FORTUNA:LIGA - souhrn 15. kola

01.11.2019, 19:53, aktualizováno 04.11.2019, 19:52
Komentáře a souhrny
Slavia doma oplatila Ostravě pohárové vyřazení a znovu navýšila své vedení na čele, neboť Plzeň jenom remizovala ve Zlíně. Mladá Boleslav se rozešla smírně s Olomoucí, po vítězství v Karviné se proto na třetí příčku posunul Jablonec. Do skupiny o titul se dostala Sparta, která zvítězila v Opavě...

Fastav Zlín - Viktoria Plzeň 1:1

04.11.2019 18:00

Góly: 79. Tomáš Wágner - 72. Michael Krmenčík

Třetí ztrátu z posledních čtyř ligových zápasů mají za sebou hráči Plzně. Ti sice ve Zlíně vedli zásluhou Krmenčíkovy branky, jenže jen pár minut poté dokázali domácí vyrovnat, jmenovitě se prosadil Wágner.

Viktoriáni dostali míč do sítě již ve třetí minutě, jenže gól Krmenčíka po Řezníkově pasu nemohl být uznán kvůli postavení mimo hru. To je od ofenzivní hry neodradilo, Rakovana pořádně protáhl zpoza vápna Kalvach. Po čtvrthodině centroval před bránu Limberský, Řezník však jeho pobídky nevyužil, stejně dopadl Wágner po přihrávce Matejova.

Obrovský závar v malém vápně domácích zůstal také nevyužit, Hejda totiž nejprve napálil obránce a z následné dorážky brankáře. Ve zbytku poločasu se každý z týmů prezentoval protiútokem. Wágner jej zakončil lobem mimo cíl, podobně dopadl i Kayamba při pokusu na vzdálenější tyč.

Po přestávce se na větší šance dlouho čekalo, až když byla odehrána hodina, musel se činit Rakovan proti Hejdově hlavičce. Zlínský gólman si počíhal i na Michaela Krmenčíka, plzeňského forvarda o chvíli později zase zastavil skluzem Buchta. Přesto se kýženého gólu dočkal. Naběhl si na Kayambův centr a umístil míč nechytatelně k tyči.

Jenže o sedm minut později bylo vyrovnáno. Na pravé straně dostal prostor Fantiš, jenž našel centrem Tomáše Wágnera a ten hlavou překonal Hrušku. Bleskově mohli zareagovat i Západočeši. Kayambův pokus zneškodnil brankář, následnou Krmenčíkovu dorážku zázračně zastavil Buchrta.

V samotném závěru mohl rozhodnout Wágner, jenže tváří v tvář Hruškovi trefil jen plzeňského gólmana, od něhož se balón odrazil na břevno. Zlín se tak remízou vyšvihl na třinácté místo, Viktorka ze druhé pozice ztrácí na Slavii už propastných jedenáct bodů.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Sparta Praha 0:1

03.11.2019 17:00

Góly: 10. Andreas Vindheim

Až nečekaně těžká šichta čekala na Spartu na půdě poslední Opavy. Ta sice kapitulovala již v desáté minutě, kdy se prosadil Vindheim, poté však Letenští nemohli přidat druhý gól a o vítězství se do posledních vteřin strachovali.

Při svém ligovém debutu v základní sestavě o sobě dal Andreas Vindheim poprvé vědět v šesté minutě, kdy po Haškově centru hlavičkoval vedle. O několik okamžik později už se norský obránce radoval z branky. Našla ho Kangova průnikovka, načež Vindheim ukázal chladnou hlavu a přesnou ranou otevřel skóre utkání.

Srovnáno mohlo být po Hečově zaváhání, Stáňova střela ovšem skončila jen na bránícím hráči. Problémy měl i na druhé straně Fendrich, který Sáčkovu pumelici horko těžko vyrazil na roh. V obrovské šanci selhal Kozák, na druhé straně dvakrát před pauzou zahrozil Zavadil. Nejprve jeho standardku zneškodnil Heča, poté po narážečce pálil mimo.

I po přestávce byly největším ohrožením střely zpoza vápna. Avšak jak ta Haškova, tak Zavadilova ze standardky, skončily vedle, Dediče zase v pohodě vychytal Heča. Pětadvacet minut před koncem se Slezané dožadovali pokutového kopu poté, co Frýdkův loket trefil Svozila, sudí s nimi ale nesouhlasil.

Poté opět úřadoval Vindheim. Nejprve pořádně prověřil Fendricha, načež bravurním pasem nalezl Kozáka, který ale bránu netrefil. Stejně dopadl i Hložkův obstřel a Haškova rána z vápna. Domácí v závěru nevyužili ojedinělou standardku a umožnili tak Spartě posunout se do elitní šestky.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Dynamo České Budějovice 1:3

03.11.2019 14:30

Góly: 85. Petr Mareš - 11. Patrik Brandner, 21. Petr Javorek, 27. Lukáš Havel (pen.)

Budějovické Dynamo potvrdilo vynikající formu i v Teplicích a po čtvrté výhře v řadě vystoupalo v tabulce na deváté místo. Jihočeši rozhodli zápas Na Stínadlech v podstatě již během první půlhodiny, kdy domácím sklářům nasázeli tři góly. U Severočechů se zase ukázalo, že poslední prohry v Jablonci a Liberci nebyly náhodné, a po dalším neúspěchu se mužstvo trenéra Hejkala propadlo na jedenáctou příčku.

Domácím chyběl vykartovaný záložník Kodeš, jehož zastoupil mladík Žitný. Na levém kraji hřiště se pak místo Hyčky objevil Petr Mareš. Také Dynamo se kvůli trestu za žluté karty muselo obejít bez jednoho hráče. Místo absentujícího Ledeckého se tak do útoku posunul Schranz a uvolněné místo v záloze obsadil Čavoš.

První branku mohly Budějovice vstřelit už ve čtvrté minutě. Javorek dostal moře prostoru k centru na trestuhodně volného Schranze, jehož hlavičku skvěle vytáhl brankář Teplic Grigar. Za dalších sedm minut už ale strážce domácí svatyně kapituloval. Schranz našel v pokutovém území Brandnera, kterého nepohlídal Shejbal, a středopolař hostů tak střelou k tyči otevřel střelecký účet zápasu.

V devatenácté minutě se Jihočeši drali do dalšího útoku. Schranz si místo přihrávky připravil míč na střelu a trefil tyč. O minutu později dostal Brandner opět až příliš mnoho času na vybídnutí Javorka, který z voleje překonal Grigara - 0:2. Ještě hůř bylo "Sklářům" ve 26. minutě. Zmar obrany Severočechů podtrhl Shejbal, jenž ve vápně srazil Schranze, nařízenou penaltu uklidil tradiční exekutor Havel pod břevno a Dynamo nečekaně vedlo o tři góly.

Teplice se do první tutovky dostaly až ve 35. minutě. Rohový kop Petra Mareše se přes Čmovše dostal k Vondráškovi, jehož pohotové zakončení bravurně vytáhl pravou rukou gólman Budějovic Drobný. Hned za minutu bylo zase horko na druhé straně. Centr zprava doputoval k osamocenému Javorkovi, ten však zakončením nad břevno odmítl další branku Dynama.

Po přestávce se domácí přece jen trochu vzchopili. Čtyři minuty po změně stran našel Moulis zcela volného Žitnému, jeho obrovskou šanci ale zlikvidoval opět fantastický Drobný. Zkušený brankář se blýskl i v 53. minutě, kdy po pobídce od Vondráška vychytal Řezníčka. Ani teplický Grigar ale nechtěl zůstat pozadu. Minutu po šanci Řezníčka totiž vyřešil samostatný únik Mršiće.

Hru Teplic chtěl oživit talentovaný Radosta. Jeho střelu ze 73. minuty neudržel Drobný a z dorážky rozvlnil síť Řezníček, jeho branka však nebyla kvůli ofsajdu uznána. Pět minut před koncem se však Severočeši přece jen dočkali čestného zásahu. Pokus Petra Mareše sice zaplaval a zapadl k tyči, nicméně Drobný také neměl úplně čisté svědomí. Na rozdíl jedné branky mohl ještě v 88. minutě upravit Čmovš, ovšem po rohovém kopu nemířil mezi tři tyče.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Jablonec 0:1

03.11.2019 14:30

Góly: 77. Martin Doležal

Jablonec využil bodové ztráty Mladé Boleslavi a po výhře v Karviné se posunul v tabulce na třetí příčku. Severočechům stačil k výhře ve Slezsku jediný gól Martina Doležala. Domácí po čtvrté prohře v řadě zůstávají u ligového dna.

MFK chyběli kvůli zraněním z posledního ligového duelu v Českých Budějovicích Ba Loua s Dreksou. Druhého jmenovaného nahradil ve středu obrany uzdravený Kouřil. Na post levého beka se zatáhl Moravec, do zálohy nově naskočili Smrž s Vukadinovićem a Galuškou a útočnou snahu Petráně měl podporovat Jakub Šašinka. Ke změně došlo také na brankářském postu, kde Hrdličku zastoupil Pastornický. Do sestavy hostů se po karetním trestu vrátil Hübschman, jenž vystrnadil Pilíka.

S první šancí přišel v sedmé minutě Smrž, jehož střelu vyrazil brankář Jablonce Hrubý. Za dalších sedm minut byl Smrž opět ve středu dění, tentokráte hledal centrem Petráně, který na pas od spoluhráče těsně nedosáhl. Aktivitu Karviné podpořila také akce z devatenácté minuty, kdy si Ndefe všiml pod sebou volného Petráně. Tomu ale střela tolik nesedla a míč se pomalu došoural do zámezí.

Postupem času se začali osmělovat též Středočeši. Po rohovém kopu Kroba se ve 34. minutě dostal k míči Doležal, avšak zblízka trefil jen boční síť. Do konce poločasu se k zajímavým střeleckým pokusům dostali postupně ještě Kratochvíl, Sýkora i Považanec, ovšem všichni uvedení hráči Jablonce pálili nad břevno.

Po změně stran se na první zajímavou akci čekalo do 63. minuty, kdy si Pastornický poradil s prudkou ránou Kratochvíla z přímého kopu. Devět minut poté měl Kratochvíl další šanci, když k němu propadl centr Považance, opět však skvěle zasáhl Pastornický. V 77. minutě tak Kratochvíl zkusil roli nahrávače a hned sklidil ovoce celý hostující tým. Pasu spoluhráče využil Doležal, jenž se vysmekl Kouřilovi, a vstřelil jedinou branku zápasu.

Karviná už se do závěrečného hvizdu nezmohla na odpověď. Pouze v 89. minutě zakončoval po standardní situaci od Smrže Kouřil, jenže netrefil bránu. Naopak Jablonec mohl ještě v nastavení udeřit. Sýkora chtěl udělat kličku Pastornickému, míč mu však utekl do ostrého úhlu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 3:2

03.11.2019 14:30

Góly: 24. Petar Musa, 32. Tomáš Malínský, 66. Marek Kodr (vl.) - 42. Marek Kodr, 90. Soufiane Dramé

Hned pět branek měli možnost vidět diváci, kteří při nedělním odpoledni dorazili na liberecký Stadion U Nisy. Domácí v důležitém zápase zvítězili nad Příbramí 3:2, zasloužily se o to branky Musy, Malinského a Kodrův vlastenec. Kodr se trefil i do správné sítě, v závěru snižoval Dramé.

Úvod utkání se nesl v poměrně pozvolném duchu. Až zhruba po čtvrtině zápasu vybojoval Mikula na soupeři míč a rozehrál jej na Potočného. Ten famózní přihrávkou našel ve vápně Petara Musu, jenž neměl s překonáním Kočího placírkou sebemenší problém. Záhy mohl navýšit Băluță, jenže ztroskotal na brankáři.

Nakonec se rumunský záložník dočkal alespoň asistence. Narazil si balón o Musu a přesným pasem za obranu nalezl Tomáše Malinského, který obešel gólmana a ve skluzu dostal míč do brány.

Ještě do poločasu však Středočeši zvládli vyrovnat, a sice z rohového kopu. Jeho exekuce se ujal Zeman, jehož zakroucený míč na malé vápno letěl na hlavu Marka Kodra. Ten trknul míč směrem na bránu, proti čemuž neměl Nguyen sebemenší šanci.

Po necelé hodině hry mohl dvougólové vedení vrátit mužům z Podještědí Potočný, jeho volej ovšem odvrátila defenziva. Poté však předvedli hosté minelu. Špatná rozehrávka rezultovala v balón pro Breiteho, který zprava poslal do vápna přízemní centr a Marek Kodr si balón ve skluzu srazil do vlastní brany.

Opět mohl snížit Zeman, jenže do odkryté svatyně z úhlu zakončit nedokázal. Za domácí ohrozili Kočího Pešek a Potočný, ani jeden si však na příbramského gólmana nepřišel. Poslední slovo měl Soufiane Dramé, jehož povedená střela k tyči vedla v nastavení alespoň ke zmírnění porážky.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baník Ostrava 4:0

02.11.2019 17:00

Góly: 43. Tomáš Souček, 52. Tomáš Souček, 68. Stanislav Tecl, 77. Petr Ševčík

Slavia se v lize dokonale pomstila Baníku Ostrava za vypadnutí z poháru čtyři dny zpět. V Edenu nedala Slezanům šanci a soupeře zničila po výsledku 4:0. Dvakrát se střelecky prosadil kapitán domácích Tomáš Souček, jenž měl šance i na hattrick.

Sešívaní tak nadále suverénně kralují celé soutěži. Na čele tabulky už mají dvanáctibodový náskok na druhou Plzeň. Ta má sice zápas k dobru, ale i tak vedoucí Pražany přiliš neohrožuje. To Baník zůstává šestý a musí čekat na nedělní zápas Sparty, zda se náhodou nepropadne ještě o jednu příčku níž.

Slávistické dobývání brány Baníku začalo od úvodního hvizdu, zprvu to však byli hosté, kteří se dostali do několika zakončení. Ve třetí minutě hlavičkoval nepříliš nebezpečně Jirásek, Fleišman za dalších deset minut poslal svůj pokus na tribunu. Až v sedmnácté minutě zakončil domácí Olayinka po rohovém kopu hlavou, ale netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Čtyři minuty poté si na centr Hušbauera ze standardní situace naskočil Takács a taktéž jako Olayinka těsně předtím hlavičkoval nepřesně.

Pražané nicméně postupně utahovali šrouby. Po půlhodině hry poslal Coufal střílenou přihrávku do vápna, na kterou těsně nedosáhli Hušbauer s Teclem. Ve 43. minutě už šli sešívaní do vedení. Ševčík parádně našel Součka, jenž byl v pokutovém území neobsazen a poslal balón neomylně pod břevno.

Krátce po změně stran se také Olayinkovi povedlo rozvlnit síť, avšak jeho zásah správně neplatil kvůli ofsajdu. Ve 48. minutě si Souček narazil s Teclem a už se hnal za druhým gólem, jenže obránci Slezanů mu na poslední chvíli překazili radost. Dvě minuty poté pálil Coufal nad břevno, v 52. minutě už ale šla Slavia do dvoubrankového trháku. Olayinkova zblokovaná střela skončila přímo u Součka, který míč snadno hlavou doklepl do opuštěné svatyně Ostravy.

Po hodině hry inkasovali hosté další ránu. Tecl byl faulován v šestnáctce, takže domácí měli k dispozici penaltu a navíc za přílišné protesty vyfasoval záložník Slezanů Jirásek červenou kartu. K pokutovému kopu se postavil Souček, jenže šancí na zkompletování hattricku pohrdl, když nechal vyniknout brankáře Budinského. V 68. minutě už to ale přece jen bylo 3:0. Souček sice opět nevyzrál na Budinského, s dorážkou byl však připraven Tecl, který rozvlnil síť.

Až v 71. minutě se Baník dostal do gólovky. Reiter však rychlý brejk zazdil a napálil pouze bránícího Takácse. A tak střelecký účet zápasu završili v 77. minutě sešívaní. Ševčík nejprve hlavičkoval do Budinského, z dorážky už ale gólmana Ostravy propálil a stanovil konečné skóre na 4:0.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 2:2

02.11.2019 14:30

Góly: 14. Jakub Plšek, 62. Vít Beneš - 64. Jakub Fulnek, 64. Lukáš Budínský

Olomouc měla zápas s Mladou Boleslaví výborně rozehraný, během necelých dvou minut však neuvěřitelně ztratila tři body a se Severočechy nakonec remizovala. Utkání se lámalo po hodině hry, kdy v rozmezí tři minut padly tři góly. Domácí zůstávají na osmém místě, hosté jsou alespoň do neděle nadále třetí.

Na pravém kraji zálohy Sigmy se místo Zahradníčka představil Pilař. Kouč Hanáků Látal též vsadil na klasického útočníka Yunise, Plšek se tak z hrotu zatáhl do středu pole a na lavici náhradníků usedl Zmrzlý. Hostům chyběl kapitán Matějovský, šanci tentokrát nedostal ani Mešanović. Trenér Boleslavi Weber naopak vložil důvěru do mladíka Haška a Ladry.

Aktivněji začala Olomouc, ovšem první, leč nepřesný střelecký pokus vyprodukoval v desáté minutě Komličenko. Čtyři minuty poté už skórovali domácí. Centr z pravé strany propadl k Plškovi, jenž zblízka překonal brankáře Středočechů Stejskala. I poté pokračovala Látalova družina ve snaze i gól. V šestnácté minutě kryl Benešovu hlavičku po rohovém kopu Gonzáleze Stejskal, pár chvil poté střílel vedle brány Yunis.

Ve 23. minutě mohla Boleslav zničehonic vyrovnat, ale do střely Budínského obětavě skočil Jemelka. Dvě minuty poté mohl na druhé straně zvýšit vedení Hanáků Yunis, proti byl však Stejskal, jenž hlavičku soupeře vytěsnil mimo tři tyče. Po půlhodině hry šli hosté do nadějného protiútoku, který skončil zablokovanou střelou Ladry. O čtyři minuty později hledal Ladra spoluhráče v šestnáctce a jeho pobídku si malému srazil do vlastní svatyně Kerbr. Ani Sigma ale nespala. Plšek ve 38. minutě šikovně posadil míč na hlavu Gonzáleze, jenže španělský fotbalista nemířil přesně. V nastavení první půle ještě pálil vedle tyče z přímého kopu Budínský.

Sedm minut po změně stran se uvedl Mešanović, jenž se v průběhu zápasu dostal na hřiště, bránu ale z dobré pozice netrefil. Za další své minuty si na druhé straně podobně neúspěšně počínal hlavou Plšek. V 57. minutě mohl srovnat stav Budínský, po centru z levé strany jej však vychytal gólman Olomouce Buchta. Krátce poté neuspěl ani Komličenko, domácí Houska zase v 60. minutě střílel mimo tři tyče.

V 62. minutě už vedli Hanáci o dvě branky. Gonzálezovi se od rohového praporku opět podařilo posadit balón na hlavu Beneše, který zamířil k tyči mimo Stejskalův dosah. To však domácí ještě netušili, že za další dvě minuty bude skóre srovnané. Nejprve Fulnek z levé strany krásně vystřelil do protilehlého horního rohu brány a v 64. minutě srovnal na 2:2 Budínský, jenž pod břevno uklidil pas z pravého křídla.

Vedení mohl Sigmě vrátit v 67. minutě Plšek, ale po centru zleva se neprosadil. Olomouc se s bodem nehodlala smířit. V 78. minutě si však Hála nepřišel na Stejskala a ani z náporu v nastavení domácí více než remízu nevytěžili.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 0:0

01.11.2019 18:00

Góly: -

První zápas patnáctého kola mnoho fotbalové krásy nepřinesl. Bohemians doma remizovali se Slováckem bez branek. Ani jeden z celků si nevytvořil gólovku a konečný výsledek tak příliš nepřekvapí. Moravané prováhali možnost dostat se alespoň na chvíli na třetí místo, poskočili však alespoň na čtvrtou pozici. Pražané zůstávají dvanáctí.

Po vysoké prohře v pražském derby se Spartou učinil trenér klokanů Klusáček dvě změny v sestavě. Na lavičku náhradníku se posadili Krch s Vaníčkem, aby na jejich úkor dostali šanci záložník Rada a útočník Nečas. Do základní jedenáctky hostů se vrátila trojice hráčů, která v minulém kole absentovala kvůli karetním trestům. Obránci Kadlec s Divíškem a kapitán ve středu pole Daníček se tak na trávníku objevili na rozdíl od Petržely, jehož kouč Svědík ponechal mezi žolíky.

O první zakončení se ve třetí minutě postaral hlavou domácí Keita, brankář Trmal se však příliš nenadřel. Šest minut poté byl Keita znovu v akci, když míč přistrčil Havlovi, tomu se ale střela tolik nepovedla a Trmal si připsal další snadný zákrok. Následně přišla dlouhá pasáž bez vážného ohrožení branky na obou stranách.

Až ve 40. minutě prošla Jindřiškova rána až k Trmalovi, který ovšem opět nezaváhal. Hned minutu poté se konečně předvedlo také Slovácko. Daníčkův centr prodloužil hlavou Kalabiška a Šašinkovi scházelo jen pár decimetrů k tomu, aby balón, který nakonec skončil v zámezí, ještě zasáhl.

Výčet šancí v druhé půli načal tři minuty po jejím začátku Šašinka, jehož slabý pokus snadno chytil gólman Bohemians Le Giang. Na druhé straně měl v 56. minutě dosud nejevětší příležitost zápasu Pokorný, jenž si naskočil na rohový kop Jindřiška, jenže hlavičkou usměrnil míč pouze na Trmala. Dvě minuty poté rozehráli standardní situaci též Moravané. Havlík našel Hofmanna, ani on ale Le GIanga příliš neohrozil.

Utkání pomalu spělo ke svému konci a zároveň k bezbrankové remíze. Jedno z mála vzrušení přišlo v 84. minutě, kdy se po rohovém kopu hostí dral do zakončení Zajíc, nakonec se však srazil s Le Giangem. Hráči Slovácka požadovali penaltu, tu ale sudí Franěk po konzultaci s videem neodpískal. Čtyři minuty poté pálil nad břevno Navrátil, a tak se oba týmy nakonec opravdu rozešly smírně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha15132033:341
2.Viktoria Plzeň1593327:1430
3.FK Jablonec1583427:2027
4.FK Mladá Boleslav1582530:2126
5.1. FC Slovácko1574420:1925
6.Sparta Praha1573528:1924
7.Baník Ostrava1571724:2222
8.Slovan Liberec1563624:2221
9.Dynamo České Budějovice1562724:2620
10.Sigma Olomouc1547422:2219
11.FK Teplice1546513:2018
12.Bohemians Praha 19051544717:2616
13.Fastav Zlín1533910:2212
14.1. FK Příbram1533914:2812
15.MFK Karviná1525811:2011
16.SFC Opava1523107:279

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (483)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele