předkola - 4. předkolo - mistrovská část - odvety
23.08.2022 21:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Česko svého zástupce v Lize mistrů postrádat nebude. Plzeň otočila duel s Karabachem

Viktoria Plzeň zvládla odvetu posledního předkola Ligy mistrů, když porazila Karabach 2:1. Domácí sice po prvním dějství prohrávali, ve druhé půli však dokázal gólově zareagovat Jan Kopic. Ještě větší explozi radosti potom odpálil rozhodující brankou v 73. minutě střídající Jan Kliment. Ten tak Západočechům zajistil účast v základní skupině prestižní soutěže poprvé od ročníku 2018/19.

Viktorka v úvodním utkání v Baku zvládla ukočírovat ofenzivu soupeře, uhájila remízu, a do odvety tak vstupovala s čistým štítem. Českému mistrovi se navíc zápasy o Ligu mistrů v domácím prostředí zatím vydařily na výbornou, v obou případech s přehledem zvítězil, na což chtěl navázat i nyní. Velkou roli nakonec nemusel hrát faktor odpočinku, jelikož ani jeden z celků do svých víkendových ligových klání nenastoupil.

První okamžiky v Doosan Areně byly v režii domácího celku, nicméně na výraznější ofenzivní představení si museli fanoušci počkat. Ázerbájdžánci se postupem času vzedmuli, avšak ani oni do finální fáze zpočátku nepronikli. Zvrat nastal až ve 38. minutě, kdy si o hrudník zpracoval balon Filip Ozobič a následně jej umístil nechytatelně k levé tyčce. Opařená Plzeň musela být ve střehu i v případě dalekonosné rány Richarda. Ta na rozdíl od předešlé situace mezi tři tyče nemířila, a viktoriáni tak po první půli ztráceli na soupeře jednogólové manko.

Hned po pauze se domácí kouč Michal Bílek odhodlal k taktickému střídání, když vyslal na zelený pažit druhého útočníka v osobě Klimenta. Ovšem ke slovu se hlásili opět hosté, kteří zásluhou Kadyho prověřili Jindřicha Staňka. Na druhé straně domácí přišli s kýženou gólovou odpovědí v 58. minutě. Jásot tribun způsobil především skórující Kopic, jenž si po standardní situaci našel odražený míč a nerozpakoval se ho umístit do odkryté sítě, jelikož se hostující gólman nacházel mimo předbrankový prostor. Naprostý úžas způsobil o zhruba čtvrthodinku později Kliment, jehož našel přesným pasem Jhon Mosquera. Prvně jmenovaný poté překonal brankáře přízemní střelou na přední tyči. Závěr si červenomodří dokázali pohlídat a mohli tak bujaře oslavovat svůj úspěch.

Plzeň triumfovala v domácí odvetě a slaví historicky čtvrtý postup do základní skupiny Ligy mistrů. Své soupeře pozná ve čtvrtek 25. srpna, kdy od 18:00 proběhne los v Istanbulu. Karabach si naopak musí vystačit s účastí v Evropské lize, své oponenty zjistí o den později.

Autor: Livesport.cz / Dominik Pánek

Komentáře (993)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele