FORTUNA:LIGA - souhrn 14. kola

02.11.2018, 20:00, aktualizováno 05.11.2018, 19:58
Komentáře a souhrny
Derby mezi Spartou a Slavií přineslo hned několik zvratů, čtyři góly a výslednou remízu 2:2. Červenobílá družina se vrátila na první místo před Plzeň, která oplatila pohárové vyřazení Ostravě. Jablonec rozstřílel Duklu, dlouho se však na průběžné čtvrté pozici neohřál. Slovácko vyhrálo na hřišti Příbrami a posunulo se z posledního místa...

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 1:0

05.11.2018 18:00

Góly: 88. Filip Oršula

Téměř celý zápas se zdálo, že brankář hostí Šeda bude po závěrečném hvizdu zasypán spoluhráči zlatem. Těsně před koncem však špatně zasáhl a dovolil Liberci vstřelit vítěznou branku. Domácí se po výhře odpoutali od Boleslavi a zůstávají na sedmé pozici, Středočeši jsou o tři body zpět osmí.

Kouč Slovanu Hornyák udělal oproti poslednímu utkání, kterým bylo derby s Jabloncem jedinou změnu v sestavě, když Oršulu nahradil v útoku Aarons. Středočechům chyběl vykartovaný Mareš, kterého na kraji levé obrany zastoupil Křapky. Do základní jedenáctky se místo Konatého dostal též Diviš.

Již v páté minutě měl skvělou možnost domácí Pešek, jenž po šťastném odrazu vypálil do tyče. Stejný hráč za čtyři minuty našel centrem Aaronse, jehož skvěle vychytal brankář Šeda, a následně předvedl boleslavský gólman vynikající zákrok proti dorážce Karafiáta. V 18. minutě měl Liberec opět smůlu, neboť Ševčíkova dalekonosná rána po teči orazítkovala břevno.

Liberec dál pokračoval v aktivní hře a ve 29. minutě vystrašil hosty Breite, jehož tečovaná střela těsně přeletěla Šedovu bránu. Jedenáct minut před přestávkou se do pokutového území probíjel Potočný, kterého fauloval Takács, načež sudí Hrubeš odpískal pokutový kop. K jeho exekuci se postavil sám faulovaný hráč, což by se dle tradice nemělo. Jenže Potočný staré fotbalové pravdy nedbal a poté zalitoval. Famózní Šeda totiž jeho pokus vyrazil. Potočný chtěl své zaváhání napravit ve 41. minutě, jenže z otočky vypálil nad břevno.

Čtyři minuty po změně stran byl opět v akci Potočný, jehož našel přesný Ševčíkův centr. Útočník domácích však v dobré šanci nezamířil přesně. Ještě v téže minutě hlavičkoval Pešek na střídajícího Oscara, jenž prodloužil na Aarosne, který svým akrobatickým zakončením netrefil míč ideálně. Po hodině hry se konečně ukázala také Boleslav. Komličenkova rána po teči Karafiáta skončila na tyči.

V 67. minutě se v malém vápně hostů objevil osamocený Ševčík, jehož však opět vychytal zázračný Šeda. Z protiútoku se do samostatného útoku dostal Komličenko, jehož vychytal včas vyběhnuvší brankář Slovanu Nguyen. O šest minut později si Karafiát nerozuměl při malé domů s Nguyenem, obránce Liberce ale dokázal celou situaci zachránit odkopem na rohový kop.

Tři minuty před koncem se Liberec přece jen dočkal branky. Do té doby bezchybného Šedu zaskočila Koscelníkova střela z úhlu, gólman hostí míč vyrazil pouze k Oršulovi, jenž z dorážky volejem uklidil míč do sítě. Trenér Slovanu Hornyák si mohl mnout ruce, jelikož se mu náramně vyvedlo střídání. Oršula totiž svou brankou zařídil domácím zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slavia Praha 2:2

04.11.2018 17:00

Góly: 42. Benjamin Tetteh, 45+2. Guélor Kanga (pen.) - 36. Ondřej Kúdela, 70. Tomáš Souček

Vyrovnané 290. derby pražských "S" nepoznalo vítěze. Hosty poslal po půlhodině hry do vedení Kúdela, domácí ale stihli do konce první půle stav otočit. Ve druhém poločase padla už pouze jediná branka, kterou vstřelil Souček, čímž zařídil nerozhodný výsledek.

Do první šance zápasu se dostal domácí Chipciu, ten však trefil pouze Kúdelu. Na druhé straně málem potrestal chybnou rozehrávku Sparty Stoch, Nita ovšem dokázal nebezpečí zažehnat. Ve 24. minutě Kanga vyslal do úniku Tetteha, tomu se míč dobře povedlo zpracovat a poté i vystřelit, nicméně na Koláře to nestačilo. O pár minut později osamocený Coufal nedokázal po rohovém kopu ohrozit Nitovu svatyni.

Hrálo se ve vysokém tempu a zápas nadále přinášel šance na obou stranách. Ve 35. minutě Kanga jedovatou střelou přinutil Koláře k výbornému zákroku. Vzápětí se hosté dostali k rohovému kopu, který rozehrál Hušbauer přesně na hlavu Kúdely, Nita si sice na míč sáhl, v cestě do brány mu ale zabránit nedokázal.

Ve 39. minutě mohl další hlavičkou zvýšit vedení Olayinka, jeho hlavička ovšem skončila pouze na tyči. Spartě se podařilo rychle srovnat, když se Civičův centr snesl přesně na Tetteha, jenž nedal Kolářovi žádnou šanci. V nastaveném čase první půle Stanciu ze standardky trefil ruku Civiče a sudí Ardeleánu nařídil pokutový kop. Ten Kanga suverénně proměnil a dokončil tak obrat.

Druhý poločas byl fotbalově méně kvalitnější, ale o to víc bojovnější. Sparta měla častěji míč na kopačkách, svoji převahu ovšem nedokázala nijak využít. V 63. minutě vznikl po centru Bořila ve vápně domácích závar, obraně se ale nakonec podařilo míč odkopnout do bezpečné vzdálenosti.

Dvacet minut před koncem se Sešívaní znovu prosadili po rohovém kopu. Tentokrát největší důraz ve vápně předvedl Souček a Nita byl znovu bezmocný - 2:2. Hosty vstřelená branka povzbudila, a byli to oni, kteří v závěru tahali za delší konec. Sýkorova střela z 82. minuty se ovšem mezi tři tyče nevešla. V poslední minutě se ke střele dostal ještě Souček, jeho střelu ale dokázala obrana domácích srazit mimo branku.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Slovácko 0:3

03.11.2018 17:00

Góly: 50. Tomáš Zajíc, 85. Lukáš Sadílek, 90+3. Jan Kuchta

Příbram proti Slovácku obdržela lekci z produktivity, když sice nebyla horším týmem, ale na rozdíl od svého soupeře nedokázala vstřelit branku. To se hostům podařilo ve druhém poločase hned třikrát.

Středočeši vstoupili do zápasu lépe a od začátku svého soupeře přehrávali. Tečovaná střela Voltra ze šesté minuty skončila těsně vedle levé tyče hostující branky. Proti pokusu Fantiše už musel zasahovat Trmal, jenž si tak připsal první úspěšný zákrok. Hosté se postupně dostali do zápasu. Havlíkova standardka však mířila vysoko nad.

V 18. minutě si domácí vypracovali obrovskou šanci. Dvojice Hlúpik Fantiš ale míč do brány dostat nedokázala. Postupem času si i Příbram přestala vypracovávat příležitosti ke skórování a zápas spíše nudil. To se změnilo až ve 42. minutě, to z nadějné pozice hlavičkoval kousek mimo tři tyče Voltr. V poslední minutě prvního poločasu se do úniku dostal exslovácký Hlúpik, ten na Trmala však nevyzrál.

Z druhého poločasu uběhlo něco málo přes čtyři minuty, když se míč odrazil k osamocenému Zajícovi, ten zachoval chladnou hlavu a střelou k tyči nedal Kočímu žádnou šanci. Vzápětí mohli domácí bleskově vyrovnat. Trmal však výborným zákrokem Voltrův pokus vyrazil. V 55. minutě se ke střele dostal Pejsa, ten ale hostující svatyni minul. Gólu se domácí nedočkali ani po další Voltrově ráně, proti byl znovu skvělý Trmal.

Příbram se hnala za vyrovnáním a Slovácko se do šancí dostávalo ojediněle, třeba jako v 70. minutě, to po Havlíkově centru hlavičkoval kousek vedle tyče Zajíc. Neúspěchem pro domácí skončily také střely Treglera a Nitranského. V 85. minutě Kuchta dokázal z levé strany odcentrovat přesně na Sadílka, který umístěnou hlavičkou zvýšil na 2:0. V nastaveném čase nejdříve Trmal fantasticky zlikvidoval přímý kop Rezka a na druhé straně se Kuchtovi nadvakrát podařilo dostat míč za Kočího, čímž pečetil skóre na 3:0

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Jablonec 2:6

03.11.2018 17:00

Góly: 59. Uroš Đuranović, 74. Jakub Podaný - 9. Lukáš Masopust, 14. Martin Doležal, 21. Michal Trávník (pen.), 54. Rafael Acosta, 65. David Hovorka, 86. Miloš Kratochvíl

Tenisovým výsledkem skončil zápas mezi pražskou Duklou a hosty z Jablonce. Nezaujatý divák si určitě přišel na své, když viděl hned osm branek. Zajímavostí je, že o šest branek hostů se postaralo šest různých střelců.

Favorit z Jablonce začal aktivně. Hovorka ovšem svou hlavičkou mířil pouze do náruče brankáře Rady. V 9. minutě se už ale hosté radovali. Nedůrazu domácí obrany dokázal využít Masopust, jenž se snadno dostal k míči a chladnokrevným zakončením poslal Jablonec do vedení. Uběhlo sotva pět minut a bylo to už o dvě branky. Jovovič poslal míč Doležalovi, ten se zbavil Ďuricy a technickým zakončením překonal Radu.

Deset minut hrůzy pro domácích završil faul Součka na Lischku v pokutovém území Dukly. Trávník si s nařízenou penaltou poradil parádně a zvýšil na 3:0. Ve 22. minutě mohlo být pro domácí ještě hůře, tentokrát ale Doležal branku trefit nedokázal. Ten samý hráč neohrozil Radu ani o pár minut později, když hlavičkoval mimo tři tyče. Domácí se sice postupně snažili dostat do hry, Hrubého se jim ale pořádně zaměstnat nepodařilo. Naopak další branku hostů mohl po pěkné kličce přidat Jovovič, jeho následná střela se mu ovšem nevydařila podle jeho představ.

V 55. minutě se po pěkné kombinaci ocitl sám před prázdnou bránou Acosta, jenž nezaváhal a přidal čtvrtou branku hostí. Domácím se podobně pěknou brankou podařilo o pár minut později snížit, když se na malém vápně prosadil Djuranovič. Jablonec jako by obdržená branka rozzlobila a znovu přidal na obrátkách. S Jovovičovou střelou si ještě brankář Dukly poradil, v 65. minutě však Doležalovu hlavičku dokázal za Radova záda usměrnit Hovorka. Další branku Jablonce mohl po přihrávce Holeše přidat Chramosta, tentokrát byla ovšem proti branková konstrukce. Na 2:5 z pohledu domácích upravil skóre Podaný, na jehož ránu neměl Hrubý šanci reagovat. Definitivní tečku za zápasem připsal střídající Kratochvíl, když jeho střela ze střední vzdálenosti skončila za překvapeným Radou.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - SFC Opava 2:2

03.11.2018 17:00

Góly: 39. Michal Vepřek, 89. Martin Nešpor - 9. Petr Zapalač, 22. Tomáš Smola

Zaslouženou remízou skončil zápas na Andrově stadiónu mezi Olomouci a Opavou. Diváci se u zápasu určitě bavili, protože byl napínavý až do konce a kromě pěkného fotbalu nabídl i spoustu emocí.

Sigma od začátku utkání svého soupeře přehrávala, i přesto se ale do vedení dostala Opava. Snad po první souhře na polovině soupeře se Petr Zapalač odhodlal ke střele zpoza šestnáctky a ta se mu podařila skutečně parádně. Na 2:0 mohl o moment později zvýšit Kayamba, ten ale nakonec Buchtu překonat nedokázal. Sigma sice nadále držela více míč, šance si však více vytvářela Opava. Smola po dobré práci ve vápně pálil těsně nad. Nicméně ve 22.minutě se po rohovém kopu hostů Smola už prosadit dokázal a poslal tak Slezany do dvougólového vedení. Sigma se po druhé obdržené brance dlouho trápila v přechodu do útoku. Ve 39. minutě se ovšem odražený míč dostal k Vepřekovi a ten ho poslal přímo do šibenice Šromovi branky. O dvě minuty později se snažil vyrovnat Texl, jehož pokus nakonec skončil mimo tři tyče. V poslední minutě první půle ještě ve vápně domácích dělal dusno Smola, k zakončení se však nepropracoval.

V 52. minutě se do šance řítil aktivní Smola, Buchta mu však výborným výběhem zakončení znemožnil. Po hodině hry se nikomu z hostů nepodařilo dotlačit míč do sítě povedený centr Zavadila. V 67. minutě nebyl daleko od vyrovnaní Lalkovič. Šrom však výborným zákrokem udržel vedení Opavy.

O pět minut později musel komplikovanou situaci řešit i sudí Příhoda, když na hřišti došlo k potyčce mezi několika hráči. Vzápětí měli hosté dvě velké šance. Nejdříve Plšek zblízka hlavičkoval nad a pak Texl z dálky pouze rozezvučel břevno Šromovy svatyně. Sigma neustále stupňovala tlak, jenomže Nešpor ani Dvořák nedokázali svá zakončení usměrnit na bránu. Šrom nemusel zasahovat ani proti nebezpečné hlavičce Jemelky, která skončila pouze o chlup mimo. V 89. minutě se domácí konečně dočkali, Martin Nešpor po centru z levé strany poslal hlavičkou míč do sítě. V poslední minutě nastaveného času mohl hostům vrátit vedení zpět Žídek, ten však ve vyložené pozici napálil pouze břevno.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - MFK Karviná 2:1

03.11.2018 17:00

Góly: 46. Pavel Vyhnal, 49. Libor Holík - 74. Petr Galuška

Fotbalisté Zlína ve 14. kole první ligy porazili Karvinou 2:1. "Ševci" zasadili soupeři rozhodující úder hned po změně stran dvěma rychlými góly v rozmezí pouhých dvou minut. První branku vstřelil ve 46. minutě Pavel Vyhnal a druhou přidal Libor Holík. Za hosty snížil střídající Petr Galuška. Zlín navázal na minulou výhru nad Spartou a v tabulce se posunul na třetí místo před Ostravu. Naopak Karviná po druhé porážce za sebou klesla na předposlední příčku.

Zajímavé momenty z prvního poločasu nabídlo pouze úvodních deset minut, kdy oba týmy naznačily útočné možnosti. V šesté minutě zahrozila Karviná, když po Letičově centru z levé strany Gubovu hlavičku zastavila tyč.

O minutu později se po rohovém kopu odrazil míč k Letičovi, jehož tvrdá rána z hranice vápna jen těsně minula zlínskou branku. V desáté minutě zakončil protiútok domácí Vyhnal střelou z 20 metrů, která orazítkovala tyč.

Po slibném úvodu se Karviná zatáhla na vlastní polovinu a spoléhala na defenzivu. Domácí se snažili projít přes obrannou hráz kombinační hrou, ale do přestávky mezeru v zadních řadách soupeře nenašli.

Zlín pak udeřil hned po změně stran. Ve 46. minutě unikl po levé straně Bartošák a po jeho přesném centru Vyhnal hlavou otevřel skóre. V lize skóroval poprvé od února 2012.

Karviná se ještě ani nestačila ze šoku probrat a inkasovala podruhé. Po nedorozumění zadáků unikl Libor Holík, který přízemní střelou o pouhé dvě minuty později zvýšil zlínský náskok. Připsal si druhý ligový gól v kariéře.

Hosté pak otevřeli hru a často také hrozili rychlými protiútoky. Jeden z nich v 74. minutě využil po úniku z pravé strany Galuška, jenž přízemní střelou překonal brankáře Dostála. Také Galuška se v nejvyšší soutěži trefil teprve podruhé. Aktivně hrající Karvinou kontaktní gól nabudil ke zvýšení tlaku, Zlín už ale těsnou výhru ubránil.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:1

03.11.2018 15:00

Góly: 45. Jan Kopic

Plzeň ve vyrovnaném zápase doslova vyválčila tři body ze hřiště Baníku Ostrava. O jedinou branku duelu se postaral v poslední minutě úvodní čtyřicetipětiminutovky krásnou střelou Kopic.

Utkání se od začátku hrálo v bouřlivé atmosféře a mělo pořádný náboj, jak se na takový zápas sluší a patří. V první šanci se ocitl hostující Ekpai, jehož pokus ale obrana Baníku srazila na rohový kop. Na druhé straně vypálil těsně vedle Fleišman. V 17. minutě zahrozil Limberský, střela však s přispěním teče nakonec skončila nad brankou. Hosté měli o chlup více ze hry. Se střelami Ekpaie a Procházky si ale Laštůvka poradil.

Neúspěchem skončila také obrovská šance Řezníka, jenž nedokázal odražený míč usměrnit do poloprázdné svatyně domácích. Ve 33. minutě Jiráskova jedovatá rána nadělala problémy Hruškovi. Pět minut před koncem první půle měl tutovku domácí Šindelář, ten ovšem selhal a nedokázal míč dostat do sítě. Když už se zdálo, že hráči půjdou do kabin za bezbrankového stavu, vzal si míč Kopic a krásným obstřelem poslal Viktorku do vedení.

Druhý poločas začal pořádně zostra, když sudí Proske, po shlédnutí videozáznamu, nařídil pokutový kop. Fleišmanovu střelu k levé tyči ale dokázal výborný Hruška vyrazit. V 60. minutě Řezník mohl hlavičkovat do prázdné brány, stejně jako v prvním poločase ale netrefil zařízení. Vzápětí nebyli domácí daleko od vyrovnání, jenomže Fillo svým zakončením pouze nechal znovu vyniknout plzeňského brankáře. Ten si poradil i s hlavičkou Mešaninova.

V 74. minutě hosté špatně rozehráli a Šašinka se mohl řítit na branku, šance se ale zřejmě zalekl a míč poslal mimo tři tyče. Kousek od druhé branky Viktorky byl Řezníček, kterému se ale nepodařilo z malého vápna zakončit. Závěr zápasu už byl plný emocí a příliš se nehrálo, domácím se tak nepodařilo vytvořit si další příležitost k vyrovnání skóre.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Teplice 2:3

02.11.2018 18:00

Góly: 19. Abdulla Yusuf Helal, 23. Abdulla Yusuf Helal - 17. Michal Jeřábek, 49. Daniel Trubač, 63. David Vaněček

Páteční nuda? Ani náhodou. Předehrávka mezi Bohemians a Teplicemi přinesla výbornou podívanou s pěti brankami. Oba týmy chvilku tahaly pilku, tři body však po obratu v druhé půli nakonec putují do Teplic.

Trenér domácích Martin Hašek starší změnil téměř kompletně složení zálohy, kde zůstal jen Záviška, jehož protentokrát doplnili Švec, Martin Hašek mladší a Bartek. V útoku pak Yusufa doplnil Mašek. Hostům chyběl obránce Vondrášek, do defenzívy se naopak po trestu vrátil Čmovš. Šanci od začátku utkání dostal také mladý záložník Žitný.

O atraktivitě utkání leccos napověděla již pátá minuta, kdy domácí Bartek na levé straně dostal hodně prostoru ke střele, která jen těsně proletěla vedle tyče. Za další čtyři minuty podržel Teplice brankář Diviš, jenž vyrazil Haškovu střelu z bezprostřední blízkosti. V 17. minutě zahrávali hosté rohový kop, který přesnou hlavičkou zakončil Jeřábek a poslal svůj tým do vedení.

Náskok ale vydržel Sklářům jen necelé dvě minuty. Dostálův centr z přímého kopu tečoval patou Yusuf a srovnal skóre. O čtyři minuty později opět zafungovala spolupráce mezi Dostálem a Yusufem. První jmenovaný rozehrál rohový kop na hlavu bahrajnského útočníka, který svou střelu hlavou usměrnil přesně k tyči. Bohemka tak rychle otočila výsledek. Yusuf by při chuti a ve 27. minutě mohl zkompletovat hattrick, jenže střelu z otočky vyrazil Diviš.

Teplice toužily po vyrovnání a své možnosti ukázaly ještě na konci prvního poločasu, kdy Vaněčkovu střelu z pokutového území musel vytěsnit brankář Klokanů Valeš. Čtyři minuty po změně stran poslal centr do pokutového území domácích Krob, do vzduchu se vyšrouboval Trubač a razantní hlavičkou ke vzdálenější tyči srovnal. Za dalších pět minut musel Žitného v dobré pozici vychytat Valeš. Bohemians zahrozili v 57. minutě, ale souboj Yusufa s Divišem opět dopadl lépe pro brankáře Sklářů.

V 63. minutě se hostům povedlo dokonat obrat. Král se skvěle uvolnil na levé straně a přesně přihrál na nehlídaného Vaněčka, jenž míč tečoval přesně k tyči. Další vyrovnávací branku mohl vsítit Dostál, jenž pět minut po Vaněčkově zásahu pálil těsně vedle Divišovy svatyně. Dvě minuty před koncem byl blízko gólu Záviška, jehož výborně vychytal Diviš. Na pohled velmi zajímavé utkání tak nakonec dopadlo šťastněji pro Teplice.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha14111234:1034
2.Viktoria Plzeň14111221:1234
3.Sparta Praha1483325:1127
4.Fastav Zlín1483321:1127
5.Baník Ostrava1483320:1027
6.FK Jablonec1482430:1326
7.Slovan Liberec1455414:1320
8.FK Mladá Boleslav1452728:3017
9.Bohemians Praha 19051444615:2016
10.FK Teplice1443717:2315
11.SFC Opava1442818:2214
12.Sigma Olomouc1442816:2614
13.1. FK Příbram1442818:3614
14.1. FC Slovácko14401015:2812
15.MFK Karviná1432918:2711
16.Dukla Praha14311013:3110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (763)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele