FORTUNA:LIGA - preview 17. kola

30.11.2018, 08:38, aktualizováno 03.12.2018, 08:23
Previews
Jablonec hraje doma se Zlínem a případný vítěz poskočí na třetí místo před Spartu, Severočechům k tomu stačí i remíza. Slavia cestuje do Opavy a bude reagovat na nedělní úspěch Plzně, který si doma poradila s Olomoucí...
FK Jablonec - Fastav Zlín  (pondělí 17:00)
Duel sousedů v tabulce uvidí jablonecká střelnice. Domácí se chtějí fanouškům revanšovat po porážce v Evropské lize. Oba týmy se v případě vítězství mohou dostat na třetí místo před pražskou Spartu.

Již brzy skončí Jablonci náročné válčení na dvou frontách. Severočeši v Evropské lize definitivně ztratili šanci na postup, a i když výkony Radovy družiny často neodpovídaly výsledkům, s elitní soutěží se zelenobílí rozloučí na hřišti Dynama Kyjev. Poté se mohou soustředit pouze na boje v domácí lize, kde se i přes náročný program drží v horních patrech.

Aktuálně okupuje Jablonec čtvrtou příčku se ziskem třiceti bodů. Severočechy nepřibrzdilo ani zranění Lukáše Masopusta, jenž odehrál podzim ve skvělé formě. Nadále se však dařím Michalu Trávnikovi, nejlepšímu nahrávači soutěže. V neděli ale přijede na Střelnici taktéž dobře hrající Zlín, jenž je za Jabloncem jen kvůli horšímu skóre.

"Musíme přepnout z Evropské ligy zpět. Zlín na podzim uhrává nadstandardní výkony. Ustálila se jim sestava a s novým trenérem tam vše funguje. Nečeká nás nic lehkého," varuje trenér Petr Rada, jehož kromě dlouhodobě zraněného Masopusta trápí zdravotní stav křídelníka Jovoviće.

Ševci si roli Jablonce vyzkoušeli loni, kdy taktéž nakoukli do Evropské ligy. V domácí soutěži to tehdy žádná sláva nebyla, letos je však všechno jinak. Nový kouč Michal Bílek změnil rozestavení a jeho styl hry slaví úspěch. Mezi stěžejní opory patří obránce Petr Buchta, záložník a kapitán v jedné osobě Petr Jiráček a útočník Jean-David Beauguel, který však v zimě odejde do Plzně.

Sám trenér Bílek si současnou situaci klubu pochvaluje. "Sezónu jsme rozehráli dobře, vážíme si toho, kde jsme. Výsledky nepřeceňujeme, pořád je to hodně vyrovnané. Nevyjdou nám dva tři zápasy a můžeme z té první šestky vypadnout. Naši současnou pozici ale hodláme minimálně udržet," prohlásil bývalý kouč české reprezentace.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Trávník, Kubista, Považanec, Sobol - Doležal
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajić - Matejov, Lib. Holík, Podio, Jiráček, Bartošák - Vyhnal, Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.98 - 4.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SFC Opava - Slavia Praha  (pondělí 18:00)
Poslední duel kola se odehraje na opavském stadionu. Domácímu SFC se nevyvedla poslední dvě utkání a rád by překvapil Slavii, která v týdnu nezvládla duel v Evropské lize. V české nejvyšší soutěži se však Pražanům daří a ve Slezsku touží zvýšit náskok na čele tabulky.

Slezané se na domácím stadionu představí ve druhém zápase v řadě. Ve středu přivítali v osmifinále MOL Cupu pražskou Spartu. Přestože domácí nastoupili s několika náhradníky a Letenští téměř v plné polní, dospělo vyrovnané utkání až do penaltového rozstřelu, po kterém se však přece jen radovali z postupu favorizovaní hosté. Opava si tak připsala druhou soutěžní porážku v řadě, neboť před týdnem odjela s prázdnou ze Zlína.

V Opavě věří, že i přes zklamání v poháru mohou proti Slavii bodovat. "Penalty pro nás nedopadly dobře, ale v kabině jsme hráčům řekli, že se nemají za co stydět. Před našimi hráči smekám. Teď je potřeba ze sebe dostat zklamání a připravit se na další utkání. Slavia má velkou kvalitu, ale hráči se přesvědčili, že se dá hrát s každým," uvedl trenér SFC Ivan Kopecký.

Také sešívaní si během pracovního týdne zahráli pohárovou soutěž, byť šlo o poněkud prestižnější měření. V Evropské lize mohli na půdě francouzského Bordeaux potvrdit postup do jarní fáze soutěže, avšak to se jim proti oslabenému soupeři nepovedlo. Slavia po bídném výkonu prohrála 2:0 a účast v play-off ještě nemá jistou. Na domácí půdě je to jiná písnička. I díky zaváhání největšího konkurenta z Plzně se Pražané vyhřívají na prvním místě s čtyřbodovým náskokem na nejbližšího pronásledovatele.

Slávisté očekávají ve Slezsku náročný zápas. "Opava hraje doma, kde je silná. Navíc na svém stadionu, na kterém na začátku sezóny nehrála. Náš úkol je ale jasný: chceme tam zvítězit. Věřím, že to zvládneme. Koukal jsem na pohárové utkání se Spartou a také některé zápasy předtím, doma jsou silní. Lehké to nebude," domnívá se útočník sešívaných Milan Škoda.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Jursa - Kuzmanović, Janetzký, Zapalač - Smola
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Deli, Bořil - Souček, Hušbauer - Stoch, Baluta, Zmrhal - Olayinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.61 - 5.00 - 1.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Dukla Praha  (neděle 15:00)
Malé pražské derby uvidí v neděli odpoledne diváci ve vršovickém Ďolíčku. Trápící se Bohemians klesají tabulkou a v případě další porážky se na ně může dotáhnout ještě nedávno poslední Dukla. Domácí však věří, že k prolomení neúspěšné série jim pomůžou uzdravení hráči.

Na utkání ze 7. října mezi Opavou a Bohemians se mělo vzpomínat především proto, že se v něm Slezané rozloučili s brněnským azylem a vrátili se zpět domů na sever. Ke své nespokojenosti však na něj jistě myslí též Martin Hašek. Právě v tomto klání se totiž Klokani v lize naposledy radovali ze tří bodů. V osmifinále MOL Cupu ještě přelstili Příbram, v nejvyšší soutěži se ale klubu z Vršovic přestalo dařit.

V Bohemians dobře vědí, že další zaváhání si již nemohou dovolit. "Hráči se nám vracejí po zranění a měli by být lépe připraveni než v minulém utkání. Potřebujeme ho zvládnout. Protože možnosti, jak napravit podzim, nám ubývají a už zbývají jen tři. Potřebujeme podporu fanoušků, aby s námi byli, i když se nám nedaří," uvedl Hašek.

Ani na Julisce nemohou zrovna skákat radostí do vzduchu. Dlouhou dobu poslední celek ligy se v poslední době přece jen zvedl, avšak v klidu rozhodně není, neboť v nahuštěném spodku tabulky se Dukla může snadno propadnout zase na dno. Proto dejvické mužstvo potřebuje navázat na poslední výhru proti Teplicím, aby opět odskočilo od poslední Karviné.

V Ďolíčku však Duklu nečeká snadná práce. "Čeká nás soupeř, kterému vyhovuje brejkový způsob hry a přechod do útočné fáze přes Yusufa a klíčového hráče v záloze Martina Haška. Na to se chceme připravit. Máme další příležitost získat důležité body, a tak by měla vypadat naše koncentrace a odhodlanost. Moc si přeji dobrou hru," řekl před zápasem trenér hostů Roman Skuhravý.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Krch, Šmíd, Schumacher - Vaníček, F. Hašek, Švec, M. Hašek, Bartek - Yusuf
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Ostojić, Raspopović, Souček - Tetour, Bílovský, Podaný - Douděra, Djuranović, Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.60 - 4.56
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Baník Ostrava  (neděle 15:00)
Ztracenou formu budou u Litavky hledat Příbram i Baník. Domácí nezvítězili již šest kol a propadají se ke dnu, hosté čekají na tři body poslední tři klání a ztrácejí kontakt s čelem tabulky.

Otcové to mladé zatím nenaučili. Tak by šly shrnout poslední výsledky Příbrami. Nováček soutěže po vcelku vyvedeném startu začíná ztrácet dech a nebezpečně se zamotává do záchranářských bojů. Aktuálně čekají u Litavky i s jedním utkáním v MOL Cupu již sedm zápasů na tříbodový zisk. Trenér Josef Csaplár navíc v rozhovorech tajemně naznačuje, že jeho čas v klubu se chýlí ke konci. Středočechy čeká dost možná perná zimní přestávka.

I přes několik problému vyhledávají v Příbrami dalšího soupeře. "V posledních zápasech ukazujeme velký morál, jen bych chtěl vidět více kvality. Nikdy ze svých náznaků neslevím a budeme si to chtít rozdat i s Ostravou. Povzbuzením je, že i v oslabené sestavě jsme si schopni šance vytvářet. Jen potřebujeme nedostávat hloupé góly," uvedl Csaplár.

Středočechy může těšit, že v neděli do Příbrami dorazí mužstvo, které taktéž zažívá menší krizi. Baník vstoupil do sezóny až nad očekávání skvěle a etabloval se v první šestce, nyní však těžce budovanou pozici začíná ztrácet. Tři zápasy bez bodového zisku využili Jablonec se Zlínem k tomu, aby Ostravany sesunuli na šestou pozici. Navíc pokud se Slezané brzy neprobudí, začne je kousat i sedmý Liberec.

Duel s Příbramí potřebuje Baník zvládnout stůj co stůj. "S hráči jsme si promluvili, každý si k tomu řekl svoje. Doufáme, že jsme si to vyříkali natolik důrazně, že utkání v Příbrami zvládneme lépe i bodově," prohlásil asistent hlavního trenéra Jan Somberg.

Kvůli červené kartě z minulého zápasu na hřišti Bohemians bude domácím chybět obránce Karel Soldát. Hostům zase bude chybět duo Martin Fillo, Denis Granečný, kteří proti Slovácku viděli čtvrtou žlutou kartu v sezóně, tudíž je neminul disciplinární trest.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Tregler, Kodr, Nový, Antwi - Rezek, Květ, Průcha, Katidis - Fantiš, Voltr
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Stáňa, Jánoš, hrubý, Holzer - Baroš, J. Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.54 - 3.55 - 2.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Plzeň posilněná výhrou v Lize mistrů přivítá Olomouc. Domácí musí držet krok s vedoucí a Slavií, tudíž neberou nic jiného než zisk tří bodů. Hosté jako outsider budou chtít hlavně předvést lepší výkon než v minulém kole.

Po ušmudlané remíze v Liberci, kterou Viktorii zachraňoval až v závěru střídající Milan Petržela, málokdo očekával, že do zápasu s Olomoucí půjdou Západočeši v dobrém rozpoložení. Stačilo však zmrtvýchvstání v Lize mistrů na půdě moskevského CSKA a Plzeň posilněna elixírem vítězství vyhledává další měření sil. V domácí soutěži již nutně potřebuje zvítězit, jinak jí může definitivně ujet vlak jménem Slavia. Na podzim však nevyužije služeb Lukáše Hejdy, jenž si odpykává disciplinární trest.

Na Sigmu se však ve Štruncových sadech po úspěchu z Champions League těší. "Do posledních zápasů v lize je obrovská výhoda, když mužstvo dostane takový impulz. Olomouc je taková zvláštní tím, že momentálně je ve složité situaci, ale co se týče fotbalu, tak vždycky byla známá tím, že hraje velice dobře kombinačně a organizovaně," uvedl trenér Plzně Pavel Vrba.

Na Hané prožívají po loňském pohádkovém návratu mezi tuzemskou elitu tvrdé vystřízlivění. Svěřenci kouče Václava Jílka se ne a ne vyškrábat ze spodních pater tabulky. Sigma selhává především v útoku, šestnáct vstřelených branek za stejný počet utkání je trestuhodná vizitka a horší bilanci má pouze předposlední Dukla. Naposledy vyšla Olomouc naprázdno proti Mladé Boeslavi, od které navíc dostala čtyři branky.

V předchozích kolech se přitom zdálo, že se Sigma dostala z nejhoršího. Jenže řádění Boleslavského střelce Komličenka vrátilo Olomouc do tvrdé reality. "Dostali jsme facku, která nás po těžké cestě nahoru poslala o nějakých pět pater dolů. Musíme teď znovu ukázat trochu charakteru a odolnosti a pokusit se překvapit v Plzni. Bude to teď v závěru podzimu zkouška našeho charakteru a mentality," řekl Jílek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Ekpai, Čermák, Kovařík - Chorý
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Jemelka, Štěrba, Vepřek - Zahradníček, Houska, Kalvach, Plšek, Lalkovič - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.25 - 7.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - MFK Karviná  (sobota 15:00)
V sobotu odpoledne přivítá Boleslav na svém stadiónu hosty z Karviné. Ta proti Středočechům prohrála pouze jediný z posledních pěti vzájemných zápasů.

Domácí se aktuálně nachází na osmém místě v tabulce a na skupinu o sestup mají pohodlný pětibodový náskok. Poslední zápas se Boleslavi vydařil na výbornou, když v Olomouci deklasovala Sigmu 4:0. Pro zápas proti Karviné bude trenér Weber postrádat vykartovaného Džafiče a zraněného Fabiána.

"Karviná přijede bojovat a ukopat tři body, což nemůžeme dovolit. Na zápas musíme být plně koncentrovaní, abychom potvrdili výhru z Olomouce. Zápas může hodně napovědět, jak bude probíhat sezona dál. Výhrou bychom spodku docela odskočili a měli relativní klid na Slavii," ví záložník Petr Mareš.

Hosté uzavírají tabulku a ztráta na ostatní týmy se povážlivě zvětšuje. Karviná už pět zápasů v řadě prohrála. Minulé kolo hrála poprvé pod novým trenérem Hrnčárem, ten ale se svou premiérou spokojený být nemohl, když jeho tým nestačil na Slavii a prohrál 1:3. Hosté nebudou moct využít služeb Budínského, Panáka, Ba Louy a nejistý je start Wágnera.

Norbert Hrnčár si samozřejmě uvědomuje, že Boleslav disponuje momentálně nejlepším střelcem ligy, Komličenkem: "Ten počet gólů svědčí o výrazné kvalitě hráče a souhlasím: od něj nám hrozí největší nebezpečí, jenže Boleslav není jen o něm. Je to ofenzivní tým se vším všudy. Musíme být ostražití v každé situaci."
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Chaluš, Hůlka, Mareš - Takács, Hubínek - Ladra, Matějovský, Přikryl - Komličenko
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolič, Krivák, Janečka, Letič - Smrž, Mertelj - Lingr, Moravec, Galuška - Guba
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 4.13 - 4.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Sparta Praha  (sobota 17:00)
Duel mezi Slováckem a Spartou se odehraje v sobotní podvečer. Domácí zvládli porazit Letenské pouze jednou z uplynulých 22 ligových utkání.

Slovácko se dokázalo odlepit ode dna, když si z posledních třech zápasů připsalo dvě vítězství. Po výhře z Příbrami nejdříve prohráli doma s Libercem, pak se jim ovšem povedlo šokovat Baník, který porazili 3:0. Proti Pražanům nenastoupí exsparťanský Michal Kadlec.

"Cesta k úspěchu s takovým soupeřem, jakým je Sparta, vede přes maximální koncentraci a nasazení. Čeká nás jeden z nejslavnějších klubů, proto o motivaci bude postaráno. Chtěli bychom navázat na náš výkon z posledního zápasu v Ostravě. Doufám, že přijdou diváci, neboť utkání bude mít velký náboj a také patřičnou atmosféru. Prosadit se chceme svou aktivní hrou. Což znamená dostávat se do prostorů, kde se utkání rozhoduje a odkud můžeme dát gól. Před brankou soupeře musíme být silní a důrazní. Naopak v obranné fázi musíme hrát zodpovědně a koncentrovaně," je přesvědčený asistent Michal Šmarda.

Sparta se momentálně nachází na třetím místě v tabulce, v minulém kole ale nedokázala porazit Jablonec a zkazila si tím oslavy 125. výročí založení klubu. Ve středu se Rudým v penaltovém rozstřelu podařilo postoupit v MOL Cupu přes Opavu. Trenér Ščasný má na rozdíl od domácích širší marodku. Do utkání nezasáhnou Ben Chaim, Zahustel, Václav Kadlec a nejistý je start Tetteha.

"Naše pozice v tabulce samozřejmě není nejlepší, ale není ani kritická, jsme stále třetí se ztrátou, která se dá umazat. Musíme pokračovat v práci na tréninku, přenést to i na hřiště a získávat body. Až na konci ligy uvidíme, na co to bude stačit," ví středopolař Guélor Kanga.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Krejčí, Hofmann, Reinberk - Janošek, Daníček - Navrátil, Havlík, Kalabiška - Zajíc
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Radakovič, Costa, Čivič - Chipciu, Kanga, Stanciu, Frýdek, Plavšič - Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.97 - 3.46 - 1.86
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (pátek 18:00)
Na teplická Stínadla přijede v poslední době dobře hrající Liberec. Domácí se v severočeském derby pokusí odčinit nezdar z minulého kola. Obě mužstva trápí absence několika hráčů.

Pocity hořkosti a zklamání převažovali u fotbalistů Teplic poté, co v minulém kole neurvali ani bod na hřišti poslední Dukly. Kromě porážky museli zkousnout hned dvě vyloučení, které do značné míry ovlivnily vývoj utkání. Zlí jazykové tvrdili, že přes červené karty se na dálku mstil kmotr českého fotbalu Roman Berbr za to, jak se o něm před nedávnem vcelku nevybíravě vyjádřil záložník Sklářů Tomáš Kučera.

I kdyby to byla pravda, jen na úřadování mocipánů se borci vyznávající žlutou a modrou barvu vymlouvat nemohou. V podstatě během celého podzimu se Teplicím příliš nedaří a potýkají se s kolísavou formou. Navíc po prohře na Dukle bude muset trenér Stanislav Hejkal pozměnit sestavu, neboť disciplinární trest si odpykají karetní hříšníci z Julisky Jeřábek s Jindráčkem.

Tepličtí chtějí do Vánoc vybojovat co nejvíc bodů. "Věřím, že porazíme Jablonec, pak porazíme Zlín a na Spartě také můžeme něco uhrát. Hlavně se toho nesmíme bát, jsou to poslední tři zápasy a potřebujeme se dostat do klidného středu nebo co nejvíc utéct spodní skupině," prohlásil středopolař Jakub Hora.

Hostům z Liberce vyšla první polovina základní části mnohem lépe. Po úvodním sehrávání se Slovanu začalo dařit a ze sedmého místa pokukuje po vedoucí šestici. Dobře se modrobílí prezentovali v posledním duelu na domácí půdě proti Plzni, se kterou však i přes herní převahu uhráli remízu. Čtvrtou kartu v sezóně uviděl proti Viktorii Ševčík, a tak si nejlepší hráč Liberce proti Teplicím odpočine.

Slovan doufá, že na Skláře vyzraje i bez Ševčíka. "Momentálně hraje ve velmi dobré formě, jeho nepřítomnost v zápase bude cítit. Ale věřím, že ho nahradíme a možná právě do tohoto zápasu vytáhneme i nějaký trumf," uvedl poněkud tajemně asistent hlavního trenéra Branislav Sokoli.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Čmovš, Král, Krob - Kučera, Ljevaković - Žitný, Hora, Hyčka - Vaněček
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite - Potočný, Nešický, Oscar, Pešek - Aarons
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.61 - 3.17 - 2.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha16131240:1240
2.Viktoria Plzeň16113223:1436
3.Sparta Praha1694328:1231
4.FK Jablonec1693433:1430
5.Fastav Zlín1693424:1430
6.Baník Ostrava1683521:1527
7.Slovan Liberec1666416:1424
8.FK Mladá Boleslav1663732:3021
9.SFC Opava1652920:2517
10.Bohemians Praha 19051645718:2517
11.FK Teplice1644817:2416
12.1. FK Příbram1644821:3916
13.1. FC Slovácko16501118:2915
14.Sigma Olomouc1643916:3015
15.Dukla Praha16421014:3114
16.MFK Karviná16321120:3311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1129)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele