základní skupiny - skupina A, 2. kolo
28.09.2021 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Lionel Messi (© AFP)

Paris Saint-Germain i díky premiérové trefě Messiho porazil Man City

Paris Saint-Germain se pomstil za poslední nepříjemnou zkušenost s Manchesterem City a doma ho bez větších potíží porazil. Po brzké ráně Gueyeho se ve druhém poločase prosadil konečně také argentinský "polobůh" Lionel Messi.

Tohle byl jeden z těch ultimátních soubojů, které chce každý fanoušek fotbalu vidět. Nehledě na to, kde se tyto kluby nacházejí na škále oblíbenosti. Když se proti sobě postaví tak hvězdné výběry s téměř neomezenými prostředky, je to vždycky událost. I úterní souboj dvou movitých gigantů tak provázela všeobecná natěšenost srovnatelná s blížícími se premiérami posledního Bonda nebo Herbertovy Duny. Je to prostě celosvětová událost...

I přes mírné pochyby z minulých týdnů se hvězdný Messi ukázal v základní sestavě, takže jsme se na domácí straně dočkali tria Mbappé, Messi a Neymar. A i když Citizens zprvu trochu vystrkovali růžky, bylo to právě domácí seskupení Mauricia Pochettina, které se prosadilo jako první. Už v osmé minutě se míč dostal k Neymarovi, který sice ještě vystřelit nedokázal, ale pohotový Idrissa Gueye už ano. A zasunul míč do pravé šibenice opravdu nádherně!

Hodně nebezpečným mužem anglické návštěvy byl Riyad Mahrez, který vydatně zkoušel běhavost a kompaktnost domácí obrany, jenže k ničemu vážnějšímu se dlouho nemohl dostat. Šanci si ale Citizens přeci jen vytvořili. A manažer Guardiola měl štěstí, že už byl holohlavý, protože teď by si ty vlasy určitě vytrhal. Sterling se pověsil do vzduchu a hlavičkoval do břevna. Od něj se míč odrazil k Bernardu Silvovi, který ale sám před bránou mířil taky jen do břevna! Následnou dorážku mu na hraně pravidel neumožnili zasahující obránci.

Další šanci si hosté připravili až těsně před koncem první půle. Po rohovém kopu od Kevina De Bruyneho si na zadní tyči dělal prostor Rubén Dias, který díky své robustní postavě dokázal hlavičkovat. Jenže brankář Gianluigi Donnarumma, který se konečně dočkal prvního startu v Lize mistrů, byl u tyče včas a míč dokázal vyrazit.

Vyrovnaná podívaná dvou gigantů se odehrávala také v úvodu druhé půle. Manchester City se sice snažil kombinovat, jak je mu vlastní, jenže obrana Pařížanů si dávala na jeho akce dobrý pozor. Ani taková esa jako Jack Grealish nebo Riyad Mahrez nedokázala zamotat hlavu brankáři Donnarummovi nebo mužům bezprostředně před ním.

Pep Guardiola dobře věděl, že s nemohoucností svých hráčů musí něco udělat a vyslal do hry nového bojovníka - zářivý talent anglické kopané, Phila Fodena. A je pravda, že cosi se po jeho příchodu, ale určitě ne tím způsobem, jakým to holohlavý Španěl zamýšlel.

Patnáct minut před koncem totiž Pařížané zvýšili! Fanoušci na celém světě byli určitě u vytržení, protože právě nastal moment, kdy se poprvé v barvách nového klubu prosadil legendární Lionel Messi! Byla to jeho typická akce, na kterou jsme z Barcelony byli zvyklí. Argentinec pronikl k vápnu, narazil si míč s Mbappém a krásnou ranou k tyči vstřelil svůj první gól za PSG! Do konce utkání už domácí Angličanům nic nedovolili.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (387)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele