předkola - 3. předkolo - mistrovská část - odvety
09.08.2022 19:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Plzeň je na prahu Ligy mistrů. Postup Viktorie do play off vychytal kouzlící Staněk

Viktoria Plzeň si v odvetě třetího předkola Ligy mistrů znovu poradila s Šeriffem Tiraspol poměrem 2:1 a postoupila do závěrečné části kvalifikace. Český šampion si svůj náskok z minulého týdne pojistil už v 10. minutě, kdy se trefil Jan Kliment, jenž během posledních pěti klání vstřelil čtyři branky. Domácí však mohli za postup poděkovat i brankáři Jindřichu Staňkovi, který ve druhé půli předvedl několik brilantních zákroků.

Úřadující český mistr oplýval uspokojivou formou, kterou potvrdil i v prvním vzájemném utkání proti Tiraspolu, s nímž vyhrál 2:1. Na trávník Doosan Areny vstupoval s bouřlivou atmosférou v zádech a také s naprosto totožným složením základní jedenáctky jako před týdnem. Úkol však zdaleka neměl splněný, neboť už předchozí střetnutí viktoriány bolelo. Hostující kouč navíc v nečitelné sestavě udělal tři změny s cílem zlepšit hru v ofenzivní fázi.

Na nepozorné defenzivě Šeriffu se toho však oproti úvodnímu duelu mnoho nezměnilo. Hned v 10. minutě dostal spoustu prostoru ve vápně Kliment a po přiťuknutí od Tomáše Chorého potvrdil svou báječnou střeleckou formu. O čtvrt hodiny později mohli být Západočeši postupovým oslavám ještě blíže, když Stefanos Evangelou ve vápně podržel Chorého a rozhodčí nařídil pokutový kop. Právě vysoký útočník se nicméně navzdory fotbalovým poučkám sám k exekuci penalty postavil a bránu po zemi minul.

Další studená sprcha přišla pro domácí hned po změně stran, kdy Milan Havel na hranici vápna plácl rukou do míče a sudí odpískal ve dvojutkání již čtvrtou penaltu. K té se v dresu Šeriffu stejně jako v Moldavsku postavil Rasheed Akanbi a bez ji potíží proměnil. Ráz utkání se vmžiku změnil a jen díky skvělým zákrokům Staňka držela Plzeň remízový stav. A právě zásahy reprezentačního brankáře se ukázaly být jako klíčové, protože viktoriáni tlak soupeře přečkali a v 62. minutě sami udeřili. Balon po rohovém kopu proletěl děravou obranou Tiraspolu až k Jhonu Mosquerovi, jenž jej poslal za záda Razaka Abalory. Definitivní tečku za nadějemi hráčů v černém na postup pak udělal Evangelou, který podkopl rozběhnutého Jana Sýkoru a po druhé žluté kartě musel hřiště opustit předčasně.

Plzeň tak dokázala dotáhnout i odvetu do vítězného konce a už jí chybí splnit pouhý jeden úkol na cestě k vysněné účasti v Lize mistrů. Tím posledním krokem bude dvojzápas s lepším z dvojice Karabach/Ferencváros.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Buda

Komentáře (583)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele