FORTUNA:LIGA - preview 16. kola

23.11.2018, 07:27, aktualizováno 25.11.2018, 08:26
Previews
Sparta hraje doma s Jabloncem a může snížit manko na druhou Plzeň, v tuto chvíli je rozdíl mezi oběma kluby šestibodový. Olomouc neprohrála už v šesti soutěžních zápasech v řadě a svou sérii hodlá natáhnout proti Mladé Boleslavi...
Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
V neděli odpoledne se odehraje duel mezi Sigmou Olomouc a hosty z Boleslavi. Domácí proti Středočechům vyhráli již tři zápasy v řadě a na to určitě budou chtít navázat.

Hanáci po neúspěšném úvodu sezóny konečně začali sbírat body a už pět utkání nepoznali porážku, což znamená posun na dvanácté místo. Navíc se jim podařilo v MOL Cupu postoupit přes rozjetý Zlín a můžou se těšit na čtvrtfinále. Za Sigmu v nedělili nenastoupí Vepřek, Hála, Polom, Houska a otazník zatím visí nad startem Pilaře.

"I podle výsledků z minulé sezony by se to mohlo brát tak, že jde o soupeře, který nám vyhovuje. Ale Boleslav je strašně těžko čitelná, dokáže sehrát výborné zápasy, nastřílet hodně branek, no a potom zase má utkání, ve kterých hodně inkasuje. Takže uvidíme, do jakého rozpoložení se vyspí tady. Ale my se moc na soupeře nechceme dívat, jestli nám soupeř sedí nebo nesedí. Každý zápas je jiný a dobře víme, že bude záležet hlavně na nás, na našem výkonu. To je základní věc, na kterou se budeme soustředit," ví trenér Václav Jílek.

Aktuálně osmí hosté nemají dobrou bilanci z venkovních zápasů, když už čtyřikrát v řadě nepřivezli domů jediný bod. Středočeši nemohli být spokojeni ani s posledním zápasem před reprezentační přestávkou, když získali pouze jediný bod za bezbrankovou remízu s Duklou. Boleslav má na rozdíl od domácích pouze jediného hráče na marodce, tím je Fabián.

"Přes pauzu jsme se zaměřili na odstranění našich nedostatků, ale také jsme se připravovali na Olomouc. Víme, jak na ně. Budeme chtít vstřelit branky, což se nám teď dva zápasy nepovedlo. V posledním utkání s Duklou jsme promarnili první poločas, z toho se chceme poučit. Sigma se v poslední době zvedla, je to silné mužstvo, co nic nevzdává a hraje až do konce. V posledních vzájemných zápasech ukazoval svou šikovnost Plšek, toho bych vyzdvihl, ale mají tam hodně šikovných hráčů," je přesvědčený obránce Ladislav Takács.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Jemelka, Štěrba - Zahradníček, Dvořák, Kalvach, Texl, Falta - Plšek, Nešpor
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Takács, Hůlka, Mareš - Hubínek, Matějovský - Ladra, Přikryl, Konaté - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.76 - 4.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Nedělní podvečer nabídne zápas dvou týmů ze špice tabulky. Sparta Praha bude hostit Jablonec. Ten v lize Spartu porazil pouze v jediném z posledních patnácti duelů.

Letenští po remíze z derby uspěli na hřišti Karviné, kde vyhráli 3:1. V součtu se po patnácti kolech nachází na třetím místě za Slavií a Plzní. Domácím budou pro nedělní duel chybět vykartovaný Kanga a zraněné trio Zahustel, Kadlec a Ben Chaim.

"Chtěli bychom navázat na vítězství z Karviné. Chceme ale, aby byl lepší i herní projev," má jasno trenér i sportovní ředitel Sparty v jedné osobě Zdeněk Ščasný.

Severočeši ztrácí na Spartu pouze jediný bod a můžou se pyšnit druhým nejlepším útokem v lize. Tým kolem Petra Rady kromě ligy zápolí i na evropské scéně. Bohužel to nejen pro Jablonec, ale i pro celý český fotbal na postup nevypadá. Hosté se proti Spartě nemohou spolehnout na služby Acosty a Masopusta, kteří jsou zranění.

"Je to zápas třetího se čtvrtým, takže to určitě bude mít svůj náboj. Ale myslím si, že to bude všechno v duchu fair play. Sparta je doma hodně silná, dlouho neprohrála, jen remizovala. Takže doma mají svou kvalitu. Jedeme na Letnou jako ke každému zápasu. Chceme bodovat. Jestli to bude jeden bod nebo tři, uvidíme po zápase. Ale každý bod se počítá. Čeká nás těžké utkání, ale důležité bude, abychom podali kvalitní výkon," ví trenér Severočechů Petr Rada.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Chipciu, Radakovič, Štetina, Čivič - Plavšič, Frýdek, Stanciu, Vatajelu - Pulkrab, Tetteh
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Hübschman - Jovovič, Trávník, Považanec, Sobol - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 4.18 - 4.99
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Slavia Praha  (sobota 14:00)
Slávisté budou hájit vedoucí příčku na hřišti předposlední Karviné, kde cokoliv jiného, než výhra bude považováno za velké překvapení. Karviná se ale zvučného soupeře nebojí a pod novým trenérem Norbertem Hrnčárem hodlá překvapit.

Karviné se nedaří a klubové vedení z toho vyvodilo důsledky v podobě změny trenéra. Novým mužem, který má MFK pozvednout se stal Norbert Hrnčár. V rámci 16.kola to ale jeho tým nebude mít v žádném případě jednoduché, protože přijede pražská Slavia. "Jednoduché to nebude, ale uděláme vše pro to, abychom byli úspěšní. Zároveň jsme si vědomi, že protivník je extrémně silný, nicméně nejdeme do toho se strachem, věřím, že mužstvo bude nabuzené a podá maximálně zodpovědný výkon," nechal se slyšet před utkáním Norbert Hrnčár.

Domácí tým už šest kol nedokázal zvítězit a těšit ho může alespoň fakt, že postoupil dál v MOL Cupu. Každopádně Karviná má stejný počet bodů jako poslední Dukla, rozdílovým činitelem je v tomto případě pouze skóre. Utkání se Slavií bude mít zvláštní náboj pro brankáře Martina Berkovce, který v Edenu působil a mezi slávistickými příznivci je pořád oblíbený. "Doufám, že přijede hodně fanoušků Slavie a že bude skvělá atmosféra, kterou si užijeme. Myslím, že to bude dobrý zápas," prohlásil Berkovec.

Slavia vyhrála domácí zápas 4:0 a i v odvetě je velkým favoritem. Sešívaní vedou ligu o dva body před Plzní a náskok by si rádi udrželi nebo ho ještě navýšili. V lize naposledy prohráli s Baníkem Ostrava takřka před dvěma měsíci.

Pro svěřence Jindřicha Trpišovského se zároveň jedná o generálku na další utkání Evropské ligy. Už ve čtvrtek se totiž představí na půdě francouzského Girodins Bordeaux, ve kterém si za jistých okolností mohou zajistit postup.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.12 - 5.34 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
Z dolní části se tabulky se v důležitém zápase utkají celky Bohemians 1905 a Příbram. Obě strany potřebují bodovat a ukončit čekání na vítězství. V případě Klokanů je série bez výhry čtyř zápasová, hosté čekají ještě o jeden zápas déle.

Reprezentační přestávka se tedy hodila do krámu jak domácím, tak i hostujícím fotbalistům, komu však prospěje lépe ukáže až vzájemný zápas. Oba týmy se nacházejí v poslední třetině ligové soutěže a jen o bod je na tom lépe Bohemka.

Svěřenci Martina Haška naposledy vyhráli v Opavě na začátku října a od té doby se trápí. Příbram pro mě v tuto chvíli představuje ideálního soupeře, se kterým může čekání ukončit. Zápas to však nebude jednoduchý. "Hráli jsme s nimi už dvakrát. Jednou v lize a před nedávnem i v poháru. Ligové utkání si fanoušci jistě dobře pamatují. Dostali jsme dvě červené karty a čtyři góly. V poháru jsme uspěli a postoupili. Teď s nimi hrajeme poprvé doma," nechal se slyšet trenér domácích Hašek.

Bohemka má pochopitelně možnost dostat se na vyšší pozice do středu tabulky, což je její cíl a právě celkové umístění rozhodne o tom, zdali podzim byl či nebyl úspěšný. "Pokud vyhrajeme, tak můžeme reálně mluvit o vydařeném podzimu. Můžeme se vítězstvím vrátit i do té prostřední skupiny, kde chceme být. Máme ještě další tři zápasy k tomu, abychom ho potvrdili," dodal Martin Hašek.

Příbram schytala na podzim několik nemilých debaklů, ale na druhou stranu dokázala mnohokrát překvapit jako například na Spartě nebo před reprezentační pauzou v Plzni. Remízou 1:1 s úřadujícím českým šampionem utnuli středočeši čtyřzápasovou sérii porážek, nicméně na vítězství podobně jako Bohemka stále čekají. Hosté první letošní duel s Bohemkou zvládli. U Litavky zvítězili po divokém průběhu 4:2, na druhou stranu jak už bylo řečeno nezvládli utkání MOL Cupu a z této soutěže vypadli.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.63 - 5.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - SFC Opava  (sobota 17:00)
Zlínští fotbalisté se na podzim drží v první šestce a v souboji s Opavou si budou chtít pozici upevnit. Ševci před reprezentační přestávkou padli se Slavií, zatímco jejich soupeř ze Slezska neprohrál tři ligová utkání v řadě.

S podzimem zatím může být kouč Michal Bílek spokojen. Zlín se drží v popředí tabulky,na druhou stranu něco takového je tu takřka každou sezonu a teprve jarní část sezony sráží Ševce na kolena. "Zbývají ještě čtyři zápasy, což znamená dvanáct bodů a to je ještě strašně moc. Kluci ví, o co se hraje. S Opavou to bude nesmírně důležité, abychom se udrželi nahoře a malinko odskočili týmům pod námi, protože na nás trošku šlapou. Je potřeba konec podzimu zvládnout dobře, abychom měli přes zimu klid," přemítá někdejší reprezentační kouč.

Zlín před reprezentační přestávkou prohrál v Edenu se Slavií a proti Opavě se bude chtít vrátit na vítěznou vlnu. Před sedmým Libercem zatím mají k dispozici solidní čtyřbodový náskok. "Věřím tomu, že po pauze jsou hráči na Opavu natěšeni. Změnilo se nám počasí, trochu se ochladilo, takže v tomto to bude oproti prvnímu duelu proti Opavě jiné. Máme trošičku problémy se zdravotním stavem, protože v Olomouci nebyl Hnaníček, k dispozici ještě není Buchta, Poznar, Železník se zranil, takže trochu problémy máme," vyjádřil se k marodům kouč Bílek.

Opava bude ve Zlíně v pozici outsidera, nicméně chce tam bodovat. Předchozí kola ukázala, že slezský celek může obrat o body každého. "Zlín je doma silný, dokázal porazit i Spartu. Nečeká nás lehký zápas, ale my chceme uspět a navázat na vítězství s Baníkem," hlásí trenér Ivan Kopecký.

Zlínu bude chybět obránce Bartošák a také útočník Poznar. Velkou absenci hlásí i Opava, která nemůže počítat se službami záložníka Joela Kayamby. Důvodem jsou čtyři nastřádané žluté karty.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.91 - 5.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Ostravský Baník bude má po dvou prohrách co napravovat. V sobotu jej však nečeká snadná práce, jelikož na jeho půdu zavítá Slovácku, kterému se proti Slezanům v poslední době daří.

Skvěle rozjetý podzim si Baník pokazil v posledních dvou kolech. Nejdříve na domácí půdě podlehl obhájci titulu z Plzně. Následně se Ostravané představili na půdě nenáviděného rivala z Opavy, odkud se domů vraceli taktéž s nepořízenou. V důsledku těchto neúspěchu se Slezané propadli na páté místo, přičemž před šestým Zlínem jsou vpřed jen díky lepšímu vzájemnému zápasu.

Všem hráčům Baníku je tak jasné, že další ztrátu si již nemohou dovolit. "Prohráli jsme dvakrát po sobě, je potřeba zabrat a naplno bodovat. Musíme se vrátit ke kořenům poctivé, agresivní týmové hry," řekl kouč Ostravy Bohumil Pánik, než bude muset vyřešit trable se sestavou, neboť kvůli žlutým kartám se bude muset bez dvojice obránců Patrizia Stronatiho a Jiřího Fleišmana.

Hosté ze Slovácka taktéž zahájili sezónu slibně, avšak předlouhá série osmi porážek v řadě je sesunula až na poslední místo v tabulce. Moravané se následně konečně probrali v Příbrami, aby poté zase podlehli Liberci, který stejného soupeře zdolal i v osmifinále MOL Cupu. Před začátkem kola měl celek z Uherského Hradiště jednobodový náskok na poslední Duklu a předposlední Karvinou.

Baník je v poslední době pro Slovácko oblíbeným soupeřem. Ostravu porazilo v posledních třech vzájemných střetnutích. "Na zápas v Ostravě se těšíme. Určitě tam bude dobrá atmosféra. Navíc máme v hlavách, že se nám v poslední době s Ostravou daří. Určitě tam nepojedeme nějak skleslí," uvedl před zápasem obránce Stanislav Hofmann. Hostům bude opět chybět dlouhodobě zraněný levý bek a bývalý reprezentant Michal Kadlec.

Návrat do bývalého působiště očekává trenér Moravanů Martin Svědík. V Ostravě prožil povedené angažmá, během kterého se Baník i přes finanční potíže pohyboval v horní polovině tabulky. Nyní je ve Slezsku čeká první ligový zápas na lavičce Slovácka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.25 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (pátek 18:00)
Liberec v jedné z pátečních předehrávek přivítá u Nisy obhájce ligového titulu z Plzně. Domácí se zvedají a budou chtít hostům oplatit porážku z posledního vzájemného utkání. Viktoria zase musí napravit poslední neúspěch s Příbramí.

Na vcelku povedenou první polovinu sezóny bude v odvetách základní hrací části navazovat liberecký Slovan. Hráči severočeského mužstva si zpočátku probíhající sezóny zvykali na nového trenéra Zsolta Hornyáka. Slovenskému kouči se nakonec podařilo stabilizovat výsledky svého celku a především posledních šest zápasů se týmu od Nisy vydařilo. Liberec totiž ve čtyřech z nich zvítězil, jednou remizoval v podještědském derby se silným Jabloncem a podlehl pouze vedoucí Slavii. Díky těmto výsledkům se Slovan odpoutal od pronásledovatelů a pomalu se dotahuje na nejlepší šestku ligy.

S Plzní se Slovan letos utkal již ve druhém kole a na západě Čech podlehl svému soupeři o jednu branku. "Bohužel jsme v Plzni nakonec prohráli, ale teď já i mužstvo budeme stoprocentně připraveni na to obrat soupeře o body. Chceme Plzni porážku vrátit," uvedl před zápasem Hornyák, kterého jistě těší, že se do tréninku opět zapojili dlouhodobě zranění Kamso Mara a Tomáš Malinský. V pátek bude slovenský trenér spoléhat hlavně na Petra Ševčíka, který po již nyní vydařeném podzimu přestoupí do pražské Slavie.

Viktoria se podle očekávání drží v popředí tabulky, přesto na poslední týden před uplynulou reprezentační pauzou nevzpomínají na západě Čech. Plzeň nejprve v milionářské Lize mistrů přivítala slovutný Real Madrid, jenž český tým nešetřil a nasázel mu pět branek. Následně si svěřenci Pavla Vrby nespravili chuť ani v domácí soutěži a po remíze s Příbrami ztratili přímý kontakt se Slavií. Na vedoucí mužstvo ligy nyní ztrácejí dva body.

Před zápasem se Slovanem si Viktoriáni uvědomují protivníkovu sílu. "Liberec s námi vždycky chtěl hrát fotbal, což samozřejmě je dobře pro českou ligu, že jsou mužstva, která se snaží uspět fotbalově. Nám tohle vyhovuje, když s námi soupeři chtějí hrát fotbal," řekl bývalý reprezentační kouč Vrba.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite - Potočný, Ševčík, Oscar, Pešek - Aarons
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Petržela, Čermák, Kopic - Chorý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.29 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - FK Teplice  (pátek 18:00)
Podruhé za posledních sedm dní na sebe narazí Dukla a Teplice. Domácím se letos proti severočeskému soupeři nedaří. Oba týmy touží po důležitých bodech v boji o záchranu.

Téměř na týden přesně přijede na Julisku stejný soupeř. Nedávné klání Dukly a Teplic v osmifinále MOL Cupu vyznělo lépe pro hosty, kteří Pražany přehráli po výsledku 3:1 v jejich prospěch. Sklářům vyšlo lépe také první měření sil v této sezóně, když na domovských Stínadlech vyhráli jasně 5:2. Dejvický celek tak má Severočechům co vracet.

Dukle se po zmaru na úvod ročníku a následném probuzení zase přestalo dařit a v současnosti čeká na výhru čtyři klání. Kromě zmíněné porážky v poháru nestačila v pražském derby na vedoucí celek Slavii a následně ji doma vypráskal Jablonec. Poté si Pražané alespoň částečně spravili chuť na hřišti Mladé Boleslavi, kde uhráli cennou remízu, stále však zůstávají na posledním místě ligové tabulky.

Pokud se chce Dukla dostat výše, musí proti Teplicím minimálně bodovat. "Všichni silně vnímáme roztrpčení z pohárového zápasu, ale vše, co se děje, má své důvody. Náš cíl se nemění - našim cílem je zachránit ligu a zatím jdeme. V našich silách je Teplice porazit," řekl trenér Pražanů Roman Skuhravý, který bude v pátek postrádat vykartované Daniela Tetoura a Michala Bezpalce.

Ani Severočeši neprožívají oslnivou sezónu. Zezačátku se Sklářům nedařilo a i když se výsledky v poslední době mírně zlepšili, stále má situace na Stínadlech daleko od ideálu. Před pár dny navíc způsobil rozruch teplický záložník Tomáš Kučera, jenž se v nově vydané písni obul do pražské Sparty, místopředsedy fotbalové asociace Romana Berba a bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty.

Hráči jsou plni očekávání před návratem na Julisku. "Bude to úplně jiná Dukla. My se budeme muset soustředit na sebe, abychom předvedly stejný, nebo lepší výkon, protože jen to nás posune k bodům," uvedl obránce Teplic Tomáš Vondrášek. Také Skláři se kvůli kartám musí obejít bez jednoho hráče, konkrétně jim bude chybět kapitán Admir Ljevaković.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Ostojić, Chlumecký, Souček - Doumbia, Hanousek, Bílovský - Douděra, Djuranović, Schranz
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vonrdášek, Jeřábek, Čmovš, Krob - Král, Kučera - Trubač, Hora, Žitný - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.45 - 3.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha15121237:1137
2.Viktoria Plzeň15112222:1335
3.Sparta Praha1593328:1230
4.FK Jablonec1592433:1429
5.Baník Ostrava1583421:1227
6.Fastav Zlín1583422:1427
7.Slovan Liberec1565415:1323
8.FK Mladá Boleslav1553728:3018
9.SFC Opava1552820:2317
10.FK Teplice1544717:2316
11.Bohemians Praha 19051544716:2316
12.Sigma Olomouc1543816:2615
13.1. FK Příbram1543819:3715
14.1. FC Slovácko15401115:2912
15.MFK Karviná15321019:3011
16.Dukla Praha15321013:3111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (947)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele