Bundesliga - souhrn 33. kola

20.06.2020, 17:26, aktualizováno 20.06.2020, 17:26
Komentáře a souhrny
Erling Håland (© AFP)
Už jistý bundesligový mistr Bayern potvrdil dominanci výhrou nad Freiburgem. Dortmund zvítězil na půdě RB Lipsko a zakončí sezónu na druhém místě. Leverkusen prohrál v Berlíně se "Starou dámou" a na průběžnou čtvrtou příčku, ze které se postupuje do Ligy mistrů, pustil Gladbach, jenž vyhrál v Paderbornu. Venku uspěl rovněž Wolfsburg. Fortuna Düsseldorf se rozešla smírně s Augsburgem a na barážové příčce má náskok dvou bodů na Brémy, které prohrály v Mainzu...

Bayern Mnichov - SC Freiburg 3:1

20.06.2020 15:30

Góly: 15. Joshua Kimmich, 24. Robert Lewandowski, 37. Robert Lewandowski - 33. Lucas Höler

Robert Lewandowski se dvakrát dokázal prosadit proti Freiburgu, zaznamenal již svůj dvaatřicátý a třiatřicátý přesný zásah v letošním ročníku nejvyšší německé soutěže, vylepšil si tak své osobní maximum a navíc se stal historicky nejlepším bundesligovým střelcem mezi cizinci. Bayern i díky jeho standardně dobrému výkonu urval všechny body.

Před pár dny již jistě korunovaný mistr Německa hodlal potvrdit svou dominanci v zemi bez ohledu na to, že úspěch spíše potřeboval jeho protivník. Tomu konečná porážka definitivně srazila vaz, co se týče možného postupu na sedmou příčku. Protože Hoffenheim v souběžně hraném klání skolil Union, veškeré jeho naděje na účast v Evropské lize se rozplynuly.

Breisgau-Brasilianer přitom vykázali v uplynulých třech kolech velmi dobré výsledky, získali z možných devíti bodů hned sedm, a jasně tedy naznačili, že by se do evropských pohárů na příští sezónu chtěli kvalifikovat. Jenže příliš se jim proti mnichovskému gigantovi nezadařilo v prvním poločase. V tom druhém už celkově dvoubrankové manko prostě nedohnali.

Domácí poprvé gólově udeřili po čtvrthodině hry. Müller z pravé strany nacentroval do šestnáctky, kde našel svého spoluhráče Lewandowského, toho nedokázal odstavit od míče stoper Lienhart, a tak polský forvard ho mohl adresovat zpátky za pokutové území, kam si naběhl Kimmich, a ten uklidil svou střelu přesně do dolního růžku soupeřovy brány.

Ve 24. minutě Bayern zase udeřil. Müller prostrčil balón na Goretzku, jeho tvrdý pokus stačil gólman Schwolow vyrazit jen před sebe, a dorážející Lewandowski ho pak hlavou snadno překonal. Třicátá druhá trefa znamenala pro jednatřicetiletého útočníka, že v historických tabulkách nejlepších neněmeckých šutérů překonal Pierra-Emericka Aubameyanga.

Freiburg po druhém inkasovaném gólu úplně své zbraně nesložil. A ve 33. minutě se dočkal vyrovnání. Schmid si vyměnil merunu s Keitelem, prvně jmenovaný prostřelil nohy gólmana Ulreicha, který vůbec poprvé v sezóně dostal mezi třemi tyčemi šanci před neotřesitelnou jedničkou Neuerem, a za ním stačil doklepnout do sítě sraženou střelu skórující Höler.

Ve 37. minutě však Stern des Südens zase od svého soka ve skóre poodskočila poté, co Hernándezovu prudší nahrávku protečoval do brány Lewandowski. Ve druhé půli se sice Freiburg snažil najít nějakou odpověď, ale marně. Höler totiž v 52. minutě hlavičkoval mimo, Waldschmidt v 70. a 74. minutě také nemířil přesně a Kwona v závěru vychytal Ulreich.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Borussia Dortmund 0:2

20.06.2020 15:30

Góly: 30. Erling Haaland, 90+3. Erling Haaland

Dortmund si udobřil své fanoušky po minulém mizerném výkonu proti Mohuči, vyhrál v Lipsku a s definitivou si zajistil pozici vicemistra. Domácí naopak ztratili naděje na uzmutí druhé příčky, neboť jejich manko na soupeře se navýšilo už na nedosažitelných šest bodů. Budou muset navíc ještě tvrdě zabojovat o finální umístění hlavně mezi třemi nejlepšími.

Před pár dny Borussia musela výrazně zpytovat své svědomí poté, co nečekaně prohrála. Tentokráte předvedla o dost lepší výkon a zaslouženě slavila tři body, poněvadž Die Roten Bullen nevstřelili jedinou branku. Přitom těm se vždy v utkání podařilo, tedy až do této chvíle, aspoň jednou skórovat během celého období po koronavirové přestávce.

Ani svěřenci trenéra Juliana Nagelsmanna možná nebyli v optimálním rozpoložení po zpackaném zápase s Düsseldorfem, ve kterém nakonec uzmuli jen plichtu. Pořád tak i kvůli nynějšímu neúspěchu nemají jistotu účasti v Lize mistrů pro příští ročník, jelikož ho v tabulce na závěr sezóny můžou matematicky předskočit Mönchengladbach i Leverkusen.

Český reprezentant Schick dostal šanci v základní sestavě a byl to právě on, kdo mohl načít skóre tohoto duelu, v 8. minutě se mu však v zakončení nevedlo dle představ a levačkou pouze přestřelil hostující bránu. Na druhé straně naopak o pět minut později mohlo být veselo na straně hostů, každopádně Hazard svou přízemní střelu nasměroval do zámezí.

V 15. minutě se na střeleckou listinu mohl rozhodně zapsat Haaland, jenž se ocitl zcela sám před Gulácsim, brankářem Lipska, jenomže se neprojevil jako chladnokrevný zabiják a napálil z blízkosti pouze svého soka. Jen o minutku později došlo na souboj norské komety a maďarského muže v rukavicích opětovně, zase ho přitom vyhrál připravený Gulácsi.

Lipsko směrem dozadu i nadále poměrně výrazně tápalo, ve 24. minutě si za jeho obranu naběhl Hazard a Gulácsi musel znovu zasahovat. Po půlhodině hry se již Dortmund přece dočkal své zasloužené odměny. Brandt unikl podél pravé lajny, adresoval míč do vápna, kde ho Reyna poposunul k Haalandovi, a ten ve vyložené pozici v koncovce nezaváhal.

Hosté pokračovali v aktivitě i krátce po změně stran, další tutovku spálil ve 47. minutě Mate Morey, jenž levou nohou minul kýžený a chtěný prostor mezi třemi tyčemi, v 52. minutě vyrážel Gulácsi další z mnoha pokusů Haalanda do svého břevna. V 75. minutě se po delší odmlce ozval Schick, svou hlavičku však neusměrňoval tím nejlepším způsobem.

Že Lipsko v ofenzivě spíše tápe oproti obvyklým zavedeným pořádkům, prokázala v podstatě i 80. minuta a možnost Nkunkua, který z přímého kopu vůbec neseřídil svoje mířidla dobře. Tým kolem kouče Luciena Favreho nakonec v nastavení pojistil své vítězství, a to zásluhou neúnavného Haalanda, jenž doklepl za brankovou čáru snadno přihrávku Brandta.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Union Berlín 4:0

20.06.2020 15:30

Góly: 11. Ihlas Bebou, 39. Andrej Kramarić, 45+2. Munas Dabbur, 68. Christoph Baumgartner

Fotbalisté Hoffenheimu se příliš nemazali v předposledním kole sezóny s Unionem, kterému nasázeli hned čtyři branky, a po minulém vítězství v Augsburgu si s definitivou zajistili sedmou příčku, která zaručuje účast v Evropské lize pro příští sezónu. Freiburg, jeho největší rival v boji o tuhle metu, totiž v souběžně hraném klání podlehl venku Bayernu.

Marcel Rapp, Matthias Kaltenbach, Michael Rechner, Timo Gross, Kai Herdling a také sportovní ředitel klubu Alexander Rosen, to je uskupení, které po odvolaném Alfredovi Schreuderovi převzalo před dvěma týdny otěže šéfů lavičky Hoffenheimu. Tak, aby tým dokázal splnit cíl ohledně zisku evropských poháru pro následující ročník.

A tento krok se ukázal jako správný. Byť pod tímto velením nejprve mužstvo prohrálo s Lipskem, z dalších dvou zápasů vytěžilo klíčové maximum. V sobotu přitom stál proti němu protivník, jenž se v uplynulých dvou případech dostal do optimálního rozpoložení po dvou urvaných tříbodových výsledcích. Na ně ale v nynějším případě prostě nenavázal.

Die Kraichgauer byli na hřišti od začátku až do konce aktivnějším celkem a už od úvodních minut se hnali za vedoucím gólem. Hned v 1. minutě se do první vážnější příležitosti dostal Kramarič, jenž z vyložené pozice vypálil po zemi, hostující gólman Nicolas ale reflexivně zasáhl svou nohou. A o deset minut později se již skóre pohnulo směrem kupředu.

Na levé straně se uvolnil Skov, který poté adresoval přihrávku skrz šestnáctku na úplně volného Beboua, ten si zcela sám před Nicolasem ještě stačil zakličkovat a pohotově zacílil. V 17. minutě se chtěl zapsat na střeleckou listinu taktéž sám Skov, svou levačkou ostře vypálil v rámci přímého volného kopu, rukavice berlínského brankáře ale byly v pohotovosti.

Sedm minut před přestávkou Hoffenheim svůj náskok navýšil. Skov se zase jal exekuce standardní situace, nicméně svou střelou tentokráte trefil ve zdi bránícího Andricha, míč se ovšem najednou odrazil až ke druhé tyčce, odkud Kramarič zamířil přesně do šibenice. Do poločasu padl ještě jeden gól, po Kadeřábkově nahrávce z blízkosti skóroval Dabour.

Ve druhém dějství se výběr trenéra Urse Fischera na nějaký zvrat nezmohl. I nadále působil na hrací ploše značně malátným dojmem, nic na této skutečnosti nezměnila například ani možnost na snížení průběžného stavu ze strany Andricha, jehož pokus z přímáku byl jednoduše mizerný. Hoffenheim měl otěže mače pevně pod svou kontrolou.

Naopak v 68. minutě dokázal tři body pojistit ještě čtvrtým přesným zásahem. Po pasu od Hübnera si Baumgartner až příliš snadno zaběhl za obranu, najednou se ocitl nehlídaný před Nicolasem, jehož pak bez obtíží překonal. Union nechtěl alespoň odjíždět domů s nulou na kontě zaznamenaných branek, avšak Prömel v 75. minutě zamířil pouze do zámezí.

Více informací k zápasu

Fortuna Düsseldorf - FC Augsburg 1:1

20.06.2020 15:30

Góly: 25. Rouwen Hennings - 10. Florian Niederlechner

Fortuna Düsseldorf remizovala doma s Augsburgem 1:1. Die Fuggerstädter tak mají před závěrečným kolem šestibodový náskok na barážovou pozici. Tu okupuje právě Fortuna a bude doufat v bodový zisk na stadionu Unionu Berlín.

Na první gól se v Merkur Spiel-Areně nečekalo nijak dlouho. Florian Niederlechner dostal míč na levé křídlo, odkud se přes dva obránce prokličkoval na hranici malého vápna, aby křížnou střelou na zadní tyč nedal svému jmenovci Kastenmeierovi šanci - 0:1. Nutno podotknout, že už předtím skórovali domácí, avšak Henningsova trefa nemohla být uznána, protože jeho spoluhráč Kaan Ayhan pár sekund předtím zasáhl míč rukou.

Rouwenu Henningsovi však bylo souzeno, aby se v tomto klání zapsal do listiny střelců. V pětadvacáté minutě Augsburgští nezvládli na vlastní polovině rozehrávku podle svých představ, takže se kulatého předmětu chopil bývalý útočník anglického Burnley a jeho přízemní střela levačkou zpoza velkého vápna se zastavila až v síti - 1:1.

V ten moment ještě nikdo nevěděl, že další branky už k vidění nebudou. Přitom Ruben Vargas zkoušel už sedm minut poté vrátit svému klubu vedení, jenže ztroskotal na výborném brankáři. V úvodní pětačtyřicetiminutovce se už více pozoruhodných příležitostí nedostavilo. A fanoušci a fanynky u televizních obrazovek byli zvědaví, co přinese půle druhá.

V 52. minutě zatoužil Niederlechner po dalším přesném zásahu, avšak po Maxově centru cílil těsně mimo levou tyč. Ten samý fotbalista se krátce poté dožadoval odpískání faulu na svou osobu, což by znamenalo penaltu pro Augsburg. Rozhodčí Daniel Siebert však pro jeho protesty neměl pochopení a nechal pokračovat ve hře.

V pětapadesáté minutě se znovu připomněl Niederlechnerův spoluhráč Ruben Vargas a Florian Kastenmeier musel jeho střelu vyrážet na roh. V 70. minutě Hennings posunul hlavou na Ayhana, který však na míč nedosáhl podle svých představ. Remíza tedy zřejmě zasloužená. Svěřenci Heika Herrlicha tak budou moc v poklidu odehrát poslední zápas sezony, ve kterém v domácí WWK-Areně přivítají RB Lipsko.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - Bayer Leverkusen 2:0

20.06.2020 15:30

Góly: 22. Matheus Cunha, 54. Dodi Lukebakio

Svěřenci Bruna Labbadii ukončili třízápasovou sérii bez bodového zisku a přehráli doma Leverkusen 2:0. Naopak die Werkself si touto porážkou s velkou pravděpodobností zavřeli cestu do Ligy mistrů na úkor Borussie Mönchengladbach, která se tak patrně dočká určité satisfakce za loňské zaváhání v posledním kole, které ji stálo účast v nejprestižnější klubové soutěži.

Hosté byli na Olympijském stadionu v úvodu aktivnějším týmem, nicméně k žádné vyložené příležitosti to nevedlo. Ve 22. minutě tedy udeřilo na druhé straně hřiště. Vladimír Darida se odhodlal k působivému sólu. Poté Piatek posunul na Lukebakia, jenž pobídl na hranici šestnáctky zcela osamoceného Matheuse Cunhu. Brazilský fotbalista, před ním leverkusenský kouč Peter Bosz své hráče obzvláště varoval, přihrávku zpracoval a skákající balon poslal pravačkou nekompromisně pod břevno - 1:0.

Souboj střelce branky s Lukasem Hradeckym se opakoval znovu za tři minuty. Tentokrát z něj však vyšel vítězně muž v rukavicích. Bayer inkasovaná trefa hodně zaskočila a pojistku mohl v šestatřicáté minutě přidat Piatek. Nestalo se, a tak se konečně osmělil Moussa Diaby, jehož příležitosti k vyrovnání mnoho nechybělo.

Do šaten však přesto odcházeli s mírným náskokem domácí. Do druhého poločasu poslal holandský trenér Kerema Demirbaye a Paulinha, přičemž druhý jmenovaný připravil hned v následující minutě šanci pro Diabyho. Marvin Plattenhardt však dokázal balon tečovat do bezpečí. Už už to vypadalo, že Leverkusen převezme otěže hry. Jenže v 54. minutě přišla druhá rána. Matheus Cunha přihrál z levého křídla Piatekovi. Obrana nebyla zformovaná, polský reprezentant, udělal kličku obránci Wendellovi i Hradeckymu a evidentně toužil po tom dotáhnout svoje sólo až do kuchyně. Na brankové čáře ale nakonec přenechal míč spoluhráči Lukebakiovi a ten z půlmetrové vzdálenosti zaznamenal svou sedmou branku v ročníku - 2:0.

"Obvyklí podezřelí" z kádru celku z BayAreny, tj. Kai Havertz, Leon Bailey, Charles Aránguiz či Kevin Volland tentokrát soupeřovu obranu skoro vůbec nepotrápili (poslední dva zmínění byli staženi už o poločasové pauze). Nejaktivnějším borcem tak zůstával Moussa Diaby, jenž si poradil s Plattenhardtem, leč Havertz z jeho dobré práce vytěžil akorát střelu těsně vedle.

Na druhé straně si Matheus Cunha tenhle duel evidentně užíval a po jeho přihrávce se Grujić mohl zlobit jenom sám na sebe, že takhle dobrou příležitosti nevyužil. Alespoň čestný úspěch si mohl připsat Lucas Alario, kdyby mu gól svým zákrokem na brankové čáře neukradl Jordan Torinarigha. Bayer dohraje sezonu doma proti Mohuči. Stará dáma se střetne právě se Hříbaty, akorát v Borussia-Parku, odkud se zpravidla body příliš nevozí.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Werder Brémy 3:1

20.06.2020 15:30

Góly: 25. Robin Quaison, 30. Jean-Paul Boëtius, 85. Edimilson Fernandes - 58. Yuya Osako

Die Nullfünfer před tímto kolem neměli stále matematickou jistotu setrvání v soutěži. Nicméně po vítězství 3:1 můžou slavit. Naopak o osudu brémského klubu se rozhodne v posledním kole proti Kölnu, přičemž Jiří Pavlenka, Theodor Gebre Selassi a spol. budou muset doufat, že Düsseldorf prohraje s Unionem Berlín.

Zelenobílí začali pěkně zostra a během úvodní desetiminutovky vyprodukovali hned pět střel na branku. Bohužel pro ně se ani jedna neujala. V 18. minutě předvedl proti Karimu Onisiwovi parádní zákrok Jiří Pavlenka. Jenže sedm minut poté už se skvadra Achima Beilerlorzera mohla radovat ze vedoucího gólu.

Brosinski rozehrál přímý kop na zadní (levou) tyč, odkud obloučkem hlavičkoval Onisiwo. Český gólman už byl ze hry, avšak balon stihl před překročením čáry vykopnout Joshua Sargent, přičemž záda mu ještě jistil Gebre Selassie. Bohužel si kulatý předmět našel Robin Quaison, jehož hlavička přes veškerou snahu hostujícího obránce skončila pár centimetrů za brankovou čarou - 1:0. Manuel Gräfe se poradil s asistentem u videa a nezbylo mu nic jiného, než k nelibosti Werderu tuhle trefu uznat.

Ve 30. minutě to bylo pro tým z Opel Areny ještě veselejší, neboť Danny Latza s lehkostí prošel přes dva protivníky, aby elegantně patičkou posunul na Jean-Paula Boetiuse, jehož přízemní střela levačkou z hranice velkého vápna zapadla přesně k pravé tyči - 2:0.

Za šest minut se Pavlenka blýskl dvěma parádami proti pokusům Onisiwa a Matety. Jenže přesto se svými spoluhráči odcházel do šaten s dvoubrankovým mankem. I proto, že Yuya Osako v předposlední minutě úvodního dějství zaváhal. Brémám nezbývalo, než vrhnout veškeré síly do útoku. I proto přišel na trávník Niclas Füllkrug, jenž v 53 minutě vyzkoušel pozornost gólmana Floriana Müllera.

V 58. minutě se japonský útočník ve službách Werderu dočkal. Davy Klaasen využil lehčího zaváhání v obraně domácího celku a chopil se v šestnáctce balonu, který následně přihrál Osakovi, jenž snížil z nějakých sedmi metrů, přičemž mohl děkovat břevnu za spolupráci - 2:1. Tohle vypadalo na hodně výživnou závěrečnou půl hodinu.

Avšak místo festivalu šancí v podání Zelenobílých se v 66. minutě mohl radovat Ádám Szalai, kdyby neztroskotal na muži v rukavicích. Definitivní rozhodnutí se událo v minutě pětaosmdesáté. Edmilson Fernandes se rozběhl, čímž dal Bakuovi najevo, aby mu poslal přihrávku. Dvaadvacetiletý záložník poslechl, a tak mohl jeho o dva roky starší spoluhráč procedit míč do brány pod padajícím Pavlenkou - 3:1.

Pro doplnění, Mohuč zajíždí v rámci posledního kola této nechvalně proslulé sezony do BayAreny v Leverkusenu.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - VfL Wolfsburg 1:4

20.06.2020 15:30

Góly: 70. Rabbi Matondo - 16. Wout Weghorst, 56. Wout Weghorst, 59. Kevin Mbabu, 69. Victor Sá

Wolfsburg potřeboval po dvou nepříliš vydařených kolech, v nichž urval jeden jediný bod, konečně naplno zabrat. A na půdě Schalke, které mimochodem dál pokračuje v protahování své vlastní rekordní bilance při čekání na ligové vítězství, neměl výraznější problémy se zlomením odporu svého soupeře. Zůstal tak v tabulce na klíčovém šestém místě.

Pokud se Vlkům podaří udržet současné postavení i na konci tohoto soutěžního ročníku, probojují se s jistotou do základních skupin Evropské ligy. Sesadit je ovšem může stále ještě rival z Hoffenheimu, který je v průběžném pořadí sedmý a má shodný počet bodů, akorát horší skóre. Na závěr přitom hosté narazí na vlastním stadionu na mistrovský Bayern.

Patnáct utkání v řadě, tak dlouho se nepodařilo Die Königsblauen v Bundeslize zvítězit. K přerušení téhle série přitom ani náhodou neměli blízko v nynějším případě. Po dvou brankách Woutera Weghorsta, jedné od Kevina Mbabua a Joaa Victora dokonce prohrávali už o čtyři góly, debakl však následně alespoň čestně zmírnil svou trefou Rabbi Matondo.

Tenhle zápas jako by podtrhl skutečnost, že svěřenci trenéra Davida Wagnera, jenž má stále neutuchající početnou marodku, prožívají jednu z nejhorších jarních částí sezóny v posledních několika letech. Wolfsburg vlétl na svého soka hned od začátku, už v 7. minutě pálil z velmi dobrého postavení Ginczek, avšak svou pumelici nakonec nasměroval jen nad břevno.

V 16. minutě se již však hosté ujali vedení. Steffen zleva poslal pas do šestnáctky, kde se ještě do míče nedobře opřel Ginczek, nicméně balón ve finále skončil u správně se orientujícího Weghorsta, jenž z blízkosti překonal brankáře Nübela. Schalke mohlo odpovědět v závěru prvního dějství, McKennieho dělovku ale stačil zlikvidovat pozorný gólman Casteels.

Asi největší možnost na vyrovnání spálil na straně domácích v 55. minutě Caligiuri. Ten se v pokutovém území ocitl zcela nehlídaný a sám, měl dostatek času a prostoru na zakončení, jenže trestuhodně napálil merunu jen do Casteelse. A naopak o pár chvil později Wolfsburg skórovat dokázal, tedy lépe řečeno Weghorst, jenž zužitkoval uvolnění od Steffena.

V 59. minutě výběr kouče Olivera Glasnera udeřil gólově potřetí. Arnold se rozhodl, že standardku nerozehraje očekávaným centrem, ale přihrávkou do vápna, odtud sice Ginczek zamířil do tyčky, z bezprostřední dorážky však už pohotově zacílil Mbabu. A v 69. minutě zaznamenal João Victor čtvrtý přesný zásah VfL střelou do dolního rohu brány.

Zdecimovanému Schalke se jen o minutu později podařilo snížit průběžný stav, každopádně Matondo se z gólu příliš neradoval, poněvadž tenhle moment fakticky jen kosmeticky upravil konečné skóre. Kutucu byl na place jako náhradník teprve chvilku, již ovšem stačil mistrně uvolnit svého spoluhráče, jenž pak přesně umístěným pokusem vyzrál na Casteelse.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Eintracht Frankfurt 1:1

20.06.2020 15:30

Góly: 45. Florian Kainz (pen.) - 72. Bas Dost

Frankfurt ještě před tímto duelem živil teoretickou naději na to, že uzme sedmou pozici, a tudíž že si v příští sezóně zahraje Evropskou ligu, potřeboval však nutně v Kolíně nad Rýnem zvítězit, a tenhle cíl se mu splnit nepodařilo. I kdyby ovšem přece dokázal v Severním Porýní-Vestfálsku získat všechny body, nebylo by mu to ve finále nic platné.

Hosté ztráceli na sedmý Hoffenheim před třiatřicátým kolem celkem pět bodů. Tedy manko, které by se ještě dalo ve zbývajících dvou zápasech matematicky stáhnout, protože ale jejich protivník v paralelně hraném utkání porazil snadno Union Berlín, nebylo ohledně této otázky prakticky co řešit. Eintracht se už bude prát pouze o co nejvyšší umístění v tabulce.

Domácí po koronavirové pauze působili jako celek, který vykazoval jedny z nejhorších výsledků ze všech týmů ligy. Když se radovali z výhry naposledy, psal se začátek března, od té doby z možných dvaceti čtyř bodů urvali pouhé tři. Čtvrtý si připsali na své konto poté, co neudrželi vedení po proměněné penaltě Floriana Kainze, na níž odpověděl Bas Dost.

Tohle měření sil nenabídlo příliš gólových šancí. Jako první se v 5. minutě osmělil hostující forvard Dost, avšak svoje mířidla neseřídil správně, hlavičkou chtěl změnit bezgólový stav taktéž jeho spoluhráč André Silva, jenže ani on neuspěl. Ve 31. minutě ozkoušel Sow připravenost domácího gólmana Horna, nicméně ten si s jeho štiplavkou poradil.

Až ve 40. minutě si vytvořil větší brankovou možnost také Kolín nad Rýnem, nůžkami se chtěl prosadit Uth, míč ale nasměroval jen do míst, kde stál správně postavený brankář Rönnow. Závěr prvního dějství s sebou přinesl přece jeden klíčový moment. Poté, co si míč nešikovně předkopl Rode a následně fauloval ve vápně Utha, byla nařízená penalta.

Kainz se chopil příležitosti skórovat z pokutové značky, vyslal střelu po zemi, dostatečně prudkou a přesnou natolik, že se odrazila od tyčky a za brankovou čáru, přestože Rönnow směr tohoto pokusu vystihl. Ani druhé dějství nenabídlo žádnou strhující podívanou pro fanoušky ofenzivního fotbalu, nicméně ti se přesto dočkali jedné gólové chvilky.

V 64. minutě se po rohovém kopu Kostiče povedlo rozvlnit síť Ilsankerovi, jenž se nejlépe zorientoval v šestnáctce, protože si však před střelbou sáhl na merunu rukou, nebyl jeho přesný zásah uznán. Vše, co se týče fotbalových pravidel, bylo každopádně v pořádku v 72. minutě, to když po Sowově nahrávce zacílil do zcela prázdné brány sbíhající si Dost.

Více informací k zápasu

SC Paderborn - Borussia Mönchengladbach 1:3

20.06.2020 15:30

Góly: 54. Sven Michel - 4. Patrick Herrmann, 55. Lars Stindl (pen.), 73. Lars Stindl

Mönchengladbach potvrdil roli favorita, získal na půdě již jistě sestupujícího Paderbornu všechny body, a protože Leverkusen v souběžně hraném střetnutí trochu nečekaně nestačil venku na Herthu, v tabulce se vecpal právě před svého soupeře na strategickou čtvrtou příčku, která jako poslední zaručuje v Bundeslize účast v základních skupinách Ligy mistrů.

V posledním kole tak budou mít svěřenci trenéra Marca Roseho situaci pevně pod svou kontrolou, a pokud se jim podaří uzmout všechny body nad Herthou nebo Leverkusen nevyhraje nad Mohučí, kvalifikaci do milionářské soutěže jim už nikdo nevezme. Můžou se přitom za určitých okolností dokonce posunout i na třetí místo, které nyní drží Lipsko.

Pro Paderborn bylo tohle poslední klání v rámci nejvyšší německé soutěže na vlastním stadionu, kde se zároveň nevalně rozloučil se svými fanoušky. Tedy těmi před televizními obrazovkami, neboť zápas byl kvůli pandemickým opatřením tradičně hrán bez diváků. Z ligy padá hned první rok po postupu, o jeho sestupu přitom rozhodla již minulá porážka.

Domácí tedy mohli hrát uvolněněji, netlačila je, kromě čestného navýšení svého bodového konta, v podstatě žádná jiná skutečnost, kvůli které by mohli být jaksi nervóznější, protože definitivně zasmutnili už před pár dny po zápase s Unionem. Jenže jejich sok, jenž naopak nutně výhru potřeboval, ukázal, že je na hřišti zkrátka tím kvalitnějším mužstvem.

Hosty bezpochyby hodně uklidnila brzká vstřelená branka ze 4. minuty tohoto duelu. Embolo se ocitl za protivníkovou obranu, a ačkoli z vyložené pozice ještě nepřekonal brankáře Zingerleho, dorážející Herrmann už ano. V 7. minutě mohl Paderborn odpovědět, z vápna svou levačkou pálil Gjasula, největší karetní hříšník Bundesligy, ovšem pouze nepřesně.

Po čtvrthodině hry naopak mohl gólově udeřit zase Mönchengladbach, k přímému kopu se postavil exekutor Hofmann, kterému se podařilo obstřelit zeď a zamířit do šibenice, nicméně perfektně se prezentoval zákrokem Zingerle. Ve 24. minutě mohl náskok svého týmu navýšit Embolo, avšak jeho technický pokus pravou nohou skončil trestuhodně mimo.

Die Fohlen byli i nadále aktivnějším mančaftem, ve 29. minutě prosvištěla pumelice Neuhause těsně nad břevnem, ve 39. minutě cílil Neuhaus nebezpečně ještě jednou, s jeho tečovaným zakončením si ale Zingerle poradil. Skóre se měnilo až po změně stran, to když Srbeny prostrčil míč na Michela, jenž přízemní střelou k tyči zařídil vyrovnání.

Ovšem družstvo kouče Steffena Baumgarta nedrželo nerozhodný stav nikterak dlouho. Jen o dvě minuty později se totiž prosadil Stindl z penalty poté, co Hünemeier fauloval ve vápně právě jeho. Hünemeier podtrhl svůj velmi špatný den v 65. minutě, jelikož byl vyloučený po druhé žluté kartě a následné červené za nevybíravé stažení pronikajícího Embola.

Početní výhodu následně Mönchengladbach zužitkoval sedmnáct minut před koncem. Jakmile Paderborn inkasoval potřetí, bylo o osudu tohoto mače v podstatě rozhodnuto. Ginter zprava poslal dlouhý nákop dopředu, v pokutovém území Bensebaini odhlavičkoval merunu blíže do středu a z hranice malého vápna se pak na střeleckou listinu zapsal už podruhé Stindl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov33254496:3279
2.Borussia Dortmund33216684:3769
3.RB Lipsko331712479:3663
4.Borussia Mönchengladbach33195964:3962
5.Bayer Leverkusen33186960:4460
6.VfL Wolfsburg3313101048:4249
7.TSG Hoffenheim331471249:5349
8.SC Freiburg331291244:4745
9.Eintracht Frankfurt331261556:5842
10.Hertha BSC331181447:5741
11.Schalke 04339121238:5439
12.Union Berlín331151738:5838
13.1. FSV Mainz 05331141844:6437
14.1. FC Köln331061750:6336
15.FC Augsburg33991544:6136
16.Fortuna Düsseldorf336121536:6430
17.Werder Brémy33771936:6828
18.SC Paderborn33482135:7120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (53)

Přidat komentář
adoxx

Reyna, Morey

Reagovat
stas87

Dnes BL parametre splnal len vykon Pavlenku. Zvysok len podtrhol tragicku sezonu, aspon ze ten Füllkrug potesil vykonom minuly tyzden aj dnes. Fortuna moze celych 90. minut v Berline kopat loptu na tribunu a bude jej to stacit. Werder neporazi ani Köln..

Teraz uz mam jediny ciel...aby HSV padlo v Heidenheime a skoncilo stvrte.

Reagovat
Rudnevs

Fakt chceš v BL Heidenheim?

Reagovat
stas87

Nie, nechcem prist o Nordderby. Aj ked bude druholigove. Takze Arminia a VfB postup, Heidenheim baraz.

Reagovat
frankiefcb

Takový menší dotaz. Má Werder rivalitu i se St. Pouli anebo je to pouze HSV?

Reagovat
stas87

Neviem o tom, tam snad ani ziadny vyhroteny zapas nebol nikdy s nimi. St.Pauli nema BL historiu a Werder hral 40 rokov v kuse BL, takze nemala ani ako vzniknut.

Reagovat
frankiefcb

Aha, já myslel, že je rivalita mezi samotnými městy.

Reagovat
stas87

To uz za väcsie derby ako so St.Pauli mozes oznacit zapas Werder-Hannover.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
db18

Darida už měl zas přes 14,5 km...

Reagovat
PaYaB

"dělník"

Reagovat
andrew96

Reagovat
Mönchengladbach

Gladbášek do LM!

Reagovat
montaigne33

Snad ano... Jaká jsou kritéria pro umístění v BL 2019/20 při rovnosti bodů po 34.kole???

Reagovat
Mönchengladbach

V BL to bylo vždycky skóre, pokud se nemýlím.

Reagovat
montaigne33

Díky

Reagovat
PaYaB

skóre

Reagovat
PaYaB

Tak kam půjde Pavlenka ?

Reagovat
db18

Hertha/Schalke.

Reagovat
stas87

Na jeho mieste by som bral Herthu, na 100%. Vyrazne blizsie k CR, mancaft lepsie poskladany ako ma Schalke. Mna by neprekvapilo, ak by Hertha bola o rok vyssie ako Schalke v tabulke.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

To je teda odvazne tvrzeni

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
O.Giroud

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Andis

Mě teda rozhodně ano. Jedna vlaštovka jaro nedělá. Herta hrála letos svůj průměr. Naopak Schalke naprosto pod svoje možnosti. Ten tým se zase srovná a bude tahat za delší konec než Herta.

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha hrala tento rok svoje maximum. Budúcu sezónu to môže byť ešte lepšie.

Reagovat
Mönchengladbach

2. Bundesliga, dle tabulky.

Reagovat
Liquid

tipnul bych nějaký Genclerbirligi

Reagovat
Shevchenko

Do Augsburgu

Reagovat
adoxx

Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

no zajimaly by me ty bonusy kolem halanda, bo za 20mio euro se to jevi asi jako nejlepsi kup stoleti, podobne jako azpi do chelsea

Reagovat
Centrofixka

Myslím, že ten prestup vyšiel BVB za oveľa viac ako 20M€, ja s tým Haalandom by som veľmi nevyskakoval, pokiaľ má tu výkupnú klauzulu v roku 2022, tak na 90% vtedy odíde a Dortmund bude zase hľadať nového snajpera, keď ho predajú zrejme sa im len vráti čo do neho vrazili, ale to meno, že hral v BVB bude super reklama a lákadlo pre nových hráčov. Ja ti neviem Sancho, Haaland zmiznú čo nevidieť. Neviem, kedy a či vôbec niekedy začnú tieto vychádzajúce hviezdy podpisovať aspoň 2x kontrakt s týmto mužstvom, takto si stabilnú formu neudržia, milión prestupov každý rok. Ja už mám guláš dokonca aj z toho či by som chcel Favreho ďalšiu sezónu v BVB, keď odíde zase nový tréner, ako si sadne s hráčmi, koho odstaví, koho bude presadzovať

Reagovat
Gazdo

A pritom BVB momentalne prachy ma tak by mohli nieco tym hracom prisypat lebo budu stale len klubom ktory vychovava hracov pre ine kluby

Reagovat
ratusek

Reagovat
andrew96

Takže kromě loňského roku jde do Evropy šestice stejných klubů + Hoffe místo SGE. Škoda, že to nakonec neudržel Freiburg, i když i tak skvělá sezóna v jejich podání.

Reagovat
smazaný uživatel

Haaland je v 19ti prostě neskutečný. I technicky vyspělý, připravoval akce pro spoluhráče.

Reagovat
smazaný uživatel

2019/20 2550 minut/40 gólů, tzn. 63 minut na gól. Magor.

Reagovat
LeonardoUžoa

Hlavně je to hrozně vepřová hlava.

Reagovat
smazaný uživatel

Ukáž tú tvoju, ty vemeno.

Reagovat
LeonardoUžoa

Neukážu.

Reagovat
LeonardoUžoa

Reagovat
stas87

Karma je zdarma. Za to zdrziavanie Pollersbecka a celkovo za ten antifutbal Heckinga si to zasluzili. Heidenheim ale zrejme nevyhra v poslednom kole na ihrisku Arminie. Potesil aspon Stuttgart, pretoze uz moze slavit a na HSV ostane len baraz. A tam ich snad Fortuna posle tam, kam kvalitou a futbalom patri - 2.BL.

Reagovat
frankiefcb

Tak Arminii o nic nejde ti už postup mají. To by Heidenheim mohl dát.

Reagovat
stas87

Budem verit ale cakam remizu a HSV porazi Sandhausen, o tom nepochybujem a je mozne, ze to bude nieco v style 3-0.

Reagovat
Liquid

jinak to, že si Norimberk tou šestkou dnes podělal skóre může hrát ještě velkou roli, když Karlsruhe vyhraje ve Fürthu, tak Norimberku nestačí ani remíza v Kielu

Reagovat
Liquid

to já bych ten Stuttgart v BL oželel byť tam má kvalitní hráče

Reagovat
Liquid

HEIDENHEIIIIIMMMMMMMMMMMMMMMM !!!! a ještě i na tiketu s Příbramí, to jsem si zařval, stačilo přitom jen úhybný pohyb dostředu a sudí by pískl konec. Snad Arminii nakonec porazí a zahrajou si baráž.

Reagovat
Mirek na tenisu

Ty Brémy vloni ódy na Pavlenku a teď se rýsuje zweite liga

Reagovat
bobis21

No neřekl bych že je to úplně jeho chyba, ta obrana hrála většinu sezony strašlivě. Neříkám že má nějakou skvělou sezonu, to nemá, ale ani životní forma Pavlenky by je podle mě neposunula v tabulce moc nahoru ...

Reagovat
Rudnevs

Ach jaj, HSV.. no comment. Tuším v Hamburgu niekde blízko štadióna je taký podnik, ktorý sa volá UnabstiegBAR. To tam teraz môžu premenovať na UnaufstiegBAR.

Reagovat
valloire
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele