osmifinále - odvety
08.03.2023 21:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Eric Maxim Choupo-Moting střílí první branku utkání (© AFP)

V PSG odkopnutý, v Bayernu důležitý. Choupo-Moting nasměroval Bavory k postupu

V prvním klání poslal PSG na kolena bývalý odchovanec Kingsley Coman, teď dřívější hráč Eric Choupo-Moting, jenž byl v hlavní francouzské metropoli dost přehlížen mezi hvězdami. Obecně si Bayern proklouznutí mezi osmičku nejlepších Ligy mistrů zajistil po právu, soupeř totiž ani jednou nedokázal skórovat. Hlavně o výsledku rozhodla zcela odlišná produktivita.

V prvním poločase bylo vidět, že oba celky nechtějí udělat především žádnou chybu, která by zásadně změnila chod dějin tohoto utkání. Moc gólových šancí k vidění nebylo, přesto se rozhodně nejednalo jen o bezduché čekání, co že udělá ten druhý. A oba týmy se snažily o to, aby získaly těsný náskok na svou stranu, byť k jejich podnikání vedla dost těžkopádná cesta.

Už ve 2. minutě se ozval Mbappé, který unikl podél levé strany, vypálil ovšem z opravdu hodně těžkého úhlu, a tak gólmana Sommera nemohl výrazněji překvapit. Ve 25. minutě podniklo PSG další atak podél levého křídla, Fabián Ruiz uvolnil do volného prostoru Nuna Mendese, ten předložil přihrávku do šestnáctky, kde se k zakončení propracoval krkolomně Messi, stěží ovšem mohl propálit hradbu těl před sebou, a narazil tak nakonec na stopera de Ligta.

V podstatě až ve 32. minutě se ozval rovněž Bayern, Musiala se snažil překonat brankáře Donnarummu tvrdým zakončením, jenže jeho pokus z úhlu vykryl pozorný pařížský muž v rukavicích. A pak na řadu přišel okamžik, který jasně ukázal, proč si mnichovský výběr zasloužil postoupit do další fáze milionářské soutěže. Ve 38. minutě se prostě ukázalo, jak mizerně si v koncovce v tomto dvojduelu Pařížané počínali.

Přitom domácí svému rivalovi naservírovali možný gól doslova na zlatém podnose. Hakimi zatlačil na váhajícího Sommera, jemuž míč čistě odebral, vybojoval ho přitom pro Vitinhu, před nímž najednou zívala úplně prázdná brána. A nutno ještě jednou připomenout, že úplná. Jenže portugalský záložník své střele nedodal potřebnou razanci, myslel si, že se balón jaksi došourá za brankovou čáru tak nějak sám. A zcela ho následně vyvedl z omylu de Ligt, jenž zasáhl famózně na brankové čáře.

Tohle neproměnění šance se hostům po obrátce opravdu šeredně vymstilo. Mohli s klidem tenhle mač zdramatizovat, zcela na to ovšem rezignovali svou trestuhodnou efektivitou. Měli přitom velké štěstí, že mužstvu Stern des Südens trefu Choupa-Motinga z 51. minutě neuznal VAR kvůli tomu, že jeho spoluhráč Müller ovlivnil svým pohybem Donnarummu, a celá situace byla nakonec posouzena jako ofsajd.

Bavorům každopádně tohle nepřiznání přesného zásahu vůbec nevadilo. A v 61. minutě vzkázali svému soupeři z Francie, jak že se mají trestat hrubice. Ne zkrátka ledabyle jako v případě Vitinhy. Když Goretzka obral o balón Verrattiho, počínal si Bayern daleko účelněji, Müller totiž bleskově navrátil míč Goretzkovi, ten pak nebyl sobecký a adresoval ho na zadní tyčku, odkud měl Choupo-Moting jednoduchou práci zacílit. Podobně jako Vitinha, jen si počínal jinak. Úspěšně.

Pro PSG byl tenhle moment tím zlomovým. Vsítit dva góly v Bavorsku nedokázalo, v pohodě hrající konkurent si pohotové vedení bez problémů pohlídal. Nebezpečnost Mbappého s Messim, o které se vehementně hovořilo před tímto soubojem, se neprojevovala prakticky po celou dobu hry. Vítězství Bayernu mimochodem ještě v 89. minutě po brejku pečetil Gnabry.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, skysports.com

Komentáře (393)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele