osmifinále - odvety
09.03.2022 21:00 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

Karim Benzema (© AFP)

Výtečný Benzema zajistil postup Realu Madrid na úkor PSG

Ve čtvrtfinále Ligy mistrů nebude chybět Real Madrid. Nejúspěšnější tým milionářské soutěže odstavil z cesty francouzské PSG, které si ještě po prvním poločase hýčkalo na Santiago Bernabéu jednobrankový náskok. Bílý balet vrátil do hry nestárnoucí Karim Benzema, jenž tak pro sebe získal i minisouboj s Kylianem Mbappém.

Karim Benzema zároveň napodobil pouze den starý hattrick Roberta Lewandowskiho ze zápasu Bayernu Mnichov se Salzburkem. Pařížané si do španělské metropole přivezli nejtěsnější náskok a přeci jenom byli papírovými favority.

Real Madrid začal vendetu hodně aktivně a v prvních minutách se pokoušel často zakončovat Asensio. Úspěšný nebyl a ve 13. minutě se poprvé přihlásilo o slovo i PSG. Poté, co zaváhal Militão střílel Mbappé a Courtois musel vyrážet. Před časem se italský stratég Carlo Ancelotti nechal slyšet, že Mbappé, o něhož jeví Real velký zájem, je doslova nezastavitelný.

Koneckonců od začátku se profiloval souboj dvou hvězdných francouzských útočníků Karima Benzemy a Kyliana Mbappého. Prvně jmenovaný střílel těsně vedle a vzápětí Carvajal posílal balón do ohně, avšak nikdo v bílém na to nedokázal reagovat. Stejně jako v prvním zápase měli domácí plné ruce práce s Mbappém. Ten po pětadvaceti minutách vstřelil gól, ale celé akci předcházel ofsajd a radost útočníka Pařížanů byla prozatím zbytečná. Neuspěl ani Benzema, jehož dvě hlavičky Donnarumma pokaždé bez problému lapil.

Poprvé se měnilo skóre na Santiago Bernabéu ve 38. minutě a to ve prospěch Paříže. Neymar z jedničky vysunul rychlonohého Kyliana Mbappého a ten na přední tyči překonal Courtoise. Mbappé gólově navázal na představení z Parku princů a hosté měli v tu ránu velkou výhodu.

Carlo Ancelotti musel o přestávce promlouvat hráčům Realu do duše, ale domácí celek jakoby si na PSG nevěřil. Nebezpečný Mbappé vstřelil krátce po změně stran další neuznaný gól a Real Madrid tak stále živil naděje.

Real Madrid se nevzdával a po hodině hry se vrátil zpět do zápasu vyrovnávací brankou. Brankář Donnarumma až příliš dlouho váhal s rozehrávkou, pod tlakem špatně rozehrál a Vinícius pak přihrávkou do vyložené šance nabídl Benzemovi gól na 1:1. Vyrovnávací branka změnila poměr psychických sil a Ancelottiho svěřenci byli najednou všude. Čtvrthodinu před koncem přišel pro PSG dokonalý šok. Vinícius nejprve promarnil vhodnou příležitost ke střelbě, ale Real zůstal u balónu a strhl vedení na svojí stranu. Vinícius vrátil balón na vápno, odtud ho posunul Modrić na Benzemu a francouzský kanonýr přesně mířenou střelou rozjásal domácí fanoušky. A to nebylo všechno. Po Rodrygově přihrávce se dostal pod tlak Marquinhos, chybnou přihrávkou namazal Benzemovi a ten špičkou kopačky a rovnou z první zvýšil na 3:1.

Hra PSG byla naprosto paralyzována a Real pochopitelně na koni. Na branku Donnarummy se valily další a další útoky, jenomže bez gólového efektu. I když ofenzíva Pařížanů otupěla, nemohl si být Real ničím jist. V závěru dostal velice slušnou příležitost volného přímého kopu Messi a střelou, která proletěla těsně vedle vystrašil domácí publikum. Bylo to ale vše, co hvězdná ofenzíva předvedla. Real Madrid se zejména ve druhém poločase vybičoval ke skvělému výkonu a díky hattricku Karima Benzemy odstavil z cesty jednoho z hlavních favoritů na celkové vítězství.

Autor: Ondřej Linhart / o2tv.com, uefa.com

Komentáře (1203)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele