FORTUNA:LIGA - souhrn 16. kola

23.11.2018, 19:54, aktualizováno 25.11.2018, 18:54
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála v Karviné a na průběžně druhou Plzeň, která jenom remizovala v Liberci, má k dobru již čtyři body. Olomouc inkasovala čtyři góly od Mladé Boleslavi, třikrát se přitom trefil Komličenko. Nečekaný debakl 0:3 utrpěl doma Baník Ostrava od Slovácka, Sparta se rozešla smírně s Jabloncem...

Sparta Praha - FK Jablonec 0:0

25.11.2018 17:00

Góly: -

V posledním zápase šestnáctého kola Fortuna ligy diváci žádnou branku neviděli. Domácí byli sice nebezpečnější, Hrubého ovšem nedokázali překonat ani z penalty.

Od úvodního hvizdu se hrálo ve vysokém tempu. Hosté byli zpočátku aktivnější, Jovovič ale ani Sobol Nitu neohrozili. Na druhé straně Hrubý chytil pokus Stancia a Tettehovu střelu srazila obrana Jablonce do boční sítě. Domácím se postupně podařilo převzít otěže zápasu. Ve 20. minutě zakončoval ze standardky Stanciu, z velkého úhlu ovšem bránu přestřelil. O dvě minuty později se Hrubý zaskvěl proti nadějné hlavičce Tetteha.

Za Jablonec se připomněl Považenec, jeho dalekonosný pokus ovšem Nitu nevylekal. Sparta nadále měla více ze hry, Civič se Stanciem ale nedokázali prostřelit obrannou zeď hostí. Ve 37. minutě si po Trávníkově střele Costa málem vstřelil vlastní branku, sparťanský strážce svatyně byl ovšem v pohotovosti. V závěru první půle ještě letělo do vápna Severočechů několik nebezpečných centrů, nicméně obrana Jablonce si v čele s Hrubým dokázala s veškerým nebezpečím poradit.

V 53. minutě se ke střele zpoza vápna dostal Stanciu, Hrubý byl ovšem u své levé tyče včas. Ve druhém poločase sice domácí byli stále o chlup aktivnější, do šancí se ale už zdaleka tak často nedostávali. Po hodině hry se k ráně z obrovské dálky odhodlal Kratochvíl, nicméně Nita předvedl dobrý zákrok.

V 66. minutě po centru Weisnera hlavičkoval Pulkrab z nadějné pozice pouze do tyče jablonecké svatyně, jenomže domácí útočník byl následně sražen Trávníkem a sudí Královec po konzultaci s videorozhodčím nařídil pokutový kop. Stanciu však v největší šanci zápasu selhal, když nedokázal překonat Hrubého.

Brankou neskončila ani dorážka Radakoviče. Deset minut před koncem nebylo daleku od šoku pro domácí. Nita ale dokázal zpacifikovat hlavičku Lischky. A to bylo vše zajímavé, co diváci mohli na Letné vidět, protože domácí se do pořádného závěrečného tlaku už nedostali a Jablonec byl s bezbrankovou remízou spokojen.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 0:4

25.11.2018 15:00

Góly: 12. Ladislav Takács, 54. Nikolaj Komličenko, 81. Nikolaj Komličenko, 85. Nikolaj Komličenko

Sigma v nedělním zápase proti Boleslavi obdržela obrovskou lekci z produktivity, když sice svého soupeře jednoznačně přestřílela, ale utrpěla debakl 0:4. Výhru hostů řídil hattrickem nejlepší střelec ligy, Komličenko.

Začátek zápasu byl poměrně rozkouskovaný, protože oba týmy začaly zápas pořádně tvrdě. V deváté minutě poprvé zahrozili domácí. Šeda však dokázal Dvořákovu střelu vyrazit. Na druhé straně obrana Olomouce srazila na roh střelu Ladry. Boleslav zvolila rozehrávku na krátko, po které se dostal k centru Přikryl, jenž posadil míč přesně na hlavu Takácse, ten přesnou hlavičkou otevřel skóre zápasu.

Ve 23. minutě měli Středočeši nadějný protiútok, jenomže Ladra místo přihrávky trefil pouze dobře připraveného Buchtu. Zhruba o pět minut později se k zakončení propracoval Dvořák, střela mu ovšem vůbec nesedla a branku Šedy o dost minul. Vzápětí Zahradníček svým pokusem prověřil právě hostujícího brankáře. Sigma začala svého soupeře stále víc přehrávat, jenomže Šeda předvedl výborný zákrok proti střele Nešpora.

Po půlhodině hry rozhodčí Adámková nařídila pokutový kop za faul Hůlky na Dvořáka. Míč si vzal Plšek, ale ani on nedokázal překonat bravurního Šedu. Olomouc sice do konce první půle byla lepším týmem, po neproměněné "desítce" se však do dalších šancí už dokázat nedostala.

Druhý poločas pokračoval zvýšenou aktivitou Sigmy, Zahradníček ovšem obranný val hostí nepropálil. V 54. minutě byli diváci svědkem fotbalové parády. Komličenko si hlavou posunul míč a pak nůžkami prostřelil Buchtu - 2:0 pro Mladou Boleslav.

Sigma se nadále snažila s výsledkem něco udělat, jenomže pokusy Nešpora a Lalkoviče neměly naději na úspěch. V 72. minutě se znovu vyznamenal gólman Šeda, jenž zlikvidoval nebezpečné zakončení Plška. Ten samý hráč to zkoušel i o pár minut později zpoza šestnáctky, tentokrát ale bránu vůbec netrefil.

V 81. minutě střídající Matějovský rozehrál standardku z levé strany přesně na Komličenka a tomu se patičkou podařilo znovu překonat Buchtu. Domácí si v závěru vypili kalich hořkosti až do dna. Komličenko si už uprostřed otevřené obrany Sigmy narazil míč s Přikrylem a přesnou ranou zkompletoval hattrick.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 2:2

24.11.2018 17:00

Góly: 24. Jakub Nečas, 90+2. Daniel Krch - 64. Ibrahim Keïta, 82. Radek Voltr

Zápas mezi pražskou Bohemkou a hosty z Příbrami skončil remízou 2:2. Domácí sice nejprve poslal do vedení Nečas, hosté ale pak ve druhém poločase navzdory oslabení dokázali vývoj zápasu otočit. Cennou výhru Středočeši ztratili v nastaveném čase, kdy se prosadil Krch.

První šanci zápasu si připsal M. Hašek, ten ale nedokázal propálit obranný val hostů. V 16. minutě se ze standardní situace odhodlal k dalekonosné střele Yusuf, jeho pokus ovšem skončil nad. Po bezmála deseti minutách se k další ráně odhodlal znovu Yusuf, tentokrát jeho pokus tečoval Nečas, a tak míč skončil za překvapeným Kočím.

Hosté se snažili o rychlou odpověď. Střely Květa a Fantiše ale Fryštákovi příliš starostí nenadělaly. Ve 38. minutě se do samostatného úniku řítil Nečas, nicméně Kočí výborně vyběhl a situaci vyřešil. V závěru první půle ještě Fryšták i přes problémy zlikvidoval ránu Květa z velké dálky.

V 51. minutě M.Hašek zatáhl míč po levé straně a přízemním centrem oslovil Nečase, ten zakončil těsně vedle bližší tyče. O pár minut později obdržel Karel Soldát druhou žlutou kartu a hosté dohrávali zbytek zápasu oslabeni. I tak si ale v 64. minutě dokázali vypracovat rohový kop. Z něhož se k hlavičce dostal Keita, jenž srovnal na 1:1.

Domácí díky převaze tahali za delší konec, do šancí se ale příliš nedostávali. V 82. minutě Příbram vyrazila do brejku. Fantiš z levé strany přihrál Voltrovi, ten nejprve napálil míč do Fryštáka, ale napodruhé už se mu podařilo míč propasírovat do sítě. O pět minut později mohl rozhodnout Fantiš, z nadějné pozice ale přestřelil. V nastaveném čase Klokani měli výhodu rohové kopu. Záviška poslal centr do vápna, kde se nejlépe zorientoval Krch, kterému se podařilo dopravit míč do sítě a vyrovnat na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - SFC Opava 2:0

24.11.2018 17:00

Góly: 33. Jean-David Beauguel, 46. Pavel Vyhnal

Ševci si v sobotním zápase poradili s Opavou a zaslouženě vyhráli 2:0, když se o branky postarali Beauguel a Vyhnal.

Domácí si hned v úvodních vteřinách vypracovali dobrou šanci. Beauguelův centr si našel Podio a hlavičkou přinutil Šroma vyrazit míč na rohový kop. Po něm se do míče opřel Jiráček, jehož pokus skončil těsně vedle. Opava sice vyrovnala postupně hru, do šancí se ale nedostávala. Byli to tedy opět domácí, kteří zahrozili. Po Podiově centru hlavičkoval z nadějné pozice těsně nad Gajič.

Ve 31. minutě měl obrovskou šanci Bačo, jenomže jeho hlavička postrádala razanci, takže Šroma nepřekonala. O dvě minuty později měl Beauguel na hranici šestnáctky dostatek prostoru, čehož francouzský útočník využil parádně, když přesnou ranou poslal Zlín do vedení. V poslední minutě prvního poločasu se ke střele dostal hostující Jursa, ten ale mířil mimo tři tyče zlínské brány.

Hned po 45 vteřinách druhé půle se domácím podařilo zvýšit na 2:0. Centr Podia z levé strany tečoval Holík přímo na volného Vyhnala, pro kterého nebylo žádným problémem doklepnout míč do prázdné branky. V 54. minutě se k další střele domácích odhodlal Beauguel, jeho pokus ale skončil mimo. Po hodině hry na druhé straně zpoza šestnáctky těsně přestřelil Jursa.

V 68. minutě se k hlavičce dostal aktivní Beauguel, nicméně jeho zakončení v pádu Šroma nepřekvapilo. Hosté postupně ve druhém poločase přebrali iniciativu. Juřena a o pár minut později Kuzmanovič však nevystřelili dostatečně razantně na to, aby překonali Dostála. V 81. minutě hlavičkoval těsně vedle levé tyče Jurečka. To bylo ovšem ze strany hostů vše a domácí se tak mohli radovat ze zisku tří bodů.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 0:3

24.11.2018 17:00

Góly: 43. Marek Havlík, 57. Petr Reinberk, 81. Jan Kuchta

Slovácko překvapivě vyhrálo v Ostravě, když Baníku uštědřilo lekci z produktivity. Hostující borci nasázeli postupně tři branky a posunuli se na čtrnácté místo v tabulce.

Domácí vstoupili do zápasu hodně aktivně a hned v první minutě hlavičkoval Fillo pouze těsně vedle hostující svatyně. Na druhé straně dopadl podobně neúspěšně Hofmann. V 8. minutě Baroš našel ve vápně dobře postaveného Granečného, jehož pokus ale dokázala hostující obrana srazit mimo bránu. O čtvrthodinu později se do další šance dostal znovu hostující Hofmann, ten tentokrát nevyzrál na Laštůvku.

Ve 28. minutě se k míči dostal ve vápně J.Šasinka, jenomže přesně zakončit nedokázal. Na druhé straně se v obrovské šanci zjevil Janošek, jenž však trestuhodně branku netrefil. Ani domácí Procházka nedokázal o chvíli později seřídit svá mířila a bránu Trmala minul. Ve 43. minutě přišel šok pro domácí. Navrátil ze strany oslovil centrem Havlíka, který chladnokrevným způsobem překonal Laštůvku. Vzápětí mohlo být vyrovnáno, nicméně ani Holzer prudkou střelou Trmala neohrozil.

V úvodu druhé půle se do šance dostal J.Šašinka, po sklepnutí od Baroše ale pouze orazítkoval tyč hostující brány. Baník se nadále snažil o vyrovnaní, bylo to však Slovácko, které se radovalo z další branky. Na Havlíkův rohový kop si naskočil Daníček, jehož hlavičku Laštůvka perfektním zákrokem vyrazil, ale pouze k osamocenému Reinberkovi, jenž dorazil míč do prázdné brány.

Domácí stále neztráceli naději a snažili se s výsledkem něco udělat, proti střele Granečného ale zasáhl Trmal. V 81. minutě hosté dokázali využít už otevřené ostravské obrany. Havlík unikl po levé straně a předložil míč Kuchtovi, ten už měl pouze lehkou úlohu - 3:0 pro Slovácko. Domácí se snažili o získání alespoň čestného úspěchu, dnes však pro ně byla Trmalova svatyně zakletá.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Slavia Praha 1:3

24.11.2018 14:00

Góly: 31. Jan Bořil (vl.) - 11. Tomáš Souček, 33. Miroslav Stoch (pen.), 75. Peter Olayinka

Sešívání po suverénním výkonu poráží Karvinou 3:1. O branky se postarali Souček, Stoch a Olayinka. Domácí si svoji jedinou trefu připsali díky Bořilovi, jenž si nešťastným zákrokem vstřelil vlastní gól.

Už ve druhé minutě se do prvního zakončení dostal Sýkora, Berkovec ovšem zasáhl bez problému. Na druhé straně vypálil hodně nepřesně Letić. V desáté minutě Hušbauer dlouhým nákopem oslovil Zmrhala, který našel před prázdnou bránou úplně volného Součka, jenž měl už pouze lehkou práci a otevřel skóre. Aktivní Hušbauer mohl přidat druhý gól, proti tvrdé ráně ale dokázal zakročit Berkovec.

Po půlhodině hry se na levé straně uvolnil Dramé, jehož centr prošel až k hostujícímu Bořilovi a ten si ho srazil do vlastní sítě. Slavia ovšem dokázala velmi rychle odpovědět. Janečka ve vápně srazil Sýkoru a sudí Franěk po poradě s videem nařídil pokutový kop, z nějž přehledem skóroval Stoch.

Ve 44. minutě si Berkovec připsal velmi dobrý zákrok proti dělovce Hušbauera. I ve druhé půli byli hosté lepším týmem. Berkovec však stále držel naděje domácích, když si poradil s pumelicí Zmrhala. V 52. minutě se do odraženého míče opřel Stoch, branku ale netrefil. Podobně neúspěšné dopadl o chvíli později i Souček.

V 66. minutě se Sešívaní dostali do zajímavého protiútoku, po kterém Souček rozezvonil tyč karvinské brány. O tři minuty později se v obrovské šanci ocitl Škoda, hlavičkou ale mířil nad Berkovcovu svatyni.

V 75. minutě se hosté dočkali pojišťovací branky. Po nedůrazu domácí obrany se míč dostal až ke střídajícímu Olayinkovi, jenž chladnokrevným zakončením překonal vyběhnutého Berkovce. V závěru zápasu Pražané trochu polevili, nicméně Karviná žádné hostující zaváhání nedokázala potrestat a k další změně stavu tak už nedošlo.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 1:1

23.11.2018 18:00

Góly: 71. Jakub Pešek - 84. Jan Kovařík

Plzeň doslova vyválčila bod na hřišti Liberce a zůstává na druhém místě za vedoucí Slavii. Slovan byl aktivnějším mužstvem, k čemuž přispělo i vyloučení hostujícího Hejdy, přesto v závěru přišel o vítězství.

Po vypršení disciplinárního trestu posílil domácí kapitán Breite, což byla také jediná změna v základní jedenáctce Slovanu. Viktoria přivítala zpět v sestavě zkušené harcovníky Hubníka z Limberským. Na pravém křídle tak přenechal Petržela místo Ekpaiovi.

Liberec se velkého jména soupeře nezalekl, což již v sedmé minutě prokázal navrátilec do sestavy Breite, jenž skvělou kolmicí mezi stopery vyslal do úniku Plška. Brankář Plzně Hruška ale vyběhl včas a odkopl míč do bezpečí. Hosté se výrazněji předvedli ve 23. minutě, kdy Ekpai poslal přízemní centr do vápna, po kterém pálil z voleje těsně vedle Chorý.

Těsně před koncem prvního poločasu byla blízko nebezpečnému zakončení největší hvězda domácích Ševčík, jenž po přihrávce od Aaronse do pokutového území jen těsně nedosáhl na balón. Čtyři minuty po změně stran se ke střele odhodlal záložník Slovanu Pešek, proti kterému zasáhl sice podivuhodně, ale nakonec efektivně nohama Hruška. Libereckou aktivitu dokumentoval v 54. minutě Potočný, jenž se z otočky pokusil o střelu, která však mířila daleko od svatyně Viktorie.

V 63. minutě se domácí hnali do dalšího útoku, který utnul faulem obránce hostů Hejda. Za svůj zákrok nejdříve uviděl žlutou kartu, avšak nakonec po konzultaci hlavního arbitra s videorozhodčím obdržel červený kartónek, a tak Plzeň dohrávala utkání pouze v deseti lidech. O sedm minut později se Liberci povedlo přesilovku využít. Ševčík vyslal kolmici na Plška, jenž prostřelil Hrušku střelou mezi nohy - 1:0.

Slovan byl nadále při chuti. V 80. minutě pálil tvrdě Potočný a pořádně vyprášil Hruškovy rukavice. Za další dvě minuty se stejný hráč dostal k hlavičce, kterou však hostující brankář pokryl. Plzeň většinu zápasu tahala za kratší konec, přesto se jí šest minut před koncem povedlo vyrovnat. Akci střídajících hráčů začal Petržela průnikem do vápna a finální přihrávkou na Kovaříka, jenž posunul pumlíč do odkryté brány a stanovil konečný výsledek.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Teplice 1:0

23.11.2018 18:00

Góly: 17. Uroš Đuranović

Dukle se povedlo oplatit Teplicím nedávné vyřazení z poháru a minimálně na den se vyškrábala ze dna tabulky. O osudu zápasu rozhodl jedinou brankou Djuranović. Zápas ovlivnila dvě vyloučení hráčů hostů.

Pražané se opět museli obejít bez lídra obrany Ďurici, jehož zastoupil Raspopović. Místo vykartovaného Bezpalce dostal příležitost Bezdička. Hostům se vrátil levý obránce Krob, jenž navlékl kapitánskou pásku místo absentujícího Ljevakoviće. Střed zálohy vyztužil Soungole, na levém křídle operoval Luts a v útoku dostal šanci Jindráček místo Vaněčka.

Domácí začali velice aktivně. V sedmé minutě musel brankář hostů Diviš vyrazit Bezdičkovu střelu z úhlu. Za minutu si na Miloševićův přímý kop naběhl Ostojić a hlavou jen těsně netrefil zařízení. Hosté záhy kontrovali, když Trubač po přihrávce od Kroba trefil tyč. V 17. minutě se k přímému kopu Dukly těsně před pokutovým územím postavil Djuranović a povedenou technickou střelou k tyči poslal Pražany do vedení.

Následnou poklidnou pasáž přeťal šest minut před přestávkou Král, jenž mizernou malou domů namazal Djuranovićovi, který však pouze napálil vyběhnuvšího Diviše. Pět minut poté usměrnil Krobův centr do sítě Kučera alias TK27. Rozhodčí však branku neuznal kvůli ofsajdu Jindráčka, jenž byl v souboji s gólmanem domácích Radou.

Teplické plány na vyrovnání po změně stran hodně rychle pokazil Jindráček. Útočník Sklářů totiž v 50. minutě udeřil soupeře loktem do obličeje a po druhé žluté kartě musel předčasně do sprch. Ještě hůře bylo hostům o devatenáct minut později, kdy Jeřábek podkopl Tetoura. Za své počínání viděl od sudího po druhé žluté kartě také červenou, načež musely Teplice dohrávat jen v devíti hráčích.

Šest minut před koncem mohla Dukla ztvrdit vítězství, avšak Tetourovu hlavičku po centru od Podaného vytáhl Diviš nad břevno. V poslední minutě základní hrací doby vyzval střídající Schranz ke skórování Brandnera, kterého v tutovce vychytal opět výborný Diviš. Vyčerpaní hosté se již ale k žádné šanci k vyrovnání nedostali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha16131240:1240
2.Viktoria Plzeň16113223:1436
3.Sparta Praha1694328:1231
4.FK Jablonec1693433:1430
5.Fastav Zlín1693424:1430
6.Baník Ostrava1683521:1527
7.Slovan Liberec1666416:1424
8.FK Mladá Boleslav1663732:3021
9.SFC Opava1652920:2517
10.Bohemians Praha 19051645718:2517
11.FK Teplice1644817:2416
12.1. FK Příbram1644821:3916
13.1. FC Slovácko16501118:2915
14.Sigma Olomouc1643916:3015
15.Dukla Praha16421014:3114
16.MFK Karviná16321120:3311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (684)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele