semifinále - odvety
08.05.2019 21:00 CET
2 : 3
(2:0)

Reportáž

Tottenham neuvěřitelným obratem zlomil kouzlo Ajaxu a je ve finále

Letošní vyřazovací fáze Ligy mistrů nabízí jedno bláznivé představení za druhým a nejinak tomu bylo i v semifinále Ajaxu s Tottenhamem. Nizozemci zprvu dvěma góly ještě vylepšili výhru z prvního zápasu a kráčeli za postupem, avšak Spurs se v druhé půli vzepjali k mistrovskému výkonu a díky hattricku Lucase Moury dokonaném v poslední minutě strhli účast ve finále na svou stranu.

Jak je v Amsterdamu dlouhá léta dobrým zvykem, naskočil Ajax do utkání po hlavě, přestože se podobný nástup vzhledem k výsledku z Londýna očekával spíše od Tottenhamu. Hned po pár minutách hry se k zakončení z hranice šestnáctky dostal Dušan Tadić, jehož tečovanou ránu sice zvládl Hugo Lloris bravurně vytěsnit, ovšem z následného rohového kopu se domácí za svou aktivitu přece jen dočkali odměny.

Stejně jako ve čtvrtfinále s Juventusem se v takto důležité chvíli prosadil mladičký kapitán Matthijs de Ligt, jenž nechal za sebou stínujícího Trippiera, v hlavičkovém souboji s Delem Allim suverénně zvítězil a uklidil Schoneho pas přesně k tyči. Už tak rozbouřená Amsterdam ArenA se posléze takřka otřásala v základech, ovšem pro hosty inkasovaný gól v postupové matematice příliš neznamenal a povedlo se jim hru nejen vyrovnat, ale také si vytvořit hned několik skvělých šancí.

Vítaným posílením kádru Spurs byl oproti duelu v Londýně Heung-Min Son, jenž krátce po průlomu skóre zaskočil brankáře Onanu vlastním zakončením z ostrého úhlu namísto očekávaného centru a kamerunský gólman mohl jen úlevně sledovat, jak se míč odráží od jeho přední tyče. Jihokorejský forvard měl chvíli nato dokonce ještě větší šanci vyrovnat, když jej do samostatného úniku vysunul Eriksen, avšak pod tlakem dotírajících obránců se mu nepodařilo vypálit dostatečně tvrdě či přesně, aby Onanu překonal.

Pouze do náruče brankáře Ajaxu pak vypálil z další dobré pozice i Eriksen a hosty tyto neproměněné šance po půlhodině hry mohly mrzet dvojnásob. Domácí totiž po krátkodobém výpadku začali znovu hrozit a netrvalo dlouho, než se jim hubený náskok podařilo rozmnožit. Tadićova střela z úhlu ještě zapadla těsně vedle Llorisovy tyče, ale srbský útočník se poté ujal role nahrávače a připravil dobrou palebnou pozici pro Hakima Ziyecha, jenž excelentně zakroutil míč k zadní tyči a stanovil poločasové skóre 2:0.

Tottenham tak po změně stran potřeboval ke zvratu tři góly a k tomu přišel na trávník dopomoci Fernando Llorente výměnou za Victora Wanyamu. Nastalá změna formace hostům skutečně prospěla a během pouhé čtvrthodiny bylo zničehonic srovnáno. Hrdinou okamžiku se stal Lucas Moura, jenž patřil k nejlepším hráčům Spurs již v prvním semifinále a tentokráte k výtečné mezihře přidal i gólovou nadstavbu.

Brazilský forvard nejprve přízemní ranou chladnokrevně zakončil rychlý průnik Deleho Alliho a než se domácí stihli vzpamatovat, skóroval Lucas podruhé díky obrovským zmatkům v šestnáctce Ajaxu. André Onana sice zdánlivě uhasil kritickou situaci, když z bezprostřední blízkosti vychytal osamoceného Llorenteho, jenž si při snaze sbalit míč do náruče překážel se Schonem a Lucas toho pohotovou ranou k tyči se vším všudy využil.

Ajax s vědomím téměř promarněného náskoku ustal v pasivním přístupu a vrátil se k útočení, které je mu podstatně bližší. Blízko k uklidnění situace měli Ziyech a Tagliafico, ovšem marocký reprezentant po další Tadićově pobídce vystřelil těsně vedle a druhý jmenovaný pro změnu nedokázal zareagovat na Llorisovo vyražení De Ligtova stříleného centru přímo před sebe. Dvanáct minut před koncem měl aktivní Ziyech ke gólu ještě blíže, jenže z kraje pokutového území jen orazítkoval Llorisovu levou tyč.

Závěr utkání tak nabídl řádně napínavé chvilky před domácí brankou, a to s obzvláště infarktovým momentem v 86. minutě, kdy se po rohovém kopu dostal do zakončení Jan Vertonghen, avšak ani nadvakrát z malého vápna neprocpal míč přes Onanu a obránce Ajaxu na brankové čáře. Když už se zdálo, že Ajax skutečně postupový stav 2:2 ubrání až do konce, v poslední páté minutě nastavení Tottenham skutečně obrat dokonal. Díky skvělé práci Alliho se k ještě jedné šanci protlačil Lucas Moura a přízemní ranou zpoza vápna vedle dokonání hattricku zařídil Tottenhamu snový postup do finále.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2240)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele