předkola - 2. předkolo - mistrovská část - 1. zápasy
20.07.2022 18:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Plzeň neoslnila, z Helsinek však veze cenné vítězství

První část skandinávské mise Viktorii Plzeň ve druhém předkole Ligy mistrů vyšla, Západočeši totiž porazili HJK Helsinky 2:1. Už v úvodních minutách se z penaltového puntíku prosadil Tomáš Chorý. Druhým přesným střelcem hostů se po změně stran stal Jan Kopic, jenž pokusem z hranice vápna rychle zareagoval na soupeřovo vyrovnání.

Pouť českých fotbalových klubů evropskými poháry odstartovala Plzeň na půdě Helsinek. Na tuzemského úřadujícího mistra čekal na severu Evropy nezvyklý umělý trávník, na který si před utkáním lehce postěžoval asistent trenéra Pavel Horváth. Povzbuzením pro Západočechy jistě bylo uzdravení kapitána Lukáše Hejdy, jehož start zůstával s otazníkem. Klíčový stoper nakonec zamířil přímo do základní sestavy.

Úvodní seznamování s problematickým povrchem rozsekla už v šesté minutě první gólová situace. Miro Tenho ve snaze zamezit šanci Plzně zahrál ve vápně rukou a kopala se penalta, kterou s ledovým klidem proměnil Chorý. Brzkou brankou hra očividně utrpěla a na další vzruch se muselo čekat do závěru poločasu. V něm se nejprve znovu připomněl vytáhlý Chorý, jenže sám před brankářem ještě zbytečně nahrával a ze šance sešlo. O chvíli později pak dostal míč do sítě Hejda, ale přesný zásah anuloval pomezní rozhodčí zvednutým praporkem. Posléze se začaly dít věci i v pokutovém území Západočechů. Umístěnou hlavičku Bojana Raduloviče však krásnou robinzonádou vytáhl Jindřich Staněk a další Srbovo zakončení zastavilo břevno.

Okamžitě po změně stran to vypadalo, že bude Staněk hrdinou znovu. Po jeho dalším dobrém zákroku se však k dorážce dostal ještě Radulovič, jenž svůj třetí souboj s českým reprezentačním brankářem vyhrál a střelou mezi nohy vyrovnal skóre. Plzeňští v tu chvíli tahali za kratší konec, přesto se brzy vrátili do vedení, o což se z osy hřiště levačkou postaral Kopic. Svěřenci Michala Bílka ve zbytku zápasu působili unaveně a jejich útočné snahy nebyly nebezpečné. Důležitější pro ně však bylo, že defenzivně se vše obešlo bez problémů a těsný náskok ubránili až do závěrečného hvizdu.

Plzeň tak za snem jménem Liga mistrů vykročila úspěšně. První dílčí cíl může dokonat v domácí odvetě hrané 26. července na západě Čech.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (392)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele