestavy Klokanů se po delší době vrátil kapitán Jindřišek. Bartek se na levé straně stáhl ze záložní řady do obrany, čímž uvolnil místo pro Vodháněla. Na druhém kraji dostal šanci Záviška. Trenér hostů Skuhravý posadil na lavici náhradníků Bezdičku a do základní sestavy postavil Bezpalce.

Domácí chtěli od začátku ukázat, kdo je v Ďolíčku pánem. Po deseti minutách hry přihrál Vodháněl z levé strany na volného Filipa Haška, jenž ovšem slabě vystřelil přesně do míst, kde stál brankář Dukly Rada. O čtrnáct minut později na druhé straně hřiště poslal Podaný přesný pas na Djuranoviće, který z úhlu netrefil svatyni gólmana Bohemians Fryštáka.

V nastavení první půle ukázal střelecké schopnosti obránce Klokanů Dostál, který se postavil k rozehrávce přímého kopu a střelou mířící pod břevno zaměstnal Radu. Po změně stran sledovali diváci nudné utkání, což dokumentoval v 67. minutě Martin Hašek, jenž střelu z přímého kopu poslal až za stadion. Za další dvě minuty se po skrumáži před pokutovým územím Dukly dostal k míči znovu Martin Hašek, jenže opět pálil vysoko nad břevno.

Závěr zápasu však přece jen přinesl lepší úroveň hry, o což se starali zejména po výhře toužící hráči Bohemians. V 79. utekl obraně hostů neúnavný Martin Hašek, jenže si vylámal zuby na Radovi, který pokus záložníka klokanů vyrazil nohama. O čtyři minuty později napálil balón po Dostálově přímém kopu Vodháněl a zamířil jen těsně vedle tyče.

V 88. minutě vybojoval míč na polovině hřiště střídající Mašek, dostal se až k pokutovému území soupeře a pořádně zaměstnal Radu. Za minutu mohla nečekaně udeřit Dukla, když si Fryšták jen taktak poradil s pokusem Podaného. Oba týmy tak vyšly střelecky naprázdno.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baník Ostrava 0:2

02.12.2018 15:00

Góly: 39. Robert Hrubý, 90. Bronislav Stáňa

Vyrovnaný zápas mezi Příbramí a Baníkem Ostrava vyzněl lépe pro hosty. V prvním poločase se nejdříve prosadil Hrubý a v závěru zápasu přidal pojišťovací branku Stáňa, domácím se žádnou z jejich šancí proměnit nepodařilo.

Domácí vstoupili do zápasu lépe, na první vážnější příležitost si ovšem diváci museli počkat až do 22. minuty, když Voltr po Rezkově rohu mířil patičkou těsně vedle levé tyče. Přímý kop Květa už mířil mezi tři tyče, hosty ale od inkasované branky zachránil výborným zákrokem Laštůvka. Baník postupně vyrovnal a ve 27. minutě si vypracoval první šanci, Jirásek však v nadějné pozici promáchl.

Ke střele z velké dálky se odhodlal hostující Fleišman, ten ale přestřelil. Ve 39. minutě se Hrubý uvolnil v šestnáctce domácích a prudkou střelou na bližší tyč překonal překvapeného Kočího. Ostravu vstřelená branka povzbudila a v závěru první půle ještě pálil Stronati, jenomže příbramská defenzíva jeho střelu stačila zablokovat.

V úvodu druhého poločasu měl po přihrávce Antwiho na noze vyrovnání Rezek, z bezprostřední blízkosti ale nedokázal poslat mít do prázdné brány. Antwi vzápětí přichystal pro své spoluhráče další tutovku, tentokrát ovšem Fantiš přestřelil. V 56. minutě se v dobré příležitosti zjevil hostující J. Šašinka, tomu se však zakončení vůbec nepovedlo.

Domácí měli sice územní převahu, nicméně do dalších šancí se přes pevnou obranu Baníku nedokázali dostat. Naopak to byli hosté, kteří začali hrozit z protiútoků. Po jednom takovém se Fleišman z hranice vápna netrefil mezi tři tyče. V poslední minutě pláchl příbramské obraně Holzer, ten ještě Kočího nepřekonal, k míči se ovšem dostal Stáňa, jenž pečetil skóre na 2:0 z pohledu hostů.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha 2:1

01.12.2018 17:00

Góly: 84. Tomáš Zajíc, 90+3. Marek Havlík (pen.) - 61. Matěj Pulkrab

Slovácko v šíleném zápase přemohlo Spartu, přestože ještě pět minut před koncem prohrávalo. Hostům ale uškodila vyloučení Kangy s Civićem, které domácí využili. Letenští mohli v nastavení vyválčit alespoň remízu, jenže si neporadili s výhodou pokutového kopu.

Moravanům se před týdnem vyvedlo utkání na půdě ostravského Baníku. Přesto kouč Svědík musel kvůli absenci Reinberka zasáhnout do sestavy, a tak na levém kraji obrany dostal šanci Divíšek. Svatyni Pražanů hájila místo Niţy brankářská dvojka Heča, který se tak představil proti domovskému klubu. Do sestavy se po vynechání pohárového duelu v Opavě vrátil útočník Pulkrab.

Do vedení se v šesté minutě mohli dostat překvapivě domácí. Janoškův sražený centr propadl k volnému Havlíkovi, s jehož slabou střelou si však Heča poradil. Sparta chtěla kontrovat o devět minut později, kdy po Tettehově přihrávce nepovedeně vypálil až někde do Kunovic Stanciu. Ve 21. minutě zahrál Divíšek rukou ve vlastním pokutovém území. Nařízenou penaltou ale pohrdl Kanga, jehož střelu k tyči lapil brankář Slovácka Trmal.

Hosté se přesto dostávali do tempa a vidět byl především Tetteh. V 29. minutě se ještě zastřeloval, za dalších sedm minut již musel Trmal s vypětím všech sil vytáhnout hlavičku mířící do sítě. Ani domácí se však nedali zahanbit. Ve 39. minutě dokonce dostali míč do brány, jenže sudí gól neuznali kvůli ofsajdu Zajíce. O dvě minuty později natáhl ke střele Havlík a Heča jen sledoval, jak balón zatřásl břevnem.

Tři minuty po změně stran propadla obrana Sparty, Kalabiška sklepl kulatý nesmysl volnému Janoškovi, jehož v obrovské šanci vychytal Heča. Po následném rohovém kopu spustil závar Kalabiška, jehož ránu vyrazil Heča před sebe a dorážející Zajíc s Navrátilem se již nedokázali prosadit. Domácí neproměněné šance hodně mrzely v 61. minutě. Na druhé straně hřiště uvolnil Plavšić Civiće, jehož přesnou přihrávku uklidil do opuštěné svatyně Slovácka Pulkrab - 0:1.

Na složení zbraní ale neměli Moravané sebemenší pomyšlení. Čtvrthodinu před koncem musel Heča vyrazit Havlíkovu ránu a následně se zaskvěl proti dorážkám Zajíce s Kalabiškou. Za další dvě minuty šel Zajíc ve středu hřiště do souboje s Kangou. Gabonský záložník se po útočníkovi Slovácka ohnal loktem, načež mu sudí Příhoda po konzultaci s videorozhodčím udělil červenou kartu.

Přesilovku využili domácí v 85. minutě, kdy Zajíc po Havlíkově centru zblízka překonal Heču a zařídil svému týmu zasloužené vyrovnání. Slovácko však nemělo dost a nadále bušilo do obrany Sparty. Pět minut po Zajícově gólu se do sebe pustili Civić s Kuchtou. Rozhodčí Příhoda opět využil pomoc kolegy u videa a obránce hostů vyloučil za nesportovní chování.

Pražané kromě dvou vyloučení navíc čelili pokutovému kopu. Z penaltového puntíku se nemýlil Havlík a zdálo se, že šílený závěr je již u konce. Jenže v nastavení fauloval Costu Divíšek a také Sparta zahrávala penaltu. Ristić však vypálil nad břevno a pohřbil naděje hostů na bodový zisk, načež Slovácko mohlo slavit velké vítězství.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - MFK Karviná 1:1

01.12.2018 15:00

Góly: 12. Tomáš Ladra - 56. Vojtěch Smrž

Mladá Boleslav si v domácím prostředí neporadila s Karvinou a propásla šanci bodově se dotáhnout na sedmý Liberec. Hosté zůstávají na poslední příčce. Skóre zápasu otevřel v první půli domácí Ladra, na konečných 1:1 upravil po změně stran Smrž.

Trenér Středočechů Weber po vyvedené kanonádě v Olomouci udělal jen jednu vynucenou změnu v sestavě, když vykartovaného Džafiće nahradil Konaté. Také kouč Slezanů Hrnčár se zmohl na jedinou obměnu jedenáctky svého týmu, když Letiće zastoupil Mertelj.

O něco aktivněji vstoupili do utkání domácí, kteří byli odměněni brankou ve dvanácté minutě. Nová tvář v sestavě Konaté se uvolnila na pravém křídle a po jeho přihrávce měl Ladra v pokutovém území spoustu času na to, aby si balón zpracoval a poslal k tyči kolem bezmocného gólmana Karviné Berkovce. Střelec prvního gólu mohl přidat další zásah o jedenáct minut později, kdy jeho ránu po sklepnutí od Takácse na poslední chvíli zblokovala obrana soupeře.

Slezané se vážněji předvedli po půlhodině hry. Na rohový kop si naskočil Smrž a brankář Středočechů Šeda musel míč vyrazit. Karviná se před přestávkou probudila, těsně před odchodem do kabin však mohla inkasovat do druhé. Couvající obrana hostů dovolila nebezpečně vystřelit Hubínkovi, jehož jedovatý pokus vytěsnil Berkovec konečky prstů.

Již šest minut po začátku druhého poločasu se Karviná mohla dočkat vyrovnání, to by ovšem Guba po skrumáži v pokutovém území Boleslavi musel trefit prostor mezi třemi tyčemi. Nakonec se hosté dočkali za dalších pět minut. Dramé našel z levé strany v šestnáctce Wágnera, jenž posunul kulatý nesmysl k Smržovi, který dokázal propálit Šedu.

Po inkasované brance chtěli domácí opět převzít otěže zápasu. Výsledkem jejich snahy byla v 77. minutě Takácsova hlavička po Marešově rohovém kopu, která jen těsně minula bránu. Jinak byla snaha Boleslavi neefektivní a nedařilo se ani nejlepšímu střelci ligy Komličenkovi. Karviná si tak ze středních Čech nakonec odvezla cenný bod.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 1:0

30.11.2018 18:00

Góly: 3. Jakub Hora

Teplice brankou Hory v prvních minutách porazily Liberec 1:0. Slovan se po celý zápas do žádného velkého tlaku nedostal, a odjel tak z Teplic s prázdnou.

Domácím vyšel vstup do zápasu na výbornou. Po neshodě v liberecké obraně se k míči dostal Hora, ten si ještě kličkou položil Nguyena a pohodlně poslal Teplice do vedení 1:0.

V 16. minutě se ve vápně dokázal uvolnit Trubač a nepříjemnou střelou prověřil pozornost hostujícího brankáře. Vzápětí poprvé zahrozil i Slovan, Peškův pokus mířil ale pouze do rukavic Grigara.

Ve 22. minutě se po Krobově centru dostal urostlý Vaněček k hlavičce, ta ale skončila hodně vedle Nguyenovy branky. Po půlhodině hry Vaněček v šestnáctce hostů sklepl míč pro Trubače, tomu se však ve výborné pozici nepodařilo přesně zakončit. Slovan sice dokázal chvílemi držet míč, na pozornou obranu Teplic si ale nepřišel.

Úvod druhého poločasu byl plný nepřesností a diváci se příliš nebavili. V 53. minutě se ke střele odhodlal Karafiát, jeho pokus do středu brány ovšem Grigara příliš nezaměstnal. Na druhé straně měl obrovskou příležitost Kučera, jeho zakončení hlavou však dokázal reflexivním zákrokem vyrazit Nguyen. Přidat druhou branku hlavou se o moment později nepovedlo ani Horovi.

Liberecký strážce svatyně Nguyen držel dál naděje Slovanu i v 66. minutě, když vychytal Hyčku. Poté následovaly dvě obrovské šance hostů. Koscelníkovo zakončení se mezi tři tyče nevešlo a ani střídající Pázler nedokázal překonat Grigara. V poslední minutě nastaveného času libercký Kacharaba namazal do stoprocentní příležitosti domácímu Lutsovi, ten však zbrkle vypálil vysoko nad.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha17141243:1443
2.Viktoria Plzeň17123225:1439
3.FK Jablonec17103437:1433
4.Sparta Praha1794429:1431
5.Baník Ostrava1793523:1530
6.Fastav Zlín1793524:1830
7.Slovan Liberec1766516:1524
8.FK Mladá Boleslav1764733:3122
9.FK Teplice1754818:2419
10.Bohemians Praha 19051746718:2518
11.1. FC Slovácko17601120:3018
12.SFC Opava17521022:2817
13.1. FK Příbram1744921:4116
14.Sigma Olomouc17431016:3215
15.Dukla Praha17431014:3115
16.MFK Karviná17331121:3412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (604)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele